![]() |
|
Ваша поезија |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 123124125126127 146> |
Автор | |
majstorce62 ![]() Сениор ![]() ![]() ... Регистриран: 23.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4251 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
РАЗУМНА СИ ТИ
НЕ СЛУШАШ СЕКАКВИ БУДАЛИ |
|
БИДИ СИ ГОСПОДАР НА СОПСТВЕНИОТ УМ
|
|
![]() |
|
majstorce62 ![]() Сениор ![]() ![]() ... Регистриран: 23.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4251 |
ЦВЕТОТ МИ НУДИ УБАВИНА
ЈАС ГЛАВАТА ЈА ВРТАМ ОД НЕГО ВО КРЕВЕТОТ СПИЕ МОЕТО СОВРШЕНСТВО |
|
|
|
![]() |
|
ТАЖНО МИРИСА
ДУЊАТА АЛТНЛИЈА ВО СОБАТА НИКОЈ НЕМА. |
|
|
|
![]() |
|
ЈАБОЛКО НАДРОЧЕНО
ВО ПОЖАРОТ НА КРОШНАТА - ЕСЕНТА ОГНОВИ ЈА КАПАТ Изменето од majstorce62 - 24.Февруари.2008 во 13:48 |
|
|
|
![]() |
|
За препевите што Бодлер ги извршил на стиховите на По, велат дека се своевисна алхемија, „од бакарот направил злато“. Понекогаш препевот може да биде многу поуспешен од самиот оригинал. Значи препејувачот со чинот нА ПРЕПЕЈУВАЊЕТО СТАНУВА И АВТОР НА ДЕЛОТО НА ЈАЗИКОТ НА КОЈ ГО НАПРАВИЛ ТРАНСКРИПТОТ. Сепак, не е лошо, колку информација да го знаеме и името на авторот на изворниот текст. |
|
|
|
![]() |
|
Irenica ![]() Сениор ![]() ![]() SIC ITUR AD ASTRA! Регистриран: 20.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 2899 |
"Ti isprakam chasha ljubov
i mirisi na gradini vo prolet, zvuci od dalechni zemji i svetlini od neznajni sozvezdija... Vetar da ja miluva kosata tvoja koga jas ne sum pokraj tebe...najmila" Od mojot ljuben decko za najmila,a toa sum jas! ![]() |
|
Понекогаш токму она што го бараш е она што не можеш да го видиш!
![]() |
|
![]() |
|
...Well... ![]() Сениор ![]() ![]() ...ExtraVagant... Регистриран: 30.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 5231 |
...samo dobar poet moze da napravi prevod na originalot...chiva e pesnava, mnogu e ubava?? |
|
![]() |
|
ПодВодно ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 09.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 7391 |
Хаику 02
Среќен сончоглед, И носталгичен кактус Наврнат со снег. Изменето од filmadzijka - 21.Февруари.2008 во 20:37 |
|
![]() |
|
ange ![]() Група ![]() ![]() Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 54 |
Son
Vo prividenija na nnokta tmurna gi soniv radostite sto bile no krsliv son od zivot go urna ona sto vo srcevo me cinese silen Sto li znaci denski da sonis za onoj cii oci skitaat na nestata vrz koi zrakot se sronil i koi on minatoto itaat Toj svet son-Toj svet son Dur' svetot vo mene vina vide mi donese radost i blesko se dzvon i osamen duh ,vodic da mi bide A sto li toj zrak-sred bura i mrak na dalecina tolku treperi negde zar ima nesto pocisto,pak od vistinata na denot dzvezden?? znam deka temava e "vasa poezija"megutoa za promena malku "vasi prevodi"eve bidejki toa go pravam profesionalno celo vreme se nadevam vi se dopaga kissss pa pisete m mislenje |
|
![]() |
|
maria_magdalena ![]() Сениор ![]() ![]() trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|
![]() |
|
ЗАВЕШТАНИЕ
На баба ми Птици преселници одамна го исколваа житото на твоите стапалки од калта крај Сува Чешма. Насмевката, што те починуваше на црешовото дрво во времезреење, ја изгоре силна зима. Сал потта ти се вплела тврдоглаво во корењето на троскотот за да ме вика со твојот мирис од пресната земја во пролет. |
|
|
|
![]() |
|
ЈАНЅА
Јанѕата, помогни ми, да ја скротам да ја врзам, да ја ортомисам, јанѕата, со искри во копитата од морето на ноќта што излегува, што р`жи, што стружи, што шТрака со заби... Јанѕата двоглава, троглава, јанѕата стоглава, од невекаде што се довлекува, што дотекува и се развлекува, во гнезото на сонот дур се вовлекува - јајце од кукавица да подметне во коските да се испили, низ крвта да се расплоди, да ме сотре, да ме уништи. Изменето од majstorce62 - 20.Февруари.2008 во 12:46 |
|
|
|
![]() |
|
ПОИНАКУ ОД МЕНЕ
НА ЕДНО ДЕВОЈЧЕ СО МРЗЕЛИВО - СОНЛИВИ ОЧИ ШТО КОПНЕЖЛИВО ЈА БАРААТ ПТИЦАТА НА РАДОСТА СЕКОЈ ШТО ТЕ ВИКА ПОИНАКУ ОД НАЧИНОТ НА КОЈШТО ЈАС ГО ИЗГОВАРАМ ТВОЕТО ИМЕ НЕ ЗНАЕ НИШТО ЗА УБАВИНАТА НА УТРОТО КОЕ ТЕ БУДИ СО ИСТАТА МИСЛА СО КОЈА ШТО СИ ЗАСПАЛ СЕКОЈ ШТО ТЕ ВИКА ПОИНАКУ ОД НАЧИНОТ НА КОЈ ШТО ЈАС ТЕ ВИКАМ НЕ ЗНАЕ ДЕКА ТВОЕТО ИМЕ ЈА ДЕЛИ МИНУТАТА ВО ЧАСОВНИКОТ НА СРЦЕТО НА СТО СЕКУНДИ А ГОДИНАТА ЈА ПРАВИ ПОКРАТКА ОД МИГ. СЕКОЈ ШТО ТЕ ВИКА ПОИНАКУ ОД НАЧИНОТ НА КОЈШТО ЈАС ТЕ ВИКАМ НЕ ЗНАЕ НИШТО ЗА СОНЧЕВИТЕ ПРЕДЕЛИ НА МЕЧТАТА, ЗА ЗЕЛЕНИТЕ ЛИВАДИ НА НЕДОСОНЕТИОТ СОН, ЗА ПОТКОЖНИТЕ БУБАЛЧИЊА ШТО ГО ПАЛАТ ОГНОТ НА ЗАСПАНИТЕ ВУЛКАНИ ВО КРВОТОКОТ. СЕКОЈ ШТО ТЕ ВИКА ПОИНАКУ, ОД НАЧИНОТ НА КОЈШТО ЈАС ГО ИЗГОВАРАМ ТВОЕТО ИМЕ ЕДЕН ДЕН ЌЕ ОТКРИЕ ДЕКА ВО СЕКОЈА НЕГОВА БУКВА СЕ ПРЕПЕЛКА ПО ЕДНА ТВОЈА ВОЗДИШКА ДЕТИНЕСТО ЗАТРЧАНА КОН ХОРИЗОНТОТ НА РАДОСТА, КАКО БЕЗГРИЖНО ЖДРЕБЕ СО ШУРКИ УТРИНСКИ ВОЗДУХ. ВО НОЗДРИТЕ. НО, СО КОЈ ЛИ ГЛАС ЌЕ ТЕ ДОВИКНЕ ТОГАШ? Изменето од majstorce62 - 20.Февруари.2008 во 12:44 |
|
|
|
![]() |
|
ПодВодно ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 09.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 7391 |
Хаику 01
Месечината И се потсмева на трепетната Близначка во езерото. |
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 123124125126127 146> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |