![]() |
|
дали сегашните религии ќе се изгубат во времето |
Внеси реплика ![]() |
страница <12345 6> |
Автор | |||
Sunny ![]() Сениор ![]() ![]() Fantasy girl Регистриран: 01.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 19874 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
види човече мене ми беше друго поентата во тој дел кај што ме цитираш ти мене, да му кажам на Вили дека греши дека не тврдел Галилео така (сонце околу земја) и да ако бил Бруно за црквата немаше да го запалат тоа сакав да кажам знам кој е Џ.Бруно ги негирал христијанските догми, сметал дека философијата и теологијата се неспоиви и многу се спротивставувал на христијанското сфаќање на Господ како личност. Создал пантеистичка теорија според која сѐ се состои од вечното движење. Во науката за вселената го отфрлил учењето на Аристотел и на Птоломеј и ја прифатил науката на Коперник. Поради своите слободарски идеи се нашол под удар на инквизицијата која, по седум годишна истрага, на плоштадот Кампо деи Фиори (простете ако е погрешно напишано) во Рим го спалува. И ти реков не ми предавај физика мене, немој за геоцентрични и хелиоцентрични системи и физика воопшто да ми држиш лекции.
П.С. Галилео никогаш јавно не застана зад своето тврдење, трипати јавно пред папата се одкажа од своето тврдење, само за да не го убијат. Своето учење го продлжи тајно и пред смртта ги објави своите записи Дали сега ме разбра, Мајки? |
|||
Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!
![]() |
|||
![]() |
|||
Majkl ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
||
- Бруно јадеше премногу „бурек со трици„ за католичката црква, зборување против католичката вера и свештенство(всушност: конструктивно критикување на свештенството) - ја негираше девственоста на Дева Марија, - веруваше во постоење на мноштво други светови и нивното бесконечно постоење/траење. и тн... тоа беа некои од главните обвиненија а го клеветеа и за бавење со магија. Тогашниот папа даде мнение дека е виновен за обвиненијата, инквизицијата врз основа на тоа го прогласи за еретик и го предаде на државните казнени органи кои го погубија на плоштадот Камо де Фјори во Рим на 17 февруари 1600 год. Некоја година подоцна комплетните негови книги беа турени во индексот на книги штетни за католичките верници. За мене Џордано Бруно беше Божји пратеник. Изменето од Majkl - 05.Октомври.2008 во 01:35 |
|||
![]() |
|||
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
||
Site teologii se napishani od chovekot.
Kako mozhe Bog da gi napishi site tie razlichni teologiii vo koi veruvale i veruvaat site lugje na ovaa planeta? Bog e eden i Negovata Vistina e samo edna. Nash*te teologii se samo delovi od taa Vistina i go prikazhuvaat edinstvenoto sebstvo vo negovite mnogubrojni delovi... kako parchinja od eden mozaik. |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
![]() |
|||
Sunny ![]() Сениор ![]() ![]() Fantasy girl Регистриран: 01.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 19874 |
||
И заборавив да додадам го запалија Бруно бидејќи тврдеше дека земјата се врти околу сонцето, сонцето никогаш не се вртело и нема ни да се врти околу земјата!!! Да го тврдел тоа дека сонцето околу земјата врти, немаше никој да го напаѓа, католиците тогаш го тврдеа токму тоа дека земјата е центар на космосот и дека се се врти околу земјата |
|||
Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!
![]() |
|||
![]() |
|||
Majkl ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
||
Некогашниот индијски државник Нехру во една прилика кажа: „Религијата и традициите се застарени - чукна часот за науката и духовноста!„ Религиите тешко дека ќе се обединат. Иако привидно зборуваат сите за Бог и смислата на животот, сите тоа различно го толкуваат, па во рамките на тие толкувања се појавуваат нови толкувања и тн. и тн... Еден ден и религиите и науката ќе ги нема. Ќе остане само вистината, а таа е трансцендентална т.е. ги надминува човечките филозофии и моќност на сфаќање |
|||
![]() |
|||
||
![]() |
|||
![]() |
|||
||
Ги молам модераторите и останатите членови следното да не го сфатат како навреда, туку како мој личен став и одговор на прашањето на Нео
|
|||
![]() |
|||
Tetratka ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 25.Септември.2008 Локација: дрвара Статус: Офлајн Поени: 5153 |
||
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() МЕ ИЗНАСМЕЈА ...
|
|||
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!
|
|||
![]() |
|||
||
абе доста си кажвите како шо ви одговарат вас без цел и идеја, прво не е Галилео, тој умре од природна смрт, туку е Џордано Бруно запален на ломача слободно проверете |
|||
![]() |
|||
![]() |
|||
Tetratka ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 25.Септември.2008 Локација: дрвара Статус: Офлајн Поени: 5153 |
||
Јоан Егзарх 9 век кажал дека земјата е кружна ... па никому ништо
НАУКАТ ЈА ПОТВРДУВА РЕЛИГИЈАТА И ОБРАТНО ...
|
|||
|
|||
![]() |
|||
vili2121 ![]() Сениор ![]() ![]() Papa Bear Регистриран: 04.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 5628 |
||
GALILEO go zapalija zatoa sto sonceto ne se vrtese okolu zemjata
|
|||
![]() |
|||
vili2121 ![]() Сениор ![]() ![]() Papa Bear Регистриран: 04.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 5628 |
||
aj da "nafrlam" nesto drugo
a ako religiite ne se obedinat tuku se zamenat so naukata t.e. religiite da isceznat a na nivno mesto da dojde naukata |
|||
![]() |
|||
||
Бара на интернет ...
ама и таму ке разбере дека ВИСТИНАТА НЕМА ДА СЕ ИЗГУБИ ВО ВРЕМЕТО ...
п.с.
да се вратиме на темата ...
|
|||
|
|||
![]() |
|||
neo_wmaster ![]() Сениор ![]() ![]() Angel of Death. Регистриран: 29.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 660 |
||
Sega bara niz nekoja literatura. Koga ke najde ke ne iznenadi so nekoj citat. |
|||
I love Daphne Millbrook.
|
|||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <12345 6> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |