![]() |
|
Ваша поезија |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 101102103104105 146> |
Автор | |
ekszi88 ![]() Сениор ![]() ![]() In Love Регистриран: 10.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 7008 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Тага
Парталава старица завиена во црно безмилосно ги распарува конците на радоста со своите долги нокти. Ја запознав кај мочуриштето каде што се капеше од својата чистота. Ми скрои нова облека од ежово крзно, ме накити со ѓердан од трње, а старата ја фрли на пците да ја раскинат. До нејзиниот изгниен ковчег имаше старо преполовено огледало прекриено со црн партал. Таму видов како светлината на мојот живот преноќува во пештерите на темната ноќ. Сега мојата приказна е несоставен мозаик, ја губи суштината за убавина во магливото сивило, во мамурното утро. На рацеве мои спие надежта, а срцево на гилотина очекува да остане обезглавено. Црната ружа која ми ја подари парталавата старица умира, нејзиниот пискот одекнува во мојата правлива просторија но, нејзиното ехо не допира до ничие уво... се останува во оваа глува одаја. Сега проклетството на старицата е мое, јас сум неговиот замок и таму тоа ќе царува со мене. |
|
Never apologize for being sensitive or emotional. Let this be a sign that you've got a big heart aren't afraid to let others see it. Showing your emotions is a sign of strength!!
|
|
![]() |
|
La Ninja ![]() Сениор ![]() ![]() She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
не ти зборам веке!
се дур не се освестиш дека не може некој да е отворен а друг да се крие!!!! |
|
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
|
![]() |
|
vodolija1977 ![]() Група ![]() ![]() Регистриран: 13.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 43 |
Cigska Sudba
Za pleci podvijene- kazes da su od umora-imala si naporan dan cistila stepenishta nashe kuce - slugovola za parche kruha za drhtave ruke-kazes da ti se tresu od uzbugenja za lice i tamne boje koze -da si se sunchala i da ti potamnelo od sunca za brazde po licu dublje od raspukle zemlje- da su ti bore zivotnog iskustva kosa pobjelena- da je to od starosti i da je to normalno za zenu tvojih godina a znam da i mene lazesh jer imash nepunih cetrdeset. Za masnice po kozi kazes da su pechati osteoporoze a znam da ti je sve to od preljepog zivota da te muz kuci bije , ne da ti ni da ruchash ugrabish koji zalogaj kad slugujesh kod nas pojedesh suvo parche kruha-pa i njega pojedesh sedeci na zemlju i kad se vratish kuci uzme ti pare koje si zaradila taj dan i izage potroshi na pice ,na duvan i neke druge zene a onda se vrati kuci i nervozan jer je opet siromah i istrese se na tebe –i psuje te i tuche i da trpish samo zbog petoro djece i jer nemash gde Znam da plachesh i teshish se da je to ciganska sudba I spremas se ujutru da zapochnesh josh jedan novi dan A ist je i sama znash kao i prethodan Isto ce da bude , slugovaches, vratichesh se kuci Pojeskesh batine i psosti I praznim trbuhom leci cesh u postelju jer ti ne da da ruchash I kunuces sudbinu i ciganski zivot |
|
![]() |
|
...Well... ![]() Сениор ![]() ![]() ...ExtraVagant... Регистриран: 30.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 5231 |
...fala dechko...zadovolstvo e da imash prijateli sho znaat sho e vozvisheno i vredno...a glupost da imash -neprijateli-sho se ogranicheni sociopati i gramatichki policii...:) |
|
![]() |
|
vodolija1977 ![]() Група ![]() ![]() Регистриран: 13.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 43 |
Ti blagodaram ...Well.. na podrskata i toploto dobredojde , po taa povod ti posvetuvam edna pesna
Za ...Well... Go povikav sonot-likot da ti formi zborot-glasot da ti stvori umot zborot da ti dade razumot -slika zatebe mi sozdade Bog veke ti vdahnal dusha i darba-samiot da tvorish , da pishesh, da mechtish da sozdavash, da zborish Zapoznav poet-so golema darba od bukvite crni-zborovi sto redi zborovi vo niza -pesni i besedi Prijatelstvo novo -neizmerno blika na kolegata poet mu daruvam pesna od srceto ja stvoriv i mu zelam iskreno uste bezbroj pesni na forumov da stvori |
|
![]() |
|
Quentin ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 12.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 763 |
Восок и глина
Којзнае колку пати сум умрел досега и којзнае колку пати тело и` лепеле на душава? Во време од восок сум живеел и во свет од глина сум сонувал. Сништата ми биле кршливи, а минутите бескрајни како вселена. Од дамнини знаев дека не е бесценето златото туку жолтиот сјај што од очите и умот прави робје. |
|
![]() |
|
alan ford ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Techno thief Регистриран: 02.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 10782 |
БЛАГОДАРАМ
Благодарам за болката, научив како умира волшебството, научив како исчезнува магијата, научив да живеам без илузија. Благодарам за солзите, научив да бидам истрајна, научив да бидам камен, научив да ја победам болката. |
|
I vrag može citirati Sveto pismo za svoje potrebe.
|
|
![]() |
|
seka ![]() Сениор ![]() ![]() Guardian Angel Регистриран: 04.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4418 |
Bravo Well!!!! Perkasna!!! ![]() ![]() ![]() Изменето од seka - 15.Март.2008 во 16:19 |
|
![]() |
|
Quentin ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 12.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 763 |
Исповед
Не, јас никогаш нема да ти се вовлечам в постела, во полноќен час опиен од туѓи мириси, возбуден од нечии туѓи допири. Зошто не умеам да бидам така лукав како што кокичето ја лаже зимата, продавајќи и' се на пролетта. И верувај, никогаш нема во својата молитва, на глас да се молам за тебе, а молчешкум да мислам на туѓи очи некои. Зошто не умеам да собирам љубов на парчиња, толку ситни што може да ги собере во џеб од кошула. Ќе ме слушнеш во глувата ноќ, како ти се исповедам, несвесно и сонливо подарувајќи ти го Млечниот пат. На перницата ќе ти осамнат листови од орхидеја и пергаменти извезени со најубави љубовни стихови. Така ќе знаеш дека сум те љубел и во некој претходен живот. Изменето од Quentin - 15.Март.2008 во 16:23 |
|
![]() |
|
doriangray ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Опсесивен компулсивец Регистриран: 03.Јануари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1460 |
За освежувачот на оловниот воздух
Илуминација на неосветелноста, контраст на црнината, спротивност на неискреноста, патоказ на раскрсницата. Ти благодарам што постоиш! |
|
Don't tell me what to do 'cause I'll never be uptight like you.
Don't look at me that way 'cause I ain't never gonna change. And if you're talking about my life you're only wasting your own time! |
|
![]() |
|
majstorce62 ![]() Сениор ![]() ![]() ... Регистриран: 23.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4251 |
ЦЕР
Во фустан од најчиста светлина Стокми ја тагата, Накинџури ја, истафри ја како мома За мажење, Нека блескаат од неа монистрите На спомените Како очи на млада пуполка Што гушка бара од новиот ден... Од срма и свила извези вез На одразот стивнат Во времето зад, Кај што волчји заби бразди сечат А зборовите не можат да се доречат, Низ мигот сќутучен да се провлечат, Па месишта кинат, ко жарој печат, Ја парталат кожата, По стрништа паламидни ја влечат... Собери бронза од првата зора Дури сонот уште не истинал в черги, Дури мислата трње не пошла да гази, Троа бронза саде нацрпи Со солзата бисер бигоросан На насмевката на последната надеж – Кога стивнуваше плачот на закланите срни... Стокми ја тагата Во фустан од најчиста светлина... |
|
БИДИ СИ ГОСПОДАР НА СОПСТВЕНИОТ УМ
|
|
![]() |
|
...Well... ![]() Сениор ![]() ![]() ...ExtraVagant... Регистриран: 30.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 5231 |
PATOT NA NADEZTA
Kako ptica sto od kafez moli za slobodata svoja vreme e da se smenat patishtata bezkrajni ostavi gi tie temni snishta da izcheznat so maglata. Te drzat predolgo zarobena denovite ispolneti so bolka samo sto pristignati i ke minat i nokta samo sto pochna a zorata seushte ne e dojdena. Prodolzi malecka poeteso po patot svoj da chekorish... Ke se soochish so srekata vo zivotot koja doagaa od sekade naokolu i ke dojde i momentot da svatish deka zivotot e samo na chekor od tebe. Ako se setish na idninata i zaboravish na minatoto ke dojde i vremeto na sonceto posle dozdot i proshetkite po bezgriznite pateki. Prodolzi malecka poeteso po patot svoj da chekorish... Mina vremeto koga beshe budna cela nok i gi izgubi site tvoi slatki snishta dojde vreme da se oblechesh vo strasta i da ja raspushtish taa kosa novi vetrishta duvaat i mirisot na promenite se chustvuva naokolu. Prodolzi malecka poeteso po patot svoj da chekorish... |
|
![]() |
|
A DREAMER
Her reach falls short and yet she reaches to gasp that which she cannot hold yearning for those stardust skies and seeking for those suns of gold. She knows in truth it can't be done and yet she wont give up her quest she runs a race that can't be won pursues her goal with a dream she cleaves. Joyful to the stars she flees to land on shores she'll never see believing what she cannot see and seeing all that she believes. She basks in warmth from foreign suns and breathes air with scents of night caresses silver sands at dawn and bathes in rivers flowing bright. Now, who can tell what may yet be possible for you to see? ...what dream ?...what goal ?...what victory ?... ...Yet first you must a dreamer be. Изменето од ...Well... - 15.Март.2008 во 02:51 |
|
![]() |
|
ekszi88 ![]() Сениор ![]() ![]() In Love Регистриран: 10.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 7008 |
Нотите на тишината
Те познавам по тивкиот чекор, глува балерина која тивко се искрадува зад спуштената завеса и сака да ги наслушне меките звуци на кавалот кој одекнува од далечната пуста гора. Твојата мелодија во немиот простор, исполнет со погледи нанижени на ѓердан, која ја исполнува празнината претставува огледало на премолчените работи кои танцуваат на облаците заедно со сонцето. Прекрасна мелодија, посакав вечно да трае, но лажните зборови ја уништија, распука огледалото на вистината. |
|
Never apologize for being sensitive or emotional. Let this be a sign that you've got a big heart aren't afraid to let others see it. Showing your emotions is a sign of strength!!
|
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 101102103104105 146> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |