Испечати | Затвори го прозорот

ПРАТЕНИКОТ МУХАМЕД

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: АРХИВА
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: право на избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=6506
Датум на принтање: 25.Јуни.2025 во 09:52
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: ПРАТЕНИКОТ МУХАМЕД
Постирано од: aladin
Наслов: ПРАТЕНИКОТ МУХАМЕД
Датум на внесување: 01.Февруари.2007 во 17:41
SO CEL DA JA ZPOZNAEME PODOBRO JAVNOSTA SO LICNOSTA I DELOTO NA  MUHAMED VERSKI VODAC NA ISLAMOT  -----DAVAME NA UVID NEKOI ANALIZI I RAZMISLUVANJA!

Коментари:
Датум на внесување: 02.Февруари.2007 во 12:05
zosto dosega muslimanite ne kazale na forumot deka i samiot k*ran veli deka muhamed dobival,,otkrovenija ,,  od  demonite i gjavolot?

zosto ja krijat vrskata ma muhamed  so magite i vracarite ???????

zatoa li ,sto posle toa covek moze da donese zaklucok deka   muhamed  e mag i vracar ili trpel i bil pod takvi vlijanija???????

zosto go krijat faktot deka - muhamed dozvolil obozuvanje na tri paganski boga(lat, uzat  ,mena)??????

kade e sega verata vo samo,,eden,, bog?

-------------

Постирано од: khaleefah
Датум на внесување: 02.Февруари.2007 во 17:54

Na  raboti koi se potvrdeni od Quranot i hadisot ili od priznatata islamska istorija so zadovolstvo ke vi odgovoram,a  za  tie  lagi sto gi pisuvate vetuvam deka nema da gubam vreme so vas  za  toa.

Muhammed  s.a.v.s bil magepsan od  strana na Labid ibn A'SAM i nekoe
vreme pejgamberot imal maka od taa magija,se dodeka Allah dz sh
ne mu go isprate Dzibrila (Svetiot Duh) da mu ja otkrija magijata koja
se  naogala frlena vo Bunar i mu gi objavi trite poznati suri vo
Quranot za  da  se  zastituva od magii i od dzinovi

Suretul Ihlas
Suretul Feleq
Suretun Nas

Sekoj koj ke gi uci ovie 3 suri ored spienje e zastiten vo tekot na nokta
a koj ke gi uci koga ke stane e  zastiten vo tekot na denot.

Mnogu cesto so ovie 3  suri i najglavnata sura EL -FATIHA (OTVOR)
sum izlekol nekoi luge napadnati od dzinovi.

I pak vie i natamu mislete  deka nie nesto krieme Big%20smile
Zarem imalo rabota koja jas sum ja skriel dosega i nesakam da ja
odgovoram?Vo Islamot se si e jasno fala mu na MILOSTIVIOT.

I dzabe ne se trudete ,site raboti sto ke gi pisete veke gi znam,
i znam sto da  vi odgovoram.Zatoa zastedete si go vremeto ve molamBig%20smile

-------------

Датум на внесување: 02.Февруари.2007 во 18:10
k*ran 22:52
Prije tebe Mi nijednog poslanika i vjerovjesnika nismo poslali, a da šejtan nije, kad bi on što kazivao, u kazivanje njegovo nešto ubacio; Allah bi ono što bi šejtan ubacio uklonio, a zatim bi riječi Svoje učvrstio - Allah sve zna i mudar je -

smeski vo boja!
koj prorok pred muhamed bil pod dejstvo na satanata koga propovedal?
kade go slusnavte toa ?
toa go nema ni kaj evreite ni kaj hristijanite!
site tie bile pod rakovodstvo na bog -koga propovedale i satanata nema nisto so toa!
no islamot veli drugo 50-50  pola bog pola gjavol gi ucel!     zatoa e i takva vasata vera!

-------------

Датум на внесување: 06.Февруари.2007 во 12:38
od ovoj primer moze da se izvlece edna prekrasna sporedba pomegju Isus Hristos i  muhamed od arabija.DODEKA HRISTOS SE MOLEL DA IM SE PROSTAT GREVOVITE NA TIE KOI GO PLUKALE TEPALE I RASPNALE-NEVIN  OD   DRUGA STRANA TRGOVECOT I VODACOT NA KARAVANI KOJ VOJUVAL ZA KEF I VLAST  I UZIVANJA.i najtragicnoto od se ti velat deka vtoriov donel posledna i posovrsena,, objava,,

-------------

Датум на внесување: 06.Февруари.2007 во 15:02
Veke rekov deka si izmisluvate se  sto ke vi tekne na pamet i zatoa nema  da vi repliciran na vakvi temi.
Ako Isus bese povreden za  vas vie ke zboruvavte  za negoviot zivot i
delo pa lugeto ke mozea  sami da  procenat.
No vie  stanavte opsednati so Muhammed s.a.v.s i jasno e  deka
premnogu vredi sto site  temi se odnesuvaat zanego.

Vie so ova samo poveke go vozdignuvate veruj mi.
Nemoze  covek so tolku blagi pouki da gi pravel grozotiite  sto vie mu
gi prepisuvate.Nikakva slava i bogatstvo nebaral ,samiot se otkazal od
cel svoj imot i veke spomnav kolkavo bogatstvo mu bilo nudeno da se
otkaze  od povikuvanjeto kon Allah.

-------------

Постирано од: аџија
Датум на внесување: 08.Февруари.2007 во 13:09
Никогаш во своите постови не ти напишав лична навреда, и на тоа стојам и понатаму. За мене е неприфатливо да бараш од нас да молчиме за вистината за Мохамед. Не можеме да молчиме за нешто што сме уверени е измама на векот, и нешто кое толку луѓе затупува и наведува на зло... Тоа што го говориме за него, не се навреди за тебе, бидејќи е смешно да кажеш дека вистината за некоја историска личност те навредува. Повеќе е вистина да кажеш дека те боли, тоа што се разоткриваат за него такви факти, кои не ти одат во прилог...

До мене ни најмалку не допираат твоите трули навреди, бидејќи од такви екстремисти како тебе и не очекувам повеќе. Од тебе не би се сомневал и да извршиш злосторства какви што се извршуваат во името на вашиот пророк секојдневно. Но, нема да молчам за тоа што го верувам за Мохамеда.

Кога ќе видам од тебе ваква спремност, да се покаеш за сите лични навреди на овој форум, тогаш можеш да ми зборуваш повторно со некакво, какво-такво достоинство. До тогаш, остануваш само уште една капка во морето на избезумен свет кој гневот и суетата ја става пред вистината.

-------------

Датум на внесување: 09.Февруари.2007 во 15:06
EVE EDNA POUKA OD MUHAMED:

Slučajот Ibn Sunayna

-------------

Датум на внесување: 09.Февруари.2007 во 16:31
SPORED GORNITE TVRDENJE OD ISTOVREMENICITE NA MUAMED OD ARABIJA MOZEME DA GI ZAKLUCIME SLEDNITE RABOTI VO VRSKA SO NEGOVATA LICNOST:

BIL EPILEPTICAR
BIL UBICA NA POVEKE LICA ,ILI NAREDBODAVEC
PRIMAL OTKROVENIJA OD SATANATA I DEMONITE , IMAL VIZII I BOLKI SO POTENJE I TRESENJE VO ISTO VREME ,  CESTO BIL VO BEZSOZNANIJA I NEMAL SVEST!
CESTO GO OPFAKJAL NEZADRZLIV BES!
ZEMAL PLEN OD UBIVANITE  VO ZLATO I ZIVA SILA NAJPOVEKE UBAVI DEVICI!

PRODOLZUVA...

-------------

Датум на внесување: 10.Февруари.2007 во 13:33
Вистински верник, не може да се кити со симболи на насилство и злосторства. Се знае од каде е злото во светот, и сигурно не е од Бога...

А и ти кхалефа се сеќаваш добро каков ти беше аваторот. Сега и овој даија. Затоа веќе банално изгледа да прашувам имате ли нешто позитивно, нешто возвишено, нешто убаво, нешто ДОБРО во тој ислам? Веќе стана смешно да се прашува такво нешто и добро знаеш за тоа...

Барем ти немој да зборуваш за мирољубиви работи, кога имаш најпогана уста од целиов форум. Еднаш не се извини за сите твои лични навреди, а бараш извинувања за историски вистини? Смешно...смешно...

Секогаш кога ќе излезе на виделни дека сте производители на насилство и злоба, велите „дајте за нешто друго да зборуваме“. Па нема за што друго да зборуваме, затоа што ова е од ФУНДАМЕНТАЛНО значење за религијата.

Не може религија која произведува зло, да биде од Бога. Секаква друга дискуаија е бесмислена. Јас затоа повикувам, ајде, дајте ни го НАЈДОБРИОТ ваш верник, да го дискутираме... И што добив одговор? Бин Ладен, Заркави, Хамас... Трагедија до трагедија...

-------------

Постирано од: DAIJA
Датум на внесување: 12.Февруари.2007 во 18:04

Za Bo`jiot Pratenik, Muhammed, Bo`jiot mir neka e nad nego, ka`ani se mnogu pofalni zborovi od strana na poznatite svetski li`nosti, a nie vo ovaa prilika }e navedeme samo nekoi od niv:

BERNARD [O rekol: Nego treba da go nare~eme spasitel na ~ove{tvoto. Ubeden sum deka, ~ovek sli~en nemu, da bi se zanimaval so problemite na sovremenoto vreme, uspe{no }e gi zavr{e{e, donesuvaj}i mu go na ~ove{tvoto potrebniot mir i sre}a. Predvidov deka veruvaweto na Muhamed bi bilo prifatlivo za idnata Evropa, taka kako {to stana prifatlivo za sovremenata Evropa.

LA MARTINI, eden od najgolemite poeti vo Francija, me|u drugoto, za Muhamed, Bo`jiot mir neka e nad nego, rekol: Najpoznatite lu|e odlu~uvale za samo za vojskata, zakonot i dr`avata. Tie ne formirale ni{to pove}e od materijalni dobra, koi ~esto is~eznuvale pred nivnite o~i. Ovoj ~ovek, ne zapo~nal samo od vojskite, zakonite, dr`avite, dinastiite i narodite, no milioni lu|e, edna tretina od svetskoto naselenie vo toa vreme, pa i pove}e, a pove}e od ova toj gi izmeni frontovite, bo`estvata, verite, veruvawata i du{ite… Ova e Muhamed, Bo`jiot mir neka e nad nego. Zemaj}i gi predvid site kriteriumi, so koi mo`e da se meri ~ove~kata golemina, so pravo pra{uvame: Postoi li pogolem ~ovek od nego?

LAV NIKOLAEVI^ TOLSTOJ, najgolemiot ruski pisatel, me|u drugoto, za Muhamed, Bo`jiot mir neka e nad nego, rekol: Bez somnenie deka Pratenikot Muhamed e eden od najgolemite reformatori na ~ove{tvoto. Nemu mu pripa|a najgolemata zasluga za upatstvoto na ~ove{tvoto vo svetlinata na vistinata, na pravdata i mirot. Toj go spre~i krvoprolivaweto na nevinite i go otvori patot kon napredokot i prosperitetot. Ova golemo delo, ne mo`el da go napravi nikoj drug osven toj ~ovek, koj {to e zaslu`en za sekakva po~it, vosh*t i sfa}awe…

OTTO FON BIZMARK politi~ar i dr`avnik, za Muhamed, Bo`jiot mir neka e nad nego, rekol: Muhamed e nevoobi~aen ~ovek. Ne slu~ajno, Bog ne izvadi nekoj drug na svetskata scena na nastanite, Muhamed, `alam {to ne sum tvoj sovremenik. Ovaa kniga, ~ij u~itel i propoveda~ si ti, ne e tvoja kniga,…

MAHATMA GANDI, za Muhamed, Bo`jiot mir neka e nad nego, rekol: Imav `elba {to podobro da go zapoznaam `ivotot na ~ovekot, koj denes, nesomneno, ima nediskutabilno vlijanie vo milioni ~ove~ki srca. Ubeden sum, pove}e od nikoga{ porano, deka ne e sabjata onaa {to na islamot mu go obezbedi mestoto vo svetot. Ne, ne e sabjata, tuku polnata skromnost, ednostavnosta na Pratenikot, rigoroznosta kon obvrskite, negovata dlaboka po~it kon roditelite i prijatelite, hrabrosta, negovoto nepokoleblivo veruvawe vo Boga i nepokoleblivosta vo negovoto prateni{tvo.

EDVARD GIBON, genijalen istori~ar, rekol: Muhamed, ima{e odli~na memorija, humano odnesuvawe, praveden sud i odlu~uva~ki stav. Be{e hrabar vo ideate iv o deluvaweto. Prvata objava koja ja dobi od Boga, ostavi dlabok pe~at kaj nego do krajot na svojot `ivot.

XON DEJVENPORT, pro~ueniot nau~nik, rekol: Muhamed kon vozrasnite se odnesuva{e so dignitet, a kon mladite be{e skromen, predizvikuvaj}i zabuna me|u niv. Iako neu~en, vlijae{e kaj lu|eto isto kako u~itelot kaj decata. Nikoga{ ne posakuva{e da se izdignuva nad drugite. Postojano ja povtoruva{e ednakvosta pome|u lu|eto kako Bo`ji sozdanija i go dele{e par~eto leb so porane{nite robovi.

VA[INGTON IRVING rekol: Muhamed gi poseduva{e najvisokite intelektualni osobini, ima{e `iva imaginacija i nevoobi~aeno golema memorija. Toj nikoga{ ne prave{e razlika pome|u lu|eto i zatoa obi~nite lu|e neizmerno go sakaa. Vo migovite na najgolemite trijumfi, po pobedite, kon neprijatelite, nego ne go sovlada gordosta…  Lu|eto gi cene{e i po~ituva{e spored goleminata na veruvaweto, negovata manifestacija vo praksa i spored izvr{uvaweto na dobrite dela.

MAJKL H. HART, poznat amerikanski nau~nik, otkako go stavil Muhamed, Bo`jiot mir neka e nad nego, na ~elo na stote najpoznati li~nosti vo svetskata istorija, vo svoeto delo 100 najvlijatelni lu|e vo svetskata istorija rekol: Stavaweto na Muhamed na ~elo na listata na najvlijatelnite li~nosti vo svetot, mo`e da iznenadi nekoi ~itateli, a drugite da gi natera da se zapra{aat za ovoj vid rangirawe, no toj be{e edinstveniot ~ovek vo istorijata, koj be{e ubedlivo najuspe{niot, kako vo verskiot  taka i vo ostanatite aspekti.

STENLI LEJN POL, poznat istori~ar, rekol: Muhamed bil entuzijast, so blagorodno zna~ewe. Se poka`uval tolku sre}en i zadovolen, taka {to toa raspolo`enie se prenesuvalo i na drugite. Negovata uloga na Bo`ji pratenik ja vr{el so dignitet, so smirenost i so golema tolerancija.

MEJXOR A. G. LEONARD, za Muhamed, Bo`jiot mir neka e nad nego, rekol: Be{e ~ovek so seriozni i iskreni celi, ne be{e samo golem, tuku najgolemiot me|u najgolemite. Be{e ~ovek za koj ~ove{tvoto nikoga{ porano ne znaelo. Be{e veli~estven, ne samo kako Pratenik, tuku kako hrabar i dr`avnik.

LAFAJET, filosof i eden od podgotvuva~ite na osnovnata ideja na francuskata revolucija od 1789 godina, rekol: O Muhamed, toa {to ti go denese i sprovede vo svetot, ne go napravil nikoj. Ti ja donese pravdata na nedosti`no mesto...

VREDNOSTITE VO KOI POVIKUVAL        POSLEDNIOT PRATENIK

Muhamed, Bo`jiot mir neka e nad nego, vo negovite iskazi, mu govori na ~ovekot za veli~estvenite vrednosti koi, predstavuvaat jaka osnova na visokata kultura, zdravata idnina i sovr{enoto op{testvo. Za da govorme za ovie vrednosti i iskazi, }e ni bide potrebno mnogu vreme i prostor, pa zatoa vo ovaa prilika, }e spomneme nekoi od tie, kolku za ilustracija:

MILOST:

Na bitkata na Uhud, koga toj be{e povreden i zaginaa mnogu negovi drugari, blizu sedumdesetmina, toj pak, Mu se obrati na Boga so molitva: O Bo`e, upati go mojot narod, bidej}i tie ne znaat!

Koga vleze vo Meka, od kade {to be{e izbrkan, sleden od negovite drugari, voeno nadmo}en i pobroen, im re~e na neprijatelite: Odete si denska, slobodni ste.

Na milostivite }e im se smisluva Milostiviot!

BEZBEDNOST:

Vistinski musliman e onoj koj {to od negovite raka i jazik se sigurni drugite muslimani.

Ne e vistinski vernik onoj od kogo negoviot sosed ne e bezbeden od {tetite koi mo`e da mu gi nanese.

OP[TESTVENATA SOLIDARNOST

Jas i onoj {to se gri`i za sirakot, vo rajot }e bideme blisku kako pokazalecot i sredniot prst! – i poka`a so prstite.

O ~oveku, deli od toa {to ti e dadeno, pa }e ti bide dadeno i tebe!

PO^ITUVAWETO NA DRUGITE

Koj veruva vo Boga i vo Sudniot den neka zboruva dobro ili neka mol~i, i koj veruva vo Boga i vo Sudniot den neka go po~ituva svojot gostin!

Imaj go na um Boga, kade i da si. Posle lo{oto delo stori dobro delo, toa }e go izbri{e lo{oto. Vospituvaj gi lu|eto na dobar moral.

ZAJAKNUVAWE NA ME\U^OVE^KITE ODNOSI

Ne si zaviduvajte edni na drugi, ne se izigruvajte edni so drugi, ne mrazete se edni so drugi, ne vrtete go grbot edni na drugi, ne se natprevaruvajte vo kupoproda`ba i bidete Bo`ji robovi, ostanete bra}a...

Onoj {to ja ~uva ~esta na svojot brat vo negovo otsustvo, Bog }e go oslobodi od oganot na pekolot.

Posakuvaj im go na drugite ona {to si go posakuva{ sebe si.
DOBAR MORAL

Najsakan kaj Boga e ~ovekot so dobro odnesuvawe.

Navistina sum ispraten za da gi nadopolnam visokite moralni osobini.
ZNAEWETO

Nema da trgne ~ovek na pat za da bara znaewe, a angelite da ne gi {irat svoite krilja od qubov kon ona {to toj go pravi.

Vrednosta na nau~nikot nad bogobojazniot e kako vrednosta na mese~inata kon yvezdite.

^uvajte go znaeweto zapi{uvaj}i.

SEMEJNIOT @IVOT

Prifatete ja preporakata za da se odnesuvate dobro so `enite.

Najdobriot od vas e onoj koj najdobro se odnesuva so svojata `ena (semejstvo), a jas najdobro se odnesuvam kon svoeto semejstvo.

-------------
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!

Датум на внесување: 12.Февруари.2007 во 18:57
Не се сомневам дека можеш да најдеш 10 будали што ќе кажат се најдобро и за Хитлер.

Со овој пост НЕ ДОКАЖА ама баш ништо. Станува се појасно, дека не знаете систематски да ги образложите работите, бидејќи и во логиката сте заостанати (не мислам лично, туку како религија). Затоа од вашите редови нема ниту еден Ајнштајн, Моцарт, Микеланџело или Толстој...

-------------

Постирано од: sard
Датум на внесување: 13.Февруари.2007 во 23:18
Originally posted by khaleefah khaleefah напиша:

Sard koga ti rekov deka pejgamberot rekol togasnemoj da gi pretumacuvas rabotite. Ako ne ti e
vo red toa sto go rekol togas otfrli go,ne mi smeta mene toa.
Ako nie go osvoeme so krv togas znaci Muhammed s.a.v.s bil
lazen prorok,posto Allahov pratenik jasno predviduva sto ke se
sluci vo idnina neli?

Ако муслиманите во светот го се согласуваат со насилното освојување и ако повеќето организации во светот во своите прокламации зборуваат за освојување и покорување на Рим (како и освојување на целиот свет) или оригинално е такво уште од почеток или денешниот Ислам и учењето донесено преку Мухамед е изместено од она што некогаш било. Во секој случај како и да е, во денешно време носителите на верата на исламот применуваат сила за да ги постигнат своите цели. Мислам дека овде ќе речеш дека тврдам за нешто за кое немам докази.
Еве ти еден доказ: На муслиман му е забрането да се откаже или ја смени верата ако поверува во друга вера или престане да верува. Каде е тука слободата во верата ако родениот муслиман е приморан да биде муслиман. Затоа пак ако има слобода оние кои веруваат се по своја волја и избор верници во Бога.

-------------
„Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe
www.pravoslavna.mk

Постирано од: sard
Датум на внесување: 14.Февруари.2007 во 00:20

I uste nesto sard.Vaseto veruvanje ve uci da ne vregate nekogo nego
da  ja zboruvate  vistinata taka? A zarem ti samiot ne bese svedok
na najodvratni navredi za  Pejgamberot i za Islamot.
Ako covek ne go prifaka Muhammeda za prirok ima blag nacin na koj
toa moze da  go pokaze. Pedofil,ograbuvac,zeden za  krv, siluvac i uste sto ne , sigurno ne se od odnesuvanjata na eden hristijanin neli?

Kade  e Pravoslavie koj veti deka sekoj koj ke go narece ISLAMOT terorizam ke bide baniran a odtogas e  toa storeno milion pati.

Potoa... Tocno deka ne gi citam tekstovite sto gi pastirate od nekoi
vasi svetci. Prvo mrazam sto e pastiran tekst a ne tekst otkinat
od svoja dusa.Toa epten retko ili nikogas ne go pravete,taka da jas
nemozam da dojdam do dopir so vaseto veruvanje,kako vie  go
osekate toa.

Drugo.. Nema somnez  deka nekoi vasi uceni luge pisuvale mnogu poucni raboti ,sepak jas Hristijanstvoto go smetam za iskrivena vera,
koja ne ja obvinuvam nikogas  za nasilstvo ili slicno,nego problemot
e  vo vasite principi na veruvanje koi se epten sumljivi kako sto se:
Isus od pratenik do Bog,negovoto voskresnuvanje,izmislenoto sveto trojstvo,obozavanjeto ikoni od luge,cudni i nesvatlivi obicai koi Isus samiot ne gi praktikuval i mnogu drugi raboti, za koi nemate odgovor.

Veke nekolku pati rekov deka toa sto  pravoslavnite
zaklale milioni muslimani ne e toa sto me odvraka da ne veruvam vo
Pravoslavieto,nego vasata vera  se temeli na epteeen somnitelni raboti
koi kako vera od Boga ne smeat  da postojat.

Kaj Islamot e  se jasno,tolku lesno,tolku pragmaticno,tolku ednostavno
i vie  nemate nikakov argument deka ne e Islamot onaa vistinska vera, nego ste  zapnale sosila da  ne pravete  teroristi.

Vo red,vase si e toa pravo, no so vreme ke se oseti toj sto ja zboruva
vistinata od toj sto laze (svesno ili nesvesno)

Како што читав по постовите, точно е дека многумина ги прекршуваа христијанските принципи на навредлив начин зборуваа со тебе, кон Daija, мист, Миралем и работите кои ви се свети. Мислам дека е тоа израз на стравот дека ќе се изгуби, дека ќе се биде поразен, ако не се примени некоја надмоќ над другата страна, а тоа пак израз на недоволно верување во Бога. А всушност примената на светски небогоугодни средства води кон неуспех. Но дали се чувствуваш сосема чист и искрен во своите намери за мирољубиво и добронамерно учество на форумот за истакнување на вредностите на исламот. Ако не , можеш да кажеш дека од почеток си згрешил но нешто си научил пример дека независно од различното верување потребно е да се почитува припадникот на друга вероисповест, што не значи дека си должен да ја почитуваш и неговата вероисповест.
Лично јас самиот во 15 месеци учество на форумот ги продлабочив знаењата на христијанските правила за негување на пољубовен однос кон неистомислениците.

Оние учења од христијанството кои не ги разбираш си имаат свои објаснувања:
Бог кој е надвор и недостапен за човечкото искуство пред почетокот на времето родил уште два лика. Бидејќи во Бога не постојат физички закони ниту за Него постои просторна определба тие не се одделиле од Него туку Словото и Светиот Дух „пребиваат“ во Него и остануваат Едно.
Онаа сила, Оној преку кого Бог создавал, Стварателот, Словото, Почетокот кого најчесто го нарекуваме Синот бил испратен за да го спаси човештвото од гревот кој и носи смрт на човечката душа. Наместо со сила Бог пристапил со снисходливост, смиреност. Како совршена љубов, прави чин на совршената љубов се спојува со нас станува човек за да не ослободи од темнината на гревот. Самиот се отелотворил како човек за се што ќе доживее да биде исто како човек, за никој да нема оправдување пред Бога. Верувањето општо е најголемата сила во светот. Меѓутоа верувањето го има дометот зависно од предметот на верување. Верувањето во совршениот пример доведува до совршена волја со чија помош се победуваат сите напади на ѓаволот. Секоја вера или мисла нуди мотивација, меѓутоа секоја вера и мисла истовремено има свои недостатоци и мани. Колку е поблиску верата до Бога толку е почиста. Поттикнувачката мисла произлезена од размислувањето за Бога е чиста и без мана. Но како да го дофатиме Бога кога како што пишав на почетокот тој е недофатлив и недостапен. Како и да веруваме секогаш ќе веруваме во сопствената претстава, проекција на Бога, а не во самиот Него. Затоа Бог Син самиот слегол меѓу луѓето, но и тоа не е доволно бидејќи сеуште тој не е во нас туку надвор од нас. Совршенството за нашата поврзаност и спојување со Бога кога ние ја примаме Неговата волја, мисла, Неговата сила и енергија е со причесната кога го јадеме Неговото тело и ја пиеме Неговата крв. Тогаш стануваме едно со Бога. Само ако верникот го прими Бога во себе со причестувањето тогаш се ослободува од канџите на гревот, искушенијата, ѓаволот.

Да не должам премногу.... еве овде се обидов накратко да ти помогнам да ги разбереш некои од сомнителните работи....  постојат објаснувања и за воскресението, иконите, Светителите и тн.

Можеби најсилен доказ кој христијанинот го доживува е она што го доживуваме внатре во нас самите, само тоа важи за себе, за надвор, за другите чија внатрешна состојба е различна малку потешко е да им се пренесе. Нам нешто во градите ни се случува, доживуваме смирено исполнување, благодат.
Доказ ни е самото учење. Бескомпромисно и непопустливо бара само чист живот и љубов кон сите. Не дозволува омраза под никакви услови.
Доказ ни се и делата и постапките на Светите Отци согласни со учењето.
Исто така доказ ни се вековите на мачеништво особено во првите 5-6 векови. Ненасилното ширење како и силата на доброволно издржување на страдањата заради Бога ги надминува силите на човекот и тн.
Не знам за нешто што би се рамнело и  би дало ваков пример во човековата историја.

-------------
„Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe
www.pravoslavna.mk

Датум на внесување: 14.Февруари.2007 во 09:43
Originally posted by DAIJA DAIJA напиша:

Аџија, да ми ја дадеше навредата лично, ќе замолчев, а вака, навредуваш нешто свето, Божествено, нешто за вас, мрачните умови, не сфатливо.

Khalefa???? Big%20smile Или само уште еден негов клон... Big%20smile

Цитирај

А, си слушнал ли за Мухаммед Фаредеј? А? Јасно ти е? Сакаш уште?

Сум слушнал и за Ахмед Ајнштајн, Миралем Микеланџело, Исмаил Њутн, а богами и за Нусрет Тесла... LOLLOLLOLLOLLOLLOL

-------------

Датум на внесување: 14.Февруари.2007 во 12:19
Originally posted by sard sard напиша:

Како што читав по постовите, точно е дека многумина ги прекршуваа христијанските принципи на навредлив начин зборуваа со тебе, кон Daija, мист, Миралем и работите кои ви се свети. Мислам дека е тоа израз на стравот дека ќе се изгуби, дека ќе се биде поразен, ако не се примени некоја надмоќ над другата страна, а тоа пак израз на недоволно верување во Бога. А всушност примената на светски небогоугодни средства води кон неуспех. Но дали се чувствуваш сосема чист и искрен во своите намери за мирољубиво и добронамерно учество на форумот за истакнување на вредностите на исламот. Ако не , можеш да кажеш дека од почеток си згрешил но нешто си научил пример дека независно од различното верување потребно е да се почитува припадникот на друга вероисповест, што не значи дека си должен да ја почитуваш и неговата вероисповест.
Лично јас самиот во 15 месеци учество на форумот ги продлабочив знаењата на христијанските правила за негување на пољубовен однос кон неистомислениците.

Оние учења од христијанството кои не ги разбираш си имаат свои објаснувања:
Бог кој е надвор и недостапен за човечкото искуство пред почетокот на времето родил уште два лика. Бидејќи во Бога не постојат физички закони ниту за Него постои просторна определба тие не се одделиле од Него туку Словото и Светиот Дух „пребиваат“ во Него и остануваат Едно.
Онаа сила, Оној преку кого Бог создавал, Стварателот, Словото, Почетокот кого најчесто го нарекуваме Синот бил испратен за да го спаси човештвото од гревот кој и носи смрт на човечката душа. Наместо со сила Бог пристапил со снисходливост, смиреност. Како совршена љубов, прави чин на совршената љубов се спојува со нас станува човек за да не ослободи од темнината на гревот. Самиот се отелотворил како човек за се што ќе доживее да биде исто како човек, за никој да нема оправдување пред Бога. Верувањето општо е најголемата сила во светот. Меѓутоа верувањето го има дометот зависно од предметот на верување. Верувањето во совршениот пример доведува до совршена волја со чија помош се победуваат сите напади на ѓаволот. Секоја вера или мисла нуди мотивација, меѓутоа секоја вера и мисла истовремено има свои недостатоци и мани. Колку е поблиску верата до Бога толку е почиста. Поттикнувачката мисла произлезена од размислувањето за Бога е чиста и без мана. Но како да го дофатиме Бога кога како што пишав на почетокот тој е недофатлив и недостапен. Како и да веруваме секогаш ќе веруваме во сопствената претстава, проекција на Бога, а не во самиот Него. Затоа Бог Син самиот слегол меѓу луѓето, но и тоа не е доволно бидејќи сеуште тој не е во нас туку надвор од нас. Совршенството за нашата поврзаност и спојување со Бога кога ние ја примаме Неговата волја, мисла, Неговата сила и енергија е со причесната кога го јадеме Неговото тело и ја пиеме Неговата крв. Тогаш стануваме едно со Бога. Само ако верникот го прими Бога во себе со причестувањето тогаш се ослободува од канџите на гревот, искушенијата, ѓаволот.

Да не должам премногу.... еве овде се обидов накратко да ти помогнам да ги разбереш некои од сомнителните работи....  постојат објаснувања и за воскресението, иконите, Светителите и тн.

Можеби најсилен доказ кој христијанинот го доживува е она што го доживуваме внатре во нас самите, само тоа важи за себе, за надвор, за другите чија внатрешна состојба е различна малку потешко е да им се пренесе. Нам нешто во градите ни се случува, доживуваме смирено исполнување, благодат.
Доказ ни е самото учење. Бескомпромисно и непопустливо бара само чист живот и љубов кон сите. Не дозволува омраза под никакви услови.
Доказ ни се и делата и постапките на Светите Отци согласни со учењето.
Исто така доказ ни се вековите на мачеништво особено во првите 5-6 векови. Ненасилното ширење како и силата на доброволно издржување на страдањата заради Бога ги надминува силите на човекот и тн.
Не знам за нешто што би се рамнело и  би дало ваков пример во човековата историја.

Dobro si uvidel sard toa  sto go pravat tvoite "braka" hristijani na
forumov ,no sto e najtragicno od se nikoj nikogas ne izleze  da se  izvini.Ako vides dobro jas javno se  izviniv za moeto ponasanje ,javno
priznav deka sum zgresel i deka nema da mi se povtori. Ne bev gord
koga go pravev  toa zatoa sto najvazno e  Allah da  e zadovolen somene a ne nekoj obicen smrtnik.
Ovie tvoi "braka" zgresea 10 pati poveke odmene a ne sakaat ni da
cujat za izvinuvanje,i mozam da se  zakolnam deka poveke od niv
lazat samo so cel da izvadat nesto protiv nas.

Povtorno se somnevas vo mojata  cel na forumot tuka,sto znaci deka
pak se somnevas vo mojata iskrenost.
Ovde sme da gi istakneme vrednostite na lugeto i da pomogneme da se
rasvetli vistinata.Gi pocituvam site nezavisno od nivnoto veruvanje no
tuka sum da gi opomenam koga zalutuvaat od Vistinskiot pat.

Sard samiot adzija veke gi sporeduvase Mojsej i Isus i nesvesno gi
napravi ednakvi ,odnosno i dvajcata se  samo bozji pratenici.
Kako  sega nekoj da vi veruva otkako iznesovte deka tie dvajca
imale tolku slicni osobini ,a posle vikate  deka ISUS  e Bog a  Mojsej
samo bozji pratenik ,navistina nesvatlivo i povtorno epten somnitelno.

I najprost covek znae  deka ako Bog e  stvoritel na se ona sto go gledame i ne go gledame ,togas mora da postoi ogromna razlika megu
Gospod i covekot.

Za toa deka ima dokazi za  onie  stvari koi mi se mene somnitelni
jas nevidov nitu edna rabota da mi e  objasneta onaka ednostavno da
posle toa nemozam nisto da  recam.Ne  da  se protivam zatoa sto
odnapred sum resel da negiram nego toa vase tolkuvanje e tolku
ranlivo i ima tolku dupki sto se gledaat od kilometar.

I na kraj vikas najgolem dokaz e toa sto vie go osekate  vo srceto.
Pa kako jas go osekam Islamot ne se opisuva so zborovi,sepak toa ne
e nikakov dokaz.

Da bidam najiskren so tebe sard, te  cenam i pocituvam najmnogu od
site nemuslimani na forumumov,a adzija nitu go cenam nitu go
pocituvam voopsto,sepak ima najispravno veruvanje od site  hristijani
tuka.Jas veke rekov  deka so vas mozam da bidam najgolem prijatel so vas zatoa sto postoi golema iskrenost vo vaseto veruvanje,a protestanite se najgolemi neprijateli na Islamot i najgolemi licemeri
spored moeto mislenje ,sepak toa e najispravna sekta ili pravec  vo
Hristjanstvoto.

Nemoj da  mi zameres  na ona sto sum go rekol,toa e  sepak moe mislenje i nemora da bide tocno.Jas sum ubeden vo ona sto go veruvam,se mi e ednostvano jasno i mozam da go objasnam sekomu
bez folozofiranje,i fala mu na Allah dz sh dosega vie ne iznesovte nikakov dokaz  deka Islamot e  izmislena vera ,a Muhammed s.a.v.s
samoprogralen bozji pratenik.

Toa e ona za  sto sakam nie podetalno da  debatirame,za naoganje
na pravata vistina,a ne za  bombi i teroristi.

-------------

Датум на внесување: 14.Февруари.2007 во 15:18

Кој бил Мухамед, нека е Божјиот мир             над него?
Мухамед, бил роден во Мека во 570 година. Бидејќи неговиот татко починал пред тој да се роди, а мајка му бргу после неговото раѓање, за него се грижел неговиот чичко, кој бил од угледното племе к*рејш. Тој бил неписмен, не знаел да чита ниту да пишува, и таков останал сè до неговата смрт. Неговиот народ, пред неговата мисија, биле далеку од науката и поголемиот дел од нив биле неписмени. Додека растел, станал познат по својата искреност, чесност, дарежливост, вистинољубивост и поверливост. Толку бил поверлив што бил наречен Поверливиот. http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=edit&POID=491426&ID=112#_ftn1 - - [1] Мухамед бил многу религиозен, и ја мразел назадноста и идолопоклонството во своето општество.

На четириесет години, Мухамед за прв пат ја примил Објавата од Бог, преку ангелот Габриел. Објавата продолжила и траела дваесет и три години, а позната е под името к*ран.Откако почнал да го цитира к*ранот и да повикува во вистината која Бог му ја објавил, тој и неговата мала група на следбеници, претрпеле страдања и прогонства од неверниците. Измачувањата биле толку големи, што во 622 година Бог им наредил да мигрираат. Емиграцијата од Мека во Медина, околу 260 милји северно, го означува почетокот на муслиманскиот календар.

После неколку години, Мухамед и неговите следбеници успеале да се вратат во Мека, и им простиле на своите непријатели. Пред смртта на Пратеникот Мухамед, во неговата шеесет и трета година, поголемиот дел од Арапскиот полуостров станале муслимани, и за еден век од неговата смрт, исламот се проширил до Шпанија на Запад, и на Исток до Кина. Една од причините за брзото и мирното ширење на исламот, е вистинитоста и едноставноста на неговото учење. Исламот повикува во верување во само еден Бог, и само Тој е единствено заслужен да се обожува.

Мухамед, нека е Божјиот мир над него, е совршен пример за искрен, чесен, милостив, чувствителен, вистинољубив и храбар човек. Додека бил само човек, од него биле отргнати сите лоши особини, и тежнеел само за задоволството на Бог и за Неговата награда во вечниот живот. Дури и во сите свои работи, секогаш бил богобојазен и свесен за Бог.

http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=edit&POID=491426&ID=112#_ftnref1 - 4.     Стихови од к*ранот кои спомнуваат идни настани кои подоцна се оствариле

Еден пример, за настан кој што бил спомнат во к*ранот, е победата на Римјаните врз Персијците, и тоа во преиод од три до девет години откако Римјаните биле поразени од Персијците. Бог вели во к*ранот:

„Римјаните се победени, во земјата соседна: по поразот нивни ќе победат, за неколку години.“

(к*ран, 30: 2 - 4)

Ајде сега да видиме што ни вели историјата, во врска со овој стих. Книгата насловена како „Историја на византиската држава“ ни вели дека римската војска била поразена во Антиохија во 613 година, и како резултат на тоа Персијците брзо напредувале кон другите фронтови. http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=491104&ID=1859#_ftn2 - - [2] Во тоа време, било тешко да се сфати дека Римјаните би ги поразиле Персијците, но к*ранот предскажал дека Римјаните ќе бидат победници во период од три до девет години. Во 622, девет години откако Римјаните биле поразени, двете сили се соочиле на Ерменијското тло, и конечниот резултат била пресудната победата на Римјаните врз Персијците, по прв пат откако Римјаните биле поразени во 613 год. http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=491104&ID=1859#_ftn3 - - [3] Предскажувањето било точно исполнето како што Бог рекол во к*ранот

Постојат исто така многу други стихови во к*ранот и изреки од Пратеникот Мухамед, каде што се спомнуваат настани за иднината кои што подоцна се оствариле.

5.     Чудата кои биле изведени од Пратеникот Мухамед, нека е Божјиот мир над него

Многу чуда, со Божја дозвола, биле изведени од страна на Пратеникот Мухамед. Многу луѓе биле сведоци на тие настани. Како на примеКога неверниците во Мека побарале од Мухамед да им покаже некое чудо, тој им го покажал раздвојувањето на Месечината. http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=491104&ID=1859#_ftn4 - Друго чудо е, течењето на водата низ прстите на Мухамед, нека е Божјиот мир над него, кога неговите пријатели останале жедни, а немале вода, освен сосема малку во садовите. Тие дошле кај него и му кажале дека немаат доволно вода за да го извршат ритуалното миење пред молитвата (абдест), ниту пак имале доволно вода за пиење, освен она малку што останало во садовите. Тогаш, Мухамед ги ставил своите раце во садот, и водата почнала да извира од помеѓу неговите прсти. Така, тие пиеле и се абдестиле. Тогаш имало илјада и петстотини верници. http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=491104&ID=1859#_ftn5 - - [5]
Исто така има уште многу други чуда кои што биле изведени од негова страна, или пак му се случиле на него.

6.     Скромниот живот на Пратеникот Мухамед, нека е Божјиот мир над него

Ако го споредиме животот на Пратеникот Мухамед, нека е Божјиот мир над него, пред неговата мисија како пратеник и неговиот живот откако започнал да ја исполнува својата мисија како Божји пратеник, можеме да заклучиме дека е сосема бесмислена оптужбата, дека Мухамед, бил лажен пратеник, кој тврдел дека е Божји пратеник, со цел, да се здобие со што повеќе материјално богатство, големина, слава или моќ.Пред почетокот на својата мисија како пратеник, Мухамед немал проблеми со финансиите. Како успешен и угледен трговец, Мухамед имал задоволителен и удобен приход. Откако почнал да го проповеда исламот, неговата материјална страна станала многу лоша. За да го разјасниме ова, ќе наведеме некои изреки врска со неговиот живот:
Аиша, жената на Мухамед, нека е Божјиот мир над него, рекла: „О внучко мој, сме седеле два или три месеци без да запалиме оган (за да зготвиме јадење), во куќата на Пратеникот. Внукот прашал: „Па од што преживувавте?“ Таа одговорила: „Живеевме од урми и од вода, но Пратеникот имаше некои соседи Енсарии http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=491104&ID=1859#_ftn6 - - - [6] кои му праќаа млеко од камилите кои ги имаа.“ http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=491104&ID=1859#_ftn7 - Сахл ибн Саад, еден од пријателите на Мухамед, нека е Божјиот мир над него, рекол: „Божјиот пратеник, Мухамед, не виде тазе леб, од убаво брашно, од времето кога стaна пратеник, па сè додека не умре.“ http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=491104&ID=1859#_ftn8 - - [8]
Аиша, жената на Мухамед, нека е Божјиот мир над него, рекла: „Душекот на кој спиеше Веровесникот Мухамед, беше направен од кожа и наполнет со влакна од урмино дрво (палма).“ http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=491104&ID=1859#_ftn9 - - [9]
Амр ибн Ел-Харис, еден од пријателите на Мухамед, нека е Божјиот мир над него, рекол, дека кога Пратеникот починал, не оставил ниту пари ниту пак нешто друго, освен својата бела мазга, оружје и парче земја која ја оставил да се даде како милостиња.“
http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=491104&ID=1859#_ftn10 - - [10]
Мухамед, нека е Божјиот мир над него, сè додека не умрел живеел тежок живот, и покрај тоа што богатството на муслиманите му било на располагање, пред тој да умре поголемиот дел од Арапскиот полуостров бил муслимански, и муслиманите извојувале победи во последните единаесет години од неговиот живот.

Дали е можно Мухамед, нека е Божјиот мир над него, да тврдел дека е Божји пратеник со цел да се здобие со статус, слава и моќ? Желбата да се ужива во добриот статус и моќ, секогаш е проследена со добрата храна, скапа облека,

==============================================================38

монументални палати, моќна гарда и неоспорлив авторитет. Дали некој од овие индикатори му е својствен на Мухамед, нека е Божјиот мир над него? Неколку погледи кон неговиот живот, ќе ни помогнат да одговориме на ова прашање.

И покрај големите обврски кои ги имал како Божји пратеник, учител, државник и судија, Мухамед сам си ја молзел својата коза, http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=491104&ID=1859#_ftn11 - - [11] ја крпел својата облека, ги поправал своите обувки, http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=491104&ID=1859#_ftn12 - - [12] помагал во домашните работи http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=491104&ID=1859#_ftn13 - - [13] и ги посетувал сиромашните луѓе кога биле болни. http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=491104&ID=1859#_ftn14 - - [14] Тој исто така им помагал на своите придружници во копањето на рововите. http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=491104&ID=1859#_ftn15 - - [15] Неговиот живот представува воодушевувачки модел на едноставност и скромност.

Пријателите на Мухамед, нека е Божјиот мир над него, многу го сакале, почитувале и му верувале, во најширока смисла на зборот. И покрај тоа тој постојано истакнувал дека обожувањето му припаѓа само на Бога, а не нему лично. Еден од пријателите на Мухамед рекол дека не постоел човек кој повеќе го сакале од него, но сепак кога и да влегувал во некоја просторија, не дозволувал никој да му станува, http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=491104&ID=1859#_ftn16 - - [16] како што тоа се прави кога влегуваат големи луѓе.

Во почетокот на ширењето на исламот, кога првите муслимани трпеле тортура, измачувања, малтретирања, неправди, протерувањa, Мухамед добил интересна понуда. Делегација од паганските лидери, наречена Отба, дошла да го посети, со следниот предлог: „... ако сакаш пари, ние ќе ти собереме доволно пари, како би бил најбогатиот меѓу нас. Ако сакаш власт, ние ќе те прогласиме за лидер, и никогаш нема да одлучуваме за некоја работа, а да не те консултираме. Ако сакаш кралство, ние ќе изградиме кралство за тебе и ќе те прогласиме за крал...“ Само една работа се барала од Мухамед, нека е Божјиот мир над него, во замена за сето тоа, барале да се откаже од повикувањето на луѓето во ислам и обожувањето на само еден Бог. Зарем ова не би била добра понуда за некој кој што копнее за

==============================================================39

материјална корист? Дали Мухамед се колебал кога ја чул оваа понуда? Дали ги одбил, но со „оставањето на отворена врата“ како што се прави тоа со цел да се добие подобра понуда? Неговиот одговор што им го дал  било 41. поглавје од к*ранот, а од кое ќе наведеме два стиха:

„Објава од Милостивиот Сомилосен! Книга чии што ајети се јасно наведени – к*ран на арапски – за луѓето кои што знаат! Како радосник и опоменувач. Па, сепак повеќето од нив главите ги вртат, не сакаат ни да слушнат.“

(к*ран, 41: 2 - 4)
Во друга прилика, кога бил замолен од страна на чичко му, да престане да ги повикува луѓето во ислам, одговорот на Мухамед бил одлучен и искрен: „Се колнам во Бога, чичко мој! И да ми го дадат Сонцето во мојата десна рака и Месечината во мојата лева рака, во замена за да се откажам од повикувањето на луѓето во ислам, не би престанал сè додека не успеам во тоа или ако не умрам.“

Мухамед, нека е Божјиот мир над него, и неговите пријатели не биле само измачувани во периодот на првите тринаесет години, туку, неверниците се обиделе да го убијат Мухамед неколку пати. Во една прилика, тие се обиделе да го убијат, со фрлање на огромен камен, кој што едвај успеале да го кренат на неговата глава. Во друга прилика, се обиделе да го убијат, со труење храната. Што би можело да го оправда, животот полн со страдања и жртви, дури и во периодот кога успеал да ги победи своите непријатели? Со што би можела да се објасни неговата скромност и чесност, која ја демонстрирал во своите најславни моменти, кога велел дека успехот се должи само на помошта од Бога, а не на неговата способност? Дали се ова карактеристики на некој кој што е гладен за моќ или на некој себичен човек

-------------
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!

Датум на внесување: 14.Февруари.2007 во 15:23

Дали постојат и други Свети извори освен к*ранот?

Постои, а тоа е сунетот (сè она што Пратеникот Мухамед го кажал, направил или го одобрил), кој што претставува втор извор во исламот. Сунетот во себе ги вклучува хадисите, веродостојно пренесените преданија за она што Мухамед, нека е Божјиот мир над него, го рекол, сторил, одобрил или забранил, од страна на неговите пријатели. Верувањето во сунетот е основно исламско верување.

Некои изреки од Пратеникот Мухамед, нека е Божјиот мир над него

·                    „Верниците во својата љубов, милост и добрина помеѓу себе се како едно тело: ако еден дел од него е болно, цело тело трпи, преку несоница и треска.“ http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=0&ID=1082#_ftn1 - - - [1]

·                    „Најдобриот помеѓу верниците во својата вера е најдобар и во својот морал. А најдобар од вас е оној кој што е најдобар со својата жена.“ http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=0&ID=1082#_ftn2 - - - [2]

·                    „Никој нема да биде вистински верник, сè додека не му го посакува на својот брат она што си го посакува себе си.“ http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=0&ID=1082#_ftn3 - - - [3]

·                    „На милостивите им е укажана милоста од Најмилостивиот. Покажи милост на земјата, и Бог ќе ти подари милост и на тебе.“ http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=0&ID=1082#_ftn4 - - - [4]

·                    „И насмевката кон твојот брат е добрина.“ http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=0&ID=1082#_ftn5 - - - [5]

·                    „И добриот збор е добрина.“ http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=0&ID=1082#_ftn6 - - - [6]

·                    „Кој верува во Бога и во Судниот Ден, нека биде добар кон својот сосед.“ http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=0&ID=1082#_ftn7 - -

„Бог не суди според твојот изглед или твоето богатство, Тој гледа во твоето срце и гледа во твоите дела.“ http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=0&ID=1082#_ftn8 - - - [8]

·     „Плати му на работникот додека потта не му се исуши.“ http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=0&ID=1082#_ftn9 - - - [9]
     „Еден човек додека одел по патот, почувствувал жед. Посегнал во буранот, влегол во него, се напил и излегол. И тогаш здогледал куче со испружен јазик, обидувајќи се да го излиже калот како би си ја изгасило жедта. Тогаш човекот си рекол: ,Ова куче ја чувствува истата жед како и јас што ја чувствував.‘ И потоа повторно се спуштил во бунарот, го наполнил својот чевел со вода, и му дал на кучето да пие. И поради тоа Господ му ги простил сите гревови.“ „Мухамед бил запрашан: ,Божји веровеснику, дали ќе бидеме наградени за добрината кон животните?‘ Тој рекол: ,Ќе бидете наградени за љубезноста кон секое животно или човек.‘“  http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=0&ID=1082#_ftn10 -

-------------

Постирано од: belichka
Датум на внесување: 14.Февруари.2007 во 15:42
Daija si utnal temata,mist go ima postirano toj citat

i e obraboten delumno negoviot post, poradi toa sto go nema a imame trpenie i go cekame

objasnet e postot vo Ispolnetoto Isusovo prorostvo za Muhamed

i nisto posebno ne dokazuvas so toj post,
A, pak posebno deka zborovite se odneuvale na Muhamed, daleku od toa , Jovan Krstitel vika vo pustinata prigotvete go patot na Gospoda.
Aj ako veke citiras od biblijata i sto vika Jovan koga go prashale...zasto ne si dovrsil so citiraweto, citiraj Jovan 1,23 da ni pojasnes koj i sto bil Jovan Krstitel...? 
Hristos ne razdvojuvase mesecini, tuku go sobirase narodot...i da ne pisuvam za cudata na Hristos oti muhamed ke se stopi pred niv kako sto se topi vosokot od svekjata...
a cudata se sposobnost na mnogumina, ama od kade e izvorot i koja e celta...
i Za ova poslednovo mnogu poveke mi e jasno...kakov bil zivotot na muhamed,

-------------
Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo

Датум на внесување: 14.Февруари.2007 во 16:11

Целта ми беше, да ви помогнам во „скенирањето“.

За било што, ви требаат две страни.

Книгата на Толстој, „Книга за Мухамед“ издадена 1909, ќе се обидам да ти ги скенирам страниците оригинални и да ти ги пратам. Можеби ќе ти бидат саглам.

А криво ви е за научниците, а?

„Генералниот директор на Меѓународната агенција за атомска енергија (МААЕ) Мохамед ел Барадеј денеска во Луксембург изјави дека Агенцијата ќе ги обнови инспекциите во Северна Кореја по...“

Авицена (Ибн Сина), Аверос,   El-Kindi, El-Farabi,  i El-Gazali.

Иslamskite imiwa vo zapadnite matemati~ki dela kako {to se El-Havarizmi, El-Hazin, El-Hejsen i dr., istaknuvaj}i dela ovie dela slu`ele kako sigurni izvori kaj evropskite nau~ni ekperti s# do pred krajot na sedumnaesettiot vek.

Poznato e deka enciklopediskoto delo „El-Kanun“ od Ibn Sina, na primer, e prevedeno na mnogu evropski jazici i deka e pe~ateno pove}e pati, a ist e slu~ajot i so delata na El-Xabir od hemijata. Tie slu`ele kako izovrni dela na svoite podra~ja nekolku veka, a nekoi zapadni istra`uva~i go vbrojuvaat Ebu Bekr er-Razi me|u osnova~ite na modernata hemija.

Poglavjeto na zapadnite istra`uvawa na arapski-islamskoto vlijanie gi dodava i trudovite na sovremenite arapski nau~nici koe se zanimavaat so prou~uvawata na matemati~kite otkritija na El-Havarizmi i na drugite nau~ni podra~ja.

Vo Andaluzija, na primer, se razvilo mo{ne silno preveduva~ko dvi`ewe od arapski na latinski jazik, opfa}aj}i gi pred s# delata na avtorite od zlatnoto vreme na arapskata medicina kako {to se Er-Razi, Ali b. Abas el-Mexusi i Ibn Sina, kako i delata na poznatite famakolozi kako {to se Ibn el-Bejtar i Davud el-Antaki. Ovaa preveduva~ka dejnost ja dostignala svojata kulminacija vo Toledo na polovinata od trinaesettiot vek od novata era za vladeeweto na Alfonso, a nekoi od ovie prevedeni dela kako {to se „El-Havi“, „El-Kanun“ i „Kamilu-s-sinati“ izu~uvani se na evropskite univerziteti s# do polovinata na {esnaesettiot vek.

Poglavjeto isto taka se obiduva da odgovori na pra{aweto koe ~esto se povtoruva vo ovoj problem: {to novo & dodale Arapite na gr~kata medicina? A potoa predupreduva na op{tata gre{ka na istori~arite vo pogled na nacionalnite podelbi na medicinskite nauki, bidej}i spored svojata priroda tie pravat progres vo svetski ramki od odredena zemja. Potoa gi rezimira podra~jata koi se smetaat za mo{ne zna~itelni za ovaa oblast na istra`uvawe, pa uka`uva deka Arapite ne pridonesle osobeno za samata filosofija na medicinata, kako ni za osnovite vrz koi taa po~iva, no ostanale nepokoleblivi vo svoeto sfa}awe na osnovnite te~nosti vo ~ovekovoto telo, silata, temperaturata i sl.

Prou~uvaweto zapira i kaj poznatiot arapski avotritet na moreplovstvoto [ihabudin b. Maxid ~ii dela vo ovaa oblast pretstavuvaat vistinski pionerski ostvaruvawa. Pokraj toa se spomnuvaat i primeri za precizni nau~ni aparati koi gi izumile Arapite ili gi prezemale od drugite pa gi usovr{ile, kako {to se magnetnata igla i son~eviot ~asovnik. Se svrtuva vnimanieto na znaeweto na muslimanite za yvezdite, nivnite izleguvawa i zajduvawa i upotrebata na nivnite grupi za odreduvawe na pravecot i orientacijata na morskata povr{ina. Tie pdoatoci s# u{te se nao|aat vo zapadnite dela za moreplovstvoto kako {to e upotrebata na nazivite za oddelni yvezdi i sl.

Taka, na primer, se utvrdilo deka Vasko de Gama se poslu`il so prevedenite dela od arapski jazik za moreplovstvoto, kako i so moreplovecot musliman od Indija kako vodi~ i so nekoi arapski dela do koi do{ol zaplenuvaj}i eden indiski brod. Od druga strana, imeto na poznatiot moreplovec Ibn Maxid se spomnuvalo na bregovite na Indiskiot Okean s# do minatiot (XIX) vek. Toj ostavil zad sebe mo{ne va`na dokumentacija za moreplovstvoto vo isto~nite moriwa me|u koi najva`no delo e pod naslovot „Fevaidu fi usuli-l-bahri ve-l-kavaidi“, odnosno „Korisnosti na poznavaweto na osnovite na zakonite na moreplovstvoto“.

Trudot ne preciziral koj prv go otkril kompasot Arapite ili Evropjanite, bidej}i ne raspolaga so dovolno dokazi za potvrduvawe ili negirawe na ova pra{awe, predupreduvaj}i sekogo koj se zanesuva so odu{evuvaweto kon arapsko-islamskata civilizacija, i smeta deka sekoj razvoj na zapadot vo ovaa oblast proizleguva od islamskata kultura.

Вие ги палевте вашите. А ние ги почитуваме нашите.

Ова е тема сама за себе, ќе ја отвориме подоцна.

-------------

Датум на внесување: 14.Февруари.2007 во 16:44
Како не ти е страм бе Њутн, Тесла, Ајншатајн и Тесла да ги споредуваш со Ел-Кинди, Абу ал Заркави и Осама Бин ладен... Big%20smile

То ти е исто ко да ги споредувам Битлси со Сафет Мифтари LOLLOLLOLLOLLOL

-------------

Датум на внесување: 15.Февруари.2007 во 13:05
Vo pravo si so razmisluvanjeto belichka .No fakt  e deka Biblijata e
epten izmenuvana i nemoze  da  se  smeta  za Bozji zbor poradi
pregolemoto vlijanie  na coveckata  raka vo nea,no istotaka e  fakt
deka ostanale i nekoi raboti onaka kako sto bile  za vremeto na ISUS.

I imalo ili nemalo zbor vo denesnata Biblija za Muhammeda,nie imame
milioni dokazi deka Muhammed  s.a.v.s e Allahov pratenik,no celta  e
samo da  vi se ukaze na toa.

Vie osven ismevanje i ne dadovte nekakov dokaz deka tie nekolku recenici vo Biblijata ne se osneduvaat  za  Muhammed.

Pozdrav!

-------------

Датум на внесување: 15.Февруари.2007 во 13:35
И те како дадовме докази дека не се однесуваат на Мохамеда, туку на Евреин, (во првиот случај) и на Св. Дух (во вториот случај). Тоа е толку јасно кажано и во самото Св. Писмо на други места, кога се исполнуваат овие пророштва.

Но не е битно, вас не ви се важни доказите, туку тоа што ве испрале, тоа ќе го повторувате како папагали до бесвест...

-------------

Постирано од: Studentski Klub
Датум на внесување: 18.Февруари.2007 во 20:33

Koj e Muhamed?

Muhamed, neka e Bo`jiot mir nad nego, e roden vo Meka vo 570. godina, vo vremeto koga hristijanstvoto seu{te ne bilo celosno vospostaveno vo Evropa. Otkako negoviot tatko umrel pred negovoto ra|awe, i negovata majka kratko po negovoto ra|awe, toj bil odgledan od negoviot ~i~ko koj {to bil od po~ituvanoto pleme k*rej{. Kako {to rastel toj stanal poznat po negovata vistinotost, velikodu{nost, i iskrenost, taka {to bil baran poradi negovata sposobnost da posreduva vo nekoi sporovi. Istori~arite go opi{uvaat kako smiren i kako mediativen. Muhamed, neka e Bo`jiot mir nad nego, bil so dlaboko religiozna priroda i dolgo bil razo~aran od dekadencata na negovoto op{testvo. Mu stanalo navika, od vreme na vreme, da meditira vo pe{terata Hira, blizu podno`jeto na Xebel en-Nur, Planina na Svetlinata vo Meka.

Kako toj stanal pratenik i verovesnik od Boga?

Vo negovata 40. godina, koga bil povle~en i zafaten so meditirawe, Muhamed, neka e Bo`jiot mir nad nego, ja primil svojata prva objava od Boga preku angelot Gavril. Ovaa objava koja {to prodol`ila dvaeset i tri godini e poznata kako k*ran. Samo {to po~nal da gi recitira zborovite koi {to gi slu{nal od Gavril i da ja propoveda vistinata koja {to mu ja objavil Gospod, toj i negovata mala grupa sledbenici se soo~ile so gorki stradanija i odbivawa, koi {to stanale mnogu stravi~ni, taka {to vo 622. godina, Bog im zapovedal da emigriraat. Ovoj nastan, hixra ,migracija vo koja {to ja napu{tile Meka i se upatie kon gradot Medina, okolu 260 milji severno, go ozna~uva po~etokot na muslimanskiot kalendar. Posle nekolku godini, pratenikot Muhamed, neka e Bo`jiot mir nad nego, i negovite sledbenici bile vo mo`nost da se vratat vo Meka, kade {to im prostija na nivnite neprijateli i definitivno go vospostavija islamot. Pred da po~ine pratenikot Muhamed, neka e Bo`jiot mir nad nego, na 63 godi{na vozrast, pogolemiot del od naselenieto na Arabija ve}e bea muslimani, a eden vek po negovata smrt islamot se pro{iri do [panija na Zapad, pa s# do Kina na Istok.

Kako {ireweto na islamot vijaelo vo Svetot?

Pome|u pri~inite za brzoto i mirno {irewe na islamot bile ednostavnost na negovata doktrina - islamot povikuva vo veruvawe samo vo Ediniot Bog, edinstveno dostoen za obo`uvawe. Isto taka postojano mu uka`uva na ~oveka da gi upotrebuva svoite mo}i na intelegencija i nabquduvawe. Za nekolku godini, golemi civilizacii i univerziteti cutea, spored zborovite na Pratenikot, neka e Bo`jiot mir nad nego: ,Tragaweto po znaeweto e obvrska za sekoj musliman i muslimanka.

Sintezata na Isto~nite i Zapadnite idei i novite so starite misli, pridonese za ogromni postignuvawa vo medicinata i matematikata, fizikata, astronomijata, geografijata, arhitekturata, umetnosta, literaturata i istorijata. Mnogu va`ni sistemi kako {to e algebrata, arapskite brojki, isto taka i konceptot na nulata (vitalna za unapreduvawe na matematikata), bile preneseni vo srednovekovnata Evropa od islamot. Pa i sofisticiranite instrumenti koi {to bile pri~ina da se razvijat evropskite patuvawa, vklu~uvajki go astrolabot, kvadrantot i dobrite navigacioni mapi.

-------------
Незнаењето е најголемиот непријател на луѓето!

Датум на внесување: 18.Февруари.2007 во 20:33

Primeri od izrekite na Pratenikot

„Alah nema da mu se smiluva na onoj koj {to ne e milostiv kon ostanatite.“

„Nikoj od vas nema vistinski da poveruva, s# dodeka ne  go posakuva na svojot brat ona {to si go posakuva sebe si.“

„Ne e vernik onoj koj {to go jade svojot obrok, dodeka negoviot sosed e gladen.“

„Ne e silen onoj koj {to }e pobedi nekogo vo borba, tuku onoj koj {to }e se strpi pri lutina.“

„Alah ne sudi spored va{iot izgled ili odnesuvawe, tuku Toj gleda vo va{ite srca i dela.“

Eden ~ovek po dolgoto patuvawe o`ednel. Stignal do bunar, se simnal vo nego i se napil voda za da ja izgasne svojata `ed, pa se ka~il nazad. Toga{ zdogledal ku~e so visnat jazik nadolu i sfatil deka i toa e `edno isto kako {to bil i toj predhodno, pa se simnal vo bunarot i ja napolnil svojata obuvka so voda i mu dal na ku~eto da se napie. Poradi ova delo Alah mu gi prostil grevovite. Pratenikot bil pra{an: ,Alahov prateniku, zarem }e bideme nagradeni poradi na{iot dobar odnos kon `ivotnite? Toj rekol: ,]e ima nagrada za sekoe dobro odnesuvawe kon bilo koe `ivo su{testvo. http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=0&ID=1994#_ftn1 - -

http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=0&ID=1994#_ftnref1 - - Hadisi od najverodostojnite poznati hadiskite zbirki na Buhari, Muslim, Tirmizi i Bejheki.

-------------

Постирано од: anakin
Датум на внесување: 18.Февруари.2007 во 21:04
hahahahha
so si se raspsul laa laah muhamadu rasulu llah?

-------------
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Датум на внесување: 19.Февруари.2007 во 01:16
eve vi sto e prav musliman!

prav ucenik na muhameda -----iskren!

-------------

Датум на внесување: 20.Февруари.2007 во 02:11

Vo korist na ~itatelite hristijani, ovoj voved ovozmo`uva pregled na nekoi su[tinski informacii vo vrska so islamot, so dodatok na islamskiot stav sprema hristijanstvoto i Biblijata:

Koj e Alah?

Vo imeto na Alah, Milostiviot Somilosen!

Ka`i: ,Toj e Alah, Eden e! Alah e za{titnik sekomu. Ne rodil i ne e roden i nikoj ne Mu e ramen!‘"

(k*ran, 112: 1 - 4)

Alah" e imeto na Boga kaj muslimanite, hristijanite i Evreite. Toj e Bog na Pratenikot Mojsej, neka e Bo`jiot mir nad nego, na Pratenikot Isus, neka e Bo`jiot mir nad nego, na Pratenikot Muhamed, neka e Bo`jiot mir nad nego, kako i na site ostanati pratenici. Imeto Alah" ne e novo ime, tuku staroto i vistinskoto ime na Bog. Toa ime se koristi od strana na muslimanite kako i od strana na hristijanite koi govorat arapski.

„,I ka`ete: ‚Veruvame i vo ona {to ni se objavuva i vo ona {to vi se objavuva. I na{iot i va{iot Bog e eden Bog; nie sme Mu samo Nemu Poslu{ni.‘"

(k*ran, 29: 46)

{to e k*ranot?

k*ranot e Alahov Govor, direktna Bo`ja Re~, objaven na Negoviot pratenik Muhamed, neka e Bo`jiot mir nad nego, preku angelot Gabriel, pred iljada i ~etiristotini godini. k*ranot e ve~noto ~udo na islamot. Alah go predizvikal ~ove[tvoto da napi[e ne[to [to ]e mo`e da mu nalikuva duri i na edno od Negovite kratki poglavja. Dosega nitu eden ~ovek ne bil sposoben da go prifati predizvikot.

„Ako se somnevate vo ona {to e objaveno do robot Na{, toga{, donesete edna sura {to }e bide sli~na na nemu objavenite, i povikajte gi za svedoci onie na koi, osven Alah, se povikuvate dokolku vistinata ja govorite."

(k*ran, 2: 23)

Bidej]i k*ranot e direktna Bo`ja Re~, toj postoi napi[an samo vo negovata originalna verzija na arapski jazik spored koj bil objaven, i ne mo`e da bide preveden na drug jazik. No, vo korist na onie koi [to ne go zboruvaat arapskiot jazik, zna~eweto na k*ranot mo`e da bide prevedeno. Ottuka, citiraweto vo ovaa kniga ne e direktno k*ranot, tuku samo prevodot na negovoto zna~ewe.

{to zna~i zborot Islam"?

Zborot Islam" zna~i svesno i mirno pokoruvawe i predanost kon voljata na Ediniot vistinski Bog, Alah. Site religii se imenuvani ili po nivnite osnova~i, ili po nacionalnostite ili po plemiwata. Na pr. budizam, hinduizam, judeizam i hristijanstvoto, dodeka zborot Islam" ne e povrzan so nitu edna li~nost, pleme ili nacija, tuku e daden od Alah vo k*ranot:

„Denes vi ja nadopolniv verata va{a i go ispolniv blagodetot Moj kon vas, i zadovolen Sum islamot da vi bide vera."

(k*ran, 5: 3)

Zborot musliman" e opis na onoj koj [to se pokoruva na voljata Bo`ja i Mu se pokoruva Nemu.

Site pratenici bile muslimani zatoa [to tie Go po~ituvale Boga i se pokoruvale kon Negovata volja. Zatoa i nivnite sledbenici i prijateli bile muslimani:

„I bidej}i Isa go useti neveruvaweto nivno, re~e: ‚Koi }e mi bidat poddr`nici kon Alah?‘ U~enicite rekoa: ‚Nie }e bideme poddr`nici Alahovi, vo Alah veruvame, a ti bidi svedok deka }e bideme, navistina, Poslu{ni! Gospodaru na{, nie veruvame vo ona {to Go objavi i go sledime verovesnikot. Pa, zapi{i n# me|u svedocite!‘"

(k*ran, 3: 52, 53)

Pratenikot Muhamed, Neka e Bo`jiot mir nad nego, rekol:

„Na ovoj svet i na onoj svet, od site lu|e jas sum mu najblizok na Isus, sinot na Marija. Pratenicite se bra}a po pratatkoto (Adam), majkite im se razli~ni, no nivnata vera e edna (islamskiot monoteizam)".

-------------

Датум на внесување: 20.Февруари.2007 во 18:33

За Мухаммед а.с.

Бернард Шо

Во „The Genuine Islam, 1. том 81936“, за Мухаммед а.с. вели:

„Отсекогаш сум го драгоценил верувањето на Мухамед, просто поради неговата извонредна витачлност. Моето мислење е дека, Исламот е единственото способно верување за, успешно да ги управува многутте промени на животот. Јас предвидувам дека Европа, на крај, ќе ја прифати исламската религија. Христианските теолози од средновековието, од незнаење и религиска настроеност, верувањето на Мухаммед, го претставиле во сосема негативен начин и сметале дека Мухаммед поттикнал на омраза према Иса (Исус). Јас сум го студирал животот на Мухаммед. Тој е извонреден човек, и според моето мислење тој е далеку од тоа да е антихрист.

Него треба да го наречеме спасител на човештвото. Убден сум дека, човек сличен на нему, да би се занимавал со проблемите на модерното време, успешно би ги решил, донесувајќи му го на човештвото мирот и потребната среќа. Предвидов дека верувањето на Мухаммед а.с., ќе биде прифатливо за утрешната Европа, како што стана прифатлив за денешната Европа.“ http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=498804&ID=908#_ftn1 - - [1]

Гете

Вели: „Извонреден човек, светлина на Господ, се потруди таа светлина да ја рашири во светот, но светот стана провив него. Се принудува на компромис, се додека не дојде времето кога би влијаел на нив. Во историјата го побарав примерот на некој извонреден човек, е тоа го најдов кај арабскиот Пратеник.“ http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=498804&ID=908#_ftn2 - - [2]

„Тој е Пратеник, а не поет...“ http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=498804&ID=908#_ftn3 - - [3]

„Чудо не можам да направам, рече

Пратеникот,

Најголемото чудо е што сум“ http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=498804&ID=908#_ftn4 - - [4]

„Погаварот на создадените битија / Мухаммед“ http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=498804&ID=908#_ftn5 - - [5]

„Исус се чувствуваше чист и мирно размислуваше

(за) Еден и само Едниот Бог;

Кој го претвоти него во Господ

Ја понижил неговата света волја.

И вака треба прадвината да осветли

Тоа што и Мухамед зеде;

Само со концептот на Еден (Господ)

Тој целиот свет го надвладеел.“ http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=498804&ID=908#_ftn6 - - [6]

„И сега ми доаѓаш ти, со знак

Обесен, што меѓу другото...

Повеѓе го презирам.

Сето ова модерно лудило

Ќе ми го донесеш во Schiras!

Требало да јас, во сета нејзина опсесија,

Да пеам за две вкрстени дрвени дела?“

„Сакаш да направиш за мене Господ

таа бедна фигура во (тој дел) дрво!“ http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=498804&ID=908#_ftn7 - - [7]

„Таканаречена мухамеданска розара, во која Аллаховото име, се возвишува со деведесет особини, е таква литанија на пофалба. Потврдувачки и негирачки особини, покажуваат на неконцептираното Битие (Wesen); оној што се моли останува вчудовиден, се покорува и смирува“ http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=498804&ID=908#_ftn8 - - [8]

Ламартин

Еден од најголемите поети на Франција, за величенственоста на Мухаммед а.с., во „Historia de la Turqiue“, пишува:

„Никогаш човекот, доброволно или обврзувачки, не му поставил на себеси повисока цел... Да се срушат бестѕтни кои биле поставени помеѓу човекот и Создателот... Да човекот Му се врати на Бога и да се обнови оправданата и неконтестираната идеја за боженството, во време на хаос, на материализмот и идолатриските визии за Господ, кои постоеја тогаш.

Никогаш човекот не прифатил таква недостижна обврска, за човечката способност, со толку слаби можности, затоа што, како во идеја така и во примената на тој голем план, немал никаква посебна подготвеност, ниту помош, освен едно група (тупаница??) прости луѓе, кои живеа во ќошевите на пустината.

Никогаш, човекот не направил таква голема и продолжена револуција во светот, затоа што, за помалку од два века по неговото појавување, Исламот преку убедувањето и силата, во името на Бога, доминирал долж цела Арабија, Персија, Хоросан, Трансаксонија, Индија, Сирија, Абисинија, долж сите познати места на Северна Африка, островите во Медитеранот (средноземјето??), Шпанија...“

„Ако величенственоста на целта, скромноста на мислењето и постигнатите резултати, се три мерила за човечката генијалност, кој може да ја земе храброста да го спореди кој било голем човек, во човечката историја, со Мухаммед а.с.?

Најпознатите луѓе поставиле само војска, закон и држава. Тие не формирале ништо повеќе од материјални потенциали, кои често се униништија пред нивните очи. Овој човек, не ги започнал само војските, законодавствата, државите, династиите и народите, туку милиони луѓе, 1/3 од населениот свет на тоа време, дури и повеѓе, повеќе од ова: тој ги смени олтарите, божествата, верите, идеите, верувањата и душите. Според к*ранот, со секоја буква што стануваше закон, го изгради душевниот национализам, кој е прифатен за луѓето од секое јазично и расиско (раса??) подрачје. Тој ни ја оставил, како неизбришлива особина на муслиманскиот национализам, омразата против лажните божества и намерата за еден нематериакизиран Господ. Оваа орпорност на патриотизмот, против бастардирањето на верувањето во Господ, им дал храброст на следбениците на Мухаммед а.с. Освојувањето на една третина од светот, преку неговата вера, беше чудо од негова страна.

Идејата на едноштвото на Господ, што го прокламираше помеѓу измислувањата за различните божества, била таква, што успеа да ги сруши сите антички храмови на идолите, инспирирајќи ја една третина од светот со неговата вера. Животот, размислувањата и неговата храброст, и ја посвети на борбата против божествата (бестѕни??). Неговата храброст во противувањето на идолатријата, истрајноса во текот на 13. години стоење во Мека, прифаќањето на јавно понижените луѓе и скоро притиснати од современците, неговото непрекинато проповедување, борбата провит нееднаквоста, непоколебивото верување во успех, надчовечкото стрпување во текот на искупенијата, скромноста во победа, неговите ембиции, кои биле свртени кон една идеја, безкрајната и продолжената борба, мистичните разговори со Господ, смртта и триумфот после смртта, сите овие сведочат, не за измама, привидство и лага, туку за неговата цврста одлучуваност, да се обнови верата.

Оваа вера имала две основни принципи: Господ е Еден и Тој не е материјален. Првиот принцип кажува каков е Господ, а вториот, каков не може да биде Господ.

Мухаммед беше пермбѕсес со сабја на лажните божества, воспоставувач на идејата со зборови. Филозоф, говорник, учител, законодавач, борач кој се бореше за неговите идеи, обновувач на рационалното верување и обожување без слики, основач на 20. земјини и една душевна империја. Овој е Мухаммед а.с. Земајќи ги предвид сите мерила, со кои може да се мери човечкото величество, со право може да прашаме:

Зарем постои поголем човек од него?“ http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=498804&ID=908#_ftn9 - - [9]

http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=498804&ID=908#_ftnref1 - - [1] Сејјид Муџтеба Мусави Лари, оп. цит., стр. 81. Памфлетот „Што велат другите за Исламот“.

http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=498804&ID=908#_ftnref2 - - [2] Мислењата на еминентни светски личности за Мухаммед а.с. Дитуриа исламе, Приштина 1991, бр. 25, стр. 24.

http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=498804&ID=908#_ftnref3 - - [3] Divani, Wa I, 7, 32, види: Шејх Абдулкадир ел-Мурабит, оп. цит, стр. 23,

http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=498804&ID=908#_ftnref4 - - [4] Гете го акцентира негирањето на неверниците кон Мухаммед с.а., кои бараа од него да направи чуда. Paralipomena III, од Divani, Wa I, 41, 307, види: Шејх Абдулкадир ел-Мурабит, ibid, стр. 17

http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=498804&ID=908#_ftnref5 - - [5] Вака пишува Гете во еден ракопис во Paralipomena III, на дата 27.01.1816, Wa I, 6, 482, ibid, стр. 18

http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=498804&ID=908#_ftnref6 - - [6] Гете го отфрлува христијанството мислење околу Исус и го потврдува едноштвото на Аллах, во една од неговите поезии во West-Ostlicher Divan, ibid, стр. 7.

http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=498804&ID=908#_ftnref7 - - [7] Гете осеќа многу презир за симболот на крстот, ibid, стр. 8.

http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=498804&ID=908#_ftnref8 - - [8] Во поглавјето на „Divan“, за Руми, Гете го опишува свртењето со молби и пофалби, кон Аллах и благодатта за ова, ibid, стр. 9, 10

http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=498804&ID=908#_ftnref9 - - [9] Улфе Азиз-ус Самед, оп, цит., стр. 25-26.

-------------

Датум на внесување: 20.Февруари.2007 во 18:34

Лав Николаевич Толстој

Голем руски писател, во трактатот „Пратеникот полномудар Мухаммед“, меѓу другото вели:

„Нема сомнеж дека пратеникот Мухаммед е еден од најголемите реформатори на човештвото. Нему му припаѓа најголемата заслуга за упатството на човештвотот во светлината на вистината, на правдата и мирот. Тој го спречи крвопролевањето на невините и го отвоти патот кон напредокот и просперитетот. Ова големо дело, не можел да го направи никој друг освен тој човек, кој што е заслужен за секаква почит, восхит и сфаѓање. Мухаммед а.с. е пратеник на исламската вера. Роден е во Мека, 571. година после Иса а.с. (Исус). Во неговата младина, чуваше стока. Од самиот почеток, неговото битие беше дхене по медитацијата за Создателот на Универзумот. Неговиот народ беше оддалечен од Господ, молејќи им се на голем број на идоли, стигнале до таму, што живи ги погребуваа новороденчињата женски. Мухаммед го крева гласот против верата на татковците и идолатријата на прадедовците. Тој го покани неговиот народ да го обожаваат само Аллах, Еден и Единствен Господ. Упатуваше на верата на Бога, каде на Него не му се опишува друг Господ. Аллах е праведен и Сомилосен. Човекот е одговорен за неговиот живот. Кој ќе постапува според законот на Бога, ќе живее среќен во овој и во другиот свет, а кој не се покорува на Бога, него ќе го следат тешки проблеми во двата светови. Се е пролазно. Само Аллах е Вечен, Голем и Племенит. Без верувањето во Аллах, без да постапуваме според Неговите наредби, и без да се оддалечиме од гревовите што Тој ги забранил, невозможно е на овој свет да се помине добар живот. Возвишениот Аллах, наредил луѓето да го обожуваат Него и да му се убедат на Неговиот Пратеник и меѓу нив да владее љубовта.

Обожувањето према Аллах се манифестира преку намазот, додека меѓусебната љубов се постигнува преку реципрочното дружење, помагајќи се меѓу себе во добро и во тешкотии. Совладувањето на слабите страсти и избрегнувањето на пијаните (??) пијалоци, се обврзувачки услови за секој верник муслиман. Исто така, борбата против робувањето на материјалниот свет, работата, покушај и да се биде стрплив во несреќите на животот, се од условите на верувањето. За муслиманите, Аллах и Неговиот Пратеник, треба да бидат посакани од себеси, децата и богатството. Мухаммед а.с. не рекол дека тој е единствен пратеник, туку верувал и во пратеничката објава на Муса (Мојсеј) и Иса (Исус). Тој го спомнал (к*ранскиот ајет): ,Во верата нема насилство, објаснет е вистинскиот пат од беспаќето‘ (Ел-Бекаре: 256)

Во почетокот на неговото пратеништво, Мухаммед а.с. им издржа на сите искушенија, и беше стрплив и упорен во ширењето на дадениот Еманет.“ http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=498810&ID=1168#_ftn1 - - [1]

Волтер

Мислењето на Волтер за Мухаммед а.с. кој претходново поетското дело, се прикажува маглест во неговите предрасуди, покасно евоулира, во двата поглавја од неговото исторично дело, во VI поглавје „За Арапите и Мухаммед“, и во VII поглавје „За к*ранот и муслиманскиот закон“. Волтер, од неговите предрасуди што ги имаше, постепено го евоуилираше неговото мислење за Мухаммед а.с.

„Внукот на Абдул Муталиб, Мухаммед а.с., кој покасно ќе му го смени ликот на поубавиот и поголемиот дел од земјата, во 40. годишна возраст, ја носеше сабјата во борба долж сирианската граница. Беше научен и скромен, поет, астроном, го реформираше арапскиот календар, беше законодавец и лекар. Во едно време од три века, гениалноста на арапскиот народ која Мухаммед а.с. ја стави во движење, направи извонреден напредок. Сето ова го направи од себеси. Ако не би бил Charles Martela, Франција би била муслиманска област. Муслиманскиот владетел, Харун Рашид, го оживи знаењето, додека неговиот современик, Големиот Карл, ги уби, на мизерен начин, 4600 поробувани саксони, во обалата на реката Алер. Дури во вториот век според Хиџри, арапите стануваат учители на Европа во знаење и уметност, додека христијаните учеа на запад, кај муслиманите.“ http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=498810&ID=1168#_ftn2 - - [2]

Наполеон Бонапарта

Вели: „Муса (Мојсеј), верата на Господ му го објавил на народот, Иса (Исус) на римскиот свет, додека Мухаммед а.с. на целиот свет. Арабија било паганско место. Шест века после Иса, Мухаммед го запозна светот со верувањето на Еден Единствен Господ, Кој е Господ на Ибрахим, на Муса и на Иса.

Арианите и другите секташи, го полудија светот со дискусиите за тројството: Отецот, синот и светиот дух. Во меѓувреме, Мухаммед облави дека Господ е Еден, а тројството ја наметнува идејата на идолатрија.“ http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=498810&ID=1168#_ftn3 - - [3]

Принцот Ото Вон Бизмарк

Политичар и голем државник, основач на Германија, кој кај народот зе знае како „Железен водич“, вели:

„Мухаммед е неверојатен човек. Не случајно, Бог не извади некој друг на светската сцена на настаните, Мухаммед, жалам што не сум твој современик. Оваа книга, чиј учител и порповедач си ти, не е твоја книга. Таа е Божествена книга. Да го негираш неговиот извор е толку смешно, колку да ја изговараш неточноста на екзактните науки. Затоа човештвото, само еднаш видел една таква уникална личност, како што беше ти, и веќе нема да има можност да види (сличен).

Јас, со најголемата почит, се поклонувам пред твојото величествено појавување.“ http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=498810&ID=1168#_ftn4 - - [4]

Махатма Ганди

Во „Young India“ печатена во „The Light“, Лахора, 12. септември, 1924, вели:

„Имав желба што подобро да го запознаам животот на човекот, кој денес, несомнено, има недискутабилно влијание во милиони човечки срца. Уведен сум, повеќе од никогаш порано, дека не е сабјата онаа што на исламот му го обезбеди местото во светот. Не, не е сабјата, туку полната скромност, еднаквоста на Пратеникот, ригорозноста кон обврските, неговата длабока почит кон родителите и пријателите, џраброста, неговото непоколебливо верување во Бога и непоколебливоста во неговото пратеништво.дфсдф

Токму овие работи, а не сабјата, ги придобија срцата и им дадоа сила на тие за да ги претекнат сите тешкотии. Кога завршив со читање на вториот дел од неговата биографија, ми стана жал што немав друго да читам за тој голем живот.“ http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=498810&ID=1168#_ftn5 - - [5]

Ј. Лал Нехро

Политичар од Индија, бил претцедател на конгресистката партија на Индија. Имал важно место во министерството на Индија. Роден е на 1889 и се сретнал и со Ганди.

„Поради тоа што доживеаче сатисфакција, тие императори и водичи, од тој човек (Мухаммед а.с.), кој преку пораките ги повикуваше нив да се убедат. Испраќањето на пораките, покажува на неколебливото убедување на Мухаммед а.с., во неговата мисија и себеси. Со такво убедување и верување, тој на Умметот им ги претподготвува причините на силата, големината и добрината. Ги направи нив, од пустински становници во водичи, кои го ослободија половина од светот. Мухаммед а.с. умре откако ги соедини арапските племиња, во непријателство меѓу себе, правејќи ги нив една заедничка и компактна заедница.“ http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=498810&ID=1168#_ftn6 - - [6]

Томас Арнолд

Познат англиски оренталист и историчар, во неговата многу ценета книга „Историја на пропагацијата на Исламот“, вели:

„Вистина е дека Мухаммед а.с. бил ентузиазист и дека поседувал верска љубов и ватровит блесок. Тој, овој неверојатен квалитет, го пренесол кај сите негови следбеници (симпатизери??)...

Не треба да се заборави дека аџилакот е Мухаммедовата врска со Ибрахим, чија што вера неговата мисија ја обновува. Нема проникливост на верските гении која можела да замисли порационално средство за впечатување во душата на верните, смислата на нивното заедничко живеење и на братството во врските на верата.“ http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=498810&ID=1168#_ftn7 - - [7]

Едвард Гибон

Генијален историчар, во познатото дела „Историја и падот на Римската Империја“, меѓу другото, вака се изразува:

„Мухаммед а.с. имаше одлична меморија, хумано однесување, праведен суд и одлучувачки став. Беше храбар во идеите и во делувањето. Првата објава која ја доби од Бога, остави длабок печат кај него до крајот на својот живот.

http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=498810&ID=1168#_ftnref1 - - [1] Мухарем Омердиќ, Толстој за Исламот и Мухамед а.с. оп. цит., стр. 7-9.

http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=498810&ID=1168#_ftnref2 - - [2] Волтер, во писмата што им ги праќа на неговите пријатели, се изравува на најубав и најискрен начин. Од времето на пишувањто на неговата трагедија, за Мухаммед а.с., тој не само што се оправдува пред неговите блиски пријатели, но и се поправа и признава дека згрешил за историската вистина кон Мухаммед а.с., не само приметувајќи ги овие факти, туку и претставувајќи го, на лажен начин, неговиот карактер. Види: Енвер бин Тахир, Волтерова трагедија „Мухаммед или фанатизам“ и некои негови покасни дела, оп. цит., стр. 262-263.

http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=498810&ID=1168#_ftnref3 - - [3] Велики лјуди о Мухаммеду а.с., Гласник, бр. 1-2, јануари-февруари, Сарајево, 1965, стр. 19.

http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=498810&ID=1168#_ftnref4 - - [4] Види Rinia Islame, оп. цит., бр. 10, стр. 11

http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=498810&ID=1168#_ftnref5 - - [5] Л.С.Б. Немуслиманите за Мухаммед а.с., оп. цит., стр. 106.

http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=498810&ID=1168#_ftnref6 - - [6] Д-р Имадудин Халил, оп. цит., стр. 140.

http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=498810&ID=1168#_ftnref7 - - [7] Thomas W. Arnold, Историја на пропарацијата на Исламот, Приштина, 2004, стр. 410-412

-------------

Постирано од: anakin
Датум на внесување: 21.Февруари.2007 во 00:03
tema?
znaes
jas ne sakam da ima temi za vera
ne na javni mesta
kako mozete da vadite tuka neso so e samo vase
kako samo mozete
ova se spodeluva samo so toj sto kje te zamoli
"sultane izvadi go toa od srceto i kazi ni vo sto veruvas" samo togas
mislam deka treba molba i dozvola za vakvo nesto
mrazam verski prepukavanja
toa vodi kon sto i vodese so vekovi
kon KRV i KRV
milioni litri se potroseni vo ime na verata
i religiite
koj posle kje dokaze deka vera cini a lugjeto necinat
ZALNO

-------------
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Датум на внесување: 21.Февруари.2007 во 18:56

Џејмс Х.Харт и Џејмс А. Мишенер

Велат: „Во секоја работа, Мухаммед а.с. бил длабоко рационален. Кога му умре неговиот сакан син, Ибрахим, следеше зафаѓањето на Сонцето, народото почна да зборува дека со ова, Бог изразува тага. Откако го слушна ова Мухаммед а.с. рече: ,Зафаќањето (еклипса) на Сонцето (и Месечината) е природен феномен. Тоа не е поврзано се раѓањето или смртта на некој човек.‘

Кога пресели Мухаммед а.с. се потрудија да го воздикнат на степенот на божествените, но човекот што ќе стане негов административен наследник (Ебу Бекр ес-Сидик), ја отстрани оваа тенденција, во еден од навозвишените говори во историјата на религијата, велејќи:

„Доколку меѓу вас има од оние што го обожуваат Мухаммед а.с., нека знаат дека тој умрел. А оние што го обожуваат Аллах, треба да знаат дека Тој живее засекогаш (никогаш не умира).“ http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=499205&ID=522#_ftn1 - - [1]

http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=499205&ID=522#_ftnref1 - - [1] Памфлетот: Што велат другите за Мухаммед а.с.

-------------

Датум на внесување: 21.Февруари.2007 во 18:58

Мајкл Х.Харт

Во „The 100: A Ranking of the Mos Influential Persons in History, New York, Hart Publishing Company, Inc. 1988, стр. 33, вели:

„Ставањето на Мухаммед а.с. на чело на листата на највлијателните личности во светот, може да изненади некои читатели, а другите да ги натера да се запрашааѕ за овој вид реагирање, но тој беше единствениот човек во историја, кој беше убедливо најуспешниот, како во верски така и во световен смисол.“ http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=500705&ID=1954#_ftn1 - - [1]

http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=500705&ID=1954#_ftnref1 - - [1] Што велат другите за Мухаммед а.с. Дитуриа исламе, Приштина април 1991, бр. 24, стр. 16.

-------------

Датум на внесување: 21.Февруари.2007 во 19:06

Абдулах ибн Селам

Еден од познатите еврејски научници, откако ќе го сретне и види Мухамед приметува светлина која му го опфаќа неговото убаво лице, ќе стане муслиман. Маѓепсан од таа светлина која го осветлуваше благодетето лице на Мухамед, вели:

„Тој има такво лице, што не може да биде лаживец.“ http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=500706&ID=999#_ftn1 - - [1]

http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=500706&ID=999#_ftnref1 - - [1] Осман Нуро Топбаш, Милостиво проветрување од милостивиот Пратеник, Истанбул, 1999, стр. 46.

-------------

Датум на внесување: 22.Февруари.2007 во 12:25
i jas ke poveruvav vo allah ama da ne bese onoj Muhamed...Big%20smile

Датум на внесување: 22.Февруари.2007 во 12:29
Ne  samo ti belichka nego site tuka.
So ova  samo potvrdivte kolku ne veruvate i vie vo vasata vera,
nego ednostavno ne sakate  da se otkazete od ona sto vi se nametnaloConfused

-------------

Датум на внесување: 22.Февруари.2007 во 12:32
lepotoEmbarrassed
samo da ne bese muhamedBig%20smile

Датум на внесување: 22.Февруари.2007 во 12:40
Bella kaj ti otide vernosta prema Hrista?
Ma znaev  jas  deka ne ste  tolku glupi  da veruvate vo takvi farsi,
no zasto do kraj ne ja prifakate Allahovata vera?

"Zar veruvate samo vo eden del od Knigata  a  drugiot go otfrluvate..."

Znaci ke sedes  vo temnina   samo nema da veruvas vo Pejgamerot?
Sekoj den se poveke gi razbiram ajetite vo Quranot i se poveke
gi gledam vo sekojdnevniot zivot. Zalosno Bella!

Ke propadnes a imas golema sansa  da se spases

-------------

Датум на внесување: 22.Февруари.2007 во 17:02

Bella kaj ti otide vernosta prema Hrista?
Ma znaev  jas  deka ne ste  tolku glupi  da veruvate vo takvi farsi,
no zasto do kraj ne ja prifakate Allahovata vera?

"Zar veruvate samo vo eden del od Knigata  a  drugiot go otfrluvate..."

Znaci ke sedes  vo temnina   samo nema da veruvas vo Pejgamerot?
Sekoj den se poveke gi razbiram ajetite vo Quranot i se poveke
gi gledam vo sekojdnevniot zivot. Zalosno Bella!

Ke propadnes a imas golema sansa  da se spases

Vo dusata mi e verata pravoslavna,
od pocetokot  pa do Hristos, Biblijata e za mene Sveta kniga,
a vie ste tie sto treba da poveruvate vo Hrista raspnatiot,

zalosno za vas, muslimanite zasto povruvavte vo zborovite na muhamed,

a gi zaboravivte Hristovite zborovi,

a, kalife zar samo muslimanite ke se spasat,

Датум на внесување: 23.Февруари.2007 во 14:42

Мартин Лингс

Во книгата „Мухамед: неговиот живот базиран на поранешните извори“, Лондон, G. Allan Uniwin Ltd, 1983, стр. 276, вели:

„Пратеникот и неговото семејство живееја еден живот полн со штедење. Аиша кажува дека пред да се освои Хајбер, никогаш не јадела толку хурми дур да се засити. Таква беше сиромаштијата на овие луѓе, што Пратениковите жени никогаш не побараа нешто од него, освен неопходните нешта за живот.“ http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=502047&ID=1429#_ftn1 - - [1]

Некои прашања што многубошците му ги поставија на Пратеникот, беа во врска со неслушнати слушки во Хиџаз, и се решија, за да видат и потврдат, ако Пратеникот на Бога владее со некој извор на знаење околу скриените и невидените работи. На Пратеникот му требаше подолго време додека му дојде вестта од Бога, а многубошците почна да се шегуваат, а нивните зборови го отажнија и исплашија, затоа што помошта не дојде така како што очекуваше. Во врска со оваа, во претходноспоменатото дело, стр. 77, вели:

„Одолговлекувањето на Светиот Одговор, иако тажно за Божјиот Пратеник и неговите следбеници, навистина беше една голема сила за него. Неговите непријатели го негираа значењето на ова каснење, но за тие к*рејшити што сеуште беа одлучувани, овој факт, беше едно јасно потврдување дека, Светиот Збор на Пратеникот му доаѓаше од Небото и дека он немаше прст (условно кажано), ниту не можеше тоа да го контролира. Сфатливо е дека, ако Мухамед би ги измислил сите тие работи што претходно ги кажал, не би каснел толку долго за една нова исмислица, посебно во таков момент кога опасноста била многу голема.“ http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=502047&ID=1429#_ftn2 - - [2]

http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=502047&ID=1429#_ftnref1 - - [1] Хамза Мустафа Њази, оп. цит., стр. 16.

http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=502047&ID=1429#_ftnref2 - - [2] Ibid, стр. 37.

-------------

Датум на внесување: 23.Февруари.2007 во 14:45
Кога веќе „скенирате“, би било добро да ги имате сите докази. Затоа јас ви ги давам овие информации, лека полека, за да дознаете, разберете и сфатите.
Немој да се лутите што се постовите толку големи, сепак тоа се цитати од ваши луѓе (немуслимани).
Поздрав!

-------------

Постирано од: slavic_wolf
Датум на внесување: 24.Февруари.2007 во 08:15
khalife nam ne ni e nametnata religijata, nego vas vi e, ve zalam sto kako sto rece belicka gi zaboravivte zborovite na isus i go poveruvavte gjavolot, no sepak ima spas samo so pokajanie i primanjeto na edinstveniot bog isus hristos vo dusata svoja.Wink

-------------
PO KRV ARIEVCI, PO PREZIME SLAVJANI, PO IME MAKEDONCI, PO SRCE I DUSA HRISTIJANI!!

Датум на внесување: 24.Февруари.2007 во 12:50

Jas si pisav  za moeto veruvanje i kako go dozivuvam.Nikoj od  vas toa ne go stori zatoa nemoj da gi mesas  rabotite.

Belichka jasno si prizna da ne bil Muhammed  ke privatela Islam,sto
znaci deka Hristijanstvoto go smeta  za  nesipravno no poveke
i odgovora  od Islamot i radi toa si e hristijanka.

Istoto se slucuva so site  hristijani.Site  znaat  deka naseto veruvanje
e sovrseno no Muhammeda nikako ne sakat  da go prifatat,a negovoto
neprifakanje ne doveduva do vistinskiot pat nikogas,zatoa sto
Muhammed s.a.v.s e  ucitel na ovaa vera i toj pokazal na koj nacin
da  se obozava Svevisniot.

-------------

Датум на внесување: 24.Февруари.2007 во 13:00

Jas si pisav  za moeto veruvanje i kako go dozivuvam.Nikoj od  vas toa ne go stori zatoa nemoj da gi mesas  rabotite.

Belichka jasno si prizna da ne bil Muhammed  ke privatela Islam,sto
znaci deka Hristijanstvoto go smeta  za  nesipravno no poveke
i odgovora  od Islamot i radi toa si e hristijanka.

Istoto se slucuva so site  hristijani.Site  znaat  deka naseto veruvanje
e sovrseno no Muhammeda nikako ne sakat  da go prifatat,a negovoto
neprifakanje ne doveduva do vistinskiot pat nikogas,zatoa sto
Muhammed s.a.v.s e  ucitel na ovaa vera i toj pokazal na koj nacin
da  se obozava Svevisniot.

hahahah kalife,
be da nebese muhamed nemase da postoi islam , a i ti ke bese pravoslavenBig%20smileBig%20smileBig%20smileWink

Датум на внесување: 06.Март.2007 во 23:35

Е. Демернгем

Француски ориенталист, е еден од најобјективните ориенталисти што пишувал за Мухамед. Го напишал делото „Биографијата на Мухамед“, објавил многу студии во некои познати списанија. Тој вели:

„Месих во к*ран има воздигнато место. Неговото раѓање не беше вообичаено, како на другите луѓе. Тој беше пратеник на Аллах, на кого гласно му зборуваше... к*ранот го има за цел вистинското христијанство кога вели: Иса е резултат на зборот, што Господ и ја пренесе на Мерјем и тој е човек. к*ранот ја напаѓа доктрината на оние што Исус го сматраат за Господ... Тој не го напаѓа вистинското христијанство. Затоа, христијанинот треба да биде задоволен со нападот, што к*ранот му го прави на Тројството, кој се сочинува од Таткото, Исус и Марија.

Мухамед самиот се сматраше како инзтрумент за пропроведувањето на Објавата. Неговиот труд се состоеше од тоа да биде веродостоен, слушател и верен записничар (??) и непогрешлив кажувач (??) на тоа што слушаше од осветлената светлина и ќутливиот глас на амшим збор во формата на овој свет, на Аллаховиот збор, кој е кремот на Книгата. Зборот кого го чуваат племенитите ангели, во седмата небеса. Секој пратеник треба да има доказ за неговата порака. Секој треба да поседува чудо со кое ги изазивува (??) другите... И к*ранот е единственото чудо на Мухамед. Неговиот стил е извонреден, неговата предизвикувачка сила продолжува и на денешни денови. Тој го ископува (??) читателот иако тој не е од побожните обожаватели.

Мухамед преку к*ранот го предизвика човештвото и џините, барајќи од нив да донесат еден сличен на него. Овој предизвик е најубедливиот доказ за веродостојноста на пораката на Мухамед.

Нема сомнеж дека секој к*рански ајет иако зборува за една одредена случка на животот, работа што ја прави со потполна точност, во себе го содржи тоа од менталното (??) чудо, што ја узбурка (??) душата. Нема сомнеж дека во овие ајети има нешто каде треба да се бара тајноста на влијанието и големината на успехот.

Мухамед, кој е далеку од тоа да биде составувач и пронаоѓач на к*ранот, понекогаш џабе го чекаше симнувањето на Објавата и копнееше по неа, затоа што посакуваше Ангелот да му доаѓаше непрекинато.“ http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=514671&ID=1437#_ftn1 - - [1]

http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=514671&ID=1437#_ftnref1 - - [1] Д-р Имамудин Халил, оп. цит., стр. 60-61.

-------------

Датум на внесување: 06.Март.2007 во 23:36

Едвард Пероу

Француски современ истражувач, професот во Универзитетот на Сорбона, вели:

„Дојде Мухамед, синот на Абдулах, арапскиот пратеник и печатот на пратениците, кој им носеше изненадување на арапите и целото човештво – една нова вера. Ги покани нив, да веруваат дека Алах е само Еден и Единствен. Шеријатот (исламскиот закон) не се разликува од верувањето. Исламскиот закон поседува обврзнувачка света власт и ги средува не само верските работи, туку и вековните. Тој на верниците им го обврза зеќатот, џихадот против многубошците... Мухамед ја рашири вистинската вера... Кога пресели, во 632. година на нашата ера, тој го имаше исполнето неговото повикување и го имаше воспставено друштвениот систем, кој стоеше многу далеку за разлика од племските системи, во кои живеа арапите пред исламот. Тој ги здружи нив и постигна едно силно единство меѓу нив. Арабскиот полуостров постигна едно силно верско единство, кое претходно го немаше видено.“ http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=514684&ID=126#_ftn1 - - [1]

http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=514684&ID=126#_ftnref1 - - [1] Д-р Имамудин Халил, оп. цит., стр. 97.

-------------

Датум на внесување: 06.Март.2007 во 23:37

В. Монтгомери

Во делото „Muhammed at Mecca“, Oxford, 1953, стр. 52, вели:

„Неговата подготвеност да доживее персекутации поради верувањето, високата личност, моралот на луѓето што му веруваа и што го сматраа водич, како и големината на брзите успеси, сведочат за неговата извноредна личност. Сматрањето на Мухамед како варалица, повеќе отвора проблеми, него што ги затвора. За повеќе, на Запад, ниедна голема историска личност, не е осветлен побледо од Мухамед. http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=514686&ID=590#_ftn1 - - [1]

http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=514686&ID=590#_ftnref1 - - [1] Памфлетот: Што велат другите за Мухамед.

-------------

Датум на внесување: 06.Март.2007 во 23:38

Д-р М.Х. Дуран

По влијание на една мисионарска школа, станува христијанин Едно време поминува во англиската црква. Од 1939. до 1963. година работи како свештеник. Во 1963. година, така како што доаѓа пролетта, и на него му дојде Вистината, исламот, и стана муслиман.

„Се сета сила можам да кажам дека, дека нема ниеден млад муслиман кој не чуствува пофалност кон Мухамед, за љубовта, помошта, инспирацијата и упатувањето што ни ги подарил. Ова е, една добра сила која ни ја подарил Возвишениот Алах како знак на љубов и милост кон нас, на начин да ние го следиме Неговиот пат.

На крај започнав да ја истражувам биографијата на Пратеникот, Мухамед, и се убедив дека, од најголемите гревови, е да се покажеш неук кон тој човек, инспириран од Господ, кој ја воздигна власта на Бога меѓу еден народ, кој претходно бил во војна меѓу себе. Тој народ, не се водеше од некој закон, ги обожаваше идолите и правеше тешки дела. Меѓутоа, Пратеникот му го смени начинот на размислување, и не само тоа, му ја смени и традицијата и моралот. Тој ги собра нив околу едно знаме, еден закон, вера, култура, цивилизација и една влада. Овој народ, кој во текот на историјата не извадил ниеден голем човек, заслужува да се спомнува од векови. Под влијанието и упатувањето на Мухамед, тој народ извади илјадици племенити луѓе, кои отидоа до најдалечните крави на светот, за да ги покани луѓето во исламските принципи и морал. Ги поканија нив да го прифатат исламскиот систем на живеење. Луѓето прифатија и ги научија работите на новата вера.

Пратеникот се соочи со непрекинатите тортури, во текот на 13. века, во Мека, и 8. години, во Медина. Тој, сите овие ги подари и не се поколебуваше од неговиор став, ниту ни за влакно коса. Беше одлучен и упорен, некршлив во неговите ставови и цели. Неговиот народ, му понуди владеење и целото богатство на местото, да бидат под негови нозе, само да се повлече од поканата во новата вера и раширувањето на неговата мисија. Но тој ги одби сите ови понуди, и на нивно место ја одбра најтешката, поради доверуваната мисија. Зошто постапи вака? Зошто никако не го прифати богатството, авторитетот, власта, големината, рахатлукот, комодитетот и благосостојбата?

Човекот секако дека теба да размислува зошто Мухамед постапи така, ако сака да го добие саканиот одговор за оваа работа.

Зарем, може ли човек да замисли еден пример на жртвување на животот, љубовта и доброчинството кон другите, повисок од овој пример?! Ние тука гледаме еден човек кој, ја жртвува личната среќа за доброто на другите. Меѓутоа, народот, за подобрување на чија состојба, тој го дава максималниот труд, станува и го гаѓа со камења, лошо се однесува, го изолира и не му дава можност да помине еден мирен живот, туку и во изолација. Наспроти ова, овој човек одбива да престане работејќи за нивното добро. Зарем може еден преварант, неискрен човек, да покаше таква истрајност и одлучуваност кон принципите, и верност кон нив, до последниот момент, без никаков страв? Тој не се покажа слаб, наспроти опасностите и различните прогањања, кои не можат да се замислат. Целиот град стана против него, ја зеде сабјата да се бори против него.

Навистина, ова верување и непрекинат труд, истрајноста и одлучуваноста со кои Мухамед ја водеше неговата борба до конечната победа, е јасен доказ на неговото потполно убедување во нековото проповедување. Ако би имал во себе, дури и влакно сомнеж или да се колебал, никагаш не би успеал да стои пред орканот, кое продолжи за двадесет (и три) години. После ова, зарем треба да бараме друг аргумент, кој би докажал за потполната вистиност и искреност на намерата, праведниот морал и душевното височество (??). Сите овие фактори, несомнено водат кон еден заклучок, од кој не можеме да се тргнеме: Тој човек, навистина е Аллахов пратеник. Тој, Мухамед е наш пратеник. Тој беше личност, со ретки особини, совршен пример за изврсност и добрина, доказ на верноста и искреноста...

Несомнено, неговиот живот, начин на размислување, искреноста, упатувањето, побожноста, дарежливоста, верувањето и неговите успеси, сите овие се заеднички докази за неговото пратеништво. Секој човек што го истражува без предрасуди, животот и мисијата на Мухамед, ќе докаже дека тој, навистина е испратен од Господ, и дека к*ранот, кој дошол (упатување) за човештвото, е Божја книга. Секор објективен и сериозен мислец, кој ја бара Вистината, према тоа, ќе заврши во овој драгоцен заклучок.“ http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=514687&ID=1329#_ftn1 - - [1]

http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=514687&ID=1329#_ftnref1 - - [1] Д-р Имадудин Халил, оп. цит., стр. 105-106.

-------------

Датум на внесување: 06.Март.2007 во 23:40

Проф. Монтет

Професор на источните јазици во Универзитетот на Женева, ја напишал книгата „Мухамед и к*ранот“, и направил еден добар превод на к*ранот.

„Религиозноста на Мухамед го фацинира секој објективен истражувач, кој има искрена цел и што рефлектира јака искреност. Мухамед беше реформатор со јако верување. По подлабока медитација, кога ја достигна возраста на потполна печеност(??), започна со ова величествена покана, кој го направи еден од најсфетлените фенери на човештвото, во областа на религијата. Во неговата борба против мбогубошците и лошите навики, кои биле раширени помеѓу луѓето, тој беше сличен со Бени Исраиловите пратеници, кој беа големи, во историјата на нивите народи. Многу луѓе, го игнорираа Мухамед и анатемираа неговите заслуги, иако тој е од малкуте реформатори, чиј живот е познат во детали.

Мухамед беше опремен со висок морал, племенито однесување, благ говор, праведно судење, јасна елокуенција. Доминирачки особини, кај него беа, праведната резонација, јасното изразување и потполното убедување, во тоа што го правеше и велеше. Ретки се тие реформатори, чиј што живот е познат во детали, како животот на Мухамед. Со неговото влијание, во усовршувањето на моралот, издигнувањето и оплеменувањето на општеството, се смета за еден од најголемите доброчинители на човештвото.

Нема сомнеж во искреноста на Пратеникот и неговата верска инспирација, со која се инспирирал неговото битие и мислење.“ http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=514689&ID=769#_ftn1 - - [1]

http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=514689&ID=769#_ftnref1 - - [1] Д-р Имадудин Халил, оп. цит., стр. 139-140.

-------------

Датум на внесување: 06.Март.2007 во 23:41

Лигтнер

Англиски истражувач. Докторирал во легисларура, филозофија и теологија.

„Од тоа што знам за двете вери, за христијанството и ебрејството, велам дека тој што го пропеведол Мухам не е плагијат, туку релават, што му било објавено на нему. Затоа не треба да се сомнева, додека веруваме дека, и порано, дошла Објавата од Семоќниот и Сезнаениот Алах.

Јас, со потполна почит и прегибување, велам дека особините како што се: ,личното жртвување, веродостојноста на намерата, цврстото и неколебливото верување, точниот и длабокиот преглед во ситниците и скриеното на грешењето‘ – сите овие се од јасните докази, кои сведочат за пратеништвото на Мухамед, и за тоа дека на нему му е објавен к*ранот.

Во двадесет и пет годишна возраст, тој се ожени со четриесетгодиша жена... Таа беше прва која повери во неговта света мисија. Пратеникот, заедно со неа (Хатиџа), остана дваесет години и не се ожени со друга, се додека не умре таа. Не е праведно и вистина, да му опишеме нешто, што не личи на величествен човек, кој целиот живот го помина скромно и чесно. Нема сомнеж дека неговите бракови во оваа длабока возраст, било за други причини, не за тоа за что пишуваат христијаните.

Се поставува прашањето, кои беа вистинските причини на бракот во волку длабока возраст?

Нема сомнеж дека таква работа направи поради наклонјеност која ја имаше према жените на убиените другари.

Еднаш, Господ на строг начин го укори, преку Објавата, затоа што тој го сврте лицето од еден сиромашен слепец(??), во времето кога зборуваше со богатата елита. Мухамед им ја комуницираше оваа работа на луѓето. Ако би бил преварант, како што претендираат христијаните, тој навистина не би објавил едно такво нешто.

Јас велам, со мојот висок глас, и се надевам дека ќе дојде денот, кога христијаните, на највеличествен начин ќе го изразат нивниот почит, кон Исус, почитувајќи го Мухамед.

Нема сомнеж дека секој христијанин кој ја прифаќа мисијата на Мухамед, и верува во тоа што го донесе он, е вистински христијанин.“ http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=514696&ID=125#_ftn1 - - [1]

http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=514696&ID=125#_ftnref1 - - [1] Ibid, стр. 133-135

-------------

Датум на внесување: 05.Мај.2007 во 16:24

Vo ova pisuvanje ke zboruvame samo za fakti koi se ispitani i dokazani od strana na naukata. A ne i za teorii i hipotezi, koi se baziraat samo na mislenje, ne se dokazani a  ni ispitani.

Povikuvaekise na izrekata na Albert Ajnstajn koj veli: Nauka bez Religija e osakatena nauka,  a Religija bez Nauka e slepa religija.

Dozvolete da vi dadam doznaenje deka k*ranot ne e kniga na Nauka, tuku e

kniga na Znaci koi zboruvaat za nauka, i za se drugo.  k*ranot ima poveke od 6000 znaci od koi poveke od 1000 znaci koi jasno zboruvaat za Naukata.

Mnogu luge imaat nedorazbiranje! deka Muhammed s.a.v.s      e covekot koj go napisa k*ranot i koj  ja pronajde religijata Islam.            

Za fakt Islamot egzistira od momentot koga prviot covek Adam (Adem) bese ispraten na zemjava, pa se do den denes I inshaallah za sekogas ke egzistira.

Semokniot Gospodar, ima isprateno poveke objavi i pratenici na ovaa zemja.   Site isprateni pratenici od Allah s.w.a  pred Muhammed s.a.v.s  bea isprateni za odreden narod a objavite objaveni preku niv, samo za odreden vremenski period, celata objava dostavena do pratenicite e samo za toa vreme. 

Toa e pricinata da se pravat metafizicki pojavi (cuda) za narodot da sogleda deka toj pratenik  navistina e ispraten od Gospodarot, kako na pr. Isus odel po vodata, lecel slepi I leprozni, ozivuval mrtvi luge so dozvola od Allah s.w.a i red drugi metafizicki cuda. No site ovie raboti vo denesno vreme ne mozat da se potvrdat niti da se ispitaat, niti povtorat.

Pratenikot Muhammed s.a.v.s   e posledniot pratenik ispraten od Semokniot Gospodar, praten do celoto covestvo, ispraten kako milost na svetovite.

I  objavata ispratena preku nego (k*ranot) e ispratena za site vreminja i za site narodi, ta site svetovi.              k*ranot veli:          

Sura El Enbija 21 (ajet 107)    I Nie te isrativme  samo kako milost na svetovite!

Muhammed s.a.v.s e posleden ispraten pratenik, i objavata ispratena preku nego e posledna objava,  k*ranot e vsusnost cudoto koe mu e dadeno na Muhammed s.a.v.s.           Zasto ovaa objava, k*ranot e cudo?     

Zatoa sto e potvrdena da bide cudo pred 14 vekovi, i posle 14 vekovi vo denesno vreme moze dase dokaze, da se ispita  deka e cudo, i vo vreminjata sto sleduvaat i za sekogas!,  sto uste dokazuva i deka e posledna objava, zatoa sto moze da bide ispitana i potvrdena vo site vreminja, lugeto od sete vreminja mozat da ziveat spored k*ranot koj e patokaz kon vistinata. kratko receno k*ranot e cudo nad cudata!!! 

Nie muslimanite vo HADISite (iskazani zborovi ili dela od Muhammed s.a.v.s)  belezime i veruvame i vo drugi cuda (Mudziza) nevoobicaeni pojavi. No tie pojavi se za toa odredeno vreme i za toj odreden narod, i vo denesno vreme ne mozat dase povtorat ni da se dokazat, kako sto e slucaj so k*ranot!!!

Edinstvena tocka na komentiranje megu lugeto, e deka k*ranot za prv pat e iskazan vo 6 vek, vo gradot Mekka vo Arabija, od covek cie ime e Muhammed (mir neka bide na nego) i ovde zavrsuvaat site diskusii,  dozvolete da go prestavime k*ranot od drug aspekt,  od aspekt na vistinata:

Povikuvaekise na izvorot na velicenstveniot k*ran, moze da bide baziran vrz tri razlicni izvori i toa:

Prvata moznost e deka: Avtor na k*ranot e  samiot Muhammed s.a.v.s

Nesvesno, Svesno, i pod dejstvo na razbolen Um, ne pri sebe.    (Euzu Billah)

ova se teorii dadeni od Orientalistite, koi mu se prepisuvaat na Muhammed s.a.v.s   za koi nie ke dademe objasnuvanje.

Vtora moznost e deka: Muhammed s.a.v.s prezemal kazuvanja od drugi luge ili koristel kazuvanja od drugi religii, za pisuvanje na k*ranot.

I Treta moznost e deka: k*ranot ne e baziran vrz izvor na covecko bitie. i ima izvor od nekoja druga nadprirodna sila,  te. od Semokniot Gospodar Allah s.w.a

Dozvolete da gi analizirame site tri moznosti, site tri mozni izvori: 

Prvata moznost e deka avtor na k*ranot e licno Muhammed s.a.v.s

Ne svesno, Svesno, I pod dejstvo na razbolen Um, ne pri sebe.

Najdobra moznost da se ponistat tvrdenjata na edna licnost, bilo dase literaturni tvorbi ili naucni dokazuvanja, e da se predizvika na dokazuvanje , ili dase eliminiraat moznosti (via negativa).

Orientalistite tokmu go pravat toa koga velat deka: avtor na k*ranot e Muhammed, da go analizirame I ova tvrdenje na orientalistite:     

Muhammed s.a.v.s nikogas nesi go pripisuval sebesi k*ranot, vo niedna prilika ne rekol deka toj e avtor na k*ranot.  Za fakt, vo sekoj slucaj veli deka k*ranot e objava od Semokniot Allah s.w.a dostavena do nego, no lugeto koi ne veruvaat postojano izmisluvaat novi teorii protiv k*ranot I protiv Muhammed. s.a.v.s  No nie po red ke gi analizirame site dadeni teorii, pa po toa sekoj citatel neka odluci samiot za sebe, dali ke veruva vo fakt (vistina) ili samo vo teorija I postojano ke bide vo mrakot na nevistinata I somnezot.

Naj niskata rabota koja, Orientalistite mu ja prepisuvaat na Muhammed s.a.v.s

e deka lazel. (Euzu Billah).   

Pred da mu se dostavi objavata na Muhammed s.a.v.s uste vo mladite godini bil primer za dobro odnesuvanje megu lugeto, sto pokasno go dobiva atributot (El Emin) sto znaci Cesen, Posten, Dobar covek, ovaa titula mu e dadena od graganite ne cela Mekka, duri bil povikuvan i od sosednite gradovi da gi resava sporovite megu lugeto, i za sekoja negova odluka lugeto bile zadovolni, zasto znaele deka e cesen covek i nema da presudi pogresno, ili da gleda interesi.

Duri i neprijatelite na Pejgamberot koga sklucuvale dogovor za nekoja rabota so nego, tvrdele deka Muhammed a.s. nema da ja izneveri taa rabota, duri i tie sto go narekuvale lazgo, tvrdat deka toj ne laze, tvrdat deka e El Emin.

pokasno duri i tie tvrdele deka k*ranot e objava od Semokniot gospodar i deka Muhammed s.a.v.s e glasnikot (pratenikot) ispraten od Allah s.w.a

Pa zasto, lice so vakvi predispozicii bi lazelo za edna taka golema rabota???

Druga rabota koja, Orientalistite mu ja prepisuvaat na Muhammed s.a.v.s       e deka Muhammed tvrdi deka e bozji glasnik, i mu go prepisuva k*ranot na Semokniot Gospod, za svoi licni benificii, za materijalni pridobivki.

Vo potpolnost se slozuvam so ova mislenje, ima mnogu luge koi sebesi se narekuvaat glasnici od Gospodarot, za da se zdobijat so slava, bogatstvo ugled i red drugi raboti, najcest slucaj so vakvi pojavi e INDIA.

Muhammed s.a.v.s uste pred da ja dobie objavata, pred da bide Bozji Pratenik, gi poseduval site materijalni potrebi. Bil ozenet za bogata zena Trgovka od Mekka, po ime Hatidza, 15 godini pred da ja dobie objavata.

A otkako ja dobiva objavata zivee uste poednostaven zivot, Spored hadisot: Rijad-as-salihin, hadis br. 192 Hatidza veli: dva meseci nezapalivme ogan vo nasata kuka zatoa sto nekoristevme hrana sto treba dase vari.

Muhammed s.a.v.s jadel samo naj neophodna i najobicna hrana, nekogas piel samo mleko koe mu bilo davano od sograganite, ovaa ne e samo postapka na Pratenikot, tuku e nacin na zivot koj go praktikuva.

Povikuvaekise na hadisite od Rijad-as-salihin hadis br. 465 - 466 se veli:

Koga i da primese podarok od lugeto, go podaruvase na siromasnite luge

i nikogas ne zadrzuvase nesto za sebe.

Zosto covek so vakvi osobini bi lazel? negi zadrzuval podarocite za sebe, ziveel naj obicen zivot, koristel samo toa sto e neophodno, a imal dosta bogatstvo. No ima (ajet) vo k*ranot kade sto se ponistuva ova somnevanje, i veli:

Tesko na onie koi pisuvaat knigi so racete svoi za potoa da recat : " Ova e od Allah"- za da pribivat malku korist; i tesko na onie koi so svojata raka pisuvaat takvo nesto , i tesko nim koi na takov nacin pecalat!

So ovoj (ajet) od k*ranot se otfrlaat site moznosti deka Muhammed s.a.v.s      lazno sebesi se narekuva Pejgamber i deka k*ranot e objava od Allah s.w.a.

za da pridobie benificii so toa, ili materijalni dobra.

Zarem ako lazel ke pisuva vakvi ajeti vo svojata sopstvena knika???

Ima i druga teorija koja isto taka mu se nametnuva na Muhammed s.a.v.s  i toa deka:  Sebesi se narekuva Pejgamber, a k*ranot mu go prepisuva na Allah s.w.a  za da se zdobie so slava, da se zdobie so vodstvo na Mekka.

Koi se osobinete na licnost koja posakuva slava, vodstvo na drzava ili drugi benificii od ovoj rang?   Osobinite na vakva licnost se: deka se ubavo obleceni, jadat ubava hrana, ziveat raskosen zivot, imaat golemi i ubavi domovi, pred nivniot dom ima strazari koi gi cuvaat i sl.

Sto od ova poseduval Muhammed s.a.v.s? ja podaruval svojata obleka na siromavi luge, site podaroci nemu dadeni gi delel na siromavite luge, svoeto bogatsvo go trosel za da im pomoga na lugeto, vo toa vreme bil unikatna licnost na ednostaven i humanitaren covek, ziveel vo najobicen dom. No megu lugeto imalo i luge koi go ismeavale  i go voznemiruvale pejgamberot Allahov.    k*ranot za tie luge veli:

k*ranot vo Surah Et Teube 9 (ajet 61) veli: Megu niv ima i takvi koi go voznemiruvaat pejgamberot i koi zboruvaat : "Toj samo slusa" Kazi:  "Ona sto go slusa e podobro za vas; veruva vo Allah, i ima doverba vo vernicite i toj e milostiv kon onie megu vas koi veruvaat" A onie koi go voznemiruvaat pejgamberot Allahov ke imaat kazna bolna!

Eden prestavnik od Paganite na Mekka po ime Udba, vo togasno vreme, mu se obratil na Pejgamberot Muhammed s.a.v.s  so zborovite: Ke ti dademe Se sto ke  posakas, celoto bogatsvo sto go imame vo Mekka, ke te napravime Kral na Mekka! Edinstveno sto posakuvame od tebe e da se otkazes od tvrdenjeto deka ima eden Bog i deka tisi negov pratenik.  A Pejgamberot odbiva da se otkaze od porakata na Allah s.w.a. preku Surah Fusilet 41 . i uste mnogu obidi sleduvale od paganite da go ubedat na Muhammed da se otkaze od porakata od Allah. Edna od niv e  i preku negoviot Midzo (striko) Ebu Talib, kogo paganite go koristat  kako posrednik, misleeki deka toj ke go ubedi na Muhammed s.a.v.s  da se otkaze od porakata i mu velat: Otkazise od Porakata od Allah s.w.a   ke te napravime najbogatiot i naj ugledniot covek vo Arabija, A Muhammed s.a.v.s veli:

O moj Midzo duri i da mi go stavat Sonceto vo mojata desna raka, a Mesecinata vo mojata leva raka, Ne bi se otkazal od porakata od Allah dostavena do mene!!!

Zosto covek bi se stavil sebesi na stradanje i na izmacuvanje koga mu se nudat vakvi moznosti? ako sakal slava i bogatstvo, ova mu bese odlicna sansa da se otkaze od porakata i da prifati da bide lider na Arabija.

No Pejgamberot odbiva sekakvi podaroci vo zamena za porakata od Allah.

Nekoi od Orientalistite kazuvaat i druga teorija, deka Muhammed s.a.v.s  patel od Metomania (mentalna bolka kaj lugeto, koga nekoj covek ke kaze nekoja laga i potoa veruva vo taa negova laga)  deka Muhammed s.a.v.s kazal laga i potoa veruval vo negovata laga (Euzu billah)

Ovaa grupa na luge koga se lecat na psihijatar, lekarot im postavuva prasanja za taa laga sto ja tvrdat i pooderdeno vreme koga se drzat podolgo vreme na fakti se otkazuvaat od lagata.   Na pr. Ako eden covek rece: Jas su Kral na Britanija, Psihiatarot go prasuva: ako si Kral na Britanija, Kade ti e Kralicata? toj odgovara: Ja nema poveke, umre pred.... bilo koe vreme. Kade ti se Ministrite? toj odgovara i tie umrea. Kade ti e obezbeduvanjeto?

Vo momentot koga podolgo vreme se drzi Metomenijak na Fakti, togas toj se otkazuva i veli: Pa mozebi... , nesum Kral na Britanija.

Ako go stavime Muhammed s.a.v.s   vo ovaa grupa na luge, bise dokazalo na prvoto prasanje deka Muhammed s.a.v.s  ne e Metomeniak, zatoa sto celiot k*ran e prasanja i odgovori so fakti, moze dase postavat iljadnici prasanja a k*ranot da odgovori na tie prasanja, Muhammed s.a.v.s vo celiot negov zivot mu bile postavuvani prasanja od lugeto i toj im odgovaral.  Posle ova se zaklucuva deka Muhammed s.a.v.s ne patel od Metomanija , tuku lugeto koi ja postavuvaat ova teorija patat od Metomania. Zatoa sto tie kazuvaat laga za Muhammed s.a.v.s deka lazel,   i potoa veruvaat vo taa nivna laga!!!

Nekoi pak davaat druga teorija: "Religiozna iluzija" deka Muhammed s.a.v.s

k*ranot go pisuval po nekoja iluzija, velat deka bil lud, (Euzu Billah)

Dozvolete da go analizirame i ova pripisuvanje na Pejgamberot,  edna licnost koja pati od  religiozna iluzija, ako e lud... ?

k*ranot e objavuvan vo dolg vremenski period, ne e objaven od ednas, objavivan e vo period od 23 godini, del po del.     Ako licnosta koja go pisuva e pod dejstvo na religiozna iluzija (e lud), ne bi mozel konstantno 23 godini da bide lud i da pisuva, niti pak negovata iluzija bi mozela da trae 23 god.

Ova se naucni ispituvanja na luge od ovoj rang, i naucnicite tvrdat deka ovaa Religiozna iluzija koja se pojavuva kaj lugeto, trae samo kratok vremenski period, sto dokazuva deka Muhammed s.a.v.s ne bil pod dejstvo na Religiozna iluzija.

Postojat mnogu fakti vo k*ranot koi mozat da go ponistat ova tvrdenje na Orientalistite koi mu go prepisuvaat na a Muhammed s.a.v.s.

na primer: vo k*ranot postojat mnogu istoriski fakti, za koi fakti nikoj vo vremeto na Pejgamberot ne znael za tie fakti. Postojat mnogu naucni fakti koi se otkrivaat duri vo denesno vreme, posle 14 vekovi.  Nevozmozno e da se kazuvaat fakti i podatoci od  nezdrav razum od lud razum.

Allah s.w.a znae sto se moze da mu se nametne na Pejgamberot i veli:

Surah El Araf 7 (ajet 184) Ne razmisluvaat li ? Drugarot nivnin ne e bezumen. On e samo opomenuvac jasen!

Allah uste kazuva vo Surah El Kalem 68 (ajet 2) ti ne si, so blagodatot na

Gospodarot tvoj ,lud,

Isto taka i vo Surah Et Takvir 81 (ajet 22) pa,drugarot vas ne e lud!

k*ranot moze da go ponisti sekoe tvrdenje deka avtor na k*ranot e bilo koj osven Allah s.w.a

Ako nekoj od citackata publika ima nova teorija slobodno ne kami dade doznaenje, i ke ja analizirame i negovata teorija.

-------------

Датум на внесување: 05.Мај.2007 во 16:26

Vtorata moznost e deka Muhammed s.a.v.s

kopiral od drugi religiozni skripti ili od drugi covecki izvori.

Eden istoriski fakt e dovolen da  dokaze deka ova tvrdenje e gresno: i toa e deka Pejgamberot Muhammed s.a.v.s neznael da cita i da pisuva! pa kako moze covek koj ne znae da cita i da pisuva da napise vakva kniga kako sto e k*ranot???   

k*ranot go potvrduva toa vo Surah El Ankebut 29 (ajet 48-49)

Ti pred nea ne kazuvase nitu edna kniga, a ne ja pisuvase ni so tvojata desna raka... vo ovoj slucaj ke se posomnevaa onie koi navistina zboruvaa....

Vo ovoj ajet Allah s.w.a ni kazuva deka pred k*ranot niedna druga kniga ne kazuval Muhammed niti pisuval so negovata desna raka, I vo ovoj slucaj se otfrlaat laznite prepisuvanja na Muhammed s.a.v.s deka kopiral od drugi religiozni skripti.  Allah s.w.a znaese deka lugeto ke raspravaat za izvorot na k*ranot ,zatoa Allah s.w.a odbra posledniot Prorok da bide covek koj ne  znae da cita i da pisuva, za lugeto da nese somnevaat, ili tie sto se somne-

vaat da nemaat fakt da dokazat deka k*ranot go pisuval Muhammed s.a.v.s

Allah vo Sura Es Sedzde 32 (ajet 2-3) veli:Objavuvanjeto na Knigata, vo koja nema somnenie , e od Gospodarot na svetovite.

Ili zboruvaat "Toj go izmisluva." No, ne! Toa e vistina od Gospodarot  tvoj za da go opomenuvas narodot komu ne mu e dadena opomena, pred tebe, za da se upatat. 

No duri i da znael Muhammed s.a.v.s  da cita i da pisuva, duri ni togas ne bi mozelo da se dokaze deka  Toj go pisuval k*ranot, zatoa sto k*ranot e razlicen od site drugi religiozni knigi. k*ranot nego sodrzi vo sebe tipicniot stil na pisuvanje na lugeto, kako prikazna.         Kako pocnuva edna prikazna??

Na pocetokot ziveea,  beaa... i tn. Slicno kako stoe slucajot so Biblijata:

Na pocetokot Bog gi sozdade neboto i zemjata i .....

k*ranot ne gi sodrzi vo sebe ovie osobini, i zatoa e razlicen od site drugi religiozni skripti, za fakt ako citate nekoi religiozni skripti ke zabelezete deka sodrzat tipicen covecki stil, zboruvaat za odredena lisnost, za negoviot zivot za negovata familija i tn. i kontekstot sleduva po red, poglavje 1 potoa 2,3 i tn.

I k*ranot zboruva za zivotot na nekoi licnosti, no ne vo covecki stil.

k*ranot ima svoj unikaten stil, i e unikatna kniga.

Lugeto koi nemozat da dokazat deka k*ranot e pisuvan od covecko bitie, velat deka k*ranot e "izmislica".     Ako e izmislica, togas kazetemi edna edinstvena izmislica vo k*ranot?        i ostanuvaat bez zborovi.                                                                     

Ima i takov tip na luge koi veruvaat vo nesto za koe nesto nemaat nitu fakt niti pak pricina i se omalovazuvaat sebesi praveekigo toa.

Kako na primer: Ako nekoj covek kaze za nekoja odredena licnost, deka taja licnost e moj neprijatel, bez da ima nekakov dokaz ili pricina! i odnosot na toj covek sprema taa licnost e Ne prijatelski, i ako po cista slucajnost se sretnat so taa licnost i poradi odnos na toj covek prema taa licnost, taa licnost go izbegne ili nesaka da razgoara so nego, Togas toj covek  se samo zadovoluva i veli: Vi rekov deka toj covek e moj neprijatel.

Znaci lugeto veruvaat vo nesta za koi nemaat niti fakt niti pricina, i se omalovazuvaat sebesi, samo za da bidat samozadovolni.

k*ranot veli deka objavata odi vo paralela so pricina, Nekoi luge velat deka starite skripti se poverodostojni i imaat pogolema pricina.

Ako starite skripti imaat pogolema pricina, kazetemi kako moze da se dokazat koja od niv e vistinita koja e lazna?

Za fakt k*ranot e Izvonredna Pricina, Izvonredna diskusija!  Mnogu Muslimani velat deka treba da se izbegnuvaat religiozni diskusii, treba da se izbegnuva dase vleguva vo dijalog za religijata! a vo toa se lazat.

k*ranot veli: Surah En Nehel 16 (ajet 125)  Povikuvaj kon patot od Gospodarot tvoj, i so mudrost i so uka dobra. I raspravaj so niv na najdobar nacin! Gospodarot tvoj , sekako, najdobro go poznava onoj koj skrsnal od patot Negov. On najdobro gi znae upatenite!

Vo ovoj ajet Allah s.w.a ni kazuva deka sekoj eden musliman treba da povikuva na patot na vistinata, na Allahoviot pat, so ubav govor so mudrost, i na najdobar nacin, Ni kazuva deka treba da diskutirame so site Nemuslimani  koi ne ja znaat vistinata za k*ranot i da im dademe doznaenje za taa vistinata

No ova nee cudo, ako vnimatelno go citame k*ranot, ke zabelezime deka zborot KALU (tie rekoa) e spomnat 332 pati  Isto taka i zborot KUL (reci) spomnat e 332 pati. Ova ni dava doznaenje deka k*ranot ni preporacuva diskusia.

Ima luge koi velat deka: Muhammed s.a.v.s    Kopiral od Biblijata.

Daja da analizirame i ovaja moznost:

Eden istoriski fakt e dovolen da dokaze deka i ova prepisuvanje ne e vistna,  e faktot deka Muhammed s.a.v.s neznael da cita i da pisuva!    No za lugeto za koi ovoj fakt ne e dovolen, ke im dademe i drugi fakti: k*ranot veli:

Surah El Araf 7 (ajet 157)  onie koi go sledat glasnikot pejgamber, koj ne znae da pisuva i da cita, kogo go naogaat zaveden kaj niv - i vo tevrat i vo indzil i koj im nareduva dobro i im zabranuv zlo.....

Ovoj ajet od k*ranot kazuva deka Muhammed s.a.v.s koj ne znae da cita i da pisuva, e zaveden i vo Biblijata,  vo stariot i vo noviot zavet. Ako ja citame

Biblijata vo Knigata na prorokot ISAIJA 29 (red 12) se veli: I mu ja davaat knigata na onoj koj ne znae da cita, i velat: >procitaj ja< i toj odgovara

> Ne znam da citam.<

k*ranot veli deka Muhammed e spomnat vo Biblijata, i ako ja otvorite biblijata navistina e tamu, Pa kako prepisuval Muhammed s.a.v.s koga i Biblijata go nagovestuva deka ke bide Bozji Glasnik???

A Dzebral, koga  za prv pat mu se obrati na Muhammed  s.a.v.s

Bese so zborovite IKRE (uci,citaj) a Muhammed odgovara: MA ANA BI KARI (neznam da citam)   Tocno kako sto se veli vo prorostvota vo Biblijata, pa kako moze da tvrdat deka Muhammed kopiral od Biblijata koga Biblijata zboruva za Muhammed s.a.v.s   deka ke bide Prorok.  

Postojat uste mnogu drugi nagovestuvanja od Biblijata za Muhammed s.a.v.s

Biblijata duri go spomnuva i po ime na Prorokot: Vo Evangelie spored Jovana 16 (red 7)  No jas vistinata vi ja kazuvam: podobro e za vas jas da si otidam, oti, ako ne si otidam,Utesitelot nema da dojde pri vas; ako, pak, zaminam, ke vi go pratam  (red 8)  A on koga ke dojde ke go izoblici svetot za grev, i za pravda i za sud.  A koga ke dojde On, Duhot na vistinata, ke ve upati vo sekoja vistina; no od sebe nema da zboruva, a ke govori sto cue, i ke vi ja kaze idninata

Isus vo ovie redovi zboruva za Duhot na vistinata koj ke dojde, zosto ako toj ne otide, Utesitelot nema da dojde pri lugeto...   i toj ke ja kazuva vistinata i nema da govori od sebe, ke govori toa sto ke cue... I ako za ovie zborovi gi prasas Hristijanite, za kogo se zboruva?  Bez dvoumenje odgovaraat, Za Svetiot Duh!

No dali Isus veli taka?Isus veli:ako ne si otidam,Utesitelot nema da dojde pri vas; A Svetiot duh veke bil na zemjava, Povikuvaekise na na kazuvanjeto na Biblijata, za raganjeto na isus se veli : deka Svetiot duh ja osena Marija i taja zabremeni. Biblijata veli deka Svetiot Duh veke bil na zemjava, A Isus veli deka ako ne otide DUHOT NA VISTINATA nema da dojde, sto kazuva deka ova prorostvo ne se odnesuva na Svetiot Duh, tuku na Duhot na Vistinata.

No koj e duhot na vistinata?

Ne site od lugeto znaat Grcki, zatoa sto starite skripti na noviot zavet se pisuvani na Grcki jazik, zatoa ke go obrazlozime i zborot DUHOT NA VISTINATA koristen vo Biblijata,  e PARAKLETOS koj pak zbor e korumpirana forma od zbort PARIKLETOS , Ako ovoj zbor go prevedime na Makedonski ke bide : Nekoj koj e FALEN, ili Nekoj koj e DOSTOEN ZA FALENJE)  a pak ako se ova se prevede na Arapski ke bide:

Nekoj koj e FALEN e: (MUHAMMED)  A nekoj koj e DOSTOEN ZA FALENJE e: (AHMED)  Elhamdullilah i dvete od ovie iminja, se iminja na Pejgamberot Muhammed s.a.v.s     Sto kazuva deka i po ime Biblijata zboruva za Muhammed     

Ima uste mnogu  nagovestuvanja edno od niv e i:

Vo Kniga Pesna nad pesnite 5 (red 16) Mijsej veli: HI KUMU MITTE KIM

VI KOLLI  MUHAMMEDIM ZEJDUDI VE ZEJRAN BEJNE JERUSALIM

Ova e evrejska kotacija koja veli ustata negova - sladost, i celiot toj e pozelen.

Ete koj e mojot vozljuben ete koj e prijatelot moj, kerki erusalimski

Vo Evrejsakta Biblija od koja se prevedeni site Biblii, stoi imeto MUHAMMED

no so pridavkata IM koja e pridavka za Respekt. Postojat dve vrsti na mnozina: ednata e mnozina za kolicina, a drugata e mnozina za respekt, kako sto e vo evresjkiot jazik ELOHIM    Eloh se misli na Gospod, i pridavkata IM za respekt.

Vo Makedonskata Biblija toa go prevedile kakao, negovata usta e slatka.

No vo evrejskata Biblija stoi tocno imeto MUHAMMED za koe ime nemaat nisto protiv i taka go belezat vo svoite skripti.

Znaci Biblijata i po ime go spomnuva Pratenik, pa kako moze da se veruva deka Muhammed s.a.v.s ne e Bozji Pratenik???

Ako i ovoj fakt negi zadovoli alcnite potrebi na licnosta koja go postavuva ova prasanje, togas neka se bazira na istoriskite podatoci koi velat deka:

Stariot testament na Arapski jazik za prv pat e objaven od strana na R. Saadias Gaon vo 900 godina. Poveke od 200 godini po smrtta na Muhammed s.a.v.s    A noviot testament objaven za prv pat na Arapski jazik e od strana na Erpenius vo 1616 god. poveke od 1000 godini po smrtta na Muhammed s.a.v.s.    Pa kako mozel Pejgamberot da kopira od nesto sto ne postoelo vo negovo vreme???

Se slozuvam deka ima isti rabotiza za koi i Biblijata i k*ranot zboruvaat, no toa ne znaci deka k*ranot kopiral od Biblijata.  Toa znaci deka imaat ist izvor!

site objavi od Allah s.w.a imaat ista poraka Monoteizam, veruvanje vo eden Bog.  Ako za nekoi slicnosti na k*ranot i Biblijata receme deka k*ranot Kopiral od Biblijata ke bide gresno, zatoa sto toa ke znaci deka i Isus a.s. kopiral od stariot testament!  Zatoa sto ima mnogu raboti koi gi pisuva vo stariot testament i istite tie raboti vo celost gi ima vo noviot testament.

No i na ova ako progledame niz prsti i za uvid na argumenti, za moment se slozime so taa teorija, deka k*ranot e kopija od Biblijata.

Da  analizirame nekoi primeri: Biblijata vo prvata kniga Bitie veli deka Gospod univerzumot ga stvoril za 6 dena, koi dena imaat period od 24 casa. k*ranot za ova, iako na prv pogled izgleda slicno, ako se analizira razlikata e Crno i Belo.  k*ranot na poveke mesta zboruva za stvoruvanjeto na univerzumot, na pr. vo Sura Junus 10 (ajet 3) Allah s.w.a univerzumot ga sozdade za 6 dena (periodi) Arapskiot zbor koristen vo k*ranot za den e JAMS Koj e mnozina od den i ima isto taka znacenje na mnogu dolg period.

Naucnicite za ova kazuvanje na k*ranot nemaat nikakva zamerka, No za toa sto veli Biblijata za niv e ne prifatlivo, deka za vreme od 6 dena koi denovi imaat po 24 casovi, deka moze da se oformi celiot Univerzum.  Biblijata dava i drugi nevozmozni raboti koi ne se slozuvaat so naukata, edno od niv e deka: zemjata so site nejzini rastenija (vegetacija) bila stvorena vo tretiot den, a na cetvrtiot den Gospod gi stvoril Sonceto i Mesecinata!

Pa kako moze dase razvie vegetacija bez da ima sonceva svetlina i toplina???

i red drugi kontradiktornosti.

Posle ova kazetemi kako k*ranot e kopiran od Biblijata?

Duri i cudo nemoze da bide, zatoa sto k*ranot vo potpolnost se slozuva so Naukata, a Biblijata e vo Kontradiktornost so Naukata.

Ima teorija koja veli: eliminiranje na alternativi (na moznosti). Daj da go stavime k*ranot i na ovoj test: k*ranot veli deka e objava od Semokniot Allah s.w.a  Ako ne e,                 togas sto e?                Vie gi davate alternativite...       Nekoi velat deka e racna tvorba na Muhammed s.a.v.s. Ova go eliminiravme, go dokazavme deka ne e vistina.  Drugi pak velat deka Muhammed s.a.v.s lazel za da se zdobie so materijalni blaga, i ova go eliminiravme, dokazavme deka ne e vistina. Koja i alternativa da ja dadete, daj da ja stavime na test.

-------------

Постирано од: Iblis s.a.v.s
Датум на внесување: 31.Мај.2007 во 11:56
imalo potreba do doaga nov zasto Allah nema da dozvoli da se siri laga za nego, zatoa na Muhammad a.s.a preku angelot Gabriel mu go dava edinstvenoto vistinsko i ispravno svetiot QURAN
mislete malce,

Датум на внесување: 18.Јуни.2007 во 22:53
замислете си Христос, или БИЛО кој од апостолите, вака да се однесувал??? ма нема шанси...Ouch

-------------

Постирано од: Boogie
Датум на внесување: 02.Ноември.2007 во 01:10
&scy;&mcy;&iecy;&iecy;&njcy;&iecy;&scy;&mcy;&iecy;&iecy;&njcy;&iecy;&scy;&mcy;&iecy;&iecy;&njcy;&iecy;&scy;&mcy;&iecy;&iecy;&njcy;&iecy;&scy;&mcy;&iecy;&iecy;&njcy;&iecy;&scy;&mcy;&iecy;&iecy;&njcy;&iecy;Ја чита некој оваа научна фантастика пишувана од следбеници на еден - како и да го наречам ке остане заводник на малолетници и ништо повеке,да ожениш толку мала девојка мора да си.....

-------------
http://www.TattooArtists.org/boogie" rel="nofollow - Борбата продолжува,поробениот за слобода а слободниот за совршенство

Постирано од: Boogie
Датум на внесување: 02.Ноември.2007 во 01:33
Како може ти како почитувач на еден таков - заводник ке го наречам повеке нема потреба-воопшто да си дозволиш да реметиш од господ дадени вистини.Хрисос дојде го видовме и се врати кај својот татко за да може демонските посланици и нивните поддржувачи како тебе да љубоморат на неговото совршенство.
ХРИСТИЈАНСКАТА ВЕРА Е ЕДИНСТВЕНА ВЕРА КОЈА ВЕРУВА ВО ВИДЕНО А НЕ ВО ИЗМИСЛЕНО ИЛИ ПРЕПИШУВАНО ДОДЕКА ГОСПОД ШЕПОТЕЛнамигнување

-------------
http://www.TattooArtists.org/boogie" rel="nofollow - Борбата продолжува,поробениот за слобода а слободниот за совршенство

Датум на внесување: 08.Ноември.2007 во 15:22
Navistina?

Pa kaj ste videle deka isus se krstel ili pravel ikoni?

-------------

Постирано од: здраво
Датум на внесување: 08.Ноември.2007 во 18:10
темава е за мохамед.
Еве па читајте за него.
http://www.prophetofdoom.net - http://www.prophetofdoom.net

Има што да се прочитаголема%20насмевка

-------------

Постирано од: Ebu-Hurejre
Датум на внесување: 08.Ноември.2007 во 22:38
Originally posted by здраво здраво напиша:

темава е за мохамед.
Еве па читајте за него.
http://www.prophetofdoom.net - http://www.prophetofdoom.net

Има што да се прочитаголема%20насмевка

sto ima tamu da se cita za nego ....... NISTO

Ako te interesira nesto za Muhammed a.s togas zemi procitaj go k*ranot i Hadisite i istite neka ti gi objasnat Islamskite Alimi tek togas ke svatis koj e Muhammed a.sзадоволство

Постирано од: Srcence
Датум на внесување: 09.Ноември.2007 во 18:46
Originally posted by belichka belichka напиша:

i jas ke poveruvav vo allah ama da ne bese onoj Muhamed...Big%20smile

so red gi citam postovite pa ova mi dojde prilicno smesno!
Stvarno greota za tebe....allah neka ti se smilova na tvojata zalutana dusa!

-------------
Iskreno-od Mene

Датум на внесување: 09.Ноември.2007 во 18:52
Originally posted by Boogie Boogie напиша:

&scy;&mcy;&iecy;&iecy;&njcy;&iecy;&scy;&mcy;&iecy;&iecy;&njcy;&iecy;&scy;&mcy;&iecy;&iecy;&njcy;&iecy;&scy;&mcy;&iecy;&iecy;&njcy;&iecy;&scy;&mcy;&iecy;&iecy;&njcy;&iecy;&scy;&mcy;&iecy;&iecy;&njcy;&iecy;Ја чита некој оваа научна фантастика пишувана од следбеници на еден - како и да го наречам ке остане заводник на малолетници и ништо повеке,да ожениш толку мала девојка мора да си.....
smesen si zatoa sto ne razbiras mnou raboti! Sledbenici sme na Vistinata, na edinstvena vistina koja moze da bide VIstina, sledbenici sme na Allahoviot zbor i potvrduvame deka Muhammed e negov posleden poslanik....Veruvame deka nema drugi bogovi odven Allah dz sh koj e eden i edinstven koj nema rodeno i ne e roden, koj se znae se slusa i koj ke bide edinstvan koj ke ni sudi za nasite dela na Sudniot den! Tie raboti ti apsolutno nikogas nema da gi razberes, tvojata zalutanost....eh...neznaes kade ke te odnese, a i ne bi sakal da znaes!

-------------
Iskreno-od Mene

Датум на внесување: 09.Ноември.2007 во 21:30
Имам јас кој да се грижи за мене,а тоа не е сигурно вашиот алах и неговиот т.н.пророк и неговите недообјаснети глупости наречени к*ран ,туку што да правиме со садистите т.е. тепачите на жени

Man%20beating%20his%20Wife 

Did you know - Quran (4:34) orders a man to beat his wife if she doesn't obey him?
Quran 4:34: Men are the maintainers of women because Allah has made some of them to excel others and because they spend out of their property; the good women are therefore obedient, guarding the unseen as Allah has guarded; and (as to) those on whose part you fear desertion, admonish them, and leave them alone in their sleeping places and beat them; then if they obey you, do not seek a way against them; surely Allah is High, Great.

голема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка
голема%20насмевкаголема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 09.Ноември.2007 во 21:33
Прочитајте

http://answering-islam.org/Silas/wife-beating.htm - http://answering-islam.org/Silas/wife-beating.htm

-------------

Датум на внесување: 09.Ноември.2007 во 22:50

Прочитајте

http://answering-islam.org/Silas/wife-beating.htm - http://answering-islam.org/Silas/wife-beating.htm

Kakva vrska ima sea ova so Islamot...........NIKAKVA

Imeno ako nekomu mu teknalo da si ja tepa zenamu .....kakva vrska ima toa so religijata na koja  on pripaga?!!!

jas sekoednevno mozam da te zatrupam so takvi fakti ......ako poglednete vo stranskite televiziji osobeno vo Germanskite ke vidite kolku mnogu zeni gi ima vo Zapadna Evropa koi sto sekojdnevno se maltretirani i terorisirani ov nivnite mazi ......da ne zboram za prinudenite zeni na prostitucija vo EVROPA, AMERIKA , RUSIJA , A NAROCITO JUZNA AMERIKA  koe ni malite devojki ne gi posteduva......koa ukljucuvame telivizija i prefrluvame na stranski kanali od zapad najcesto sto slusame vo vesti e kako nekoj siluval nekoja ....vo Germanija so meseci bea top tema nastanite koi sto siluvacite siluvaa mali devojcinja a potoa gi ubivaa .......i koj go pravese toa .....HRISTIJANIN......da ne zboram za Kanibalizmot koj sto posleedno vreme se pojavuva vo Evropa .......cin na Hristijanite 

posle site ovie raboti sto li bi trebalo nie da kazeme za Hristijanite ?

jas samo ke ti kazam deka dosta veke so vaseto licemerie ....dvolicni ste ......da se obvini religija radi delata na nekoj , koj sto tvrdi deka e pripadnik na edna religija , a cii dela se vo sprotivnost so religijata e neblagodarno i licemerno збунетост  

koa veke baras podatoci eve ti nekolku

Polizeilich registriert ist nur ein geringer Teil der Beziehungstaten. Im Jahr 2004 wurden knapp 7000 Fälle häuslicher Gewalt von der Polizei in Niedersachsen registriert.(prevodot e deka vo policija e samo mal del od nasilstvata registrirana koja pak samo vo 2004 bile skoro 7000 slucajevi registrirani  vo policija kade sto imalo nasilstvo vo nivnite familiji, toa e podatok od Niderzaksen)

In den insgesamt rund 400  http://www.ms.niedersachsen.de/master/C32425825_N8116_L20_D0_I674 - Frauenhäusern suchen jährlich etwa 40 000 bis 45 000 Frauen mit ihren Kindern - in etwa der gleichen Anzahl - Schutz. In Niedersachsen suchen rund 2.700 Frauen und etwa 2.500 Kinder diese Schutzeinrichtungen auf. In 90% bis 95% der Fälle häuslicher Gewalt sind Frauen die Opfer und Männer Täter.(veli vo vkupno 400 zasolnista koi se nameneti za zenite so familijarni problemi , godisno barat zasolniste od 40.000 do 45.000 so nivnite deca . Vo Niderzaksen barat zasolniste okolu 2700 zeni i okolu 2500 deca , zrtvi na familijarni nasilstva kade sto od 90% do 95% ZENITE se zrtvi a maziti se predizvikuvaci na takvite nasilstva i nasilnici) 

taka da vo idnina postedi se ti i postedi gi hristijanite od vakvite podatoci oti sledniot pat ima da ve poplavam so podatoci kade sto hristijanite gi maltretirat svoite zeniнамигнување
ako sakate poveke da citate jas ke vi dadam samo edna veb strana

http://www.ms.niedersachsen.de/master/C166793_N8117_L20_D0_I674.html - http://www.ms.niedersachsen.de/master/C166793_N8117_L20_D0_I674.html

Датум на внесување: 10.Ноември.2007 во 17:57

Разликата помеѓу ислам и Православие е во тоа што во исламот тоа е наредено во к*ранот.Во Библијата се вели Сакај Го Ближниот Свој Како Себе си

Man%20beating%20his%20Wife 

Did you know - Quran (4:34) orders a man to beat his wife if she doesn't obey him?
Quran 4:34: Men are the maintainers of women because Allah has made some of them to excel others and because they spend out of their property; the good women are therefore obedient, guarding the unseen as Allah has guarded; and (as to) those on whose part you fear desertion, admonish them, and leave them alone in their sleeping places and beat them; then if they obey you, do not seek a way against them; surely Allah is High, Great.

голема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка
голема%20насмевкаголема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 10.Ноември.2007 во 18:01
Zdravko, aj ozeni se pa ela da praime muabet, da vidime kolku modrici kje imas od zena ti, ... te mazot!!!

-------------

Постирано од: kocko
Датум на внесување: 10.Ноември.2007 во 18:38
Quran-od kaj do kaj koran izleguva ne mi e jasno!

Датум на внесување: 12.Ноември.2007 во 16:06
Originally posted by kocko kocko напиша:

aj bidi pojasen malce!taka i tebe nekoj raboti ke ti stanat jasni....

-------------
Iskreno-od Mene

Постирано од: Miralem1
Датум на внесување: 12.Ноември.2007 во 19:30
Originally posted by Srcence Srcence напиша:

Ne primetuvas li deka letot go imaat izgubeno ?
Neznaat poveke sto pisuvaat.

-------------
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje

Датум на внесување: 12.Ноември.2007 во 23:51
Originally posted by Miralem1 Miralem1 напиша:

Originally posted by Srcence Srcence напиша:

Ne primetuvas li deka letot go imaat izgubeno ?
Neznaat poveke sto pisuvaat.

Jas sum sigurna deka tolku mnogu se izgubile sto najverojatno ke zavrsat kako 18 god momce na koe likot sosema mu se imenil, so odobrenie na Allah dz sh (vo grobot)
Neznam sto im e na lugevo, vo se i sesto veruvaat, ja izopacuvaat vistinata do maksimum i na kraj ko demek se znaele!
Zalno.....zatoa sto se nae koj znae se-samo Allah dz sh, a onie koi veruvaat vo nego, se molat da ne bidat zalutani kako drugite! Allah neka im se smilova i niv!Milosta negova e pogolema od sekoja druga milost, no i kaznata negova e pogolema od sekoja druga kazna (Allah neka ne zastiti so svojata milost)

-------------
Iskreno-od Mene

Постирано од: Секташ
Датум на внесување: 16.Ноември.2007 во 02:27

Абе по залутани од вас муслиманите здравје.Ни мухамед не бил толку залутан.голема%20насмевка

-------------
.......Тој е челник на назаретската секта. Дела 24:5

Постирано од: Isis
Датум на внесување: 16.Ноември.2007 во 02:36
/

-------------

Постирано од: Секташ
Датум на внесување: 16.Ноември.2007 во 02:39
Ама дај да се потрудиме сите заедно да ги исправиме муслиманиве на прав пат,па греота се.голема%20насмевка

-------------
.......Тој е челник на назаретската секта. Дела 24:5

Датум на внесување: 16.Ноември.2007 во 02:45
/

-------------

Датум на внесување: 16.Ноември.2007 во 04:39
Originally posted by ACELERA ACELERA напиша:

Ние нив- они нас..нема крај.
Најмногу што можеме да сториме е секој од нас да изнесе факти за својата религија па да си одлучи секој според разумот и срцето. Тешко дека со навреди по Мухамед или тие со потсмев кон Библијата ќе придонесеме некој одстрана да се заинтересира за религијата.
Еве, јас лично имам ‘проблем‘ со некои ‘факти‘ кои сум ги читала за овој пророк.Ама затоа ќе си прашам што ме занима, што не ми е јасно, па ако ме удостојат со одговор арно, ако не никому ништо
голема%20насмевка
Сепак одлуката е лична

Acelera tvoe pravo e da prasas za se ona sto e sporno za tebe ili sto ne ti e jasno ......
nie ne velime deka mozeme da vi odgovarame na site prasanja od prosta pricina sto smetame deka od ona sto Islamot ni dava da ucime nie sme izvadile znaenje od nea kolku so mozes da izvadis voda od okeanot so vrvot od iglata.......
no dokolku gi imame odgovorite na postavenite prasanja od tvoja strana ....bidi sigurna deka ke te udovolime ...ako nie ne znaeme ke prasame drugi koi znaat poveke od nas i ke se potrudime da vi gi dostavame odgovorite na postavenite prasanja

pozdrav

Датум на внесување: 20.Ноември.2007 во 16:00

Ние нив- они нас..нема крај.
Најмногу што можеме да сториме е секој од нас да изнесе факти за својата религија па да си одлучи секој според разумот и срцето. Тешко дека со навреди по Мухамед или тие со потсмев кон Библијата ќе придонесеме некој одстрана да се заинтересира за религијата.
Еве, јас лично имам ‘проблем‘ со некои ‘факти‘ кои сум ги читала за овој пророк.Ама затоа ќе си прашам што ме занима, што не ми е јасно, па ако ме удостојат со одговор арно, ако не никому ништо
голема%20насмевка
Сепак одлуката е лична

Sekako, samo ti prasaj si.

-------------

Датум на внесување: 20.Ноември.2007 во 18:07
Без Коментар за "пречистиот" PED@FIL

http://www.geocities.com/AntiJihad/mo_pedo.html - http://www.geocities.com/AntiJihad/mo_pedo.html

-------------

Датум на внесување: 20.Ноември.2007 во 18:09
/

-------------

Датум на внесување: 20.Ноември.2007 во 18:15

http://www.geocities.com/AntiJihad/mo_pedo.html - http://www.geocities.com/AntiJihad/mo_pedo.html

И ти се слагаш со тоа???????среќанамигнувањеголема%20насмевкасмеењегазење%20од%20смеењегазење%20од%20смеењегазење%20од%20смеење
газење%20од%20смеењегазење%20од%20смеење

-------------

Датум на внесување: 20.Ноември.2007 во 18:24
/

-------------

Датум на внесување: 20.Ноември.2007 во 20:15

Ne bi sakal da komentiram na vakvi gluposti no da ne ostane dilema.

Ne pisuvam za onoj provokatorot povtorno,tuku za ostanatite,se nadevam i gledam ima porazbrani i veke go svatile slucajot.

Nikoj ne se prasuva zosto Isus nemal zena ? I ako prasame,lesnoumno ke ni dadat odgfovor deka toa bilo naredba od Otecot itn.
Nikoj ne gleda loso vo toa sto Solomon imal stotici zeni (spored biblijata)
Nikoj ne gleda na toa sto Avram imal 2 zeni (spored biblijata).
Nikoj ne gleda na toa sto aman sekoj prorok imal poveke od edna zena (spored biblijata)....  Zosto da e problem samo kaj Muhammed a.s ??? Isus nemal nitu edna zena i bez zena umrel (zarem ne e i toa problem ???????). Sekako deka ne e....

Nikoj ne saka da nazre na minatoto,kakvo bilo togas vremeto,kako togas se ziveelo,kakvi bile uslovite...... problem e samo eden slucaj ??? Neli e pogresno da kritikuvame cel roman samo zatoa sto edna negova stranica ne ne voodusevila ???

Ima li pameten covek koj ke svati deka so dozvolata da se zemat do 4 zeni (zakonski) ustvari e SPRECEN SEKAKOV VID NA BLUD a voedno i zemanje na poveke od edna zena ????

Da trgneme od pocetok. Vo predislamskiot period zenskoto dete so raganjeto se  steknuvalo edinstveno so pravoto da bide zivo zakopano. Mazot imal pravo na deset, dvaeset, so drugi zborovi na neogranicen broj na zeni. Svoite robinki gi prinuduval da mu zarabotuvaa po pat na prostitucija. So dozvoluvanjeto na brakot so najmnogu cetiri zeni, Islamot vsusnost vostanovil ogranicuvanje na povekezenstvoto i tendencijata za zenata, bidejki ja spasil od sramota, ponizuvanje, porobenost i najbrutalnoto - prisilnata smrt. Za da ne go obrazlagame ova posebno,  da se zaprasame dali sovremenata zena vo formalnite uslovi na monogamniot brak e strekna, zadovolna i e na vistinsko nivo na coveckoto dostoinstvo, koga znaeme deka e zadlabocena vo zivot vo koj caruva razvratot i nemoralot od sekoj vid. Sto e podostinstveno za zenata: Da bide vtora zena vo zakonit brak so site prava ili da bide ljubovnica sto vo tajnost bara fizicki zadovolstva?
Pokraj toa Islamot taka go uslovil povekezenstvoto, sto toa e prakticno nevozmozno. Imeno, brakot so dve, tri ili najmnogu cetiri zeni mu e dozvolen samo na covekot, koj moze da bide ednakvo praveden kon niv: 

Ako se plasite deka nema da mozete da bidete pravedni kon sekoja, togas zadovolete se samo so ednae i Vie sigurno nema da mozete da bidete ednakvi kon zenite i da go sakate toa (En-Nisa, 31, 129).  Znaci,ne e samo da ti padne na pamet da zemes uste edna zena i toa da go storis.Ima uslovi.Ne e kako sto e slucaj so biblijata:

(Zak. 22,28-29) Ako čovjek naiđe na mladu djevicu koja nije zaručena te je pograbi i s njom legne, pa budu uhvaćeni na djelu, (29) tada čovjek koji je s njom ležao neka djevojčinu ocu dade pedeset srebrnika. "

Znaci,ti se bendisa,grabnija,naprajsi kejf i plati mu na tatkoi i gotovo.... Ne mozes da se ozenis so uste edna zena ako prvata ne ti dade dozvola toa da go storis ! A ako se slozi prvata,nema znaci nikakva nepravda. Nemoj da me prasate koja zena bi se slozila,,,, glupavo e.

Da ne odime daleku... prasanjeto bese za Aisa r.a... ke recete deka begam od temava.

Povtorno ke spomnam.Kako sto na Isus a.s mu bese naredeno od Sozdatelot da ostane bez zena,taka i na Muhammed s.a.w.s.

Likot na Aisa r.a mu go donel Dzibril a.s na parce od svila.

Kako sto prethodno Acelera spomna. Za toa vreme toa bilo taka.
Se zemale daleku pomladi za daleku postari i zgora na toa se zloupotrebuvale... Drugo,vo tie podracja,Fakt e deka devojkite rano sozrevale. Aisa r.a Bese kerka na Ebu Bekir es sidik r.a Naj dobriot drugar na Resulullah s.a.w.s.

Aisa r.a bila veke zaprosena od Mut'am b. Adijjev sin sto dokazuva na toa deka vo taa doba bilo i to kako normalno (ova go citame od istite izvori kade sto onie samo na godinite se fakjaat a ne gledaat nisto drugo).

Havla bint Hakim mu predlozila da se ozeni so Sevda koja imala poveke od 45 godini sto dokazuva na postoenje i prirodnos na takva praksa.

Prof. dr. Fejsal el-Mevlevi tvrdi i argumentuje deka polno sozrevanje vo nekoi kraevi mozat da bidat cak i vo osma do devetta godina na zivotot.

Zasto Aisinite r.a roditeli (tatko i majka) ne go osporavale ova ???? Dali nekoj Tatko i Majka bi dopustil nesto takvo vo denesen vakat ????? No togas bilo taka.

Da bese greska na Muhammed a.s Allah bi go sprecil vo toa,kako sto e slucaj so zarobenicite na Bedr,kako slucajot so slepiot itn.

k*rejsiite edvaj bi cekale da iskoristat prilika da go optuzat Muhammed s.a.w.s no po toa prasanje od niv NISTO NE SE NAVEDUVA. Mnogu jasno. Kolkavi kritiki i napadi imalo od strana na k*rejsiite koi i tie gi zabelezale,no za ovoj slucaj nisto ne spomnuvaat,znaci,NORMALNO BILO.

Istata godina ja Ozenil Sevda koja imala 45 godini sto ja pobiva teorijata deka Muhammed a.s dobil sexualno preobrazuvanje (neuzubillah).

I za kraj. Gledajte si,spoznajte si ja vasata religija ne cackajte tamu kade sto ne vi e mesto... oti,ako otvoram tema,togas ispagja deka imame omraza prema Hristijanite i deka sakame samo biblihata da ja napagjame.

Jas da ziveev vo vremeto na Resulullah s.a.w.s so cest i zadovolstvo mojata 6 godisna kerka ke mu ja dadev.Znaejki kakov bil.

Nema da naucite nisto dodeka detalno ne gi spoznaete rabotite. Podobro e da znaes malku,ama detalno odkolku mnogu a povrsno... vidismse brukate na sekade. Primer temata za Adem a.s znae deka bil mnogu visok pa zel da kritikuva a ne se ni obidel da go pobara odgovorot da razmisli na nego...... Ne e se onaka kako sto izgleda. (mudra izreka)
Dodeka patnikot vo Avionot (za koj pokasno ke naucime deka bil Musliman) gi miel nozete vo umivalnikot,stjuardesata go napadnala oti toa ne e ubavo,deka ne se mijat noze vo umivalnik,oti tamu taa liceto si go mie....... (pazi,na prv pogled izgleda taka)... Ja prasal patnikot: Kolku pati denes go mies liceto ??? 2 pati rekla.
E... jas (rekol patnikot) denes nozeve gi mijam 5 pati... taka sto nozeve mio pocisti se od liceto tvoe.

Sekoe dobro.

-------------
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje

Постирано од: Azrael
Датум на внесување: 21.Ноември.2007 во 12:31
Eve kako mislam jas. Vo hristijanstvoto se veruva deka Isus Hristos e posledniot prorok, deka posle nego ke nema proroci. Nasproti toa posle 6 veka se javuva Mohamed, za koj muslimanite veruvaat deka e posledniot prorok. Zosto da se ceka 6 veka za da se pojavi prorok / pratenik, koj ke ja opravi rabotata..koj ke gi oprava izmenetite knigi Tevrat i Indzil? Zosto Bog ne odbral vednas prorok/ pratenik koj bi ni gi objavil zborovite na Bog (Alah)
 I DALI Mohamed odel kaj evrejskite i hristijanskite narodi , da go objavi ova...dali polemiziral so evrei i hristijani za da im dokaze deka ne se na prav pat...Dali odel kako apostolite da go siri zborot od Alah?

-------------
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !     

Датум на внесување: 21.Ноември.2007 во 18:26
немаше алахот да дозволи пророкот да се нарекува педофил во иднина заради неговите постапки.А секој што е@ел дете на девет години е тежок ПЕДОФИЛ и нема што тука да се разбере.газење%20од%20смеење

И ти се слагаш со тоа???????среќанамигнувањеголема%20насмевкасмеењегазење%20од%20смеењегазење%20од%20смеењегазење%20од%20смеење
газење%20од%20смеењегазење%20од%20смеење

-------------

Датум на внесување: 21.Ноември.2007 во 21:36

Линкот е потпишан од извесен ‘Ќафир‘...сигурно не очекуваш дека ке напише мед и мелко за Мухаммед среќа
Нема јас што да се слагам..реков од денешна перспектива изгледа чудно.Но тоа биле други времиња.

добар аргумент... Всушност, не е спорно дека во тоа време, МОЖЕБИ тоа било нормално... Но како тоа Алах, дозволил да се фрли дамка врз репутацијата на „пророкот“, макар и во иднина? Нели Бог ја знае и иднината? Испаѓа дека овој „бог“ на Мухамед, не ја знаел иднината...

-------------

Датум на внесување: 21.Ноември.2007 во 21:41
/

-------------

Датум на внесување: 21.Ноември.2007 во 21:51
па апсолутно се слагаме тука... Само баш кога го спомна Соломон, интересен е нашиот пристап тука... За муслиманите, педофилијата на Мухамед уште ја сметаат за светост. А додека Библијата не го подржува, напротив, го осудува многуженството на Соломон.

ЗНачи едната Книга е реална, другата нереална...

-------------

Датум на внесување: 21.Ноември.2007 во 21:54
/

-------------

Постирано од: transcript
Датум на внесување: 21.Ноември.2007 во 22:08
Originally posted by аџија аџија напиша:

Библијата не го подржува, напротив, го осудува многуженството на Соломон.

a kade toa da me potsetis?

-------------
Suum Cuique - Cicero

Датум на внесување: 21.Ноември.2007 во 22:15

Ех, да...сега и јас се присетив на тој факт, благодарам што ме потсети.среќа Навистина Библијата го осудува!Но, еве да земеме предвид дека Мухаммед за себе не велел дека е нешто што не е .Тој велел дека е само човек, а како таков греши. 

па не е спорно дека Мухамед бил само грешен човек... Ама оди докажи го тоа на муслиманиве....

-------------

Датум на внесување: 21.Ноември.2007 во 23:23

Velahavle.

Taman pomisliv deka Adzija nesto naucil i pocnal da svakja,koga na drugiot post pocna povtorno so negovite ne razbiranja i lazni tvrdenja.

E pa Adzija,ke te potsetam na nekoi raboti.

Цитирај Само баш кога го спомна Соломон, интересен е нашиот пристап тука...

Ako iskreno gledame,bez prisutnost na Inat,togas sledi deka tokmu crkvata toa go podrzuva i deka toa se praktikuva tokmu kaj svestenicite.
Se znae sto sledi za bludnici za pedofili vo Islamskite zemji Adzija... SMRTNA KAZNA ! Dodeka naj brojni pedofili se SVESTENICITE !
Kazi mi sega koj go osuduva toa a koj go poddrzuva ????

Ponataka,kazi ni kade Biblijata go osuduva mnoguzenstvoto na solomon avram i na mnogute mnogute mnogute bibliski proroci ??????

Homoseksualizmot ne e legalen vo Islamskite zemji,Adzo... znaci Islamot toa go osuduva Crkvata e nema vo Hristijanskite zemji kade sto se vencaat i so KUCINJA.  Ovaa "demokratija" vo Islamskite zemji ja nema.

Homoseksualcite se snajdoa so dokazi od biblijata deka Homoseksualizmot e dozvolen i tvrdat deka licno Isus bil kako takov,potkrepuvajki go toa so Bibliski citati,na koi nemate protivargument.

Vo Islamot toj nemoral e STROGO ZABRANET. Dodeka vo Hristijanskite zemji e "Demokratija" Pa do koga so toa slepilo ziti zdravje ???

Zosto se pravite slepi na Bibliskite citati neznam.

Solomon imal 700 zeni i + 300 ljubovnicki. Avram imal dve ljubovnici (konkubini). Gidion imal 1 ljubovnica (pazi Ljubovnica).David imal MNOGU; Nahor 1; Jakob 1; Elifez 1; Kaleb 2; Manase 1; Saul 1; David barem 10; Rehoboam 60; Solomon 300.....

NIKOJ NIKADE NE E OSUDEN !

Da ne zaboravime,NIKADE QUR'AN NITU BILO KOJ MUSLIMAN TOA GO PODDRZUVA,NAPROTIV STROGO GO OSUDUVA I JASNO NI E NA SITE KADE TOA SE PRAKTIKUVA (PEDOFILIJA I HOMOSEXUALIZAM) I KADE E TOA "DEMOKRATIJA"

-------------

Датум на внесување: 21.Ноември.2007 во 23:32

Pazi go i ova:
Цитирај Испаѓа дека овој „бог“ на Мухамед, не ја знаел иднината...
Ne postoi prvo bog na muhammed bog na isus bog na solomon,,, Bog e EDEN ZA SITE... ova prvo treba da go naucis pa da odis ponataka.

A posle velis Biblijata go osuduva povekezenstvoto na Solomon. Zosto Bog voopsto mu dozvolil na solomon (PROROK BIL ????) toa da go napravi ?????? Ili zosto Bog mu dozvolil na Avram da ima dve zeni ili na onie drugite (pazi i Ljubovnicki BASKA)

Pa ete... i Acelera se priseti na toj "Fakt" koj nikade ziv ne preta. Pazi,Qur'anot toa go poddrzuval (uste da ni kazese kade toa) a biblijata toa go osuduvala (uste da ni kazese kade toa). Kaj Muslimanite toa go imalo,kaj Hristijanite go nemalo.... ete kolku da ja vidime Realnosta намигнување

-------------

Датум на внесување: 21.Ноември.2007 во 23:33
да не збориме на памет, овде не збориме за криминалците, (макар тие биле и во свештеничка одора), туку за учењата на книгите... А тие, ќе ми простите ама се драстично различни, бидејќи вие педофилијата, многуженството и другите неморалнни сексуални дејства ги подржувате... Од кои причини, не навлегувам...

-------------

Датум на внесување: 21.Ноември.2007 во 23:36
„бог“ на Мухамед и Живиот БОг на Мојсеј, Авраам итн., разлика небо и земја, ај да не ти расчистувам пак основи на религијата... Причини за ова има многу. Гледај што учеле, како молеле, како живееле тие, а како Мухамед... Значи некој тука лажел, а јас претпочитам да им верувам на овие Мојсеј и на Авраам и на Давид и на Соломон и на Исаија и на Даниел, Осија, Авакум, Езекиел, Еремија итн., итн., наместо на еден напатен пустински стрелец....

-------------

Датум на внесување: 21.Ноември.2007 во 23:42

да не збориме на памет, овде не збориме за криминалците, (макар тие биле и во свештеничка одора), туку за учењата на книгите... А тие, ќе ми простите ама се драстично различни, бидејќи вие педофилијата, многуженството и другите неморалнни сексуални дејства ги подржувате... Од кои причини, не навлегувам...

Eh Adzo moj... brzo mi papsa....

Vaka bez argumenti ne mi se praj muabet.

Vrati se edna strana nanazat,imas ubavo postaveni prasanja ubavi tocki.... Toa sto go velis,napravi go so dokaz onaka kako sto jas vo prethodnite postovi ti go napraviv.

Sekoe dobro.

-------------

Датум на внесување: 21.Ноември.2007 во 23:55

Adzija... tvoe pravo e na kogo ke mu veruvas sinko. Ja imas taa sloboda.

No nemoj sega da begas od zapocnatata tema. Bog e EDEN ZA SITE Avramoviot Bog e isto i moj Bog i tvoj Bog i Bogot i na ateistite i na drvjata i na Muhammed i na SEKOJ. Ako veke za osnovni raboti sakas da raspravame,VERUVALE ILI NE ATEISTITE,TIE IMAAT BOG,ONOJ KOJ NA SITE NAS NE' SOZDAL.

Kazo kade Solomon e osuden za mnoguzenstvoto vo Biblijata.
Kazi kade e prosirena pedofilijata i homosexualizmot,vo Islamskite zemji ili vo Hristijanskite ????

Isus nemal zena.Dali toa e osudeno ? Dali e normalno ? Dali i nie ne treba da se zenime ????

Adzo... nemoj tolku nisko,mi se praj muabet,ama ozbilen.

-------------

Датум на внесување: 22.Ноември.2007 во 00:17

Za Adzija,eve kade e osudena pedofilijata vo biblijata:

Цитирај Broevi 31 :
- 14 Мојсеј се налути на заповедниците на војската, на илјадниците и на стотниците, кои се вратија од воениот поход.

- 15 Им рече: „Што! Вие ги оставивте живи сите женски!

- 16 А токму жените, по Валаамовото наговарање, ги заведоа Израелевите синови да истапат против Господа во Фегоровиот случај. Така дојде помор во Господовото општество.

- 17 Затоа убијте ги сите машки деца! А убијте ја и секоја жена, која запознала маж!

- 18 А оставете ги живи за себе сите девојки, кои не запознале машко. 

Eve nesto za Isus i pedofilijata (so masko duri) ,sto ne si go znael do sega ili mozebi si go znael no ti e sram da spomnes; Verata na satnikot (pedofil) pogolema od site vo cel Izrael.... KADE E OSUDENO ???? VERATA NA PEDOFILOT NAJGOLEMA ??????????? I NE PRESKOKNUVAJ ME.

- 5 А кога влезе Исус во Капернаум, Му пристапи еден стотник и Го молеше, велејќи:

- 6 ”Господи, мојот слуга лежи фатен дома и многу се мачи.”

- 7 Исус му рече: „Јас ќе дојдам и ќе го исцелам.”

- 8 А стотникот во одговор му рече: „Господи, не сум достоен да влезеш под мојот покрив; туку кажи само збор и мојот слуга ќе биде исцелен.

- 9 Зашто исто и јас сум подвластен човек, и имам војници под себе; му кажувам на едниот: ‘Оди!’ и тој оди; и на другиот: ‘Дојди!’ - и доаѓа; а на својот слуга: ‘Направи го тоа!’ - и тој прави.

- 10 А кога Исус го чу тоа се зачуди и им рече на оние, кои Го следеа: „Вистина ви велам, во никого во Израел не најдов толкава вера.

- 11 И ви велам дека мнозина ќе дојдат од исток и од запад, и ќе седнат со Авраама, Исака и Јакова во царството небесно;

- 12 а синовите на царството ќе бидат фрлени во крајна темнина, каде ќе биде плач и чкртање на заби.”

- 13 И Исус му рече на стотникот: „Оди си, нека ти биде, како што си верувал.” И неговиот слуга оздраве во истиот час.

Vo ovie citati ne gleda nikoj nisto. Megjutoa,ako na Grcki citame togas glasi "Entimos Pais" a zborot "pais" ne oznacuva obicen sluga tuku momce so kogo stotnikot ziveel i bil vo homoseksualna vrska (sto togas ne bila retkost).

Gratis Info:
Цитирај CNN je izvijestio (II.2004.), pozivajući se na izvješće, da su djeca u SAD prijavila više od 11.000 slučajeva seksualnog zlostavljanja od strane svećenika između 1950. i 2002. godine (6.700 od ukupnog broja optužbi istraženo je i potkrijepljeno).

Evego i citatot bibliski,omilen za homoseksualcite:

- 7 И Му рекоа: „Зошто тогаш Мојсеј заповеда да и се даде разводно писмо на жената и да се остави?” 

VO POCETOKOT,NE BILO TAKA.

Prodolzuva Isus:

- 12 Зашто има скопци, кои се родени така од мајчината утроба, и има скопци, кои се скопени од луѓе, и има скопци, кои самите се скопиле заради небесното царство. Кој може да прими, нека прими!”

Dali Isus bil taka roden te. ne sposoben za zena ??? (Neuzubillah).

- 34 Ви велам - во таа ноќ, двајца ќе бидат во една постела, едниот ќе биде однесен, а другиот ќе биде оставен.

Ajde,utre zdravje,koga veke barate,ke vi otvoram edna tema намигнување 
Pa... da vidime sto e Kama Sutra.

-------------

Датум на внесување: 22.Ноември.2007 во 09:48
Vidi kako se poznava budala  vo odelo голема%20насмевка
Prvo pisuva

добар аргумент... Всушност, не е спорно дека во тоа време, МОЖЕБИ тоа било нормално... Но како тоа Алах, дозволил да се фрли дамка врз репутацијата на „пророкот“, макар и во иднина? Нели Бог ја знае и иднината? Испаѓа дека овој „бог“ на Мухамед, не ја знаел иднината...

ondak posle  toa

па апсолутно се слагаме тука... Само баш кога го спомна Соломон, интересен е нашиот пристап тука... За муслиманите, педофилијата на Мухамед уште ја сметаат за светост. А додека Библијата не го подржува, напротив, го осудува многуженството на Соломон.

ЗНачи едната Книга е реална, другата нереална...

i na kraj finale голема%20насмевка

Значи некој тука лажел, а јас претпочитам да им верувам на овие Мојсеј и на Авраам и на Давид и на Соломон и на Исаија и на Даниел, Осија, Авакум, Езекиел, Еремија итн., итн., наместо на еден напатен пустински стрелец....

Adzo voopsto si svesen sta pricas?
Eve da receme Muhammed .s.a.v.s bil gresen (Bog da cuva) togas kazi
mi sto da  receme  za  Solomon so 1000 zeni?
Aj dobro ti sam rece  deka i toj bil gresen(zamisli covek praten od Boga  da pravi grevovi изненадување) ,no ne mi e jasno kako mozes  posle toa
da  izjaves deka mu veruvas na takov "gresen" covek? голема%20насмевка

Znaci sve ,sve samo Muhammed ne!
Adzo moj sovet  poarno da  se povleces negde vo manastir  (kade sto mi rekoa deka si bilголема%20насмевка) nego da go srames Hrista na vakov nacinголема%20насмевка

Peace ,love and terror големо%20гушкање

Постирано од: EvAngelos
Датум на внесување: 22.Ноември.2007 во 10:39
калифе,
Мојсеј, Авраам, Давид, Соломон, Исаија, Даниел, Осија, Авакум, Езекиел, Еремија итн. биле реални луѓе, грешници како секој од нас, но нивната доблест се отсликува во нивната беспрекорна искреност при пишувањето на нивните книги, каде тие ги признавале своите гревови, падови, блудства, слабости.. каде што не глумат некои супер херои и надлуѓе, туку јавно пишуваат и како плачеле, како биле кукавици во дадени моменти, како се каеле и барале прошка од Бог итн.
Сите овие работи го зголемуваат нивниот кредибилитет, веродостојност.
Кјо од нас во својата автобиографија ќе си пиши дека правел многу гревoви, украл, излажал, убил, извршил прељуба итн.
Ако тие биле искрени во пишувањето на своите гревови и слабости, тогаш зошто да не им верувам и за останатото?

Мухамед од друга страна пак, реално да збориме, си имал исто така еден куп гревови, а се претставува како безгрешен, а неговите гревови (како педофилијата) уште се и благословени.

Кому да веруваме, на искрените грешници или на неискрениот "светец"?

-------------
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.

Постирано од: Antiqua
Датум на внесување: 22.Ноември.2007 во 10:53

Peace ,love and terror големо%20гушкање

????????????????????????????????????????????????????????

-------------
Veni Vidi Vici

Датум на внесување: 22.Ноември.2007 во 10:54
Dosta be verglavte  vo prazno!
Iskreno mi se gadi koga citam sto pisuvate.
I dalje bozjite pratenici gi pravete  gresnici i najobicni luge.
Veruj mi jas nikogas ne sum napravel grev kako sto Biblijata gi kleveti
nekoi bozji pratenici,plus mojot grev jas  sekogas i sekade go priznavam pa mozam da  dojdam do zaklucok deka sum mnogu podobar  od "bozjite" pratenici za koi Biblijata  zboruva.

Muhammed s.a.v.s nikogas ne rekol deka samo On e bezgresen a  drugite pratenici bile gresni.Sekogas tvrdel deka on kako i site  drugi prateni od Bog pred nego bile bezgresni. A on samiot so saati se molel dnevno za  oprost. Iskreno neznam kako si gi lazete  vasite "vernici"

Ako ovie luge bile prateni od Boga bile tolku gresni togas  sto ostanuva
za obicniot covek? Kakov toa primer e  za  niv?
Ako gi sovetuvate da nepravat taka togas ispagaat podobri od Bozjite
pratenici ,ako gi sovetuvate da pravat  taka togas ke bidat najnemoralni luge na zemjata.
Ednostavno nema logika ni sto veruvate ni sto zboruvate!

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk