Испечати | Затвори го прозорот

Ѓувеч за ручек

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Здравје
Име на форумот: Исхрана и кулинарство
Опис на форумот: Еднаш се живее... здраво или нездраво?
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=31650
Датум на принтање: 14.Мај.2024 во 10:45
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com


Тема: Ѓувеч за ручек
Постирано од: pajser
Наслов: Ѓувеч за ручек
Датум на внесување: 09.Февруари.2024 во 08:45
Идеја за ручек: Потпечен ѓувеч со ориз, компир и месо
РЕЦЕПТИ
Ф.З.
/
08.02.2024 / 12:54
Facebook
Twitter
Viber
Ова е малку поинаков ѓувеч кој се пече во рерна, а се подготвува со ориз, компир, месо...



Ѓувеч е едноставно јадење со кое израснале многу генерации. Неговата подготовка не бара многу, а може да се направи со или без месо. Ви пренесуваме рецепт за ѓувеч со ориз, компири и пиперка, а за уште подобар вкус прелијте го со булјон. Искористете месо по ваш избор, а освен што е вкусен, ѓувечот е и совршен предлог за ручек за сите што сакаат да му угодат на семејството без да потрошат многу пари.

Потребни состојки:


200 гр ориз
100 гр грашок
2 пиперки
1 мал компир
1 пелат
1 кромид
200 мл булјон
200 мл доматен сос
месо по избор
масло
вода
Подготовка:

<

Во тава со малку масло пропржете го ситно исечканиот кромид, а кога ќе омекне додадете го месото исечкано на коцки. Кратко пропржете, па додадете ги крупно исечканите пиперки и компирот кој сте ги исечкале на ситни коцки.

Истурете малку вода во тавата и промешајте, па зачинете по желба. Потоа истурете го булјонот, доматниот сос, пелатот, па додадете го грашокот и повторно измешајте.

Гответе го ѓувечот околу 15 минути, по потреба додадете уште вода, па ставете го во рерна и печете уште 15 минути.

При сервирање по желба можете да украсите со магдонос.

-------------
nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana



Коментари:
Постирано од: pajser
Датум на внесување: 09.Февруари.2024 во 08:46
Originally posted by pajser pajser напиша:

Идеја за ручек: Потпечен ѓувеч со ориз, компир и месо
РЕЦЕПТИ

Ова е малку поинаков ѓувеч кој се пече во рерна, а се подготвува со ориз, компир, месо...



Ѓувеч е едноставно јадење со кое израснале многу генерации. Неговата подготовка не бара многу, а може да се направи со или без месо. Ви пренесуваме рецепт за ѓувеч со ориз, компири и пиперка, а за уште подобар вкус прелијте го со булјон. Искористете месо по ваш избор, а освен што е вкусен, ѓувечот е и совршен предлог за ручек за сите што сакаат да му угодат на семејството без да потрошат многу пари.

Потребни состојки:


200 гр ориз
100 гр грашок
2 пиперки
1 мал компир
1 пелат
1 кромид
200 мл булјон
200 мл доматен сос
месо по избор
масло
вода
Подготовка:

<

Во тава со малку масло пропржете го ситно исечканиот кромид, а кога ќе омекне додадете го месото исечкано на коцки. Кратко пропржете, па додадете ги крупно исечканите пиперки и компирот кој сте ги исечкале на ситни коцки.

Истурете малку вода во тавата и промешајте, па зачинете по желба. Потоа истурете го булјонот, доматниот сос, пелатот, па додадете го грашокот и повторно измешајте.

Гответе го ѓувечот околу 15 минути, по потреба додадете уште вода, па ставете го во рерна и печете уште 15 минути.

При сервирање по желба можете да украсите со магдонос.


-------------
nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana



Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk