IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Фотографија, камери и видео
  Активни теми Активни теми RSS - НОВИ КАМЕРИ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

НОВИ КАМЕРИ

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3334353637 51>
Автор
Порака Обратен редослед
ang3l4o Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 230
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ang3l4o Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Септември.2008 во 10:23
[/IMG]

Ova e priblizna skica za toa koj format kolku prostor od proekcija na lekjata. Po moe za MX bi trebalo da ima novi objektivi, koi celosno kje go pokrivaat formatot. Ispravete me ako gresam
Кон врв
m_p Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Јуни.2008
Локација: Trinidad and Tobago
Поени: 107
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај m_p Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Септември.2008 во 10:10
http://www.google.com/search?hl=en&q=sqrt(36^2%2B36^2)&btnG=Search

ne sum siguren deka kje moze da se koristi istiot otvor i istite postoe4ki objektivi, se slozuvam so hypertech...

Изменето од m_p - 06.Септември.2008 во 10:10
Кон врв
mdeni Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2007
Поени: 719
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mdeni Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Септември.2008 во 09:38
Originally posted by Tegla Tegla напиша:

1:1 format na senzor kje bide revolucija spored mene. Nema potreba od vrtenje na kamerata. Poednostavno kropiranje za sakanite aspekti na print. I povekje pixeli - normalno. Jas sum si naviknat so 6x6 na kvadratot koj BTW se vika "intelektualen format" намигнување.

I kolku za informacija, ako e 36x36mm togas kje bide kompatibilen so site dosegasni lekji bez problem. Lekjata sekogas proektira pozadi krug. Taka sto ne gledam pricina zosto da nema MX format. Vo filmot limitot bese vo standardot na mediumot. Sega so senzorite - se e vozmozno намигнување

Interesni vreminja збунетост

Pa sigurno, Tegla. I jas sakavistoto da go recam,do nekade. So istite leki e celata rabota... Daj boze da go napravat.
Кон врв
Zoran K Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Април.2006
Поени: 3244
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Септември.2008 во 03:28
Originally posted by Tegla Tegla напиша:

1:1 format na senzor kje bide revolucija spored mene. Nema potreba od vrtenje na kamerata. Poednostavno kropiranje za sakanite aspekti na print. I povekje pixeli - normalno. Jas sum si naviknat so 6x6 na kvadratot koj BTW se vika "intelektualen format" намигнување.I kolku za informacija, ako e 36x36mm togas kje bide kompatibilen so site dosegasni lekji bez problem. Lekjata sekogas proektira pozadi krug. Taka sto ne gledam pricina zosto da nema MX format. Vo filmot limitot bese vo standardot na mediumot. Sega so senzorite - se e vozmozno намигнувањеInteresni vreminja збунетост

Apsolutno se slozhuvam so tebe. Za 36X36mm nema da ima potreba od novi objektivi i kamerata ke bide vo idealnata proporcija 1:1 so sto kompletno ke se izbegne potrebata od rotiranje pri slikanjeto (kako 6X6), nema da ima potreba od fleksibilni braketi, ke mozhe direktno od kamera da se dobie kvadraten format na slika, kako i bilo koj drug so naknadno kropiranje spored potrebite, a isto taka mozhe i softverski da se dade opcija na kropovi kako sto ima D3.

Ako MX znachi neshto vakvo, togash za prv pat navistina ke se ponudi poevtina digitalna medijum format kamera. Treba da se ima vo vid deka medijum format grbovite faktichki pochnuvaat od 36X36mm (Imacon Ixpress i Kodak DCS Pro Back 645. Vtoriov e koristen vo Mamiya 545 AF, the Contax 645 AF i Hasselblad H1) taka sto vakviot MX bi bil polnopraven chlen na klubot medijum format digitalni kameri. Sigurno nema da gi ima site maksimalni performansi kako pogolemiot format 36X48mm, no zatoa pak ke ponudi poeftino telo, pogolem senzor i potpolna kompatibilnost so site dosegashni Nikonovi objektivi. Vsushnost onoa "poeftina" sledi od faktot deka bi se koristele veke postoechkite stakla, a ne deka formatot sam po sebe e alternativen ili inferioren.

Koj misli deka nema da ima nekoja golema razlika megju MX i FX senzorot samo neka gi sporedi povrshinite na 1:1 kropovite od 36X24mm i od 36X36mm.

P.S. Koga Igor gi spoi ednash iminjata na Canon i Nikon so medijum format, nikogash ne pomisliv na opcijata 36X36mm. Sekogash zamisluvav 36X48 ili pogolem i bev ubeden deka ove dve iminja nema da se upushtat vo razvivanje na nov sistem kameri koga nekolku drugi firmi vekje gi imaat odamna vo svojata proizvodna linija. Ova navistina me iznenadi i si se chudam samiot sebe si kako do sega ne mi padnala na um ovaa ednostavna varijanta... ako voopshto go napravile onaka kako sto si go zamisluvame... Da ne izleze posle deka sme zborele vo veter i magla!

P.P.S. Duri i da e vetrovito i maglovite, navistina mi se dopagja elegantnosta na vakvata ideja.

Изменето од Zoran K - 06.Септември.2008 во 04:46
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Септември.2008 во 03:11
Originally posted by hypertech hypertech напиша:

36x36 (51) ima 18% pogolema dijagonala od 36x24 (43)...I jas se mislev za kompatibilnosta na lekjite ama sum skeptichen oti ke ima seriozno vinjetiranje taka... замисленост

Ajde nacrtaj krug so dijametar 36mm i vo nego rotiraj pravoagolnik od 36X24mm. Kazhi pod koj agol ke ima najmalo, a pod koj agol najgolemo vinjetiranje na pravoagolnikot ?
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Септември.2008 во 03:07
Originally posted by branko_k branko_k напиша:

ne se slozuvam deka eventualniot mx format ke go zaseni izleguvanjeto na noviot 5d...среќа osven ako ne bidat so ista cena... e togas ke bide revolucija голема%20насмевка

Izgleda ne se razbirame... jas velam nema da bide fer ako izlezat istovremeno bidejki pompata okolu MX kamerata ke ja zaglushi onaa na 5DMkII, a ne velam deka noviot format ke mu konk*rira na noviot 5D.

Ama ajde, nema veze... najverojatno nema da bidat prezentirani tolku blizu eden po drug.
Кон врв
hypertech Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 02.Март.2007
Поени: 600
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hypertech Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Септември.2008 во 02:54
36x36 (51) ima 18% pogolema dijagonala od 36x24 (43)...
I jas se mislev za kompatibilnosta na lekjite ama sum skeptichen oti ke ima seriozno vinjetiranje taka... замисленост
eos 1D mk4 , EF 24L , EF 50L , EF 85L , EF 135L , EF 200L , EF 400L
Кон врв
Tegla Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Април.2007
Поени: 2213
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Септември.2008 во 02:15
1:1 format na senzor kje bide revolucija spored mene. Nema potreba od vrtenje na kamerata. Poednostavno kropiranje za sakanite aspekti na print. I povekje pixeli - normalno. Jas sum si naviknat so 6x6 na kvadratot koj BTW se vika "intelektualen format" намигнување.

I kolku za informacija, ako e 36x36mm togas kje bide kompatibilen so site dosegasni lekji bez problem. Lekjata sekogas proektira pozadi krug. Taka sto ne gledam pricina zosto da nema MX format. Vo filmot limitot bese vo standardot na mediumot. Sega so senzorite - se e vozmozno намигнување

Interesni vreminja збунетост
That is called grain. It is supposed to be there.
Кон врв
branko_k Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јуни.2007
Поени: 682
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај branko_k Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Септември.2008 во 01:37
ne se slozuvam deka eventualniot mx format ke go zaseni izleguvanjeto na noviot 5d...среќа osven ako ne bidat so ista cena... e togas ke bide revolucija голема%20насмевка

Изменето од branko_k - 06.Септември.2008 во 01:40
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Септември.2008 во 01:09
Se slozhuvam Branko, a terminot "revolucioneren" go spomnav bidejki pred mene nekoi chlenovi veke go upotrebija kako dizajnerska mozhnost na noviot 5D. Lichno ne smetam deka mora da bide revolucioneren za da bide uspeshen.

No, kako sto rekovme, da pochekame i da vidime kakvi ke bidat novite kameri.

P.S. Inaku, ne znam za sto ne se soglasuvash so mene koga i dvajcata zboruvame ista rabota.

Изменето од Zoran K - 06.Септември.2008 во 01:11
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај branko_k Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Септември.2008 во 00:37
Originally posted by Zoran K Zoran K напиша:

... Ne mora sega na neroden Petko kapa da mu kroime i da mu se sekirame dali Nikon ke mora da dizajnira novi objektivi, dali potegot mu e glupav ili pameten, dali si stava trn vo zdrava noga i t.n. Ako ja utnal rabotata ke si plakja za toa, ako ja pogodil ke mu se raduvaat site onie na koi im treba takov alat.

Da pochekame i da vidime.

apsolutno se soglasuvam. da potsetam, istoto vazi i za naslednikot na 5d намигнување
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај branko_k Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Септември.2008 во 00:34
Zoran,  mislam deka ne si vo pravo. ako voopsto izleze toj mx format, nema da ima nikakva vrska so zasenuvanjeto na 5dmkII. zarem noviot haselblad go zaseni d90? i don't think so... ne se ista klasa, ni cenovna ni kvalitativna... fakt e deka nikon poslednava godina  isfrli dosta kvalitetni aparati i deka canon malku zatai. kako sto bese prethodno koga canon go pedvodese oroto. i uste ponazad, obratno... najverojatno ciklusot ke si prodolzi naizmenicno i ponatamu. i ne znam zosto tolku se zamarate okolu toa kakov ke bide 5dmkII, dali ke imal nesto revolucionerno ili ne... kolku sto se sekjavam ni d40 na nikon nemase nisto revolucionerno (duri i gi imase za toa vreme tie 6mpix koi site velea deka se premalku), pa ostavi golema traga na pazarot... ako nekoj na forumov misli deka canon treba da se vadi od nesto, neka razmisli podobro. istoto vazi i za nikon. dvete najdominantni kompanii vo svetot na fotografijata i ponatamu ke prodolzat da si bidat analogija na mercedes i bmw vo svetot na avtomobilite... 
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Септември.2008 во 23:43
Breeee... sto ti e ljubomora...   

Jane prijatele, rekov deka mi e zhal ako se javi noviot 5D vo slichno vreme so MX formatot bidejki nepravedno ke bide zasenet od novinata na toj format. Velam nepravedno tokmu zatoa sto tie kameri pripagjaat na razlichni klasi i ne mozhat da se sporeduvaat, no lugje kako lugje, ke go svrtat siot interes kon noviot format kako nova atrakcija na fotografskovo nebo i nema da posvetat dolzhno vnimanie na ostanatite proizvodi.

Se razbirame? Dali govorime isto ?

A toa kakov ke bide toj nov format i kakva ke bide taa nova kamera ke zboruvame koga ke izleze. Ne mora sega na neroden Petko kapa da mu kroime i da mu se sekirame dali Nikon ke mora da dizajnira novi objektivi, dali potegot mu e glupav ili pameten, dali si stava trn vo zdrava noga i t.n. Ako ja utnal rabotata ke si plakja za toa, ako ja pogodil ke mu se raduvaat site onie na koi im treba takov alat.

Da pochekame i da vidime.
Кон врв
JANE971 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Canon-џија

Регистриран: 20.Декември.2006
Локација: Macedonia
Поени: 1711
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај JANE971 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Септември.2008 во 22:49
neznam zasto se fativte za toj mx format tolku? toa ne e nitu medium nitu lajka, a ako bese tolku dobar zar nemase da postoi i da bide etabliran dosega kaj filmskite kameri? zar nikon prv se setil da go napravi toj nov format za koj ke mu trebaat novi leki i bi si stavil zdrava noga vo trnja za da se takmici so veke etabliranite proizvoditeli na dmf? mislam deka tamu ni nikon , a ni canon nemaat sto da baraat vo taa klasa.
okolu sporedbite na kamerite mislam deka se totalno nepodobni i nesoodvetni bidejki osven vo momentot d700 i 5d, site drugi kameri od a klasata se vo razlicni segmenti pozicionirani i sporedbata e neblagodarna.
kako i da e site si imaat svoi fanovi i svoi korisnici koi ne se vrzuvaat za marka tuku za alatot so koj zarabotuvaat za ziveacka, a tokmu tie se onie koi go diktiraat pazarot i pobaruvackata. Taka ako voopsto nekogas se pojavi MX formatot nema da ja zaseni 5dmll , tuku ke se bori za opstanok vo toj light mf segment od pazarot.
Born to be alive...

http://on.net.mk/galerija/jane-ljorovski
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3334353637 51>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,180 секунди.