![]() |
|
Преговори за името |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 130131132133134 184> |
Автор | ||
Анастеа ![]() Администратор ![]() ![]() ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
||
brza ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
|
muchkal nekoj neshto
![]() ![]() kako i da e,..togash se borele za gola sloboda,..a ne da se vikaat taka ,..ili vaka... ![]() Изменето од brza - 08.Јуни.2010 во 11:36 |
||
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
![]() |
||
![]() |
||
Анастеа ![]() Администратор ![]() ![]() ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
|
Ах бе брза, некојпат многу избрзуваш. Какви ноеви, какви петли... На темава никогаш немало анкета, јас ја отворив како продолжение на старата тема која беше затворена, а и да имало нема никаква причина да се кријат или бришат анкети.
Да си разлистал по подфорумот ќе најдеше неколку анкети поврзани со прашањето за името или евентуален референдум. Сите си стојат, без разлика понови или постари: Влез во НАТО и ЕУ како Северна Македонија? Референдум за името-како би гласале? РЕФЕРЕНДУМ за ИМЕТО Не за НАТО, да за Уставното Име Друг пат не избрзувај или провери пред да напишеш вакво нешто. ![]() |
||
![]() |
||
brza ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
|
![]() ![]() ...a, za onie shto ochekuvale kojznae kakvi promeni vo bugarija i rumunija za dve godini,..neka pochekaat ushte desetina,..( za kolku shto najverojatno i ovaa zemja ke bide sepak vlezena tamu) ,...pa togash neka zboruvaat ....naprazno...kolku i da napishal redovi i argumenti!...sepak ....nemam popametna rabota od ...da brojam koj kolku tuka nashkrabal,..redovi jasno. ![]() ![]() a beee, ![]() ![]() ...samo,..ni malku ne e pobezbeden nojot koga ja pika glavata vo pesokot tuku samo shto ..... ne ja gleda ( ili ne saka!)da ja vidi opasnosta! |
||
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
![]() |
||
![]() |
||
mamamd ![]() Сениор ![]() ![]() Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
|
![]() |
||
KINGDAVID ![]() Сениор ![]() ![]() Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9425 |
|
Nekoj vo istorijata ginel za imeto Makedonija, a nasite segasni t.n. patrioti ke go prodadat za bez pari ![]() |
||
![]() |
||
|
Напротив! Јас сметам дека е големо изневерување. Толку големо што покрај името, би требало да се откажеме и од сите нив кои за идеал ја имале Македонија и никогаш повеќе да не ги спомнеме. Оти сигурно не се бореле за ваква Македонија, која би се продала за грст евра. Да го решиме прашањето, да, и јас сум за тоа, но не на наша штета, со додавки и придавки во името, кои имплицираат понатамошни проблеми.
Можеби нема Кали за тебе и за сите што го делат ова мислење, но не за мене и за уште многу народ како мене што делат спротивно мислење. Значи не се работи за вистина, туку за лична перцепција на вистината, во зависност од сфаќањата за поимите достоинство, интегритет... Кој е во право - не е на мене да судам. И уште нешто за што јас и ти не се разбираме: мое мислење е дека излезот од егзистенцијалните проблеми е прво во нас, па дури после во пристап до Унијата. Ни фали самокритичност и работа врз себе, одвнатре. Прво ние дома да си ги средиме работите, оти дури не си ги средиме нема ни Европа да не прими, дури и веднаш да го смениме името. Додека не ги исполниме бенчмарковите нема ЕУ (минимум 7-8 години, најоптимално). А дотогаш? Ќе умре ли пациентот или сам ќе си го најде лекот? Изменето од Анастеа - 08.Јуни.2010 во 02:08 |
||
![]() |
||
bobiii ![]() Нов член ![]() Регистриран: 06.Јуни.2010 Статус: Офлајн Поени: 22 |
|
@brza Ако дадеш краток одговор со неаргументиран став(Зошто е тоа така?) тоа е само субјективно мислење,кое е под знак прашалник колку е блиско со вистината. Подвистини постојат бескрајно многу,но сепак конечната вистина е една и единствена. На пример постојат многу подвистини: -Македонија е во економска криза,слаба економија и длабока сиромаштија -Македонија смени знаме како знак на добра волја за меѓународно интегрирање и добрососедски односи со Грција -Македонија прифати референца за влез во ООН и желба за понатамошно меѓународно интегрирање во организациите. -Македонија прими бегалци од Косово во 1994 со директно одобрение од Киро Глигоров,по барање на Меѓународна заедница во знак на добра волја -Македонија прими дополнителни 300 000бегалци од Косово во 1999 во знак на добра волја -Македонија дозволи напад на Југославија во 1999 од наше тло по барање на САД(вајда се сеќаваш на КФОР,Умпредеп,Умпрофор итн) со ветување дека токму по завршување на војната ќе следат средства за реновирање на нашите патишта-средства што никогаш не ни ги дадоа. -Македонија донесе уставни промени со потпишување на рамковниот договор по барање на меѓународна заедница како знак на добра волја -Македонија донесе закон за територијална поделба 2004(преку фрингиран референдум)по барање на меѓународна заедница во знак на добра волја за соживот. Уште колку отстапки треба да ти ги набројам што македонија ги направи само како знак на добра волја и влез во НАТО,ЕУ и сите останата меѓ.организации. Но вистината е сепак една-ДА треба Македонија да влезе во ЕУ но цената е превисока,не по секоја цена!!! -Милиони отстапки направивме,а за возврат не гледам ништо на дело!!! Значи во тие "бескрај редови" некој со солидни аргументи го поткрепува мислењето,додека пак некој со 2реда не кажува ама баш ништо освен негов субјективен став. |
||
![]() |
||
|
Имаш во потпис: F*CK GREECE "I'm proud to be aLbanian" Па со твојот потпис и ќе ти одговорам: F*CK GREECE "I'm proud to be Macedonian! ![]() |
||
![]() |
||
|
Ако немаш попаметна работа - број кој колку редови напишал ![]() И наместо како судија по секој пост да даваш оценки дали е добро, лошо, вистина или лага, пишувај твои ставови на темите. |
||
![]() |
||
Kali ![]() Сениор ![]() ![]() Storyteller Регистриран: 30.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4947 |
|
Taka e, ne velam deka ova prasanje e najsrekjno za nas, chesno ili fer, bidejkji ne e. Ima dve nesta koi bi sakala da gi kazam: tie koi se borele za nasata zemja, se borele najdobro sto mozele, so resursite koi gi imale, za ona sto go smetale za najdobro za zemjata. Ne e izneveruvanje na niv, dokolku i nie denes toa go napravime. Ne bi ne cenela Evropa pomalku, dokolku vo ime na napredokot na zemjata, go resime ova prasanje. Naprotiv... se sekjavas kako na primer, vo situacii koga zivotot na nash blizok e zagrozen, i chovek kje napravi se, kolku i toa da e nepozhelno, za da go zashtiti..i togas, site navivame za nego, voopsto ne stanuva zbor deka toj go izgubil dostoinstvoto ili pocitta. Ova e tokmu takvo prasanje, nie imame seriozni egzistencijalni problemi. I toa e vtoroto nesto koe sakav da go kazam: dokolku se soglasi ovaa zemja da podnesuva herojski i zhivurka vo ime na IMETO...do koga treba toa da go pravi? Dolgo vreme ne sledi toj arhetip na izmacen narod...neli ni e vekje dosta? Kolku generacii treba da ziveat vo ovoj sistem so vakvi vrednosti-ova mi e mene skroz neprifatlivo. Vo ovoj kontekst, imeto nema tolku silno znacenje na dostoinstvo, integritet, kolku sto mu pridavame. Naprotiv, mislam deka tokmu promenata i izleguvanjeto na ovaa situacija kje bide dostoinstvena i za pochit i za nas, i za svetot- i nie ja imame taa odgovornost. Mene nikogas ne bi mi bila prifatliva ovaa ideja, da sme zemja i narod koi imaat vodaci koi se dovolno sposobni, racionalni, chesni, odgovorni, veshti diplomati, i so zaednicka kolektivna cel za kolektivno dobro, nekoi na koi znaesh deka mozhes da smetash. Fakt e deka gi nemame, i ne znam koga bi gi dobile. I toa ja menuva celata slika. Изменето од Kali - 07.Јуни.2010 во 22:54 |
||
![]() |
||
depo ![]() Сениор ![]() Регистриран: 28.Февруари.2009 Статус: Офлајн Поени: 501 |
|
Но не зборувај од името на народот, бидејќи сите анкети покажуваат дека мнозинството од народот не сакаат промена на име по никаква цена. Сега да речеме дека некој дошол да ти ја силува жената и да те тера тоа да го прави повремено , и да речеме повеќето твои пријатели (во случајот со Македонија се помалку за среќа) ти велат остај нека ти ја силуваат после тоа ќе имаш подобар живот ќе и се зголеми платата и тоа да ти е единствен начин да може тоа семејство да добие зголемување на примањата. Тие „пријатели“ што ќе те убедувааат да го дозволиш тој срамен акт за повеќе пари и „подобар“ живот се оние што се за промена на името и за губење на достоинството на државата. Од поединецот зависи дали ќе дозволи тоа да му се случи и дали е прифатлива цената што треба да ја плати. За многумина граѓани името е барем толку свето колку честа на нивните блиски. Аргумент за светла иднина нека ти биде тоа што многу земји што не се членки на ЕУ се просперитетни и добро се живее. А јас лично не би сменил име (како и огромен дел од населението од повеќето земји во светот) макар и полошо да живеам од што живеам денес. Тајмингот пак за влегување во ЕУ не е воопшто поволен заради тоа што ќе мора да издвојуваме средства за спас на загрозените европски економии кои се множат. За крај, секој нека си го каже своето мислење на референдум , па ќе видиме која опција ќе победи. Заговарачите за промена секако дека ќе речат „не треба народот да си каже “ затоа што знаат дека се многу помалку. |
||
![]() |
||
aLbaneso ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Регистриран: 27.Септември.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 933 |
|
Kali секој збор ти е на место но секогаш ВИСТИНАТА БОЛИ и не сакаме да се будиме од сонот односно можеби во КОМА сме
![]() |
||
Љаеш НЕ касаш !
|
||
![]() |
||
marsovec ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 18.Април.2010 Статус: Офлајн Поени: 3378 |
|
Navistina ubavo kazano. И навистина како што се движиме наназад дали ќе да е да станеме ( или останеме) на ниво на племе и племенските односи. |
||
СЕ Е КОНЕЧНО САМО ГЛУПОСТА Е БЕСКОНЕЧНА - САМО КАЈ НАС
|
||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 130131132133134 184> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |