![]() |
|
Преговори за името |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 108109110111112 184> |
Автор | |
Diogen ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 20.Јуни.2009 Статус: Офлајн Поени: 355 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Каков црн оптимизам бе брат, кога се вртиш околу себе и гледаш дека све отишло по ѓаволите.....
Ја сакам оваа држава, тука сум роден, иако немам чисто Македонско потекло, од раѓање се декларирам како Македонец и цел живот се борам и тука и во странство за Македонија и Македонците. Од почит кон државата и народот кој живе тука... Имам само Македонско државјанство и Македонски пасош. А можам да имам и друго, ама за мене е само Македонија...
Ама душа ми се кине кога гледам дека етнички чисти Македонци баш им е гајле за име и идентитет...Страшно, и трагично....
|
|
![]() |
|
DameMak ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 24.Јуни.2009 Статус: Офлајн Поени: 617 |
Диоген, малку поведар дух и малку повеќе оптимизам ![]() |
|
![]() |
|
Diogen ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 20.Јуни.2009 Статус: Офлајн Поени: 355 |
За жал, реалноста е дека народот е спремен да го промени името под притисок на Грците, а за да си обезбеди „подобар“ живот. Истото го правеше под притисок на турците, кога сменија вера, а истото го прават и денес кога тие што сменија вера под турско, денес веќе не се пишуваат како македонци со муслиманска веросиповест , туку како албанци или турци. Македонското е одамна изумрено кај нив... Значи, тежок е само првиот чекор, потоа следи слободен пад кон дното..... Ние го правиме тој прв чекор.Оние останати Македонци веќе поголемиот дел имаат и друга националност декларирана и потпишана, веќе се продадоа за патување без визи, поевтини коли....
Тргнавме кон дното, сега е време за слободен пад.....
Единствено ме интересира какво е дното, ама како смрди, ќе слетаме сите во дебели г***а.....
|
|
![]() |
|
DameMak ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 24.Јуни.2009 Статус: Офлајн Поени: 617 |
Ако ти се менува идентитетот и името - земи си други - никој не ти брани. Јас ти бранам МОЈОТ идентитет да ми го менуваш. МОЈОТ идентитет е МАКЕДОНЕЦ. Никаков северен, горен, вардарски, .... Инаку, вака како тебе размислувале торбешите во турско време па заради притисоците смениле друг еден идентитет (религиозниот), а има и во денешно време такви луѓе кои не само што се спремни да си го сменат својот идентитет туку не’ убедуваат и сите други во Македонија да си го смениме идентитетот и колективно да се самоубиеме. Арно ама, поголемиот дел од македонскиот народ си останал тоа што си бил (и по вера и по национално чувство). Велиш невработен реалист си бил и демек твоите генијални размислувања за откажување од националниот идентитет се мислења кои ги имаат невработените реалисти во Македонија. Дека тоа не е така ќе ти стане јасно кога ќе има референдум за некаков компромис (ако воопшто дојде до компромис). DameMаk, немој да етикетираш членови со навредливи епитети! Изменето од Анастеа - 27.Јули.2010 во 01:15 |
|
Illegitimi Non Carborundum
|
|
![]() |
|
Maznik ![]() Група ![]() Регистриран: 03.Декември.2009 Статус: Офлајн Поени: 72 |
Pochituvani, Napagjajkji ja segashnata vladeachka struktura i politichka partija okolu problemot shto ni go nametna R.Grcija, voopshto ne e konstruktivno vo nasoka na iznaogjanje na reshenie i vo najmala raka pretstavuva kraen diletantizam. Opozicijata vo R. Makedonija toa dobro go znae , no bidejkji ,, vo vlasta e slasta,, se sluzhi so najrazlichni politichki demagogii za da obezbedi ,,kritichna,, masa so koja bi mozhela (ako voopshto bi mozhela), da ja sobori postoechkata vlada. E, igrajkji na taa ,,karta,, (imeto) nema nikogash da uspee, od prosta prichina shto po se izgleda ne si go poznava sopstveniot narod. Ako podobro go poznaveshe ke znaeshe deka .... ,, KAJ MAKEDONCITE, INAETOT E PRAVOPROPORCIONALEN SO PRITISOKOT,,, a denes za toa mozhea da se uverat dvajcata opoziciski pratenici i nekoi slichni na niv , prisustvuvajkji (nepokaneti kakvi shto dojdoa - propagandistichki oboeni) na godishnata sredba na zdruzhenijata na etnichkite Makedonci od celiot svet odrzhana vo Bitolsko Trnovo. Propust e na organizatorot ili pak doblest da odbiva na glupost, shto ne gi izbrka nepokanetite propagandisti. Inaku, Ima mnogu bitni dva momenti okolu reshavanjeto na nametnatiot problem, a tie se : 1) R. Makedonija ja tuzhi R. Grcija za nepochituvanje na Interim Accord od 13 Sep. 1995 god section ,,C,, aricle 11 paragraph 1 and 2. 2) Po ovaa presuda ke sledi i nova tuzhba protiv R. Grcija (ovoj pat od pogolema grupa na gragjani na povekje drzhavi od svetot) so baranje da i se nalozhi na R. Grcija (spored megjunarodnoto pravo) da go otpochne procesot na pomiruvanje (reconciliation) i abolicija kako i vrakjanjeto na begalcite spored megjunarodnoto voeno pravo i postoechkiot ustav na R. Grcija. So toa oficialno ke mozhe da se proglasi za zavrshena gragjanskata vojna vo Grcija od 1949 god. koja voedno ke vleze vo Ginis kako edna od najdolgite vojni vo miruvanje. Mnogumina se slozhuvaat so faktot deka nemozhe dve drzhavi da potpishat sojuz ( zaednishtvo (sojuz) vo EU i NATO) a pritoa vo ednata da postojat begalci od gragjanska vojna koja se sluchila nekogash kaj drugata drzhava. Rabotata e poveke od komplicirana za da taka ednostavno i nabrzina mozhe da se reshi. Neprimenliv e modelot na pokojniot uchitel chichko Mitko (eden od mnogute zasluzhni za samostojna Makedonija, no sekako najorginalen) ... ,,aj da ja mazhime nevestata,,. Inaku za Vasha informacija, po konfliktot vo 2001 god vo R. Makedonija, edna ,,domashna,, NVO, podrzhana od dve mnogu golemi i svetski poznati NVO, kako i dve vladi na drzhavi chlenki na EU (dvete vodechki- prvata i vtorata po R.Shuman) sproveduvashe mnogu uspeshno proces na pomiruvanje pomegju dvete najgolemi etnichki zaednici vo ,,zapadna,, Makedonija. Ako sevo ova go zemete vo predvid, Vie pochituvani, ke se zamislite barem malku dali voopshto ovaa ili nekoja druga (po izbori) vlada ke uspee taka ednostavno da gi zadovoli Vash*te vizii, EU i NATO po sekoja cena, a pritoa gazejkji gi moite i na iljadnici , koi razmisluvaat i dejstvuvaat kako mene. Poznavajkji go ustavot na R. Makedonija a i potrebnite delovi od megjunarodnoto pravo, EU i NATO mozhe vednash i bez uceni, a nametnatiot spor so imeto treba povekje od nekoja godina za da se reshi i toa samo bilateralno so posredstvo na UN. Zatoa, nashata partner drzhava - sponzor od Maj 2008 god. zaedno so nash*te pretstavnici vodat diplomatska ofanziva za da se iznajde substitute za FYROM so koe chlenstvoto vo NATO bi bilo obezbedeno a shto e mnogu povazhno od ona za EU vo ovoj moment. Zatoa im preporachuvam na partiskite pishuvachi da bidat krajno vnimatelni okolu politichkite nateganja od tipot ..,,koe selo e poubavo,,, Vasheto ili nasheto,, zatoa shto Megjunarodnite pretstavnici vo nashata drzhava ne se tuka za proshetki po Makedonija iako toa mnogu chesto go pravat, tuku tuka se i za da informiraat a informaciite gi sobiraat del i od ovie forumi. <<BOG DA JA BLAGOSLOVI MAKEDONIJA I NEJZINITE ZHITELI>> |
|
![]() |
|
marsovec ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 18.Април.2010 Статус: Офлајн Поени: 3378 |
Тупорењето и квазипатриотизмот..дебело ни го наплатуваат...и затоа имаат се ... а народот НИШТО.
![]() ![]() |
|
СЕ Е КОНЕЧНО САМО ГЛУПОСТА Е БЕСКОНЕЧНА - САМО КАЈ НАС
|
|
![]() |
|
trnar ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 26.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 184 |
Bravo,vo potpolnost isto mislam ![]() |
|
![]() |
|
IggyK ![]() Група ![]() ![]() Регистриран: 07.Март.2010 Статус: Офлајн Поени: 58 |
Не сум никаков политички демагог, туку еден обичен невработен граѓанин и реалист. Гледам куда плови овај брод, па затоа и јас како многу луѓе почнав да си уредувам документи за да се иселам во нормална држава. Да, ве потсетам пазете со тупањето во гради за да неотупите уште повеќе. За оваа игра треба да си дипломат, мудар и лукав. Тоа се обидувам да кажам дека тутурутки што гледаат до 2014 и ништо потоа нема да ти го решат проблемот, а напротив создадат уште нови проблеми. Апел до сите граѓани, знам дека сме најбедни во Европа, но пробајте да се прошетате барем малку во вистинската Европа и потоа споредете кај сме ние, кај се оние и за што се тупате во гради. Доволна ви е само до една Словенија па ќе сконтате зашто секој мувата ја гони, а пеперутката ја милува. Изменето од Анастеа - 27.Јули.2010 во 01:08 |
|
Помогнете и` на македонската википедија!
|
|
![]() |
|
Кога некој ќе го употреби зборот „искрено“, а после тоа ќе почне да ме убедува во спротивното од тоа што го кажал под „искреното тврдење“ ми заличува на политикант демагог. Изменето од Анастеа - 27.Јули.2010 во 01:08 |
|
Illegitimi Non Carborundum
|
|
![]() |
|
IggyK ![]() Група ![]() ![]() Регистриран: 07.Март.2010 Статус: Офлајн Поени: 58 |
И јас сум како вас еве ви велам искрено - Сакам Македонија никогаш да не го смени името. Ама искрено, дали има нешто поубаво да видиш како РМ е единствената земја во Европа со најголема невработеност а една од најмалите по жители? О, секако дека нема! Има ли нешто поубаво да видиш прав правцат Македонец како се наредил на опашката во Бугарското министерство за чужденци за да го исценка "исконското" македонско и да стане Бугарин со тапија и да добие ЕУ пасош? О, секако дека нема! Па има ли нешто поубаво од македонско зеље кисело и распадната на ивицата на тротоарот? О, секако дека нема! О, дали има нешто поубаво да видиш како овој народ пати од сопствени изроди на власт кои мислат само за себични интереси. Нема ништо поубаво да видиш како цел свет учи една историја а Македонците учат сосема друга. Ех, да, секако дека нема! Ама ич нема ништо поубаво да ја видиш македонската младина оѕверена, не излегла да се прошета да види и да се изненади какви работи ги мачи врсниците од другите земји по белиот свет (веќе достапно и во блиското соседство). Живејте за Македонија зашто неа ја заболе за вас. Вие ја правите Македонија, односно ве заболе вас еден за друг. Односно да, знам, ве заболе од тупање по гради. Да не заборавиме: Кога некој се тупа во гради, другите му се потсмеваат. Кога Македонец се тупа по гради, умира од внатрешно крвавење и дека нема кој да го слуша нема ни кој да му помогне :-) Ситуацијата е прекрасна. Пазете со тупањето во гради ;) |
|
Помогнете и` на македонската википедија!
|
|
![]() |
|
Gorazd777 ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 22.Октомври.2008 Локација: Евразија Статус: Офлајн Поени: 1584 |
Гладна кокошка просо сонува,терајте си по ваше,сега тајна дипломатија,уште малце и готово че да е со името,аб да ве прашам,знаете од тие властодршците колку се за зачувување на името ,николку,сето тоа е со двојни лицемерни стандарди,какви се тоа патриоти,сега сите нивни главешини се на одмори по грцијана,во август че одат и оние поголемите,а ние овде со глад и сиромаштија че се бориме за името,па животот во беда ни помина,до кога со лаги.
|
|
ВОЈНАТА Е МИР
СЛОБОДАТА Е РОПСТВО НЕЗНАЕЊЕТО Е СИЛА ОД ЗЕЛКА ТОРТА И ОД СЕЉАК ГРАЃАНИН НЕ БИДУВА |
|
![]() |
|
depo ![]() Сениор ![]() Регистриран: 28.Февруари.2009 Статус: Офлајн Поени: 501 |
За разлика од другите европски солачи на памет не можам да го ставам премиерот на британија во ист кош со нив. Еве што пишувал во 2003 година. tekst od Kameron „Како што гледам јас на работите, земјата - а јас сум решен да ја викам Македонија - има совршено право да постои. Популацијата е мнозинство Македонци со одделен јазик, култура и историја. ... Луѓето се цивилизирани, пријателски расположени и високо образовани. “ „Македонија е клуч на стабилноста на Балканот и треба што порано да биде примена во НАТО“ „Тешко е да се одговори на прашањето , Што може да направиш да ни помогнеш? Но јас сега го имам одговорот . Отсега наиот ЕУ партнер (Грција ) ќе ја нарекувам Поранешна Отоманска сопственост - Грција“ Изменето од depo - 22.Јули.2010 во 15:33 |
|
![]() |
|
marsovec ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 18.Април.2010 Статус: Офлајн Поени: 3378 |
A nasite ova ne go znaat odamna...im treba preveduvac...ili pricina za zamajuvanje na narodot?
|
|
СЕ Е КОНЕЧНО САМО ГЛУПОСТА Е БЕСКОНЕЧНА - САМО КАЈ НАС
|
|
![]() |
|
brza ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
![]() ...u centar znae ona da pogodi,..i pokraj godinite! ![]() ![]() |
|
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
![]() |
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 108109110111112 184> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |