БИБЛИЈА - КОЈ ЈА НАПИШАЛ?
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: АРХИВА
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: право на избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=6723
Датум на принтање: 07.Мај.2025 во 17:24 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: БИБЛИЈА - КОЈ ЈА НАПИШАЛ?
Постирано од: Danyal1907
Наслов: БИБЛИЈА - КОЈ ЈА НАПИШАЛ?
Датум на внесување: 27.Февруари.2007 во 23:07
Темата можете да ја нарекувате и Библија против Библија или Новиот завет против Стариот завет или најбитно за мене Павле против христијаните и Исус. Темава ке биде многу долга ,има две разлози едната е дека има многу да се пишува а другата е дека јас немам време нонстоп да пишувам ,па ке трае со денови недели а можеби и месеци додека да завршам.Со тек на времето ке видите како Христијаните се грдно изманипулирани и излажани , на жалост тие мислат дека се приврзаници на Исус ,дека се следбеници на Исус итн. Не се свесни воопшто дека тие се приврзаници на еден гастрабајтер евреин Павле ,дека црквата е измислена од овој ,дека иконите исто така се измислени и дека денеска кај што се молат и празниците кои ги слават уствари се пагански празници ,да не испадне дека лажам ,ова не го тврдам јас но еминентни христијански проф. По Библија итн ке одиме step by step со јасни докази .
1. The New American Bible :
Ова е толкуванје на Библијата која е напишана за 25 год. Под директива на Папата и кој има печат директно од Жеан Паул втори.
2. The One Volume Bible Commentary :
Под контрола на J.R. Dummelow 44 христијански теолози која е напишана за потребите на протестантите
3. Wycliffe Bible Commentary :
Исто за потребите на Протестантите кој 56 теолози го напишале
4. Halley's Bible Handbook :
Амерички протестант Др.Хенри Халлеј ја напишал ова толкуванје и кои има добиено награди за ова толкуванје исто така е преведена на 16 св. Јазици и к ој има продадени преку 5 милино примероци.
5. The Interpreter Biblical Commentary :
Исто така толкување на Библијата од теолози и ученици.
Црквата вели дека Библијата е:
;Библијата е книга која е напишана во 2 век од нашата ера .Апостолите на Исус Матеј,Јовани блиски пријатели на апостолите Марко и Лука кои во првите 4 книги внимателно ги објаснуваат животот и делото на Исус;
И ја брани тезата дека:
1.Апостолите Матта и Јован и блиските пријатели на Маркос и Лука се автори на 4 те Библии
Оваа тврдење далеку е од вистината ,така велат западните извори.Према научните докази вистинска Библија не постои кое животот и делото на Исус го објаснува вистинито.Што значи дека денешните Библии ни одблиску не го одтсликуваат тоа што вистински Исус сакал да кажува.
Исус имал обврска да го проповеда Библијата на Бог:
Лука 4-18-19
Господовиот Дух е на мене,зашто ме помаза и ме испрати да им проповедам на бедните...
Лука 20-1
И еден ден ,кога го проучуваше народот на Храмот и го проповедаше Евангелието...
Марко 1-14-15
А откако Јован беше предаден,Исус дојде во Галилеја,проповедајки го Божјото Евангелија... и верувајте во Евангелието.
Матеј 9-35
И Исус ги обиколуваше сите градови и села, поушувајки во нивните синагоги и проповедајки го Евангелието....
Како што се гледа Исус ги повикува лугето на покајување. Јован и Исус само на народот на Израел имаат проповедано .Основа на Исусовото учење било не како што тврди црквата крстот,крвна догма, самата личност на Исус него било Бог .
И Јован исто така има проповедано Евангелие Лука 3-18
I drugo mnogo koješta javlja narodu i napominja.
Матеј 3-1
U ono pak doba dođe Jovan krstitelj, i učaše u pustinji judejskoj. I govoraše: Pokajte se, jer se približi carstvo nebesko
Марко 1-4
Pojavi se Jovan krsteći u pustinji, i propovedajući krštenje pokajanja za oproštenje greha.
Како што се гледа и Јован проповедал евангелие како што проповедал Исус и исклучиво има проповедано за Бог и неговата
Исто така и Јован бил подржан со Светиот дух
Лука 1-15
Jer će biti veliki pred Bogom, i neće piti vino ni siker; i napuniće se Duha Svetog još u utrobi matere svoje;
На крај Исус и Јован во своите Евангелии имаат проповедано на верувањето на ;единствениот Бог; и имаат повикано народот на покајување.
Тврдењето на црквата е дека Исус и Јован никогаш не нудиле книга наречена Библија.
А цитатите што ги наведов јасно се гледа дека Исус и неговиот роднина Јован и кои живееле во истите тие години пропо ведале Библија .
Проф. Тхомас Мишел кој е службеник во ватикан вели дека Исус нема донесено книга нарекувана Библија и вели;;Прво ова да расчистиме :Христијаните со сигурност тврдат дека Исус нема донесено ниедна книга па и самата Библија
(книга:Христијанство и сознание на Бог –предговор)
Е сега прашањето е зошто христијаните негираат дека Исус ја донел Библијата на Израелците ( зашто Исус има проповедано само на Евреите)?
Одговор на оваа прашање ке добите во наредните мои постови ,каде ке ви понудам истражувања каде е докажано и дефинитивно ке се види дека денешната црква го имаат формирано поранешни пагани
Пораката од Библијата го има сменето никој друг него самиот Павле кој тогаш бил еврејски гастарбајтер,и кој воедно е и автор на Библијата ,иако целокупната Библија можеби лично нема напишано но факт е дека е напишано спрема негова директива.
Павле, пораката на Исус каде на кратко повикува на обожување на еден единствен Бог,покајување,верување во другиот свет итн. Го има сменето со Исус Бог,козмички спасител,кој умрел на крстот така да ги спасил сите луге заради тоа дека Адам и Ева починиле грев (за ова ке отворам друга тема)
Заради ова Библијата која му е објавена на Исус, и кога живеел Исус не е напишано ,и спротивно на верувањето на Исус и неговите Апостолите,така да инспририрани од мислите на Павле непознати автори го имаат запишано денешната Библија,која разни истражувања го имаат докажано дека е инспирација на самиот Павле и не случајно црквата тврди дека воопшто Исус нема донесено никаква книга и никаква Библија.
Библијата на Исус во текот на неговиот живот не е напишано ,таков натпис денеска нема за ова германскиот католик ханс Круг вели вака:На изнедувачки начин, Исус лично сам нема оставено ништо напишано од своите зборови,и своите зборови го нема земено како гаранција (Он Беинг Кристиан)
Првата Библијата по Марко е напишана 37 год. После Исус ,се поставува прашањето како е напишана? Црквата вели вака:
Авторите на библијата се инспирирани од светиот дух ,и под директива на самиот Бог и под негова контрола се напишани.Главниот автор е самиот Бог,само Бог што сакал тоа е правилно е напишано (2.Консилиум во Ватикан),деи Вербум н.11а)
Така да:
1.Евангелиите истинито-правично ја пренесуваат историјата
2.Овие Евангелии напишани се од автори кои се инспирирани од самиот Бог ,така да во суштина писателот е самиот Бог. (АБЦ да на Светата Книга)
Проф.Томас Мишел вака вели:Према верувањето на христијаните Евангелиите се напишани од лугето кои Бог ги одредил ,значи Евангелиите имаат Божја страна и човечка страна,или со други зборови авторите на Светата книга испирирани од светиот дух,исто така вели дека Бог нема натерано да се пишува збор по збор него се инспирирани од самиот Бог.
Ако правиме резиме на црквата испага вака:
1.Евангелиите се напишани и од страна на Бог и од страна на лугето заедно инспирирани од Бог
2.Бог, ги одредил авторите на Евангелиите ,ги инспирирал што да напишат ама авторите самите ги составувале речениците.
3.Засигурно Евангелиите со одобрувани од самиот Бог и правилно се напишани од авторите,иако лугето имаат напишано правиот автор е самиот Бог.
За разлика од тврдењето на црквата ,христијаните се поделени на две групи по прашанјето на новиот завет, овие две групи вака ги објаснува проф.по новиот завет Ховард Маршал: Еден дел на христијаните тврдат дека новиот завет нема грешки ,другата група вели дека иако Библијата има и Божји збор има грешки и контрадикторности.(Библикал инспиратион стр.49-51)
Исто и амеррички проф. По Библија Роберт.ц .Дантен тврди дека иако црквата вели дека нема грешки ,тешко може да се брани пошто спрема истинитостите има грешки и отворено има човечки размислувања (те Холи Скриптурес стр 10)
Еве еден пример:
Спрема Лука (23-34),Исус кога бил на крстот барал опрост за тие што сакале да го убиваат:
A Isus govoraše: Oče! Oprosti im; jer ne znadu šta čine. A deleći Njegove haljine bacahu kocke.
а The New American Bible :Овој 34 баб спрема најстарите верзии го нема ,значи објаснувањето вели дека овој баб после е додавено.
б Англиски поп Др.Лесли Д. Ветерхеад вели дека овој баб на Лука 23-34 е невозможно овие зборови да го рекол самиот Исус еве зошто:
Во Матеј 25/41-43 Исус во својот живот тие што не му дале леб рекол да бидат проклети и им се налутил.
41 Tada će reći i onima što Mu stoje s leve strane: Idite od mene prokleti u oganj večni pripravljen đavolu i anđelima njegovim.
42 Jer ogladneh, i ne dadoste mi da jedem; ožedneh, i ne napojiste me;
43 Gost bejah, i ne primiste me; go bejah, i ne odenuste me; bolestan i u tamnici bejah, i ne obiđoste me.
Др Лесли: Овие две реченици од Исус не можат да излезат ова во Лука во никој случај не може да го кажува Исус ,или тој збор грешно е разбрано или тој што има напишано има напишано од својот комплекс.(те Цристиан агностик)
Проф.Маршал :Во новиот завет не е јасно, кај многу цитати не се знае дали се оригинал или изменети , но се знае дека Бог на нас, без грешки и отворено за да се разбере ни нема дадено Светата книга (те холи скриптурес стр.67) и дава еден пример:
Во Јован 1-18 за Исус спрема постарите записи две поима се споменува:
а Во стари записи "Monogenes theos"што значи Еднороден Син Бог
б во уште постарите записи "Mono gene huiou" што значи Еднороден Син (те холу скриптурес 67)
Ова дека е незначајна разлика не може да се рече зашто на едно место него како Бог го споменува а на друго место како Син
Ова е битно пошто во стариот завет на ебрејски атрибутите на Син се подразбира како сакан на Бог
Од страна на црквата Светата книга е прогласена канонска (света).
Само што Католиците,Протестантите и Православните цркви ,Канонот која ја сочинува Светата книга се различни,секоја црква посебно за другата црква која е прогласена канонска за некоја тврдат дека се апокрифи (лажни).
Консилиум во Тренто 1546 год сите книги во Цветата книга ги прогласува за канонска.66 книги едногласно се прогласуваат за канонски другите 6 книги после долга расправија да ли се виситинити или се лажни , сите 72 книги ги прогласува за канонски
Протестантите овие 6 книги ги прогласуваат како лажни, овие се деутероканонски книги или втор канон или после кои се прогласени за канонски.
И во Македонија Светата Книга сочинуваат збир од 66 книги.
Добро во консилиумот рековме дека 72 книги се прогласени за канонски ,а во денешните Свети книги има само 66 ,другите 6 книги ги нема .
ke prodolzam.....
|
Коментари:
Постирано од: V.D.A.P.
Датум на внесување: 28.Февруари.2007 во 12:01
1. Ne mesaj Evangelie so Biblija.
Biblijata e sostavena od Star i Nov zavet. Stariot zavet od Biblijata go pisuvale Evrejskite proroci Pocnuvajki od Mojsej pa se do prorokot Malahija. Vkupno sodrzi 50 knigi, navazen del e Pettoknizieto na Mojsej vo koj e pretstaven Evrejskiot zakon, odnosno osnovata na Evrejskata religija. Noviot zavet pocnuva so cetirite Evangelija napisani od apostolite Marko, Matej, Luka, i Jovan koi gi iskazuvale svoite svedostva za ovozemniot zivot na Gospod Isus Hristos, pottiknati od Svetiot Duh. Potoa sleduva knigata Apostolski dela, napisana od apostol Luka, a po nea se Apostolskite poslanija, za na kraj da bide Otkrovenieto na Sv. Jovan Bogoslov koe e edna isklucitelna kniga vo koja preku paraboli e pretstavena idninata na svetot do Vtoroto Hristovo Doagjanje. Noviot zavet sodrzi 27 knigi, sto zaedno so knigite od stariot zavet pravat 77 a ne 66. Pisuvanjeto na Biblijata e pottiknato od Samiot Bog, preku Negoviot Svet Duh, sto e potvrdeno od faktot deka Apostolite pred svoeto apostolstvo bile prostodusni luge- poveketo ribari.
2. Ako se povikuvas na zapadni(protestantski i rimokatolicki) teolozi da napomenam deka tie znacitelno otstapile od Pravoslavieto, pa i nivnite Biblii pretrpele mnogu izmeni. Isto taka ne koristi izvadoci od paraboli koi gi kazuval Isus za sporedba so bukvalni nesta(kako toa so prokolnuvanjeto na onie koi ne mu dale leb, sto e parabola koja se odnesuva za krajot na svetot i posledniot sud za onie koi ne pravele dobri dela)
|
Датум на внесување: 28.Февруари.2007 во 12:04
Komentarot se odnesuva na prviot post na Danyal
|
Постирано од: belichka
Датум на внесување: 28.Февруари.2007 во 19:08
mist напиша:
Кој ја напишал Библијата несе знае, но таа дефинитивно нее иснпирација на Бога и дефинитивно нее Божја книга.
|
ama postot e sigurno od inspiracijata na mist,
------------- Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
|
Постирано од: coolio
Датум на внесување: 28.Февруари.2007 во 22:26
V.D.A.P. напиша:
Biblijata e sostavena od Star i Nov zavet. Stariot zavet od Biblijata go pisuvale Evrejskite proroci Pocnuvajki od Mojsej pa se do prorokot Malahija. Vkupno sodrzi 50 knigi, navazen del e Pettoknizieto na Mojsej vo koj e pretstaven Evrejskiot zakon, odnosno osnovata na Evrejskata religija. Noviot zavet pocnuva so cetirite Evangelija napisani od apostolite Marko, Matej, Luka, i Jovan koi gi iskazuvale svoite svedostva za ovozemniot zivot na Gospod Isus Hristos, pottiknati od Svetiot Duh. Potoa sleduva knigata Apostolski dela, napisana od apostol Luka, a po nea se Apostolskite poslanija, za na kraj da bide Otkrovenieto na Sv. Jovan Bogoslov koe e edna isklucitelna kniga vo koja preku paraboli e pretstavena idninata na svetot do Vtoroto Hristovo Doagjanje. Noviot zavet sodrzi 27 knigi, sto zaedno so knigite od stariot zavet pravat 77 a ne 66. Pisuvanjeto na Biblijata e pottiknato od Samiot Bog, preku Negoviot Svet Duh, sto e potvrdeno od faktot deka Apostolite pred svoeto apostolstvo bile prostodusni luge- poveketo ribari.
2. Ako se povikuvas na zapadni(protestantski i rimokatolicki) teolozi da napomenam deka tie znacitelno otstapile od Pravoslavieto, pa i nivnite Biblii pretrpele mnogu izmeni. Isto taka ne koristi izvadoci od paraboli koi gi kazuval Isus za sporedba so bukvalni nesta(kako toa so prokolnuvanjeto na onie koi ne mu dale leb, sto e parabola koja se odnesuva za krajot na svetot i posledniot sud za onie koi ne pravele dobri dela) |
Kako sto gledam jas Biblijata ima mnogu avtori sto go pisale, znaci samite tie avtori ukazuvaat deka ne e bozja kniga,i mnogu e jasno kaj sto si napisal deka BIBLIJATA PRETRPELA IZMENI , dali bozjata kniga moze da se smeni ? cudno .. samo razmisli sto si napisal, ke se zbunis od toa sto si go napisal, posto koga ke razmislis BIBLIJATA ima avtor, znaci deka e napisana vo stil na KOJ STO KAZAL i KOJ STO REKOL , i ops na nekoj mu teknuva ne mi se dopaga ova i GO MENUVAM , epten cudno :)
pozdrav
------------- Sega znam deka nisto ne znam (sokrat)
|
Постирано од: чаир
Датум на внесување: 28.Февруари.2007 во 23:11
Sulltan Murad напиша:
coolio напиша:
V.D.A.P. напиша:
2. Ako se povikuvas na zapadni(protestantski i rimokatolicki) teolozi da napomenam deka tie znacitelno otstapile od Pravoslavieto, pa i nivnite Biblii pretrpele mnogu izmeni. Isto taka ne koristi izvadoci od paraboli koi gi kazuval Isus za sporedba so bukvalni nesta(kako toa so prokolnuvanjeto na onie koi ne mu dale leb, sto e parabola koja se odnesuva za krajot na svetot i posledniot sud za onie koi ne pravele dobri dela) |
Kako sto gledam jas Biblijata ima mnogu avtori sto go pisale, znaci samite tie avtori ukazuvaat deka ne e bozja kniga,i mnogu e jasno kaj sto si napisal deka BIBLIJATA PRETRPELA IZMENI , dali bozjata kniga moze da se smeni ? cudno .. samo razmisli sto si napisal, ke se zbunis od toa sto si go napisal, posto koga ke razmislis BIBLIJATA ima avtor, znaci deka e napisana vo stil na KOJ STO KAZAL i KOJ STO REKOL , i ops na nekoj mu teknuva ne mi se dopaga ova i GO MENUVAM , epten cudno :)
pozdrav |
|
како што се гледа ти немаш јасна престава за тоа штоо е библија па да ти објаснам Библијата е зборник од 77 книги поделени на два дела Стар и Нов Завет, стариот завет е во периодот до Христа а новиот во периодот по христа, никој не рекол дека библијата е напишана од еденчовек да е дело на повеќе писатели кои и се под раководство и вдахновение наСветиот Дух
------------- Нова заповед ви давам да се љубите еден со друг како што Јас ве возљубив така и вие да се љубите еден со друг.По тоа ке ве познаат сите дека сте мои ученици, ако имате љубов меѓу себе (Јов. 13-34,35)
|
Постирано од: Bronhi
Датум на внесување: 28.Февруари.2007 во 23:48
Првите неколку реда ме испровоцираа да коментирам, но кога видов како продолжува текстот разбрав дека нема потреба од коментар. Чисто антихристијанско гледање кон христијанството, нешто слично на пропагандата што ја врши режисеров со „гробот на Христос“. Едноставно не е вредно за подлабок коментар.
------------- Земете БРОНХИ полесно се дише
|
Датум на внесување: 28.Февруари.2007 во 23:57
чаир напиша:
Sulltan Murad напиша:
coolio напиша:
V.D.A.P. напиша:
pozdrav |
|
како што се гледа ти немаш јасна престава за тоа штоо е библија па да ти објаснам Библијата е зборник од 77 книги поделени на два дела Стар и Нов Завет, стариот завет е во периодот до Христа а новиот во периодот по христа, никој не рекол дека библијата е напишана од еденчовек да е дело на повеќе писатели кои и се под раководство и вдахновение наСветиот Дух
|
jas znam mnogu poubavo od tebe sto znaci biblija, aj ke ti objasnam posto mozda i ti ke naucis nesto :
BIBLOS doaga od starogrckiot jazik sto znaci sostaveno od knigi , ti vikas 77 ,toj vika 66, drugi vikaat 62 , nema tocen odgovor kolku se, znaci kolku i da mislis deka ima 77 sepak ne si siguren, pa probaj sam da zemes biblija postara za razlika od nekoja po nova i ke vidis deka e izmeneta, neka ne ti bide krivo zatoa sto biblijata ima razni avtori, koi i tie postarite se izmeneti,a najstarata datira od 15 vek, od nekoj Angliski kral, ne znam dali bese CARLS ili drug,inace stariot zavet imaat pregolema razlika od noviot sto znaci deka NOVIOT zavet e taa golemata promena od STARIOT zavet, i kako sto napomenaa na pocetokot na temata ke gi vidis i drugite razliki pozdrav.
|
Датум на внесување: 01.Март.2007 во 00:10
jas znam mnogu poubavo od tebe sto znaci biblija, aj ke ti objasnam posto mozda i ti ke naucis nesto :
BIBLOS doaga od starogrckiot jazik sto znaci sostaveno od knigi , ti vikas 77 ,toj vika 66, drugi vikaat 62 , nema tocen odgovor kolku se, znaci kolku i da mislis deka ima 77 sepak ne si siguren, pa probaj sam da zemes biblija postara za razlika od nekoja po nova i ke vidis deka e izmeneta, neka ne ti bide krivo zatoa sto biblijata ima razni avtori, koi i tie postarite se izmeneti,a najstarata datira od 15 vek, od nekoj Angliski kral, ne znam dali bese CARLS ili drug,inace stariot zavet imaat pregolema razlika od noviot sto znaci deka NOVIOT zavet e taa golemata promena od STARIOT zavet, i kako sto napomenaa na pocetokot na temata ke gi vidis i drugite razliki pozdrav. [/QUOTE]
1. не е Библос туку со В и доаѓа од та вивлиа = книга одноно, знорник на книги.
2. Се додека се храниш со знаење од протестантски сајтови нема да знаеш
за Итала и Вулгата, туку, пак, за преводот на седумтесетмината
(Септуагинта). Така што англиските преводи на Библијата да ги наведуваш
како „најстари“ во најмала рака е повеќе од смешно.
Доволно!?
|
Датум на внесување: 01.Март.2007 во 00:11
за coolio 1. не е Библос туку со В и доаѓа од та вивлиа = книга одноно, знорник на книги.
2. Се додека се храниш со знаење од протестантски сајтови нема да знаеш
за Итала и Вулгата, туку, пак, за преводот на седумтесетмината
(Септуагинта). Така што англиските преводи на Библијата да ги наведуваш
како „најстари“ во најмала рака е повеќе од смешно.
Доволно!?
|
Датум на внесување: 01.Март.2007 во 10:02
Ova ne trebani da se diskutira,
cooliot zar mislis deka Bog, Svojot narod ke go ostavi na milost i Nemilost, bez nasoka, bez pomos bez milost, bez objava na Vistinata....
edinstveno sto e nadovor od ova e Muhamed, nisto ne objavil....
seto toa e i pred nego kazano....
|
Датум на внесување: 01.Март.2007 во 11:19
Римокатолички институт ДА, но во светот е најпризнаетиот и најверодостојниот во изучувањето на Библијата. Нешто слично како што проф. Роберт Тафт е најдобриот литургичар во светот иако е римокатолик, биритуалист. Ова го признаваат сите.
|
Датум на внесување: 01.Март.2007 во 11:23
Ova e za koolio i sultanot, koi gledam pogore me komentirale i ocigledno nisto ne razbrale od mojot post. Zatoa ke se obidam nekoi raboti pak da im gi objasnam:
1. Biblijata ima poveke avtori zatoa sto e Bozjo otkrovenije davano so mileniumi preku prorocite, koi pisuvale po vdahnovenie na Svetiot Duh, a zavrsena e vo apostolsko vreme kako sto kazav so Evangelijata, Apostolskite poslanija i Otkrovenieto. Togs Biblijata e kompletirana (Bog im se otkril na lugeto onolku kolku sto mozele da go razberat) i ja dobiva denesnata forma na Pravoslavnata Biblija. Pravoslavnata crkva ne izmenila nisto i se pridrzuva na starata Biblija bez najmala otstapka uste od Apostolsko vreme. Ne znam kolku na vas muslimanite vi e poznato Pravoslavieto, pa zatoa ke vi kazam deka Pravoslavnata crkva e edinstvena koja ne izmenila nisto i strogo se pridrzuza na starite crkovni zakoni(toa go priznavaat i drugite hristijanski crkvi).
2.Za razlika od nasata pravoslavna Biblija , Protestantite izvrsile mnogu izmeni vo nivnata Biblija, otstapile od vistinata, pa po mnogu se razlikuvaat od nas pravoslavnite. Zatoa ke povtoram:Koristete se samo so Pravoslavna Biblija i ako mozete dokazuvajte deka vo neja nesto ne e pravilno, a ne so Protestantski ili bilo kakvi drugi Biblii koi ke povtoram pretrpele mnogu izmeni i se daleku od vistinskata Biblija koja ima tocno 77 knigi i ni edna pomalku ili poveke.
|
Постирано од: rice
Датум на внесување: 01.Март.2007 во 11:30
Bronhi напиша:
Римокатолички институт ДА, но во светот е најпризнаетиот и најверодостојниот во изучувањето на Библијата. Нешто слично како што проф. Роберт Тафт е најдобриот литургичар во светот иако е римокатолик, биритуалист. Ова го признаваат сите.
|
NE BI REKOL DEKA GO PRIZNAVAAT SITE AJDE MALCE DA TE NASOCAM VO TVOJATA POTRAGA : MOZE DA SE POTRUDIS I DA POBARAS VO UNIVERZITETOT NA SV,SERGEJ VO FRANCIJA KOJ SE ZANIMAVA SO PRAVOSLAVNA TEOLOGIJA ILI ARISTOTELOVIOT UNIVERZITET VO GRCIJA .... MOSKOVSKA DUHOVNA AKADENIJA...... MOE MISLENJE E DEKA NABROENIVE UNIVERZITETI ITEKAKO SE POVERODOSTOJNI I POPRIZNAETI OD ONOJ KOJTI GO KAZUVAS.
-------------
|
Датум на внесување: 01.Март.2007 во 20:06
Bronhi напиша:
Римокатолички институт ДА, но во светот е најпризнаетиот и најверодостојниот во изучувањето на Библијата. Нешто слично како што проф. Роберт Тафт е најдобриот литургичар во светот иако е римокатолик, биритуалист. Ова го признаваат сите. |
abe covek ti ne go razbiras toa sto jas go kazav, nitu pak toa sto ti si go kazal, jas mnogu ubavo ti go objasniv zborot BIBLOS sto znaci, toa mi bese poentata , no ti ipak nemas nikakva poenta, sajtot sto mi go dade bese katolicki, a ti ne si katolik, taka da najdi nekoj izvor od pravoslaven sajt pa objavi go tuka, posto izgleda si izguben vo prevodot, daj gledaj ubavo citaj bukva po bukva da ne se izgubis vo razgovrot, pozdrav
|
Датум на внесување: 01.Март.2007 во 20:08
coolio напиша:
V.D.A.P. напиша:
pozdrav |
ti kaza sto imase da kazes, no ne objasni nisto zatoa sto mene ne mi bese jasno, aj ako mozes po precizno razjasni mi , gledaj gi bukvite so BOLD sto se i odgovori na tie prasanja pozdrav.
|
Датум на внесување: 01.Март.2007 во 21:21
Originally posted by coolio
Originally posted by V.D.A.P.1. Ne mesaj Evangelie so Biblija.
2. Ako se povikuvas na zapadni(protestantski i rimokatolicki) teolozi da napomenam deka tie znacitelno otstapile od Pravoslavieto, pa i nivnite Biblii pretrpele mnogu izmeni. Isto taka ne koristi izvadoci od paraboli koi gi kazuval Isus za sporedba so bukvalni nesta(kako toa so prokolnuvanjeto na onie koi ne mu dale leb, sto e parabola koja se odnesuva za krajot na svetot i posledniot sud za onie koi ne pravele dobri dela)
pozdrav
ti kaza sto imase da kazes, no ne objasni nisto zatoa sto mene ne mi bese jasno, aj ako mozes po precizno razjasni mi , gledaj gi bukvite so BOLD sto se i odgovori na tie prasanja pozdrav.
1. Biblijata ima poveke avtori zatoa sto e Bozjo otkrovenije davano so mileniumi preku prorocite, koi pisuvale po vdahnovenie na Svetiot Duh, a zavrsena e vo apostolsko vreme kako sto kazav so Evangelijata, Apostolskite poslanija i Otkrovenieto. Togs Biblijata e kompletirana (Bog im se otkril na lugeto onolku kolku sto mozele da go razberat) i ja dobiva denesnata forma na Pravoslavnata Biblija.
2.Za razlika od nasata pravoslavna Biblija , Protestantite izvrsile mnogu izmeni vo nivnata Biblija, otstapile od vistinata, pa po mnogu se razlikuvaat od nas pravoslavnite. Zatoa ke povtoram:Koristete se samo so Pravoslavna Biblija i ako mozete dokazuvajte deka vo neja nesto ne e pravilno, a ne so Protestantski ili bilo kakvi drugi Biblii koi ke povtoram pretrpele mnogu izmeni i se daleku od vistinskata Biblija koja ima tocno 77 knigi i ni edna pomalku ili poveke
Ova se e od minatiot post i se odnesuva na tvoite Bold zborovo, a kao ti ostana narazjasneto uste za parabolite se izvinuvam, sega ke ti objasnam:
Parabolite se tekstovi koi imaat prenosno znacenje, odnosno preku obicna prikazna svatliva za sekogo se pretstaveni nekoi Bozji vistini. Isus cesto koga besedel (go poucuval narodot) koristel paraboli. Taka vo slucajot sto ti go spomna pogore, toj gi prokolnal onie koi vo tekot na celiot zivot ne napravile dobro delo- gledale samo za sebe bez da im pomognat na onie koi barale pomos, vo konkretniot slucaj hrana(leb). Ova se odnesuva na strasniot sud koga Bog ke bara dobri dela od nas i koga ke bide strog i ke gi kazni onie koi gresele a ne se pokajale. Za razlika od togas,Bog sega e milostiv, trpeliv i ceka da se pokaeme. Taka i Hristos raspnat na krstot se pomolil za onie koi go raspnale so nades deka ke se pokajat za losoto delo.
Mislam deka ti odgovoriv na prasanjeto zosto Bog gi osudil tie ''koi ne mu dale leb'', a se pomolil na krstot za negovite raspnuvaci.
|
Датум на внесување: 01.Март.2007 во 23:18
rice напиша:
Bronhi напиша:
|
NE BI REKOL DEKA GO PRIZNAVAAT SITE AJDE MALCE DA TE NASOCAM VO TVOJATA POTRAGA : MOZE DA SE POTRUDIS I DA POBARAS VO UNIVERZITETOT NA SV,SERGEJ VO FRANCIJA KOJ SE ZANIMAVA SO PRAVOSLAVNA TEOLOGIJA ILI ARISTOTELOVIOT UNIVERZITET VO GRCIJA .... MOSKOVSKA DUHOVNA AKADENIJA...... MOE MISLENJE E DEKA NABROENIVE UNIVERZITETI ITEKAKO SE POVERODOSTOJNI I POPRIZNAETI OD ONOJ KOJTI GO KAZUVAS.
|
Верувај дека Роберт Тафт е најпочитуваниот литургичар во светот, веднаш по него е неговиот колега, сега во пензија Мигел Аранц. За ова лично имам слушнато, а и сум видел кој е односот на пример на еден Јован Зизиулас при средбата со нив. Доколку ова не е така прашање е зошто Српската православна црква, Руската, Украинската (не призната), Грузијската и Грчката православна црква ги испраќаат своите ученици да магистрираат и докторираат кај овие двајца на Ориенталниот институт во Рим, а не некаде на некој православен универзитет, било кој од оние што ги споменуваш. Ова го праве барем до лани, бидејќи 2004/05 Аранц се повлече сега држи само семинари, а Тафт остана уште една година по тоа и најави свое заминување. Зошто Јеромонах Јероним Мочевич од Ковиљ манастирот искина железни опинци да магистрира кај Тафт, но овој го зезна не прифати!? Барем што се однесува до високото религиозно образование во Православниот и Римокатоличкиот свет, како и во Германија (протестантскиот и римокатоличкио) колку толку се обидувам да ги следам работите. Мир меѓу нас.
|
Постирано од: EvAngelos
Датум на внесување: 02.Март.2007 во 01:16
:) taman se zagreav da ti dadam demand, ama koga vidov kolku si se rasplinil me fati mrza...
bez navreda ama mislam deka ova ne e dostojno za komentiranje, meshash babi i zhabi, naveduvash kako argumenti nekoi komentari na nekoi Dr. sekoj moze da si komentira sto saka, a bashka gledam deka si mnogu neupaten vo Biblijata, taka sto za da ti dadam voved treba cela Biblija tuka da ti ja ispisham za da prvo ja procitas a posle da go razberes komentarot, pa zatoa ke te pocekam da ja procitas, i potoa ke komentiram :))
Drugive muslimani davaat popredizvukuvachki debati, kje pobaram nekoja pointeresna, ili za da mi go privleces vnimanieto, daj izadvoj nesto taka popredizvikuvacki i poizdrazano ;)
pozdrav man
------------- Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
Датум на внесување: 04.Март.2007 во 01:23
Спрема католиците канонски а спрема протестантите лажни 6 книги се поделени на 12 дела:
1. Тоби,Јудит,Естер,Соломонови кажувања,Сирак,Барух ,Писмо на Јеремија,Песма на три млади луге,Сузан,1 и 2 ,
Книга та по име Библија се составува од стариот завет (39 книги) и новиот завет (27 книги) .Како што реков ,додека Исус бил жив не напишал нитѕ 4 те Библии ниту останатите 23 книги.33 год. после Исус непознати автори ја пишуваат Библијата ,па после над стотици пати поправани ,изменети,додавани,одземени и на крај од татковците на црквата од стотините книги овие 27 денешните ги прогласуваат за канонски.
Црквата за авторите на Библиите вака вели:
1.Библија по Матеј:Еден од апостолите на Исус авторот е Матеј
2.Библија по Јован:Еден од 12 те апостоли на Исус Авторот е Јован
3.Библија по Марко:Асистентот на Петрус Маркос има запишано
4.Библија по Лука: 13 ти апостол Павлос кој го има наречено како ;сакан доктор;и пријател на апостолите Лука е авторот.
Апостолски дела-авторот е Лука
Од Послание до Римјаните до Послание на Филипјаните наречен13 апостол Павле е еваторот.
Јудиното послание-Црквата До 17 век Павлос велеше ,сека авторот е непознат вели.
Јаковово послание-Апостол Јаков е авторот
1 и 2 Послание Петрово-Апостол Петрус
1,2,3, Послание на Јован-Апостол Јован
Послание до евреите-Авторот непознат
Затоа пак истражувањата горе наведените апостоли Матеј,Јован,Петрус или другите споменати автори имаат користено додатни имиња ,пример 1 и 2 Послание на Петрус не е напишано од самиот апостол Петрус него е докажано дека некој друг има напишано и се потпишал како Петрус (Pseudonymous works, што значи пишуваље книга под лажно име значи идентитетот не се знае а се потпишува како пр.Апостол Петрус,што значи докажано е дека во Новиот завет вака измислени послание има многу.)
Измислени послании во новиот завет се : Јудиното послание-Црквата До 17 век Павлос велеше ,после е откривено дека има измислен потпис.(американ католик библе). 1,2 Послание на Петрус исто така е измислена,,исто така посланиите кои има напишано апостолот Јован се измислени. Има послании кои не се знае кои и кога има напишано како Послание на тим. ,писмо за теос ,кои се измислени на името на Павле (The Origins of Christiany,encyclopedia of religion)
Prof. Bruce D. Rahtjen :
Новиот завет према лугето кои истражуваат 1,и п. На Римјаните,1,2 на Коринт.,Галатјаните ,Филипил.,1 Солунјаните и писмо за Фил. Има напишано Павле.
2 Солунјани ,колос. И ефес. Кој ги има напишано не се знае .Према истражувањата исто така 1 и 2 тим. Титус и писмо на евреите,се напишани доста долг период по смртта на Павле (Biblical Truth and Modern Man, )
Паросиа (2 доагање на Исус во овој свет)
Треба да обратите внимание на 2 Послание на Петре (Петрус) и зошто е напишана и шти и е целта.
Во времето на Исус ,првите негови следбеници верувале дека во нивниот животен век ке се случи повторното доагање на Исус .
Биб. по Јован тврди дека тоа ке се деси пред смрта на еден сакан ученик на Исус ,и дека пред смртта на овој ученик Исус ке се појави по 2 пат.
Јован 21,20-24
A Petar obazrevši se vide gde za njim ide onaj učenik kog Isus ljubljaše, koji i na večeri leže na prsi Njegove i reče: Gospode! Ko je taj koji će Te izdati? 21 Videvši Petar ovog reče Isusu: Gospode! A šta će ovaj?
22 Isus mu reče: Ako hoću da on ostane dokle ja ne dođem, šta je tebi do toga? Ti hajde za mnom.
23 Onda iziđe ova reč među braćom da onaj učenik neće umreti: ali Isus ne reče njemu da neće umreti, nego: Ako hoću da ostane dok ja ne dođem, šta je tebi do toga?
24 Ovo je onaj učenik koji svedoči ovo, koji i napisa ovo: i znamo da je svedočanstvo njegovo istinito. Ама тој ученик умрел ами Исус не дошол.
Спрема Библија по Матеј Апостолите пред да ги заобиколуваат еврејските села ,Исус ке се врати по 2 пат
Матеј 10-23
A kad vas poteraju u jednom gradu, bežite u drugi. Jer vam kažem zaista: nećete obići gradova Izrailjevih dok dođe Sin čovečiji.
Али Исус 2 пат вопшто не се врати.
Е сега овие два збора и две лаги да не излезеат на виделина ,непознатиот автор го написа 2 Послание на Петрус и го објасни зашто не дошол Исус
2 Послание на Петрус 3,3-4
И govoriti: Gde je obećanje dolaska njegovog? Jer otkako oci pomreše sve stoji tako od početka stvorenja.
И наставува во 3,8-9
Ali ovo jedno da vam ne bude nepoznato, ljubazni, da je jedan dan pred Gospodom kao hiljadu godina, i hiljadu godina kao jedan dan.
9 Ne docni Gospod s obećanjem, kao što neki misle da docni, nego nas trpi, jer neće da ko pogine, nego svi da dođu u pokajanje.
Пак во Библијата иам ајети кои ни кажуваат дека не се знае денот на 2 то доагање на Исус и кои се коси и е контрадикторни со Матеј 10-23 и Јован 21,20-24
Матеј 24-36
o danu tom i času niko ne zna, ni anđeli nebeski, do Otac moj sam.
Времето во кое живеел Исус во Сирија,Египат, Иран и Мезопотамија живеел доста многу евреи.Евреите очекувале месих,посланик како Мојсеј каде нив ке ги соедини.После почеток на проповедување на Исус ,хахамите толку имаат комплицирано Мојсијевата вера да тогаш расправале пр.за тоа да ли во сабота ,кокочката что има сносено смее де са јаде или не.
Исус има проповедано во Палестина на тамошните евреи.Исус има одбрано 12 Апостоли кои сочинувале 12 преставници од 12 те племиња.Апостолите на Исус се придржувале на стариот завет и законите така да се обрезувале,не јаделе свинско ,се молеле во синагога итн.
Дела на Апостолите 2-46I svaki dan behu jednako jednodušno u crkvi, i lomljahu hleb po kućama, i primahu hranu s radošću i u prostoti srca,
3-1 A Petar i Jovan iđahu zajedno gore u crkvu na molitvu u deveti sat.
Немам дојдено да го уништам стариот завет ,него да се придржувам на законите:
Матеј 5-17
Ne mislite da sam ja došao da pokvarim zakon ili proroke: nisam došao da pokvarim, nego da ispunim. Нмам дојдено да го уништам стариот завет ,него да се придржувам на законите:
Матеј 5-17
Ne mislite da sam ja došao da pokvarim zakon ili proroke: nisam došao da pokvarim, nego da ispunim.
Ами денешните хрисѕијани не се подржуваат на законите во стариот завет ,не се обрезуваат, јадат свинско , , во црквите и во своите куки како идол и икон кои се наречени Исусовите икони кои им се поклонуваат ,во кои овие поклонувања вио стариот завет се нарекува ширк.
Така велит проф. Ницкле во (The Synoptic Gospels, )
Сите овие значи дека Исус во текот на својот живот нема создадено црква.( On Being a Christian)
Исус никаква нова доктрина нема донесено Dogmengeschichte, Истото и малце поопширно и Фосдик во својата (The Man from Nazareth,) истото го тврди
Е сега се поставува прашањето како се создаде црквата?
------------- Covek koj ne pravi greski obicno ne raboti nisto-Phillips
|
Постирано од: ASTRIX
Датум на внесување: 04.Март.2007 во 02:30
џабе се трудиш освен 2-3ца ионака занесени никој здрав нема ти поверува 
|
Датум на внесување: 07.Март.2007 во 22:08
Tоби,Јудит,Естер,Соломонови кажувања,Сирак,Барух ,Писмо на Јеремија,Песма на три млади луге,Сузан,1 и 2
Извини, ама во Библијата не сум ги видел овие книги, барем не со овие имиња. Сигурно се на македонски или? Не знаев дека евреите имаа име: Сузан!?
|
Постирано од: DAIJA
Датум на внесување: 13.Март.2007 во 13:26
Sekako deka denesnava Biblija, bilo kako krpena ili sostavuvana, ne e originalot koj sto mu bil objaven na Isus.
Tuka nem somnez.
Vdahnoveni ili ne, evangelijata se olni so kontradiktornosti, sto e uste eden argument za toa deka ne e Bozja Rec!
------------- О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
|
Датум на внесување: 13.Март.2007 во 13:39
DAIJA напиша:
Sekako deka denesnava Biblija, bilo kako krpena ili sostavuvana, ne e originalot koj sto mu bil objaven na Isus.
Tuka nem somnez.
Vdahnoveni ili ne, evangelijata se olni so kontradiktornosti, sto e uste eden argument za toa deka ne e Bozja Rec!
|
|
Датум на внесување: 13.Март.2007 во 22:56
Се верува дека црквата Исус го формирал,разните
истражувања го тврдат
Спротивното проф Ницкле вели вака: Огромниот дел од Експертите на новиот завет тврдат во
времето на мисијата
На Исус тој ја нема формирано црквата
(the synoptic gospels)
Католичкиот теолог Ханс кунг:
Све ова значи дека во животот на Исус ,
тој самиот нема формирано
(изградено)
Црква.
Protestantot Adolf Harnak
Исус ни една нова доктрина нема донесено (dogmengescichte)
Сите извори на христијанството особено се потврдува дека
Исус и
апостолите
Никогаш немаат тврдено зборови како :Божји син, Бог,
тројство,
или црква и др.
Првите христијани остај што немаат изградено цркви ,
тие прво
се молеле во
Синагоги (The originals of hristianity)
|
Датум на внесување: 13.Март.2007 во 23:10
Добро сега идет нај интересното прашање кој тогаш ја
формира црквата?
Не само црквата туку и денешното христијанство го има
формирано
Никој друг него самиот евреинот Павле .
Које овој Павле ? знаеме дека тогаш евреите и денес
живееле во
Палестина ,Сирија,Анадолија,Египат,Ирак .
Павле се родил во Тарсус ,добро го изучувал грчката
филозофија и
Кој добро ја знаел за еврејството, така да овој
евреин се појавил
отприлика 35 тата година после Исус.
Тарсус тогаш бил економски центар кој патиштата воделе за
грчка,
италија,кипар,сирија и египат the bird of hristianity)
Во светот на греко-ромените постојале многу вери тогаш.Тој многу добро
знаел и грчки да зборува ,и во своите писма има
употребено филозофски
речник, што докажува дека тој бил многу добар
филозоф (Abraham,his
life and times)
Исто така Павле има учено за евреизмот од еден еврејски
теолог по
име
Гамелјел (the birth of cristianity )
Значи на кратко Павле знаел и за источните религии ,и
грчката
филозофија и
За еврејството.
Павле тврди дека одејки на кај Дамаск му се појавил
духот на Исус
Дела апостолска 9,3-22
Кога се приближил во дамаск во 38 год ,за да се запознава
со
апостолите
Отишол во Ерусалим ама тие не го примиле 9,26-27
Со молба на Апостолот Барнаба тој сепак се сретнува и со
другите
апостоли
9,30
24 год Барнабас него го прака во антакија 11,26
Пошто сите територри тогаш зборувале грчки Павле бил
главниот кој
Објаснувал за Бибилијата .Како што гледате тогаш тој кажувал за
правата Библија и мисијата на Исус.
Во некои синагоги ,имало и некои луге кои не потекнувале
од
евреите ама верувале во еден Бог и кои учествувале во мисите
што се одржувале во сабота ама овие луге биле не обрезани ,
а овие тогаш ги викале по име ;гентиле; еден дел
од овие верувале
и во Библијата 14-1
Овие гентиле христијани одбивале да се се обрезуваат и не
прифакале потполно да веруваат во стариот завет.
Поради овој проблем почнуваат првите недоразбирања мегу
павле I 12 те Апостоли.
Апостолите на Исус тврделе дека без да се обрезуваат и без
да се верува во стариот завет не може да се биде
следбеник на Исус,
од друга страна пак Павле спротивното го тврдел.
После овој настан (38 год) 15 год. После или точно во 53 год.
Павле почнува да внесува нови мислења и правила
Иако Исус него нема одбрано како апостол тој
себеси си нарекува ,
13 апостол и по значаен од другите 12 апостоли:
Дела апостолска 9-15
|
Постирано од: аџија
Датум на внесување: 13.Март.2007 во 23:13
Црквата ја има формирано Христос. Тој е нејзина глава, нејзин водач, нејзин Спасител и Нејзин Господ...
Еве, пократко, а појасно не можев...
-------------
|
Датум на внесување: 13.Март.2007 во 23:15
јас овде ви пренесувам факти и докази и научни истражувања , а ти го тврдиш тоа што ти го пласирал павле , имаш некој цитат да ми даваш каде Исус вели : ова црква јас го формирав одете и молете се ?
|
Датум на внесување: 13.Март.2007 во 23:16
Има полно, каде што Исус ги праќа своие ученици да одат и да прават од целиот свет, Негови следбеници... Значи не треси од ракав, пошто појма немаш...
-------------
|
Датум на внесување: 13.Март.2007 во 23:18
дај ми да ги читаме да не се засрамиш
п.с дај ми и некој цитат каде Исус вели: јас сум вашиот Бог молете се на мене
|
Датум на внесување: 13.Март.2007 во 23:26
тома: „Исусе, Господ мој и Бог мој“...
Исус:??? Што вели? Не сум бог? Не ми се моли така???
Хехеееј, лузер и ти ќе испаднеш, затоа седи мирен, денес мачево од аватарот е ептен борбено расположено...
-------------
|
Датум на внесување: 13.Март.2007 во 23:29
човече ти мајтап си играш со мене ?
овие ти се цитатите?
човече дај ми цитат каде Исус вели ова е црква и молете се или јас сум вашиот Бог и молете се на мене бре човек
п.с а тек наредниот пат следува бисери, ја што ви напраило павле
|
Датум на внесување: 13.Март.2007 во 23:40
Еј, пази, па твоиве постови не заслужуваат ни јас, да ги одговарам, а камоли некој друг... Пази, ти се молам.. какви аргументи даде ти? Што е за тебе аргумент? Да погодам. Аргумент дефиниција: тоа што ми кажале во џамија!

Не мајтап, со тебе можам и џамлии да си играм...
-------------
|
Датум на внесување: 13.Март.2007 во 23:43
за сега 2:0 за мене само со мала дискусија, а сега може подобриот а цитатите уште ги нема знаете зашто ги нема -зато што не постојат ај сеа чао ако не ми одговориш барем нарениот пат имаш убаво да се начиташ ахх павле ах
|
Датум на внесување: 13.Март.2007 во 23:46
Тома: Исусе, ти си Господ мој и Бог мој!
И Исус вели „Ти поверува во ова бидејќи ме виде. Ама блажени се тие што не ме виделе, а сепак веруваат“...
Ало слепец, треба ли повеќе од ова???
И не ме терај да ги вадам ракавиците, оди денес калифот неколку пати го нокаутирав, немој сеа и тебе да почнам да те рашетувам низ рингот...   
-------------
|
Датум на внесување: 13.Март.2007 во 23:51
да ли да се смеам или да плачам , не ти ги барам овие цитати ,ги знам овие ај одиме со ред како на првачињата:
1. Дај ми цитат каде Исус вели: Еј луге еве ви изградив црква и одете помолете се , или да вели: луге изградете црква и помолете се или слично разбираш ти англиски?
|
Датум на внесување: 13.Март.2007 во 23:53
Не ги знаеш, па затоа ќе ти ги повторувам дур не ги научиш...
баш како на прваче... Ајде повторно...
И Исус вели „Ти поверува во ова бидејќи ме виде. Ама блажени се тие што не ме виделе, а сепак веруваат“...
-------------
|
Датум на внесување: 14.Март.2007 во 00:04
Па доста ми е од типови што избегаваат при здрави очи да видат, и само си лепат свои идеи...
веќе нема бегање, ќе ти лепам истиот цитат дур не ти се вреже во глава... Само така со вас може...
-------------
|
Постирано од: Miralem1
Датум на внесување: 19.Март.2007 во 14:52
Biblijata ja napisal konstantin. Pagan so tapija.
------------- Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
|
Постирано од: Pravoslavie
Датум на внесување: 19.Март.2007 во 15:02
Miralem1 напиша:
Biblijata ja napisal konstantin. Pagan so tapija. | Докажи!
Кажи ни нешто за животот на Царот Константин
------------- Да погледнеме околу нас, таму има МНОГУ СТРАДАЛНИЦИ. Да им помогнеме!
Оди на подфорумот http://forum.idividi.com.mk/forum_topics.asp?FID=100 - Хуманост на дело
Запамети, ЉУБОВТА ДЕЛОТВОРИ!!
|
Датум на внесување: 19.Март.2007 во 15:21
Pravoslavie напиша:
Miralem1 напиша:
Кажи ни нешто за животот на Царот Константин |
Vo eden post nekoj go spomna Kodot na Davinci. Da ne ispadne deka ete odmah izvadiv del od nego. No navistina ima dosta objasneti raboti... iako sum gi napisal milion pati na istiov forum,eveti gi povtorno:
Isus,kako najaven mesija,imal pogolema mok od carevite,inspiriral milijoni vernici i bil osnovac na nova filozofija. Kako potomok na car Solomon i car David,isus imal zakonsko pravo na evrejskiot prestol. Se razbira,negoviot zivot go zapisuvale iljadnici luge od celata zemja.Pri sostavuvanjeto na noviot zavet,bile razgledani nad 80 evangelija (ako so ova se slozuvas,kade e dokazot deka bas samo tie 4 se ispravnite.)od tie 80 se izbrani samo nekolku te. po Marko,Luka,Jovan i Matej. Koj resil tie evangelija da vlezat vo Noviot Zavet ?
Fundamentalnata ironija na Hristijanite.
Biblijata,onakva,kakva sto ja znaeme denes,ja sredil Konstantin Veliki,koj bil PAGAN. Cel zivot bil pagan,koj go primil sakramentot na krstevanjeto vo negovata postela,pred samata smrt,koga ne bil moken da se suprostavi na toa. Vo vremeto na konstantin,oficijalna religija rimska bila obozavanje na sonceto-kultot SOLO INVIKTUS ili na nepobedlivoto sonce-a Konstantin bil negov glaven svestenik. Za negova nesrekja,vo toa vreme Rim go zafakjale poveke verski nemiri.Tri veka,posle raspnuvanjeto na Isus,negovite sledbenici pocnale da se razmnozuvaat so neverovatna brzina.Hristijanite i Paganite,pocnale da se sudiraat i toj sudir tolku se rasiril sto doslo do toa da se podeli Rim na dva dela. Konstantin zaklucil deka treba nesto da se prevzeme. Vo 325 godina po Hrista,resil da go obedini Rim pod edna zaednicka religija-Hristijanstvo. Konstantin bil odlicen deloven covek.Istoricarite seuste se vosh*tuvaat na genijalnosta so koja konstantin gi preobratil paganite koi go obozavale sonceto da bidat hristijani. So stopuvanje na paganskite znaci,rituali i datumi vo hristijanskata tradicija,koja se poveke se sirela,sozdal edna hibridna vera,koja odgovara za dvete strani.
Tragite od paganskite religii vo hristijanskata simbologija ne moze da se negiraat. Egipetskite soncevi diskovi,stanaa oreoli okolu glavite na katolickite svetci. Prikaznata za Izida i za nejziniot cudesno zacnat sin Hor stanale obrasci za sovremenata prikazna za Devica Marija i nejziniot sin Isus. A recisi site elementi na katolickite rituali-temjanot,oltarot,napevite i pricesnata,"hranata na Bog"-se zemeni direktno od paganskite religii. Vo Hristijanstvoto,nisto ne e originalno. Pred Hristijanskiot "bog" Mitra-narecen sin bozji ili svetlina na svetot e roden na 25 dekemvri,umrel,i bil zakopan vo grobnica,a potoa voskresnal po tri dena. (Neznam kolku vi e poznato,no mene mi e mnogu poznato i siguren sum na kogo se odnesuva). Inaku,25 e denot na ragjanjeto na Oziris,Adonis i Dionis (s.trojstvo) Na novorodeniot Krisna isto taka,kako dar mu bile doneseni zlato,temjan i Mirta.Duri i hristijanskiot den Nedela e ukraden od paganite. Izvorno,hristijanite go slavele evrejskiot den Sabat 9sabota) no Konstantin toa go izmenil,taka sto toj den se poklopuva so paganskata pocit kon obozavanje na sonceto.Do denes,poveketo vernici sto odat na misa vo nedela,nemaat poim deka toa e povrzano so paganskiot den vo sedmicata,koga se pocituvalo sonceto-a toa e nedela.
Vo tekot na toa stopuvanje,konstantin moral da ja zavrsi taa nova hristijanska tradicija i go odrzal slavniot ekumanski sobor,poznat pod nazivot Prv opst koncil na hristijanskata crkva vo Nikeja" Na toj sobor se raspravalo i se resilo za mnogu aspekti na hristijanstvoto-datumot na veligden,ulogata na biskupite,sproveduvanjeto na sakramentot i,se razbira,bozestvenosta na Isus.
Do toj Mig vo istorijata,sledbenicite na isus,go gledale nego kako covek,smrtnik.Golem i Moken covek,no sepak,smrttnik. Statusot na Bozestvenosta na Isus e rezultat na glasanje. Utvrduvanjeto na bozestvenosta na Isus bilo presudno za natamosnoto obedinuvanje na Rimskoto Carstvo i nov temel na politicka mok na Vatikan. So oficijalnoto vtemeluvanje na Isus kako Sin Bozji Konstantin go pretvoril isus vo bozestvo sto postoelo nadvor od ramkite na coveckiot svet,sustestvo cija mok nemozela da se ospori. Toa,ne samo sto gi sprecilo natamosnite osporuvanja na hristijanite od strana na paganite,tuku ottogas sledbenicite na hristos mozele da se iskupat samo po pat na vtemelniot svet kanal-Rimskata katolicka crkva.
Se se svedelo na toa koj ke ja ima mokta.
Isus navistina bil golem i moken covek.Tajnoto politicko dejstvie na Konstantin,ne ja namalilo velicestvenosta na zivotot na Isus.Nikoj ne veli deka toj bil izmamnik i ne negira deka odel po zemja i inspiriral milijoni luge i pravel cuda.... Se veli deka Konstantin go iskoristil vistinskoto vlijanie na Isus. I so toa go oblikoval liceto na Hristijanstvoto onakvo kakvo sto go poznavame denes.
Bidejki Konstantin go izdignal isus,recisi 4 veka po negovata "smrt",dotogas veke postoelo iljadnici dokumenti koi hronoloski go belezele negoviot zivot kako Smrtnik. Za da gi preraboti istoriskite knigi,Konstantin znael deka ke mora da napravi Hrabar poteg. Od toa proizleglo najdlabokoumniot mig vo istorijata na hristijanstvoto. Konstantin naracal i finansiral sostavuvanje na nova Biblija vo koja bile ispisani evangelijata sto zboruvale za coveckite obelezja na Hristos i gi razubavil onie vo koi e prestaven kako Bozestvena licnost. Poranesnite evangelija,bile zabraneti i zapaleni. Interesno bilo toa sto,onie sto se resile za zabranetite evangelija a ne za varijantata na Konstantin,bile proglaseni za Eretici. Zborot Eretik,se javuva od toj moment,prv pat vo Istorijata. Latinski zbor (hereticus). I spalenite naucnici,isto taka bile nareceni Eretici. Onie sto ja izbrale pravata izvorna istorija na Isus,bile prvite eretici vo svetot.
Za Istoricarite,bilo srekja,toa sto nekoi Evangelija,koi konstantin se obidel da gi izbrise,nekako preziveaa. Vo 1950 godina,kaj zapadniot breg na Mrtvo more,vo edna pestera,nedaleku od Kumran vo Evrejskata pustina,bile pronajdeni stari hebrejski rakopisi. I se razbira,Koptskite dokumenti od 1945 godina vo Nag Hamadi. Tie dokumenti zboruvaat za dejstvuvanjeto na Isus Hristos kako covek. Se razbira,Vatikan,vo soglasnost so svojata tradicija,na pogresno informiranje,se obide da go spreci objavuvanjeto na tie dokumenti. Zosto ? Zatoa sto od niv se gleda jasni istoriski nesoglasnosti i izmislici koi jasno potvrduvaat deka sovremenata Biblija ja sostavile luge sto imale odredeni politicki celi,a toa e da ja promoviraat bozestvenosta na Isus covekot,i da go koristat negovoto vlijanie za da ja zgolemat nivnata mok.
------------- Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
|
Датум на внесување: 19.Март.2007 во 15:22
Pravoslavie напиша:
Miralem1 напиша:
Кажи ни нешто за животот на Царот Константин |
PS: Baras dokaz :) A te prasuvam dali e Isus Bogocovek.Velis "DA,BOGOCOVEK E" A dokaz ??????? Ajde i ti tamu sega :)
|
Датум на внесување: 19.Март.2007 во 18:30
Датум на внесување: 20.Март.2007 во 01:09
Така да Павле почнува да вметне свои правила и закони кој самиот Исус не практикувал и нема проповедано.Кога Павле и Барнабас биле во антакија,неко христијани наречени гентиле одбиле да се обрезуваат и да се придржуваат на законите на стариот завет , откако слушнале за ова другите апостоли ,одма пракаат делегација за да се откажат од овие свои намери.Кога апостолите виделе дека нема фајде од вакви преговори уште еднаш пракаат нова делегација овој пат со чело на Јаков ,се ова се случува 50 тата година.Откако Јаков ги убедува Петре и Барнабас за да се обрезуваат и да се придржуваат на законите од стариот завет, бидејки вели ако не се придржувате на овие закони никогаш нема да бидете следбеници на Исус , за овој договор заеднички пишуваат писмо на народот во антакија.Арно ама еден по име Павле не ги прифака ова и се оддалечува од апостолите.
И така после ова Павле почнува да проповеда без обрезување и без следење на стариот завет сосема дргуа Библија.наречена новиот завет год.50-53 та.
Павле,овата Библија-Библијата на Исус изумирува
1.Паганите на тие што се обрезувале им се смееле .Павле ги знеше обичаите на паганите за тоа го одби обрезувањето како непотребно
2,Го измисли тезата дека и Исус го одбивал стариот завет
3,Исто го измисли тезата ,иако ни во стариот ни во библијата не стои дека сите луге после Адам се грешни
Објави дека стариот завет е неважечки
Гал 3 25 A kad dođe vera, već nismo pod čuvarom
Ром 3-20 Jer se delima zakona ni jedno telo neće opravdati pred Njim; jer kroz zakon dolazi poznanje greha.
Ром 7-5 Jer kad bejasmo u telu, behu slasti grehovne, koje zakon rađahu u udima našim da se smrti plod donosi.
Рече дека следбеници на стариот завет ке имаат казна од Бог
15 Jer zakon gradi gnev; jer gde nema zakona nema ni prestupa.
Дека повод за сите гревови е стариот завет
Ром 7-7 Šta ćemo dakle reći? Je li zakon greh? Bože sačuvaj! Nego ja greha ne poznah osim kroz zakon; jer ne znadoh za želju da zakon ne kaza: Ne zaželi.
mk:@MSITStore:C:\DOCUME~1\INTERK~1\LOCALS~1\Temp\Rar$DI00.891\biblija-rdk.chm::/rdk/022MO020.HTM#17 - 2 Moj. 20:17 , mk:@MSITStore:C:\DOCUME~1\INTERK~1\LOCALS~1\Temp\Rar$DI00.891\biblija-rdk.chm::/rdk/33MIH002.HTM#2 - Mih. 2:2 , mk:@MSITStore:C:\DOCUME~1\INTERK~1\LOCALS~1\Temp\Rar$DI00.891\biblija-rdk.chm::/rdk/45RIM003.HTM#5 - Rim. 3:5 , mk:@MSITStore:C:\DOCUME~1\INTERK~1\LOCALS~1\Temp\Rar$DI00.891\biblija-rdk.chm::/rdk/45RIM003.HTM#20 - Rim. 3:20 , mk:@MSITStore:C:\DOCUME~1\INTERK~1\LOCALS~1\Temp\Rar$DI00.891\biblija-rdk.chm::/rdk/45RIM004.HTM#15 - Rim. 4:15 , mk:@MSITStore:C:\DOCUME~1\INTERK~1\LOCALS~1\Temp\Rar$DI00.891\biblija-rdk.chm::/rdk/49EFE005.HTM#3 - Ef. 5:3
8 A greh uze početak kroz zapovest, i načini u meni svaku želju; jer je greh bez zakona mrtav.
mk:@MSITStore:C:\DOCUME~1\INTERK~1\LOCALS~1\Temp\Rar$DI00.891\biblija-rdk.chm::/rdk/45RIM004.HTM#15 - Rim. 4:15 , mk:@MSITStore:C:\DOCUME~1\INTERK~1\LOCALS~1\Temp\Rar$DI00.891\biblija-rdk.chm::/rdk/461KO015.HTM#56 - 1 Kor. 15:56
9 A ja življah nekad bez zakona; a kad dođe zapovest, onda greh ožive,
10 A ja umreh, i nađe se da mi zapovest bi za smrt koja beše data za život.
Стариот завет ги поттикнува гревовите
1кор 56 A žalac je smrti greh, a sila je greha zakon.
Кој се придржува на стариот завет тој е проклет
Гал3-10 Jer koji su god od dela zakona pod kletvom su, jer je pisano: Proklet svaki koji ne ostane u svemu što je napisano u knjizi zakonskoj da čini.
Да видиме во тоа време како и на што верувале паганите и што проповедал христијанството на Павле:
Кој умирал или кој се родил морало да има некој посредник Бог во тоа време:
ТАТКО : ЗЕУС
Постоела вера по име олимпус ,тие верувале дека боговите живееле во планината олимпус,и понекогаш за спас на лугето се симнувале од планините ,шеф на овие богови бил ЗЕУС.Верувале дека боговите се женеле ,рагале и биле бессмртни.
СВЕТИОТ ДУХ: ХЕРМЕС
Верувале дека Хермес бил син на Зеус,дека бил посредник помегу лугето и боговите.Исто како денеска кај христијаните.Паганите тогаш го цртале Хермес како во главата има седло за голуби ,исто денеска христијаните цртаат за Исус.
ИСУС : АТТИС
Према верите на сонцето,со надареност од Боговите имале луге кои после станувале Бог.Аттис кој бил овчар после му се рага еден син по име Адонис (се рага од инцест) верувале дека иако бил човек после неко време станал Богочовек,и исто верувале дека сите овие после едно време умирале како херои.
БОГ, СИН НА БОГ
На императорите во тоа време ги рачунале како Бог, Син на Бог ,Спасител интересно и Исус а после вака го нарекоа.
ЛУГЕТО СТАНУВААТ БОГОВИ
Во тоа време најнормално било лугето да стануваат богови.Ослободителот на Грчка Фламинус и Сезар постануваат богови
Исто така и кога умирал некој Римски император верувале дека тој ке стане Бог.
УМРЕНИ-ПОСЛЕ ОЖИВЕАНИ БОГОВИ
|
Датум на внесување: 20.Март.2007 во 01:15
Danyal1907 напиша:
Така да Павле почнува да вметне свои правила и закони кој самиот Исус не практикувал и нема проповедано.Кога Павле и Барнабас биле во антакија,неко христијани наречени гентиле одбиле да се обрезуваат и да се придржуваат на законите на стариот завет , откако слушнале за ова другите апостоли ,одма пракаат делегација за да се откажат од овие свои намери.Кога апостолите виделе дека нема фајде од вакви преговори уште еднаш пракаат нова делегација овој пат со чело на Јаков ,се ова се случува 50 тата година.Откако Јаков ги убедува Петре и Барнабас за да се обрезуваат и да се придржуваат на законите од стариот завет, бидејки вели ако не се придржувате на овие закони никогаш нема да бидете следбеници на Исус , за овој договор заеднички пишуваат писмо на народот во антакија.Арно ама еден по име Павле не ги прифака ова и се оддалечува од апостолите.
И така после ова Павле почнува да проповеда без обрезување и без следење на стариот завет сосема дргуа Библија.наречена новиот завет год.50-53 та.
|
Ти чоек подобро да мењаш професија, оти како за муслимански проповедник, не те бива многу. Зошто?
Прво, не постоле христијани наречени „гентили“    Леле колку ме насмеа со ова не си свесен...   Постоеле неевреи, односно христијани од другите народи... И сега сакаш сериозно да ти одговарам на остатокот од овој пост, кога ваква основна работа не ја знаеш?
Второ, точно е дека апостолите, на чело со Јаков, имале средба со Павле на која се дискутирало за обрезувањето. АМА КОМПЛЕТНО НЕТОЧНО е тоа што ти го напиша. Тие, сите апостоли, се сложиле дека не треба да се наметнува бесмислената форма на обрезување, туку да се проповеда новата, вистинска форма на обрезување на срцето за Господа, која ја воспостави Христос.
Сите овие работи се запишани во Новиот Завет. Читај ги Дела Апостолски и се ќе ти се разјасни, иако се сомневам дека тебе ти е до знаење...
-------------
|
Датум на внесување: 20.Март.2007 во 01:32
јас гледам дека ти воопшто не си читал поранешните мои постови,покушаваш да осудуваш нешто што воопшто не знаеш, оди малце поназад све убаво ти е објаснето кои се овие џентиле христијани , и јас сум на почеток сум дал информации од кај ми се податоците ,врати се малце поназад све ке ти биде јасно ,офф стара болест без да се чита убаво се дава одговор.
|
Датум на внесување: 20.Март.2007 во 01:34
Danyal1907 напиша:
офф стара болест без да се чита убаво се дава одговор. |
Се сложувам. Бидејќи да си го читал Новиот завет, макар и само Дела Апостолски, ќе знаеше дека твојов пост врска си нема...
-------------
|
Датум на внесување: 20.Март.2007 во 01:43
хехе ,па ти не гледаш дека ти имам дадено и цитати од дела апостолски -само да ти кажам дека немаш одбрана само можеш да тонеш -кај ти се коментарите за паганските обичаи и денешните христијански
|
Датум на внесување: 20.Март.2007 во 01:45
абе данаилчо... Виде сеа шо ќе ти кажам... Јас убаво ти посочив еден единствен аргумент, со кој падна во вода се што кажа... бидејќи едноставно излажа....
Значи ако сакаш сериозна дискусија, не лажи другпат...
-------------
|
Датум на внесување: 20.Март.2007 во 01:56
ти сакаш да ги подбиваш историските факти така? е нема бе другар бежанија, тие ти се факти ,факт е и тоа дека и денеска се применува обичаи од паганите и многубожниците ах павле, ке ви биде опростено кога ке признаете дека сте следбеници на Павле
|
Датум на внесување: 20.Март.2007 во 01:59
таман работа да побивам историски факти.
Историските факти тебе те побиваат.... this is the problem!
кратки...кратки нозе....
-------------
|
Датум на внесување: 20.Март.2007 во 02:03
добро , ке ти опростам нема да пишувам 3 (знаеш на што мислам) сега одам а некој друг ден ке наставиме ,а за тоа време земи од почеток да читаш и размисли убаво како ке ми одговориш ,досега на ништо не ми одговоривте ,впрочем ако има некој подобар може да се јави ај сеа чао и лека ноч на сите.
п.с само за инфо ке спрема уште топ теми ,задоволство ми е со вас да дискутирам 
|
Датум на внесување: 20.Март.2007 во 02:05
ти не дискутираш другар... Ти си правиш монолог...
И тоа монолог со неточни историски и библиски факти.
-------------
|
Постирано од: anakin
Датум на внесување: 20.Март.2007 во 02:22
dijalog so nemiot
------------- SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
Датум на внесување: 20.Март.2007 во 02:23
кај си бе анакин, бе друже...
твојот придонес се бара... да не занемеш сите со твојата елоквентност! 
Ова не е цинично, сериозен сум!
-------------
|
Датум на внесување: 24.Март.2007 во 23:49
УМРЕНИ-ПОСЛЕ ОЖИВЕАНИ БОГОВИ
Во римската империја верувале дека боговите умираат и
после дека се оживуваат
Исто во Египет верувале дека богот Осирис умрел па оживил.
Грчкиот бог Дионисус,Мезопотамија Мардук,Сирија Адонис,Иран ски бог Митра.
Сите овие во мистичните религии имало приказни за овие
богови кои умреле па после оживееле –така пишува во Бирт
оф кристианити.
ОЖИВУВАЊЕ НА ИСУС- ОЖИВУВАЊЕ НА ОСИРИС
Во времето на Павле култот на Осирис и Исис било
проширено насекаде во римската империја. Во Египат
секоја година се славело умирањето и оживувањето на
богот Осирис кој бил најславен бог во тоа време .
Пошто овие верувања биле многу проширени тогаш Павле
многу добро ја знаел ова и за да го користи ова прилика ,проповедот на Исус го менува со верувањата на
овие пагани.
Павле го користи Исус како личност исто како
верувањата на паганите така да ја фрлат тезата дека и
исус има умрено па оживувано ,која трает ден денеска.така со ова паганите со многу леснотија го прифакаат тоа што го тврди Павле,кој сакал да има што повеке приврзаници и кој успева.
ПАВЛЕ ВМЕТНУВА ВЕРУВАЊА ОД ПАГАНИТЕ
Исус сам себеси, поради гревовите на сите луге, (од Адам) за да бидат опростени овие гревови умират на крст.
Ром 3-25-26
Kog postavi Bog očišćenje verom u krvi Njegovoj da pokaže svoju pravdu oproštenjem pređašnjih greha;
mk:@MSITStore:C:\DOCUME~1\INTERK~1\LOCALS~1\Temp\Rar$DI00.734\biblija-rdk.chm::/rdk/033MO016.HTM#15 - 3 Moj. 16:15 , mk:@MSITStore:C:\DOCUME~1\INTERK~1\LOCALS~1\Temp\Rar$DI00.734\biblija-rdk.chm::/rdk/23ISA053.HTM#11 - Isa. 53:11 , mk:@MSITStore:C:\DOCUME~1\INTERK~1\LOCALS~1\Temp\Rar$DI00.734\biblija-rdk.chm::/rdk/621JO004.HTM#10 - 1 Jn. 4:10
26 U podnošenju Božijem, da pokaže pravdu svoju u sadašnje vreme da je
On pravedan i da pravda onog koji je od vere Isusove.
Теологот Лесли Веатхереад вели дека ова верување е превземено од паганите.
Месото-крвта на Исус (леб-вино). Поповите во црквите на
лугето им даваат парче леб ,и овој парче леб веруваат
дека е месото на Исус ,е ова верување потекнува од паганите вели проф. Е.Еммерсон во ундерстанд Библе.
|
Постирано од: rome
Датум на внесување: 25.Март.2007 во 00:32
danyal 1907 izgleda si dosta studiral za Biblijata no za zalost shto si doshol do toa reshenie (deka hristianite se izlazeni)ako tolku trud dadovte za da najdete greshkli vo knigata ajde dajte isti trud za vistinata ili lagata vo ovoj svet.Nema vistina vo svetov odsvem Hristos,mnogu (scientist)probaa da najdat lagi vo Biblijata i nemozat a ti so tvoeto reshenie se gordeesh,i jas imam slushano oti gomiti Biblijata je izmeneta no shto pishi vo nea ako nekoj izvade ili priklaj 1 zbor ili crta negovite grevovi ke bidat najgolemi,toj neka se plashe koga ke bide suden ako naprajl neshto no jas ke bidam suden za toa shto imam pomisleno ili napraveno.Jas velam Gospo je tolku golem shto nebi ostail nikoj da ja promeni Biblijata.Gospo napravi sve shto postoi a kako moze da ostae nekoj daja izmeni Biblijata. A za paganskite denoj i ikoni vo toa si vo pravo oti chovekot je tolku prost shto zemva sve od drugi pagani oti neshto im fali duhovno.ako odat kaj Gospo taa praznina ke im se ispolni ama ne tie odat kaj pagani i bajachi baraat odgovori koi samo Hristos moze dagi dade.Vidov kolku ova je proshireno oti vo makedonia prodavaat ukrasi od budha i slonoj i zmii.i narodot kupuva so toa se gleda kolku lesni se shto neznaat oti so ova go pokanuvaat gavolot doma.Narodot misli oti ako zapalat sveka sve ke je vo red ili ako se pomolat na ikonite napravile neshto dobro.a koga ke ja otvorat Biblijata za da ja vidat vistinata?i vo tebe ili ima praznina ili gordlivost pokajse i priznaj shto Hristos napravi na KRSTOT i ke videsh kako ke ti se olesni.
------------- Zaljubena vo Hristos nashiot Edinstven Spasitel
|
Датум на внесување: 25.Март.2007 во 00:38
Rome,izgleda pogresno me imas razbrano ili potpolno nemas razbrano ili citano celiot moj tekst od pocetok do kraj, Za Isus ili Hristos nema nisto protiv ,protivnik sum na Pavle kako ve ima izlazano i ve ima rastureno ,zemi citaj popoleka i sve ke ti bide jasno
|
Датум на внесување: 26.Март.2007 во 16:41
Daniel nerazbiram shto tie pointot.Velish nesi protiv Hristos ama protiv Pavel.Izvini ama ako veruvash vo Hristos (ne mislam) ke veruvash deka Biblijata je na Gospo zboro i nemozish da vervash edno a ne drugo.Nemozish da bidesh protiv shto pavle otide kaj paganite.Bog tamu go pushte i vo toa vreme.Bog odluchva koj kade ke odi i shto ke pomine vo zivotot.Da rechime falemu shto pojde kaj paganite oti i nie makedoncite bevne pagani postanavne Hristijani poslem Voskresenieto na Hristos.A za toj falchlivi pgospo ti shto pishish vo tachno si shto lugeto toa vreme go narekle bog ama toa beshe pred Hristos, i taa vera ushte postoi i ja znaeme na ime ama treba mnogu da se kazi toa drugpat.Samo edno ke recham i kabalast se narekuvaat vernici ama vo shto isto i masonite isto i tajnata organizacija.Eve ti go dadov odgovorot na kratko ako razmislish i malce studirash za poteknuvanjeto na ovie veri,A little homework for you.
|
Датум на внесување: 26.Март.2007 во 23:21
Rome,kako prvo jas sum Danyal1907 ne sum daniel .Poentata prasuvas -Jas ti velam deka veruvam vo Isus ti sumnjas vo toa (tvoe pravo) i velis deka Biblijata e na Gospod ,jas so ova tema razumno ti dokazuvam ,so dokazi deka ne e Biblijata od Bog nego sprotivno deka e napisana od neznaeni junaci -so celo na Pavle toa e poentata, samo sto ne sakate vistinata da ja spoznaete i da istrazuvate.Ponatamu velis deka i nie makedoncite sme bile pagani (so toa sto se slozuvam ) i nekako se zahvaluvas sto ste stanale hristijani ,e ovde ti e greskata ne ste stanale vie sledbenici na Isus ili hristijani nego nastavuvate so paganstvoto ,ja svakas poentata treba da gi odbacite toa sto vi veli Pavle za da se oslobodite potpolno od paganstvo.
pozdrav
|
Датум на внесување: 26.Март.2007 во 23:26
A od kaj znaes za Isus i Negovoto ucenje ako biblijata ne e delo od Bog....?
Mozes malkupokonkreten da bides i NEdvosmislen, i imaj trpenie I smirenie rome ne go razbira najdobro mak.ama se trudi....
|
Датум на внесување: 26.Март.2007 во 23:30
belichka напиша:
A od kaj znaes za Isus i Negovoto ucenje ako biblijata ne e delo od Bog....?
Mozes malkupokonkreten da bides i NEdvosmislen, i imaj trpenie I smirenie rome ne go razbira najdobro mak.ama se trudi.... |
sega treba li od pocetok da ja postiram celava tema za da vidime deka Biblijata ne e od Bog? ili podobro odgovorimi ti togas kade vo Bibilijata Isus veli : Luge,vi ostavam edna kniga po ime Biblija ili sl.
|
Датум на внесување: 26.Март.2007 во 23:32
zaboraviv da ti kazuvam deka koga ke nastavam i ke ja dovrsam temata potpolno ke dobies odgovor na tvoeto prasanje ,ako imas citano do sega
|
Датум на внесување: 27.Март.2007 во 04:57
Danyal1907 напиша:
Rome,kako prvo jas sum Danyal1907 ne sum daniel .Poentata prasuvas -Jas ti velam deka veruvam vo Isus ti sumnjas vo toa (tvoe pravo) i velis deka Biblijata e na Gospod ,jas so ova tema razumno ti dokazuvam ,so dokazi deka ne e Biblijata od Bog nego sprotivno deka e napisana od neznaeni junaci -so celo na Pavle toa e poentata, samo sto ne sakate vistinata da ja spoznaete i da istrazuvate.Ponatamu velis deka i nie makedoncite sme bile pagani (so toa sto se slozuvam ) i nekako se zahvaluvas sto ste stanale hristijani ,e ovde ti e greskata ne ste stanale vie sledbenici na Isus ili hristijani nego nastavuvate so paganstvoto ,ja svakas poentata treba da gi odbacite toa sto vi veli Pavle za da se oslobodite potpolno od paganstvo.pozdrav | OK Dnyal te molam objasni na prosto makedonski shto je razlikata od pavle i drugite apostoli vo pishenjeto.I ,ti tvojata verba a ne vera sprotiv shto ja merish.Dane sluchajno si onie koj veruvaat samo toa shto je izusteno od Hristos a ne gi priznavaat pismata od apostolite.Toa nemie vo krivo.Naj vazno je verbata vo Isus i ti reche veruvash,ama sakash da kazesh oti tie shto vervaat toa shto apostolite napishale se vo greshka?od kaj idish i kaj odish te molam objasni.
|
Датум на внесување: 28.Март.2007 во 23:34
и јас ги чекам уште тие СИЛНИ докази дека апостолите не напишале ништо, и дека Павле не им бил по мерак...   
-------------
|
Датум на внесување: 28.Март.2007 во 23:49
Delata na Apostolite
Измегу Павле и 12 те апостоли имало многу недоразбиранја ,денешните 27 книги во новиот завет кои
се про павлеистички ,недоразбиранјата мегју Павле и апостолите пишува дека се небитни.
Во- Те оне волуме Библе Коментари- пишува дека делата на апостолите го има напишано еден џентиле христијанин
кој бил страшен приврзаник на Павле.
Во Делата на Апостолите интересно е фактот дека од
12 те апостоли само на 3 (три) апостоли им се споменува името и тоа многу малце ,за разлика од другите 9 мина кој воопшто не се споменати ,така да само Павле се споменува.
|
Датум на внесување: 28.Март.2007 во 23:57
Не си запознаен. Во Дела на Апостолите, кои ги спомна, ако барем ЕДНАШ во животот си ги прочитал, ќе знаеше дека Павле се спомнува тек во 13 глава... ЗНачи во ПОЛА КНИГА го НЕМА...
те молам не шири дезинформации, оти на СЕКОЈА ќе те ловам, и ќе испаднеш смешен, не за друго...   
-------------
|
Постирано од: anakin
Датум на внесување: 28.Март.2007 во 23:59
tie sto ja napisaa biblijata ubavo se zabavuvale
ps. go molam moderatorot da nebrise mojata replika i ako mu lici deka e replika na antikrist
------------- SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
Датум на внесување: 29.Март.2007 во 00:01
Во делата на апостолите:
Апостол Јаков 3 пати се споменува
Апостол Петре 74 пати се споменува
Апостол Јован 13 пати се споменува
Нашиот јунак Павле чак 231 пати се споменува –пазите
;авторот; Лука во центарот на делата на апостолите требало да ги вметне 12 те апостоли со чело Јаков –нели книгата се вика делата на апостолите капираш?
Во новиот завет не постои ни една книга на 12 те апостоли –
интересно пошто во денешниот нов завет има чак 14 писма на јунакот Павле иако се сака да се прикаже дека се наменети за апостолите а измислени се да го величаат никого друг него самиот Павле.Разбирањето на Исусовото учење и 12 те апостоли и библијата на Павле со Исусовото учење разликите не се споменуваат
КОЈ ЈА НАПИШАЛ ДЕЛАТА НА АПОСТОЛИТЕ?
|
Датум на внесување: 29.Март.2007 во 00:36
Делата на апостолите Лука не може да биде авторот еве зошто
:
-Затоа што овде вели дека после оживувањето на Исус 40
дена после воскрсна
а во евангелието на Лука вели дека тој ден кога
оживува Исус истата нок воскрсна, ако е ист авторот на
овие 2 книги нем
а да има контрадикторност.
-2 та анормалија е дека во делата на апостолите од почет
ок до 16:9 баб се споменува 3 личност од 16:10 баб до крај
1 личност се објаснува.
Пр. Дела на апос. 16:6,11 гледајте и другиот дел 16:10 до
крај дали е истиот автор ден денеска се расправа
-Некои во евангелието на Лука и во делата на апостолите
велат дека се користело докторски речник ,дека еден приврзаник на Павле му се обракал на Павле со “сакан доктор“ (К 4:4) и со ова тврдат дека авторот е уствари ист.
Проф. Анри Кадбури го подбива ова тврдење со тоа дека
во тоа време иако не биле доктори (Аритофенес и Лукиан)
го користеле иста терминологија во својата книга по име
–Те стиле литерари метод оф Лука
Во делата на апостолите зборовите на апостолот Петар
толку се слични со зборовите на Павле така да се верува дека лука има измислено како дека ги има речено апостолот Петре се вели во (те оригинс оф кристианити страна 131)
-Во делата на апостолите Лука е невозможно да ги знае
овие работи
пример :дела апостолски 5-34:38
Овде дека после апсењето на Петре и другите
апостоли се споменува разговорот на овие мегусебно со тие што ги затвориле.
Авторот Лука ,истражувачот по име Гамелјел како знаел за разговорот кога разговорот било тајно ?
Дела на аопстолите е напишана во 80-90 години
,разговорот на Гамелјал е во 36 год. Или порано
ВО ОВИЕ ЦИТАТИ ИМА УШТЕ НЕДОРАЗБИРАЊА
|
Датум на внесување: 29.Март.2007 во 02:05
Другар, дури ме мрзи да се објаснувам со некој што појма нема... Ако сакаш баш да знаеш, има цела наука, наречена книжевност која се бави со истражување дали Лука и Дела се од ист автор, и НЕМА сомнеж... Т.е. може да има сомнеж само во некои глави што така им одговара...
Инаку, за статистиката, во Новиот завет 4-те најспомнати апостоли се:
Павле 202 Петар 176 Јован 138 Јаков 42
Но ова само по себе ништо посебно не значи, ниту докажува. Кој колку напишал од Новиот завет:
Павле 26.7 % Лука 26%
Јован 17.7% Матеј 12.7% Марко 7.7% Петар 2.7% Јаков 1.3% Јуда 0.7%
Значи нема ниту еден кој ДОМИНИРА, туку повеќемина имаат големо учевство...
а да прашам, кој го измислил Коранот? 100% мохамед нели?
Епа јас повеќе им верувам на овие 8-мина, него на еден пустински фраер!   
-------------
|
Датум на внесување: 16.Мај.2007 во 23:07
1.Побуната на Јеуда ,порано се десил од побуната на
тевдас (саинт луке г.б.Каирд страна 28) ами 5Ч37 тврди покасно
2.Побуната на тевдас ,се случува по разговорот на Гамелјал
и тоа 10 год после (саинт луке стр28) ами авторот објаснува како да се десило порано.
Те он волуме –книгата библе коментари вели:
Тевдас спом,енување по ова име најголем проблем е за
делата на апостолите,затоа што Гамелјал разговорот го има
направено во 36 год. Чак и порано ,али побуната на Тевдас спрема јосефус е во 46 год. Страна 825
Истата критика ја упатува и книгата те нју американ библе
,како што јасно се гледа во Лука вакви грешки постојат.
3. Делата на апостолите 5-37 кои се споменува
бројки по зборувашето на гамелјал 30 год.порано значи 6 год. Се случува.
4.Во делата на апостолите ,повекемината что се
кажува и објаснува се чиста ;превара; спрема саинт паул стр 10-12 друга контрадикторност:
Читајте го делатѕа на апостолите 9-1 ,каде за ова
америчкиот теолог макоби за овие цитати вели вака:
1.Овде Павле ,од поглаварот на Ерусалим сака да се
пишуваат писма за апостолите во сирија и да се пратат таму ,каде се знае дека тогаш поглаварот на ерусалим нема
никакво влијание надвор од палестина ни од полицијата ни од некој дрзавник
2. Тогаш Сирија не е под римска империја него под
небатиа арапска (те мутх макер страна 85)
Значи што велит Лука е спротивно на историските
настани затоа што свештеникот на ерусалим нема никаква влијание надвор од палестина (тхе оригинал оф кристианити
стр 101-102)
Павле и верување во Исус:
Еве Павле кој сакал да ги затвори следбениците на Исус во
Дамаск и да ги донесе во Ерусалим ,одејки по пат накај Дамаск (дела апост 9-1) одеднаш пред него излегува едне дух (бла бла бла) Иако бил најголем противник на следбениците тоа е апостолите на Исус и на самиот Исус (најголем душман ) одеднаш почнува да верува во Исус.
Овој дух кој се појавил пред Павле во делата на
апостолите се објаснува на 4 разлишни места и во писмото
на галатјаните во едно место ,значи во новиот завет на неколку места се објаснува и тоа контрадикторно :
1:дела на апостолите 22-5-11
5. Као што ми сведочи и поглавар свештенички и све старешине;
од којих и посланице примих на браћу која живе у Дамаску; и иђах да доведем оне што беху онамо свезане у Јерусалим да се муче.
http://www.biblija.info/ekavski/42_LUK/42LUK022.HTM#66 - Лука 22:66 , http://www.biblija.info/ekavski/44_DEL/44DEL004.HTM#5 - Дела 4:5 , http://www.biblija.info/ekavski/44_DEL/44DEL009.HTM#2 - Дела 9:2 , http://www.biblija.info/ekavski/44_DEL/44DEL023.HTM#1 - Дела 23:1 , http://www.biblija.info/ekavski/44_DEL/44DEL028.HTM#17 - Дела 28:17 , http://www.biblija.info/ekavski/45_RIM/45RIM009.HTM#3 - Рим. 9:3
6. А кад иђах и приближих се к Дамаску, догоди ми се око подне да ме уједанпут обасја велика светлост с неба.
http://www.biblija.info/ekavski/44_DEL/44DEL026.HTM#12 - Дела 26:12
7. И падох на земљу, и чух глас, који ми говори: Савле! Савле! Зашто ме гониш?
8. А ја одговорих: Ко си Ти, Господе? А Он ми рече: Ја сам Исус Назарећанин, ког ти гониш.
9. А који беху са мном видеше светлост и уплашише се; али не чуше глас који ми говораше.
http://www.biblija.info/ekavski/27_DAN/27DAN010.HTM#7 - Дан. 10:7
10. А ја рекох: Шта ћу чинити, Господе? А Господ ми рече: Устани и иди у Дамаск, и тамо ће ти се казати за све шта ти је одређено да чиниш.
11. И кад обневидех од силне светлости оне, вођаху ме за руку они који беху са мном, и дођох у Дамаск
2.дела на апостолите 26-13-14
13. У подне, царе, видех на путу с неба светлост већу од сијања сунчаног, која обасја мене и оне што иђаху са мном.
14. А кад ми сви падосмо на земљу, чух глас где говори мени и казује јеврејским језиком: Савле! Савле! Зашто ме гониш? Тешко ти је противу бодила праћати се.
3.дела на апостолите 26 -16-18
16. Него устани и стани на ноге своје; јер ти се зато јавих да те учиним слугом и сведоком овоме што си видео и што ћу ти показати,
http://www.biblija.info/ekavski/44_DEL/44DEL022.HTM#15 - Дела 22:15 , http://www.biblija.info/ekavski/47_2KO/472KO003.HTM#5 - 2 Кор. 3:5 , http://www.biblija.info/ekavski/48_GAL/48GAL001.HTM#12 - Гал. 1:12 , http://www.biblija.info/ekavski/51_KOL/51KOL001.HTM#25 - Кол. 1:25 , http://www.biblija.info/ekavski/54_1TI/541TI001.HTM#12 - 1 Тим. 1:12
17. Избављајући те од народа јеврејског и од незнабожаца, којима ћу те послати,
http://www.biblija.info/ekavski/44_DEL/44DEL009.HTM#15 - Дела 9:15 , http://www.biblija.info/ekavski/44_DEL/44DEL018.HTM#6 - Дела 18:6 , http://www.biblija.info/ekavski/45_RIM/45RIM001.HTM#5 - Рим. 1:5 , http://www.biblija.info/ekavski/48_GAL/48GAL001.HTM#15 - Гал. 1:15 , http://www.biblija.info/ekavski/54_1TI/541TI002.HTM#7 - 1 Тим. 2:7 , http://www.biblija.info/ekavski/55_2TI/552TI001.HTM#11 - 2 Тим. 1:11
18. Да им отвориш очи да се обрате од таме к виделу и од области сотонине к Богу, да приме опроштење греха и достојање међу освећенима вером мојом.
4. галатима 1-11-17
11. Али вам дајем на знање, браћо, да оно јеванђеље које сам ја јавио, није по човеку.
http://www.biblija.info/ekavski/46_1KO/461KO015.HTM#1 - 1 Кор. 15:1
12. Јер га ја не примих од човека, нити научих, него откривењем Исуса Христа.
http://www.biblija.info/ekavski/45_RIM/45RIM016.HTM#25 - Рим. 16:25 , http://www.biblija.info/ekavski/49_EFE/49EFE003.HTM#3 - Ефес. 3:3 , http://www.biblija.info/ekavski/60_1PE/601PE001.HTM#20 - 1 Пет. 1:20
13. Јер сте чули моје живљење некад у Јеврејству, да сам одвише гонио цркву Божију и раскопавао је.
http://www.biblija.info/ekavski/44_DEL/44DEL008.HTM#3 - Дела 8:3 , http://www.biblija.info/ekavski/44_DEL/44DEL009.HTM#21 - Дела 9:21 , http://www.biblija.info/ekavski/44_DEL/44DEL026.HTM#4 - Дела 26:4 , http://www.biblija.info/ekavski/54_1TI/541TI001.HTM#13 - 1 Тим. 1:13
14. И напредовах у Јеврејству већма од многих врсника својих у роду свом, и одвише ревновах за отачке своје обичаје.
http://www.biblija.info/ekavski/24_JER/24JER009.HTM#14 - Јер. 9:14 , http://www.biblija.info/ekavski/41_MAR/41MAR007.HTM#5 - Мар. 7:5 , http://www.biblija.info/ekavski/50_FLB/50FLB003.HTM#6 - Филиб. 3:6
15. А кад би угодно Богу, који ме изабра од утробе матере моје и призва благодаћу својом.
http://www.biblija.info/ekavski/23_ISA/23ISA049.HTM#1 - Иса. 49:1 , http://www.biblija.info/ekavski/23_ISA/23ISA049.HTM#5 - Иса. 49:5 , http://www.biblija.info/ekavski/24_JER/24JER001.HTM#5 - Јер. 1:5 , http://www.biblija.info/ekavski/42_LUK/42LUK001.HTM#15 - Лука 1:15 , http://www.biblija.info/ekavski/44_DEL/44DEL009.HTM#15 - Дела 9:15
16. Да јави Сина свог у мени, да Га јеванђељем објавим међу људима незнабошцима; одмах не питах тело и крв,
http://www.biblija.info/ekavski/40_MAT/40MAT016.HTM#17 - Мат. 16:17 , http://www.biblija.info/ekavski/47_2KO/472KO004.HTM#6 - 2 Кор. 4:6
17. Нити изиђох у Јерусалим к старијим апостолима од себе него отидох у арапску, и опет се вратих у Дамаск
5.дела на апостолите 9-7
7. А људи који иђаху с њим стајаху и чуђаху се, јер чујаху глас а не виђаху никога.
Во овие 5 стихови авторот направил катастрофални грешки:
1.дела на апос. 26-12 и 22-9 вели дека патниците
виделе светлост ,во истата книга на 9-7 вели дека патниците не виделе светлост
2.дела на апостол. 26-14 патниците паднале на земја
во 9-7 вели им се фатило јазикот и останале на исто место
3.дела на апос. 22-10 и во 9-6 светлост,не објаснува
задачата на павле а во 26-16-18 нему задачата во потполност му објаснува
4.дела на апос.22-10 и во 9-10 Задачата ке ти се
објаснува во дамаск се вели а во 26-15 задачата одма
тука му се објаснува детално
5. дела апост. 22-9 Оние кои биле до павле виделе
светло ама зборувањето на павле со светлината не го случнале се вели, ама во 22-12 не го виделе светлината ама зборувањето го слушнале.
6.дела на апостолит. 9-9 слепецот павле кој го
носат во дамаск ,очите му ги отвора еден евреин по име хананја одма после во 9-10 овој хананја велит дека бил христијанин
7.дела на апостл 22-5-11 вели дека Павле се
окоравил значи станал слепец и да не дужам одел на кај дамаск а во писмото на галатјаните 1-15-16 велит дека
не одел во дамаск туку во арабија и таму останал 2-3 години
Навистина јасно се гледа дека не можел павле да зборува со ова светлина или дух како што се тврди горенаведените стихови јасно тоа го кажува све се овие докажани измислици на Лука.
sleduva
Павле го проповедува Библијата
|
Постирано од: Isis
Датум на внесување: 17.Мај.2007 во 00:12
Danyal1907 напиша:
sleduva
Павле го проповедува Библијата
|
ај нека не следува Павле ГО ПРОПОВЕДУВА Библијата  кој новокомпониран глагол
|
Датум на внесување: 17.Мај.2007 во 00:13
новокомпонирана вера новокопмонирана наука новокомпониран глагол...
што е тука чудно?    
-------------
|
Постирано од: Studentski Klub
Датум на внесување: 17.Мај.2007 во 12:06
Да, навистина.
Браво Аџија, вешт си со зборови и 0 со аргументи!!
------------- Незнаењето е најголемиот непријател на луѓето!
|
Датум на внесување: 17.Мај.2007 во 13:50
не се потресувај толку студентски клуб, уште не сум ни почнал да го вадам арсеналот што го имам складирано за исламот...   
немој да си излезеш и ти помодрен, како многумина пред тебе... Распрашај се убаво прво, кај калифот, мист, миралем, итн итн...   
-------------
|
Датум на внесување: 24.Мај.2007 во 23:24
Како Павле станува следбеник на Исус?
Во делата на апостолите 9:9,18:19,22:16, ,26:29,према
патот кон Дамаск Павле гледа едно светло (Исус) и станува
слеп,го носат во Дамаск ,3 дена останува слеп еден евреин по име Хананја му ги отвора очите (детски приказки) и нему му објаснува задачата.Неколку дена останува во Дамаск шетајки по еврејските храмови каде почнува да проповеда,
ама евреите сакаат да го убиваат така да павле бега во Ерусалим кај апостолите.Апостолите него не го примаат,по гаранција на Барнабас ,Павле сепак останува тука под контрола на апостолите. во Ерусалим евреите сакаат да го убиваат така да бега во тарсус.
Према истражувањата :Павле ,под директива и милоста на
Барнабас 15 год.само на евреите проповедуваат Библија ,после овие 15 год Павле во 53 год. Сака да проповеда Библијата и на паганите и тоа различно на проповедта на Исус,овата Библија и кој ке биде по
прифатлив за паганите ,така да денешните сите обичаи на христијаните си имаат потекло од паганите.
Библијата на Павле:
1.Обрезување-пошто тогаш обрезување за паганите било
предмет за потсмев обрезувањето Павле го дига како непотребно.
2.Законите во стариот закон ги прогласува за невредни
3.Исус,а го покажува како богови на мистичките религии
4.Исто Исус,а го покажува како боговите на паганите каде
умираат па се оживуваат
5.Верување во крстот
6.Измислува тезата дека секој човек се рага со гревови
(Адам & Ева)
7.Ги Вметнува со измени некои ритуали од еврејството
8.Го измислува тројството
Со овие измени тој измислува сосема спротивно на учењето
на Исус и поради тоа апостолите него го отфрлаат. Многу добро знаел грчки и поради тоа што бил граганин на римската империја ,таму го проповедува својата Библија како што им одговара токму на овие пагани.Одит во Галатија го формира црквата ,апостолите го пратат ,во една црква Павле и апостолите се расправаат каде апостолите објавуваат дека :Павле има расипано има вметнето свои мисли спротивно на Исусовото учење и дека неговото учење нема врска што Исусовото учење и поголемиот дел од народот ги прифакаат овие тврдења на апостолите и се обрезуваат.
Павле за апостолите на Исус вели:писмо на галачаните 2:3-6
3 Ali ni Tito, koji je bio s menom, premda je bio neznabožac, nije bio primoran da se obreže.
4 A to zbog lažne braće, koja se nametnuše i ušuljaše, da uhode slobodu našu, koju imamo u Kristu Isusu, da nas zarobe,
5 Ovima ne popustismo nimalo, ni za čas, da istina evanđelja ostane kod vas.
6 Oni nasuprot, koji su bili ugledni, tko su inače oni bili, ne marim ništa, jer Bog ne gleda, tko je tko, i ovi, koji su bili ugledni, ništa me novo ne naučiše,
Како што се гледа Павле едноставно за овие вели дека се
,,лажни брака,, али во овие ,,брака ,, беа и Апостолите на Исус така да и црквата за правите ,вистинските апостоли на Исус вели дека се херетици и не реформирани евреи.
Што за овие Апостоли самиот Исус вели:Лука 10- 16 Tko vas sluša, mene sluša; tko vas prezire, mene prezire; a tko
prezire mene, prezire onoga koji je mene poslao."
|
Датум на внесување: 25.Мај.2007 во 09:58
пријателче врска немаш Св. ап. Павле станува апостол на чидесен начин односно бил повикан за апостол од бога дилемата заобрезанието настана ла за оние луѓе кои не биле јудејци дали ти требало прво да се обрезаат па да го примат христијанството па си свикале апостолски собор во 51 и долучиле дека не е потребно Христос никој од стерозаветните закони не отфрли пошто он и самиот ги извршил бил обрезан принесувал жртва бил преставен пред храмот идр. но тој донесува посовршен закон од старозаветниот законот на љубовта за разлика од стариот закон кој бил закон на правото никогаш небил проповедан како бог на некои мистерии или мистични појави за света троица дека е бог има многу примери во стариот и во новиот завет (тројцата патници кај дабот мамре, хрувимската песна идр.) наброј кој еврејски ритуали се задржани денес во превославието крстото кој то догаш бил на срамна казна сега станува симбол на неговата жртва за нас луѓето односно симбол на спасението
------------- Нова заповед ви давам да се љубите еден со друг како што Јас ве возљубив така и вие да се љубите еден со друг.По тоа ке ве познаат сите дека сте мои ученици, ако имате љубов меѓу себе (Јов. 13-34,35)
|
Датум на внесување: 25.Мај.2007 во 11:19
ПОВЕЌЕ ЧУДЕН ОТКОЛКУ ЧУДЕСЕН!
А, ЗА ИСЛАМОТ НЕ МИ ЗБОРИ КОГА ЗА РИСЈАНСТВОВО НЕ СИ ЗНАИШ!
И, СЕГА, КОЈ ЈА НАПИШАЛ?
|
Датум на внесување: 25.Мај.2007 во 12:43
Авторот е Бог, писатели се ап. Павле, Силван и Тимотеј.
-------------
|
Датум на внесување: 25.Мај.2007 во 16:41
Аџо кажими кој се овие силван и Тимотеј кој пишувале библија
|
Датум на внесување: 25.Мај.2007 во 17:05
ООО Аџооо?
Криеш нешто?
|
Датум на внесување: 25.Мај.2007 во 20:02
чаир напиша:
Аџо кажими кој се овие силван и Тимотеј кој пишувале библија
|
Отвори Библија бе чаир, срамота е богослов да не знае...
1 Сол. 1:1.
-------------
|
Датум на внесување: 31.Мај.2007 во 14:37
Вовед во насловите на книгите и нивно набројување:
Христијаните своите книги ги делат на два дела:
Прв дел: Книги за кои сметаат дека се напишани со
посредство на веровесници кои живееле пред Иса а.с http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=583806&ID=225#_ftn1 - - 1 ., и го нарекуваат "Стар Завет".
Втор дел: Книги за кои сметаат дека се напишани со на- дахнение, по смртта на Иса а.с. и го нарекуваат "Нов Завет".
Стариот и Новиот завет заедно ја сочинуваат "Библи - јата". Тоа е грчки збор со значење "книга", а на обвивката на таа нивна книга која ги содржи двата завета пишуваат "Свето Писмо". Првиот дел на нивното Свето писмо http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=583806&ID=225#_ftn2 - - 2 е Стариот завет и тој ги содржи следните посланија http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=583806&ID=225#_ftn3 - 3 :
Книга на Постанок (Битие)
Книга на Излез (Излез)
Левитски законик (Левит)
Книга на броеви (Броеви)
Повторен закон (Второзаконие)
Овие пет книги се насловени како "Мојсиево Петокни - жие http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=583806&ID=225#_ftn4 - - 4 " или Тора http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=583806&ID=225#_ftn5 - - 5 . Тора е збор со хебрејско потекло а има значење: закон, право и подучување. Меѓутоа, тие денес под зборот Тора го подразбираат Стариот завет т.е. "Мојсиевото Петокнижие" и следните книги:
6. Јосиј http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=583806&ID=225#_ftn6 - - 6
7.Книга за Израелеви судии (Судии)
8.Книга за Рут (Рута)
9.Прва книга Самоил
10.Втора книга Самоил
11.Прва книга Цареви
12.Втора книга Цареви
13.Прва книга Летописи
14.Втора книга Летописи
15.Езра
16.Неемија
17.Естира
18.Јов
19.Псалми http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=583806&ID=225#_ftn7 - - 1 (Давидови ) http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=583806&ID=225#_ftn8 - - 2
20.Пословици (Соломонови) http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=583806&ID=225#_ftn9 - - 3
21.Проповедник
22.Песна над песни
23.Книга на пророк Исаија
24.Книга на пророк Еремија
25.Книга плач Еремиин
26.Книга на пророк Езекиел
27.Книга на пророк Даниел
28.Книга на пророк Осија (Хошеа)
29.Книга на пророк Јоил (Јоел)
30.Книга на пророк Амос
31.Книга на пророк Авдија (Обадија)
32.Книга на пророк Јона
33.Книга на пророк Михеј
34.Книга на пророк Наум
35.Книга на пророк Хабакук
36.Книга на пророк Софонија
37.Агеј
38.Книга на пророк Захарија
39.Книга на пророк Малахија (овој пророк живеел 420.г.
п.н.е.) http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=583806&ID=225#_ftn10 - - 4
Самирјаните http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=583806&ID=225#_ftn11 - - 5 од сите овие книги признаваат само седум:
Мојсиевото Петокнижие, книга на Исус Навин (Јошуа) и
книга за Израелеви судии (Судии). Тој самирјански Теврат
(Тора) се разликува од хебрејскиот кој го прифатиле евреите
а пак тие два се разликуваат од грчкиот Теврат (Тора). Во грчкиот Теврат (Тора) се наоѓаат седум посланија повеќе отколку во хебрејскиот, кои се нарекуваат апокрифни посланија а тие се :
1.Барох ( израелски веровесник )
2.Тобија
3.Јудита
4.Мудроста на Соломон
5.Книга на Исус Навин (Јошуа)
6.Прва книга за Макабејците
7.Втора книга за Макабејците
И со ова грчкиот Теврат (Тора) опфаќа 46 посланија. А што се однесува до Новиот Завет што представува втор дел од нивното "Свето Писмо" тој сега содржи 27 посланија со следниве наслови:
1.Евангелие според Матеј
2.Евангелие според Марко
3.Евангелие според Лука
4.Евангелие според Јован
Поимот "Евангелие" е резервирано за овие четири посланија, па се користи изразот "Четирите Евангелија".
Зборот "Евангелие" е земен од грчкиот збор "Инкилијус" или од коптскиот збор "Инклијун"кој значи "радосна вест" или "подучување". Меѓутоа тие денес под поимот "евангелие" подразбираат книги кои ги опфаќаат сите книги на Новиот завет т.е. четирите Евангелија и следниве додатоци:
5.Апостолски дела
6.Јаковово послание
7.Прво Петрово послание
8.Второ Петрово послание
9.Прво Јованово послание
10.Второ Јованово послание
11.Трето Јованово послание
12.Јудино послание
13.Послание до Римјаните
14.Прво послание до Коринтјаните
15.Второ послание до Коринтјаните
16.Послание до Галатјаните
17.Послание до Ефесјаните
18.Послание до Филипјаните
19.Послание до Колосјаните
20.Прво послание до Солунјаните
21.Второ послание до Солунјаните
22.Прво послание до Тимотеј
23.Вторп послание до Тимотеј
24.Послание до Тит
25.Послание до Филимон
26.Послание до Евреите
27.Откровение на Јован
Според тоа вкупниот број на посланија во Светото Пи-
смо кај христијаните има оваков редослед :
Во хебрејскиот Теврат(Тора) : Стар завет(39) +Нов за- вет (27) = (66) посланија.
Во грчкиот Теврат(Тора) : Стар завет (46) + Нов завет
(27) = (73) посланија.
Во 325.г.н.е. во градот Ница http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=583806&ID=225#_ftn12 - - 1 , по наредба на владетелот Константин (И ) http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=583806&ID=225#_ftn13 - 2 одржан е собир на христијански научници
поради донесување мнение за сомнителните посланија. Овој собир, откако се посоветил, донел одлука да се прифати само Јудиното послание а отфрлат останатите (14) бидејки се
сомнителни, измислени и не прифатливи. Тие посланија се:
1.Естира
2.Јаковово Послание
3.Второ Петрово Послание
4.Второ Јованово Послание
5.Трето Јованово Послание
6.Јудино Послание
7.Послание до Евреите
8.Пословици (Соломонови)
9.Тоба (Тобиј)
10.Барух
11.Книга на Исус Навин (Јошуа)
12.Прво послание до Макабејците
13.Второ послание до Макабејците
14.Откровение на Јован
Тоа јасно се глада во воведот на книгата Јудино Послание што ја напишал Јером http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=583806&ID=225#_ftn14 - - 1 (умрел 420 г.п.н.е.). Само по 39 г. (364 г.н.е.) се одржал нов собир на христијанските научници во градот Лудисија кој заклучува дека мора да се признаат првите седум посланија (види од број 1-7) кои, претходниот собир во Ница ги отфрлил како исправни и неискривени, а наредните седум (види од 8-14) како лажни и искривени па не се дозволува нивно прифаќање.
Собирот овие заклучоци ги потврдил и јавно ги прогласил.
Повторно по 33 години, (397 г.н.е.) се одржал нов собир на христијанските учењаци во градот Картага,(се наоѓа во Туни- скиот залив) кој заклучува дека мора да се признаат и другите седум посланија (од 8-14) кои ги отфрлиле претходните два собира сметајки ги сомнителни и лажни. Според тоа овој собир на Картага ги поништил заклучоците на претходните два одржани собира и утврдил дека сомнителните и лажни посланија се всушност сите вистинити и прифатливи за пого- лем број христијани. И на ова се останало 12 векови, се до половината на 16 век кога се појавила протестантската секта и ги отфрлила следните книги:
Јудино Послание
Пословици (Соломонови)
Книгата на Тобиј
Книгата на Барохин
Книга на Исус Навин (Јошуа),и
Книга за Макабејците
Од посланието "Естира" кое сочинувало (16) поглавја, протестантите ги прифатиле само првите 9 поглавја (до кра- јот на третиот пасус на десетото поглавја) а ги отфрлила сите од (четвртиот пасус на десеттото поглавје ) се до крајот на 16 поглавје. За исправноста на таквата постапка тие ги
навеле следните докази:
1.Хебрејскиот оригинален текст на овие посланија е
изгубен и постои само негов превод.
2.Евреите од Ибрианско потекло не ги признаваат овие
апокрифни посланија на Стариот завет.
3.Многумина христијани овие посланија ги отфрлаат и
не се согласуваат дека се исправни.
4.Јером (умрел 420 г.) за овие посланија рекол дека не се
комплетни и доволни за да ги решат верските прашања.
5.Клаус изјавил дека некои делови од овие посланија не-
можат да се прочитаа, особено Втората книга за Макабејците.
Погледни, како, книгите што ги отфрлиле илјадниците претходници поради изгубеноста на нивниот оригинал, нивно
искривување, отфрлање од старана на евреите, станале кај
мнозина христијани прифатливи, надахнати и задолжителни
да се следат. А католичката црква http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=583806&ID=225#_ftn15 - 1 и до денес ги прифаќа
сите апокрифни, сомнителни и лажни книги, сеедно припаѓале тие на Новиот или Стариот завет, следејќи ја одлуката од собирот на Картага.
А каква вредност и смисол има тоа што овие денес прифаќаат она што нивните претходници го отфрлиле!?
Одржаните собири претставуваат само темел и основа за разединување на христијаните кои се сомневаат во исправноста и божественото вдахновение на нивните книги.
http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=583806&ID=225#_ftnref1 - 1)Hris. Isus ili Mesija; verovesnik na narodot izraelski, roden vo Nazaret i od negovoto ra|awe se presmetuva vremeto, odnosno nova era.
http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=583806&ID=225#_ftnref2 - 2) Biblija, koja sledbenicite na Knigi ja smetaat sveta.
http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=583806&ID=225#_ftnref3 - 3) Knigi, se misli na nekoja od bibliskite knigi.
http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=583806&ID=225#_ftnref4 - 4)Isl. Musa a.s. odnosno golem Allahov pratenik na izraelcite za koj vo k*ranot se govori pove}e.
http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=583806&ID=225#_ftnref5 - 5) Isl. Tevrat, odnosno Allahova kniga objavena na Musa a.s.
http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=583806&ID=225#_ftnref6 - 6) Knigata na Josij sin Amonov koj stanuva vladetel vo 638 g.p.n.e.
http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=583806&ID=225#_ftnref7 - 1) Isl. Z ebur, kniga objavena na Davud a.s.
http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=583806&ID=225#_ftnref8 - 2) Isl. Davud a.s. , pratenik na izraelcite, tatko na Sulejman a.s.
http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=583806&ID=225#_ftnref9 - 3) Isl. Sulejman a.s. , sin na Davud a.s.
http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=583806&ID=225#_ftnref10 - 4) (g.p.n.e.) pred novata era odnosno pred ra|aweto na Isa a.s. a za da-
tumite po negovoto ra|awe }e pi{uvame n.e.
http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=583806&ID=225#_ftnref11 - 5) Samira e grad 8 km. odale~en od Napolis.Toj bil dolgo vreme pres- tolnina na deset izraelski plemiwa, taka {to imeto Samira se ko - ristelo za celoto severno kralstvo. Podocna site `iteli vo sred - niot del na Palestina (okulu Napolis) bile narekuvani Samirjani. Nivniot broj denes e mnogu mal.
http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=583806&ID=225#_ftnref12 - 1) Nica,Nikaia e star grad vo mala Azija - dene{en Iznik, i vo nego se odr`ani dva golemi hristijanski sobiri: 325. i 787.g.
http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=583806&ID=225#_ftnref13 - 2) Kostantin,(288-337),sin na carot Konstantin i cariraca Helena,
rimski imperator koj vladee samostojno od 312.g. Vo 313.g. izdal za -
kon so koj na hristijanite im dal pogolemi prava. Toj prv dojde do ideja da gi povika hrist.sobiri. Pod negov nadzor e odr`an Nikejsko-
ekumenskiot sobir, na koj se vodela rasprava za Arijusievoto osporu-
vawe na bo`estvenata su{tina na Isa a.s.
http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=583806&ID=225#_ftnref14 - 1) Jerom: (348-420), eden od najgolemite misioneri vo prvoto vreme na
hristijanite,poznat kako (Saint). Negovi najpoznati dela se: "Prevod
na Evangelijata na latinski jazik" i "Popis na nastanite".
http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=583806&ID=225#_ftnref15 - 1) Hrist ijanska sekta koja ne opfa}a samo eden odreden narod, tuku
nastojuva da go sobere siot narod pod nivno zakrilo.Go priznava i
sledi rimskiot papa, kako vrhoven duhoven poglavar na site katoli -
ci vo svetot. Najgolem broj na privrzanici ima vo Italija, Avstrija,
Belgija,Francija, [panija i Portugalija. Bidejki pod nejzino zakrilo ima pogolem broj zapadni zemji, ja narekuvaat zapadna crkva ili la - tinska crkva. Dodeka za gr~kata crkva se veli deka e isto~na crkva ili ortodoksna, koja ne go priznava papata. Ortodoksnata crkva e naj ra{irena vo Gr~ka i jugoisto~na Evropa.
Osnovnata razlika pome|u katoli~kata i protestantskata crkva e vo
toa {to protestantite baraat slobodno mislewe, istra`uvawe,prou-
~uvawe na verata i nejzinite temelni dogmi, dodeka katolicite seto toa go zabranile, `estoko kaznuvajki i na loma~a palejki gi nekoi slobodoumni nau~nici. Me|utoa, ovdeka ne se raboti za va`ni razmi- nuvawa, bidejki dvete sekti veruvaat vo trojstvo, vo bo`estvenata priroda na Isa a.s. i vo negovoto raspnuvawe poradi otkup na ~ove -~kite grevovi. (El-Mevsua' el-'arabijje el-mujessere: str. 1489.).
|
Датум на внесување: 31.Мај.2007 во 14:57
комплетните одлуки на Никејскиот Собор ги има на интернет...
Најди ми го таму тоа што го зборуваш, пошто вака ептен се расфрлаш, а се кладам дека не си прочитал ни вовед од тој Собор...
За сите неупатени, Никејскиот Собор воопшто не дискутира за Библискиот Канон. Библискиот Канон (листата на книги влезени во Библијата) не е одобрен, или отфрлен на ниеден собор, туку настанува спонатано, преку силата на Божјата Реч што ја има во оние книги кои ја формираат раната црква...
-------------
|
Датум на внесување: 31.Мај.2007 во 15:05
Да, спонтано, ... пиши-бриши....
Не се вади бе аџо, прочитани се вашите збунувачки и нелогични ставови...
|
Датум на внесување: 31.Мај.2007 во 15:06
Погледни, како, книгите што ги отфрлиле илјадниците претходници поради изгубеноста на нивниот оригинал, нивно
искривување, отфрлање од старана на евреите, станале кај
мнозина христијани прифатливи, надахнати и задолжителни
да се следат. А католичката црква http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=588170&ID=1222#_ftn1 - 1 и до денес ги прифаќа
сите апокрифни, сомнителни и лажни книги, сеедно припаѓале тие на Новиот или Стариот завет, следејќи ја одлуката од собирот на Картага.
А каква вредност и смисол има тоа што овие денес прифаќаат она што нивните претходници го отфрлиле!?
Одржаните собири претставуваат само темел и основа за разединување на христијаните кои се сомневаат во исправноста и божественото вдахновение на нивните книги.
http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=588170&ID=1222#_ftnref1 - 1) Hrist ijanska sekta koja ne opfa}a samo eden odreden narod, tuku
nastojuva da go sobere siot narod pod nivno zakrilo.Go priznava i
sledi rimskiot papa, kako vrhoven duhoven poglavar na site katoli -
ci vo svetot. Najgolem broj na privrzanici ima vo Italija, Avstrija,
Belgija,Francija, [panija i Portugalija. Bidejki pod nejzino zakrilo ima pogolem broj zapadni zemji, ja narekuvaat zapadna crkva ili la - tinska crkva. Dodeka za gr~kata crkva se veli deka e isto~na crkva ili ortodoksna, koja ne go priznava papata. Ortodoksnata crkva e naj ra{irena vo Gr~ka i jugoisto~na Evropa.
Osnovnata razlika pome|u katoli~kata i protestantskata crkva e vo
toa {to protestantite baraat slobodno mislewe, istra`uvawe,prou-
~uvawe na verata i nejzinite temelni dogmi, dodeka katolicite seto toa go zabranile, `estoko kaznuvajki i na loma~a palejki gi nekoi slobodoumni nau~nici. Me|utoa, ovdeka ne se raboti za va`ni razmi- nuvawa, bidejki dvete sekti veruvaat vo trojstvo, vo bo`estvenata priroda na Isa a.s. i vo negovoto raspnuvawe poradi otkup na ~ove -~kite grevovi. (El-Mevsua' el-'arabijje el-mujessere: str. 1489.).
|
Датум на внесување: 31.Мај.2007 во 15:12
Studentski Klub напиша:
Да, спонтано, ... пиши-бриши....
Не се вади бе аџо, прочитани се вашите збунувачки и нелогични ставови... |
јас мислам дека реков... НИкејските документи ги има јавно на интернет. Најди ми каде има таква одлука, со линк со се, па ќе дебатираме... Дотогаш шшшшшшшш.....
Пошто не си ги ни видел, ниту имаш појма што дебатирале таму, туку веруваш на некои брошури пишувани од оџи со 4 одделение...
-------------
|
Датум на внесување: 01.Јуни.2007 во 01:07
ah ne neje vo site tuku na site im dade dusha za da zivejat i taa dusha je shto te pravi koj kako si.a za Gospo nemoze da je vo chovek duri ne go prifati i zaverva vo Nego.
|
Постирано од: Ghost
Датум на внесување: 01.Јуни.2007 во 01:10
тоа е од библијата така? Ако е така ондак џабе ми збориш, сто пати кажав, мене бибилијата ми е исто како 1001 ноќ, како Грчка митологија, т.е. приказни...   Како може пред толку години некој да од стап да напраи змии, или да го крене цело море, или што ти уште знам таму   Абре приказни чисти приказни за деца  
------------- MACEDONIA - LAND OF SUPERIOR NATION
|
Датум на внесување: 01.Јуни.2007 во 01:16
ama chekaj be ghost ako vervash Bog je vo site ko taka je i vo tebe pa kako mozish da ne vervash vo ovie raboti be. znachi Bog ne je vo tebe.nemozish samo n ekoi raboti da gi vervash a nekoi ne.
|
Датум на внесување: 01.Јуни.2007 во 01:23
абе знаеш во што верувам јас? верувам во некоја виша сила таму горе, но тоа што е напишано од чпвековите раце, па уште илјадници години наназад, и тоа како верувам дерка до денешен ден целата таа книга претрпувала толку многу промени, шо не се знае веќе ни дали некој збор воопшто е пригинал од првичната верзија на библијата   Што значи, уверен сум дека црквата направила све за да биде највлијателна врз неукото население во тоа време, каде била буквално тиранин а не пропагадор на добра и чиста душа   
|
Датум на внесување: 01.Јуни.2007 во 01:28
ok ghost so toa za knigata menuvana ti ova velish so toa deka chovekot je pogolem od Bog i oti Bog nema sila da ja zachuva biblijata.toa go klava bog poniski od nas lugeto.no vervash oti ima sila taa sila je Gospo.
|
Датум на внесување: 01.Јуни.2007 во 01:35
епа баш тоа и ти го велам, а дека Бог е толку голем и дека би забранил, ондак ајде кажи ми зошто ниедна божја заповед човекот не ја исполнил???  Кај е тука Бог кој сам ги дал тие заповеди да стави крај???  Гледаш дека таа книга уопште не игра никаква улога за тоа дали Бог е голем или не 
|
Датум на внесување: 01.Јуни.2007 во 09:40
ghost narodot je tolku greshen shto nemozime zapovedite da gi chuvame zatoa dojde Hristos oti znaeshe nie nemozime da toa go ispolnime pa zapovedite se zakoja na Krstot so Hristos.(ako te razbrav tochno).a za krajot e bash se se sluchuva shto je pishano vo biblijata no za da videsh toa treba da si duhovno preroden.samiot Hristos toa go reche i po moje iskustvo tochno je toa,
|
Датум на внесување: 01.Јуни.2007 во 09:53
тоа што е напишано од човековите раце, па уште илјадници години наназад, и тоа како верувам дека до денешен ден целата таа книга претрпувала толку многу промени, што не се знае веќе ни дали некој збор воопшто е оригинал од првичната верзија на библијата   Што значи, уверен сум дека црквата направила се за да биде највлијателна врз неукото население во тоа време, каде била буквално тиранин, а не пропагадор на добра и чиста душа   

епа баш тоа и ти го велам, а дека Бог е толку голем и дека би забранил, ондак ајде кажи ми зошто ниедна божја заповед човекот не ја исполнил??? Зашто е премногу лаком, тврдоглав, и човек, а има кои тоа го исполнуваат! Кај е тука Бог кој сам ги дал тие заповеди да стави крај???Ќе стави крај на Судниот Ден, зашто овој свет е само тест за вечноста!  Гледаш дека таа книга уопште не игра никаква улога за тоа дали Бог е голем или не  Да, баш поради тоа во ова време Библијата е премногу митолошко-паганска! За жал, да не беше нивната интервенција
|
Постирано од: Isis
Датум на внесување: 01.Јуни.2007 во 10:11
Ghost напиша:
тоа што е напишано од човековите раце, па уште илјадници години наназад, и тоа како верувам дека до денешен ден целата таа книга претрпувала толку многу промени, што не се знае веќе ни дали некој збор воопшто е оригинал од првичната верзија на библијата   Што значи, уверен сум дека црквата направила се за да биде највлијателна врз неукото население во тоа време, каде била буквално тиранин, а не пропагадор на добра и чиста душа
|
Библијата е веродостојна книга, тоа го потврдуваат и внатрешниот тест и библиографскиот и надворешниот тест! Како сме ја добиле Библијата - ЦЕЛОТО СВЕТО ПИСМО Е ОД БОГА ВДАХОВЕНО! ПРЕД СЕ ТРЕБА ДА ЗНАЕТЕ ДЕКА НИТИ ЕДНО ПРОРОШТВО ВО СВЕТОТО ПИСМО НЕ Е САМОВОЛНА ОБЈАВА, ТУКУ СВЕТИОТ ДУХ ГИ ПОТТИКНУВАЛ И ВОДЕЛ БОЖЈИТЕ ЛУЃЕ ДА ГО ЗБОРУВААТ ОНА ШТО ИМ БИЛО НАЛОЖЕНО ОД БОГ! На кој начин Бог ја пренел својата порака до писателите на Светите Книги и до сите луѓе? Светото Писмо е вербално, пленарно и органски од Бога вдаховено! значи- секој збор(вербално) целината и содржината и концептот (пленарно) и личните способности за изразување на секој писател (органски) биле под Божјо раководство за да се запишат Бочјите вистини! Како е обезбедено точното препишување на оригиналите? Преку Трансмисија (Бог надгледува) и според строги правила, да знаеш само колку строги правила постоеле во школите кои се бавеле со препис, каде само една буква ако погрешиш се горел целиот лист, нема корекции туку спалување, така да нема сомнеж дека Библијата не е изменета, па зарем Бог за кој веруваме дека е најмоќното суштество би дозволил ширење на книга кој не е точна 
-------------
|
Датум на внесување: 01.Јуни.2007 во 10:15
Ghost напиша:
абе знаеш во што верувам јас? верувам во некоја виша сила таму горе, но тоа што е напишано од чпвековите раце, па уште илјадници години наназад, и тоа како верувам дерка до денешен ден целата таа книга претрпувала толку многу промени, шо не се знае веќе ни дали некој збор воопшто е пригинал од првичната верзија на библијата  
|
во ред е човек кој не е информиран, да има вакво мислење, кое се разбира во оваа држава се креираше со смислена пропаганда 45 години... Не го осудувам, напротив, разбирам од каде доаѓа неговата неинформираност, но жално е човек интелктуалец во денешно време да не ја истражи религијата на своите предци, бидејќи тие не биле ниту поглупави, ниту понаивни, ниту полековерни од нас. Очигледно пронашле нешто скапоцено и вредно во тоа во што го вложиле својот живот...
-------------
|
Датум на внесување: 01.Јуни.2007 во 11:44
А каква вредност и смислa има тоа што овие денес гo прифаќаат она што нивните претходници го отфрлиле!?
|
Датум на внесување: 01.Јуни.2007 во 15:59
аџија напиша:
Ghost напиша:
абе знаеш во што верувам јас? верувам во некоја виша сила таму горе, но тоа што е напишано од чпвековите раце, па уште илјадници години наназад, и тоа како верувам дерка до денешен ден целата таа книга претрпувала толку многу промени, шо не се знае веќе ни дали некој збор воопшто е пригинал од првичната верзија на библијата  
|
во ред е човек кој не е информиран, да има вакво мислење, кое се разбира во оваа држава се креираше со смислена пропаганда 45 години... Не го осудувам, напротив, разбирам од каде доаѓа неговата неинформираност, но жално е човек интелктуалец во денешно време да не ја истражи религијата на своите предци, бидејќи тие не биле ниту поглупави, ниту понаивни, ниту полековерни од нас. Очигледно пронашле нешто скапоцено и вредно во тоа во што го вложиле својот живот...
|
абе остај ти тоа, туку ајде чим толку викаш дека е бегрешна книгава, дај повтори некое чудо од ондека, или не не... ти не беше светец, аии извини   Ајде има ли некој кој што може барем само едно малечко малечко чудо да напраив, не мора оние огромнине ондека шо се пишани, се чудам само коио чуда се поголеми, овие у библијата, или оние у грчката митологија   И тие 45 години што ги збориш, нити знам за кого мислиш, а нити пак некој дошол кај мене и да ми ја наполни главата со нешто, уствари кога ќе размислам да бееееее, доаѓаа некои личности и ми ја полнеа главата со гледање на кафе претходно   
|
|