![]() |
|
ЕУТАНАЗИЈА - убиство од милосрдие |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 23456 18> |
Автор | |
LSFC ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 12.Јули.2009 Статус: Офлајн Поени: 1004 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
I jas kao Lane62 sum za eutanazujata.Spored mene neizlecimo bolni koj sami iskad da umrat nebiva da gi mucat da im produlzat zivotot poveke.Oni(pacientite) sami sa zeli resenie i toa e.
|
|
![]() |
|
lane62 ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 08.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 7583 |
ja sum za eutanazija....ne znam da li go imate gledano filmot "raka"...mislam deka taka se vikase...bas bese aktuelen edno vreme koga se vodese polemika za donesuvanje takov zakon...posle toj film jas sum za!
|
|
Daj više odmora jeziku nego rukama!
|
|
![]() |
|
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Vchera doznav deka vo Shvajcarija, Belgija i ushte edna evropska zemja postojat medicinski ustanovi kade sto lugjeto mozhat da bidat asistirani pri odzemanje na svojot zhivot.
Dr. Jack Kevorkian, eden od najpoznatote promoteri na eutanazijata, spored svoite izjavi ima asistirano na najmalu 130 pacienti pred da bide osuden na osum godini zatvor za vtorostepeno ubistvo. Vo edna prilika Dr. Kevorkian izjavi: "Umiranjeto ne e kriminalno delo!" Iako javna tajna e deka lekarite od milosrdie indirektni ili direktno uchestvuvaat vo prekinuvanjeto na makite na pacientite "dozvoluvajki" tie da pochinat, dali smetate deka zakonski dozvolenata eutanazija i institucijaliziranoto struchno asistiranje e neshto sto treba da mu se ponudi na modernoto opshtestvo? |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
![]() |
|
defma ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 13.Март.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 716 |
Не можам ниту да претпоставам како и било на мајката цели 17 години, да си го гледаш своето чедо беспомошно и без можност да и помогнеш.Сигурно е премногу тешко, па и затоа на некој начин и "помогнала" на ќерка си, не дека ја оправдувам мајката но сигурно во текот низ тие 17 години жената секојднево се борела со себе и со тешката болест на нејзината ќерка, само може да претпоставуваме како и било. Иако понекогаш сите велиме дека не се плашиме од смртта и дека таа секако доаѓа, но мислам дека само се лажеме и кога таа наближива сме преплашени и само невозможни моменти можат да не натераат да се одлучиме за смрт. Еутанзија одобрувам само тогаш кога ќе се добие согласност од оној врз кого таа треба да се изврши, во спротивно не. |
|
![]() |
|
dark ![]() Сениор ![]() Регистриран: 28.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 247 |
jas podrzuvam eutanazija no po prethodna zelba i soglasnost vrz onoj vrz koj ke se izvrsi eutanazijata no vo nikoj drug slucaj bidejki toa e isto so ubistvo pa duri i polosa barem za mene
|
|
faster then light :D
|
|
![]() |
|
Анастеа ![]() Администратор ![]() ![]() ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Многу тежок и морничав случај, каде мајката (медицинска сестра), сама и помогнала на ќерката да умре:
Британската полиција уапсила мајка поради сомневање дека и помогнала на тешко болната ќерка да умре. Се верува дека тоа било убиство од милосрдие зашто нејзината ќерка била прикована за кревет 17 години. Таа уште на 14 години се разболела од тешка болест која ја нарекуваат синдром на хроничен умор, а која ги зафаќа сите делови на телото. Освен што била парализирана, не можела ни да јаде, ни да пие, ниту, пак, да зборува. Мајката (медицинска сестра) и таткото во заедничка изјава, меѓу другото, напишале дека ќерка им секојдневно поднесувала тешки болки. 31-годишната ќерка која умрела по предозирањето со морфиум, веќе два пати се обидела да се самоубие на тој начин. Бидејќи тоа не можела самата да го направи, се претпоставува дека мајка и и помогнала да умре.
Што може да натера една мајка на ваков чекор, со сопствена рака да посегне по животот на сопствено чедо??? Мислам, едно е да се согласиш некој друг тоа да го стори, ако веќе се решиле родителите на таков чекор, друго е сам да ја преземеш на себе улогата на егзекутор над сопствениот пород...
Ја сфаќам болката на мајката, предизвикана од неподносливите болки на ќерката, веројатно не од малку имала два неуспешни обиди за самоубиство. Знам дека во такви моменти на очај и беспомошност идат секакви мисли во глава... Но никако не можам да го разберам чинот на “помагање“ на ќерка си да умре...
![]() |
|
![]() |
|
mamamd ![]() Сениор ![]() ![]() Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
...dilemata okolu eutanazijata se tokmu zaradi rasipanata covecka priroda. Slucajot shto anastea go opisha mi e poznat bidejki neshto mnogu slicno se slucuvashe vo moeto semejstvo... so mojot dedo...a koga ke ja zemesh vo obzir i vozrasta... 96 godini...zalosno e da go ostavish covek da se maci... i da place ko malo dete od bolka...
... za komata... sum citala deka luge se budele i po 20 godini pominati vo koma... i tuka nemam jasen stav... ... dilemata za dozvolena eutanazija mi e od pricini shto nekoi luge bi ja zloupotrebile... zaradi nasledstvo... omraza... ...eytanazija DA...ama so dokaz na neminoven kraj.. vo krajno teshki dijagnozi... i na dredena vozrast... |
|
![]() |
|
james dean ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 05.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 4476 |
Потполно се согласувам со ова што го вели Анастеа. Многу суптилно прашање... Не би можел ниту јас да кажам децидно... како пресечено со нож... за/против... Се работи од случај до случај... во зависност од тоа во каква ситуација се наоѓа личноста... во смисла дали е во можност и таа самата да донесе некаква одлука... Некогаш се случувало и после многу години некој да се разбуди од кома... затоа за таквите случаи, на пример, јас сум против еутаназија... Но кога, да речеме, се работи за случај на кој му се знае со сигурност крајниот исход, а е прашање само на време кога тоа ќе се случи, а притоа личноста има огромни маки и е свесна за се... и самата инсистира на такво нешто, можеби би требало на тој начин да и се "помогне" со прекратување на маките... Сепак ова е големо прашање од етички и морален аспект... |
|
![]() |
|
Анастеа ![]() Администратор ![]() ![]() ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Слушнав вчера вест за извршена еутаназија над жена која 16 години “живее“ во кома, на апарати и тоа ме натера пак да размислувам за ова суптилно прашање. Не можам да кажам дека апсолутно сум ЗА или ПРОТИВ, иако малку повеќе сум ЗА...
Поаѓам од лично искуство со најблизок член од потесното семејство. Огромна е болката да гледаш близок човек како се мачи во неиздржливи болки, да те моли да му го прекратиш пеколот во кој “живее“ а ти не можеш ништо да сториш... Никој нема право да одземе или пасивно да дозволи да згасен туѓ живот, но кога се работи за вакви случаи (длабока кома која трае со години или децении или тешко болни кои пред неминовната смрт паѓаат во агонија од болка) можеби би требало да бидеме малку потолерантни и почовечни, да ја почитуваме волјата на секој поединец за достоинствена смрт... Никој од нас со сигурност не би сакал да се најде во таква ситуација...
Голема е тежината на аргументите кои се против еутаназија... Но сепак, во најтешки случаи и кога се работи за изричита волја на човек кој бара да му се прекратат маките, можеби треба да бидеме малку почовечни и хумани... Оти сигурно почовечно е (ако веќе се може) да се стави крај на нечиј пекол од живот, отколку да гледаш немоќно како те моли и проколнува а да не можеш да му помогнеш со ништо...
Секој што имал слично искуство, многу добро ќе знае за што зборувам... Да си го проколнуваш сопствениот живот и да молиш за своја поскора смрт, сигурно треба да имаш голема причина...
|
|
![]() |
|
devojka21 ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 02.Јули.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 184 |
Јас сум за
Најдлабоко посакувам од моето срце додека сум здрава да сум жива
а кога и кога зборуваме за болка во душата и тука би избрала да живеам 5 години среќна отколку 50 несреќна
|
|
Life is beautiful
|
|
![]() |
|
mozesk ![]() Група ![]() Регистриран: 21.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 38 |
Кој ѓавол ме натера да влезам во ваа морбидна тема. Сега не ќе можам да спијам цела година.
Сепак, сум за еутаназија, ако бидам во состојба кога не си ниту жив ниту мртов. |
|
![]() |
|
zagor ![]() Сениор ![]() ![]() Уникатен песимист Регистриран: 27.Септември.2007 Локација: Congo Статус: Офлајн Поени: 12852 |
...zagor e ziv,se drugo e laga.
|
|
![]() |
|
Monuska ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 27.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 2128 |
Da da dobra finta, spij si pod dejstvo na sedativi i mirno cekaj si ja smrtta, kamo site slucaevi da zavrsuvaa taka...
|
|
Сите го сакаме она што не можеме да го имаме. Вистинските луѓе знаат да се помират со тоа...
|
|
![]() |
|
IQ ![]() Сениор ![]() ![]() Darling Регистриран: 11.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 12382 |
epa toa vikam, deka ne e sekogash nekoj bolen od ne znam sto i da trpi ne znam kakvi bolki ili so jas znam...+ za jaki bolki ima jaski sedativi....
|
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 23456 18> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |