IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести
  Активни теми Активни теми RSS - Преговори за името
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Преговори за името

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 122123124125126 184>
Автор
Порака Обратен редослед
 Оцена: Оцена на тема: 1 Гласови, Просечно 5,00  Тема Пребарувај Тема Пребарувај  Опции за темата Опции за темата
Fleksii Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 02.Јуни.2010
Статус: Офлајн
Поени: 44
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Fleksii Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јуни.2010 во 09:35
Abe kakvi pregovori luge sto vie.
Zar Nie Makedoncite sme pregovarale so turcite koa ne nareduvale da se poturcime ili da si ja smenime verata
Togas ja zemale puskata i ginele po planinite za Makedonija

Sto ne pregovaraa albancite vo 2001 za oni da se smenat da ne bidat nasilni da svercuvaat oruzje i droga. barale covekovi prava fakulteti koi sto gi imaa da bide dvonacionalna drzava Makedonija, Sto ne se smeneja oni TUKU ZEMAA PUSKI vo racete

Evropa ima dvojni standardi so dvojni arshini kako i odgovara taka pravi za edna e makea za drugi majka

Evropa nema MORAL i ETIKA nitu AMERIKA sto zborite be
da imaa MORAL i ETIKA ke unistea li tolku narodi Vo Severna i Juzna amerika, Ke palea li luge i Gorea na klada zatoa sto bile ponapred so vremeto.

ZATOA Ne Zborete deka EVROPA bila pismena i deka imala MORAL i ETIKA

ZA MAKEDONIJA AKO TREBA I KE SE UMRE
Кон врв
marsovec Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Април.2010
Поени: 3378
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marsovec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јуни.2010 во 07:33
Originally posted by Platenik Platenik напиша:

Originally posted by marsovec marsovec напиша:

Zboruvam za podobruvawe na svesta .Zatoa i se voveduva -vo nastava- etikata.Jasno deka edukacijata e spora,zatoa i sme najdolu vo Evropa - skoro na site polinja.

Прости Марсовец, ама темата е околу преговорите за името, а не за свеста. Зборуваме за подобрувањето на политчко-економската состојба во Македонија и ги анализираме аргументите што протагонитите за компромис ги пласираат.

Наводнао со прифаќањето на уцените, проблемите со соседите ќе се решеле, непречено ќе сме станеле членки на ЕЗ и НАТО, а македонскиот народ ќе доживеел целокупен препород.

Значи за да се делува благопријатно на свеста како што ти зборуваш, треба да се промени пред се политчкиот систем, па економскиот, па вредносниот, а во текот на промените да се создаваат услови каде тие људски пориви ќе бидат осудувани од народот и општеството воопшто.

Јас те прашав кој е твојот предлог за тоа како треба да се решат проблемите на македонското општество, политчки, економски, па и морални?

Дали промената на името е солуција за нашите проблеми?

Заборави го ВМРО, СДСМ издигни се над политчките борби. Биди критизерски настроен, но приота биди и конструктивен. Критицизмот само по себе е деструктивен, ако не е пропратен со конкретни предлози и решенија.

Знаеме дека сите краделе и се збогатувале (не сум убеден во тоа сите), но истотак знам дека ситуацијата е променлива, па повели дај ми шанса за јас како граѓанин да можам да ја проценам издржаноста на твојот предлог и идеи.

Јас знам само едно.Кога би биле држава со сите вредности на една модерна држава, без организиран криминал,поделби однатре и партизација, не влегувањето во ЕУ и НАТО мошне малку би го осетиле.Поделбата може да допринесе до огромни проблеми, затоа ни требе обединувач на народот ( мислам и на етничките заедници), а не раздвојувач, инаку добро не ни се пишува.За ова е потребна воља и ЧЕСНОСТ.Затоа пишувам за етике,морал,свест и совест....
Ако ја има кај политичарите...пред се на овие на власт а потоа и на сите останати.
СЕ Е КОНЕЧНО САМО ГЛУПОСТА Е БЕСКОНЕЧНА - САМО КАЈ НАС
Кон врв
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јуни.2010 во 04:01
Еве од мене еден предлог (мој непроменет став од почетокот на преговорите па до денес): да се вратиме на двојната формула и да ја зацементираме како црвена линија под која Македонија не може да оди.
Ако има право да некој зборува за црвени линии, тоа сме ние. Од нас се бара да го смениме името не од Грција, па уште и со црвени линии да уценува.

Уставното име да не се чепка, во меѓународните организации и билатерални контакти сме Република Македонија, а Грција може да не вика како сака (може и Дизниленд ако им одговара).

Грците имаат проблем со нашето име и променетото име треба да важи само за нив. Нема логика грчкиот проблем со нашето име да се наметнува врз односите со цел свет.

Според мене, двојната формула е единственото решение на кое треба да инсистираме.

Е сега Грците тоа го одбија уште одамна. Не им одговарала двојната формула.
А зошто?
Грците сами си кажуваат зошто, ама ние се правиме глуви на едно уво:

Originally posted by Анастеа Анастеа напиша:

Бакојани

“...ниедна грчка влада не може да прифати постоење на т.н. македонски етнос, идентитет и јазик. Тоа всушност беше и духот на ветото на Самитот на НАТО во Бук*решт“!

Кон врв
Platenik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Поени: 3600
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јуни.2010 во 03:44

Zboruvam za podobruvawe na svesta .Zatoa i se voveduva -vo nastava- etikata.Jasno deka edukacijata e spora,zatoa i sme najdolu vo Evropa - skoro na site polinja.

Прости Марсовец, ама темата е околу преговорите за името, а не за свеста. Зборуваме за подобрувањето на политчко-економската состојба во Македонија и ги анализираме аргументите што протагонитите за компромис ги пласираат.

Наводнао со прифаќањето на уцените, проблемите со соседите ќе се решеле, непречено ќе сме станеле членки на ЕЗ и НАТО, а македонскиот народ ќе доживеел целокупен препород.

Значи за да се делува благопријатно на свеста како што ти зборуваш, треба да се промени пред се политчкиот систем, па економскиот, па вредносниот, а во текот на промените да се создаваат услови каде тие људски пориви ќе бидат осудувани од народот и општеството воопшто.

Јас те прашав кој е твојот предлог за тоа како треба да се решат проблемите на македонското општество, политчки, економски, па и морални?

Дали промената на името е солуција за нашите проблеми?

Заборави го ВМРО, СДСМ издигни се над политчките борби. Биди критизерски настроен, но приота биди и конструктивен. Критицизмот само по себе е деструктивен, ако не е пропратен со конкретни предлози и решенија.

Знаеме дека сите краделе и се збогатувале (не сум убеден во тоа сите), но истотак знам дека ситуацијата е променлива, па повели дај ми шанса за јас како граѓанин да можам да ја проценам издржаноста на твојот предлог и идеи.

Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“

Кон врв
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јуни.2010 во 23:57
Апсолутно се согласувам со Диоген да, тоа е она што и јас го зборувам: луѓе и генерации наназад гинеле за тоа име. Зарем нашава сегашна генерација се најде за најпаметна, со еден потег да избрише цела македонска историја, да ја преименува, да ја пушти во европска WC-шолја?!

Еееј, луѓе гинеле, животи се давале за оваа држава и за ова име, а ние тука зборуваме за грст евра, за ниски плати, за секојдневни тривијалности... Луѓето немале ни сол да се насолат, па сепак умирале ама чесни и достоинствени!

Ги пишував и уште ќе ги пишувам моите ставови на темата, но сакам да постирам некои колумни и ставови од интелектуалци, политичари или обични луѓе кои сметам дека вреди да се прочитаат.
Дел од една колумна токму со еден таков пример:

Се' уште ни продаваат рицинус за прочистување

Какви било дебати и спорења за промена на името на македонската држава по никоја цена не смеат да ги доведат во прашање нејзините идентитетски белези. Без нив, независно како ќе се нарекува, таа ќе добие карактер на измислена и вештачка политичка творба

Пред 64 години, во близина на селото Кронцелево, Воденско, во вооружен судир со монархистичките владини сили беше заробена група македонски и грчки партизани. Меѓу нив и прославената хероина Мирка Гинова, во грчката јавност позната како Ирини Гинис.

Претходно, како борец на антифашистичката ослободителна војска (ЕЛАС), таа покажа исклучителна храброст во неколку битки против германските и бугарските фашистички окупаторски сили, за што беше славена низ цела Грција. Кога почна Граѓанската војна, Мирка се вклучи во редовите на Демократската армија, во чиј состав се бореше и македонскиот партизански баталјон од Воденско, во кој таа заземаше една од раководните должности. Откривајќи дека во нивните раце се наоѓа легендарната Ирини, монархистичката власт спроведе невидени мачења врз неа, со цел да се застраши македонското население кое масовно го поддржуваше демократското движење и борба. Со пресуда на Високиот воен суд во Ениџе Вардар таа беше осудена на смрт со стрелање. Тоа беше прва пресуда од таков вид во Грција, која што предизвика реакции и протести во грчката и меѓународната демократска јавност.

Под таков притисок, монархистичката власт на осудената Гинова и понуди амнестија, под единствен услов: да се откаже од својата национална припадност и јавно да се декларира како Гркинка. Мирка ја одби милоста со зборовите: „Јас сум Македонка и како таква ќе умрам!“

Во зората на 26 јули 1946 година, таа беше егзекутирана. Имаше само 28 години.

Многубројни се примерите со имиња на македонски херои што ги жртвувале своите животи за слободата на својот народ и во одбрана на македонското име. Сите тие можеле едноставно да се откажат од својот род, јазик, обичаи и да прифатат други национални припадности, како главен услов што им бил поставуван за да станат рамноправни граѓани во државите што владееле со нивната земја. Било потребно само да изјават и да се декларираат како Грци, Бугари или Срби па, да бидат поштедени од било какви прогони и дискриминации, уживајќи ги благодатите на мирен и спокоен живот што им го ветувале новите властодршци.

Зошто се прифаќало саможртвувањето наместо самооткажувањето од себе си, како цена за удобниот живот и иднина што можеле да ги имат?

Што била причината стотина илјади Македонци од Егејска Македонија да ги напуштат своите родни места, своите куќи и имоти, да ги запустат своите семејства, да фатат џенем по европските и светските беспаќа, без можност за поврат во прадедовските краишта?

Зарем било толку срамно и понизно да се одбере припадноста на еден народ, со таква славна историја и култура, каков што бил грчкиот? Да се биде Грк по националност и да се уживаат сите права што грчката држава им ги обезбедувала на своите граѓани?

Но, нивниот одговор бил категоричен: Ние не сме Грци и не сакаме да се китиме со туѓи пердуви. Си имаме свој мајчин јазик, обичаи, култура, историја. Сакаме да бидеме тоа што сме-Македонци и ништо повеќе!

Изменето од Анастеа - 13.Јуни.2010 во 02:57
Кон врв
Diogen Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2009
Поени: 355
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Diogen Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јуни.2010 во 23:24

Читам по форумов, повеќе теми отворени врзани за овој проблем и едно чудо кумови на сопствената држава, те Северна, те Makedonija, те дали е подобро Република Северна или Северна Република-аплаузаплаузаплауз...

Па со кое право ние можеме да прекрстиме држава и народ кој постоел и постои...Не можеа да се најдат паметни порано, туку умираа во борби , по апсани, со името Македонија на како последен крик....Ах да, изумив тогаш ја немало ЕУ, немале Македонците можност да влезат во „рајот“, каков што ние имаме шанса сега.
Прочитав и дека не треба да се враќаме назад во историјата, дека модерните држави се од скоро, па во ред, и Македонија е „нова„ држава и си има свое име, зошто тоа на некого му пречи?
Македонија мора да гледа во иднина(утопија наречена НАТО и ЕУ) и да смени и име и опис, а другата страна-Грција може да присвојува историја стара преку 3000 години како своја и тоа е во ред?
Да, во ред е за ЕУ, зашто така ЕУ конечно би не избришала од листата на народите и како „пластелин“ нација ќе не шутка на маргините на континентов.
Велам ќе не избрише, зашто тоа и го почна со Бук*решкиот договор пред 100 години, истите тие што ни ветуваат благосостојба, се тие што сакаат да не уништат.
Бадијала е играта наречена преговори, нема преговори, имаме само ултиматум за да влеземе во едно труло друштво од какво што излеговме -Југославија. И ако смениме име на пример во Северна Македонија како што се протуркува овде, за кратко време, само референцата ќе биде различна, од Бивша Југословенска Република Македонија , кога ЕУ ќе се распадне(зашто ништо не е вечно) секој од ЕУ ќе си тргне по својот пат, ќе продолжиме како Бивша Европска Република (некоја си)...
И понатаму ќе си останеме Бивши...
Не помага онаа утешната-од еднаш педер не се станува....
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marsovec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јуни.2010 во 21:42
Fleksii, а jas da ti kazam ne za stariot Rim tuku za 2001 godina.Ako ne znae detali. A ova vrakanje vo istorijata. cumu? Me potsetuva na indijancite da si gi povratat teritoriite ili k*rdite ili....Mesopotamija, Vavilon? Vo stariot rim nemalo narodi, narod - nacija - drzava - moderna tvorevina nema nitu 300 godini.

Изменето од Анастеа - 12.Јуни.2010 во 23:14
Кон врв
Fleksii Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 02.Јуни.2010
Поени: 44
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Fleksii Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јуни.2010 во 20:39
Parite gi mas sega utre gi nemas i Obratno. Ne se zanesuvajte deka ako pojdeme vo evropa ka tece med i mleko i deka ke ima rabota za site. Imam mnog prijateli od tuka do Amerika.Koga me prasuvat sto se slucuva pomegu mojata drzava i " Juzniot sosed"> Prosto nemozat da veruvaat deka evropa gi podrzuva i deka evropa se zalaga za da ni bide smeneto imeto. Oni mi vikaat sto cekate zosto ne sme zemale nekoj poradikalen staf. Da si go odbranime ona sto e nase i SVETO. Nitu nato nitu EU se vecni,Kako sto bile vecni Rimskoto carstvo i Otomanskata imperija nitu ednite nitu drugite uspeale da ne unisttat

Ajde malce istorija:

Rim posele zavrsubanjeto na tretata Makedonsko-Rimska vojna. Rim ja podelil na 4 horizontalni delovi da nitu eden makedonec da nemoze da odi od eden vo drug del.

TOLKU MNOGU STO NI SE PLASELE

A so ova denes se potvrduva istoto Makedonija e i makedonskoto ime e najstaro sto se zacuvalo do denesen den.
A makedonskiot narod imal pogolemi maki vo otomanskoto carstvo negosto nie sega.

Treba da izdrzime i da si go zacuvame ona sto gi imame.
Imeto nase e najgolemoto bogastvo.

Nikoj nema da ja izolira Makedonija, Razmilsete mace.
So sto bi ne izolirale da pojasnam mace deka toa nema da se sluci.
EVN -Avstriska kopanija
Okta-grcka kompanija
ONE-Slovenska kompanija
VIP- avstriska kompanija
Rudnicite vo Makedonija: RSKI,INDISKI,Grcki
Skopska Pivara- Grcka sopstvenost
Stopanska Banka- Mnozinski sopstvenik-Grcka
Skopska Cementarnica- Grcka Sopstvenost
Vo bunargik nekolku kompanii itn....

Oni samite sebe bi se izlolirale KAKO NE BE
2. So koe obrazlozenie EU ke iskoci pred svetskata javnost so koe bi ne izlolirala GLUPOSTI
NEMA obrazlozenie
Imeto e nasata Gordost Makedonska

MAKEDONIJA ZASEKOGAS ako treba i ke se umre za Makedonija

Изменето од Fleksii - 12.Јуни.2010 во 20:49
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marsovec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јуни.2010 во 18:36

Изменето од Анастеа - 12.Јуни.2010 во 23:13
Кон врв
DameMak Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Јуни.2009
Поени: 617
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DameMak Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јуни.2010 во 18:12

Малку повеќе да чита, да се едуцира,да размислува,да не биде алчен и егоист, да не прави она што не би сакал на него да му го правбат.И на крајот да не верува вбо големи ветувања - тие скоро секогаш се лажни.Милијардата, па осум милијарди и.т.н.
Резон, чесност и само чесност. Да не се гледаме и себеси како искористувачи на привилегиите кои се добиваат од неправдите сторени кон други.
Еве веќе 20 години --и ...повеќе...

Бре бреее - идила, утопија, рај. Да не бил народот алчен и егоист, да читал, да се едуцирал, ... - и готово, го решивме проблемот со името (за тоа е оваа тема), а можда и сите други проблеми и со власт и со опозиција ќе ги решиме.

Марсовец, можда на Марс е така - ама на земјинава топка такви утпоистички залагања не проаѓаат ни во најкомунистичката замја на светот Северна Кореа.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marsovec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јуни.2010 во 16:37
Originally posted by Platenik Platenik напиша:

Добро тоа го знаеме дека нардот незнае да избере. Чаре?

Малку повеќе да чита, да се едуцира,да размислува,да не биде алчен и егоист, да не прави она што не би сакал на него да му го правбат.И на крајот да не верува вбо големи ветувања - тие скоро секогаш се лажни.Милијардата, па осум милијарди и.т.н.
Резон, чесност и само чесност. Да не се гледаме и себеси како искористувачи на привилегиите кои се добиваат од неправдите сторени кон други.
Еве веќе 20 години --и ...повеќе...

Изменето од Анастеа - 12.Јуни.2010 во 23:13
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јуни.2010 во 15:46
Добро тоа го знаеме дека нардот незнае да избере. Чаре?

Изменето од Анастеа - 12.Јуни.2010 во 23:11
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marsovec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јуни.2010 во 15:36
Овие се најлоши од сите лоши досега.Е токму тука е и проблемот, што овој многу умен народ секогаш грешел ( во исборот - нели).Сега сме на најниско дереџе.Ако знаат да изберат ќе си изберат тоа што потоа ќе си го тргаат.Сега ова си го тргаат.
П.С. Во Австралија ги подучуваа Абориџините да се осамостојат и да бидат самосвесни.Да го отфрлат вазалскиот однос и комплексот на величини?
Се освестуваат навистина, барем по она што го даваат на телевизијата.
А да се обидеме и ние?

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јуни.2010 во 15:30
Добро, како според тебе да се реши проблемот? Ако овие нечинат, кој се тие кои ќе бидат подобри?

Европа сигурно нема да ги реши проблемите, биди сигурен!

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 122123124125126 184>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,176 секунди.