Олесни ја душата, чедо
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: Право на личен избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=20196
Датум на принтање: 11.Мај.2025 во 11:30 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Олесни ја душата, чедо
Постирано од: maria_magdalena
Наслов: Олесни ја душата, чедо
Датум на внесување: 25.Септември.2009 во 21:12
И оваа тема ја замислив како несериозно-сериозна. Понекогаш не тишти грижа на совест, за нешто што сме рекле или направиле, сме повредиле некого случајно или намерно, а се каеме.
Гревовите треба ги исповедаме на Бог но и еден на друг.
Исповеддта ја исцелува душата, со неа стануваме посвесни за грешката, и пред се мора да си простиме себе (инаку ќе останеме заглавени на грешката и таа како расипана лента ќе го подјадува нашиот живот, било како постојана грижа на совест, која може да прерасне во депресија).
Еве ви ја исповедалната, па повелете (никој нема да ве слушне, а ќе си ја олесните душата), напишете било што ви тежи на душичката, постаро, поново...

------------- МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
Коментари:
Постирано од: DDarko
Датум на внесување: 25.Септември.2009 во 21:16
Mislish da se ispovedame ovde?
Eeee, pa ako e taka izgleda najmnogu postovi ke imam na temata!
-------------
|
Датум на внесување: 25.Септември.2009 во 21:26
DDarko напиша:
Mislish da se ispovedame ovde?
Eeee, pa ako e taka izgleda najmnogu postovi ke imam na temata! |
Ајде па ти, какви гревови имаш, дете си, туку така ми беше збор да си ја олеснуваме душичката.
|
Постирано од: spiros
Датум на внесување: 25.Септември.2009 во 21:33
Многу луѓе и животни повредило моето несвестно его, а некои дури и крвареле од него.
Ах кога би можеле да погледнат во срцето мое грешно - како Господ што гледа - и да видат како ми е криво и жал за тоа!
О БОЖЕ, дај ми срце ново и Дух Светол сочувствителен а цврст
Да можам да Го следам Твоето живо Слово
Достојно да го понесам мојот крст!
------------- https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace, we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!
|
Датум на внесување: 25.Септември.2009 во 21:34
Еве јас ќе почнам...
Ова прво ми паѓа на памет.
Пред некое време, продавачката во маркетот по грешка не ми наплати еден артикл. Јас знаев дека треба да и кажам, но се направив на Тошо, додека срцето возбудено ми потчукуваше од она како да речам, позитивен адреналин како дете кога ќе напрацев беља.
После ми беше така, срам од себе.
Дали е тоа кражба? Кој и е крив што не видела?
|
Датум на внесување: 25.Септември.2009 во 21:36
spiros напиша:
Многу луѓе и животни повредило моето несвестно его, а некои дури и крвареле од него.
Ах кога би можеле да погледнат во срцето мое грешно - како Господ што гледа - и да видат како ми е криво и жал за тоа!
Се гледа дека искрено се каеш, а Бог токму тоа го бара, искрено каење, а не само да се изрецитира “Господе направив тоа и тоа“... без вистинско каење-нема простување.
|
|
Датум на внесување: 25.Септември.2009 во 21:52
Maria_Magdalena eve shto grevovi imam jas, istoto shto go ima i spiros, istite misli koj go machat nego me machat i mene, go znam toa, mozham da zamislam koj prashanja nemu mu se javuvaat najchesto vo glava i na koj nachin razmisluva! Od mene i nego golema razlika i nema bash!
Grevche moe shto chesto ne znam da se iskontroliram, pa eksplodiram so pcovki i navredi kon nekogo shto ne e grevche tuku grevishte, drugo, ne stabilen sum na Patot, chesto se sluchuva da skrenam levo ili desno...
-------------
|
Постирано од: Rita.MD
Датум на внесување: 26.Септември.2009 во 14:23
Forgive me father for I have sinned...
(католичката веријанта)
------------- A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
|
Датум на внесување: 26.Септември.2009 во 14:41
Денес, му го пребарав џебот на фармерките на маж ми, не дека имам некоја причина, просто ми дојде така, му буричкав по некои ливчиња што запишувал, избројав колку пари донел, ама не-не земав ни денар.
|
Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 26.Септември.2009 во 16:16
maria_magdalena напиша:
Денес, му го пребарав џебот на фармерките на маж ми, не дека имам некоја причина, просто ми дојде така, му буричкав по некои ливчиња што запишувал, избројав колку пари донел, ама не-не земав ни денар.
|
"Денес, му го пребарав џебот на фармерките на маж ми..."
"... не дека имам некоја причина, просто ми дојде така..."
"... ама не-не земав ни денар."
Ova beshe dobro!
Mozhe slobodno da se prefrli vo temata za verski shegi.
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Постирано од: Majkl
Датум на внесување: 26.Септември.2009 во 18:04
maria_magdalena напиша:
Еве јас ќе почнам...Ова прво ми паѓа на памет.Пред некое време, продавачката во маркетот по грешка не ми наплати еден артикл. Јас знаев дека треба да и кажам, но се направив на Тошо, додека срцето возбудено ми потчукуваше од она како да речам, позитивен адреналин како дете кога ќе напрацев беља.После ми беше така, срам од себе.Дали е тоа кражба? Кој и е крив што не видела?
| Порано ми се имаше и мене слично случено, и слично реагирав - си ќутев. Но потоа кога и мене ми се случи пред некоја година за малце истото, добро подразмислив.
И во ваквите ситуации треба да се раководиме според Исусовата Проповед на Гората. Зошто продавачката не видела тоа е помеѓу нејзе и Бог, нашиот небесен Отец. Ние треба нашата греда секогаш да си ја наоѓаме и таа да ја чистиме.
Исус вели: „Она што сакаш тебе да ти го прават, прави им го ти на другите!„. Да се ставиме свесно во улогата на продавач земајќи го во предвид ова Исусово упатство. Дали би сме сакале нам некој да ни ја преќути нашата грешка при наплатата? Тоа под околности би можело да доведе до натамошни непријатности, на пр. артиклот да мораме да се плати од сопствената дневница или плата, да се трпи евентуално раздразнетиот шеф кој можеби од тоа прави цела трагедија а работникот мора да го трпи тоа психички, или можеби ќе се обвинува себе си како може да биде толку слеп и глуп и тн... А тоа муштеријата можеше да го спречи доколку се поставеше праведно: јас земав толку и толку артикли и истите си ги плаќам.
Јас повеќе не ќутам во такви ситуации, макар да се работи и за еден денар. Имено, и јас би сакал со мене фино и чесно да се постапува - оттогаш натака многу почесто ми се случува да добијам нешто бесплатно или повеќе од она што сум го платил, одработил и сл. но со свесно знаење на другиот. Сепак се исплати да се трудиме да живееме според божествените принципи.
|
Постирано од: kejt-d-grejt
Датум на внесување: 26.Септември.2009 во 18:10
уште пред десетина години, една муштеривка ми плаќаше и ми даде 5000 - цела јас сум и вратила кусур и сум ја ставила и 5000ката во кесата жената се врати по пола час а не мораше, јас не ја познавав а во тоа време 5000 ден беше половина моја плата
|
Постирано од: Omar
Датум на внесување: 26.Септември.2009 во 18:29
pred nekoe vreme vo edna prodavnica imase promcija na cigari... trebase da kupis edna kutija i drugata ja dobivas gratis.... ama vo guzvata jas ja zedov samo gratisot lazejki ja promoterkata deka sum kupil veke edna kutija.... mi bese malku nezgodno ama....
-------------
|
Датум на внесување: 26.Септември.2009 во 19:57
Omar напиша:
pred nekoe vreme vo edna prodavnica imase promcija na cigari... trebase da kupis edna kutija i drugata ja dobivas gratis.... ama vo guzvata jas ja zedov samo gratisot lazejki ja promoterkata deka sum kupil veke edna kutija.... mi bese malku nezgodno ama....
|
Ич да не ти биде, ете не си бил сам овде... Затоа учиме, се подобруваме, се олеснуваме на темава .
|
Датум на внесување: 26.Септември.2009 во 21:32
Rita.MD напиша:
(католичката веријанта)
 |
Za ova li mi veleshe ti na mene za topokot na messenger, da napisham for, pa toa beshe od ateistichki karakter ne od rimo - katolichki!
-------------
|
Датум на внесување: 27.Септември.2009 во 00:40
DDarko напиша:
Rita.MD напиша:
(католичката веријанта)
 | Za ova li mi veleshe ti na mene za topokot na messenger, da napisham for, pa toa beshe od ateistichki karakter ne od rimo - katolichki! |
Хаха... сме се разбрале.
------------- A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
|
Датум на внесување: 27.Септември.2009 во 15:17
Утрово мајка ми ми се јави да ме потсети дека е празник, и дека е пост, а башка да не вклучувам машина и да не работам .
Како да ми кажа-прави се обратно од тоа .
Несвесно, појадував бурек со јогурт , па пиев кафе (нес со млекце) а потоа ја пуштив машината зашто времето е сончево, а деца како деца се знае, куп алишта ...
Испеглав еден куп, а потоа си каснав парче торта од вчерашниот роденден на ќерка ми (Гријажот од Канела )...
Потоа ми текна што направив па си реков, каков непрокопсаник и невоцрковен човек сум била...
Но...Бог е голем. Нели?
|
Датум на внесување: 27.Септември.2009 во 15:19
|
Постирано од: al__ISLAM
Датум на внесување: 27.Септември.2009 во 17:48
i sto prestavuva ova slika
|
Датум на внесување: 27.Септември.2009 во 18:25
al__ISLAM напиша:
i sto prestavuva ova slika |
Една слика=1000 збора.
Бог ги слуша нашите исповеди.
|
Постирано од: Lithium
Датум на внесување: 27.Септември.2009 во 18:36
Понекогаш ми се случува да чепкам во компјутерот на брат ми кога не е дома, да му пребарувам низ разни фалјови и фолдери, просто од љубопитност, а знам дека се лути кога правам така и знам дека не смеам бидејќи тој мојот компјутер не го ни вклучува. Или пак, понекогаш се вклучувам на мсн-то на сестра ми ( и ја знам лозинката ) и чепкам по мејловите. Знам дека не треба така, и навистина не е фер да чепкам по туѓа приватност, знам и јас како би се чувствувала да сум на нивно место, ама пуста љубопитност.... се` ме интересира, се` сакам да знам 
|
Датум на внесување: 27.Септември.2009 во 19:07
maria_magdalena напиша:
Утрово мајка ми ми се јави да ме потсети дека е празник, и дека е пост, а башка да не вклучувам машина и да не работам .
Несвесно, појадував бурек со јогурт , па пиев кафе (нес со млекце) а потоа ја пуштив машината зашто времето е сончево, а деца како деца се знае, куп алишта ...
Испеглав еден куп, а потоа си каснав парче торта од вчерашниот роденден на ќерка ми (Гријажот од Канела )...
Потоа ми текна што направив па си реков, каков непрокопсаник и невоцрковен човек сум била...
Но...Бог е голем. Нели?
|
Traj ne spomnuvaj, nemam kontrola nitu jas za rabota ili ishrana... Bash vo nedela mi se pogodi mrsno, bash vo nedela poveke i poveke rabota, a takov sum dvapati da mi se kaze ne davam...
-------------
|
Датум на внесување: 27.Септември.2009 во 19:13
spiros напиша:
|
Исто, многу луѓе сум повредил, но не со крв. А животни, само една мачка до сега од балконот ја фрлив од нервоза и и го скршив 'рбетот и задните нозе. Толку мило и убаво Божјо создание беше мачето, а ете, не чесниот тогашен атеист го фрли без милост. Господи помилуј не.
-------------
|
Датум на внесување: 27.Септември.2009 во 21:46
maria_magdalena напиша:
Утрово мајка ми ми се јави да ме потсети дека е празник, и дека е пост, а башка да не вклучувам машина и да не работам .Како да ми кажа-прави се обратно од тоа .Несвесно, појадував бурек со јогурт , па пиев кафе (нес со млекце) а потоа ја пуштив машината зашто времето е сончево, а деца како деца се знае, куп алишта ...Испеглав еден куп, а потоа си каснав парче торта од вчерашниот роденден на ќерка ми (Гријажот од Канела )...Потоа ми текна што направив па си реков, каков непрокопсаник и невоцрковен човек сум била...Но...Бог е голем. Нели?
|
Марија, еве сега го читав твојот пост а и женами домене исто. Таа ми кажа дека девојката на комшивчето(18 годишна Марија) денес постела а и најверојатно неработела.
Јас би сакал само на следново да потсетам:
Така некој разликува еден ден од друг, а некој друг, пак, сите денови ги смета еднакви. Секој нека биде наполно уверен во своето мислење.
Оној што ги разликува деновите, ги разликува за Господ; и кој не ги разликува деновите, за Господ не ги разликува. Кој јаде, за Господ јаде, зашто Му благодари на Бога; и кој не јаде, за Господ не јаде и Го фали Бога.
(Римјаните 14:5 - 6)
------------- https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace, we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!
|
Датум на внесување: 27.Септември.2009 во 22:12
Spiros, поздрав и Божји Благослов до цело твое семејство , па на поубав коментар навистина не можев да се надевам...
Навистина е така, како само ти текна на овој цитат
|
Постирано од: izvoren
Датум на внесување: 27.Септември.2009 во 22:16
maria_magdalena напиша:
|
Абе нема врска ова со Христовото учење.
------------- Исус и рече: „Нeли ти реков дека ќе ја видиш Божјата слава, ако веруваш?”
|
Датум на внесување: 27.Септември.2009 во 22:31
maria_magdalena напиша:
Spiros, поздрав и Божји Благослов до цело твое семејство , ...
|
Амин, Марија, Амин! БОЖЈИ Благослов и до твоето семејство - и сите други семејства - а посебно до черкичката, славеничка!
Среќна,долговечна и вечна да е во Христа!
АМИН
|
Датум на внесување: 28.Септември.2009 во 20:59
izvoren напиша:
maria_magdalena напиша:
|
Абе нема врска ова со Христовото учење.
|
Има со Православното, а Православното е Христово што значи, олесни си ја душичката овде или не одрекувај дека нема врска, вие кога постите ниту малку не јадете, а да не зборувам за адвентистите ( саботарите ) во сабота...
|
Датум на внесување: 28.Септември.2009 во 22:55
DDarko напиша:
izvoren напиша:
maria_magdalena напиша:
| Абе нема врска ова со Христовото учење. | Има со Православното, а Православното е Христово што значи, олесни си ја душичката овде или не одрекувај дека нема врска, вие кога постите ниту малку не јадете, а да не зборувам за адвентистите ( саботарите ) во сабота... |
Да, ама ние постиме според нашиот избор, заедно со молитва, а не затоа што така пишува во верскиот календар или попо така вели.
|
Датум на внесување: 28.Септември.2009 во 23:08
DDarko напиша:
Исто, многу луѓе сум повредил, но не со крв.А животни, само една мачка до сега од балконот ја фрлив од нервоза и и го скршив 'рбетот и задните нозе. Толку мило и убаво Божјо создание беше мачето, а ете, не чесниот тогашен атеист го фрли без милост. Господи помилуј не. |
Во мојот живот имам убиено едно маче пред 20 години и до ден денешен - БОГ мие сведок - се каам и жалам за тоа, ...!
Доста луѓе сум повредил, неколкумина луѓе сум удрил, некои од ними дури и сум раскрварил ... само во еден случај душичето што од моето его крвареше не беше православно, туку сунитче!
Искрено жалам и се страмам!!
БОГ Милостив да прости секому и да нѐ чува и брани од искушенијата на лукавиот.
АМИН
|
Постирано од: Lithium
Датум на внесување: 01.Октомври.2009 во 22:14
Вчера излажав. Зошто? Само за да си го спасам задникот и да не викаат на мене. Денес во еден разговор излажав пак, мала лага, ништо значајно ама лага беше. Си реков: ``Што мора таа да знае каква маана си имам јас.`` и ја излажав. Лоша сум нели? 
|
Датум на внесување: 01.Октомври.2009 во 22:18
Литиум што мислиш Христијаните не смеат да лажат за да се спасат, еве па и јас лажам признавам, на пример професор за домашна, некогаш не станам кога каже кој нема домашно да стане, дали сум бил јас пред вратата и дали сум гледал да не иде професорот тогаш излажам, едноставно за такви работи немај галје, освен ако не сакаш со тебе да завладее хаосот како што рече овој заборавив, леле, ПРАВДОЉУБЕЦ, на титула што има...
-------------
|
Постирано од: Anarchy
Датум на внесување: 01.Октомври.2009 во 22:48
maria_magdalena напиша:
Но...Бог е голем. Нели?
|
(Ova od postari go imam slushnato) "Rabotel nekoj hristijanin na niva na praznicen den. Pominal negov soselanec i go iskaral deka na praznik - Bozji den ne se raboti"
-Koj od ovie dvajca napravil pogolem grev?
-------------
|
Датум на внесување: 01.Октомври.2009 во 23:32
Toj што не работел.
Оваа гачка е всушност Библиска импликација кога Исус е обвинет за исцелување во Сабота. Секој ден е добар за правење добро дело, а штом Исус тоа ни го кажал, кому треба да му веруваме повеќе? На некој што не соблазнува да не работиме?
Ако го оставам купот алишта, и утре детето нема чиста униформа за училиште, дали Исус ќе ми рече “Браво мила што го остави детето мифка, и што си направи добро дело легајќи“...
Во Недела/Празник секако треба да се најде време за одмор и славење на Бог (одење во црква), но ако при тоа се стори еншто убаво...уште поарно.
Но не значи дека сум во право, да видиме другите што мислат (Има една тема “Денес е празник-не се пере“)
|
Датум на внесување: 02.Октомври.2009 во 16:28
spiros напиша:
DDarko напиша:
Исто, многу луѓе сум повредил, но не со крв.А животни, само една мачка до сега од балконот ја фрлив од нервоза и и го скршив 'рбетот и задните нозе. Толку мило и убаво Божјо создание беше мачето, а ете, не чесниот тогашен атеист го фрли без милост. Господи помилуј не. |
Во мојот живот имам убиено едно маче пред 20 години и до ден денешен - БОГ мие сведок - се каам и жалам за тоа, ...!
Доста луѓе сум повредил, неколкумина луѓе сум удрил, некои од ними дури и сум раскрварил ... само во еден случај душичето што од моето его крвареше не беше православно, туку сунитче!
Искрено жалам и се страмам!!
БОГ Милостив да прости секому и да нѐ чува и брани од искушенијата на лукавиот.
АМИН
|
За животно не се и толку замарам, но за човек ми е жал. Едно е животно друго е човек, често се случува да се степам со некој другар, не со непријател туку со другар, не знам тоа ми е навика. И јас се каам поради тоа нормално е без разлика дали е некој верник или не.
-------------
|
Постирано од: Blagoj_s
Датум на внесување: 04.Октомври.2009 во 23:09
Nikade vo Biblijata Bog ne zapoveda nitu pak bara od lugeto da odat kaj svestenik vo ispovedalna i tamo, pred uvoto na smrtni luge, da gi , ispovedaat svoite grevovi, ponizuvajki se na toj nacin sebesi.
Grev pred Boga pravat svestenicite sto si dozvoluvaat sebesi takva sloboda i drskost da se poigruvaat so neupatenosta na vernicite i da gi podjarmuvaat i ponizuvaat povikuvajki gi vo ispovedalna da gi ispoveduvaat svoite grevovi pred niv, prezemajki uloga na zastapnici megu niv i Boga . Ne dopuslivo e tie [svestenicite] da im gi prostevaat grevovite na gresnicite ili istite tie da im gi prenesuvaat na Hristos. Nim nikoj ne im dal pravo da igraat uloga na posrednici, pravo na toj nacin da se zastapuvaat za vernicite pred Boga,zasto " edeen e Bog, i eden e Posrednikot megu Boga i lugeto-Covekot Isus Hristos, koj se dade sebesi kako otkup za site"[1Timotej 2,5.6].Kako mozeme i kako smeemeovo stih da go razbereme poinaku.
Isus Hristos e nas edinstven svestenik i pravosvestenik i samo Toj se " dade sebesi za otkup za site", sto znaci , samo Toj ima pravo izaslugi da prosteva grevovi- i nikoj drug.
Nemu ne mu se potrebni nikakvi pomosinici i asistenti pri izvrasuvanjeto na taa sluzba.
Svestenikot treba da go upati vernikot ne vo ispovedalna , da se ispoveda pred nego , tuku vo kled, nasamo, daleku od ocite i usite na koe i dae zivo sozdanie, da mu gi ispoveda svote grevovi direkno na nebesniot Svestenik, Hristos.
------------- www.myspace.com/sblagoj
|
Датум на внесување: 04.Октомври.2009 во 23:11
Денес е недела, а јас цел ден препишувам лекции...
-------------
|
Датум на внесување: 04.Октомври.2009 во 23:18
Ја заокружив сумата која вредно ја шпарав и ја чував во звучникот, знајна, само мене. 
Се преслушав, и заклучив:не , не сум себична зради тоа- не беше на ничија сметка. 
Жената ионака мора да си има црн фонд.
А мажот не мора да знае се, нели?
Утре одам на јуриииииииииииииш!!!!
|
Постирано од: KINGDAVID
Датум на внесување: 04.Октомври.2009 во 23:35
maria_magdalena напиша:
<font size="2" color="#000099">Ја заокружив сумата која вредно ја шпарав и ја чував во звучникот, знајна, само мене. Се преслушав, и заклучив:не , не сум себична зради тоа- не беше на ничија сметка. Жената ионака мора да си има црн фонд. А мажот не мора да знае се, нели? Утре одам на јуриииииииииииииш!!!!
|
Cedo Bozje, cela Makedonija znae deka utre odis na jurish. Aaaaaaaaa zeni zeni, crni fondovi, opasna rabota . Hahah da mu e strav na covek da se zeni
P.S. Se seguvam pomalku Maria Magdalena. Pozdrav
|
Постирано од: Pravoslavie
Датум на внесување: 05.Октомври.2009 во 00:50
секој нека процени за себе: кога целата Црква се собира да Го фали и слави Бога заеднички и да се причести со Неговото Тело и Крв, дали е во ред тој/таа да си седи дома, да си гледа филмови, да си слуша музика, да си работи, да си сурфа на интернет, да се излежува, да мрзеливува...? 
|
Датум на внесување: 05.Октомври.2009 во 23:57
Pravoslavie напиша:
секој нека процени за себе: кога целата Црква се собира да Го фали и слави Бога заеднички и да се причести со Неговото Тело и Крв, дали е во ред тој/таа да си седи дома, да си гледа филмови, да си слуша музика, да си работи, да си сурфа на интернет, да се излежува, да мрзеливува...?
|
Погорново беше напишано заедно со еден друг текст, кој за жал го имав по грешка пребришано, и за кој ме имаше “предизвикано“ maria_magdalena. Еве го сега повторно тоа што сакав да и’ го кажам.
maria_magdalena напиша:
Утрово мајка ми ми се јави да ме потсети дека е празник, и дека е пост, а башка да не вклучувам машина и да не работам.
Како да ми кажа-прави се обратно од тоа.
Несвесно, појадував бурек со јогурт, па пиев кафе (нес со млекце) а потоа ја пуштив машината зашто времето е сончево, а деца како деца се знае, куп алишта...
Испеглав еден куп, а потоа си каснав парче торта од вчерашниот роденден на ќерка ми (Гријажот од Канела)...
|
Најпрвин, да се јаде посна храна и да се пости се две дијаметрално различни работи. Постењето значи да се воздржуваме од задоволствата и со тоа да направиме повеќе место во душата за Христа, бидејќи задоволствата на овој свет тоа место во душата ни го запоседнуваат.
Тоа што си јадела несвесно нешто кое во себе содржи маснотии, не значи самото по себе дека си мрсела (некој антоним ми е ова за “постела“). Напротив, битно е дали си го уживала страсно и невоздржано јадењето и пиењето и си го сакала повеќе од Христа. Тоа прашање постави си го... И да си јадела посно гравче и на крај да си почувствувала “Леле, колку е добар гравов. Мх, мх, мх...“ не би ти се броело во пост, бидејќи своето задоволство и награда веќе си ги добила.
Во постот нема шаблон, нема правило. Има едно Предание според кое некогаш младиот монах, веројатно понесен од својата ревност, му кажал на својот старец: “Јас баш и навикнав и многу го засакав гравот, а месото ми одмиле.“ Тогаш старецот му рекол: “Тогаш ти за твојот пост нема да јадеш грав, туку месо.“ Разбираш maria_magdalena, така?
И уште едно нешто одговори си себеси, што е суштински важно не само во деновите во кои “експлицитно“ постиме: Дали тој ден или во било кој ден ние постиме на стомак, ама ги голтаме ближните? Дали озборуваме? Дали псуеме? Дали се ситиме на туѓата мака, а ги презираме успесите на нашиот брат/сестра? Дали внимателно се служиме со зборовите, кои ни се од Бога дадени, или ги истураме неконтролирано како од вреќа, без никакво внимание и благодарност?
Што се однесува до неделата и работењето... во Новиот Завет нема шаблон за ова... Ако денес сум читал Духовни книги, тогаш утре би работел она што ми е обврска. Ако денес сум работел, тогаш утре ќе читам. Дали е денес недела, или е сабота или е петок или е понеделник - воопшто не е важно. Важно е дали и колку сум ревнувал и сум копнеел и сум сакааааааааааааааал да се приближам до Бога и да впивам од Неговата Премудрост, Љубов, Совети, Пораки и БлагоДат. Ама процени за себе: кога целата Црква се собира да Го фали и слави Бога заеднички и да се причести со Неговото Тело и Крв, дали е во ред да си седиш дома, да си гледаш филмови, да си слушаш музика, да си работиш, да си сурфаш на интернет, да се излежуваш, да мрзеливуваш...? Не го упатувам ова со цел да би те осудувал (јас грешам прилично), туку да ти отворам, видик и начин на размислување иако сум прилично сигурен дека многу добро го разбираш тоа.
maria_magdalena напиша:
Но...Бог е голем. Нели?
|
Оваа реченица ти вреди алтан. И многу е добро што ова се случува на самиот крај. Зошто? Затоа што сеќавањето на Божјата Љубов и Милост ОТКАКО ќе згрешиме, ги спасува нашите души од тонењето во безнадежност дека би можело да ни биде простено. Но, добро е што ова не ти текнало на почеток. Зошто? Има една порака, која сум ја прочитал во некоја збирка на Поуки, каде што се вели: “Пред да згрешиме, демоните ни шепотат дека Бог Е Милостив“. Разбираш, така? 
|
Датум на внесување: 06.Октомври.2009 во 12:02
Разбирам, разбирам. Колку си само во право. Но токму затоа и ја отворив темава Исповедална, да се поправаме едни со други како што ни порачува Писмото
|
Датум на внесување: 06.Октомври.2009 во 12:05
А црниот фонд? Грев ли е што си тргам во звучникот ? Тие пак одат за општо добро, но сепак е црн фонд, и само МЕНЕ (и на Бог) знан фонд (а сега и на цел ИДИВИДИ-но ионака никој не ме знае)
(КингДавид, кога ќе ја запознаеш идната сопруга, земи шрафцигер и кажи и дека нешто и чкрипи звукот , па да видиш )
|
Постирано од: KINGDAVID
Датум на внесување: 06.Октомври.2009 во 12:28
maria_magdalena напиша:
А црниот фонд? Грев ли е што си тргам во звучникот ? Тие пак одат за општо добро, но сепак е црн фонд, и само МЕНЕ (и на Бог) знан фонд (а сега и на цел ИДИВИДИ-но ионака никој не ме знае)(КингДавид, кога ќе ја запознаеш идната сопруга, земи шрафцигер и кажи и дека нешто и чкрипи звукот , па да видиш )
|
Hahaha, znaci takva e rabotata a? OK, prvo da se zenam pa ke proveram Se po red neli
Pozdrav Maria Magdalence !
|
Датум на внесување: 06.Октомври.2009 во 12:29
|
Постирано од: Blagoj_s
Датум на внесување: 06.Октомври.2009 во 13:06
Decinja moi, ova vi go pisuvam za da ne gresite; i ako nekoj zgresi, imame Zastapnik pri Tatkoto; Isus Hristos, Pravednikot. Toj e zrtva pomirnica za nasite grevovi; ne samo za nasite, tuku i za grevovite na celiot svet.
------------- www.myspace.com/sblagoj
|
Датум на внесување: 06.Октомври.2009 во 13:28
Blagoj, овде се поправаме едни со други или се охрабруваме, а Бог е тој што ќе одлучи дал ќе ни прости или не.
|
Датум на внесување: 06.Октомври.2009 во 13:56
maria_magdalena напиша:
Разбирам, разбирам. Колку си само во право. Но токму затоа и ја отворив темава Исповедална, да се поправаме едни со други како што ни порачува Писмото
|
|
Постирано од: sneska_v
Датум на внесување: 07.Октомври.2009 во 14:00
prosti mi gospode sto pred tri meseca izlagav edno momce, lagata e golema , i nemam hrabrost da mu kazam
|
Постирано од: rabani
Датум на внесување: 08.Октомври.2009 во 19:52
kakvo je to doshlo vreme
i brat , brata vara,
shto nam rade loshih sluga
loshih gospodara.
pare daje, dushu krade
ljepo progovara
kuja iznjevara.
sve je majne srechnih dana
sloga i pravicena ,
na sve strane dizu glave
ptice rugavice,
a najdobri megu nama
idu u temninu
bjelo lice kriju.
a gde je vistina?
------------- DOAGA ISUS SO 200000 SVETII
ZA DA IM STAVI KRAJ NA SITE PROKLETII
|
Датум на внесување: 09.Октомври.2009 во 10:26
sneska_v напиша:
prosti mi gospode sto pred tri meseca izlagav edno momce, lagata e golema , i nemam hrabrost da mu kazam
|
ِНе си ставај на душа многу таква работа. А они нас кога не лажат?

|
Датум на внесување: 09.Октомври.2009 во 23:39
maria_magdalena напиша:
sneska_v напиша:
| ِНе си ставај на душа многу таква работа. А они нас кога не лажат?  |
Машкото лажење е навистина грозно и лицемерно, а женското ништо подобро!
Каде што владее лагата таму не живее Духот Христов, затоа браќа и сестри, само на ВИСТИНАТА да и дозволиме да живее во нас, како и што приликува на чедата Христови!
|
Постирано од: Момче Македонче
Датум на внесување: 09.Октомври.2009 во 23:49
Оче, немам „каса фискале“, ќе ми простиш ли?
------------- „Јас го разбирам светот како поле за културен натпревар меѓу народите“ - Гоце Делчев
|
|