![]() |
|
Инџилот |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 89101112 36> |
Автор | |
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Sega ne znam za sto se raboti... Indzhilot bil donesen, pa bil sokrien vo Vatikan, potoa Alah im se obrakja na vernicite da go sledat toj Indzhil... ajde da ne parafraziram, ke go citiram EvAngelos: "О следбеници на Книгата, вие не сте ништо додека не се придржувате кон Теврат и кон Инџил и кон она што ви е објавено на Господарот ваш." (Сура 5:68) Вие велите дека во времето на Мухаммед вистинскиот Инџил се наоѓал во Рим. Тогаш зошто Мухаммед им веле на луѓето да се придржуваат до него кога тој не им бил достапен? Зошто едноставно не им рекол дека Инџилот им е скриен во Рим и да не се придржуваат до него, туку да се придржуваат до сурите што Аллах преку него им ги објавува бидејќи нели според вас во нив се содржи целиот Инџил и се што им е потребно? Изменето од Messenger - 26.Март.2008 во 13:27 |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
![]() |
|
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Ne velam deka namerata ti e losha, no velam deka toa sto go pravish ne e dozvoleno.
|
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
![]() |
|
dzem ![]() Сениор ![]() Регистриран: 07.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 117 |
Ok mess Nemam losha namera
PS Neli Indzilot e del od K*ranot Изменето од dzem - 26.Март.2008 во 13:13 |
|
Euzu Billahi minessejtanirradzim Bismillahirrahmanirrahim ~ HasbunAllahu ve ni`mel vekil~
|
|
![]() |
|
dzem ne spamiraj. Drzi se za temata.
|
|
|
|
![]() |
|
postariot brat ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 20.Мај.2007 Статус: Офлајн Поени: 491 |
Se dodeka jas se pridrzuvam na Torata i Noviot Zavet moj Gospodar ke Bide Bog koj preku mojot gospodar Sinot mi go isprati mojot gospodar Svetiot Duh, za da poveruvam vo se sto mi govorel Isus mojot Gospodar.
|
|
Od iskona, do denes, a i vo vecnosta sekogas so nas e postariot brat Hristos, zosto se smiluva na nas i ni dade sansa da poveruvame, i da se nareceme ceda bozji.
|
|
![]() |
|
postariot brat ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 20.Мај.2007 Статус: Офлајн Поени: 491 |
Nie drag moj gospodine (efendija) veruvame vo Svetoto Pismo-Biblija kako Kniga koja go sodrzi Bozjiot zbor, i vo nea ima mesta kade Bog im se obrakja na prorocite vo Stariot Zavet, i tie tamu zboruvaat deka Bog im rekol ova ili ona i go zapisuvaat vo Knigata, arno ama koga dosol Isus, toj ne samo sto velel Bog me prati zaradi ova ili ona, ami zboruval i vo prvo lice kako sto Bog zboruva -Jas vi velam, toa ke go sretnete mnogu cesto vo negovite zborovi od Noviot zavet. Isus e Zborot, Knigata , pa i Indzilot, ako tolku sakate, i Nikoj ne go skril ami toj Se vozdignal na nebesata pri Oca od koj nikogas i ne se odvoil. I nie gi imame svedostvata na negovite najbliski ucenici za da vo uloga na svedoci, i pratenici, ili proroci go prenesat ona sto ni go kazal nasiot Gospodar.
Toj e nas Gospodar i kako takov vi e posocen vo k*ranot, od samiot Allah, i daj poslusajte go Allah koga ni veli deka nie ne sme nisto se dodeka ne se pridrzuvame kon ona sto mu e objaveno na Nasiot Gospodar. Ova me nosi do uste edno prasanje, Kako toa Allah koj vi veli da veruvate vo samo Eden Bog, koga se obrakja do Hristijanite veli da imaat drug Gospodar a ne Edinstveniot Bog? - osven sekako dokolku se raboti za istiot Gospodar, koj se voplotil vo Svojot Edinoroden Sin na zemjata. Jas ne veruvam deka vie Muhamed go smetate za vas Gospodar, kako nie sto go Smetame Isus, a vie velite deka Isus i Muhamed se Isto, pa nekoi duri velat deka Muhamed bil i pogolem i posleden. Ako e taka kako Isa moze da go narekuvame Gospodar a Muhamed ne. Jas smetam deka i dokolku postoele i dvesta evangelija za zivotot i deloto na Isus, niedno nemalo potpolno da gi objasni site negovi karakteristiki, i site negovi dobri dela. |
|
Od iskona, do denes, a i vo vecnosta sekogas so nas e postariot brat Hristos, zosto se smiluva na nas i ni dade sansa da poveruvame, i da se nareceme ceda bozji.
|
|
![]() |
|
EvAngelos ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
ефендија, ние христијаните си веруваме во Библијата, а не во Кyранот. Да го пишуваше тој ајет во Библијата, јас ќе се придржував до Инџилот. Но такво нешто нема во Библијата, но затоа пак има во Кyранот.
Не во нашата Света Книга, туку во вашата пишува следбениците да се придржуваат до Инџилот, до Инџилот кој бил скриен во тоа време кога тоа од следбениците се барало. Нашето прашање е кристално јасно и очекува кристално јасен одговор:
На кој Инџил биле повикани следбениците на Книгата да се придржуваат? На скриениот ли? Како е можно човек да се придржува до нешто што му е недостапно?
|
|
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|
![]() |
|
efendija ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 18.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 2175 |
Епа зошто тогаш не се придржувате? Како што се придржувале тогашните христијански свештеници и еврејски рабини,кои според тоа што им било напишано во Тевратот и Инџилот, тие знаеле за последниот пејгамбер Мухаммед а.с.-Во што е сега проблемот? Или тие христијански свештеници пред 14 века лажеле,или лажете сега вие,зошто повеќе од јасно е дека некој лаже. Ајде уште еднаш ајетот: "О следбеници на Книгата, вие не сте ништо додека не се придржувате кон Теврат и кон Инџил и кон она што ви е објавено на Господарот ваш." (Сура 5:68) и кон она што ви е објавено од Господарот ваш." Знаеш ли ти на што се однесува ОНА ШТО ВИЕ ОБЈАВЕНО ОД ГОСПОДАРОТ ВАШ? Ајде да те видам како ќе го протолкуваш ова. ![]() Изменето од efendija - 26.Март.2008 во 11:54 |
|
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
|
|
![]() |
|
Jas samo sakam da kazam deka Muhamed ubavo ni vika nam na Hristijanite da si se pridrzuvame do Indzilot-Noviot Zavet bidejki samo nego go imame kako nesto sto mu e Objaveno na Gospodarot nas Isus. I ete i samiot ni kazuva deka Isus e nasiot Gospodar i nemu mu e Objaven Indzilot i se sto treba nie da napravime e da se pridrzuvame kon toa. a dokolku Muhamed ni dadese nekoj poinakov Indzil togash ke razgovaravme za moznosta da ovoj bide lazen, no Bidejki nitu Muhamed nitu k*ranot ne ja negira avtenticnosta na Knigata, togas ostanuva opcijata, da ne mu veruvame na Isus, da ne mu veruvame na Muhamed, ami samo da mu veruvame na nekoj si avtor na Hadisi koi ne se spomnati ni vo k*ranot, i kako takvi mozebi i ne se od Boga.
za kraj daj sledete go Boga i k*ranot, ako sakate da si imate mir , vaka se dodeka slusate nekoi podocnezni tolkuvanja na vasata Kniga koja ne smee da se menuva-tolkuva, vie ne samo sto ne ke si imate Mir so nas ami ne ke imate Mir ni megju sebe si, i ke se karate koj kalif sto kazal, a se sto e vazno go Imate vo k*ranot, ili mozebi ne veruvate deka toa e negovoto posledno obrakjanje, inaku vo k*ranot ke pisese- "A , da iaku k*ranot e moe posledno i seopfatno izlaganje vo idnina ke ima i drugi izlaganja na Kalifi i Ajatolasi koi ke bidat dovolno Mudri da vi kazat dali Indzilot e lazen a ne kako sto vi kazav jas Verodostoen. |
|
|
|
![]() |
|
efendija ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 18.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 2175 |
"О следбеници на Книгата, вие не сте ништо додека не се придржувате кон Теврат и кон Инџил и кон она што ви е објавено на Господарот ваш."
(Сура 5:68) -Мене ме интересира како Христијаните ќе го протолкуваат овој ајет.Ме интересира нивното мислење,за кој Инџил станува збор? -Ајде малце да ја видеме и другата страна. ![]() |
|
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
|
|
![]() |
|
"О следбеници на Книгата, вие не сте ништо додека
не се придржувате кон Теврат и кон Инџил и кон она што ви е објавено на
Господарот ваш."
(Сура 5:68)
Вие велите дека во времето на Мухаммед вистинскиот
Инџил се наоѓал во Рим. Тогаш зошто Мухаммед им веле на луѓето да се
придржуваат до него кога тој не им бил достапен?
Зошто едноставно не им рекол дека Инџилот им е
скриен во Рим и да не се придржуваат до него, туку да се придржуваат до
сурите што Аллах преку него им ги објавува бидејќи нели според вас во
нив се содржи целиот Инџил и се што им е потребно? (Evangelos) Navistina eve jas go povtoruvam prasanjeto od Evangelos, pa te molam i ti povtori go odgovorot koj eto e daden ili ne seedno neka ne te mrzi, samo te molam neka e pokratok od "Vojna i Mir" - Tolstoj. |
|
|
|
![]() |
|
ShumadinChe ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор ![]() ![]() Регистриран: 05.Март.2008 Локација: Slovenia Статус: Офлајн Поени: 365 |
zidarski : sho ne go opomenish na EvAngelos. Kolku pati mu odgovorivme. Jas 5 pati ne sum repliciral ubo i sekoj pat me opomenuvash. navratise ponazad. i vidi jas mu imam odovoreno, Svemirski mu ima odgovoreno. i ushte odgovor barat. Pozz ![]() |
|
Nothing Remains !!
|
|
![]() |
|
Svemirski, voopshto ne zboruvame za ""Ako gospod gi odredil moite dela,zosto togas me povikuva na odgovornost". Ne spomnavme nikakvo odreduvanje na nishto, tuku zboruvavme za SLOBODA na izbor i za SVEST. Znachi tokmu za sprotivnoto od onoa sto se govori vo tekstot sto go postirash. Patem i toa objasnuvanje ne e vo red, bidejki ne e nishto poveke od pogreshna logika i demagogija so koja se saka neshtata da se soberat i stisnat vo religijskata dogma.
![]() Ostani mi so zdravje. Imaj leka nokj i ubavi snishta.
![]() |
|
|
|
![]() |
|
EvAngelos ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор ![]() ![]() Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Миралем, не спамирај со оф-топик постови, туку одговори ми кратко и јасно на следново прашање:
Немој да ми го пастираш "одговорот" од предходната страна бидејќи во него ти зборуваш за се освен за Инџилот.
Ти ми велиш дека имало луѓе кои верувале во СОКРИЕНОТО. Ок, верувај си ти така, но мене друго ми е прашањето погоре:
На кој "Инџил" посочувал Мухаммед кога им велел на следбениците на Книгата да се придржуваат?
На скриениот ли?
Како може човек да се придржува до нешто што е скриено?
![]() Вие велите дека во времето на Мухаммед вистинскиот Инџил се наоѓал во Рим. Тогаш зошто Мухаммед им веле на луѓето да се придржуваат до него кога тој не им бил достапен?
Зошто едноставно не им рекол дека Инџилот им е скриен во Рим и да не се придржуваат до него, туку да се придржуваат до сурите што Аллах преку него им ги објавува бидејќи нели според вас во нив се содржи целиот Инџил и се што им е потребно?
Зошто им велел "вие не сте ништо додека не се придржувате до Инџилот"...Инџилот.. фамозниот Инџил.. ![]() |
|
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 89101112 36> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |