Испечати | Затвори го прозорот

Геврек мек како душа

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Здравје
Име на форумот: Исхрана и кулинарство
Опис на форумот: Еднаш се живее... здраво или нездраво?
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=31651
Датум на принтање: 15.Мај.2024 во 23:04
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com


Тема: Геврек мек како душа
Постирано од: pajser
Наслов: Геврек мек како душа
Датум на внесување: 17.Февруари.2024 во 17:40
Основното тесто се подготвува многу лесно, а може да ги направат и почетници во кујна.

Како да ги подготвите?
Потребни состојки:
250ml млеко (млако);
150ml вода (млака);
150ml сончогледово масло;
½ лажиче сол;
2 големи лажици шеќер;
1 пакетче сув квасец;
1 белка од јајце;
700g брашно;
По 1 лажиче омекнат путер за секоја ачма;
1 жолчка од јајце;
Сусам.
Начин на подготовка:
Во длабок сад се става млеко, вода, масло, сол, шеќер и се мешаат добро;
Потоа се додава квасец, белка од јајце и полека се додава брашно, па се замесува меко тесто;
Тестото се прекрива и се остава да нарасне околу 45 минути;
По ова, тестото се става на работна површина и се дели на 12 топчиња, па се става по една лажичка путер на секое топче;
Од секое топче се прави по една кифла, која се истегнува и од неа се формира ѓеврече;
Рерната се загрева на температура од 170 степени Целзиусови;
Ѓевречињата се ставаат на плех обложен со хартија и се оставаат прекриени со крпа да стасаат околу 20 до 30 минути;
Ѓевречињата се премачкуваат со разматено јајце и се посипуваат со сусам, па се ставаат да се печат околу 25 до 30 минути или додека да станат златно кафеави;
Откако ќе се испечат, може да се прекријат со крпа уште 10 до 15 минути за да станат уште помеки.


-------------
nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana



Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk