![]() |
|
Дали верувате во БОГ? |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 2223242526 73> |
Автор | |||
AlDra ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 06.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 823 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
А бе те сфаќам што сакаш да ми кажеш, ама... знаеш онаа дефиницијата беше со наводници, не ги додадов јас :)
|
|||
![]() |
|||
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
||
E pa, sigurno deka ne e isto Aldra...
![]() Dogmata nema vrska so temelna vistina. Taa e veruvanje, doktrina ili ideologija na religijata (ili mozhe da bide na bilo koja druga organizacija) koja uzhiva potpolna avtoritativnost, vo koja ne smee da se posomneva, koja ne smee da se ospori, od koja ne smee da se oddalechi i koja ne smee da se pobie. Teolozite postojano se obiduvaat da stavat ravenstvo megju aksiomite, teoriite i pretpostavkite so dogmite, no toa nema nikakva osnova i ne pretstavuva nikakvo seriozno argumentiranje. Naprotiv, toa samo ja pokazhuva nivnata neinformiranost i slabost vo argumentiranjeto. Изменето од Messenger - 06.Јуни.2009 во 04:59 |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
![]() |
|||
AlDra ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 06.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 823 |
||
Дефиницијата која ми ја посочи почнува со ,,темелна вистина’’ која не се докажува. А што е тогаш догмата? Зар не е истото?
|
|||
![]() |
|||
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
||
Adra, ne e tokmu taka... i tokmu zatoa nemozhe naukata i ateistichkiot pogled na svetot da se nareche deka e isto taka religiozen ili vernichki. Za toa sto e aksioma i kako se definira, sozdava i koristi vidi tuka. Znachi aksioma i dogma nemaat vrska edno so drugo. Ushte povekje, bidi ubeden deka ateistite kje bidat voodusheveni ako empirijski dokazhesh ili pobiesh nekakva aksioma i za toa definitivno kje ti dodelat Nobelova nagrada. Dali toa kje ti se sluchi ako se obidesh da pobiesh nekoja dogma ? ![]() ![]() Spored toa, ateizmot nema dogmi. Nemozhe da ima bidejki sekoja pretpostavka ili teorija empirijski ja proveruva, pa dokolku taa ne ja izdrzhi taa proverka se napushta i se prima novoosoznaenoto. Pretpostavkite zhiveat dodeka ne se potvrdat ili pobijat. Togash se determiniraat kako zakoni ili promasheni teorii (zabludi). Stavot deka "ako za neshto nema dokaz, togash toa ne postoi" go nema nikade osven na charshijski razgovori. ![]() Dobar primer za toa e dali postoi zhivot na drugi planeti vo Univerzumov? Za sega nemame dokaz deka postoi, no toa ne e apsolutno nikakov fakt deka toj ne postoi. ![]() Изменето од Messenger - 06.Јуни.2009 во 04:28 |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
![]() |
|||
polzavce ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 14.Октомври.2008 Локација: Angola Статус: Офлајн Поени: 1325 |
||
И кога ќе преживеат после што????? |
|||
МИР со сите
|
|||
![]() |
|||
polzavce ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 14.Октомври.2008 Локација: Angola Статус: Офлајн Поени: 1325 |
||
Кога од ништо ќе ми направите жива клетка....тогаш ќе знам дека нема Бог....до тогаш за мене Бог ПОСТОИ....
Замислете само какво совршенство е се што постои... Клетка, па клетката има јадро, па јадрото има триста чуди, па тие триста чуди имаат триста други чуди...и така до бескрај.... Планета Земја, Сончев систем, Вселена....а каде е вселената, кај се наоѓа?Веројатно е дел од нешто поголемо..а тоа поголемото од што е дел..или бесконечно е...???? А??? Кој можел да создаде бескрајно малечки и бескрајно големи форми на егзистенција истовремено....?????????? |
|||
МИР со сите
|
|||
![]() |
|||
abnormalen ![]() Сениор ![]() ![]() ... Регистриран: 05.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 168 |
||
а, зошто воопшто се мора да ма и цел? дали бедуините имаат( или имале) некоја цел додека шпартале и шпартаат низ пустините?
![]() |
|||
Gluposta e najneobična od site bolesti - od nea NE pati bolniot tuku, SITE OSTANATI!
|
|||
![]() |
|||
EvAngelos ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
||
Не бе мила, и Бог има разум, воља и чувства, и Тој е личност. И ангелите се личности, и ѓаволот е личност.
И баба ти немала мобилен, па пак го нашла дедо ти
![]() Велиш "личноста е творба на живеењето". Ако сакаш појасни го ова малку. Што подразбираш под тоа "живеењето" и како тоа ја создало личноста?
|
|||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|||
![]() |
|||
||
Природата за некои луѓе е натприродна сила.
Ако еволуцијата има цел кон која напредува, тогаш кој ја поставил таа цел? |
|||
![]() |
|||
abnormalen ![]() Сениор ![]() ![]() ... Регистриран: 05.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 168 |
||
а еволуцијата и е напредок , кон тоа за се посовршени и поуспешни видови, тоа и е и целта, да ги елиминира послабите а тоа и нема крај , затоа што секогаш ке има некој подобар и поуспешен...................... Изменето од abnormalen - 06.Јуни.2009 во 01:03 |
|||
Gluposta e najneobična od site bolesti - od nea NE pati bolniot tuku, SITE OSTANATI!
|
|||
![]() |
|||
fragola ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 02.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 3829 |
||
Sepak,samo covekot e licnost!Licnosta e sozdadena,ta e tvorba na ziveenjeto...Znaci ako nema mobilen,kako da ja najdam taa licnost? |
|||
I get enough exercise...just pushing my luck.
|
|||
![]() |
|||
EvAngelos ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
||
Личност е оној/онаа кој поседува разум, воља и чувства. Доволно е да ги поседува овие работи за да биде личност, а дали ќе има број на мобилен, повеќе или помалку важно
![]() |
|||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|||
![]() |
|||
||
Јас не сум се дрзнал да Го опишувам Господ и да му кажувам каков да биде. Јас само ги пренесувам знаењата кои Тој ни ги даде преку Неговата објава- Светото Писмо. |
|||
![]() |
|||
zbunet ![]() Сениор ![]() ![]() Претседник Зеленковски Регистриран: 24.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 15549 |
||
ја отидов да спијам
![]() ![]() |
|||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 2223242526 73> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |