IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Што е злото
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Што е злото

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 5>
Автор
Порака
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јуни.2008 во 00:53
Originally posted by ARABELA ARABELA напиша:

Велат злото е само отсуство на добро,но ако е доброто отсутно зошто само не си седиме мадро,без да предизвикуваме зло,можеби од досада?

Затоа што, кога не правиме добро, по инерција и по законот на ентропијата, правиме зло. Човек што не знае или не сака да прави добро, ги прави работите погрешно т.е. прави зло. А кога е пасивен, хмм како што велиш, му здосадува и прави зло среќа

Мене повеќе ми се допаѓа дефиницијата на злото како изветоперено добро. Или промашена цел. Пример:
Секирата може да биде и добро и зло. Ако цепиш дрва со неа, ја користиш наменски и целисходно. Но ако со таа иста секира земеш да го бркаш комшијата за да му ја расцепиш главата, правиш зло. среќа
Друг пример е атомската енергија. Таа има потенцијал да биде главниот и најдобриот извор на енергија на планетава. Но ако истата ја искористиме во нуклеарни бомби, таа ќе биде нашето најголемо зло.
Значи, кога нешто користиме во добра насока, тоа е добро. А кога истото го користиме во лоша насока, тоа е зло.

Како да знаеме дали правиме добро, а не зло? Ако им го правиме на другите она што сакаме и тие нам да ни го прават, тогаш можеме да бидеме сигурни дека правиме добро, а не зло.
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
fragola Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 02.Февруари.2008
Поени: 3829
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fragola Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јуни.2008 во 10:54
Zloto e svesna ili nesvesna kreacija na lugjeto.
I get enough exercise...just pushing my luck.
Кон врв
zbunet Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Претседник Зеленковски

Регистриран: 24.Февруари.2007
Поени: 15549
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zbunet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јуни.2008 во 16:35
Zloto e potiknato od pregolemo lacenje na kreteninot
Кон врв
*moon* Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Јануари.2008
Поени: 7657
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај *moon* Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2008 во 02:02
mesto na koe se "naogate" momentalno
Ако го победиш моментот ти си најсилниот човек на светот
Кон врв
Astra Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Февруари.2008
Поени: 297
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Astra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2008 во 08:41
Zloto-e odsustvo na dobroto.
What you see,hear and feel is not always true.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Astra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2008 во 08:51
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Originally posted by ARABELA ARABELA напиша:

Велат злото е само отсуство на добро,но ако е доброто отсутно зошто само не си седиме мадро,без да предизвикуваме зло,можеби од досада?

Затоа што, кога не правиме добро, по инерција и по законот на ентропијата, правиме зло. Човек што не знае или не сака да прави добро, ги прави работите погрешно т.е. прави зло. А кога е пасивен, хмм како што велиш, му здосадува и прави зло среќа

Мене повеќе ми се допаѓа дефиницијата на злото како изветоперено добро. Или промашена цел. Пример:

Секирата може да биде и добро и зло. Ако цепиш дрва со неа, ја користиш наменски и целисходно. Но ако со таа иста секира земеш да го бркаш комшијата за да му ја расцепиш главата, правиш зло. среќа

Друг пример е атомската енергија. Таа има потенцијал да биде главниот и најдобриот извор на енергија на планетава. Но ако истата ја искористиме во нуклеарни бомби, таа ќе биде нашето најголемо зло.

Значи, кога нешто користиме во добра насока, тоа е добро. А кога истото го користиме во лоша насока, тоа е зло.

Како да знаеме дали правиме добро, а не зло? Ако им го правиме на другите она што сакаме и тие нам да ни го прават, тогаш можеме да бидеме сигурни дека правиме добро, а не зло.

Убав коментар.Ми се допаѓа. Во контекст на тоа 2-3 реченици.
Има и размислување од типот дека добро и злото се како двете страни на паричката. Твојот пример со секирата, таа само по себе не е ни добра ни лоша. Добро и лошото настануваат при примената-за што ќе се употреби секирата. А тоа пак е поврзано со свеста, совесноста и одговорноста, но тоа е друг муабет веќе.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fragola Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јули.2008 во 16:51
Da padnes dodeka te brka besno kuche...sto go podvrduva Marfieviot zakon deka "Zloto ne doagja vo branovi"...tuku naednas!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Astra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јули.2008 во 19:23
јас пре би рекла дека доаѓа во бранови и тоа едно по друго вио многу брзи и кратки интервали.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fragola Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јули.2008 во 12:10
Izvorot na zloto se naogja vo lugjeto,a dali ke pocne da istekuva nadvor od nas zavisi od cvrstinata na branata koja sme ja postavile.
Кон врв
becenevem Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Септември.2007
Поени: 2108
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај becenevem Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јануари.2009 во 13:07
Polovinata od dobroto.
Кон врв
IQ Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Darling

Регистриран: 11.Декември.2007
Поени: 12382
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај IQ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јануари.2009 во 13:55
otsustvo na dobro.

[URL=http://g.imageshack.us/g.php?h=521&i=00001awbzx1.jpg][IMG]http://img521.imageshack.us/img521/
Кон врв
kejt-d-grejt Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Ноември.2007
Поени: 6228
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kejt-d-grejt Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јануари.2009 во 13:56
Originally posted by becenevem becenevem напиша:

ZA PROBLEMOT NA ZLOTO

Koga ke se razbudime, koga ke se razbereme, koga ke se spoznaeme, svetot ke stane podobar. Megjutoa, problemot na zloto sekogas ne voznemiruva. Ima edna prikazna za momceto I krokodilot, koja toa go ilustrira. Momceto seta pokraj reka I naogja zenka krokodil, ulovena vo mreza. Krokodilot mu se obraka: “te molam smiluvaj se, oslobodime. Znam deka sum grda, no, jas ne sum vinovna. Taka sum rodena. No, vo mene cuka majcinoto srce. Dojdov ovde da najdam hrana za moite decinja, I taka vlegov vo ovaa mreza”. Momceto I odgovara: “ Ako te oslobodam, togas ti ke me zgrapcis I ke me izedes”.   “Zar bi mozela dam u napravam nesto loso na mojot spasitel ?” Mu veli taa. Momceto potoa ja osloboduva i taa go zgrapcuva. „Ete ja blagodarnosta za moeto dobro delo!“ I vika momceto. „ nemoj premnogu licno da go svatis ova malecok moj“, mu veli krokodilkata, „no, takov e svetot, toa e zakonot na zivotot. Prasaj kogo sakas“. Momceto gleda okolu sebe, zdogleduva vrapce i go prasuva dali krokodilot e vo pravo, a vrapceto mu raskazuva deka pred negovi oci zmijata mu di izela decata, a toj nisto ne mozel da napravi, taka sto krokodilot e sosema vo pravo. Momceto potoa zdogleduva magare sto pominuvalo od tuka i mu go postavuva istoto prasanje, a magareto mu raskazuva deka celiot zivot rabotelo za svojot gospodar, se dodeka ne ostarelo i ne iznemostilo, pa sega go ostavile vo dzungla da go izede nekoj zver, taka sto krokodilot e sosema vo pravo. Na kraj momceto zdogleduva zajak i go prasuva za istoto, a zajakot mu se obraka na krokodilot: „Pocekaj malku pred da go izedes momceto, treba malku da prodiskutirame za toa prasanje. Kazi mi gi svoite argumenti“. Krokodilot ja otvara ustata za da mu odgovori i togas momceto uspeva da pobegne. Bidejki opaskata na krokodilot i natamu bil zapletkan vo mrezata, momceto donel lovec da go ubie. So niv doagja i kuceto na momceto koe go zabelezalo zajakot, go fatilo i go ubilo. Momceto prekasno stignalo I gledajki go svojot spasitel kako umira reklo: “krokodilot bese vo pravo- takov e svetot, toa e zakonot na zivotot”. Ne postoi objasnuvanje, koe bi gi opravdalo site stradanja, zla, unistuvanja, izmacuvanja, gladuvanja vo svetot. Toa nikogas ne ke moze da se objasni. Moze hrabro da se obideme da najdeme nekoe objasnenie so pomalku ili so poveke religiozni formuli, no nikogas nema da se objasni dokraj. Toa e zatoa sto zivotot e tajna-racionalniot um toa ne e vo sostojba da go razbere. Zatoa e potrebno da se probudite i odednas ke razberete deka realnosta ne e problematicna-vie ste problematicni.

денес прв пат ми падна во очи овој пост,
па го цитирав за и вам да ви падненамигнување

Кон врв
becenevem Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Септември.2007
Поени: 2108
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај becenevem Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јануари.2009 во 21:52
Dali mozeme da bideme kompletni, a da ne doziveeme nekoja tragedija? Edinstvenata tragedija na ovoj svet e neznaenjeto-celoto zlo izvira od tamu. Edinstvenata tragedija na ovoj svet e nedostigot na svesnost. Od toa izvira stravot, a od stravot ostanatoto, no smrta vsusnost ne e tragedija. Volsebno e da se umre, uzasno e samo za lugjeto koj nokogas ne go razbrale zivotot. Samo togas se strahuva od zivotot, se strahuva od smrtta. Samo mrtvite licnosti strahuvaat od smrtta. Onie koj se zivi voopsto ne se plasat od smrtta. Eden amerikanski avtor odlicno ja izrazil ovaa idea. Napisal deka budenjeto e smrt na verbata vo nepravda i tragedija. Krajot na svetot za edna gasenica e peperutkata. Smrtta e voskresnuvanje. Ne zboruvame za voskresnuvanje koe ke se dozivee, tuku za ona koe se slucuva ovde i sega. Ako ste umirale vo minatoto, ako umirate sekoj moment, togas ste polni so zivot, zatoa sto samo covek poln so zivot istovremeno e poln so smrt. Postojano umirame vo sporedba na razni raboti. Postojano simnuvame sve od sebe za da bideme zivi potpolno, , za da voskresneme sekoj moment.
Misticarite, svetcite i slicnite na niv vlozile golem napor da gi razbudat lugjeto. Zasto, ako ne se razbudat ke gi trpat sporednite zla, kako gladot, vojnite nasilstvata. Najgolemo zlo prestavuvaat zaspanite lugje, lugjeto koi nisto ne znaat.
Ne barajte od svetot da se promeni, prvo promenete se vie. Togas ke bidete vo sostojba da go sogledate svetot takov kakov sto e, togas ke promenite sto ste mislile deka treba da se smeni. Trgnete go prevezot od ocite. Ako ne go napravite toa, ste go zagubile pravoto da promenite bilo kogo i bilo sto. Se dodeka ne bidete svesni za samite sebe, vie nemate pravo da se mesate vo svetot na drugite lugje
Opasnosta od obidot da gi promenime drugite lugje ili raboti okolu sebe koga ne sme svesni e toa sto togas rabotite mozat da se menuvaat kako nam ni odgovara, kako mu odgovara na naseto dostoinstvo, ili dogmatskite ubeduvanja, ili samo da se ublazat sopstvenite negativni custva. Jas gi imam negativnite custva i zatoa gi sakam promenite dobro da se custvuvam. Ne,-prvo soocete se so svoite negativni custva taka sto koga ke pocnete da gi menuvate drugite nema da trgnite od omraza, tuku od ljubov. Moze da ni se cini cudna moznosta da se bide nepopustliv kon drugite pa sepak prepoln so ljubov. Ljubovta ponekogas navistina moze da bide nepopustliva.
Кон врв
mmomirovski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 15.Септември.2008
Локација: Tuvalu
Поени: 1219
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mmomirovski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јануари.2009 во 00:33
Ајнштајн рекол, недостаток на добрина, ако убаво човек се замисли, не треба многу филозофирања, да се свати колку бил во право... Самото зло произлегува од тоа што правиме... Можеми поедакватно би било што не тера тоа во нас, да правиме зло....Кој е тој Момент, што не тера да правиме ....

Изменето од mmomirovski - 09.Јануари.2009 во 00:33
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 5>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,313 секунди.