IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Се се случува со причина
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Се се случува со причина

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3456>
Автор
Порака Обратен редослед
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2007 во 18:27
Nemoznosta da se razbere kauzalnosta i so toa da se dolovi prichinata, ne e nikakov dokaz deka nestata se sluchuvaat bezprichinski. Vsushnost, samata ideja deka nestata se sluchuvaat "nekako sluchajno" e kompletno nadvor od site materijalni i duhovni iskustva i znaenja do koi sme doshle do denes. Imeno, taa "a priori" gi negira site nauchni terkovi na soznavanje, proveruvanje i dokazhuvanje na zbidnuvanjata vo ovoj poznat svet vo koj zhiveeme i koj go narekuvame Univerzum.

A dali imame ili nemame kontrola nad prichinite i posledicite...toa e kompletno druga tema za filozofiranje.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
maja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Убавицата и ѕверот

Регистриран: 28.Мај.2005
Локација: Italy
Поени: 13127
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Февруари.2007 во 14:02
Ви благодарам што ви се допадна моето мислење:)

човек не може да има контрола над све.те држи у неизвесност до последниот здив...Баш така angelmk , да не е малиот предизвик на нештата нема што да ти даде мотивација за размислување и впуштање во неизвесноста која сепак се случува без причина , сама по себе..

[IMG]http://img140.imageshack.us/img140/2444/2csa0.gif">[IMG]http://img20.imageshack.us/img20/3669/zt6uzj6n8sin4.gif">
Кон врв
Flix Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Клабинг

Регистриран: 14.Септември.2005
Поени: 9229
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Flix Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Февруари.2007 во 11:43
Originally posted by maja maja напиша:

Секој човек поседува огромна количина на енергија која свесно и несвесно ја троши во својата околина.Можеме да речеме да шири околу себе некои вибрации а како ги шири така и свесно и несвесно ги прима од околината.Ако гледаме дека човекот е средиште од каде почнуваат вибрациите и се шират околу него како бранови кои ке направат како да ке капне капка во мирната вода, тогаш можеме да запазиме како можеме да добиеме информација пред стварно нешто да ни се случи (на пример да ја сретнеме особата на која пред некоја минута сме помислиле).И ова дали е случајност?Да за мене е случајност..Или еве во љубовта, кога најмалку се надеваш ке го запознаеш...

Кога најмалку очекуваме тогаш сме најотворени за нови работи бидејки кога очекуваме го добиваме тоа што сме го очекувале со сите карактеристики кои ги сакаме или со сите мани кои предизвикуваат кај нас страв како основа од искуството-поврзување на фрекфренцијата.
Кога не очекуваме,кога нема никаква „намерна„ случајност, ние сме спонтани, без план и кога немаме план го немаме и стравот што ќе биде..е сега колку личноста е здрела да не ги носи своите минати искуства во нешто ново и со тоа враќа се на иста фрекфренција од која телата се решиле на времето едни од други (бившиот партнер)тоа зависи од самата личност, бидејки не е ретко да особата оди од врска во врска па потоа да речи дека случајно се сретнала со новиот партнер..

Јас не верувам дека се што се случува има причина, зошто за да има причина тогаш сами го правиме настанот со причина(значи работиме по некој наш зададен план кој сме си го поставиле ) за мене се е случајност, кој како сака нека каже..... но не верувам дека имам потполна контола над својот живот, па макар велела дека за себе сум личност со голема самоконтрола, да ја имам но во одредени моменти...(како и да е човечки е и да се погреши)

Ништо не се случува со причина, се се случува случајно...

Super kaza se soglasuvam so tebe Wink
Кон врв
angelmk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 02.Декември.2006
Поени: 135
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај angelmk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Февруари.2007 во 04:30
Originally posted by maja maja напиша:

Секој човек поседува огромна количина на енергија која свесно и несвесно ја троши во својата околина.Можеме да речеме да шири околу себе некои вибрации а како ги шири така и свесно и несвесно ги прима од околината.Ако гледаме дека човекот е средиште од каде почнуваат вибрациите и се шират околу него како бранови кои ке направат како да ке капне капка во мирната вода, тогаш можеме да запазиме како можеме да добиеме информација пред стварно нешто да ни се случи (на пример да ја сретнеме особата на која пред некоја минута сме помислиле).И ова дали е случајност?Да за мене е случајност..Или еве во љубовта, кога најмалку се надеваш ке го запознаеш...

Кога најмалку очекуваме тогаш сме најотворени за нови работи бидејки кога очекуваме го добиваме тоа што сме го очекувале со сите карактеристики кои ги сакаме или со сите мани кои предизвикуваат кај нас страв како основа од искуството-поврзување на фрекфренцијата.
Кога не очекуваме,кога нема никаква „намерна„ случајност, ние сме спонтани, без план и кога немаме план го немаме и стравот што ќе биде..е сега колку личноста е здрела да не ги носи своите минати искуства во нешто ново и со тоа враќа се на иста фрекфренција од која телата се решиле на времето едни од други (бившиот партнер)тоа зависи од самата личност, бидејки не е ретко да особата оди од врска во врска па потоа да речи дека случајно се сретнала со новиот партнер..

Јас не верувам дека се што се случува има причина, зошто за да има причина тогаш сами го правиме настанот со причина(значи работиме по некој наш зададен план кој сме си го поставиле ) за мене се е случајност, кој како сака нека каже..... но не верувам дека имам потполна контола над својот живот, па макар велела дека за себе сум личност со голема самоконтрола, да ја имам но во одредени моменти...(како и да е човечки е и да се погреши)

добро кажано.целосно те подржувам ,се се случува случајно у тоа е бизрноста на битието човеково.човек не може да има контрола над све.те држи у неизвесност до последниот здив...
"BEAUTY IS TRUTH, TRUTH BEAUTY."
Кон врв
maja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Убавицата и ѕверот

Регистриран: 28.Мај.2005
Локација: Italy
Поени: 13127
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Февруари.2007 во 21:27

[IMG]http://img140.imageshack.us/img140/2444/2csa0.gif">[IMG]http://img20.imageshack.us/img20/3669/zt6uzj6n8sin4.gif">
Кон врв
ASTRIX Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
OBSESSIVE DREAMS

Регистриран: 18.Јануари.2007
Поени: 763
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ASTRIX Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Февруари.2007 во 12:08
нема последица без причина.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Клабинг

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Flix Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Февруари.2007 во 12:29
Za se postoi objasnuvanje no toa zavisi od nas, za nekoi raboti ne sme dovolno pametni odnosno psihicki razvieni da gi objasnime.
Кон врв
angelmk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 02.Декември.2006
Поени: 135
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај angelmk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Февруари.2007 во 05:38
некои нешта и не можат да се објаснат туку -така.не може да се најде причина за све.ногу работи се случуват без некое разумно образложување.ја стојам зад идејата дека се е базирано на среќа или малер.не можеме се да предвидиме,а откога се случи тогај ни светне сијаличката 
"BEAUTY IS TRUTH, TRUTH BEAUTY."
Кон врв
Tattoo Beauty Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Tetovirana Sexy Ubavica

Регистриран: 10.Август.2006
Поени: 4549
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tattoo Beauty Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Февруари.2007 во 09:19
Нема последица без причина - ВолтерWink

Се букавално има некоја можда провиднаили скриена причинаSmile
Кон врв
soncence Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 04.Февруари.2006
Локација: American Samoa
Поени: 2341
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај soncence Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Февруари.2007 во 17:35
Pa sigurno se se slucuva so pricina...moralo da ima pricina da ja povredam nogata pa celo leto da si sedam doma...ali koja e taa pricina samo Gospod znae...mozda sakal da me zastiti od nesto poloso...
Кон врв
ivana_zi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Ноември.2006
Локација: Macedonia
Поени: 206
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ivana_zi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Февруари.2007 во 15:25
It never works out like it is planned, it always works out like it should.. Не е ова моја мисла, ама не знам баш кој ја кажал.. =)
Ништо не е таинствено освен за да биде разоткриено, и ништо не е скриено освен за да биде откриено...
Кон врв
mara Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Август.2006
Локација: Macedonia
Поени: 133
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mara Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2007 во 04:18
Koga veke ste kaj lepceto so margarin so ako ti se slizne od raka bez da sakas, toa bese slucajno ti padna bez da saks no ete se stori.

Ne sekogas ni se ispolnuva ona sto posakuvame da se stori, duri nekogas kolku i da se trudime moze da izlezi nesto nepredvideno. 

jas mislam  deka ima slucanjo. ako sekogas dobivame sto sakame i posakuvame kako sto veli acerela togas nemase da imame nikakov problem.( bez navreda acerela sto ti se obrakam ne e namerno) samo sakav da go napisam ona sto jas mislam.

Da saks znaci da zivees megu iljadnici luge, a da mislis samo na eden!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Клабинг

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Flix Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јануари.2007 во 16:05
Taka e se e nasa sudbina i zatoa se se slucuva so pricina 
Кон врв
Isis Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

CATALYST

Регистриран: 19.Јануари.2007
Поени: 5871
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Isis Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јануари.2007 во 15:07
да а причината сум јас -- ако некам нешто да се случи нема...
 јас избирам во кои ситуации ке влезам.ако излезе добро тоа е зашто јас така сум одбрала и обратно. секој си го креира животот.
 нема ништо случајно . што правиш и посакуваш тоа добиваш
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3456>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.