Испечати | Затвори го прозорот

АНГЕЛИНА МАРКУС

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Македонија и Свет
Име на форумот: Историја
Опис на форумот: Александар, Кирил, Самоил, Мисирков, Делчев
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=9837
Датум на принтање: 23.Октомври.2021 во 09:29
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com


Тема: АНГЕЛИНА МАРКУС
Постирано од: marco_antony
Наслов: АНГЕЛИНА МАРКУС
Датум на внесување: 19.Октомври.2007 во 07:28


Ја отворам оваа тема со почит кон
работата на Ангелина Маркус
која има напишано повеќе книги за
древна Македонија ...

Вчера во Битола ...
во Завод и музеј - Битола ...
се одржа промоција на
опусот на книги за древна Македонија ...
од Ангелина Маркус ...

Почитуваната Ангелина Маркус е професор ...
а презимето го добила затоа што била мажена за русин ...
инаку по потекло е од Тополчани ...

пред да настапи Ангелина ...
имаше воведен збор ...
и се кажуваше за некој руски филм ...
каде повеќе стручњаци работеле на некои историски работи во русија ...

кога завршиле со работа ...
стручњаците не дале никаков резултат ...
затоа што ако го напишеле тоа ...
ќе треба се да се смени ...
години се пишувало нешто како е ...
и ако сега се смени ...
многу докторски дисертации ќе пропаднат ...

и затоа не ѓибај .... !!!-------------
                             PARADISE MACEDONIAКоментари:
Постирано од: marco_antony
Датум на внесување: 19.Октомври.2007 во 10:40


на оваа тема деновиве ќе дадам линк да може да се прочитаат книгите на Ангелина Маркус ...-------------
                             PARADISE MACEDONIA


Постирано од: bojan81
Датум на внесување: 19.Октомври.2007 во 11:04
Сите дела на ангели Ангелина се со огромног темелно познавање на историјата и со прекрасни благотворни мисли за Македонија. Убаво ќе биде да се стават нејзините дала на интернет, поздрав.

-------------


Постирано од: marco_antony
Датум на внесување: 19.Октомври.2007 во 11:51


Книги на Ангелина Маркус

1. Аристотел Македонцот
2. Филип II Македонецот
3. Исхраната на древните македонци
4. Македонија на македонците
5. Македонската древна медицина
6. Македонски древни вредности
7. Македонски древни театри
8. Патепис Канада
9. Приказни за МАКЕДОН
10. Тополчани
11. Фељтон за парите

уште неколку се во припрема ...
ќе има пристап до книгите-------------
                             PARADISE MACEDONIA


Постирано од: marco_antony
Датум на внесување: 19.Октомври.2007 во 11:58
Originally posted by bojan81 bojan81 напиша:

Сите дела на ангели Ангелина се со огромног темелно познавање на историјата и со прекрасни благотворни мисли за Македонија. Убаво ќе биде да се стават нејзините дала на интернет, поздрав.
здраво бојан81 ...

драго ми е што темата ја прифаќаш ...
и плус како модератор сигурно таа подобро ќе заживее ...

инаку имам дозвола од почитуваната Ангелина Маркус ...
да бидат нејзините книги достапни до секој македонец ...
-------------
                             PARADISE MACEDONIA


Постирано од: marco_antony
Датум на внесување: 19.Октомври.2007 во 12:49

Делови од книгата

Приказна за Македон и македонците ...

Древните народи живеат со легендите за луѓето,
боговите и природните сили.

Има ли народ во светот што името со милениуми
си го носи по својот бог Македон?

Тоа се само Македонците, државата Македонија,
царот на светот Александар Македонски,
имињат Македонка, Дона - Донка во песните ...
-------------
                             PARADISE MACEDONIA


Постирано од: marco_antony
Датум на внесување: 19.Октомври.2007 во 13:04


пак цитат од книгата ...

Од каде ни е името на богот, народот, државата ?

Се знае.

Од древнина, од самото постоење на буквата Е
пред Аполоновите светилишта,
од МА - Големата Мајка - Македонија,
славена со неолитски артефакти,
статуи, фрески и слики од Македонки низ историјата.

Ако Големата Мајка толку се почитува низ Македонија,
можеби по неа го добива името,
ако и таа не го родила Македон,
трајно да ни стане родоначалник,
патрон,
заштитник именик.-------------
                             PARADISE MACEDONIA


Постирано од: marco_antony
Датум на внесување: 19.Октомври.2007 во 13:11


цитат ...

Во митолошките сфери се објаснува
дека татко на Мекедон и Скит
е самиот врховен бог Ѕевс
што од небото ги ѕиркал најубавите жени
и со нив оставил бројно потомство на богови и божевства...
што се здале во заштита на Македонија,
по примерот на Македон.

Богот по своето име ја нарекол земјата Македонија.

Таа традиција ја превзеле македонските цареви
и по свое име ја нарекувале градовите Филии,
Александрии, Костантинопол, Јустинијана,
Марков град, Самоилова тврдина, Аполонии,
Хераклеи, до Гоце Делчев, Сандански и други ...

Само Македон го дал името за цела Македонија,
за сите македонци и сите градови со
царски имиња ...-------------
                             PARADISE MACEDONIA


Постирано од: marco_antony
Датум на внесување: 19.Октомври.2007 во 13:26


цитат ....

Постојат и други толкувања за нашето име.

Тоа било од низини,
од дно меѓу планини и
пак се сврзува со името Маке-дон,
Посеј-дон, Тихи Дон,
како дно на земјата,
морето и реките.-------------
                             PARADISE MACEDONIA


Постирано од: marco_antony
Датум на внесување: 19.Октомври.2007 во 13:28


цитат ...

Други мислат, името дошло од изгледот на Македонците,
високи, стројни, здрави луѓе као
храстови од планините и полињата ..-------------
                             PARADISE MACEDONIA


Постирано од: marco_antony
Датум на внесување: 19.Октомври.2007 во 13:33


цитат ...

Во секој случај Македон го дал своето име на Македонците
и ја одредил сличноста на боговите
со кралевите и со луѓето ...

Македон ни се претставува како стар,
мудар бог
кој што бдее над Македонија
од височините на црквите .

за време на викендот некои книги ќе може да се читаат ...

ќе има тука ставено линк ...-------------
                             PARADISE MACEDONIA


Постирано од: bojan81
Датум на внесување: 19.Октомври.2007 во 13:39
Имам и јас дома неколку нејзини книги посебно последните и се супер. Бев на презентација  на книгата филип II македонецот, во склоб на дионисовите чествувања. Ако успееш да ги ставиш сите книги на интернет тоа ќе биде мало богатство за сите вљубеници во македонската историја и култура. Поздрав.

-------------


Постирано од: marco_antony
Датум на внесување: 19.Октомври.2007 во 13:52
Originally posted by bojan81 bojan81 напиша:

Имам и јас дома неколку нејзини книги посебно последните и се супер. Бев на презентација  на книгата филип II македонецот, во склоб на дионисовите чествувања. Ако успееш да ги ставиш сите книги на интернет тоа ќе биде мало богатство за сите вљубеници во македонската историја и култура. Поздрав.
ќе гледам за време на викендот тоа да го направам ...

сепак ...
сакале ние или не ...
една голема празнина што ја имаме сите македонци ...
мора кога тогаш да се пополни ...

но во основа е дека македонија е енергетска точка ...
и претставува непресушен извор ...
иако може некој тоа не го признава ...

а и тоа не е повеќе важно ...

време е да се отвори тој простор ..
и да зирнеме во него ...-------------
                             PARADISE MACEDONIA


Постирано од: bojan81
Датум на внесување: 19.Октомври.2007 во 14:03
Го признаваат и оние кои тоа со зборови не го кажуваат, примети каков страв предизвикува името Македонија и македонци на балканот, се обидуваат да го дискриминираат да го понижат но никој не успеал а и они знаат дека неможат да успеат зошто самиот збор македонци здрачи како што викаш ти тоа е енергетска точка, непресупен извор на енергија. На нив многу им е јасно дека ништо не значи тоа што Македонија моментално екномски и политички е слаба и знаат дека тоа преку ноќ може да се смени. Во Бугарија и Грција  огромни буѓетски сретства се одвојуваат за борба против македонија во секој смисол во србија таа улога ја има црквата, цели тајни и државни служби се занимаваат, институти платени пропагандатори, доушници. Пред некој месец излезе дека во бугарија шпууни на Дрзавна сигурност на Бугарија биле сегашниот прецедате, Парванов, Божидар Димитров директор на националниот им музеј за историја, Каракачанов прецедател на антимакедонската Ве ме ре о. Они самите кажуваат  дека е многу опасно по нивната идеологија и држава да згаснат тие инсталирани центри за борба против Македонија. 

-------------


Постирано од: marco_antony
Датум на внесување: 19.Октомври.2007 во 14:17


многу добар пост пријателе ...

сепак моментално ни е потребна една вибрација ...

една иницијација ...

што мислам дека веќе се случи ...
-------------
                             PARADISE MACEDONIA


Постирано од: bojan81
Датум на внесување: 19.Октомври.2007 во 14:24
.Македонија ментално станува се појака и појака, тоа е факт 

-------------


Постирано од: PAVLIN
Датум на внесување: 19.Октомври.2007 во 14:26
Originally posted by bojan81 bojan81 напиша:

Имам и јас дома неколку нејзини книги посебно последните и се супер. Бев на презентација  на книгата филип II македонецот, во склоб на дионисовите чествувања. Ако успееш да ги ставиш сите книги на интернет тоа ќе биде мало богатство за сите вљубеници во македонската историја и култура. Поздрав.


da jas bi sakal da gi razgledam i ako ima materijal dobar da snimam i dokumentarec za Makedonija...ama od nejzina perspektiva ..pozdrva


-------------
“Ш‘ЧО НАПРАИВМЕ...“ - Крсте Петков Мисирков“
“ДО ВИСТИНАТА НЕ МОЖЕМЕ ДА СТИГНЕМЕ ПОЛЗЕЈЌИ“ - Владимир Мегре


Постирано од: borec
Датум на внесување: 20.Октомври.2007 во 12:02
A be ajde marko_antony izvadi SE sto imas vo polza na Makedonija i Makedoncite DA SE OTREZNIME I ZAJAKNEME USTE POVEKE - eve moze i jas vo Avstralija da gi razsiram tie knigi!!!!  намигнување

Napravi se sto mozes - inicijativa a i volja ima!!!!!  среќаПостирано од: PAVLIN
Датум на внесување: 20.Октомври.2007 во 12:10
Originally posted by borec borec напиша:

Ama ovoj marko_antony mene mi izgleda poveke na nekoj sto frla mamci i posle se pravi VAZEN - pa treba site po nego da trcaat posle!!!  збунетост

Se nekako vo zagonetki kazuva, pa duri pisuvanjeto mu e kako stihotvorbi?????  голема%20насмевка

Ako ima nesto sto misli deka E ZNAVAJNO ZA MAKEDONIJA i toj SAKA da pomogne, nema potreba da tegne nervi so denovi i kazuva prikazni??? намигнување
те изнервира колку е важен а голема%20насмевкаголема%20насмевка


-------------
“Ш‘ЧО НАПРАИВМЕ...“ - Крсте Петков Мисирков“
“ДО ВИСТИНАТА НЕ МОЖЕМЕ ДА СТИГНЕМЕ ПОЛЗЕЈЌИ“ - Владимир Мегре


Постирано од: borec
Датум на внесување: 20.Октомври.2007 во 12:16
DA!!!!

A TEBE NE????
голема%20насмевка


Постирано од: marco_antony
Датум на внесување: 20.Октомври.2007 во 12:17
Originally posted by borec borec напиша:


A be ajde marko_antony izvadi SE sto imas vo polza na Makedonija i Makedoncite DA SE OTREZNIME I ZAJAKNEME USTE POVEKE - eve moze i jas vo Avstralija da gi razsiram tie knigi!!!!  намигнувањеNapravi se sto mozes - inicijativa a i volja ima!!!!!  среќа
здраво Борец ...

стварно не мислев дека ќе добијам ваква квалификација ...
имав намера да го промовирам делото на Ангелина Маркус ...

не ми беше намерата да се правам важен ...
или некого да терам да трча по она што пишувам ...

доколку темата не е како што треба ...
има модератори ...
нека ја бришат ...

инаку на сите Ви посакувам пријатен викенд ...-------------
                             PARADISE MACEDONIA


Постирано од: marco_antony
Датум на внесување: 20.Октомври.2007 во 12:21
Originally posted by borec borec напиша:


A be ajde marko_antony izvadi SE sto imas vo polza na Makedonija i Makedoncite DA SE OTREZNIME I ZAJAKNEME USTE POVEKE - eve moze i jas vo Avstralija da gi razsiram tie knigi!!!!  намигнувањеNapravi se sto mozes - inicijativa a i volja ima!!!!!  среќа
драго ми е што го смена постот ...
јас се надевам дека ќе соработуваме ...

инаку мене ова воошто не ми е област ...
не сум доволно стручен ...
бидејќи сум електро инжењер по професија ...
но сепак да дадеме сите допринос ..

поздрав Борец ..-------------
                             PARADISE MACEDONIA


Постирано од: borec
Датум на внесување: 20.Октомври.2007 во 12:21
FALA I NA TEBE ISTO!!! голема%20насмевка


Постирано од: marco_antony
Датум на внесување: 20.Октомври.2007 во 12:23


да објаснам и тоа ...
зошто пишувам како во стихозборки ...

затоа што нашиот ум не работи ленеарно ...
и воошто тешко приме текст кој е со долги реченици ...

на пример ..

акдјфа скдјф асдјкфха слчкдјфхал кјдфаслкјфх асклјдфх аскјфх асклјфх асклјфх слјкфаксјфх аксјфх асклјфх аскјфх склјфх склјфх склјфхиасуфхињуфхаскјфаињухр ајфх ахр ањиухф аксјдфауирх ањиуфх алсјхфаињуехр лаијг алсутхиањеурх алиуфх аиуерхаињух ајфхаиурхаињухт алиуфх аиух

вакви текстови тештко се приемчиви ...

друго исто така што е важно ...
умот не е приемчив како ние што ние пишуваме ...
од горе кон долу ...
поправилно е ако пишуваме и читаме ...
од долу кон горе ...

ама тоа е сосема друга тема ...-------------
                             PARADISE MACEDONIA


Постирано од: PAVLIN
Датум на внесување: 20.Октомври.2007 во 12:24
Kako i sto kazav jas bi sakal od ovie knigi da napravam edno dokumentarno filmce koe ako ima dobra ideja da bide pusteno na DISCOVERY Chanel...a mozam i da gi promoviram ovie knigi vo Germanija kade sto cesto patuvam...taka da Marco barame od tebe da bides poseriozen ...ako gi imas knigite de големо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкање 

-------------
“Ш‘ЧО НАПРАИВМЕ...“ - Крсте Петков Мисирков“
“ДО ВИСТИНАТА НЕ МОЖЕМЕ ДА СТИГНЕМЕ ПОЛЗЕЈЌИ“ - Владимир Мегре


Постирано од: marco_antony
Датум на внесување: 20.Октомври.2007 во 12:38


knigite gi imam ...
vo pdf format se ...

imam dozvola od avtorkata ...
da gi napravam da se dostapni do site ...

ke se potrudam da gi krenam na internet ...

imam praveno ne bas profesionalni web stranici ..
kako na primer za Alkomena ...

treba da najdam nacin kako ke moze
da se pravi download ...
ne knigite koi se vo pdf ...

i malku slobodno vreme ....http://www.alkomena.00freehost.com/naslov.htm - http://www.alkomena.00freehost.com/naslov.htm

-------------
                             PARADISE MACEDONIA


Постирано од: borec
Датум на внесување: 20.Октомври.2007 во 12:39
Dobro sega jas neznam stvarno sto struka treba covek da ima za da mu POMOGNE NA SVOJOT NAROD???? голема%20насмевка

TUKA SAMO GOLEMA LJUBOV I DOBRA VOLJA "RABOTAT"!! намигнување

Ti pokaza nekoja inicijativa, megutoa kako da se plasis da prodolzis??? голема%20насмевка

Barem takov vpecatok mene mi ostavi. намигнување

Dologodisnite lagi i zataskuvanja za vistinata na Makedoncite i Makedonija e presvrtnicka i shokantna za mnogu lugje pa i za nas samite - megutoa treba EDNAS ZA SEKOGAS DA SE SUOCIME SO TOJ "SHOCK" ZA DA MOZEME DA PRODOLZIME PONATAMU, NELI??? намигнување
I sekoe edno razvlekuvanje  ili  neobelodenuvanje  NI NAJMALKU NEMA DA JA POPRAVI SITUACIJATA VO KOJA STO SME, tuku naprotiv ke ja UTUPAVI USTE POVEKE!  голема%20насмевка

Imam razbiranje za tebe megutoa iskreno mislam deka TREBA malce da bideme poaktivni i otvoreni pomegu sebe!! среќа

Pozdrav
Постирано од: marco_antony
Датум на внесување: 20.Октомври.2007 во 12:40


pratete mi e-mail na lp ...

ke vi gi pratam po e-mail ...-------------
                             PARADISE MACEDONIA


Постирано од: marco_antony
Датум на внесување: 20.Октомври.2007 во 13:00
Originally posted by borec borec напиша:

Dobro sega jas neznam stvarno sto struka treba covek da ima za da mu POMOGNE NA SVOJOT NAROD???? голема%20насмевкаTUKA SAMO GOLEMA LJUBOV I DOBRA VOLJA "RABOTAT"!! намигнувањеTi pokaza nekoja inicijativa, megutoa kako da se plasis da prodolzis??? голема%20насмевкаBarem takov vpecatok mene mi ostavi. намигнувањеDologodisnite lagi i zataskuvanja za vistinata na Makedoncite i Makedonija e presvrtnicka i shokantna za mnogu lugje pa i za nas samite - megutoa treba EDNAS ZA SEKOGAS DA SE SUOCIME SO TOJ "SHOCK" ZA DA MOZEME DA PRODOLZIME PONATAMU, NELI??? намигнувањеI sekoe edno razvlekuvanje  ili  neobelodenuvanje  NI NAJMALKU NEMA DA JA POPRAVI SITUACIJATA VO KOJA STO SME, tuku naprotiv ke ja UTUPAVI USTE POVEKE!  голема%20насмевкаImam razbiranje za tebe megutoa iskreno mislam deka TREBA malce da bideme poaktivni i otvoreni pomegu sebe!! среќаPozdrav
se nadevam deka uspesno ke sorabotuvame ...

prati mi e-mail ...
ke ti gi pratam site knigi vo pdf oblik
sto gi imam ...

pozdrav ..-------------
                             PARADISE MACEDONIA


Постирано од: marco_antony
Датум на внесување: 20.Октомври.2007 во 13:00
Originally posted by marco_antony marco_antony напиша:Книги на Ангелина Маркус

1. Аристотел Македонцот
2. Филип II Македонецот
3. Исхраната на древните македонци
4. Македонија на македонците
5. Македонската древна медицина
6. Македонски древни вредности
7. Македонски древни театри
8. Патепис Канада
9. Приказни за МАКЕДОН
10. Тополчани
11. Фељтон за парите

уште неколку се во припрема ...
ќе има пристап до книгите-------------
                             PARADISE MACEDONIA


Постирано од: marco_antony
Датум на внесување: 20.Октомври.2007 во 13:01


neznam od sto da se plasam ...

uzivaj ...-------------
                             PARADISE MACEDONIA


Постирано од: borec
Датум на внесување: 20.Октомври.2007 во 13:20
Vo red e...

Ti isprativ.
среќа


Постирано од: D_NazGUL
Датум на внесување: 20.Октомври.2007 во 13:22
Баш би сакал да дојдам до некоја од книгиве.
Е сега бидејки не сум чул ништо досега за оваа писателка удрив едно пребарување на интернет за чисто да видам што има за неа. ПОкрај другите линкови, вниманието ми го привлече и следниов

http://groups.google.com/group/soc.culture.bulgaria/tree/browse_frm/month/2000-09/0a3a14598294fa95?rnum=101&_done=%2Fgroup%2Fsoc.culture.bulgaria%2Fbrowse_frm%2Fmonth%2F2000-09%3F#doc_ccea36b9937c3f4f

Е сега мене ме буни делот во линкот soc.culture.bulgaria!
Зарем и ова го присвоиле?!??????изненадување


-------------
The Nazgul were they.
Darkness went with them, and they cried with the voices of death.


Постирано од: marco_antony
Датум на внесување: 20.Октомври.2007 во 14:04
Originally posted by D_NazGUL D_NazGUL напиша:

Баш би сакал да дојдам до некоја од книгиве.Е сега бидејки не сум чул ништо досега за оваа писателка удрив едно пребарување на интернет за чисто да видам што има за неа. ПОкрај другите линкови, вниманието ми го привлече и следниовhttp://groups.google.com/group/soc.culture.bulgaria/tree/browse_frm/month/2000-09/0a3a14598294fa95?rnum=101&_done=%2Fgroup%2Fsoc.culture.bulgaria%2Fbrowse_frm%2Fmonth%2F2000-09%3F#doc_ccea36b9937c3f4fЕ сега мене ме буни делот во линкот soc.culture.bulgaria!Зарем и ова го присвоиле?!??????изненадување
ne e problem ...
neka zemaat ...

imame zatoa zemaat ...
da nemame sto ke ni zemat ...

koga slovencite ni sram ni perde go zastitija znakot za brendot ajvar ....

bugarite za brendot strumicka mastika ....

Pajdusko oro bilo bugarsko ...

taka da golema rabota ...
ako zele grcite najgolem del ...

imame ... zatoa zemaat ...
da nemavme ... toa ke bese loso ...-------------
                             PARADISE MACEDONIA


Постирано од: D_NazGUL
Датум на внесување: 20.Октомври.2007 во 14:19
Да точно е дека имаме многу работи кои вредат, работи кои ја претставуваат нашата култура и духовно богатсво, но не се слагам дека треба да дозволиме да ни ги зема кој било. Светот не го интересира дебатирање и политика, едноставно си пребарува на интернет и чита.
Не треба некој друг да ни кажува како да си ги штитиме нашите богатства. Зарем нема да и биде криво на Ангелика Маркус ако утре некој и се обрати или ја претстави како БУГАРСКАТА ПИСАТЕЛКА.
Не е добро. Треба да се реагира за вакви работи. Македонците творлее, творат и понатаму ќе творат, но за самите себе, а не за бугари, срби, грци, албанци или што ја знам кој.
Но сепак може јас да скокам овде колку сакам, немаме ние институции за вакви битни работи. Можеби и има но не функционираат!тага


-------------
The Nazgul were they.
Darkness went with them, and they cried with the voices of death.


Постирано од: marco_antony
Датум на внесување: 20.Октомври.2007 во 15:24


za zal , take e ...!!!

treba sepak nekoj toa da go stori ...
bi trebalo instituciite ...
toa da im e rabota ...
i toa prioritetna ...

no mozeme i nie mal doprinos da dademe ...-------------
                             PARADISE MACEDONIA


Постирано од: orlov
Датум на внесување: 20.Октомври.2007 во 16:54
Originally posted by marco_antony marco_antony напиша:

Originally posted by marco_antony marco_antony напиша:Книги на Ангелина Маркус

1. Аристотел Македонцот
2. Филип II Македонецот
3. Исхраната на древните македонци
4. Македонија на македонците
5. Македонската древна медицина
6. Македонски древни вредности
7. Македонски древни театри
8. Патепис Канада
9. Приказни за МАКЕДОН
10. Тополчани
11. Фељтон за парите

уште неколку се во припрема ...
ќе има пристап до книгите
За македонија и древните македонци има доста што да се пишува, но мора да сме единсвени во своите ставови оти се вистина и дел од светската историја.
Е, па нека ни е среќно.-------------
,,СЕКОГАШ ВО СЛУЖБА НА ТАТКОВИНАТА,,              


Постирано од: marco_antony
Датум на внесување: 20.Октомври.2007 во 17:33


taka e Orlov ...
da se trudime da dademe doprinos ..

ona sto moze go prakam po e-mail ....

veke isprativ na nekoi ..
tie neka prepratat ponatamo ...

inaku koj saka ....
neka mi prati e-mail na lp ...
da mu pratam od knigite ...

pozdrav-------------
                             PARADISE MACEDONIA


Постирано од: marco_antony
Датум на внесување: 21.Октомври.2007 во 09:15
добро утро на сите добри луѓе ...

-------------
                             PARADISE MACEDONIA


Постирано од: marco_antony
Датум на внесување: 21.Октомври.2007 во 12:06


pratite e-mail ...

za da vi ispratam del od knigite
na Angelina Markus ...-------------
                             PARADISE MACEDONIA


Постирано од: Josefina_m
Датум на внесување: 21.Октомври.2007 во 12:11
dobar den  marco_antony pak si tuka kako i sekoj den .Prijaten den.


Постирано од: marco_antony
Датум на внесување: 21.Октомври.2007 во 12:13
Originally posted by Josefina_m Josefina_m напиша:

dobar den  marco_antony pak si tuka kako i sekoj den .Prijaten den.


blagodaram Josefina ...

isto i jas ti posakuvam prijaten den !!!-------------
                             PARADISE MACEDONIA


Постирано од: coco
Датум на внесување: 21.Октомври.2007 во 13:51
Vo skolo ne ne ucea za toa koj sme i kolku golemi sme,no ako saka covek moze da dojde do vistinata,taa e tuka trba samo da ja pobaras.Tesko e, drugite ja krijat,se plasat,am vremeto raboti za nas..


Постирано од: Josefina_m
Датум на внесување: 21.Октомври.2007 во 15:44
ne treba da se ceka drugi da ne ucat treba samite da svatime kolku vredime.A navistina vremeto ke ja dokaze nasata vistina.


Постирано од: marco_antony
Датум на внесување: 21.Октомври.2007 во 17:11


isprakam knigi po e-mail ...
pratete mi na lp...

prajkajte gi knigite po e-mail ...


drago mi e sto se diskutira na temava ...

i vreme e prvo samite da si se cenime ...
i da se "razbudime" ...-------------
                             PARADISE MACEDONIA


Постирано од: marco_antony
Датум на внесување: 21.Октомври.2007 во 19:13


da napravime napori ...

da gi pratime knigite do poveke ludje ...

moze i vo stranstvo ...
-------------
                             PARADISE MACEDONIA


Постирано од: Josefina_m
Датум на внесување: 21.Октомври.2007 во 21:35
bi trebalo knigite sto pobrzo da se rassirat i da stanat podostapni do poveke lugje kaj nas i posiroko od nasite prostori za da se razbere od posirok grug.Toa bi go zbogatilo nasiot narod so poznavanje na podalecnata istorija od MAKEDONIJA.големо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкање  do celiot nas narod ovde i podaleku.


Постирано од: marco_antony
Датум на внесување: 21.Октомври.2007 во 21:58
Originally posted by Josefina_m Josefina_m напиша:

<FONT face="Arial, Helvetica, sans-serif" size=2>bi trebalo knigite sto pobrzo da se rassirat i da stanat podostapni do poveke lugje kaj nas i posiroko od nasite prostori za da se razbere od posirok grug.Toa bi go zbogatilo nasiot narod so poznavanje na podalecnata istorija od MAKEDONIJA.големо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкање  do celiot nas narod ovde i podaleku.
ke go napravime toa ...

samo treba da sme uporni ...

inaku prakam koj sto ke mi se javi na negoviot e-mail...
so 1000 % zadovolstvo ...

celo vreme samo ne ubeduvaat sto ne sme bile ...
ama samo toa so kazuvanje ...

za da se smenime treba DNK kodot da ni go smenat ...
-------------
                             PARADISE MACEDONIA


Постирано од: coco
Датум на внесување: 21.Октомври.2007 во 23:10
Za nasiot DNK kod govorat drugite: "denesnite Makedonci se edni od najstarite narodi na mediteranot i voopsto vo svetot" - Spanskiot kralski institut za genetski istrazuvanja vo Madrid.


Постирано од: marco_antony
Датум на внесување: 21.Октомври.2007 во 23:56
Originally posted by coco coco напиша:

Za nasiot DNK kod govorat drugite: "denesnite Makedonci se edni od najstarite narodi na mediteranot i voopsto vo svetot" - Spanskiot kralski institut za genetski istrazuvanja vo Madrid.
taka e ...

inaku kako priroden rezervoar na nasata dnk ...
so koja moze da se dokaze deka sme naslednici
na drevna makedonija se hunzite i kalasite
od Afganistan ...

kade imase edna dokumentarna emisija ...
toa se nasi makedonci ....
koi ostanale da ziveat tamo ...
a tamo se zaradi toa sto Aleksandar Makedonski ...
koga vospostavuval svetski poredok ..
tamo gi ostavil ...-------------
                             PARADISE MACEDONIA


Постирано од: PAVLIN
Датум на внесување: 22.Октомври.2007 во 02:54
Originally posted by marco_antony marco_antony напиша:

Originally posted by coco coco напиша:

Za nasiot DNK kod govorat drugite: "denesnite Makedonci se edni od najstarite narodi na mediteranot i voopsto vo svetot" - Spanskiot kralski institut za genetski istrazuvanja vo Madrid.
taka e ...

inaku kako priroden rezervoar na nasata dnk ...
so koja moze da se dokaze deka sme naslednici
na drevna makedonija se hunzite i kalasite
od Afganistan ...

kade imase edna dokumentarna emisija ...
toa se nasi makedonci ....
koi ostanale da ziveat tamo ...
a tamo se zaradi toa sto Aleksandar Makedonski ...
koga vospostavuval svetski poredok ..
tamo gi ostavil ...
jas sega rabotam na imeto ARMAGEDON...toa znaci kraj na svetot a doagja od MAKEDON...   od kade sto sega nie poteknuvame...ako uspeeme da go dokazeme ova ke izleze deka nie sme najstariot narod  na planetava....ama poleka ne mozeme preku nok...cekam odgovor od bibliotekata vo vashington....pz


-------------
“Ш‘ЧО НАПРАИВМЕ...“ - Крсте Петков Мисирков“
“ДО ВИСТИНАТА НЕ МОЖЕМЕ ДА СТИГНЕМЕ ПОЛЗЕЈЌИ“ - Владимир Мегре


Постирано од: marco_antony
Датум на внесување: 22.Октомври.2007 во 07:33


Bravo Pavlin ...

ti posakuvam uspesna nedela ...

ona Vladimir Megre,
dali e pisatelot na Anastasia ...-------------
                             PARADISE MACEDONIA


Постирано од: borec
Датум на внесување: 23.Октомври.2007 во 15:59
Originally posted by marco_antony marco_antony напиша:

Originally posted by coco coco напиша:

Za nasiot DNK kod govorat drugite: "denesnite Makedonci se edni od najstarite narodi na mediteranot i voopsto vo svetot" - Spanskiot kralski institut za genetski istrazuvanja vo Madrid.
taka e ...

inaku kako priroden rezervoar na nasata dnk ...
so koja moze da se dokaze deka sme naslednici
na drevna makedonija se hunzite i kalasite
od Afganistan ...

kade imase edna dokumentarna emisija ...
toa se nasi makedonci ....
koi ostanale da ziveat tamo ...
a tamo se zaradi toa sto Aleksandar Makedonski ...
koga vospostavuval svetski poredok ..
tamo gi ostavil ...
Eve go videoto za Kalasite vo Pakistan - kade samite si kazuvaat zosto i kako nivnite predci ostanale tamu.

Mnogu interesna snimka, covekot so zadovolstvo zboruva a pak najmalce so nekoe somnevanje vo vistinitosta na NAS denesnite Makedoncite:

KALASH ARE MACEDONIANS намигнување

http://www.youtube.com/watch?v=yJj5FHosjYw - http://www.youtube.com/watch?v=yJj5FHosjYw

 

Kalashi tribe from Pakistan with Ancient Macedonian links  љубов

http://www.youtube.com/watch?v=chZMeG2WWhA&mode=related&search - http://www.youtube.com/watch?v=chZMeG2WWhA&mode=related&search =


A eve kako i DESPERATE GREEKS barale i tie nekoja si povrzanost so niv preku DNK - megutoa normalno si se vratile so prstot vo usta. губитник

Investigation of the Greek ancestry of populations from northern Pakistan

Abstract:

Three populations from northern Pakistan, the Burusho, Kalash, and Pathan, claim descent from soldiers left behind by Alexander the Great after his invasion of the Indo-Pak subcontinent. In order to investigate their genetic relationships, we analyzed nine Alu insertion polymorphisms and 113 autosomal microsatellites in the extant Pakistani and Greek populations. Principal component, phylogenetic, and structure analyses show that the Kalash are genetically distinct, and that the Burusho and Pathan populations are genetically close to each other and the Greek population. Admixture estimates suggest a small Greek contribution to the genetic pool of the Burusho and Pathan and demonstrate that these two northern Pakistani populations share a common Indo-European gene pool that probably predates Alexander's invasion. The genetically isolated Kalash population may represent the genetic pool of ancestral Eurasian populations of Central Asia or early Indo-European nomadic pastoral tribes that became sequestered in the valleys of the Hindu Kush Mountains.

Document Type: Research article

DOI: 10.1007/s00439-004-1094-x

Affiliations: 1: Biomedical and Genetic Engineering Division, Dr. A.Q. Khan Research Laboratories, G.P.O. Box 2891, 44000, Islamabad, Pakistan, 2: Unit of Prenatal Diagnosis, Center for Thalassemia, Laiko General Hospital, 115 27, Athens, Greece, 3: Department of Genetics, Stanford University, Stanford, CA 94305, USA, 4: Biomedical and Genetic Engineering Division, Dr. A.Q. Khan Research Laboratories, G.P.O. Box 2891, 44000, Islamabad, Pakistan, Email: qayub@comsats.net.pk

"Kutrite" gupci, nikako da najdat vistinski facti - samo mitologija i vozduh. смеење

Inace Marko, fala za knigite - gi procitav do nekade a prativ po e-mail na nekolku prijateli ovde vo Avstralija.  намигнување

Imaat mnogu interesni podatoci, razmisluvanja i slucki sto iako ne sekogas dobro (ili dokraj) razjasneti -  go raznisuvaat citatelskoto razmisluvanje i volja za pogolemo rasoznavanje. среќаПостирано од: ZoranSk
Датум на внесување: 23.Октомври.2007 во 17:15
За Армагедон.

Ар-Земја
Маг(к)едон.

Зевс
Зе - гледа, како велиме ние, Дзе да зирни да види.
вс(е) - се.
Се гледа.

Кербер.
Кер - куче.
Бер- бери, чува, изговор од источна Македонија.

Аместит.
Камен на мудроста.
пАМЕТИст.
Баш прочитав за каменот на мудроста пошто нели на старогрчки било.
Знаете што вели Архаично.
Цел свет им е архаичен.

Ах тој славен Македонски(словенски) свет на кој му ги запалија книгите му ги кријат ракописите.

Но дел по дел ќе го составме мозаикот.Постирано од: marco_antony
Датум на внесување: 30.Октомври.2007 во 11:13
Originally posted by marco_antony marco_antony напиша:isprakam knigi po e-mail ...
pratete mi na lp...

prajkajte gi knigite po e-mail ...


drago mi e sto se diskutira na temava ...

i vreme e prvo samite da si se cenime ...
i da se "razbudime" ...!!!!!

-------------
                             PARADISE MACEDONIA


Постирано од: orlov
Датум на внесување: 30.Октомври.2007 во 17:29
Originally posted by ZoranSk ZoranSk напиша:

За Армагедон.

Ар-Земја
Маг(к)едон.

Зевс
Зе - гледа, како велиме ние, Дзе да зирни да види.
вс(е) - се.
Се гледа.

Кербер.
Кер - куче.
Бер- бери, чува, изговор од источна Македонија.

Аместит.
Камен на мудроста.
пАМЕТИст.
Баш прочитав за каменот на мудроста пошто нели на старогрчки било.
Знаете што вели Архаично.
Цел свет им е архаичен.

Ах тој славен Македонски(словенски) свет на кој му ги запалија книгите му ги кријат ракописите.

Но дел по дел ќе го составме мозаикот.


Не мора да се состави, доволно е да се разбере суштината.-------------
,,СЕКОГАШ ВО СЛУЖБА НА ТАТКОВИНАТА,,              


Постирано од: VIZANTEL
Датум на внесување: 02.Ноември.2007 во 23:18
,,Македонија моментално станува се појака,, 

-------------
,,UNUS TESTIS, NULUS TESTIS,,


Постирано од: orlov
Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 00:33
голема%20насмевка?????????????

-------------
,,СЕКОГАШ ВО СЛУЖБА НА ТАТКОВИНАТА,,              


Постирано од: gkaradakov
Датум на внесување: 09.Март.2010 во 13:04
Здраов Дечки. јас случајно наидов на форумов, а сум заинтересиран за книгите од Ангелина Маркус. бидејки на форумов гледам дека некој од вас ги има книгите, би ве замолил ако може да ми кажете од каде можам да ги симнам

поздрав до ситеИспечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk