Ѓувеч за ручек
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Здравје
Име на форумот: Исхрана и кулинарство
Опис на форумот: Еднаш се живее... здраво или нездраво?
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=31650
Датум на принтање: 14.Мај.2024 во 10:45 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Ѓувеч за ручек
Постирано од: pajser
Наслов: Ѓувеч за ручек
Датум на внесување: 09.Февруари.2024 во 08:45
Идеја за ручек: Потпечен ѓувеч со ориз, компир и месо РЕЦЕПТИ Ф.З. / 08.02.2024 / 12:54 Facebook Twitter Viber Ова е малку поинаков ѓувеч кој се пече во рерна, а се подготвува со ориз, компир, месо...
Ѓувеч е едноставно јадење со кое израснале многу генерации. Неговата подготовка не бара многу, а може да се направи со или без месо. Ви пренесуваме рецепт за ѓувеч со ориз, компири и пиперка, а за уште подобар вкус прелијте го со булјон. Искористете месо по ваш избор, а освен што е вкусен, ѓувечот е и совршен предлог за ручек за сите што сакаат да му угодат на семејството без да потрошат многу пари.
Потребни состојки:
200 гр ориз 100 гр грашок 2 пиперки 1 мал компир 1 пелат 1 кромид 200 мл булјон 200 мл доматен сос месо по избор масло вода Подготовка:
<
Во тава со малку масло пропржете го ситно исечканиот кромид, а кога ќе омекне додадете го месото исечкано на коцки. Кратко пропржете, па додадете ги крупно исечканите пиперки и компирот кој сте ги исечкале на ситни коцки.
Истурете малку вода во тавата и промешајте, па зачинете по желба. Потоа истурете го булјонот, доматниот сос, пелатот, па додадете го грашокот и повторно измешајте.
Гответе го ѓувечот околу 15 минути, по потреба додадете уште вода, па ставете го во рерна и печете уште 15 минути.
При сервирање по желба можете да украсите со магдонос.
------------- nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana
|
Коментари:
Постирано од: pajser
Датум на внесување: 09.Февруари.2024 во 08:46
pajser напиша:
Идеја за ручек: Потпечен ѓувеч со ориз, компир и месо РЕЦЕПТИ
Ова е малку поинаков ѓувеч кој се пече во рерна, а се подготвува со ориз, компир, месо...
Ѓувеч е едноставно јадење со кое израснале многу генерации. Неговата подготовка не бара многу, а може да се направи со или без месо. Ви пренесуваме рецепт за ѓувеч со ориз, компири и пиперка, а за уште подобар вкус прелијте го со булјон. Искористете месо по ваш избор, а освен што е вкусен, ѓувечот е и совршен предлог за ручек за сите што сакаат да му угодат на семејството без да потрошат многу пари.
Потребни состојки:
200 гр ориз 100 гр грашок 2 пиперки 1 мал компир 1 пелат 1 кромид 200 мл булјон 200 мл доматен сос месо по избор масло вода Подготовка:
<
Во тава со малку масло пропржете го ситно исечканиот кромид, а кога ќе омекне додадете го месото исечкано на коцки. Кратко пропржете, па додадете ги крупно исечканите пиперки и компирот кој сте ги исечкале на ситни коцки.
Истурете малку вода во тавата и промешајте, па зачинете по желба. Потоа истурете го булјонот, доматниот сос, пелатот, па додадете го грашокот и повторно измешајте.
Гответе го ѓувечот околу 15 минути, по потреба додадете уште вода, па ставете го во рерна и печете уште 15 минути.
При сервирање по желба можете да украсите со магдонос. |
------------- nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana
|
|