![]() |
|
Специјалитети од јајца |
Внеси реплика ![]() |
страница <1234> |
Автор | |
д4б3 ![]() Сениор ![]() ![]() Lord OFF the topic Регистриран: 31.Јули.2013 Статус: Офлајн Поени: 2580 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
карамба Емилио, дали го знаш овоj фамозен номер |
|
![]() |
|
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Гордон Ремзи: Највкусната кајгана готова за 4 минутиЈајцето е намирница која можеме да ја приготвиме на илјада начини и да ја додадеме во разни јадења, а една од наједноставните, а според многумина и највкусните верзии е кајганата. Но и кајганата може да биде и тоа како интересна и вкусна, особено
ако ја зачините со 3 едноставни, но многу вкусни додатоци. Испробајте го
најфиното мени во кое владее кајганата.
Подготовка: Совет: Во јајцата можете да додадете малку димен лосос или пак ситни парчиња сланина |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
![]() |
|
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Полнети поховани јајца![]() Состојки
ПодготовкаЕве уште една идеа како да се искористат останатите јајца од велигден. Пресечете ги јајцата на половина, извадете ги жолчките внимателно. Ги
пасираме жолчките и во нив ги додаваме мајонезот, сенфот, ги рендаме
краставичките и со вилушка го гмечиме сирењето. Се убаво промешуваме и
со оваа смеса се полнат убаво јајцата и се спојуваат, да се добие пак
цело јајце. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
![]() |
|
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Полнети јајца![]() Состојки
ПодготовкаЈајцата ги вариме и лупиме, потоа ги сечиме на половинки. Ги вадиме жолчките и ги пасираме. Туната ја цедиме од зејтинот и ја одаваме во жолчките. Се додава зачинската сол и 2 лаж.мајонез. Сето тоа заедно го мешаме. Ги полниме испразнетите половинки од јајцата со смесата, ги превртуваме и ги декорираме по желба. Дополнителни фотографииИзменето од Valerija - 12.Мај.2016 во 20:09 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
![]() |
|
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Полнети јајца со спанаќ![]() Состојки
ПодготовкаЈајцата ги пресекуваме на половина, можете по желба да ги исечете на цик, цак. Ја вадиме жолчката од јајцата ставаме во длабок саб и ја изгмечуваме со вилушка. Спанаќот го ставаме во вода што врие додека да омекне, Потоа го цедиме од водата, сечкаме и го блендираме. Го додаваме кај жолчките , додаваме и сенф згмечен лук, сол и мајонез. Мешаме да се изедначи смесата. Ги земаме белките на дното ги засекуваме малку, да может стабилно да стојат во чинијата и ги редиме на чинијата. Земаме од филот и полниме готварски шприц и ја полниме белката. Доколку сакате можете и со лажица да си ги наполните. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
![]() |
|
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Полнети јајца![]() Состојки
ПодготовкаЈајцата ставете ги во сад поголем колку да ги собере. Налејте вода да
ги покрие над 2-3 см,. Ставете 1/2 лажиче сол и ставете ги да се
варата. Варете 10-15 мин. откако ќе зовријат. Откако се сварени прелејте
ги со ладна вода за да остинат. Излупете ги (одлично се лупат заради
солта при варењето.). Дополнителни фотографии |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
![]() |
|
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Состојки
ПодготовкаПиперката и компирот ги сечкаме на коцки, а тиквичката и кромидот на тенки тркалца. Зеленчукот го динстаме во тава на умерен оган околу 15 минути. Посолуваме по вкус. Во чинија ги матиме јајцата со малку сол, рендано сирење и оригано. Ја ставаме смесата од јајца врз зеленчукот и го пржиме омлетот 10 минути. Изменето од Valerija - 11.Октомври.2013 во 16:39 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
![]() |
|
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Омлет со компири ( шпански омлет)![]() Состојки
ПодготовкаИсечете ги компирите на тенки кругови(или на коцки) и ставете ги да се пржат. Изменето од Valerija - 12.Мај.2016 во 20:09 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
![]() |
|
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Омлет палачинка![]() Состојки
ПодготовкаВо длабок сад, може и шоља за ча, се матат јајцата со малку сол, се додава и неколку капки масло. Изменето од Valerija - 12.Мај.2016 во 20:08 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
![]() |
|
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Омлет од зеленчук![]() Состојки
ПодготовкаКомпирите исечете ги на тенки кругови и ставете ги во тава со масло да се пржат. Послужете го топол со младо козјо сирење. Изменето од Valerija - 12.Мај.2016 во 20:08 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
![]() |
|
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Омлет со ракчињаПорребни состојки
Краток текстОмлет со ракчиња Подготовка
Ракчињата ставете ги во фолија потоа спуштете ги во ладна вода.
Коцкичките од кромидот пропржете ги на путерот. Прелејте ги со павлака, додадете ја мирудијата и малце гответе. Додадете бело вино измешано со густин. Промешајте. Преливот пикантно зачинете го. Додадете ги јајцата, добро измешајте и оставете да отстои. Преостанатата маснотија ставете ја во врела тава. Додадете ги јајцата со преливот и направете омлет. Омлетот префрлете го во чинија за послужување, а потоа исечете го по должина (не до крај). Малку развлечете го резот и наполнете го со ракчиња и пикантен прелив. Изменето од Valerija - 12.Мај.2016 во 20:08 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
![]() |
|
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Шкотско јајцеПотребни состојки
Краток текстШкотско јајце Подготовка
Кромидот ситно го сечкаме и го ставаме да се пржи во
тава со загреано масло. Во еден сад млекото го истураме врз предходно
ставената мека средина од парчињата леб.
Во садот со меленото месо ги додаваме ситно сечканиот магдонос, едно јајце и натопениот леб со млеко. Додаваме црн пипер и промешуваме. Испржениот кромид го претураме во цедалка, го одцедуваме од маслото и го додаваме во садот со подготвената смеса. Месиме со рака, додека да дибиеме хомогена смеса. Потоа земаме од смесата и ја расплескуваме на дланка. Едно варено јајце го ставаме на средина од расплесканата смеса и го обвиткуваме од сите страни од смесата со меленото месо. Од меленото месо и варените јајца со рака формираме топка. Вака подготвените топки ги ставаме во тава за печење. Ја попрскуваме тавата со масло и печеме 5 минути на температура од 250 степени. Две јајца матиме со вилушка. Испечените шкотски јајца ги валкаме најпрво во брашно, потоа во изматени јајца и на крај во лебни трошки. Вака подготвените Шкотски јајца ги ставаме да се пржат во тенџере со поголема количина загреано масло додека не добијат убава румена боја, потоа послужуваме. Изменето од Valerija - 12.Мај.2016 во 20:05 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
![]() |
|
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Омлет со печурки
(Emil) |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
![]() |
|
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Омлет на шпански начинПотребни состојки
Краток текст
Јајцата се честа состојка во многу рецепти. Полни се
со многу хранливи материи (витамини, протеини, масти) и даваат големи
количества енергија. Големата нутритивна вредност на јајцето е логична
со оглед на тоа што оплоденото јајце треба да овозможи се што му е
потребно за развој на малото пиле. Јајцето содржи околу шест грама
протеини и други важни хранливи состојки, но и 212 милиграми холестерол.
Со оглед на тоа што се препорачува консумација на 300 милиграми
холестерол дневно, високата содржина на оваа состојка би спречило многу
луѓе да јадат јајца. Но, треба да се истакне дека по едно јајце дневно
нема драстично да ја зголеми содржината на холестерол во крвта и да ги
зголеми нивоата на маснотии. Тоа е навистина добра вест, ако се знае
дека јајцето содржи многу други важни хранливи материи како холин
(есенцијален за добар вид), селен (неопходен за силен имунитет), витамин
А (го поттикнува растот на клетките), витамин Е (антиоксиданс) и лутеин
(кој го подобрува видот). Подготовка
Ситно се сецка лукот, тиквичката и пиперките, па се пропржуваат во масло.
На тоа се додаваат излупените и изгмечени домати, дафинов лист, ким, оригано и магдонос. Се посолува и во покриен сад се динста околу половина час. Од секое јајце се пржат одделно 4 омлети. Секој се полни со приготвениот фил, се покриваат и се послужуваат. Изменето од Valerija - 12.Мај.2016 во 20:07 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1234> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |