КАКОВ РАЈ ВЕТУВА АЛЛАХ
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: АРХИВА
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: право на избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=5459
Датум на принтање: 07.Мај.2025 во 00:28 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: КАКОВ РАЈ ВЕТУВА АЛЛАХ
Постирано од: Messenger
Наслов: КАКОВ РАЈ ВЕТУВА АЛЛАХ
Датум на внесување: 28.Октомври.2006 во 00:01
Ubavo opishano.
Ne veruvam deka bilo kade vo Biblijata moze da se najde takvo nesto. Vo Biblijata se spomnuva Rajskata Gradina, no toa e mesto na duhovna i prirodna blagosostojba, vo duhot na Bozjata mudrost koja veli deka zemnoto materijalno bogatsvo e lazno i kako takvo mu nema mesto na nebesata kade sto Toj neprikosnoveno caruva. Ako gresam, neka bidam popraven od ostanatite chlenovi.
Ne sakam moite sledni zborovi da gi razberete pogreshno bidejki navistina me interesira kakov e Rajot sto ne ochekuva po nasiot zemjen zivot.
Sega, kako obichen smrtnik, koj se obiduva da nauchi nesto od svetskite religii, kako i od prosvetlenite lugje koi zhiveele na najrazlichni delovi vo svetov, se naogjam vo malo nedoumenie, da ne recham paradoksalna situacija, koja gi doveduva site mudri i prosvetleni uchenja pod seriozen znak prashalnik.
Prashanjeto koe pochnuva seriozno da me kopka kako potencijalen destruktiven element od bibliski proporcii e: ako site prosvetiteli me ubeduvaa deka materijalnite nesta na zemjava (zlato, srebro, dijamanti, rubini, safiri, palati, jadnje, pienje, sex, se sto ke posaka dushata, teloto i okoto i uste deset pati po tolku, znachi bez merka …) se decepcija koja ni e nametnata kako gjavolska rabota za da ne svrti od praviot duhoven pat i da ne napravi robovi na Satanata, zosto togas tokmu takvite raboti i takviot zivot ne ochekuva kako ultimativna nagrada vo Rajot? Me chudi, isto taka, zosto koga takviot kvalitet na zhiveenje, denes dostapen na zemjava, sega e osuduvan od religiite, a falen e vo Rajot?
Bidejki daleku sum od sovrshenosta, prostete mi na nemoznosta da gi razberam ovie paradoksi.
Gi molam chlenovite na site veri, dokolku znaat afirmativno i so sigurnost (ve molam apstinirajte od pretpostavki, sopstveni mislenja i interpretacii bidejki nemam nedostatok od niv) da me udostojat so odgovor na moite prashanja.
Dokolku nemate argumenti za vasite repliki, posebno ke go cenam vasheto molchenje.
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Коментари:
Постирано од: аџија
Датум на внесување: 28.Октомври.2006 во 00:36
Messenger напиша:
Sega, kako obichen smrtnik, koj se obiduva da nauchi nesto od svetskite religii, kako i od prosvetlenite lugje koi zhiveele na najrazlichni delovi vo svetov, se naogjam vo malo nedoumenie, da ne recham paradoksalna situacija, koja gi doveduva site mudri i prosvetleni uchenja pod seriozen znak prashalnik.
Prashanjeto koe pochnuva seriozno da me kopka kako potencijalen destruktiven element od bibliski proporcii e: ako site prosvetiteli me ubeduvaa deka materijalnite nesta na zemjava (zlato, srebro, dijamanti, rubini, safiri, palati, jadnje, pienje, sex, se sto ke posaka dushata, teloto i okoto i uste deset pati po tolku, znachi bez merka …) se decepcija koja ni e nametnata kako gjavolska rabota za da ne svrti od praviot duhoven pat i da ne napravi robovi na Satanata, zosto togas tokmu takvite raboti i takviot zivot ne ochekuva kako ultimativna nagrada vo Rajot? Me chudi, isto taka, zosto koga takviot kvalitet na zhiveenje, denes dostapen na zemjava, sega e osuduvan od religiite, a falen e vo Rajot? |
Материјалниот свет, во христијанството не е отфрлен. Тоа е се од Бога создадено. И храната, и златото, и сексот итн. Проблемот е што сите тие ние ги злоупотребуваме. Се тепаме меѓусебе за злато, правиме богати и сиромашни па некои немаат храна, се прават секакви сексуални перверзии (хомо итн.)... Што значи, тие си имаат убава улога, но ние ја користиме за зло. Библијата го осудува нашиот грев, нашето користење на материјалниот свет за зло, а не самиот материјалниот свет кој е од БОга создаден. Кој може да каже дека Господ создал нешто што е лошо? КОј е тој јунак што Бога може да го обвини?
Да дадам друг пример. Атомската енергија може да се користи за струја (за добро) и за атомска бомба (за зло). Господ ни ја дал, но и ни дал разум за да ја користиме за добро.
Во рајот, човекот ќе биде подготвен од Бога да управува добро и праведно со материјалниот свет. Ќе нема војни, убиства, таги, солзи итн. Тоа е многу поважно според мене од тоа како ќе ти мириса потта. Човекот не пати од смрдеа, туку од мака, од солзи, од жалости, од срушени пријателства, од смрт, од рани, од изневера, од измами, од лаги.... Христијанскиот рај, кој е вистински, ги отргнува овие работи.
Ценам messenger, што искрено прашуваш. Со такви луѓе како тебе, може и вреди да се разговара. Затоа сум се уште на форумов.
-------------
|
Постирано од: orto
Датум на внесување: 28.Октомври.2006 во 02:05
Што е убаво опишано бре МИРАЛЕМЕ
Не ни постојат ВАКВИ ГЛУПОСТИ во Библијата! Ееееееее луѓе слушате ли што ке има во рајот....
СЕКС по 100 пати на ден,реки со вино (кое всушност им е забрането на Муслиманите),реки со мед,реки со млеко Жени девици сите до една и тоа без менструација................ЕПА луѓе тоа е совршенство!!!!!!!!!
Слушнавте ли нема да мирисале на пот туку ќе мирисале на убав ПАРФЕМ кој сака на"HUGO BOSS,CALVIN,YOOP.HERERA 212 for MEN" А каде е духовноста
------------- (kоран 10, 94)
(аллах рече моамеду) Ako сумљаш у oно што ти oбљављујемо, упитај oне (Жидове и Кршчане) koji Читају Kњигу (БИБЛИЈУ), прије тебе објављену
|
Датум на внесување: 28.Октомври.2006 во 02:27
Опис на "РАЈОТ" на еден муслиман со целосна подршка од к*ран
http://forum.idividi.com.mk/member_profile.asp?PF=6586&FID=47 - khaleefah Група
Регистриран: 25.Септември.2006
http://maps.google.com/?q=Saudi%20Arabia&t=h"> |
Локација: Saudi Arabia | Онлајн статус: Офлајн Пораки: 41
|
http://forum.idividi.com.mk/new_reply_form.asp?M=Q&PID=356896&PN=1&TR=8"> http://forum.idividi.com.mk/new_reply_form.asp?PID=356896&PN=1&TR=8"> http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=5459&PID=356896#356896"> Испратена: од вчера во 22:40 |
Sto se odnesuva do zemjata vo dzennetot ,za toa pejgamberot rekol:"Navistina dzennetot ke bide rasposlan so zlato i srebro,nasekade Misk,
nejzinata prav od Shafran ,patot od biseri i rubini ,koj ke vleze samo blagodati ke vidi i nikakva maka,ke zivee vecno i nema da umre,nema da im se rasipuva oblekata nitu da im pomine mladosta"
Pa ke bidat vo dzennetot stepeni ,od najvisoki do najniski kako sto vika Muhammed s.a.v.s "Ke dojde posledniot covek vo dzennet a site luge ke bidat vlezeni vo nivnite dzennetski domovi pa ke mu rece negoviot gospodar:Vlezi vo mojot dzennet , a toj ke rece:O gospodaru moj kaj da vlezam koga site veke vlegoa i zedoa toa sto trebase da zemat? Pa Allah ke mu rece :Dali se zadovoluvas da ti dadam kolku najgolemoto bogatstvo sto go imal nekoj kral na zemjata?Pa ke rece: Da gospodaru moj se zadovoluvam.Togas Allah ke mu rece : Ke imas tolku i sute tolku i tolku ...pa na pettoto ke rece robot :Se zadovoluvam moj gospodaru;Pa ke mu rece : KE IMAS USTE 10 PATI PO TOLKU i tvoe ke bide se sto ke posakat tvojata dusa i ke videt tvoeto oko"
A za tie najgore vo dzennet vika ALLAH dz sh:" Ovie se tie sto gi izbrav,ja krenav nivnata cest so mote race,i im spremav ona sto OKO NE GO VIDELO i UVO NE GO SLUSNALO"
Rekite vo dzennet ke gi ima 4 vrsti kako sto Allah vo quranot vika:Vo nego(dznnetot )ima reki koi se od vodi koi nema da bidat zastojni,i vodi od mleko koi nema da im se promeni vkusta,i reki od Vino mnogu slatko za pienje i reki od proceden med i ke imaat ovosje od sekakvi vrsti i oprost od nivniot stvoritel" (samo za napomena vinoto vo dzennet nema da ima los miris,nitu ke opijanuva nitu ke bide stetno za organizmot,
tuku ke bide slatko so ubava boja i ubav vkus i mnogu korisno za teloto)
a najubavata reka vo dzennet e KEUSER pa go zaprasale drugarite na Muhammeda a sto e Keuser?toj odgovoril"Toa e reka koja ke ni ja dade nasiot gospodar,okolu poslana so zlato i srebro,patot do nea so Biseri i rubini ,sadovite od koi ke se pie ke bidat kolku brojot na zvezdite vo neboto,bojata ke mu bide pobela od mleko a poslatka od med.Koj ke se napie od Keuser nema poveke nikogas da bide zeden.
A za huriite i zenite vo dzennet vika Allahoviot pratenik (Allah gi stvorel huriite od Shafran) pa ako ima tolku ubavi zeni koi inace se stvoreni od prav ,od kal, togas kakva ke bide ubavinata na tie sto se stvoreni od Shafran.
Za nivnata cednost zboruva ALLAH dz sh" pokraj niv (dobrite vernici) ke bidat onie koe so perde ke gledaat" t.e ke bidat kreposni cedni,nema da gledaat vo nikogo drug osven vo nivnite mazi ,zaljubeni samo vo nivnite mazi.
Za nivnata cistota ALlah vika( "I procisteni zeni") nema da imaat ni Menstruacija ni nisto slicno
A za nivnata ubavina vika pratenikot :Ke se pojavi svetlost(Nur) vo dzennetot pa site luge vnatre ke gi krenat glavite da vidat sto e,pa ke ja vidat Hurijata se nasmevnuva
Vo nivnoto sexualno uzivanje vika pejgamberot (navistina vernikot ke dostigne i do 100 odnosi vo den)
no nema Sperma i nema nesto drugo od sto bi moralo posle toa kapenje
I na kraj najgolemiot podarok za lugeto vo dzennet (GLEDANJETO VO ALLAHOVOTO LICE) kako sto vika pejamberot "Koga ke vlezat lugeto na dzennet vo dzennetot i lugeto na pekolot vo pekolot togas ke bide povikano :O luge na dzennetot vie imate sostanok vo koj Allah saka da ve nagradi pa ke recat lugeto na Dzennetot :ZAREM ne ni se prosvetlea licata i zarem ne ne spasi od oginot?i zarem ne ja napolne nasata vaga na dobri dela? Pa ke bide trgnato perdeto i ke poglednat vo Allahovoto lice pa nema da bidat nikogas poradosni od toj moment
-------------------------------------------------------
temata e zavrsena ,se trudev sto pokratko da napisam |
(аллах рече моамеду) Ako сумљаш у oно што ти oбљављујемо, упитај oне (Жидове и Кршчане) koji Читају Kњигу (БИБЛИЈУ), прије тебе објављену
|
Постирано од: khaleefah
Датум на внесување: 28.Октомври.2006 во 11:57
Ova bese zasto jas celo vreme barav da go ispolnes mojot uslov.
Vo uslovot jasno ti stoese ke ti raskazam za dzennetot samo ako ne se ismevas posle toa.No ne si ti hristijan prav be ,se poveke mi lices na Ateist i veruvam deka si toa,zasto prav hristijan ne odgovara na vakov nacin.I sto ti smeta? Sto Allah ni vetel deka ke go videme, deka ke imame ubavi zeni vo dzennet, deka ke sedeme na zlato i srebro?
Deka ke jademe i pieme se sto ke posakame ? Sega barem gledas zasto se boreme tolku za dzennetot vredi neli?
Za razlika od tebe nema za sto da se boris 
-------------
|
Постирано од: Boogie
Датум на внесување: 28.Октомври.2006 во 12:06
Има ли некои сведоци дека е рајот муслимански вистинит или само е ..... да некажам фатаморгана
------------- http://www.TattooArtists.org/boogie" rel="nofollow - Борбата продолжува,поробениот за слобода а слободниот за совршенство
|
Датум на внесување: 28.Октомври.2006 во 12:17
Da ALLAH e dovolen svedok i zborovite na Muhammeda s.a.v.s
se dovolna vistina za nas.Dokolku ne veruvas deka postoi Allah i deka Muhammed e negov pratenik normalno deka nema da veruvas ni vo Rajot koj Allah go dal. Temava ja pisav na insistiranje na eden hristijanin inaku za da veruvas vo rajot moras prvo da go zapoznaes ALLAH da zaveruvas cvrsto vo nego posle se sto ke go kaze on vo Quranot zatebe ke bide nepobitliva vistina.
Znam deka ti se svidoa rabotite vo rajot zatoa i prasuvas pa aj Buyrum
vo Islam da dobies i ti ona sto muslimanite ke go dobijat.
Nie sekomu posakuvame da e del od toj Raj koj Allah ni go vetil
-------------
|
Постирано од: vd
Датум на внесување: 28.Октомври.2006 во 12:23
Boogie напиша:
Има ли некои сведоци дека е рајот муслимански вистинит или само е ..... да некажам фатаморгана |
Boogie стар пријателе, запрашај се истото и за "рајот христијански"!
Дали воопшто веруваш дека постои рај/пекол?
-------------
|
Датум на внесување: 28.Октомври.2006 во 14:28
sayHI напиша:
Boogie стар пријателе, запрашај се истото и за "рајот христијански"!
Дали воопшто веруваш дека постои рај/пекол?
|
Па добро ние имаме илјадагодишни цртежи по црквите кои покажуваат некаква слика за христијанскиот рај него прашањето ми беше дали вие имате илјадагодишно нешто,сведоштво некакво за исламскиот рај или како и се во исламот го покривате со тврдење на еден човек што имал сон.Па ај да го славиме и Мартин Лутер Кинг и он имал сон за човештвото
------------- http://www.TattooArtists.org/boogie" rel="nofollow - Борбата продолжува,поробениот за слобода а слободниот за совршенство
|
Датум на внесување: 28.Октомври.2006 во 14:40
khaleefah напиша:
Ova bese zasto jas celo vreme barav da go ispolnes mojot uslov.
Vo uslovot jasno ti stoese ke ti raskazam za dzennetot samo ako ne se ismevas posle toa.No ne si ti hristijan prav be ,se poveke mi lices na Ateist i veruvam deka si toa,zasto prav hristijan ne odgovara na vakov nacin.I sto ti smeta? Sto Allah ni vetel deka ke go videme, deka ke imame ubavi zeni vo dzennet, deka ke sedeme na zlato i srebro?
Deka ke jademe i pieme se sto ke posakame ? Sega barem gledas zasto se boreme tolku za dzennetot vredi neli?
Za razlika od tebe nema za sto da se boris  |
Ama bato jas ne te ismevam bre,site ti se smeat vo glupostite koi veruvas,znaci ti ke odis vo gjenemot da karis nekoja devica,da se iznapijas vino koe ovde na zemjava ti e zabraneto,da se iznajadis ubavi jadenja i potta da ti mirisa na ubav parfem,uste po ke si lezel na zlato i srebro,a kade ke go trosis zlatoto BRE , ke imas li tamu i prodavnici,banki za da go potrosis zlatoto i srebroto ili samo ke mu se gledate i raduvate
KOLKU I DA SAKAM DA OSTANAM RAMNODUSEN NEMOZAM PA OVA SE GLUPOSTI BRE
|
Постирано од: Miralem
Датум на внесување: 28.Октомври.2006 во 14:55
Што е убаво опишано бре МИРАЛЕМЕ глупостите!!!!!!!!!!! |
Sto sega Miraleme... vo ovaa tema barem nikade ne se pojaviv :) Nokna mora ti postanav :)
Ubavo opishano.
Ne veruvam deka bilo kade vo Biblijata moze da se najde takvo nesto. |
Messenger... si bil od sekogas iskren.Nema,navistina nema nisto vo Biblijata za Rajot,zaradi toa sto Biblijata ja pisuvale luge i nisto poveke nikakva Bozja inspiracija... od kade bi znael Marko Jovan Matej ili drugiot Luka kako e vo rajot ? Pred da bidat izbrani ovie 4 evangelija razgledani se nad 50 evangelija od koi se izbrani ovie 4.
------------- Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak. Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje.
|
Постирано од: nindza
Датум на внесување: 28.Октомври.2006 во 21:25
Dobro be dobro sto se vozbuduvate ...koj sto saka neka si veruva...loso e da se nametnuva samo mislenjeto...a drugo...ako tece vino , med i melko sto ima veze ... koa ke se vrati nekoj neka kaze kako bilo
------------- OBAVESTUVANJE: gorenavedeniot tekst ne e za ogranicheni - od upravata
|
Датум на внесување: 28.Октомври.2006 во 23:33
odi pregledaj gi site temi da vides kako Orto go slavi Islamot
ne zasluzuva poveke covek ubavo da razgovara so nego
-------------
|
Датум на внесување: 29.Октомври.2006 во 04:55
Blagodarnost do site onie sto me udostoija so odgovori iako ne nastapija so vistinski argumenti. Blagodaren sum na vremeto, vnimanieto i trudot sto go odvoija za mene.
Sega, dokolku ne im e tesko da me sledat vo moive razmisli, bi gi zamolil da gi prochitaat zborovite sto sledat.
аџија veli:
"Материјалниот свет, во христијанството не е отфрлен. Тоа е се од Бога создадено. И храната, и златото, и сексот итн. Проблемот е што сите тие ние ги злоупотребуваме. Се тепаме меѓусебе за злато, правиме богати и сиромашни па некои немаат храна, се прават секакви сексуални перверзии (хомо итн.)... Што значи, тие си имаат убава улога, но ние ја користиме за зло. Библијата го осудува нашиот грев, нашето користење на материјалниот свет за зло, а не самиот материјалниот свет кој е од БОга создаден. Кој може да каже дека Господ создал нешто што е лошо? КОј е тој јунак што Бога може да го обвини?"
Od druga strana khaleefah veli:
“Allahoviot pratenik vo eden hadis veli:"Ne oblekuvajte obleka od svila i nemojte da nosete zlato i srebro , toa ke bide nivno(na nevernicite) na ovoj svet a nase (na vernicite) na drugiot svet.
Od ova zaklucuvame deka lugeto gi sakale tie raboti i den denes gi sakaat no tie predizvukuvaat Luksuz a Allah ne uci na skromnost”
Mene ovie dve interpretacii, staveni edna do druga, mi zvuchu kontradiktorno.
Od edna strana Gospod sozdal se za dobro i ako nie toa go koristime sovesno Toj ke ne nagradi za toa, a od druga strana veli nemojte da go koristite onoa sto jas go sozdadov oti toa e nameneto za nevernicite. Neli e malu konfuzno i kontradiktorno, barem spored toa kako vie gi tolkuvate rabotite?
Drugo, adzhija veli:
“Во рајот, човекот ќе биде подготвен од Бога да управува добро и праведно со материјалниот свет.”
Na nekoj nachin khaleefah se slozuva so toa citirajki delovi od Koranot kade sto se veli deka zhivotot na vernicite tamu ke se vrti okolu materijalni dobra: ke teche med i mleko, patot ke bide postelen so biseri i rubini, ke ima beskrajno jadenje i pienje, so zeni spienje do sto pati na den, lezhenje na zlato i srebro i t.n.
Problemot sto sega go gledam i nikako ne mozam da go resam se sostoi vo ova: fakt e deka stom ke ispustime dusa tuka na zemjava, nie ke go napustime nasiot materijalen svet i nasite dushi, kako chista energija, ke zaminat vo vetenata Rajska Gradina. Ne mi e jasno kakva relevancija so natamosnoto egzistiranje na nasite dusi (chista energija) bi imale nekakvi materijalni nesta na Nebesata i kako voopsto tie mozat tamu da egzistiraat? Pa neli svetite pisanija ne uchat deka materijalniot svet vladee tuka dolu na zemjata, a duhovniot tamu gore kaj Boga? Mene ovie raboti mi zvuchat poveke od kontradiktorno…
I uste nesto. Ako seto onoa sto e sozdadeno od Boga na zemjava e dobro i ako nie, ne pravejki nikomu nikakvo zlo, sosem posteno i iskreno si napravime palata, sobereme zlato, srebro, rubini i slichni drugi materijalni nesta, si pravime gozbi i pijanki sekoj den, si imame zheni koi se so nas bidejki go sakaat toa, a ne deka se primorani od nas… neli toa bi bilo vo red? Kako sto ve sledam vo vasite razmisluvanja, ako NIKOMU ne mu pravite nisto loso i ako site raboti sozdadeni od Boga gi steknete so dobro, toa sekako deka bi bilo vo red.
Ako e toa taka, togas tie sto ke go postignat toa ke imaat rajski zivot na zemjava kako sto ke imaat i vo Rajot, neli? Dali vo toj sluchaj vie bi gi osuduvale poradi toa? Dali i pokraj takviot zivot (bez da povreduvaat nikogo) na zemjava tie isto taka ke odat vo Rajot? Dali tie lugje treba da chustvuvaat nekakva krivica poradi toa sto uspeale da sozdadat svoj raj na zemjava i da ziveat takov zhivot?
Ubeden sum deka moive zabeleski zvuchat racionalno i deka sigurno ima i drugi lugje koi bi gi postavile istite dokolku bi ja imale mozhnosta da go sledat nashiov razgovor.
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Датум на внесување: 29.Октомври.2006 во 09:52
Messenger напиша:
Mene ovie dve interpretacii, staveni edna do druga, mi zvuchu kontradiktorno.
Od edna strana Gospod sozdal se za dobro i ako nie toa go koristime sovesno Toj ke ne nagradi za toa, a od druga strana veli nemojte da go koristite onoa sto jas go sozdadov oti toa e nameneto za nevernicite. Neli e malu konfuzno i kontradiktorno, barem spored toa kako vie gi tolkuvate rabotite?
|
Мessenger, ставаш две спротивставени идеологии една до друга, и се обидуваш од нив да извлечеш некој конгломерат, некој спој, на верување. Затоа не ти звучи ок.
Во христијанството, НИКОГАШ материјалното не е осудено. Осудена е човековата злоупотреба на материјалното. Но во овој, и во идниот свет, тоа што Господ го создал ќе остане како дел од Неговата волја.
Drugo, adzhija veli:
“Во рајот, човекот ќе биде подготвен од Бога да управува добро и праведно со материјалниот свет.”
Na nekoj nachin khaleefah se slozuva so toa citirajki delovi od Koranot kade sto se veli deka zhivotot na vernicite tamu ke se vrti okolu materijalni dobra: ke teche med i mleko, patot ke bide postelen so biseri i rubini, ke ima beskrajno jadenje i pienje, so zeni spienje do sto pati na den, lezhenje na zlato i srebro i t.n.
Problemot sto sega go gledam i nikako ne mozam da go resam se sostoi vo ova: fakt e deka stom ke ispustime dusa tuka na zemjava, nie ke go napustime nasiot materijalen svet i nasite dushi, kako chista energija, ke zaminat vo vetenata Rajska Gradina. Ne mi e jasno kakva relevancija so natamosnoto egzistiranje na nasite dusi (chista energija) bi imale nekakvi materijalni nesta na Nebesata i kako voopsto tie mozat tamu da egzistiraat? Pa neli svetite pisanija ne uchat deka materijalniot svet vladee tuka dolu na zemjata, a duhovniot tamu gore kaj Boga? Mene ovie raboti mi zvuchat poveke od kontradiktorno…
|
Баш така, контрадикторни се! Не може христијанството и исламот да ги спојуваш во едно. Неспоиви се. Колку што е споива земјата со небото...
Во христијанството, одма да ти кажам, не постои такво нешто како духовно постоење. Која е надежта на христијаните знаеш ли? Си читал ли? Знаеш ли која е надежта за идниот живот? Не е некое безлично духовно спојување со божественото како во источните религии, ниту чист материјализам како во исламот. Напротив! Останува спојот на духовното и материјалното, бидејќи ТАКА е волјата Господова. Надежта на христјианите е ВОСКРЕСЕНИЕ на ТЕЛАТА (физичкиот, материјалниот дел од нас). Така, во оној свет, ќе продолжиме да постоиме како духовни суштества во материјален облик.
I uste nesto. Ako seto onoa sto e sozdadeno od Boga na zemjava e dobro i ako nie, ne pravejki nikomu nikakvo zlo, sosem posteno i iskreno si napravime palata, sobereme zlato, srebro, rubini i slichni drugi materijalni nesta, si pravime gozbi i pijanki sekoj den, si imame zheni koi se so nas bidejki go sakaat toa, a ne deka se primorani od nas… neli toa bi bilo vo red? Kako sto ve sledam vo vasite razmisluvanja, ako NIKOMU ne mu pravite nisto loso i ako site raboti sozdadeni od Boga gi steknete so dobro, toa sekako deka bi bilo vo red.
|
Правиш една мистериозна грешка. Велиш ако ние ги користиме од Бога работите за добро, ЗНАЧИ пиеме, јадеме имаме секс, собираме злато итн., ние сме во ред. Првиот дел тие добар, но каква катастрофална дефиниција на тоа што значи да се користат работите за добро... Пијалокот е даден да не напои, а не да не опие. Златото е дадено да ни послужи за нормален живот, а не за да некој има, а друг пати за леб. И така понатаму. Ако имаш пијалок, користи го не за пиенки, туку за напојување на телото. Ако имаш злато, користи го за да им помогнеш на сиромашните, а не за да себично трупаш за себе додека околу тебе другите умираат. ТОА значи правилно да се употребуваат. Тоа беше Христовото учење.
-------------
|
Датум на внесување: 29.Октомври.2006 во 13:48
Boogie напиша:
Па добро ние имаме илјадагодишни цртежи по црквите кои покажуваат некаква слика за христијанскиот рај него прашањето ми беше дали вие имате илјадагодишно нешто,сведоштво некакво за исламскиот рај или како и се во исламот го покривате со тврдење на еден човек што имал сон.Па ај да го славиме и Мартин Лутер Кинг и он имал сон за човештвото
|
I, kakvi se tie sliki ako moze da mi kazes? Sto ima na niv?! Od kogo se nacrtani slikite? Svedovstvo e k*ranot, svedostvo se Hadisite .. nasprotiva od nekojsi sliki!
-------------
|
Датум на внесување: 29.Октомври.2006 во 18:20
E аџија,
Jas imam pogolem respekt za tebe … ne go erodiraj so vakvi repliki.
Koku knigi imam prochitano, kolku imam prozhiveano …ne e temata na ovoj razgovor, a takviot muabet nikogas ne bi go prifatil bidejki seto toa ne e vazno i ne bi vodelo nikade. Vazno e kolku se osoznava od chitanjeto, meditiranjeto i od onoa sto go prozhivuvame vo ovoj materijalen svet na seopsta decepcija. Zatoa imam obichaj da kazam deka magareto tovareno so kup sveti knigi si ostanuva samo – magare.
Spored onoa sto go reche i pozadi koe nepokoleblivo stois:
jas znam kade si so tvoite tolkuvanja i razbiranja i nemam potreba da te prasam kolku knigi imas prochitano i razbrano. Toa e samoevidentno.
Nie sme duhovni bitija vo materiljalna forma koi go nosat Kreatoroviot bozenstven del kako neddeliv element vo sebe, a ne obratno. Srekata, radosta, mudrosta i produhovenosta ne zavisela, ne zavisi i nikogas nema da zavisi od materijaniot aspekt na ovozemnoto bituvanje. Naprotiv.
Toa e sushtinata na uchenjetona site prosvetleni dusi na zemjava od postanokot na choveshtvoto do den denesen. Toa go rekol Isus 600 godini pred Muhamed, toa go osoznal Buda 600 godini pred Isus, toa go velat Vedite 1000 godini pred Buda.
Zatoa neka ne gi chudi lugjeto zosto Isus ne zboruva vo detali za rabotite vo Rajot. Toj, za razlika od mnogu drugi, gi zhiveese desette bozhji zapovedi i svetiot duh bese negoviot edinstven vodac vo sekojdnevnevieto. Znaejki go toa, zarem ochekuvate takov svetec da ne ja zboruva vistinata? Toj mudro resil za Bozjite nebesa pobrzo da govori vo opsti crti i paraboli, vmesto da go razochara siromaviot chovechki duh deceptiran od prividnata vrednost na materijalniot svet.
Zosto Muhamed zel sprotiven stav za toa? Zatoa sto smetal deka na chovekot mu treba da slushne praktichni vrednosti i bogatstva po koi tezhnee vo momentot na svojot ovozemjen patos, za da mozhe da bide motiviran da vlozhi napor za svoe prosvetluvanje. Toj mnogu dobro znael deka togasnite arapski rodovi ne mozhele da razberat nisto poveke od onoa najprizemnoto. Vsushnost samiot toj veli deka vo odredeni momenti, koga sluchajot go bara toa, vernicite mozat i da izlazhat i da ubijat i da povedat vojna, dokolku toa odi vo prilog na verskite vrednosti i dokolku e sigurno deka ke dade pozitiven plod. Dali go obvinuvam za takviot pristap? Ne. Vo tie vreminja sigurno bilo potreben takov priod kon nestata. Vprochem gledame kako toa denes gi sobira plodovite preku sirenjeto na muslimanstvoto. Isto taka, ne moze nikoj da argumentira deka tie lugje denes ne se na povisoko duhovno nivo otkolku porano. Prashanjeto e dali Muhamed pretpostavil deka eden den mozhebi nekoj ke gi upotrebi negovite dobronamerni idei za sosem drugi celi i deka negovite, nekogas dobronamerni, insentivi distorzirano ke se upotrebat za politichki celi.
Na krajot bi vi preporachal, ako ste vistinski vernici, da gi zatvorite temite za Rajot vo islamot i hristijanstoto bidejki na Boga ne mu se mili detski raspravii megju negovite cheda od tipot: mojata igrachka e podobra od tvojata, mojot tatko e posilen od tvojot… Site vie ste Bozhji deca i na site ke vi bide sudeno spored napravenoto. Na krajot, sekoj od vas ke se soochi so edniot i ednistven Kreator i koj ke zasluzhi ke odi vo edniot i ednistven Raj, onakov kakov e, bez da bide razubavuvan ili specijalno posakuvan od bilo kogo.
Vprochem vie nemate nikakvi lichni iskustva od Rajot, nutu pak argumenti, znaenje, sila i pravo da go analizirate vasot Kreator i da mu posakuvate kako da si go ureduva svojot dom. Toa ne e nisto pomalku od blasfemija.
Koga bevte deca razmisluvate i zboruvavte kako deca. Denes, se nadevam, na forumov site ste vozrasni…
|
Датум на внесување: 29.Октомври.2006 во 23:25
Зошто Messenger со подбивни тонови? Од каде ти знаеш колку книги сум прочитал? По тонот на мојата дискусија препозна? Да не си видовит случајно?
Имам прочитано многу, но за разлика од тебе, свесен сум дека ми останува уште многу многу многу да прочитам. Совршенството јас уште не сум го достигнал. Како е таму горе Messenger?
Околу рајот. Правиш две основни, според моето скромно читање, грешки. Прво, велиш ќе оди кој каде ќе заслужи. Повторно прашувам и на овој форум: Што е тоа што ти го имаш и можеш да му го дадеш на Бог што Него ќе усреќи? Што? Пари? Време? Моќ? Aџилак? Молитва 3 пати, или 5 пати? Пост? Што? Па Тој има се! Нема начин на кој ти можеш со сопствени заслуги да заслужиш нешто. Библијата учи, дека единствениот начин да се влезе во рајот е преку Божјата милост, преку Господовата благодат. Тоа не е по заслуга, ќе рече апостолот Павле, за да никој не се возгордее. Само милоста ќе го спаси оној којшто верува во Исус Христос како свој Господ и Спасител.
И второ, Христос зборувал за многу поважни работи од деталите во рајот. Ако можел тој да учи за концептите на вечноста во прв век, зошто тоа не можел да го прави Мухамед во 6-ти? Попаметни биле Евреите од 1век, од Арапите од 6-ти? (знам ова е провокација, ама ти ја постави!)
Христос не зборувал за потта, за тоалететите, и не знам што ти јас знам уште не, бидејќи тоа НЕ СЕ ПРОБЛЕМИТЕ НА ЧОВЕШТВОТО!!! Мене не ме интересира како ќе мириса потта во рајот. Не ме интересира дали ќе се оди по нужда или не! Не ме интересира дали ќе се јаде или не! Ама ме интересира каков живот ќе живееме... живот на празнотија, или живот на благосостојба, на мир, на љубов на среќа...
И за крај, чудна е таа ваша вера, ако тврдите дека во името на неа смее да се изврши и зло... Каков е тој Бог кој се служи со зло, макар и за ПОВОЗВИШЕНИ цели? Како може совршенството да го подржува хаосот (бидејќи тоа е злото)? Како може убиството, лагата, се она што е демонско, сотонско, хаос, зло, итн., да му служи на Бога за Неговите цели? Како може? Бог е Бог, а не час Бог, час Сотона (прости ми Христе!)...
БОГ ВО НИТУ ЕДЕН МОМЕНТ НЕ МОЖЕ ДА ПРАВИ ЗЛО, БИДЕЈЌИ Е БОГ.
п.с. ме интересира дали во исламот го имате концептот на светост? Дали го кажувате на пример Светиот Алах? дали се користи светоста за Господ, ако не за луѓето?
-------------
|
Датум на внесување: 29.Октомври.2006 во 23:45
аџија напиша:
Зошто Messenger со подбивни тонови? Од каде ти знаеш колку книги сум прочитал? По тонот на мојата дискусија препозна? Да не си видовит случајно?
Имам прочитано многу, но за разлика од тебе, свесен сум дека ми останува уште многу многу многу да прочитам. Совршенството јас уште не сум го достигнал. Како е таму горе Messenger?
Околу рајот. Правиш две основни, според моето скромно читање, грешки. Прво, велиш ќе оди кој каде ќе заслужи. Повторно прашувам и на овој форум: Што е тоа што ти го имаш и можеш да му го дадеш на Бог што Него ќе усреќи? Што? Пари? Време? Моќ? Aџилак? Молитва 3 пати, или 5 пати? Пост? Што? Па Тој има се! Нема начин на кој ти можеш со сопствени заслуги да заслужиш нешто. Библијата учи, дека единствениот начин да се влезе во рајот е преку Божјата милост, преку Господовата благодат. Тоа не е по заслуга, ќе рече апостолот Павле, за да никој не се возгордее. Само милоста ќе го спаси оној којшто верува во Исус Христос како свој Господ и Спасител.
И второ, Христос зборувал за многу поважни работи од деталите во рајот. Ако можел тој да учи за концептите на вечноста во прв век, зошто тоа не можел да го прави Мухамед во 6-ти? Попаметни биле Евреите од 1век, од Арапите од 6-ти? (знам ова е провокација, ама ти ја постави!)
Христос не зборувал за потта, за тоалететите, и не знам што ти јас знам уште не, бидејќи тоа НЕ СЕ ПРОБЛЕМИТЕ НА ЧОВЕШТВОТО!!! Мене не ме интересира како ќе мириса потта во рајот. Не ме интересира дали ќе се оди по нужда или не! Не ме интересира дали ќе се јаде или не! Ама ме интересира каков живот ќе живееме... живот на празнотија, или живот на благосостојба, на мир, на љубов на среќа...
И за крај, чудна е таа ваша вера, ако тврдите дека во името на неа смее да се изврши и зло... Каков е тој Бог кој се служи со зло, макар и за ПОВОЗВИШЕНИ цели? Како може совршенството да го подржува хаосот (бидејќи тоа е злото)? Како може убиството, лагата, се она што е демонско, сотонско, хаос, зло, итн., да му служи на Бога за Неговите цели? Како може? Бог е Бог, а не час Бог, час Сотона (прости ми Христе!)...
БОГ ВО НИТУ ЕДЕН МОМЕНТ НЕ МОЖЕ ДА ПРАВИ ЗЛО, БИДЕЈЌИ Е БОГ.
п.с. ме интересира дали во исламот го имате концептот на светост? Дали го кажувате на пример Светиот Алах? дали се користи светоста за Господ, ако не за луѓето?
|
------------------
Adjija ke odish cekor ponatamu ?
Spremen li si ?
Ne moze samo Isus niti samo Muhamed da bidat patot kon vistinata... tie se samo PROROCI ... nisto poveke
Zar pred da se rodat Isus i Muhamed nemalo BOG ?
Imalo ... logicno e da imalo . Spored mene ograniceno sfakanje e da se zeme bilo koja vera kako osnovna i edinstveno pravilna za razbiranje na svetot i zivotot. Dali toa mene me pravi ateist ... jas ne znam ... No znam deka ni od iljadnici knigi koi gi napishal covekot ne moze da se izvadi edna vistina koja sto ke ti go kaze srceto vo odreden moment . A vo srceto na covekot ( i dobriot i loshiot ) se krie BOG i SUSTINATA . Ne vo knigite na nekoi covecinja so bradi i brkovi... Verbata e stvar na oset a ne na nacitanost, verbata e stvar na covecnost koja sekoj ja nosi vo sebe ne na pripadnost kon odredeno stado.
Nekoj rece i ja pamtam toa... na BOG ne mu se potrebni ovcari da mu go vodat stadoto , nitu ovci koi slepo slusaat. Potrebni mu se tvorci da ja ostvari negovata volja preku nas. Zatoa jas izbiram da bidam tvorec vo ovoj haos... a knigite i lupanjata u temninata..vakov e rajot onakov e ...ke go ostavam na nekoj drug.
Breej ama pameten muabet kazav sea , mi se svrte pravo da ti kazam
Ajd sea pozdrav i uste edna rabota ja sepak ne mislev deka Messenger tebe te spomna vo negativna konotacija... Toj e covek na mesto ... moze jas ne sum znam i da kasam i da lajam i da bidam ponekogash ironicen i nikakov ... no blagodarejki na nego ponekogash mi doaga da kazam i vakva nekoja pametna misla.
Zatoa gledajte site od cega zivite!
------------- OBAVESTUVANJE: gorenavedeniot tekst ne e za ogranicheni - od upravata
|
Датум на внесување: 30.Октомври.2006 во 00:14
nindza напиша:
Adjija ke odish cekor ponatamu ?
Spremen li si ?
Ne moze samo Isus niti samo Muhamed da bidat patot kon vistinata... tie se samo PROROCI ... nisto poveke
Zar pred da se rodat Isus i Muhamed nemalo BOG ?
Imalo ... logicno e da imalo . Spored mene ograniceno sfakanje e da se zeme bilo koja vera kako osnovna i edinstveno pravilna za razbiranje na svetot i zivotot. Dali toa mene me pravi ateist ... jas ne znam ... No znam deka ni od iljadnici knigi koi gi napishal covekot ne moze da se izvadi edna vistina koja sto ke ti go kaze srceto vo odreden moment . A vo srceto na covekot ( i dobriot i loshiot ) se krie BOG i SUSTINATA . Ne vo knigite na nekoi covecinja so bradi i brkovi... Verbata e stvar na oset a ne na nacitanost, verbata e stvar na covecnost koja sekoj ja nosi vo sebe ne na pripadnost kon odredeno stado.
Nekoj rece i ja pamtam toa... na BOG ne mu se potrebni ovcari da mu go vodat stadoto , nitu ovci koi slepo slusaat. Potrebni mu se tvorci da ja ostvari negovata volja preku nas. Zatoa jas izbiram da bidam tvorec vo ovoj haos... a knigite i lupanjata u temninata..vakov e rajot onakov e ...ke go ostavam na nekoj drug.
Breej ama pameten muabet kazav sea , mi se svrte pravo da ti kazam
Ajd sea pozdrav i uste edna rabota ja sepak ne mislev deka Messenger tebe te spomna vo negativna konotacija... Toj e covek na mesto ... moze jas ne sum znam i da kasam i da lajam i da bidam ponekogash ironicen i nikakov ... no blagodarejki na nego ponekogash mi doaga da kazam i vakva nekoja pametna misla.
Zatoa gledajte site od cega zivite!
|
Не знам зошто, но Messenger најде за сходно да се исмејува со тоа колку јас сум прочитал, иако искрено за тоа ниту имаше повод, ниту причина, а уште помалку вистина во неговото тврдење... ватевер...
Нинџа, ти си ок момче, те гледам од овде најотворен си. Твоето лаење итн., не е опасно пошто не си фанатик. Опасни се овие што се прават верници, а во името на своето се спремни и да убијат и да нанесат зло, и болка, и неправда...
Околу твојот бог нинџа... Во ред е твоето спознание дека Бог не бара фанатици и овци. Тој бара од нас творење на неговата волја. И тука се сложувам. Се прашувам само што е тука различното од тоа што Христос го тврдеше? Па зарем не е тоа токму тоа? Ме буни една работа кај тебе нинџа: оти не си христијанин?
Оти?
Оти да ти кажам искрено ти звучиш како христијанин. Ти не можеш да звучиш како муслиман, ниту како будист, ниту како атеист... Премногу од твоите размислувања се втемелени врз суштината на човечкото постоење за да бидеш било што друго... Можда звучи чудно, но само Христос рече „дојдете кај мене сите обременети, сите гладни и жедни“. Само Христос рече „блажени се миротворците“. Само Христос рече „кој напои и нахрани еден од овие малите, како да ме напоил и нахранил мене“... Само Христос рече „љуби го ближниот свој како самиот себе“...
Видиш нинџа, мистеријата со тебе е што не си сфатил дека лупањето у темница не е својствено на вистинското изворно христијанство. Не зборувам за тоа дека Црквата не лупала у темница, пошто сите знаеме дека лупала... Но оние вистински Христови зборови, нема да ги најдеш никаде другде... сум читал, сум барал, и сум останал занемен единствено од Христа. Бидејќи на крајот, своите зборови ги поткова со дело на љубов... Лесно е да се лупаат празни зборови за рајот итн., но потковај ја својата порака со дело на љубов, и тогаш ќе го слушам тој бог...
Најмалку е овде целта да те убедам во моето, туку чисто мое размислување дека си поблиску до тоа што на зборови не ти се изустува... На чекор од Него си...
-------------
|
Датум на внесување: 30.Октомври.2006 во 16:04
khaleefah напиша:
Drag prijatele Messenger....
Resev pomalku da komentiram i skoro planiram da go napustam forumov od edinstvena pricina sto jas se trudam da mu pomognam nekomu da stigne do ona uzivanje koe go imam jas sega ,a za vozvrat dobiv vreganje i ismevanje i samiot postanav netoleranten i vo momenti ne nalikuvav na covek koj gi sledi Allahovite zborovi da se povikuva na negoviot pat so mudrost i da se vodi blag dijalog.
Sepak analiziraj malce drag prijatele...
Zasto ja pisav temava?Za na lugeto da im se svide dzennetot pa site da stanat muslimani? Ne ne .... Nego od mene bese pobarano
da go opisam rajot i morav da go storam toa.Da gi pobijam site lagi sto gi izmisleja i deka ne se sramam da zboruvam za toa.
Tolku za sega od mene a ona sto te maci ke se obidam vo druga prilika da ti go objasnam ,barem ke se obidam....
|
E ubavo e da se znae ...zasto da se osuduva... ako de jas sum za ...imajte bilo kakov raj sakate ...samo site da sew srekni
Neli posteno ?
|
Датум на внесување: 30.Октомври.2006 во 17:22
аџија,
Milo mi e sto pochustvuva deka vo posledniot moj komentar imase troska ironija. Ako ne go zabelezhese toa, mojata cel nemase da bide postignata. Samo sakav da pochustvuvas kako izgleda koga vo razgovorot se koristi takov ton.
Jas so poln pochit, respect i razbiranje prashav koj ima ARGUMENTI za Rajot da se javi, dolkolku saka toa da go stori, bidejki raspraviite megju chlenovite so sekakvi mislenja, interpretacii i nevkusni repliki ne lichi veke na nisto.
Iako ti se javi so tvoe mislenje i interpretacija, jas najubavo ti se zablagodariv i te potprashav, isto taka so poln respekt, da mi dades doobjasnuvanje na tolkuvanjanjata dokolku si vo mozhnost toa da go storis. Vo tvojot sleden post ti odednas izbuvna i pochna da odgovaras so nekorektni komentari okolu moeto znaenje i chitanjeto knigi. Ne bese ubavo, neli?
Vo red, toa pomina i se razbravme deka ako site nie se odnesuvame bez pogolema taktichnost i vnimanie vo dijalozite, nema da stignema nikade.
Jas povtorno te respektiram i nema da dozvolam da ja minam granicata na korektnoto odnesuvanje. Vsushnost site nie sme deca na Kreatorot i ako ne te pochituvam tebe, toa e isto kako da ne go pochituvam Nego. A toa ne bi smeel da si go dozvolam.
Sega, koga razmenuvame samo lichni pogledi i razmisluvanja za vrednostite na zemniot zhivot, povtorno bi ti gi povtoril prashanjata sto verojatno ne gi formulirav najdobro vo prethodniot post pa zatoa ne se razbravme najdobro.
Dali steknatata blagosostjba na zemjata, ostvarena po najdobar pat i so najdobri nameri, koja nekomu bi mu ovozmozhila rajski zivot na ovoj svet bez da zagrozi nikogo i delejki pomos, kolku sto moze, na site onie koi imaat potreba od toa, ti bi ja osudil ili ne? Dali i pokraj takviot zivot (bez da povreduvaat nikogo i pomagajki kolku sto mozat) na zemjava takvite lugje isto taka ke odat vo Rajot? Dali tie lugje treba da chustvuvaat nekakva krivica poradi toa sto uspeale da sozdadat svoj raj na zemjava i da ziveat takov zhivot i dali treba da bidat osuduvani od drugite koi po bilo koja prichina (vkluchuvajki ja i onaa deka ne ja zasluzhuvaat) ne dosle do takviot kvalitet na zhiveenje?
Ako me razbra i mi prosti zosto moite predhodni zborovi bea taka emotivno oboeni, togas udostoime so tvoite iskreni razmisluvanja koi so netrpenie gi ochekuvam. Ti vetuvam deka nema da repliciram, dokolku toa ne go potrazhis od mene i tvojot zbor ke bide posleden.
Pozdrav od tvojot brat i Bog neka bide sekogas so tebe.
|
Датум на внесување: 30.Октомври.2006 во 17:34
khaleefah,
Prvo dozvoli da ti blagodaram za promenata na fotografijata pod tvojot potpis. Iako mozebi za tebe taa imase drugo znachenja, vo ovie migovi na vojni, zategnatost i nerazbiranje megju lugjeto taa bese poveke od agresivna.
Te razbiram kako se chustvuvas i ja cenam iskrenosta na tvoite zborovi. Se nadevam deka povtorno ke se vratis na forumov i ke imame shansa da razmenuvame mislenja so potpolna vzaemna pochit i razbiranje.
Alah neka te prati nasekade.
|
Постирано од: ApAcHI
Датум на внесување: 30.Октомври.2006 во 20:14
Ne bi sakal da komentiram okolu temava ,sve e OK ,no bi sakal da go prasam nesto gorenavdeniot "Khaleefa" (Vladetel-predvodnik) .1Sto e Vehabizam (Salafizam) ,ima li razlika pomegu Vehabizam i Salafizam? 2.Dali e vistina deka vo Saudiska Arabija vo Verskite Ucilista se uci "Saudiskiot Islam" ili vehabizmot i dali i tie si Istomislenik na taa Ideologija? 3.Dali Islamot ima problemi so Modernizacijata ? 4.Dali izvorna ideologija na Al-kaeda E vehabizmot ,ili Dali Bin laden i Ajman al zawahiri se vehabisti? 5. Stoe razlikata pomegu Vehabizam i Hanefizam, i zs Vehabistite se protiv Hanefizmot ("Turskiot Islam").
|
Постирано од: ApAcHI
Датум на внесување: 30.Октомври.2006 во 20:16
Bi sakal da mi odgovorite na ovie prasanja ,navistina mnogu bitni mi se ,treba da gi znam ,imeno jas imam procitano definicii za gorenavedenite prasanja no sakam da cujam kako covek koj studira vo Saudiska Arabija misli okolu ova , a i MIRALEM e dobrodojden da Odgovara ,ili da dade svoe Mislenje... ,
|
Постирано од: aaaaaaaaaaaaaa
Датум на внесување: 30.Октомври.2006 во 20:37
Messinger Јас имам поголеем рескпект за тебе и не го еродирај моето мислење, со вакви реплики кон аџија.
Ке се вметнам бидеки сега ве читам.
За Тебе има рајски живот на земјат,и не го наметнувај дека го има во православието или во друга вера,аџија веке ти одговори но не го свати но како протестант ке се сретни и со овие теми преку мене и Тебе и како ние во православието без последица ги спроведуваме но со верата во Исуса Христа која му е дадена ке ме следи а и свати.Ние разговараме од две различни гледни точки но за истата работа,а сега да продолжам.Најтешко е на богат да влезе во царството небесно,тоа е како камила да ја протниш во иглени уши Нов Завет.За да констатираш нешто треба и да го разбереш одговорот кој ти е упатен,тука треба ум.
1.Од тука зошто еден православен да дава одговор дали би осудил или не ......... .
2.Значи наметнуваш констатација тие се збогатиле и зега дали ке одат во рајот, па неможат ама можат,ако остават се и го понесат крстот.
3.А ако почуствува кривица па тоа треба да дојди тоа е индивидуално само треба духовно Бог да го возвиши, тоа не зависи од него,а ако некој го осудува негова работа како ке мери така и него ке му мери Отецот на небесата.
И сега овие одговори се на твоите затворени конфузни и самокстатирани заклучоци, за кои не разговараме со некаква потреба за Тебе бидеки не ги ни прашуваш.Зато знаам дека нема ни да ги апсорбираш во онаква исцрпна мерка,бидеки за нив треба една друга поголема и поширока подлога која во твојот начин на живот не се појавила.И според неа Бог и ке те прими на небото,но и бара да ги респектираме сите луге на овој свет со своите ставови со кои ставови ке си имаат место на небесата.Биле правилни или не Бог нив ке ги поправи да имаат чиста мисла.
Поради тоа пишуваш и дека несмееш некого да не го почитуваш бидеки ти е должност пред Бога,па зошто така наречена тактичност или пак да не е преголема гордост во докажување на сопствената безгрешност, или тајно со страм исповедување на својот грев.Она што излегува од устата го осквернува човекот Нов Завет.Ако сега нешто пробаш ке завлезеш во сопствената конфузност за ова треба ум.Поздрав.
|
Датум на внесување: 30.Октомври.2006 во 22:05
Messengere ke bidam tuka uste nekoe izvesno vreme barem dodeka ima luge koi stvarno ja sakaat vistinata, a ne kako tie sto izmisluvaja i lazea za islamot i sega gi nema da gi potvrdat lagite.
Vo sekoj slucaj ke gledam da te udostojuvam so odgorovor za bilo koja tema dokolku me sluzi vremeto.Samo bi sakal da otvoras novi temi a ne temata za rajot da ja praveme tema za terorizam
-------------
|
Датум на внесување: 30.Октомври.2006 во 22:23
khaleefah напиша:
Glaven problem brate vo denesno vreme e Neislamskata vlast vo muslimanskite zemji drugoto se mnogu lesno bi se reselo....
|
5 века имавте исламска власт во Македонија, па не гледам дека направивте некој напредок?
Него, ме интересира, која според тебе е исламска земја за пример? Има ли една? Иран? Кувајт? Оман? Која е најблиску до тоа што ти го викаш исламско владеење...
-------------
|
Датум на внесување: 30.Октомври.2006 во 22:33
khaleefah,
Ni dade koncizen pregled na denesnoto muslimansko dvizhenje vo svetot. Jas sum zapoznaen so Islamot preku Koranot i so islamskiot misticizam preku Sufizmot. Vo svoite originalni koreni muslimanstvoto ne e taka agresivno kako sto ni se pretstavuva denes. Iako znaev deka ima podelbi vo ovaa vera, ne znaev deka eden musliman gi gleda kako tolku drastichni i destruktivni. Znaes, edna rabota e kako jas gi gledam rabotite, a druga e ti, kako vernik, kako gi sogleduvas i prezentiras od svoe iskustvo, od prva raka. Interesno. Onoa so Amerikancite dobro go znam, vprochem ziveam na severnoamerikanskiot koninent i mnogu mi e jasna politikata i mentalietot na lugjeto tuka.
Imam zboreno so evrei koi komentiraat slichno kako ti za nivnata vera i Izrael. Toa pokazhuva deka site lugje vo sushtina se isti, Bozhji deca, no politikite i interesite na mala grupa oligarhi vo svetot ja matat vodata da ne bide bistra. Za zhal, ne im nedostasuvaat naivni lugje za regrutiranje i vodenje na nivnite prljavi vojni.
|
Датум на внесување: 30.Октомври.2006 во 22:33
Ја мислам Катар
|
Постирано од: aladin
Датум на внесување: 30.Октомври.2006 во 23:09
Dali otomanskata imperija bila muslimanska zemja ,,po site sartoj,, kako sto treba spored islamskoto ucenje?
ocekuvam kalefah ili miralem da mi odgovorat.
Blagodaram!
-------------
|
Датум на внесување: 30.Октомври.2006 во 23:19
i mene koi se tie suniti shiiti i sto e razlikata
|
Датум на внесување: 31.Октомври.2006 во 00:10
khaleefah напиша:
------------------------------------------
Messenger ako islamot si go zapoznal glavno od Quran i od Sufiite togas veruvam deka go gledas kako miroljubiva vera sto i vsusnost e[IMG]http://forum.idividi.com.mk/smileys/smiley1.gif" height="17" width="17" align="absmiddle" alt="Smile" />. No nema sega mnogu da komentiram za niv osven ako te nesto posebno interesira.I bas sakam da znam dali se slozuvas so mojot prethoden komentar na 4to prasanje.
|
Ako razvrzam muabet po taa tochka ke navlezam vo politika, a ova e religiozen forum. Mnogu ne mi se zboruva za politika, smacheno mi e veke od site tie gnasotii. Da ne te ostavam bez nikakov odgovor, sto bi bilo mnogu neprilichno, samo bi rekol deka Al Kajda i cela taa filozofija na izvitoperuvanje na dzhihadot vo politichko/voinstveno organiziranje na muslimanite potekna i se razvi od CIA koga trebashe da najdat nachin kako da gi mobiliziraat Afganistancite za vojna protiv Rusija. Od togas takviot dzhihad zazhivea megju muslimanite vo pozadinata rakovoden i upravuvan od amerikancite. Tie uspeeja ne samo da go izmamat svetot so svojata zadkulisna igra, tuku i samite muslimani. Sega, ponekogas igrava im izbeguva od race, ama se uste znaat kako da ja vratat kontrolata i da ja koristat za svoi interesi.
Tolku od mene.
|
Датум на внесување: 31.Октомври.2006 во 10:30
khaleefah напиша:
Prvo da odgovoram na prasanjeto za zemja so muslimanska vlast .
Ne postoi takva zemja nazalost... no najblisku e iako znam deka site ke se iznenadite i muslimani i nemuslimani od mojov odgovor ,no epten dolgo gi sledam slucuvanjata kaj muslimanite i so 100000% sigurnost kazuvam deka TURCIJA ima najislamska vlast momentalno. |
Turcija? E ova ne go ocekuvav... A sto pravime so toa sto tie se sekularna drzava, sto se zabranuva na zenite da se pokrivaat vo drzavnata administracija i vo skolite? Sto pravime so toa sto se prvi sojuznici na Amerika za sekoe bombardiranje sto treba?
Miraleme, i ti li se slozuvas so ova?
-------------
|
Датум на внесување: 31.Октомври.2006 во 13:31
khaleefah напиша:
Messenger .Stvarno me iznenaduvas.Ova se trudam jas da im go dokazam na mnogu muslimani.Neznam od kaj ti se ovie bitni informacii
ama se gleda deka si dobro informiran za slucuvanjata vo svetot, i bas mi e milo.Bi sakal i da se cueme preku nekoj Chat program .
Pisi mi na private ako si zainteresiran
|
Брате, има некои муслимани кои не сваќаат НО ги има и такви кои ги знаат работите 
-------------
|
Постирано од: oblachinja
Датум на внесување: 03.Ноември.2006 во 21:27
jas mislam deka toj raj e ist kako i rajot vo hristijanstvoto..
-------------
|
Датум на внесување: 04.Ноември.2006 во 14:36
Ako e ist daj potvrda od biblijata te molam
-------------
|
Постирано од: aaaaaaaaaaaaaa
Датум на внесување: 07.Ноември.2006 во 19:29
Изјавата на Messinger не е ништо ново и сензацијонално,можеби е точна а можеби и не.Не го примајте секое ново Ваше ново за веке сопствен пат кон вистината, бидеки кој ке ве заштити од нечестивиот ако не самите преку верата во Бог.
|
Датум на внесување: 09.Ноември.2006 во 01:11
Ова со РАЈОТ муслимански многу е интересн.Од досега приложеново се е ЧИСТА логика,толку многу лесно сватливо со не мора да се замараш да тумачиш некои работи.....
Мене не мачи следново (Ако се најде некој добар муслиманин , а би ми било голема чест на ова да ми одговори мојот БРАТ Кхалеехан , доколку се уште ме чита)
КАКО ТОА СИТЕ ЖЕНИ ВО РАЈОТ КЕ БИДАТ ДЕВИЦИ И ТОА НА ИСТА ВОЗРАСТ
-Еве на пример каде ке ви се мајките кои веќе родиле и сега не се девици?
-Каде сестрите доколку и тие не се девици?
-Во што ќе се преобразат вашите Жени?
|
Постирано од: aladin
Датум на внесување: 01.Март.2007 во 13:33
slikovit prikaz na muslimanski raj:
 (i nemoj da ja trgas slikata bidejki nema navredliva sodrzina i e vo sklop na temata---- efendi beg)
-------------
|
Постирано од: mirirazumlugje
Датум на внесување: 07.Мај.2007 во 21:23
Zdravo na site vo ovoj forum,
(za zal ne ste mnogu na broj, i samata tema zabegala vo prepukuvanja i
dokazuvanja koj e koj i koj e podobar,..)
Bi sakal da napomenam deka svetite knigi od bilo koja religija, ne se
samata Vistina tuku samo pomagala koi ucat za Vistinata, Bog e samata
Vistina.
Ako se zadlabocite vo minato, ce moze da vidite deka Bozjoto providenie e
vsusnost covekovata istorija, ili potocno neprekinata konfrotacija na dobroto i
zloto. ... (nesto sto vsusnost Bog go vodi po nekoj k*rs-model, vo koj
covekovata uloga i ispolnuvanjeto na negovata odgovornost e klucen faktor).
Samiot toj fakt ni ukazuva deka Bog ocajno se obiduva da go vrati
covestvoto vo negovata originalna pozicija (pozicija koja ja imal covekot pred
da ja napravi greskata koja covekot ja napravil vo nekoe vreme, vo koe seuste ne
bil zrel i sovrsen...opisuvana vo religite i razni mitovi i poznata kako
covekoviot pad).
Vo razliciti vremenski periodi i oblasti se pojavile odredeni ucenja so
odredena tezina a so edinstvena cel da poducuva za vistinata, se so edna cel da
moze covestvoto da mu se vrati vo izvorna pozicija na Boga, izgraduvajci se i
temelejci gi svoite moralni i kulturni vrednosti. Bog e centarot i izvorot na
sekoe ucenje, ucenje na vistinska ljubov, vistinska sloboda...
Taka da mnogu e zalno ako nekoj zastanuva pozadi svojata religija i go
napaga drugiot, koj vsusnost e negoviot brat koj se rodil na drugo mesto i vo
drugo vreme....
Izvornata pozicija na Boga i covestvoto e pozicija na Roditel i dete, site
vie koi ste roditeli ova mozete lesno da go pocustvuaate. Veruvajte mi deka vo
ocite i srceto na Boga so ovakov stav samo mu pravite bolka, i go razgoruvata
pekolot vo koj se obiduvame da ziveeme.
Kako vo najgolemiot del od iskazite vo svetite knigi, se iskazani vo
paraboli i metafori, taka da ne se vrzuvajte bukvalno na ona sto e napisano,
...
i kako sto Isus kazal deka ce se vrati povtorno, da go izgradi nebesnoto
carstvo,... e dovolno da razmisluvate deka e potrebno da se pojavi nekoja nova
vistina koja ce ima sila, i da dade logicko objasnuvanje na ona sto dosega
svetite knigi go kazuvaa a na denesniov intelekt mu izgledase
nevistinito,...
Zivejte primeren zivot, ne se sramete da go prasate Boga za site vasi
prasanja. Odgovorot lesno ce vi dojde, ova e navistina vreme na posledni
denovi.
Mir za site, sreca i harmonija vo sekja edinka e preduslov za harmonicno
semejstvo, harmonicen rod, harmonicno opstestvo, harmonicen svet so centar na
Boga kako vistinski vertikalen Roditel....
Boga navistina zivee i postoi, samo treba da vistinski go posakame toa, i
toj ce se pojavi vo nasite srca, no ne zaboravajte deka vo ovie momenti ima
nesto sto go sprecuva toj slobodno da doagja i prestojuva vo sekogo od
nas,...
Mir, sreca i Bozji Blagoslov,
za site vas i vasite semejstva, 
|
Постирано од: anakin
Датум на внесување: 07.Мај.2007 во 21:29
jas se sekjavam porano sto citav tuka za rajot dzenna a bilo ubavo so mnogu devojki i sex no neznam dali tie postovi stojat no bese superb
------------- SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
Постирано од: Miralem1
Датум на внесување: 07.Мај.2007 во 22:59
anakin напиша:
jas se sekjavam porano sto citav tuka za rajot dzenna a bilo ubavo so mnogu devojki i sex no neznam dali tie postovi stojat no bese superb
|
Anakin... dovolen bese zborot "rajot" ako neznaes kako e terminot spored Islamot. Ne nekoj mu lici na provokacija,navistina nekoj nemoze da razbere deka navistina NEZNAES.
------------- Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
|
Постирано од: DAIJA
Датум на внесување: 09.Мај.2007 во 11:19
Ispravno, spored македонскиот правопис е „Мухамед“.
------------- О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
|
Датум на внесување: 12.Мај.2007 во 14:30
1. Вратата кон вечниот рај Бог вели во к*ранот:
„И израдувај ги оние кои што веруваат и кои добри дела чинат: за нив има бавчи низ кои реки течат, навистина!“
(к*ран, 2: 25) „Натпреварувајте се едни со други во барање прошка од Господарот ваш, и во барање на Џенетот http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=567524&ID=1607#_ftn1 - - - [1] кој што се простира колку што се простираат небесата и Земјата. Подготвен е за оние кои што веруваат во Алах и во веровесникот Негов.“
(к*ран, 57: 21)
Веровесникот Мухамед, ни рекол дека човекот во најниското место во рајот, ќе има десет пати повеќе од целиот свет, http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=567524&ID=1607#_ftn2 - - [2] и ќе има сè што ќе посака, и десет пати повеќе. http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=567524&ID=1607#_ftn3 - - [3] Исто така Мухамед, нека е Божјиот мир над него, рекол: „Местото во рајот со големина на едно стапало, е подобро од целиот свет и сè она што е на него.“ http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=567524&ID=1607#_ftn4 - - [4] Исто така рекол: „Во рајот има работи кои што ниедно човечко око не ги видело, ниту едно уво не ги чуло, ниту еден човечки ум не ги замислил.“ http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=567524&ID=1607#_ftn5 - - [5] Исто така
=============================================================42
рекол: „Најсиромашниот човек на светот, кој што ќе влезе во рајот, ќе биде запрашан откако само ќе стапне во него: „О сине Адамов, дали некогаш си доживеал некаква болка? Дали некогаш ти било тешко?“ Тогаш тој ќе каже: „Не, Господару мој. Никогаш не сум почувствувал болка и никогаш не ми било тешко.“ http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=567524&ID=1607#_ftn6 - - [6]
Ако влеземе во рајот, ќе живееме многу среќен живот, без болести, тага, болка или смрт; Бог ќе биде задоволен со нас и ќе живееме таму вечно. Бог вели во к*ранот:
„А оние кои што веруваат и кои што добри дела чинат Ние ќе ги внесеме во бавчите џенетски низ кои реки течат; во нив за навек ќе останат.“(к*ран, 4: 57)
2. Спас од пеколот Бог вели во к*ранот:
„Ниту од еден неверник кој што ќе умре како нверник навистина нема да му биде примено како откуп дури ни сето богатство на овој свет. Нив казна болна ги чека и никој нема да им помогне!“(Куран, 3: 91)
Овој живот е наша единствена шанса да го заработиме рајот, и да се спасиме од пеколот, затоа оној човек кој што ќе умре како неверник, тој нема да има друга шанса да се врати на овој свет и да биде верник. Тоа ни го потврдува и Бог во к*ранот, каде што ни објаснува што ќе се случи со неверниците на Судниот Ден:
„Е, кога би ги видел исправени пред огнот како ќе зборуваат: ,Тешко нам. Е, кога би биле вратени, не би ги сметале за лажни ајетите од Господарот наш, и би биле меѓу верниците, секако!‘“
(к*ран, 6: 27)
Но никој нема да има втора шанса.
==============================================================43
Пратеникот Мухамед, нека е Божјиот мир над него, рекол: „Човекот кој што на овој свет живеел многу среќен живот, кога на Судниот Ден, ќе му се пресуди да оди во пеколот, и само кога ќе го види пеколот, ќе биде запрашан: „О сине Адамов, дали некогаш ти било добро? Дали некогаш си доживеал среќни моменти?“ Тој ќе одговори: „Не Господару мој.“ http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=567524&ID=1607#_ftn7 - - [7]
3. Вистинска среќа и внатрешен мир
Вистинската среќа и мир, можат да се пронајдат само во покорноста на наредбите на Создателот и Одржувачот на овој свет.
„А срцата навистина се смируваат со спомнувањето на Алах!“ (к*ран, 13: 28)
Од друга страна, оној кој ќе го напушти к*ранот, ќе живее живот исполнет со болка. Бог вели во к*ранот:
„А кој што ќе ја сврти главата од Книгата Моја, http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=567524&ID=1607#_ftn8 - - - [8] тој со тежок живот ќе живее, а на Судниот Ден слеп ќе го проживееме.“
(к*ран, 20: 124)
Од ова можеме да разбереме зошто некои луѓе извршуваат самоубиства, а ги уживаат сите материјални убавини. Како пример, ќе го наведеме животот на Кет Стивенс (сега Јусуф Ислам), поранешна поп ѕвезда, кој што заработувал по 150 000 долари за ноќ. Според него, откако го примил исламот ја доживеал вистинската среќа и мир, а која не можел да ја најде во материјалниот успех. http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=567524&ID=1607#_ftn9 - - [9]
==============================================================44
4. Простување за сите поранешни гревови
Кога некој ќе го прими исламот, Бог му ги простува сите предходни гревови и лоши дела. „Човек кој што се викал Амр дошол кај Веровесникот Мухамед, и рекол: ,Дај ми ја твојата рака како би можел да ти се заколнам на лојалност.‘ Мухамед ја испружил својата десна рака. Тогаш Амр ја повлекол својата рака. Пратеникот рекол: ,Што ти се случува Амр?‘ Тој одговорил: ,Сакам да ти поставам еден услов.‘ Пратеникот му рекол: ,Кој услов сакаш да ми го поставиш?‘ Амр рекол: ,Бог да ми ги прости сите гревови.‘ Пратеникот му одговирил: ,Зарем не си знаел дека со примањето на исламот, Бог ги брише сите предходни гревови?‘“ http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=567524&ID=1607#_ftn10 - - [10]
По преоѓањето во исламот, личноста ќе биде наградувана или казнувана за своите дела, според следниот хадис од Пратеникот:
„Твојот Бог, Кој што е Блажен и Возвишен, е Семилосен. Ако некој има намера да направи добро дело, а не го направи, сепак ќе му биде запишано едно добро дело. А ако го направи, неговата награда ќе биде од десет до седумстотини пати поголема, па дури и повеќе. А ако направи некое лошо дело ќе му се запише само како едно лошо дело, а ако не го направи ќе му биде запишано едно добро дело.“
------------- О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
|
Постирано од: hardcore
Датум на внесување: 12.Мај.2007 во 21:15
Датум на внесување: 13.Мај.2007 во 22:24
Датум на внесување: 14.Мај.2007 во 09:39
Uzivaj vo zabludata!
Se gledame na Sudniot Den!
|
Постирано од: rome
Датум на внесување: 14.Мај.2007 во 14:30
ajde kazi koga ke odime na sudniot den koj vas ke ve brani od grevovite shto gi imate napraeno?nemoj da mi kazesh oti ne vi treba branenje.oh i ushte edno dali vervate oti gavolot postoi i ako da kade je a ako ne objasni oti.
------------- Zaljubena vo Hristos nashiot Edinstven Spasitel
|
Датум на внесување: 14.Мај.2007 во 15:20
Na Sudniot Den, eh togas, koga kje ve zgrapcat angelite kaznuvaci.
Sami kje doznaete.
|
Датум на внесување: 14.Мај.2007 во 23:59
Daija bre bekrija,ne mozeme da se vidime na sudniot den;zosto
1.moze nekoj ke se javi po telefon i ke te razbudi oti si bil zaspan,pa ke treba da izvrsis dolznost
2.na sudniot den jas ke razgovaram so boga,a ti ke gledas oddolu od kaj sejtanot i ke mislis sto ne si me poslusal navreme.
|
Постирано од: Studentski Klub
Датум на внесување: 15.Мај.2007 во 14:25
Бог вели во к*ранот:
„И израдувај ги оние кои што веруваат и кои добри дела чинат: за нив има бавчи низ кои реки течат, навистина!“
(к*ран, 2: 25)
„Натпреварувајте се едни со други во барање прошка од Господарот ваш, и во барање на Џенетот http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=571232&ID=754#_ftn1 - - кој што се простира колку што се простираат небесата и Земјата. Подготвен е за оние кои што веруваат во Алах и во веровесникот Негов.“
(к*ран, 57: 21)
Веровесникот Мухамед, ни рекол дека човекот во најниското место во рајот, ќе има десет пати повеќе од целиот свет, http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=571232&ID=754#_ftn2 - - [2] и ќе има сè што ќе посака, и десет пати повеќе. http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=571232&ID=754#_ftn3 - - [3] Исто така Мухамед, нека е Божјиот мир над него, рекол: „Местото во рајот со големина на едно стапало, е подобро од целиот свет и сè она што е на него.“ http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=571232&ID=754#_ftn4 - - [4] Исто така рекол: „Во рајот има работи кои што ниедно човечко око не ги видело, ниту едно уво не ги чуло, ниту еден човечки ум не ги замислил.“ http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=571232&ID=754#_ftn5 - - [5] Исто така рекол: „Најсиромашниот човек на светот, кој што ќе влезе во рајот, ќе биде запрашан откако само ќе стапне во него: „О сине Адамов, дали некогаш си доживеал некаква болка? Дали некогаш ти било тешко?“ Тогаш тој ќе каже: „Не, Господару мој. Никогаш не сум почувствувал болка и никогаш не ми било тешко.“ http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=571232&ID=754#_ftn6 - - [6]
Ако влеземе во рајот, ќе живееме многу среќен живот, без болести, тага, болка или смрт; Бог ќе биде задоволен со нас и ќе живееме таму вечно. Бог вели во к*ранот:
„А оние кои што веруваат и кои што добри дела чинат Ние ќе ги внесеме во бавчите џенетски низ кои реки течат; во нив за навек ќе останат.“
(к*ран, 4: 57)
http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=571232&ID=754#_ftnref1 - - [1] Рајот (заб. на прев.).
http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=571232&ID=754#_ftnref2 - - [2] Забележано во Сахих Бухари 6571 и во Сахих Муслим 186.
http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=571232&ID=754#_ftnref3 - - [3] Забележано во Сахих Муслим 188 и во Муснед Ахмед 10832.
http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=571232&ID=754#_ftnref4 - - [4] Забележано во Сахих Бухари 6568 и во Муснед Ахмед 13368.
http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=571232&ID=754#_ftnref5 - - [5] Забележано во Сахих Муслим 2825 и во Муснед Ахмед 8609.
http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=571232&ID=754#_ftnref6 - - [6] Забележано во Сахих Муслим 2807 и во Муснед Ахмед 12699.
------------- Незнаењето е најголемиот непријател на луѓето!
|
Датум на внесување: 15.Мај.2007 во 17:42
Ako ima bavci so voda za dobrocinitelite,za vas Sahara ke e macja kaslica  
|
Датум на внесување: 16.Мај.2007 во 11:59
Датум на внесување: 22.Јуни.2007 во 16:15
DAIJA напиша:
Sami kje doznaete.
|
кој ќе суди на Судниот ден?
|
Датум на внесување: 22.Јуни.2007 во 16:32
Prvo-ne sme nie atom nitu pracka vo vselenata. Takva e samo nasata polozba kaj Boga. Naprotiv taa e vazna i znacajna. Zarem ne e Toj onoj sto ne vdahnal so del od Svojot duh? Neli ni se poklonija angelite (melecite)? Neli ni gi veti nasledstvata na nebata i zemjata i kaza:
„Navistina gi odlikuvavme sinovite Ademovi i im dadovme da patuvaat po moreto i po kopnoto. Gi opskrbivme so najubavo i visoko gi odlikuvavme pri mnogu Nasi sustestva” (El-Isra, 70). Vo nas znaci ima bozanstven duh.Vo odnos na vselenata, nie ne sme troska ni atom. Nie taka izgledame koga se gledaat nasite tela vo nejzinot prostor.
No, zarem nie ne ja opfakjame celata vselena so nasiot um, pojmuvajki gi zakonite, koi vladeat vo nego. Blagodarejki na ova astronautot se spusta na Mesecinata, potvrduvajki ja tocnosta na naseto znaenje. Zarem ova ne dokazuva deka nie, gledajki na nasiot duh, sme pogolemi od vselenata i deka go poseduvame? Zatoa poetot imal pravo koga kaza.: „I mislis deka si malo telo, a vo tebe e sodrzan najgolemiot svet”. Covekot e, kako sto velat sufiite, seopfatna kniga, a vselenata se nejzinite stranici.
Covekot znaci e golem i vazen : toj vo sebe nosi Bozji duh. I negovoto rabotenje mora da bide presmetano.
Sto se odnesuva do prigovorot vo vrska so kaznuvanjeto so vecna kazna za nesto sto e od ograniceno traenje (grevot) go cenime toa za uste edna greska vo rezoniranjeto na nasite kriticari. Allah im veli za vecnite kaznenici, koga pobarale da bidat vrateni na ovoj svet, pa da rabotat poinaku:
“...a koga bi bile vrateni, sigurno povtorno bi se vratile na ona sto im bilo zabraneto. Tie navistina se lazgovci...” (El-Enam, 28), t.e. nivnoto gresenje ne e ograniceno so vreme. Toa e postojano svojstvo koe bi se povtoruvalo, kako sto se gleda od ajetot; a koga bi bile vrateni, tie sigurno povtorno bi se vratile na ona sto im bilo zabraneto. Tie navistina se lazgovci. Nivmiot grev ne e znaci nekakov momenten pad ili situacija vo koja se nasle. Za niv Allah dz.s. veli na edno drugo mesto vo k*r’anot:
„Toj den koga Allah ke gi prozivee site tie na Nego ke mu se kolnat i ke smetaat deka so toa nesto postignale i zdobilee Tie navistina se lazgovci” (El-Muxadele, 18).
Od navedeniot ajet se nazira eden drug vid na odlucnost i predizvik od strana na kaznetite, koj odi do tamu da tie se soocuvat so Allah dz.s. so svoite lagi i lazni zakletvi i toa na denot na presmetuvanjata, na denot koga ke bidat krenati site zavesi. Toa e znak na krajno nasilstvo. Ne sme ovde veke so grev so ograniceno traenje, tuku pred grev cie traenje e vecno i pred dusa koja vo sebe nosi vezno zlo. Ottuka i vecnata kazna za niv. Za toa jasno zboruva i ajetot od k*r’anot:
„I tie nema da izlezat od dzehennem” (El-Bekare,168). A Ibn Arebi veli:„Milosta za ovie e sto ke se naviknat na oginot. I taa vo pekolot ke im bide pogodna sredina”.
Bez somnez postoi srodnost pomegju zlobnite dusi i oginot. Nekoi od niv se vsusnost fakeli od zavist, ljubomora, omraza, strast, site svojstva na oginot. Nitu eden mig ne se, a da ne rasplamnat vojna i razgorat ogin, zosto oginot e nivno skrivaliste i nivna priroda. I na takvite dusi odrediste ke im bide dzehennemot, koj e praveden za niv. Toa e postavuvanje na rabotite na vistinsko mesto. Koga po nekakov slucaj na takvite dusi dzennetot bi im bil zasolniste, tie ne bi go pocuvstvuvale(ne bi im odgovaral).
Zarem tie ne odbile spokoj na zemjata? Treba dzennetot i dzehennemot da se razberat vo najsiroka smisla.
Oginot vo pekolot ne e sogoritelen. Spaluvanjeto na nego ne e kako na ovoj svet. Bog veli deke nevernicite se kazneti so dzehennemskiot ogin i vo nego ke se kolnat edni so drugi. Vo nea postoi steblo koe dava plod. Toa steblo se vika Zekkum. So korenja do dnoto na dzehennemot. Postoi i dzehennemska voda koja ke bide pijalok na kaznetite.
Toj ogin vo koj se naogja steblo i vo koj ima voda, sekako e nesto porazlicen od ovosvetskiot. „Koga eden narod ke vleze vo oginot ke ja prokolnuva sestrata. I konecno koga vo dzehennemot ke se isposoberat site, poslednata ke i kaze na prvata:- „Nas Sozdatelu, ovie ne odvedoa vo zabluda, pa daj im dvojna kazna!-Bog na toa ke kaze-Sekoj ke ima dvojna kazna, no vie toa ne go znaete” (El-E’araf, 38). I tie vo dzehhenemot, a toa e vatra, ke zboruvaat.(“...zivo e gorivo lugjeto i kamenjata?”)(El-Bekare,24).
Oginot za koj dosega stana zbor spagja vo gajbot(ne videnoto) na nestata. Ona sto e kazano za nego e samo simbolicno. Ne smee ova da se razbere taka kako nie da gi odrekuvame telesnosta i setilnosta, a ja priznavame dusevnata kazna. Telesnata kazna postoi i ne e dozvoleno vo nea da se somneva. Nie veruvame vo nejzinoto postoenje. Nie samo tvrdime deka poedinecnostite na toa stradanje i nejziniot nacin i site detalni opisi , sepak ni se potpolno nepoznati i nespoznajni. Po ona kako k*r’anskite pokazanija ni se pretstavuvaat mozeme da zaklucime deka toa ne e voobicaeniot ogin za koj znaeme, kakvi sto ke bidat i telata sto gi znaeme, sekako poinaku od ovie nasi ovozemski tela...
Toa istoto se odnesuva i na dzennetot. Ne e toa pazar na zelencuk, hurmi, sipki, grozje...kako sto Ortodox ednas tuka na forumov ni go opisa.Site tie k*r’anski opisi na dzennetot se vsusnost simboli i nosenje na primer i priblizuvanje na razbiranjeto:
„Primerot na dzennetot koj e veten mutekijam, e vo koj se rekite, civa voda e so nepromeneta pitkost i reki od mleko, civ vkus ne se menuva” (Muhammed, 15). „Primer na dzennet” t.e. nie donesuvame primer so koj sakame da ti go priblizime razbiranjeto na dzennetot, a negovata susnost i poedinecnostite ne ni se otkrieni vo detali.„Pa niedna dusa ne znae sto im e sokrieno, sto ke gi razveseli niv kako nagrada za ona sto go storile”.(Es-Sexde, 17).„..na dzennetot, cija sirocina gi opfakja neboto i zemjata..”(Ali Imran, 133).
Znaci, ne e mozno dzennetot da bide samo bavca .„..i izobilieto od ovosje, koe nikogas ne isceznuva i koe ne se zabranuva” (El-Vakiatu, 19). Toa ovosje e poinakvo od naseto, koe isceznuva i se zabranuva.. i vino:
„Od nego nema da ve boli glavata, nitu teloto ke vi slabee” (El-Vakiatu, 32). Toa vino e poinakvo od nam poznatoto, koe udira vo glava i ja zasemetuva glavata.
Za dzennetliite k*r’anot veli:
„Nie od nivnite gradi ja izvlekovme omrazata” (El_E’araf, 43). Ovde dusite se procisteni na nacin koj ni e nepoznat.
Dzennetot e, isto taka, gajb, znaci nam nepoznato nesto. Koga go konstatirame ova togas so toa ne odrekuvame nitu edno telesno uzivanje. Nie veruvame deka dzehennemot e telesno i dusevno stradanje, no ona sto sakame ovde osobeno da go podvleceme e toa deka poedinostite na ovoj blagodet i stradanje, kako i samiot nacin kako ke bide toa ni se nepoznati. Dzennetot ne e nitu pazar na sekakvo ovostie i zelencuk, a ne e ni Dzehennemot pecka za przenje na meso.
Allah dz.s. nema da go kazni vistinskiot vernik. Toj ke go kaznuva onoj koj e surov i koj Go poreknuva i za cie upatuvanje ne mozele da pomognat site sredstva i nacini na upatuvanje, zapoznavanje i vrazumuvanje:
„I sigurno Nie ke im dademe da ja setat polesnata kazna pred najgolemata, za da se povratat” (Es-Sexde, 21).
Bozjeto odredenie e toa ovie da ja setat polesnata kazna na ovoj svet za da se probudat po dolgo spienje, da se protresat po dolgo zatapuvanje i dremkanje („za da se povratat)
Ako ne pomognat ovie sredstva i ako onoj koj go odrekuva Boga i ponatamu prodolzi da go odrekuva, togas ne ostanuva nisto drugo osven negovo soocuvanje so vistinskata kazna za da ja spoznae .. a zapoznavanjeto na Vistinata e vsusnost, milost. Koga Bog bi gi ostavil vo nivnoto slepilo, vo nivnoto neznaenje i bi gi zapostavil, vo samata Negova odluka bi imalo nasilstvo, a Bog e cist od toa. Izlozuvanje na ogin na onie koi go zasluzile toa e navistina vnimanie kon niv. Bidejki site Bozji dela se milost. Toj kon onie koi go zasluzile dzehennemot e milozliv na toj nacin sto im go dal, na toj nacin gi poucil. A kon onoj sto go spoznal i veruval milozliv e voveduvajki go vo veteniot mu dzennet, koj mu pripagja kako cest i priznanie od strana na negoviot Sozdatel i Gospodar.
Kaznuvanjeto na Ahiretot ne e pokazuvanje na sila od strana na Boga dz.s. nad Negovite robovi, tuku e cistenje, pretstavuvanje, ispravanje i milost:
„Ke go kaznam so Mojata kazna onoj kogo sakam, no mojata milost opfakja se” (El-E’arat, 156). Toj znaci napravil Negovata milost da opfakja se, pa i kaznata Negova. Da gi prasame sega kriticarite dali Bog bi bil, po nivnite mislenja, popraveden ako gi izednacil nasilnicite so onie na koi nasilstvoto im bilo storeno, ubijcite so nivnite zrtvi, pa site ednakvo gi nagradil na onoj svet? Dali bi bilo pravedno, po mislenjeto vase, da se izramni crnoto so beloto? Na onie koi ja isklucuvaat Bozjata kazna im go upatuvame slednoto prasanje:
Zarem Bog navistina ne ne kaznuva uste na ovoj svet?
sto se starosta, bolesta, rakot, ako ne se kazni, no na eden odreden poinakov nacin.
Koj e tvorecot na mikrobitee? Zaren ne e toa opomena i predupreduvanje deka sme pred Bog koj moze da ni prati kazna.
„Nema Allah da ve kazni, ako vie Mu bidete blagodarni i ako veruvate” (En-Nisa, 147).
------------- Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
|
Датум на внесување: 22.Јуни.2007 во 16:33
orto напиша:
DAIJA напиша:
Sami kje doznaete.
|
кој ќе суди на Судниот ден?
|
Orto ubavo prasanje nesakajki postavi. Nie Muslimanite veruvame samo vo EDEN EDINSTVEN BOG.
Spored Hristijanstvoto,koj ke sudi na sudnuiot den ?Sinot Otecot ili s.duh ? Koj e tamu zakonodavec ?
|
Постирано од: ZakHay
Датум на внесување: 22.Јуни.2007 во 17:14
Jas mislam deka Armijata Gospodova kje gi pomiluva i muslimanite barem onie vistinskite vernici!Zatoa sto i vo Al k*r'an-ot se pocituva i slavi imeto isusovo samo sto e napomenat kako prorok!
Ma kje prosti Isus toj e Sin na Gospod ne se somnevam na negovata dobrina i semilost!Zatoa sto i muslimanot veruva vo bog samo imeto e razlicito!ne Jahve ili Krishna tku Allah!
Balgodaram Dobri Lugje!
|
Постирано од: Isis
Датум на внесување: 26.Јуни.2007 во 10:31
дали некој праша каков рај ги чека жените муслиманки, што ветува Аллах за нив? дали ке има и за нив 70 мажи кои се девици?
|
Датум на внесување: 26.Јуни.2007 во 10:44
nekoj prasa... ama odgovorot sto go dobi, ne go zadovoli... 
-------------
|
Датум на внесување: 26.Јуни.2007 во 18:46
Aceler,odgovoriv,no nemozam na sekoja tema na istoto prasanje da odgovoram. Sea ne bil zadovolen na odgovorite.Na prasanjata moi nitu se potrudi nekoj da dade odgovor.
Prvo kade se zenite vo Rajot ?
Isto kade i mazite adzija. Bez sitno skratuvanje,zenata potpolno isto dobiva za svoite dela nagrada kako i mazot. Ne treba da bide covek zaslepen samo vo edno veruvanje. Vidis Adzija,ako spored biblijata zenata e zapostavena,ako spored biblijata gjavolot go sozdal pekolot,,,pa vidis gi buni lugeto,neznaat na kogo da mu veruvaat.... nemoj da mislis deka sekade e taka bez odgovor i deka sekade e zenata zapoztavena.
Bezbroj pati e kazano deka Zenata vo Islamot ima NAJ GOILEMI PRAVA.
Znaci dzennetska hurija,ne znaci deka e zena i deka i vo Arapskiot jazik e samo zenski rod.
Ako na ovaa dunja,i mazot i zenata (bracen par) go zasluzat rajot i na onoj svet ke bidat zaedno.Ako go zasluzat rajot,se razbira deka bile i dvajcata pravedni,neli ? Pred se postoelo Ljubov pomegju niv dvajcata,pocituvanje pomegju niv itn. sto i zelba bi im bilo da bidat i na onoj svet zaedno.
Ako zenata e odvoena od vistinskata religija a mazot e vernik,se drzi o islamskite pravila,i zasluzi dzennet a zenata ne,togas taa ke bide na onoj svet zameneta so dzennetska hurija.Isto se slucuva obratno.
A dzennetskite Hurii isto taka spagjaat vo Gajb. Nesto za nas nepoznato.
Mislam,odgovorot e uste poednostaven... samo komplicirani se lugeto. |
|
Датум на внесување: 26.Јуни.2007 во 18:52
вие се фалите со к*рАНОТ постојано... затоа ДАЈ НИ СУРИ каде се спомнува Жената и рајот во иста реченица....
брзо!
-------------
|
Датум на внесување: 26.Јуни.2007 во 20:46
abe ovoj nesto zakasnil prijatele!Izglea mu se skrile toa Surite se strasat da ne se osramat!
|
Датум на внесување: 26.Јуни.2007 во 22:18
аџија напиша:
вие се фалите со к*рАНОТ постојано... затоа ДАЈ НИ СУРИ каде се спомнува Жената и рајот во иста реченица....
брзо!
|
Adzija.... da imase ti barem malku poim od Islamot,nemase voopsto da go postavis ova prasanje.
Vo Qur'anot CELA SURA IMA KOJA SE VIKA "ZENA" Znaci CELA SURA objavena e vo cest na ZENATA.
Cetvrtata sura od Casniot Qur'an se vika An-Nisa (ZENI)
|
Датум на внесување: 26.Јуни.2007 во 22:21
да бе да, како не би посветил Мохамед цела книга на жената, кога бил сексуален 
те молам не ме мачи пак да го читам тоа досадни книгиче, посочи ми ги сурите каде е спомната жена и рај...
Фала! 
-------------
|
Датум на внесување: 26.Јуни.2007 во 22:37
аџија напиша:
да бе да, како не би посветил Мохамед цела книга на жената, кога бил сексуален 
те молам не ме мачи пак да го читам тоа досадни книгиче, посочи ми ги сурите каде е спомната жена и рај...
Фала! 
|
Adzija... ne e kulturno prijatele taka da se odnesuvas. Zosto si krvnik,zosto tolku omraza imas ? Zosto ti e krivo sega deka ti odgovoriv i NAD ODGOVORIV na prasanjeto ? Za takvi rasipani srca kako tvoeto,veruvaj se' bi bilo malku. Crno srce imas.
So malku zakasnuvanje,no bas mi e milo sto te razbraa site kakva si sorta rasipana.
Ne moze da bide poveke seksualno  onoj koj imal 2 zeni od onoj koj nemal potreba za zena. Ako zememe denes da gi sporeduvame onie koi imaat dve zeni ili onie koi potreba za zena nemaat. Kaj sekoj Allahov pratenik odredbata bese takva. Koj da ima poveke zeni koj da nema nitu edna. Solomon imal stotoici (spored biblijata) Abraham imal 2 zeni (spored biblijata)... nikoj od niv ne bil seksualen  .... prasanje e samo Muhammed zosto imal. David bil homosexualec (spored biblijata). Dosta proroci bile narkomani (spored biblijata) duvale treva. Se e toa "normalno"
Vo predislamskiot period zenskoto dete so ragjanjeto se steknuvalo edinstveno so pravoto da bide zivo zakopano. Mazot imal pravo na deset, dvaeset, so drugi zborovi na neogranicen broj na zeni. Svoite robinki gi prinuduval da mu zarabotuvaa po pat na prostitucija. So dozvoluvanjeto na brakot so najmnogu cetiri zeni, Islamot vsusnost vostanovil ogranicuvanje na povekezenstvoto i tendencijata za zenata, bidejki ja spasil od sramota, ponizuvanje, porobenost i najbrutalnoto - prisilnata smrt. Za da ne go obrazlagame ova posebno, da se zaprasame dali sovremenata zena vo formalnite uslovi na monogamniot brak e strekna, zadovolna i e na vistinsko nivo na coveckoto dostoinstvo, koga znaeme deka e zadlabocena vo zivot vo koj caruva razvratot i nemoralot od sekoj vid. sto e podostinstveno za zenata: Da bide vtora zena vo zakonit brak so site prava ili da bide ljubovnica sto vo tajnost bara fizicki zadovolstva?
Pokraj toa Islamot taka go uslovil povekezenstvoto, sto toa e prakticno nevozmozno. Imeno, brakot so dve, tri ili najmnogu cetiri zeni mu e dozvolen samo na covekot, koj moze da bide ednakvo praveden kon niv:
„Ako se plasite deka nema da mozete da bidete pravedni kon sekoja, togas zadovolete se samo so edna” i „ Vie sigurno nema da mozete da bidete ednakvi kon zenite i da go sakate toa” (En-Nisa, 31, 129).
sto se odnesuva do vrzanosta na zenata so kukjata taa kako zapoved se odnesuva samo na zenite na Bozjiot pratenik, bidejki tie se zemaat kako primeri za idealni zeni:
„I ostanete vo svoite ku}ie” (El-Ahzab, 33). Od ova se gleda deka islamskiot zagovor za `enata kako majka i doma}inka, `ena koja vo celost se oddava na svoeto semejstvo i ku}a.
Me|utoa Islamot ne i go zabranil na `enata izleguvaweto von ku}ata i zanimavawe so razli~ni raboti, ako toa potrebite go pobaruvaat. Me|udrugoto od istorijata na islamskite narodi znaeme za mnogu `eni koi se potvrdile kako vrvni pravnici i poeti. Muslimankite u~estvuvale vo borbite ednakvo kako {to u~estvuvale vo site ostanati oblasti na kulturniot `ivot.
Navedeniot ajet ja poka`uva vizijata na idealnata sostojba na `enata, a pome|u idealnoto, mo`noto i realnoto sekako postojat razliki. I `enite na Bo`jiot pratenik odele zaedno vo borba so nego.
Da go razgledame sega prigovorot zaradi pokrivaweto na `enata. ]e ka`eme vedna{ deka toa odi vo prilog na `enata i nejzinoto dostoinstvo. Islamot go dozvolil otkrivaweto na liceto i racete, a go zabranil otkrivaweto na ostanatite delovi na teloto. Stara vistina e deka „zabranetoto ovo{je” e najdrago; pokrivaweto na odredeni delovi od teloto samo ja zgolemuva privle~nosta i `elbata za niv. Dosta odamna e otkrieno dekavo plemiwata kade {to se otkrieni `enite i nema qubovni ~uvstva. Ma`ite so `enite se sostanuvaat samo edna{ mese~no, a ako taa zabremeni toga{ odnosite se namaluvaat edna{ na dve godini. I vo na{eto iskustvo imame bezbroj primeri, koi ja potvrduvaat ovaa vistina. Golite `enski tela koi ne opkru`uvaat na pla`ite nemat drazne`, privle~nost i predizviklivost kako koga se pokrieni. Neosporno e deka na `enata i e va`no pred se da bide posakuvana i deka sepak najmnogu ja degradira ona {to ja ukinuva nejzinata privle~nost.
[t se odnesuva do prigovorot za pravoto na ma`ite na razvod, }e bideme sosema kratki. Isto kako {to mo`e ma`ot da go rasturi brakot po sudski pat, toa isto taka i na ist na~in mo`e da go napravi i `enata ako ima pri~ina za toa. Od druga strana `enata pri sklopuvaweto na brakot mo`e da go uslovi stapuvaweto vo nego so mo`nost da izleze od nego.
Osven toa postoi i edna bitna razlika pome|u muslimankata i evropskata `ena. Pri zasnovuvaweto na brakot muslimankata dobiva mehr (dar), a `enata na zapad donesuva miraz. Muslimankata potoa sosema slobodno raspolaga so svojot imot, dodeka so imotot na Evropjankata raspolaga nejziniot ma`.
Pravoto na ma`ot da koristi i fizi~ki sredstva i napu{tawe na bra~nata zaednica se odnesuva samo na onie `eni koi }e poka`at nekakvi seksualni ili bra~ni nastranosti. Se raboti glavno za dve najra{ireni i psiholo{ki objasneti nastranosti: mazohizmot i sadizmot.
Vo prviot slu~aj `enata saka da bide ma~ena fizi~ki, a vo drugiot taa da go ma~i ma`ot. Ova mo`e da se razbere kako k*r’anska muxiza bidej}i mnogu porano od kakvi i da e istra`uvawa, ja konstatiral ovaa pojava, svojstva i odnos kon niv dopu{taj}i mu na ma`ot da `enata mazohistka ja le~i so lekot koj taa go saka, a toa se fizi~kite udari, a `enata sadistka so napu{tawe na nejzinata bra~na postela:
„Ostavete gi sami vo postelata i udrete gi,,,” (En-Nisa, 34). Ovie dva zbora sodr`at celi tomovo na psiholo{ki istra`uvawa za seksualnite nastranosti na `enata i nejzino le~ewe.
[to se odnesuva do prigovorot na pravoto na ma`ot kon „`enite so koi raspolaga”, pravilnoto razbirawe pretpostavuva objasnuvawe na odnosot na Islamot kon ropstvoto. Poznat e obidot na nekoi orientalisti da go obvinat Islamot deka toj povikuva na ropstvo, iako Islamot kako {to i }e poka`eme e edinstvena vera {to povikuva na negovo ukinuvawe.
Ako ja pogledneme Biblijata (Inxil) i gi razgledame zborovite na apostol Pavle od negovite Poslanici upateni na naselenieto na Efsus, }e najdeme otvoreno povikuvawe na ropostvo, odnosno, vistinski zagovor za pokornost na robovite na gospodarite, pokornost {to e ednakva na pokornosta kon Boga.:
„Ej robovi, pokoruvajte im se na svoite gospodari so strav i poniznost na svoite srca kako i kon Boga!”
Inxilot ne baral ukinuvawe na ropstvoto kako sistem. Negovata krajna cel bilo vospostavuvawe na qubovta i ubavoto odnesuvawe pome|u robovite i gospodarite.
Spored postoe~kiot Tevrat sre}ata na slobodnite lu|e e polo{a od onaa na robovite. Nekoi od negovite preporaki se: naselenieto {to }e se predade bez borba se nosi kako robje, a naselenieto {to se bori i brani se ubiva. Od ova ne se po{teduvaat nitu `enite, niti decata, nitu starcite.
Ropstvoto bilo, zna~i, pred pojavata na Islamot vospostavena i ra{irena pojava, a ostanatite veri ja prepora~uvale pokornosta kon gospodarite.
k*r’anot e prvata objavena kniga, koja govori za osloboduvawe na robovite. Toj ne go zabranil kategori~ki ropstvoto i na baral otpu{tawe na robovite, bidej}i toa toga{ bi zna~elo raspa|awe na celata socijalna struktura na toga{noto op{testvo. Toa bi zna~elo izlagawe na stotina iqadi prosjaci koi baraat milost, ili bi kradele, pqa~kosuvale, se prostituirale i sli~no. Nepotrebno e da se istaknuva deka toa bi bilo polo{o i od samoto ropstvo. Zatoa k*r’anot vospostavil najprifatliv pat a toa e postapnosta vo likvidiraweto na ropstvoto. Toj po~nuva taka {to prvo go zatvora toga{noto ropstvo i potoa gi ru{i negovite izvori. Vo toa vreme zarobuvaweto vo vojnata bilo najgolem izvor na ropstvoto. Pa taka k*r’anot naredil osloboduvawe na zarobenicite so ili bez nadomest, i go zabranil pretvoraweto na zarobenicite vo robovi:
„...I potoa velikodu{no oslobodete gi bez ili so nadomest!” (Muhammed, 4).
Otkako {to gi likvidiral izvorite na novite ropstva, zna~i go onevozmo`il negovoto ponatamo{no {irewe k*r’anot izvonredno so prakti~ni i efikasni sredstva go otvoril patot za ukinuvawe na ropstvoto. Na muslimanot {to }e stori nekakov grev, k*r’anot kako forma na otkupuvawe go ponudil osloboduvaweto na robovite so toa {to te`inata na grevot e usoglasena so brojot na robovite {to treba da bidat oslobodeni. Vo pogled na ropstvoto na `enite za koi zboruva na{iot prijatel, situacijata e vo soglasnost so gore ka`anoto. No, me|utoa treba da se zabele`i deka se do kone~noto ukinuvawe na ropstvoto ma`ot ima pravo da postapuva so robinkata kako i so svojata zakonska `ena, no i edinstveno taka. Ako go imame predvid odnosot kon robinkata kako kon zakonitata `ena, za nea toa e ~est a ne poni`uvawe.
Isto taka treba da bideme svesni deka Islamot so svojata proklamacija za bratstvoto na lu|eto i robovite gi izramnil so negoviote gospodari:
„Pravovernite se bra}a” (El-Huxurat, 10).
„Toj ve sozdal od edna du{a” (El A’raf, 189).
„... da ne gi smetame nekoi me|u nas za bogovi namesto Boga...” (Ali-Imran, 64).
Muhammed a.s. so li~en primer poka`a kako treba da se likvidira ropstvoto. Toj robot Zeid b. Haris prvo go prisvoil potoa go oslobodil, a potoa go posinil. U{te pove}e go ven~al so Zejneb, }erkata na edna ugledna blagorodni~ka familija - Xah{o. Muhammed a.s. ova go storil za da gi urne edna{ zasekoga{ site vidovi na teror i pristranost. Osloboduvaweto na robovite go napravil praksa koja muslimanite, negovite sledbenici trebale da go sledat. Toj ponatamu so li~en primer poka`al deka e negova misija tokmu toa, osloboduvaweto na ~ovekot od site ropstva, osven od ropstvoto kon Boga. Na prigovorot {to se odnesuva na ajetot vo koj k*r’anot ja registrira pogolemata sposobnost na lu|eto koga }e se sporedat so `enite i toa vo poefikasno izvr{uvawe na (nekoi) obvrski, odgovarame taka {to mu velime na prijatelot malku podobro da ja pogledne `ivotnata realnost, fakti~kata sostojba vo islamskiot i vo neislamskiot svet. Re~isi vo site zemji na svetot ma`ite se tie {to imaat vlast. Tie gi donesuvaat zakonite i propisite. I site Bo`ji pratenici bile ma`i. Sli~na e i sostojbata so filosofite a i so kompozitorite iako samoto komponirawe pove}e se oslonuva na me~tata otkolku na muskulite. A koga (egipetskiot kni`evnik i mislitel) veli so ironija deka duri i gotveweto, {ieweto i modata se raboti koi se cenat kako speciajlnosti na `enite, neretko se podra~je vo koe ma`ite gi nadminuvaat `enite.
Se se ova fakti vo koi islamskoto pravo nema udel, oti toa se op{ti pojavi vo celiot svet, i tamu kade {to islamskoto pravo ne vladee nitu se sudi spored k*r’anot. Se se ova vistini. ^ovekot e po izdr`liv, posilen, od `enata spored zakonot na prirodata, blagodarej}i i na gradbata na svoeto telo so koja Sozdatelot go daril. Ako nekade vo svetot i se slu~i `ena da bide imenuvana za minister, lider ili vladetel, toa e retkost i isklu~ok koj go potvrduva praviloto, principot.
Osven toa, ovde e potrebno da se naglasi deka Islamot samo go registriral ve}e postoe~koto pravilo.
Po seto ka`ano, stanuva potpolno jasen stavot na Islamot vo odnos na nasledstvoto koga propi{uva ma`ot da nasleduva dva pati pogole del od `enata. k*r’anot ovaa prednost im ja dal na ma`ite bidej}i ma`ot e toj koj mora da tro{i na izdr`uvaweto na celoto semejstvo od ona {to }e go zaraboti. Toj ne smee da dopira vo imotot na svojata sopruga bez nejzina dozvola.
Od ka`anoto se zaklu~uva deka stavot na islamot kon `enata e na mesto i pravilen. Odnosot na Muhammed a.s. sprema svoite soprugi bil olicetvorenie na qubov. Poka`uvaweto naklonetost i ne`nost kon niv. Zar ne rekol toj deka mu se dragi od na{iot svet - `enite i mirisite a najgolemata radost mu e vo namzot. Kako {to se gleda od negovite zborovi `enite se spomnati zaedno so mirisite i namazot {to vsu{nost pretstavuva vrv na po~ituvawe na `enata. I vo svojot pro{talen govor upaten na ashabite, koga se razdeluval od ovoj svet, zavr{il so amanetot da se odnesuvaat ubavo so svoite suprugi.
I na krajot semo`niot Allah x.{. na ma`ot mu ja doveril izgradbata, ureduvaweto na `ivotot, no na `enata i podaril mnogu pogolema, pozna~ajna, pote{ka i po~esna uloga: i doveril da go odgleduva i rasne samiot ~ovek. Ovaa doverba pretstavuva najgolema ~est na `enata. Pa mo`e li nakon seto ova da se tvrdi deka Islamot bil nepraveden kon `enata i deka i storil nasilstvo?!!
|
Датум на внесување: 26.Јуни.2007 во 22:46
абе не се занимавај со аџија, ту што сум ви интересен, некад си мислам дека и ме сонувате...  и ти и сард, и мист, и калифот, и буги, и брза, и кој уште не, само аџија па аџија... 
ти поставив едноставни (да не речам прости) прашања, ајде одговори ми ги:
1. дали за жената ќе има 70 мажи за сексуално оргијање како што тоа го има за мажите?
2. дали жената е спомната дека ќе влезе во рајот во к*ранот и КАДЕ?
-------------
|
Датум на внесување: 26.Јуни.2007 во 22:53
Pa Adzija,ti go postavi prasanjeto. Sto ne kazes deka ednostavno ne sakas odgovor....
Jas na Forumot pisuvam ima ubavi 7 meseci. Penzija cekam :) Se zanimavam so site.Koj postavi prasanje dobi odgovor,do den denes ;) Zatoa mozebi i s'klet imas,sto na se odgovor imame.
Inaku,Adzija... sega navistina postavuvas predmet za zanimacija.... milo mi e navistina sto se pokaza vaseto pravo lice.
I ti i tvoeto bratce EvAngelos i vasite klonovi.
|
Датум на внесување: 26.Јуни.2007 во 22:56
Добро,
фала што ми разјасни..
1. За жената нема оргијање, има само за мажот. Изгледа жената во рајот ќе и биде всушност како во пеколот, бидејќи ќе биде сексуална робинка на некој којзнае каков, може и смрдлив тип...
2. жената не е спомната за рајот во к*ранот. Таа е во рангот со животните.
Фала на одговорите Мирко, повели и другпат..
-------------
|
Датум на внесување: 27.Јуни.2007 во 22:47
Podslo,dosta podlo.
Mozam samo da ti se zablagodaram sto mi ovozmozi da gi objasnam nekoi raboti.
|
Датум на внесување: 28.Јуни.2007 во 00:34
eh ako site bogovi pocnuvaat da vetuvaat raj miralleme togas tesko ni se pisuva!Ej nema tuka Allahov ili pak vakov takov Raj!
Se znea be o Jama Islamija!Eden e rajot Gospdov!
I tocka!
|
Датум на внесување: 28.Јуни.2007 во 00:53
Каков Рај ветува Аллах?
За жените ветува пекол - тие се сексуални робинки на некој како миралем... Не се спомнати никаде во к*ранот како наследници на Рајот Господов...
Заклучувам, дека исламот не е веродостојна религија, бидејќи нема решение за жената, и ја поистоветува со животните... 
-------------
|
Постирано од: that's me
Датум на внесување: 30.Јуни.2007 во 18:13
raj k'tu raj gu nema! 
------------- Пази,памтам к'ту слон.
|
Датум на внесување: 01.Декември.2007 во 01:47
refresh>>>>>>>>>>
Sto se odnesuva do zemjata vo dzennetot ,za toa
pejgamberot rekol:"Navistina dzennetot ke bide rasposlan so zlato i
srebro,nasekade Misk,
nejzinata prav od Shafran ,patot od biseri i
rubini ,koj ke vleze samo blagodati ke vidi i nikakva maka,ke zivee
vecno i nema da umre,nema da im se rasipuva oblekata nitu da im pomine
mladosta"
Pa ke bidat vo dzennetot stepeni ,od najvisoki do
najniski kako sto vika Muhammed s.a.v.s "Ke dojde posledniot covek vo
dzennet a site luge ke bidat vlezeni vo nivnite dzennetski domovi pa ke
mu rece negoviot gospodar:Vlezi vo mojot dzennet , a toj ke rece:O
gospodaru moj kaj da vlezam koga site veke vlegoa i zedoa toa sto
trebase da zemat? Pa Allah ke mu rece :Dali se zadovoluvas da ti dadam
kolku najgolemoto bogatstvo sto go imal nekoj kral na zemjata?Pa ke
rece: Da gospodaru moj se zadovoluvam.Togas Allah ke mu rece : Ke imas
tolku i sute tolku i tolku ...pa na pettoto ke rece robot :Se
zadovoluvam moj gospodaru;Pa ke mu rece : KE IMAS USTE 10 PATI PO TOLKU
i tvoe ke bide se sto ke posakat tvojata dusa i ke videt tvoeto oko"
A za tie najgore vo dzennet vika ALLAH dz sh:"
Ovie se tie sto gi izbrav,ja krenav nivnata cest so mote race,i im
spremav ona sto OKO NE GO VIDELO i UVO NE GO SLUSNALO"
Rekite vo dzennet ke gi ima 4 vrsti kako sto Allah
vo quranot vika:Vo nego(dznnetot )ima reki koi se od vodi koi nema da
bidat zastojni,i vodi od mleko koi nema da im se promeni vkusta,i reki
od Vino mnogu slatko za pienje i reki od proceden med i ke imaat ovosje
od sekakvi vrsti i oprost od nivniot stvoritel" (samo za napomena
vinoto vo dzennet nema da ima los miris,nitu ke opijanuva nitu ke bide
stetno za organizmot,
a najubavata reka vo dzennet e KEUSER pa go
zaprasale drugarite na Muhammeda a sto e Keuser?toj odgovoril"Toa e
reka koja ke ni ja dade nasiot gospodar,okolu poslana so zlato i
srebro,patot do nea so Biseri i rubini ,sadovite od koi ke se pie ke
bidat kolku brojot na zvezdite vo neboto,bojata ke mu bide pobela od
mleko a poslatka od med.Koj ke se napie od Keuser nema poveke nikogas
da bide zeden.
A za huriite i zenite vo dzennet vika Allahoviot
pratenik (Allah gi stvorel huriite od Shafran) pa ako ima tolku ubavi
zeni koi inace se stvoreni od prav ,od kal, togas kakva ke bide
ubavinata na tie sto se stvoreni od Shafran.
Za nivnata cednost zboruva ALLAH dz sh" pokraj niv
(dobrite vernici) ke bidat onie koe so perde ke gledaat" t.e ke bidat
kreposni cedni,nema da gledaat vo nikogo drug osven vo nivnite mazi
,zaljubeni samo vo nivnite mazi.
Za nivnata cistota ALlah vika( "I procisteni zeni") nema da imaat ni Menstruacija ni nisto slicno
A za nivnata ubavina vika pratenikot :Ke se pojavi
svetlost(Nur) vo dzennetot pa site luge vnatre ke gi krenat glavite da
vidat sto e,pa ke ja vidat Hurijata se nasmevnuva
Vo nivnoto sexualno uzivanje vika pejgamberot (navistina vernikot ke dostigne i do 100 odnosi vo den)
I na kraj najgolemiot podarok za lugeto vo dzennet
(GLEDANJETO VO ALLAHOVOTO LICE) kako sto vika pejamberot "Koga ke
vlezat lugeto na dzennet vo dzennetot i lugeto na pekolot vo pekolot
togas ke bide povikano :O luge na dzennetot vie imate sostanok vo koj
Allah saka da ve nagradi pa ke recat lugeto na Dzennetot :ZAREM ne ni
se prosvetlea licata i zarem ne ne spasi od oginot?i zarem ne ja
napolne nasata vaga na dobri dela? Pa ke bide trgnato perdeto i ke
poglednat vo Allahovoto lice pa nema da bidat nikogas poradosni od toj
moment
|
Датум на внесување: 06.Декември.2007 во 03:14
orto напиша:
refresh>>>>>>>>>>
Sto se odnesuva do zemjata vo dzennetot ,za toa
pejgamberot rekol:"Navistina dzennetot ke bide rasposlan so zlato i
srebro,nasekade Misk,
nejzinata prav od Shafran ,patot od biseri i
rubini ,koj ke vleze samo blagodati ke vidi i nikakva maka,ke zivee
vecno i nema da umre,nema da im se rasipuva oblekata nitu da im pomine
mladosta"
Pa ke bidat vo dzennetot stepeni ,od najvisoki do
najniski kako sto vika Muhammed s.a.v.s "Ke dojde posledniot covek vo
dzennet a site luge ke bidat vlezeni vo nivnite dzennetski domovi pa ke
mu rece negoviot gospodar:Vlezi vo mojot dzennet , a toj ke rece:O
gospodaru moj kaj da vlezam koga site veke vlegoa i zedoa toa sto
trebase da zemat? Pa Allah ke mu rece :Dali se zadovoluvas da ti dadam
kolku najgolemoto bogatstvo sto go imal nekoj kral na zemjata?Pa ke
rece: Da gospodaru moj se zadovoluvam.Togas Allah ke mu rece : Ke imas
tolku i sute tolku i tolku ...pa na pettoto ke rece robot :Se
zadovoluvam moj gospodaru;Pa ke mu rece : KE IMAS USTE 10 PATI PO TOLKU
i tvoe ke bide se sto ke posakat tvojata dusa i ke videt tvoeto oko"
A za tie najgore vo dzennet vika ALLAH dz sh:"
Ovie se tie sto gi izbrav,ja krenav nivnata cest so mote race,i im
spremav ona sto OKO NE GO VIDELO i UVO NE GO SLUSNALO"
Rekite vo dzennet ke gi ima 4 vrsti kako sto Allah
vo quranot vika:Vo nego(dznnetot )ima reki koi se od vodi koi nema da
bidat zastojni,i vodi od mleko koi nema da im se promeni vkusta,i reki
od Vino mnogu slatko za pienje i reki od proceden med i ke imaat ovosje
od sekakvi vrsti i oprost od nivniot stvoritel" (samo za napomena
vinoto vo dzennet nema da ima los miris,nitu ke opijanuva nitu ke bide
stetno za organizmot,
a najubavata reka vo dzennet e KEUSER pa go
zaprasale drugarite na Muhammeda a sto e Keuser?toj odgovoril"Toa e
reka koja ke ni ja dade nasiot gospodar,okolu poslana so zlato i
srebro,patot do nea so Biseri i rubini ,sadovite od koi ke se pie ke
bidat kolku brojot na zvezdite vo neboto,bojata ke mu bide pobela od
mleko a poslatka od med.Koj ke se napie od Keuser nema poveke nikogas
da bide zeden.
A za huriite i zenite vo dzennet vika Allahoviot
pratenik (Allah gi stvorel huriite od Shafran) pa ako ima tolku ubavi
zeni koi inace se stvoreni od prav ,od kal, togas kakva ke bide
ubavinata na tie sto se stvoreni od Shafran.
Za nivnata cednost zboruva ALLAH dz sh" pokraj niv
(dobrite vernici) ke bidat onie koe so perde ke gledaat" t.e ke bidat
kreposni cedni,nema da gledaat vo nikogo drug osven vo nivnite mazi
,zaljubeni samo vo nivnite mazi.
A za nivnata ubavina vika pratenikot :Ke se pojavi
svetlost(Nur) vo dzennetot pa site luge vnatre ke gi krenat glavite da
vidat sto e,pa ke ja vidat Hurijata se nasmevnuva
I na kraj najgolemiot podarok za lugeto vo dzennet
(GLEDANJETO VO ALLAHOVOTO LICE) kako sto vika pejamberot "Koga ke
vlezat lugeto na dzennet vo dzennetot i lugeto na pekolot vo pekolot
togas ke bide povikano :O luge na dzennetot vie imate sostanok vo koj
Allah saka da ve nagradi pa ke recat lugeto na Dzennetot :ZAREM ne ni
se prosvetlea licata i zarem ne ne spasi od oginot?i zarem ne ja
napolne nasata vaga na dobri dela? Pa ke bide trgnato perdeto i ke
poglednat vo Allahovoto lice pa nema da bidat nikogas poradosni od toj
moment
|
миск-миризлива пот , ѕех-по 100 пати на ден јадење -до пуквачка -пиење до бесвест жени-, абе која ти душа сака девици -сите до една
|
Датум на внесување: 06.Декември.2007 во 13:24
Sto se razbira vo teologija eden obicen pravoslaven fanatik?
|
Постирано од: postariot brat
Датум на внесување: 06.Декември.2007 во 14:03
 Zdravo do site na forumov!!! posle podolgo vreme ete me pak i tuka i sto da vidam, od rakav se vadat fakti za nesta sto ne se precizirani vo Biblijata. Za k*ranot ne znam i kako Hristijanin ne sum ni zainteresiran da znam sto se im se vetuva vo k*ranot se dodeka ne me ubedat deka Mohamed e vsusnost vtoroto Hristovo doagjanje, no bidejki toj samiot toa go negira togas za jas kako Hristijanin da poveruvam vo Mohamed i negovata objava treba da slusnam nesto sto e posovrseno od Hristovata samozrtva , milost i Ljubov kon celoto covestvo. I tolku za k*ranot za toa neka se zamaraat tie koi veruvaat vo toa. A sto se odnesuva do Biblijata dali vo nea se spomnuva materijalno uzivanje.Jas ne mislam taka. zalam sto moram da gi razocaram tie sto gi sakaat poveke parite ili brkanjeto zenski. arno ama uste vo stariot zavet pisuva deka covekot bil sozdaden i predodreden da vladee so se sto Bog stavil za nego vo rajot, a i na zemjata. a bidejki sekoe vladeenje podrazbira ne samo podobnosti, ami za dobar vladetel toa znaci pred se odgovornosti toa znaci deka covekot kako na zemjata taka i na neboto ke ima pred se mnogu rabota koja za vreden covek i vernik ne pretstavuva maka ami predizvik i zadovolstvo zosto nema pogolemo zadovolstvo od toa da se sluzi i pomaga so ljubov sekade kade sto se moze. Pa i Isus Hristos gi sluzese svoite ucenici iako najgolem megju niv i uste rece deka vo rajot ili carstvoto Bozje prviot ke bide kako posleden, a posledniot kako prv sakajki da kaze sto si pogore vo Hierarhijata na Boga toa e pogolema cesta koja ti pripagja da sakas i pomagas iskreno na se povekje lugje. za zlatoto vo rajot vo stariot zavet nema mnogu podatoci, toa se spomnuva, i tolku samo se spomnuva :
Prva kniga Mojseeva 2 .11.Imeto na ednata(Reka) e Fison; taa tece niz celata zemja Hevilska, a tamu ima zlato. 12. Zlatoto na taa zemja e dobro.
I tolku toa e se za zlatoto deka ima zlato i deka e toa dobro. kako so toa da se saka da se stavi kraj uste na pocetokot na site dilemi. Prvo zlatoto samo po sebe ne e mnogu vaznu bidejki se spomnuva samo ednas i drugo e deka toa zlato sto e vo rajot e dobro, so toa se kazuva deka toa se koristelo vo dobri celi. ne veruvam deka tuka Gospod dava instrukcii, za cistota na zlato vo negoviot hemiski sostav, zosto toa e svojstvo koe e podlozno na prerabotka i procistuvanje. Za seksot povtorno ne se soglasuvam deka bil normalno spomnat vo rajot, ami vo Biblijata pisuva deka otkako Bog gi izbrkal od rajot zaradi neposlusnosta svoja i gi prati na zemjata Adam ja pozna(vodel ljubov)so Eva.znaci iako goli tie ne gledale eden vo drug so strast ili seksualen nagon, ami so ljubov. Sto se odnesuva do noviot zavet tuka se naveduva deka vo carstvoto Bozje lugjeto nema da se Mazhat ili zenat tuku ke ziveat vo ljubov cista duhovna neizgnasena od seksualni misli. Za seksot bez ljubov uste i se veli vo ev. od Ap. Pavle. deka Ako lugjeto ne mozat da se kontroliraat, ili vozdrzuvaat od svoite nagoni togas podobro da se zenat a toa znaci povtorno vospostavuvanje na Bogu-prijatna vrska vo koja Mazot i zenata se posvetuvaat eden na drug i postanuvaat edno telo i edna dusa, delejki i dobro i zlo i ne preljubodejstvuvajki so drugi ne teraat nekoi si nagonski instinkti oralni, analni egzibicionisticki, sadomazohisticki, pa i fetishisticki gluposti so koi bi se povreduvale i sebesi a i eden "drugego", kako fizicki taka i duhovno.tuku toa bi bilo eden vrv na manifestacijata na ljubov podednakva od dvete strani, a sega vekje edna vo Hrista. Inaku nie koi Veruvame vo Boga veruvame i deka Rajot vekje pocnuva da ni se otkriva uste tuka na zemjata so toa sto ziveejki go zivotot na nacin na koj ne uci Bog preku zivotot Hristov, a i preku svetiot duh koj ne ogrea od vnatre od srceto vo momentot koga iskreno poveruvavme, uste vo toj mig seto na zemjata vo prirodata a i site lugje pocnuvaat da izgledaat poinaku kako bozji prekrasni tvorbi koi ja imaat potrebata od Boga i koi go dobivaat celoto negovo vnimanie. No tie vo svojata zatapenost od potraga po setilno uzivanje odbivaat da go prifatat ona sto im se nudi, a toa e najdobroto-Opshto dobroto, ami uporno se trudat da go dobijat ona sto tie mislat deka e najdobro za niv i nivnoto ego i so toa ja turkaat od sebe onaa ednostavnata vistinska srekja koja im e na dofat, a koja ke gi ogree vo migot koga ke go prifatat za svoj spasitel Hristos, so sto edinstveno ljubovta e ona sto gi tera da se trudat i da pomagaat, i sluzat, kolku sto mozat. i toa e toa momentot koga se se menuva i koga carstvoto Bozje dzirka od sekade i ne gree, i toa e ona koga i vecniot covekov neprijatel smrtta ne e vekje tolku strashna tuku predstavuva nadez.
------------- Od iskona, do denes, a i vo vecnosta sekogas so nas e postariot brat Hristos, zosto se smiluva na nas i ni dade sansa da poveruvame, i da se nareceme ceda bozji.
|
Датум на внесување: 06.Декември.2007 во 14:43
Isus kje dojde kako Isus, da si ja dovrsi misijata, da se ozeni, da ima deca i da umre, a pred toa da donese mir posle golema vojna, kako i da go ubie antihristot, mesijata evrejski.....
|
Датум на внесување: 06.Декември.2007 во 17:47
A be ne razbiram kako mojt kaj vas muslimanite se da e so ubivanje pa Isus ke dojdel i so bomba mozebi ke go ubie pretsedatelot na izrael . Toa e tupavo muslimansko podrazbiranje na rabotite za koi ne veruvam deka pisuva i k*ranot. A vo Biblijata sekade se spomnuva deka od ustata mu izleguva mec so dve ostrici(sud za sto e dobro a sto loso), ili kako glas od mnostvo, i mnogu drugi raboti koi go pobeduvaat antihristot, a ne bukvalno, so Bomba.
------------- Od iskona, do denes, a i vo vecnosta sekogas so nas e postariot brat Hristos, zosto se smiluva na nas i ni dade sansa da poveruvame, i da se nareceme ceda bozji.
|
Постирано од: Ebu-Hurejre
Датум на внесување: 06.Декември.2007 во 19:19
postariot brat напиша:
Za k*ranot ne znam i kako Hristijanin ne sum ni zainteresiran da znam sto se im se vetuva vo k*ranot |
togas zosto postiras na ovaa tema ako ne te interesira .....
sto se odnesuva za rajot vo Biblijata otvori si soodvetna tema i postiraj tamu , no ne mesaj temi.........tuka ako imas nesto da kazes ili da prasuvas vo vrska so Rajot ko sto ni e veten vo k*r'anot ok, ako ne ne pisuvaj sodrzini koi sto ne spagaat na ovaa tema
|
Датум на внесување: 06.Декември.2007 во 19:24
postariot brat напиша:
A be ne razbiram kako mojt kaj vas muslimanite se da e so ubivanje pa Isus ke dojdel i so bomba mozebi ke go ubie pretsedatelot na izrael . Toa e tupavo muslimansko podrazbiranje na rabotite za koi ne veruvam deka pisuva i k*ranot. A vo Biblijata sekade se spomnuva deka od ustata mu izleguva mec so dve ostrici(sud za sto e dobro a sto loso), ili kako glas od mnostvo, i mnogu drugi raboti koi go pobeduvaat antihristot, a ne bukvalno, so Bomba.
|
gledam deka tebe ti se pomesani site kabli i ti voopste nemas spoznavanje za Islamot........no aki si zainteresiran da doznaes i da ti se objasnat jas ke ti predlozam da se napieme negde po edno kafe i seto toa poleka fino i ubavo da ti se objasni ...... i veruvaj mi deka po takvata sredba za mnogu raboti ke si go smenis svoeto mislenje , osven ako ne si i ti od onie slepi fanatici
|
Постирано од: Sandokan
Датум на внесување: 06.Декември.2007 во 19:53
postariot brat напиша:
|
Ne pisuva vo Quranot no pisuva vo hadisite i ako nesi nekoj kako sto e Orto(islamomrzec od ubeduvanje) bezmalku so malku istrazuvanje i samiot ke razberes sto e islamot.
Univerzalna religija koja povikuva vo veruvanje vo Edniot Bog,a ako toa ti e tesko da go razberes nie ovde na forumot ke probame da ti razjasnime.
Interesno e toa sto stom poedinci na forumot nemozat
da se spravat so prasanjata postaveni na forumot vednas vadat temi koi voopsto nebile na front page so meseci.Pa orto stvano mi ides na zivci.No edno e sigurno vistinata na krajot ke pobedi.Jas i ti ke umreme eden den, a jas sum ti svedok deka si go mrazel Allah Semokniot. Se izigruvas so edniot Bog do beskraj i so negovata posledna objava. Ti si kako onie luge koi Allah koga gi opisuva vo Quranot veli:
6. Na onie koi sto ne veruvaat navistina im e seedno dali ti gi opomenuval ili ne, tie nema da veruvaat!
7. Allah gi zapecatil i srcata nivni i usite nivni, a pred ocite nivni e prekrivka, i nim im pripaga kazna golema.
8. Ima luge koi govorat: “ veruvame vo Allah i vo drugiot svet ,” - a ne se vernici.
9. Tie sakaat da go izmamat Allah i onie sto veruvaat, iako i ne cuvstvuvajki samite sebe se mamat.
10. Bolesta e vo srcata nivni, a Allah nivnata bolest im ja zgolemuva .Niv gi ceka bolno stradawe zatoa sto lazea!
11. I koga ke im se re~e: “Ne pravete bezredie na Zemjata!”Tie odgovaraat: “ Nie samo red vospostavuvame!”
12. Zarem taka!A navistina nered seat! A za toa ne se ni svesni.
13. Koga ke im se kaze: “Veruvajte kako sto drugite veruvaat”. velat: “Zar da veruvame kako sto maloumnite veruvaat?”No tie samite se maloumni, a toa ne go ni znaat!(sura 2)
------------- Случајот на Исус кај Аллах е ист како случајот со Адам:од земја го создаде, по што рече :„Биди“-и тој би.(Qуран 3;59)
|
Датум на внесување: 07.Декември.2007 во 09:21
DAIJA напиша:
Isus kje dojde kako Isus, da si ja dovrsi misijata, da se ozeni, da ima deca i da umre, a pred toa da donese mir posle golema vojna, kako i da go ubie antihristot, mesijata evrejski.....
|
, многу гледаш индиски ДРАМИ 
|
Датум на внесување: 07.Декември.2007 во 09:39
postariot brat напиша:
|
a bre risjanski sektasi, ednas za sekogas zapomnete, bombata koja tolku cesto ja spomnuvate, pozitivno ili negativno, e plod na vasataimaginacija i zelba da vi pravat onaka kako sto pravite, bombardirate nedolzni civili sirom svetot bez bilo koj da vi replicira, osven Ahmedinedzad, za sto mu cestitam, a za namerata ne znam!
Ne se raboti za simbolika i cirkuzanti sto goltaat mecovi i sabji i plukaat ogan! Toa vo bajkite na 1001 nokj na Seherezada. E ako po takvi bajki pa i ruski basni ste si skroile religija, togas toa e drug muabet....
Ako ne te interesira togas ne pisuvaj i ne se mesaj!!!!!!!!
Orto, cuden si za eden sredovekoven smiren poboznik koj ivee sam so svoite t..... brakja.... zaljuben vo masko!!!!!!!!!!!!!!!!
|
Постирано од: Sahih Bukhari
Датум на внесување: 07.Декември.2007 во 11:38
A ti batka ne veruvash vo k*ranot, i vo iznesuvanjet na Daija deka Isus ke se vrati neli???
Sakash li ti batka, da ti dokazam od Biblijata deka ISUS (mir i spas vrz nego)Niti bil raspnat niti bil ubien!!!???
------------- OUR DIGNITY IS IN ISLAM!!!
|
Датум на внесување: 12.Декември.2007 во 01:52
Ne znam za orto ama jas bi sakal da ni dokazes.samo ne znam od kade dokazi sega posle 2000 g. da ne rabotis vo C.S.I.Erusalim Shegata na strana velis niti bil ubien, niti raspnat . me interesira dali voopsto umrel, ili dali voskresnal. Dokolku odgovorot e ne kako sto veke pretpostavuvam spored tvoite predhodni dokazi, i iscrpno istrazuvanje so DNK togas zosto i kako veruvas deka Isa ke se vrati na zemjava da sudi Eve jas kako Hristijanin veruvam deka Toj e ziv i voskresnal i sedi od desnata strana na nasiot Tatko i pak ke se vrati da im sudi na narodite . Pa sega kako mislite deka ke se vrati da Sudi mislite deka na krajot na svetot Toj ke izleze od grob kako skelet od horor filmovite ??? Sepak mislam deka ova zasluzuva nova tema.
|
Постирано од: temimi
Датум на внесување: 12.Декември.2007 во 10:23
Zosto zboruvas so muslimanite koga ne znaes nisto za niv?
Muslimanite veruvaat deka Isus ne umrel, nitu pak bil ubie, nitu pak voskresnal.
Toj bil ziv, i takov vozdignat na neboto!
I ne sedi do nikogo, ne e realnosta grcka mitologija, pa zevs sega sedi na fotelja i so dalinsko u raka a do nego sin mu bogocovekot herkules.
Slicno na vaseto veruvanje, a?
E da, paganstini....
Zatoa, aj zdravo, i ela koga kje naucis nesto, stari.....
------------- Mozes da mi gi izvrtuvas zborovite, no ne i religijata!
|
Постирано од: Aisha
Датум на внесување: 13.Декември.2007 во 12:10
Kolku si prost.
Aman porasni.
------------- PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
|
Датум на внесување: 13.Декември.2007 во 12:22
Zosto uzivaat da lazat?
|
Датум на внесување: 13.Декември.2007 во 12:29
toa im e kodeks vmetnat od samata Biblija
a ti znaes deka Biblijata e polna so takvi stihovi koja na nekoj nacin im e glavna hranliva materija za nivnite dusi , opisuvanje do najmali detali
|
Постирано од: mali simo
Датум на внесување: 13.Декември.2007 во 14:24
да не ги заборавиме реките со вино и млеко и воловите варени
ааааа да и павиљоните со жени кои нема да се гледаат меќу себе и секој маж ќе може да ги ужива...
------------- ХРИСТОС ВОСКРЕСНА ОД МРТВИТЕ СО СМРТА СМРТА ЈА ПОБЕДИ И НА ТИЕ ВО ГРОБОВИТЕ ЖИВОТ ИМ ДАРИ
|
Датум на внесување: 13.Декември.2007 во 14:29
mali simo напиша:
ааааа да и павиљоните со жени кои нема да се гледаат меќу себе и секој маж ќе може да ги ужива...
|
steta sto ti nema da mozes da uzivas vo seto toa 
|
Постирано од: maria_magdalena
Датум на внесување: 13.Декември.2007 во 14:46
mali simo напиша:
|
Каков рај ветува аллах
мали симо, еве подетален опис на алаховиот рај (копирав од свој пост кај една друга тема но е соодветен и овде), значи не вреѓам, не провоцирам, но се прашувам, ако овие женштурачи во исламскиот рај се со посебна намена создадени (за сексуална наслада на праведниците, прочистени, недефлорирани т.е. девици секогаш спремни...), живо ме интересира, што ли ќе се случи со жените муслиманки? 
Сура 55:70
"Во овие 4 градини има жени со добар морал и прекрасен изглед.
"Хурии сочувани и скриени во шатори’’
Сура 55:74
"Тие хурии пред нивните мажи не ги допрел ниту човек ниту џин" 
Сура 78:31-35
Сура 37:45-47
На нивните собири ќе се служат со чаши вино од реките што ќе течат и нема да стравуваатод нивното претстанување. Бојата на виното ќе биде бела и тоа ќе биде слатко за пиење, не ќе биде непријатно за телото и за умот... 
37:48-49
Кај нив на нивните собири ќе има и чесни жени кои единствено ќе гледаат во своите мажисо убави очи како да се скриен белток од јајцето што не го допреле раце... 
Сура 44:54
На богобојазливите на Ахирет ќе им дадеме почесно место бидејќи ќе бидат воведени во Џенетските градини и во нив ќе бидат облечени во свилена и блескотна облека и исто така ќе ги почастиме со тоа што ќе ги ожениме со убави жени со прекрасни очи.... 
Сура 56:35-38
Ние ќе создадеме жени за жителите на Џенет какви што не се создадени на овој свет. Ќе бидат совршено создадени, нема да ја губат својата убавина, туку ќе бидат девици, било да се млади или постари, вљубени во своите мажи на иста возраст. Нив ги создадовме за жителите кои ќе бидат на десната страна ............................
56:20-24
Ќе ги служат момчиња со овошје што ќе го одберат и со птичје месо што ќе го посакуваат. За нив ќе има и жени со крупни очи како скриен бисер во школка, чисти и убави....................(а и за тие момчиња има една посебна, хммм, сомнителна работа, ама ме мрзи сега да пишувам)
Горенаведеното го препишав од к*ран, издаден на македонски јазик, превод Хасан Џило
Последново го пастирав од Хадис-интернет издание за да не давам слободен превод.
Al Hadis, Vol. 4, p. 172, No. 34
"There is in Paradise a market wherein there will be no buying or selling, but will consist of men and women. When a man desires a beauty, he will have intercourse with them."
РАЈ, ама каков? Полн со блуд, пијанство, разврат...
------------- МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
Постирано од: sensei
Датум на внесување: 13.Декември.2007 во 15:02
Kade vide razvrat zivti se? Mislam deka subjektivno si prododavas konotacija na nekoi raboti.
Pa sto ako se spomnati devici ili momcinja ili vino?
------------- Gods Creative Force enters humanity through a mans love for his wife and desire to raise his family in a wholesome environment. It is reciprocated by a woman receiving his seed-spirit and nurturing it
|
Датум на внесување: 13.Декември.2007 во 15:18
Што има субјективно тука кога ова е напишано во к*ранот, освен сексуални односи не видов друга понуда, а ако овие девици се создадени посебно за задоволство на верниците, каде се таму жените муслиманки? Што ќе биде со нив? Со тоа се надоврзав на мали симо.
|
Постирано од: STEPSKI-VOLK
Датум на внесување: 13.Декември.2007 во 15:46
maria_magdalena напиша:
Што има субјективно тука кога ова е напишано во к*ранот, освен сексуални односи не видов друга понуда, а ако овие девици се создадени посебно за задоволство на верниците, каде се таму жените муслиманки? Што ќе биде со нив? Со тоа се надоврзав на мали симо. | Mislam deka si jadela nesto mrsno deneska pa zatoa vakvi misli.Seto toa sto e opisano vo KU'RANOT zraci od ubavina.Nas ne ni e zabraneto da ja sakame ubavinata.ALLAH dz.sh.najdobro znae sto ima vo nasite srca.Zenite muslimanki vo toj odnos gi imaat istite prava kako i mazite.Ne si ti kriva sto ja mesas ubavinata so gnasata,ljubovta so perverzijata.Toa ti go nalaga i tvojata religija i tvojata verba vo nenormalni raboti i zatoa sakas dijamantot da go pretvoris vo bezvredno staklo.Ama steta.Ne si dostojna za toa.Tvojata iskrivena percepcija go dolovuva trnot i nikogas nema da ja primeti ubavinata na ruzata.
|
Датум на внесување: 13.Декември.2007 во 15:54
Ne be ostaj gi da se mazat za ikoni i krstovi, i nikogas da ne doznaat sto e majcinska ljubov, da se ima maz, dete, ....
Sekoj stremi kon svoeto.
Ako seksualniot odnos e dozvolen od Boga, togas toa ne e blud!!!!
|
Датум на внесување: 13.Декември.2007 во 15:55
Јас ништо не измислив, сите тие мрсни работи како што ги нарекуваш ти ги извадив од к*ранот, значи по твое к*ранот изобилува со убавина воглавно сведена на телесно, т.е. сексуално уживање бидејќи ништо друго и не прочитав.
За разлика од ова , Мојот Бог вели дека на небото ќе бидеме како ангели, луѓето нема да се мажат и женат, ќе уживаат во убавините на рајот славејќи Го Бог, а не дека ќе уживаат во сладострасен секс. Девици па девици, вакви и такви жени, паравани, секс па секс...таков "рај "за некои го има и овде...по борделите 
|
Постирано од: sensei
Датум на внесување: 13.Декември.2007 во 16:03
Hehehe, sto se babi htilo, to se babi snilo
------------- Gods Creative Force enters humanity through a mans love for his wife and desire to raise his family in a wholesome environment. It is reciprocated by a woman receiving his seed-spirit and nurturing it
|
Датум на внесување: 13.Декември.2007 во 16:07
Абе тоа викам и јас, му се сакале на Мухамед жени девици безброј, (а посебно се палел на убави очи), па сонувал дека и рајот е таков, ама...
|
|