Испечати | Затвори го прозорот

Скептицизам !

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Филозофија и психологиjа
Опис на форумот: „Разно“ ама на повисоко ниво
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=22712
Датум на принтање: 02.Август.2025 во 20:17
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Скептицизам !
Постирано од: eptendosadno1
Наслов: Скептицизам !
Датум на внесување: 15.Јуни.2010 во 23:28
http://www.makedonski.info/?search=%D1%81%D0%BA%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BC - Убаво е да се знае и за него .

Мене во принцип ме нервираат скептиците , но од друга страна , и јас станав скептичен , во некои случаеви .

Па тоа било http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%A1%D0%BA%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BC - НАУКА

Коментари:
Постирано од: Andjelina
Датум на внесување: 16.Јуни.2010 во 00:06
порано ги избегнував скептиците...ми беше мачна самата помисла дека треба да се разубедуваме за некои работи кои за мене звучеа банално...мислев дека нема место за скепса...денес...се фаќам како се’ почесто размислувам скептично за многу работи... можеби е до годинитенамигнување

-------------
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува

Датум на внесување: 16.Јуни.2010 во 00:19
Originally posted by Andjelina Andjelina напиша:

порано ги избегнував скептиците...ми беше мачна самата помисла дека треба да се разубедуваме за некои работи кои за мене звучеа банално...мислев дека нема место за скепса...денес...се фаќам како се’ почесто размислувам скептично за многу работи... можеби е до годинитенамигнување

Да , годините го носат ИСКУСТВОТО .
Мене ми е здосадено да грешам , да си плаќам грешките , поради избрзаност да ги повторувам нештата и сл.

Денес малку употребената скепса ми помага .

Постирано од: anakin
Датум на внесување: 16.Јуни.2010 во 00:24
skepticka jama e mnogu vazna rabota
ne e za potcenuvanjeплазење

-------------
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 16.Јуни.2010 во 14:33
skeptik pesimist

-------------

Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 16.Јуни.2010 во 17:00
Несомневањето во сопственото гледиште,а сомнеж во се друго...

Инаку скептицизмот во умерени количини е нужен,овозможува напредок на мислата,да не ги земаме работите здраво за готово и стигнеме до фаза на догматизам.

-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.

Постирано од: Joshua_Tree
Датум на внесување: 16.Јуни.2010 во 17:14
Edna od bolestite na covekoviot nedooformen um.Zakrzlaven vo svojata luspa bez ni najmal zrak na nadvoresni drazbi.Sostojba na mozokot koja producira negativni vibracii i cesto nosi patetiki od najvisok stepenсреќа

....nesreka za coveckiot duh LJAK

-------------
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes

Датум на внесување: 16.Јуни.2010 во 17:28
Originally posted by bijonse1 bijonse1 напиша:

skeptik pesimist

Зашто ги мешаш скептицизмот и песимизмот ?

Постирано од: kejt-d-grejt
Датум на внесување: 16.Јуни.2010 во 18:15
Koj збор е опонент на скептик? Јас сум тоа
Ама не се сметам себе си за глупава...изненадување цк...
Е што... не можам да проценам човек? 
Можам, ама неќам. Неќам да проценувам.
Ќе ме повреди? Па што... ќе помине..малку цигули мигули и готово... А вака, треба постојано да бидам на штрек.

Кога запознавам некого, маж или жена, првиот впечаток ми е секогаш еуфоричен, објаснувам, гестикулирам со раце и со нозе, се воодушевувам ко осмоодделенка на полуматура.
Енџи во тие моменти мудро молчи и ми вика, не труди се, знаеш дека не му верувам на твојот првичен впечаток
Обично по некое време ми вика, Мразам кога морам да ти речам, Е кога ти велев не летај...

п.с. тоа од шо е покварена, не од шо е така вистинаизненадување

И шо кажав сега?
се изнапишував, ништо не кажав
Значи, не, не сум скептик!!!

-------------
се' што е убаво во животот е поезија. сето друго е проза

Постирано од: anakin
Датум на внесување: 16.Јуни.2010 во 18:24

skeptik ne postoi vo pozitivna konotacija

ako site mislat deka rabotata nema da ja bide , a samo toj e skeptik i deka kje ja bide ... toa e mozno ama samo u negativna konotacija

primer site mislat deka bombata nema da explodira samo toj misli deka kje  ako bombata napravi steta - togas e pesimista, ako bombata treba da otvori nekoj tunel - togas e optimista - ali ne e skeptik
hahahhaha
malku uvrnuto no taka e

zatoa i speptik e u nekoja raka i pesimist i u nekoja raka i nihilista

mala e razlikata u tie tri pojma

-------------
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Постирано од: Kali
Датум на внесување: 16.Јуни.2010 во 18:48
Skepticizam...ne mi se bendisuva neshto toj zbor...

Somnevanje...DA

Umeren somnezh e potreben za chovek da mozhe podobro da misli i rasuduva, da se izdignuva nad sebesi ...no, ne vo lugjeto, jas nemam navika da se somnevam vo lugjeto...

Venko toa znae ubavo da go kazhe, za somnezhot:

Ljubovta ja sozdava verbata, verbata go ragja somnezot, a somnezot ja utvrduva verbata.
Onoj koj nikogas ne se somneva, toj ne veruva vistinski, toj samo obozhuva. Verbata bez somnez, e slepa bludnica, oti mozhe da gi menuva objektite na verbata bez prichina, red i pravilo. I bez ljubov, oti se veruva samo koga se saka ona vo shto se veruva.
Verbata i somnezot se kako vdishuvanje i izdishuvanje. Ne mozhesh da vdishish, bez da izdishish.

да

Постирано од: marsovec
Датум на внесување: 16.Јуни.2010 во 20:50
Скептицизмот во умерена доза доаѓа со искуството.

-------------
СЕ Е КОНЕЧНО САМО ГЛУПОСТА Е БЕСКОНЕЧНА - САМО КАЈ НАС

Датум на внесување: 16.Јуни.2010 во 23:11
Originally posted by Kali Kali напиша:

Skepticizam...ne mi se bendisuva neshto toj zbor...Somnevanje...DAUmeren somnezh e potreben za chovek da mozhe podobro da misli i rasuduva, da se izdignuva nad sebesi ...no, ne vo lugjeto, jas nemam navika da se somnevam vo lugjeto...Venko toa znae ubavo da go kazhe, za somnezhot:Ljubovta ja sozdava verbata, verbata go ragja somnezot, a somnezot ja utvrduva verbata.Onoj koj nikogas ne se somneva, toj ne veruva vistinski, toj samo obozhuva. Verbata bez somnez, e slepa bludnica, oti mozhe da gi menuva objektite na verbata bez prichina, red i pravilo. I bez ljubov, oti se veruva samo koga se saka ona vo shto se veruva.Verbata i somnezot se kako vdishuvanje i izdishuvanje. Ne mozhesh da vdishish, bez da izdishish. да

verbata go ragja somnezot

Да , колку што е сува водата

Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 16.Јуни.2010 во 23:25
Originally posted by eptendosadno1 eptendosadno1 напиша:

Originally posted by bijonse1 bijonse1 напиша:

skeptik pesimist

Зашто ги мешаш скептицизмот и песимизмот ?

koj go veli toa?? taka ti deluvam??размислување
jas samo збунетост   shto mozhe da sum?? ama skeptik definitivno.... Ne !!

-------------

Датум на внесување: 17.Јуни.2010 во 10:10

Chitaj go celo, vo kontekst.

Датум на внесување: 17.Јуни.2010 во 13:44

Chitaj go celo, vo kontekst.

Цитатот стави го и во “ Рат и мир “ , повторно не држи вода , според мене .

Каде што има верба , нема сомнеж .

Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 17.Јуни.2010 во 14:28

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Постирано од: MyWay
Датум на внесување: 17.Јуни.2010 во 14:54
Somnezite so koi premnogu se optovaruvame.......premnogu brzo se ostvaruvaat....

-------------

Како изгледа совршен маж..Он не изгледа..Он се понаша ......

Датум на внесување: 17.Јуни.2010 во 14:56
Zakon na atrakcija.

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Датум на внесување: 17.Јуни.2010 во 18:43

Togash veruvaj, veruvaj slepo, ako e toa vistinskoto za tebeда

Датум на внесување: 17.Јуни.2010 во 19:14

Togash veruvaj, veruvaj slepo, ako e toa vistinskoto za tebeда

Не ми се обраќај лично , јас не сум инспирација за цитатот што го даде .

Датум на внесување: 17.Јуни.2010 во 20:43

Ne ti se obrakjam lichno- toa e poezija намигнување

Датум на внесување: 17.Јуни.2010 во 23:08

Ne ti se obrakjam lichno- toa e poezija намигнување

Togash veruvaj, veruvaj slepo, ako e toa vistinskoto za tebe

Тоа е тоа , или веруваш или си скептичен , јас незнам за трето .

Постирано од: Charmedgirl18
Датум на внесување: 17.Јуни.2010 во 23:25
скептик сум само за луѓето, не за настани, не за предмети, не за животни...освен ако некои луѓе не се вбројат во група на животни

-------------
I'm not afraid to take a stand
Everybody come take my hand
We'll walk this road together, through the storm
Whatever weather, cold or warm
Just let you know that, you're not alone

Датум на внесување: 17.Јуни.2010 во 23:33
Originally posted by Charmedgirl18 Charmedgirl18 напиша:

скептик сум само за луѓето, не за настани, не за предмети, не за животни...освен ако некои луѓе не се вбројат во група на животни

настанот само од себе не се случува ....

Постирано од: Charmedgirl18
Датум на внесување: 17.Јуни.2010 во 23:37

Originally posted by Charmedgirl18 Charmedgirl18 напиша:

настанот само од себе не се случува ....

имаш право, го предизвикуваат луѓе или луѓе-животни што значи...изгледа сум скептична и за настани, хм

-------------
I'm not afraid to take a stand
Everybody come take my hand
We'll walk this road together, through the storm
Whatever weather, cold or warm
Just let you know that, you're not alone

Постирано од: Феникс
Датум на внесување: 18.Јуни.2010 во 12:48
Ако тоа што сега  попретпазливо ги разгледувам сите опции и можни решенија и сум повнимателна за да не ги повторам грешките кои сум ги направила порано баш поради пребрзо реагирање, ме прави скептик тогаш да, скептик сум.И највероватно е до годините и искуството но пак ке бидам скептична и ке си кажам дека и тоа баш не е  сосема сигурно.

-------------
...Ne gledaj nazad so gnev, nitu napred so strav, gledaj naokolu so razbiranje. ...

Датум на внесување: 18.Јуни.2010 во 13:40
Originally posted by gazela gazela напиша:

Ако тоа што сега  попретпазливо ги разгледувам сите опции и можни решенија и сум повнимателна за да не ги повторам грешките кои сум ги направила порано баш поради пребрзо реагирање, ме прави скептик тогаш да, скептик сум.И највероватно е до годините и искуството но пак ке бидам скептична и ке си кажам дека и тоа баш не е  сосема сигурно.

Наравоучение .

Бидете скептици и пред годините да ве натераат на тоа . Како скептици помалку ќе грешите , ќе има помалку причини подоцна да се каете .

Датум на внесување: 18.Јуни.2010 во 15:38
Наравоучение.....

Умерена доза на скептицизам,нема допирни точки со песимизам,мала претпазливост никому не наштетила!

-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.

Датум на внесување: 18.Јуни.2010 во 16:50

Bez mnogu da filozofiram...

Za mene pesimist e chovek koj veruva deka rabotite sekogash kje se zavrshat negativno.

Skeptik e chovek koj veruva deka rabotite nema nikogash da se zavrshat kako shto treba.

Od svoe lichno iskustvo znam deka dokolku bev skeptik ili pesimist nemashe nikogash da bidema onamu kade shto sum sega.

Ja ostavam mozhnosta deka drugite mozhebi imaat sprotivno iskustvo.

-------------

Датум на внесување: 18.Јуни.2010 во 18:23
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Za mene pesimist e chovek koj veruva deka rabotite sekogash kje se zavrshat negativno.

Skeptik e chovek koj veruva deka rabotite nema nikogash da se zavrshat kako shto treba.

Od svoe lichno iskustvo znam deka dokolku bev skeptik ili pesimist nemashe nikogash da bidema onamu kade shto sum sega.

Без разлика кој како го сватил , како твој успех или голема животна грашка , да ?

Датум на внесување: 18.Јуни.2010 во 23:03

Без разлика кој како го сватил , како твој успех или голема животна грашка , да ?

Секој до некаде стигнал , со или без скептицизмот

Датум на внесување: 18.Јуни.2010 во 23:42

Kako zadovolstvo od postignatoto.

A postignav onoa shto sakav zatoa shto ne bev nitu pesimist, nitu pak skeptik za negovoto ostvaruvanje.

-------------

Датум на внесување: 18.Јуни.2010 во 23:55

Kako zadovolstvo od postignatoto.

A postignav onoa shto sakav zatoa shto ne bev nitu pesimist, nitu pak skeptik za negovoto ostvaruvanje.

Скеприкот исто така ги остварува своите цели , и тоа зачинето со скептицизам .
Инаку , определувањето на целта , не подразбира и примена на скептицизам .

Постирано од: Anarchy
Датум на внесување: 19.Јуни.2010 во 00:17
Skeptikot nema cel.

Bez ochekuvanja, ne postoi cel.

Датум на внесување: 19.Јуни.2010 во 00:20
Се прашувам дали оптимистот ги остварува секогаш своите цели?!збунетост

-------------

Датум на внесување: 19.Јуни.2010 во 01:20
Originally posted by renatax renatax напиша:

Ne, no barem ima celi.

Датум на внесување: 19.Јуни.2010 во 06:20
Originally posted by Anarchy Anarchy напиша:

Skeptikot nema cel. Bez ochekuvanja, ne postoi cel.

Taka kje bide... Skeptik e chovek koj veruva deka rabotite nema nikogash da se zavrshat kako shto treba. Zatoa toj mozhe da si ima idei, no nikogash nema da gi pretochi vo konkretni celi. Zoshto voopshto bi se trudel da postavi nekoja cel koga e ubeden deka nema da se ostvari kako shto saka. Toa e kako da kopa dupka vo voda. Seto onoa shto se sluchuva okolu nego ili so nego vo sushtina mu se zbidnuva poradi celite na drugite. Toj obichno nema nekakov poseben udel vo seto toa.

-------------

Датум на внесување: 19.Јуни.2010 во 12:34

Јас сум скептичен во однос на таа дилема .

Датум на внесување: 19.Јуни.2010 во 12:39

Skeptikot nema cel. Bez ochekuvanja, ne postoi cel.

Taka kje bide... Skeptik e chovek koj veruva deka rabotite nema nikogash da se zavrshat kako shto treba. Zatoa toj mozhe da si ima idei, no nikogash nema da gi pretochi vo konkretni celi. Zoshto voopshto bi se trudel da postavi nekoja cel koga e ubeden deka nema da se ostvari kako shto saka. Toa e kako da kopa dupka vo voda. Seto onoa shto se sluchuva okolu nego ili so nego vo sushtina mu se zbidnuva poradi celite na drugite. Toj obichno nema nekakov poseben udel vo seto toa.

Не е точно .
Скептицизмот е сомничавост а не кобење

Датум на внесување: 19.Јуни.2010 во 12:42
Zashto da gi imenuvame lugjeto i da gi kitime so etiketi, ili definicii?

Vo realnosta, mnogu e poverojatno lugjeto da se odnesuvaat, razmisluvaat, povekje ili pomalku, vo ovoj ili onoj moment, za ovaa ili onaa tema, skeptichno, somnichavo; otkolku da gi narecheme deka tie se skeptici, ili bilo kako.

Датум на внесување: 19.Јуни.2010 во 12:46

Zashto da gi imenuvame lugjeto i da gi kitime so etiketi, ili definicii?Vo realnosta, mnogu e poverojatno lugjeto da se odnesuvaat, razmisluvaat, povekje ili pomalku, vo ovoj ili onoj moment, za ovaa ili onaa tema, skeptichno, somnichavo; otkolku da gi narecheme deka tie se skeptici, ili bilo kako.

Но , незнаат што е скептичност

Датум на внесување: 19.Јуни.2010 во 12:53

Zashto da gi imenuvame lugjeto i da gi kitime so etiketi, ili definicii?Vo realnosta, mnogu e poverojatno lugjeto da se odnesuvaat, razmisluvaat, povekje ili pomalku, vo ovoj ili onoj moment, za ovaa ili onaa tema, skeptichno, somnichavo; otkolku da gi narecheme deka tie se skeptici, ili bilo kako.

Јас сум скептична дека не знаат убаво си пишува на едно место се.збунетост

http://www.google.com/url?sa=t&source=web&cd=1&ved=0CAYQFjAA&url=http%3A%2F%2Fsr.wikipedia.org%2Fsr%2F%25D0%25A1%25D0%25BA%25D0%25B5%25D0%25BF%25D1%2582%25D0%25B8%25D1%2586%25D0%25B8%25D0%25B7%25D0%25B0%25D0%25BC&ei=raAcTLW6EtSiONzfuI8M&usg=AFQjCNGwPJxduhveV66jkxzCIuc-YrG2Rg -

-

http://www.google.com/url?sa=t&source=web&cd=1&ved=0CAYQFjAA&url=http%3A%2F%2Fsr.wikipedia.org%2Fsr%2F%25D0%25A1%25D0%25BA%25D0%25B5%25D0%25BF%25D1%2582%25D0%25B8%25D1%2586%25D0%25B8%25D0%25B7%25D0%25B0%25D0%25BC&ei=raAcTLW6EtSiONzfuI8M&usg=AFQjCNGwPJxduhveV66jkxzCIuc-YrG2Rg -

-

-------------
...Ne gledaj nazad so gnev, nitu napred so strav, gledaj naokolu so razbiranje. ...

Датум на внесување: 19.Јуни.2010 во 12:56

Јас сум скептична дека не знаат убаво си пишува на едно место се.збунетост<h3 ="r"> http://www.google.com/url?sa=t&source=web&cd=1&ved=0CAYQFjAA&url=http%3A%2F%2Fsr.wikipedia.org%2Fsr%2F%25D0%25A1%25D0%25BA%25D0%25B5%25D0%25BF%25D1%2582%25D0%25B8%25D1%2586%25D0%25B8%25D0%25B7%25D0%25B0%25D0%25BC&ei=raAcTLW6EtSiONzfuI8M&usg=AFQjCNGwPJxduhveV66jkxzCIuc-YrG2Rg - </h3><span ="std nobr"> - </span><h3 ="r"> http://www.google.com/url?sa=t&source=web&cd=1&ved=0CAYQFjAA&url=http%3A%2F%2Fsr.wikipedia.org%2Fsr%2F%25D0%25A1%25D0%25BA%25D0%25B5%25D0%25BF%25D1%2582%25D0%25B8%25D1%2586%25D0%25B8%25D0%25B7%25D0%25B0%25D0%25BC&ei=raAcTLW6EtSiONzfuI8M&usg=AFQjCNGwPJxduhveV66jkxzCIuc-YrG2Rg - </h3><span ="std nobr"> - </span>

Мислиш дека читаат ?

Датум на внесување: 19.Јуни.2010 во 13:04

Јас сум скептична дека не знаат убаво си пишува на едно место се.збунетост<h3 ="r"> http://www.google.com/url?sa=t&source=web&cd=1&ved=0CAYQFjAA&url=http%3A%2F%2Fsr.wikipedia.org%2Fsr%2F%25D0%25A1%25D0%25BA%25D0%25B5%25D0%25BF%25D1%2582%25D0%25B8%25D1%2586%25D0%25B8%25D0%25B7%25D0%25B0%25D0%25BC&ei=raAcTLW6EtSiONzfuI8M&usg=AFQjCNGwPJxduhveV66jkxzCIuc-YrG2Rg - </h3><span ="std nobr"> - </span><h3 ="r"> http://www.google.com/url?sa=t&source=web&cd=1&ved=0CAYQFjAA&url=http%3A%2F%2Fsr.wikipedia.org%2Fsr%2F%25D0%25A1%25D0%25BA%25D0%25B5%25D0%25BF%25D1%2582%25D0%25B8%25D1%2586%25D0%25B8%25D0%25B7%25D0%25B0%25D0%25BC&ei=raAcTLW6EtSiONzfuI8M&usg=AFQjCNGwPJxduhveV66jkxzCIuc-YrG2Rg - </h3><span ="std nobr"> - </span>

Мислиш дека читаат ?

Никогаш не е касно за тоасреќа

-------------

Датум на внесување: 19.Јуни.2010 во 13:12
Мислиш дека читаат ?

Никогаш не е касно за тоа

Повторно сум скептик

Датум на внесување: 19.Јуни.2010 во 13:26

Мислиш дека читаат ?

Никогаш не е касно за тоа

Повторно сум скептик

Внимавај како се декларираш, пак ќе бидеш погрешно окарактеризиран.намигнување

-------------

Постирано од: pagane
Датум на внесување: 19.Јуни.2010 во 13:29

http://www.makedonski.info/?search=%D1%81%D0%BA%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BC - Убаво е да се знае и за него .

Мене во принцип ме нервираат скептиците , но од друга страна , и јас станав скептичен , во некои случаеви .

Па тоа било http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%A1%D0%BA%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BC - НАУКА

не е наука туку филозофски смер и ориентациjа...голема е разликатаплазење

Датум на внесување: 19.Јуни.2010 во 18:10
Старите викаат "надевај се на најдоброто, биди спремен за најлошото".
Значи, се надеваат дека ќе им се случи најдоброто. А, за да се случи најдоброто, дејствуваат, работат на случајот (што би се рекло), за да ја остварат својата цел. И секогаш се спремаат за неуспехот, спремаат план Б. Но тоа не е скептицизам, тоа е мудрост, ускуство.
Покрај тоа што некој се труди да заврши некоја работа, треба да знае и дека не секогаш може да успее во истото. Но тоа, во никој случај не треба да го демотивира, да го натера да се откаже од целта. Без разлика што и да се случи, на крајот од денот, кога ќе можеме да си кажеме дека направивме се` што беше во наша моќ, ќе ни биде многу полесно.

Погорната изрека на скептички не знам како би гласела.
Ме интересира, како е можно некој кој што има скептички разбирања за животот, истиот да успее во нешто? Кога од сам старт се сомневаат дека можат да успеат, се сомневаат во најблиските, во познаниците...?
Дали воопшто пробуваат да завршат нешто?

Помнам, едно време татко ми беше скептик кога стануваше збор дали можам да завршам некоја работа. Јас упорно му викав "дај да пробам, можам среќа". Тој ми викаше дека сум многу мал голема%20насмевка (навистина само 10 год. отприлика). Ама од мал инает голем бев, секогаш се борев за тоа што го сакам, и сакал-нејќел татко ми, мораше секогаш да ми дозволи да пробам да завршам некоја работа. Не е битно дали сум успевал, битно е повеќе не е скептичен кога станува збор за мене. голема%20насмевка

Верувам дека семејството, фамилијата, секогаш ќе бидат покрај мене, во добро, лошо. Верувам дека најдобрите другари, заслужуваат да бидат така наречени и никогаш нема да се посомневам во нив, ниту во семејството. Верувам дека секој заслужува шанса да се докаже, доискаже, да влезе во нечиј живот, да се зближи со некого.
И не сакам секој ден глава да ме боли, мислејќи што ми мисли комшијата отспротива. Да не ме боли глава сомневајќи се секој ден во се и сешто. Па што, и нека ме изневери некој. Секогаш сум викал дека со тек на време се` се открива, ништо не останува скриено.

А Вие мои драги скептици, барајте влакно во јајцето, колку ви душа сака, не се сомневам дека нема да го најдете. големо%20гушкање

Датум на внесување: 19.Јуни.2010 во 18:55
Originally posted by pagane pagane напиша:

не е наука туку филозофски смер и ориентациjа ...голема е разликатаплазење

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B0%D1%83%D0%BA%D0%B0 - Под наука се подразбираат процесот на проценување на емпириското знаење (научниот метод) и организираното тело на знаење добиено од овој процес.

Датум на внесување: 19.Јуни.2010 во 18:59
И секогаш се спремаат за неуспехот, спремаат план Б. Но тоа не е скептицизам, тоа е мудрост, ускуство.

Забележувам контрадикторност или така ми се чини?збунетост

А Вие мои драги скептици, барајте влакно во јајцето, колку ви душа сака, не се сомневам дека нема да го најдете.

И повторно!

-------------

Датум на внесување: 19.Јуни.2010 во 19:00
Мислам дека е едноставно напишано, нема потреба да се дообјаснувам.

Датум на внесување: 19.Јуни.2010 во 19:09
Pesimist veruva (misli) deka rabotata sigurno nema da uspee.

Skeptik veruva (misli) deka rabotata nema da uspee onaka kako shto e zamislena. Toj e zablazhena forma na pesimist.

Vo sekoj sluchaj, napredokot kaj chovekot i opshtestvoto nikogash ne lezhelo na plekjite na skeptikot i pesimistot. Ako svetot zaviseshe od niv, togash zasekogash kje ostanel nepodvizhen na edno mesto. Tie samo se shlepuvaat zad energijata, dvizhenjeto i uspehot na optimistite.

Probajte da go spoite zborot "uspeh" so skeptik i pesimist ???

-------------

Датум на внесување: 19.Јуни.2010 во 19:16

Skeptik veruva (misli) deka rabotata nema da uspee onaka kako shto e zamislena. Toj e zablazhena forma na pesimist.

Vo sekoj sluchaj, napredokot kaj chovekot i opshtestvoto nikogash ne lezhelo na plekjite na skeptikot i pesimistot. Ako svetot zaviseshe od niv, togash zasekogash kje ostanel nepodvizhen na edno mesto. Tie samo se shlepuvaat zad energijata, dvizhenjeto i uspehot na optimistite.

skeptomai “ ... да погледне околу, да го разгледа .. “

Датум на внесување: 19.Јуни.2010 во 19:40

Ako svetot zaviseshe od niv, togash zasekogash kje ostanel nepodvizhen na edno mesto. Tie samo se shlepuvaat zad energijata, dvizhenjeto i uspehot na optimistite.

Mene mi e nevozmozhno vaka ednostrano da gi gledam rabotite.
Da, optimizmot gi pridvizhuva neshtata, toj e polet, entuzijazam, no mala doza na somnez e onaa koja utvrduva deka, da toa e toa...ili ne, toa ne e toa....kako edno glasche na razumot.

Ili velite deka koga kje ve zafati optimizam, vie trchate vo jurish po uspesite so 100%samodoverba i sigurnost vo univerzumot, bez iskrichka somnez, promisluvanje, vnimatelnost?
Ako razmislam za sebe, da sum imala nekoi takvi momenti, no ne dovolno za da postanat pravilo :)

Ako uspehot zavisi od dvizhenjeto, na dvizhenjeto mu e potrebna i faza na stabilizacija, konsolidiranje na energijata, pa povtorno dvizhenje. Taka da, ednostavno podeluvanje na neshata na dobri i loshi, i proglasuvanje na somnezot za losh...ne mi e prifatlivo.

Датум на внесување: 19.Јуни.2010 во 21:02
Ti govorish za realist.

-------------

Датум на внесување: 19.Јуни.2010 во 23:06

Ako svetot zaviseshe od niv, togash zasekogash kje ostanel nepodvizhen na edno mesto. Tie samo se shlepuvaat zad energijata, dvizhenjeto i uspehot na optimistite.

Mene mi e nevozmozhno vaka ednostrano da gi gledam rabotite. Da, optimizmot gi pridvizhuva neshtata, toj e polet, entuzijazam, no mala doza na somnez e onaa koja utvrduva deka, da toa e toa...ili ne, toa ne e toa....kako edno glasche na razumot.Ili velite deka koga kje ve zafati optimizam, vie trchate vo jurish po uspesite so 100%samodoverba i sigurnost vo univerzumot, bez iskrichka somnez, promisluvanje, vnimatelnost?Ako razmislam za sebe, da sum imala nekoi takvi momenti, no ne dovolno za da postanat pravilo :)Ako uspehot zavisi od dvizhenjeto, na dvizhenjeto mu e potrebna i faza na stabilizacija, konsolidiranje na energijata, pa povtorno dvizhenje. Taka da, ednostavno podeluvanje na neshata na dobri i loshi, i proglasuvanje na somnezot za losh...ne mi e prifatlivo.

Ако ми го правите ова намерно , ДА ВИ Е СРАМ

Da, optimizmot gi pridvizhuva neshtata, ...

Да се биде оптимист, во типичен смислата на светот, во крајна линија значи еден очекува на најдобар можен исход од која било дадена ситуација.

http://en.wikipedia.org/wiki/Optimism - Малку барем прочитајте нешто , малку барем .

Разбирање дека сите работи и настани во светот, видени од нивните најдобри страни, во розова боја, една филозофска студија на кои овој свет е најдобриот од сите можни светови (Лајбниц), Сл. тенденција да ги гледам работите од нивната најдобра страна, спротивно - песимизам .

Датум на внесување: 20.Јуни.2010 во 00:14

Мислиш дека е можно да споиш скептик со песимист, а неможно успех со скептик?Скептик и песимист две сосема различни работи.

-------------

Датум на внесување: 20.Јуни.2010 во 00:30
Ne rekov deka mozhe da spoish pesimist i skeptik, Rekov deka se razlichni kategorii.

Onoa shto prashav e mnogu ednostavno:

Dali mozhete da spoite "uspeh" so skeptik i pesimist?

Uspeh za skeptikot i pesimistot e ostvaruvanje na nivniot skepticizam i pesimizam. Zatoa rekov deka napredokot na chovekot i opshtestvoto nikogash ne lezhele na plekjite na skepticite i pesimistite.

Realistot e sosem druga kategorija na chovek i toj, kako kategorija na zapadniot um, najblizu e do onoa shto velat prosvetlenite: idealno e chovekot da ne bide sudija - nitu pesimist, nitu optimist. Da bide nautralen i da gi dozhivuva rabotite onaka kako shto doagjaat do nego, bez da gi dochekuva so bilo kakva oboenost (predubeduvanje, predrasuda).

-------------

Датум на внесување: 20.Јуни.2010 во 11:39

Ne rekov deka mozhe da spoish pesimist i skeptik, Rekov deka se razlichni kategorii.

Onoa shto prashav e mnogu ednostavno:

Dali mozhete da spoite "uspeh" so skeptik i pesimist?

Uspeh za skeptikot i pesimistot e ostvaruvanje na nivniot skepticizam i pesimizam. Zatoa rekov deka napredokot na chovekot i opshtestvoto nikogash ne lezhele na plekjite na skepticite i pesimistite.

Realistot e sosem druga kategorija na chovek i toj, kako kategorija na zapadniot um, najblizu e do onoa shto velat prosvetlenite: idealno e chovekot da ne bide sudija - nitu pesimist, nitu optimist. Da bide nautralen i da gi dozhivuva rabotite onaka kako shto doagjaat do nego, bez da gi dochekuva so bilo kakva oboenost (predubeduvanje, predrasuda).

Скептичниот приод кон нештата дава подобри резултати од оптимистичкиот .

“ Три пати мери , еднашка сечи “ , е последица на СКЕПИЦИЗМОТ

Оптимистот не мери .

Датум на внесување: 20.Јуни.2010 во 12:04

Ова баш и не ми изгледа дека си ги сместил во посебни категории. .Скептикот успева  да дојде до посакуваната цел иако е претпазлив и ги разгледува можните опции но не се откажува.Но секако сите имаме различни мислења .среќа

-------------

Датум на внесување: 20.Јуни.2010 во 12:05
Јас сум Вага во хороскоп и главна одлика на вагите е токму ова изрека.

Не ја сметам за негативна особина!голема%20насмевка

Три пати мери,еднаш сечи!!!намигнување

-------------

Датум на внесување: 20.Јуни.2010 во 12:47

Јас сум Вага во хороскоп и главна одлика на вагите е токму ова изрека.Не ја сметам за негативна особина!голема%20насмевкаТри пати мери,еднаш сечи!!!намигнување

Вели дека далеку стигнал затоа што не мерел

Мене тоа не ми е верно , а тебе ?

Датум на внесување: 20.Јуни.2010 во 12:52

Јас сум Вага во хороскоп и главна одлика на вагите е токму ова изрека.Не ја сметам за негативна особина!голема%20насмевкаТри пати мери,еднаш сечи!!!намигнување

Зошто ме прашуваш кога знаеш поседувам доза на скептицизам?плазење
Ај малку и ти земи да мериш и провери колку ти тежи тоа сандачето!среќа

-------------

Датум на внесување: 20.Јуни.2010 во 12:53

Па да се мајтапам со “ успешниот “ , да се насмееме

Датум на внесување: 20.Јуни.2010 во 12:57

Па да се мајтапам со “ успешниот “ , да се насмееме

Многу смеење  не ќе е на арно но бар ке се изнасмееме додека можемесреќа

-------------

Датум на внесување: 20.Јуни.2010 во 13:08

Ако ми го правите ова намерно , ДА ВИ Е СРАМ

Da, optimizmot gi pridvizhuva neshtata, ...

Да се биде оптимист, во типичен смислата на светот, во крајна линија значи еден очекува на најдобар можен исход од која било дадена ситуација.

http://en.wikipedia.org/wiki/Optimism - Малку барем прочитајте нешто , малку барем .

Разбирање дека сите работи и настани во светот, видени од нивните најдобри страни, во розова боја, една филозофска студија на кои овој свет е најдобриот од сите можни светови (Лајбниц), Сл. тенденција да ги гледам работите од нивната најдобра страна, спротивно - песимизам .

I sega, deka kje prochitame definicii, se' kje razjasnime.
Neli gledash deka se izgubivme vo prevodot :)

Muabetot e deka pozitivnata misla, "ochekuvanjeto na najdobar mozhen ishod od dadena situacija" navistina ja pridvizhuva energijata vo toj pravec, oti nashiot um se programira isto kako i kompjuterot! Kako go programirash, toj taka realizira.

E sega, prashanje e vo doziranosta... samo optimizam bez realni resursi, nishto ne ostvaruva- e odenje sproti vetar.
Skeptichnosta mozhe da bide bash reality check.

Датум на внесување: 20.Јуни.2010 во 13:15
"ochekuvanjeto na najdobar mozhen ishod od dadena situacija" navistina ja pridvizhuva energijata vo toj pravec

Мислам дека тоа е МИТ а не вистина .

Друго ги придвижува нештата , ОПТИМИЗМОТ е само поглед како тоа ќе заврши , и ништо повеќе .

Датум на внесување: 20.Јуни.2010 во 13:17
A pomislata deka neshto dobro kje zavrshi, ne e prizdvizhuvachka? намигнување

Датум на внесување: 20.Јуни.2010 во 13:19

A pomislata deka neshto dobro kje zavrshi, ne e prizdvizhuvachka? намигнување

Не , тоа е само желба ДОБРО ДА ЗАВРШИ

Датум на внесување: 20.Јуни.2010 во 13:23
Morash da imash ideja kade odish za da se pridvizhish. Inaku, kade kje lutash?намигнување

Датум на внесување: 20.Јуни.2010 во 13:37

Morash da imash ideja kade odish za da se pridvizhish. Inaku, kade kje lutash?намигнување

Хм , не верувам дека “ идејата “ не води низ животот .
Мислам , верувам дека во најголем дел е тоа ПОТРЕБАТА .

Датум на внесување: 20.Јуни.2010 во 13:46

A shto e potrebata, bez konkretna ideja za nejzino zadovoluvanje?
Na primer, postoi potreba ( edna od najprimarnite) za sigurnost, i povisoka za samoaktuelizacija.

Tie dve se zdruzhuvaat na primer, vo izborot na profesija, ili ushte povekje vo izborot na realizacija na kariera.
Dali kje odgovorish na ovoj ili onoj oglas?
Dali kje pochesh svoj privaten proekt?
Dali kje zaminesh vo stranstvo ili tuka?
Dali voopshto kje go rabotish ona shto ti e profesija?
itn.

Toa se konkretni idei, za da se realiziraat, se gradi ideja vo glava kako toa kje izgleda-kade sakame da stigneme.
Pa, shto veli renatax, pravish tri pati meri, ednash sechi:)

Датум на внесување: 20.Јуни.2010 во 13:47

Без идеја, нема да имаш ниту потреба да направиш нешто. Нема водилка без идеја.

Датум на внесување: 20.Јуни.2010 во 13:52
Професијата не е плод на идеја , она се раѓа како потреба за егзистенција .

Датум на внесување: 20.Јуни.2010 во 13:54
Мотивот или потребата ,се факори од кои се раѓаат идеите.

-------------

Датум на внесување: 20.Јуни.2010 во 13:54
Не, се раѓа како плод на креативноста во нас. Што ми треба мене моментално? Ништо, се имам што ми е потребно за егзистенција и за многу други работи.

Ама, тоа не ме спречува да мислам, да створам идеја.

Датум на внесување: 20.Јуни.2010 во 14:00

Profesijata samo kako profesija ne e, nejziniot izbor za lichnosta, i nejzinata realizacija za lichnosta e.

Pa da, toa e najosnovnata potreba-potreba za sigurnost, materijalna, egzistencijalna.

Shto bi bilo dokolku site bi funkcionirale samo zadovoluvajkji ja samo taa, primarna potreba?
Kade e povisokata potreba niz profesijata da se realizirash sebesi, svoite potencijali i sposobnosti..i ushte povekje, da se ostvarish sebesi?

Poentata e, potrebite se zaednichki...kako kje gi zadovolime, e prasanje na lichen izbor.

Датум на внесување: 20.Јуни.2010 во 14:05
Некои се толку затворени во својата глувчешка дупка, од која толку малку се гледа, што дури и кога ќе го видат крајот на раскрсницата, мислат дека го виделе целиот свет.

Датум на внесување: 20.Јуни.2010 во 14:14

Profesijata samo kako profesija ne e, nejziniot izbor za lichnosta, i nejzinata realizacija za lichnosta e.Pa da, toa e najosnovnata potreba-potreba za sigurnost, materijalna, egzistencijalna.Shto bi bilo dokolku site bi funkcionirale samo zadovoluvajkji ja samo taa, primarna potreba?Kade e povisokata potreba niz profesijata da se realizirash sebesi, svoite potencijali i sposobnosti..i ushte povekje, da se ostvarish sebesi?Poentata e, potrebite se zaednichki...kako kje gi zadovolime, e prasanje na lichen izbor.

Сега пишувам според личното искуство .

Немало човек кој имал повеќе идеи од мене , ама буквално опседнат со “ практични решенија “ , “ начин за добра заработка “ и сл.
Реалниот живот ми покажал дека не е се како што сум замислил , дека треба да се престане да се “ ФАНТАЗИРА “ , дека треба да се насочиш во една област , да наоѓаш решенија кога за тоа ќе имаш потреба , кога ќе имаш конкретен проблем .

Еуфоријата ( оптимизмот ) е погубна , не практична .
Скептицизмот е по реален , подоходовен

Датум на внесување: 20.Јуни.2010 во 14:17
Лошо е кога ентузијазмот ќе го изгуби некој човек.

Не ми е битно колку идеи ќе се покажат погрешни, нереализирани, битно ми е една (или повеќе голема%20насмевка) да ја реализирам, ама да вреди.

Датум на внесување: 20.Јуни.2010 во 14:28

Лошо е кога ентузијазмот ќе го изгуби некој човек.Не ми е битно колку идеи ќе се покажат погрешни, нереализирани, битно ми е една (или повеќе голема%20насмевка) да ја реализирам, ама да вреди.

Уф , погрешно .

Не се јавува проблемот во исправноста на идејата туку во реализацијата , ДАЛИ ТАА Е ОСТВАРЛИВА .

Датум на внесување: 20.Јуни.2010 во 14:32

Лошо е кога ентузијазмот ќе го изгуби некој човек.Не ми е битно колку идеи ќе се покажат погрешни, нереализирани, битно ми е една (или повеќе голема%20насмевка) да ја реализирам, ама да вреди.

Уф , погрешно .

Не се јавува проблемот во исправноста на идејата туку во реализацијата , ДАЛИ ТАА Е ОСТВАРЛИВА .

Читај добро, не спомнав никаде дали е исправна некоја идеа. Исправност нема во моите реченици.

Датум на внесување: 20.Јуни.2010 во 14:33
Да , заборавив кој си .

Извини !

Не ми е битно колку идеи ќе се покажат погрешни,

Датум на внесување: 20.Јуни.2010 во 14:37
Ако сакаш да си тупиш цел ден, повели можеш, темата е само твоја.

Лошо е кога ентузијазмот ќе го изгуби некој човек.

Не ми е битно колку идеи ќе се покажат погрешни, нереализирани, битно ми е една (или повеќе голема%20насмевка) да ја реализирам, ама да вреди.

Само не ми кажувај дека она што го читаш, го разбираш.

P.S. Ако една идеја е реализирана, тогаш таа е остварлива. Тогаш, не гледам дека твојот коментар беше потребен, кога се е веќе јасно што е реализација.

Датум на внесување: 20.Јуни.2010 во 14:41

Немало човек кој имал повеќе идеи од мене , ама буквално опседнат со “ практични решенија “ , “ начин за добра заработка “ и сл.
Реалниот живот ми покажал дека не е се како што сум замислил , дека треба да се престане да се “ ФАНТАЗИРА “ , дека треба да се насочиш во една област , да наоѓаш решенија кога за тоа ќе имаш потреба , кога ќе имаш конкретен проблем .

Vaka mozhe-do nekade :)
Mene ne mi se dopagjaat ekstremnostite... намигнување
Chovek ne treba da prestane da sonuva... no pritoa ne treba da izgubi kontakt so tloto pod nozete :)
t.e. Dali e toa ostvarlivo, i kako? i,
Dali toa navistina mi treba i go sakam?

Датум на внесување: 20.Јуни.2010 во 14:46

Vaka mozhe-do nekade :)Mene ne mi se dopagjaat ekstremnostite... намигнувањеChovek ne treba da prestane da sonuva... no pritoa ne treba da izgubi kontakt so tloto pod nozete :)t.e. Dali e toa ostvarlivo, i kako? i, Dali toa navistina mi treba i go sakam?

Во реалниот живот секогаш ќе ги решаваш проблемите кои те засегаат . Не вреди да се мисли како до повеќе протеини во исхраната на свињите ( една од моите опсесии , минати )

Датум на внесување: 20.Јуни.2010 во 15:13

Во реалниот живот секогаш ќе ги ги решаваш проблемите кои те засегаат . Не вреди да се мисли како до повеќе протеини во исхраната на свињите ( една од моите опсесии , минати )

Aha...ama dali toa kje bide dovolno za da ne zadovoli? hmmmразмислување

Svinjite go zasluzhuvaat najdobroto!

Датум на внесување: 20.Јуни.2010 во 15:27

Ne e tochno.

1. Ne mora da merime, rabotata sigurno kje uspee - optimist

2. Tri pati kje izmerime pred da isecheme - realist

3. Eve i pet pati da merite, kje vidite deka rabotata najverojatno nema da uspee - skeptik

5. Ne si gubite vreme so nikakvi merenje, rabotata ne ja biva - pesimist

-------------

Датум на внесување: 20.Јуни.2010 во 16:25

Реалист со доза на претпазливост(скепса) .

-------------

Постирано од: Joshua_Tree
Датум на внесување: 20.Јуни.2010 во 16:45
Aha obavezno...kade go ima toa?

-------------
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes

Датум на внесување: 20.Јуни.2010 во 17:17

2. Tri pati kje izmerime pred da isecheme - realistРеалист со доза на претпазливост(скепса) .

Skepticizam ne e pretpazlivost, tuku somnevanje.

Realistot e pretpazliv i po toa se razlikuva od optimistot.

-------------

Датум на внесување: 20.Јуни.2010 во 17:34

Во реалниот живот секогаш ќе ги ги решаваш проблемите кои те засегаат . Не вреди да се мисли како до повеќе протеини во исхраната на свињите ( една од моите опсесии , минати )
Aha...ama dali toa kje bide dovolno za da ne zadovoli? hmmmразмислувањеSvinjite go zasluzhuvaat najdobroto!

Прашање е дали ти ќе можеш да ги задоволиш РЕБОТНИТЕ потреби со твојата досетливост , инвентивност =( ИДЕИ ) .
Скептицизмот секогаш ќе те враќа повторно “ да измериш “ .

Датум на внесување: 20.Јуни.2010 во 17:37

Ne e tochno.

1. Ne mora da merime, rabotata sigurno kje uspee - optimist

3. Eve i pet pati da merite, kje vidite deka rabotata najverojatno nema da uspee - skeptik

5. Ne si gubite vreme so nikakvi merenje, rabotata ne ja biva - pesimist

Не си разбрал вицот .

Не се мери за да успее работата туку за да пресечеш точно

Датум на внесување: 20.Јуни.2010 во 17:41
А ако успее работата, тоа значи дека си пресекол точно. газење%20од%20смеење

Мајко моја, кои буквалисти, читачи и обрнувачи само на едно зборче постојат на форумов.изненадување

Датум на внесување: 20.Јуни.2010 во 17:44

Мајко моја, кои буквалисти, читачи и обрнувачи само на едно зборче постојат на форумов.изненадување

Ти си изненаден дека постојатзбунетосттоа значи дека си се сомневал, а сомневањето езбунетост

-------------

Датум на внесување: 20.Јуни.2010 во 17:48

Ти си изненаден дека постојатзбунетосттоа значи дека си се сомневал, а сомневањето езбунетост

Не сум изненаден, знам дека постојат. Ако сум бил изненаден, тоа би значело дека не сум знаел.

А бидејќи сум знаел, тоа значи дека ти...хи,%20хи...

Датум на внесување: 20.Јуни.2010 во 17:49

- I da presechesh tochno, shansite se deka rabotata nema da uspee - reche skeptikot, hranejki si ja suetata so mislata deka sepak so intelektualiziranje kje im pokazhi na site deka e najmudriot megju niv. Mu beshe mnogu jasno deka ako rabotata ne uspee kje im predochi na site deka bil vo pravo, a ako eventualno uspee kje im kazhe deka toj sepak ne bil pesimist i nikogash ne tvrdel deka nema da uspee.

Egoto zadovolno se smeshkashe na postavenata strategija znaejki deka vo bilo koja situacija, sekogash kje bide vo pravo.

-------------

Датум на внесување: 20.Јуни.2010 во 17:52

Не сум изненаден, знам дека постојат. Ако сум бил изненаден, тоа би значело дека не сум знаел.

А бидејќи сум знаел, тоа значи дека ти...хи,%20хи...

нека%20ти%20е%20срамНе, не ти сам си кажа дека си изненаден не јас.голема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 20.Јуни.2010 во 17:53

- I da presechesh tochno, shansite se deka rabotata nema da uspee - reche skeptikot, hranejki si ja suetata so mislata deka sepak so intelektualiziranje kje im pokazhi na site deka e najmudriot megju niv. Mu beshe mnogu jasno deka ako rabotata ne uspee kje im predochi na site deka bil vo pravo, a ako eventualno uspee kje im kazhe deka toj sepak ne bil pesimist i nikogash ne tvrdel deka nema da uspee.

Egoto zadovolno se smeshkashe na postavenata strategija znaejki deka vo bilo koja situacija, sekogash kje bide vo pravo.

Како беше поделбата ?

Оптимист
Реалист
..............Скептик
Песимист

Мислам дека на СКЕПТИКОТ не му е место во тоа друштво

Скептик

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk