![]() |
|
Ваша поезија |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 8586878889 146> |
Автор | |
doriangray ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Опсесивен компулсивец Регистриран: 03.Јануари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1460 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Секоја чест, Квентине! Песнава ја доживувам премногу лично. Ти благодарам! |
|
Don't tell me what to do 'cause I'll never be uptight like you.
Don't look at me that way 'cause I ain't never gonna change. And if you're talking about my life you're only wasting your own time! |
|
![]() |
|
seka ![]() Сениор ![]() ![]() Guardian Angel Регистриран: 04.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4418 |
zlaten kavez
Imam se sto mi e potrebno Sekogas sum napijena sekogas sum sita. ne se zalam. imam i krilja, mozam da letam samo nemam prostor prostor, da rasiram krilja i da poletam, da odletam Zatvorena vo zlaten kavez kako nekoj gulab, sto ceka za sloboda. Zatvorena za sekogas. Nemam vise sloboda Samo ednas da mozam da poletam, da osetam sloboda i svetot od gore da go vidam. |
|
![]() |
|
Quentin ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 12.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 763 |
Бездушник
Како кошула ја исправ душата во леген. Ја триев, ја виткав, ја цедев... Црната вода им ја фрлив на мршојадците, нека се напијат горчина, нека сркаат гревови, стари одрекувања, неискажани мисли, неисполнети ветувања... Ене ја душата, ја оставив да се исуши на ветрот. Страв ми е. Се плашам да ја вратам во телово, така бела, проѕирно невина, исчистена... Оти ѓаволот настрвено ги чека таквите души, да ги распара со својата лигава муцка. Ја оставам душата да се лула на ветрот. Вие оправдано наречете ме бездушник. Изменето од Quentin - 10.Април.2008 во 19:19 |
|
![]() |
|
kejt-d-grejt ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 05.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 6228 |
ovaa tvoja pesna e definitivno moj favorit
mokjna e i vprecatliva
bravo, drugarce!
|
|
се' што е убаво во животот е поезија. сето друго е проза
|
|
![]() |
|
majstorce62 ![]() Сениор ![]() ![]() ... Регистриран: 23.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4251 |
ПЕСНИТЕ ЗАСЛУЖУВААТ КОМЕНТАР, НО КОНСТРУКТИВЕН...КОМЕНТАР ВО СМИСЛА НА ДОЖИВУАЊЕТО НА ПЕСНАТА, НА НЕЈЗИНИТЕ ЕСТЕТСКИ ВРЕДНОСТИ, НА ПОРАКА, НА ГРАДБАТА, НА БОГАТСТВОТО ОД ИЗРАЗНИ СРЕДСТВА, НА ЛЕКСИЧКИОТ МАТЕРИЈАЛ ШТО Е ВТКАЕН ВО ПЕСНАТА, НА ПРИНЦИПОТ НА ГРАДЕЊЕТО НА СЛИКИТЕ ВО ПЕСНАТА...
НО НЕ КАКО ПОЛЕ ЗА ЗАЈАТКИ НА ОДРЕДЕНИ ЧЛЕНОВИ... ![]() |
|
БИДИ СИ ГОСПОДАР НА СОПСТВЕНИОТ УМ
|
|
![]() |
|
seka ![]() Сениор ![]() ![]() Guardian Angel Регистриран: 04.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4418 |
Quentin... ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
Quentin ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 12.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 763 |
Кога...
последен пат... вистински... По темни улички задишана те водам, за да го заборавиш патот до мојот дом. Во мракот те бакнувам, но не по усните, од страв да не го запишеш мојот вкус во срцето. Ја растураме постелата со музика, да не ми го запомниш гласот. Твојот кармин ми го прекрива лицето, но, нека е така, барем ликот ми го крие. Трагите од нокти по грбот, нема да ги засенат раните од забоден нож, ниту автограмот што одамна ми е навезен како клетва - ничиј да бидам. Ќе прошепотам во првата мугра, да ме оставиш сам, да те нема... Јас долго после тебе, ќе листам стари албуми, ќе ја барам нејзината сенка по моите ѕидови, ќе го сечам срцево, да ја извадам од него, ќе пијам вино во чаши од кои таа пиела, а ги чувам како што се чува свет грал... Ќе се разминеме некогаш во градскиот метеж, а јас со поглед ќе те прашам тебе, и ќе се прашам себе: Кога последен пат вистински сме биле љубени? Изменето од Quentin - 10.Април.2008 во 12:42 |
|
![]() |
|
majstorce62 ![]() Сениор ![]() ![]() ... Регистриран: 23.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4251 |
КЛОШАРСКА ПЕСНА
На еден голем човек чие име од почит ќе го премполчам Кога ноќта ќе се разлее како мастило и се ќе загрне во наметка од црн тул, клошарот го почнува сонот под отворено небо, под некој мост без кучиња, без погледи надрочени од презир, припокриен со потта на вајстиногласниците од булеварите, Собраниските седници, црнохроничарите и сите неспоменати сонувачи и воздивнувачи по птицата на големото животно признание што неправедно друг ја фатил со нивната примка... Неговиот сон ноќева под нивните големи мисли а никој не помислил да му го следи трагот во ноќта со небо скожурено од студ и ѕвезди без топлина, под чии светилки ги бара страниците на својот промашен живот Тој јавач на болот, што ги запознал сите осои на човечките души и сите беспаќа на големата надеж, катаноќ ги бара недоколваните трошки среќа во топлата постела на милозната госпоѓа, што го сожали со кошула од покојниот сопруг. А знае, ко да го видел со тажните очи во некое друго време крајот на истата приказна, дека зората му подготвува бакнеж што го вкочанува здивот за навек. Голем човеку, зарем требаше да ги чуваш солзите за друг да те исплаче ? Изменето од majstorce62 - 10.Април.2008 во 01:04 |
|
|
|
![]() |
|
eurydice ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 18.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 429 |
x x x
Празен ден ко шуплив орев Се стркала под суво дрво Окапано од чекање. Изменето од eurydice - 09.Април.2008 во 22:27 |
|
![]() |
|
Анастеа ![]() Администратор ![]() ![]() ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
_____________________________________________________ ![]() ![]() ![]() ...e ti stvarno si bil zbunet... |
|
![]() |
|
zbunet ![]() Сениор ![]() ![]() Претседник Зеленковски Регистриран: 24.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 15549 |
Stani milo pod prozor te cekam,
kamcinja frlam i pesni ti peam, iako kako gavran grakam i po pogresni prozori mavam, a tetki i dadi se smeat mislat za niv sum dosol klucevi mi frlaat, glavata so zmucki mi e zosto i na niv sum im zgoden, a ja ne im se davam, ne zosto paket so sifra sum koja samo ti ja znaes, zosto bavca sum koja da ja rabotis samo ti znaes |
|
![]() |
|
СЛАТКО ОД ЦРЕШИ
Не едно девојче што го влечев за прцлата. Кога зрееја црешите, На ќумбетот во малото дворче Стававме големо тенџере и чекавме да зоврие шербетот Твоите очи личеа на презреани цреши И имаа сјај на босоного детство Во солзта што остануваше во нив Секогаш кога ќе те повлечев за прцлата Оти не знаев друг начин На кој ќе ти кажам колку многу Го сакам слаткото од цреши. Полна кофа алкајсии сипуваше мајка Во зовриениот шербет - гостите со слатко од цреши Ги добросувавме тогаш - гостувањето благо да им биде, А мене твоите црши Највкусни ми беа, Но немаше книга Што ќе ме научи како да ти кажам па само за прцлата те влечев... Сето маало мирисаше од слатко на мајка Кога со шербет врел се полнеа алкајсиите, А мене твоите цреши умот ми го блажеа И ги сечев босите табани по маалските сокачиња Вежбајќи акробации на надежен циркузант Кој за награда саде ќотек пред спиење добива оти во незнаење саде за прслата те влечеше. И денес жените поставуваат ќумбети И зовриваат шербет во големи тенџериња, Но денес никој не добросува гости со слатко, И девојчињата немаат очи со боја на презреани цреши ниту има циркузанти што за прцлата ги влечат... Изменето од majstorce62 - 09.Април.2008 во 19:59 |
|
|
|
![]() |
|
Соништа
Соништата се правливи патишта кои неизодени ги оставам по звукот на будилникот. Кон чешмата се тетаравам за да ги измијам трагите на скинатите светови што несвесно ги посетувам. И само во тие мигови во мене има празнина од напуштените светови, летовите и доживеаната смрт. Полесно е вистински да се умре, отколку на сон. Верувај ми... |
|
![]() |
|
ПодВодно ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 09.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 7391 |
Спокој
Само оној кој не се борел за воздух Со брановите на немирот Само оној кој не бил маван Од ураганите на болката Само оној кој не крвавел колена Клекнат очајно пред трагите на изгубеното Со чело залепено на земја За да го прими последниот бакнеж Од оние кои нè напуштиле Само тој не знае колку е мачен Патот до спокојот. Изменето од filmadzijka - 10.Април.2008 во 03:00 |
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 8586878889 146> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |