Што можеме да направиме за Македонија?
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Македонија и Свет
Име на форумот: Политика и вести
Опис на форумот: Вести од МК, партии, скандали, протести...
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=19974
Датум на принтање: 06.Јуни.2025 во 01:14 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Што можеме да направиме за Македонија?
Постирано од: Diogen
Наслов: Што можеме да направиме за Македонија?
Датум на внесување: 31.Август.2009 во 23:26
„Не прашувај што твојата татковина може да направи за тебе, прашај што ти можеш да направиш за твојата татковина“ - Џон Ф. Кенеди...
Интересно размислување кое би можело да го пренесеме на нашиве услови на живеење. Многупати сум размислувал и дискутирал, што всушност очекуваме од Македонија, и за возврат што ние и даваме. Дали живееме како паразити, закачени на едно тело и цицаме крв додека жртвата не колабира.
Сите очекуваме „чуда“ од државата, сакаме социјална држава, еколошка држава, правна држава, економски силна држава. Но, една кратка листа од неколку прашања, ме фрлаат во мисла- можеме ли навистина, со минимален напор, да си создадеме убави услови на живеење?
Еве неколку од тие прашања:
1. Колку граѓани и правни субјекти затајуваат данок, прикажуваат лажни резултати за остварен профит, бегаат од фискализација, плаќање придонеси?
2. Колку граѓани цените во продавница ги гледаат во денари а веднаш ги претвараат во евра, кога прашуваат за некоја роба бараат цена во евра, секој разговор е во евра, а , нашата национална валута, денар се викаше?
3. Колку граѓани , после завршена услуга од буџетски службеник во јавна установа, (платена од данок на народот , за да му служи на народот) , осеќаат потреба да почастат некој службеник, да им се најде за друг пат?
4. Колку граѓани свесно прават прекршок, во сообраќај, на улица (фрлање отпад насекаде), и ако случајно добијат казна, наместо да ја платат, бараат секакви можни врски да ја поништат казната, и повторно го прават истиот прекршок?
Списокот на вакви и слични прашања е многу долг, но поентата е прашањето: Дали постои желба кај народот да тргне од себе, секој поединечно, и да се праша - што можам да направам, да живеам во богата земја со развиена индустрија и висок стандард на живеење, со силна здравствена и социјална заштита, со развиена наука, чиста околина околина, безбеден сообраќај, безбедна држава, ефикасна администрација...
А малку треба, секој да го покрене механизмот во себе, и еден ден ќе се смееме дека воопшто сме дискутирале за политика, на анкети ќе се смееме дека голем дел не знае која партија е на власт, не знаат име на политичар и сл.... Ама ќе живееме убаво, ќе дискутираме повеќе за спорт, музика, забави, патувања....
Можеби звучи како утопија, но верувам дека можеме, само ако сакаме - но, дали сакаме?
Добредојдени се сите размислувања, како да си го направиме животот поубав и како да се гордееме повеќе со нашата татковина...
|
Коментари:
Постирано од: Ninja 35
Датум на внесување: 31.Август.2009 во 23:47
Знам дека ќе звучам песимистички....ама мислам дека оваа тема треба да дојде на дневен ред за некои 30-40 години....
Кога ќе се сменат сегашниве генерации во политиката, кога Југославија ќе биде во сеќавањето на 70-80 годишниците, кога ќе мислат и творат генерации што се родиле и живееле во пост-транзицијата и по времето на матно-политичките владеења....
Се до тогаш, само неколку проценти од нас ќе ги фрлаат пикавците на место одредено за тоа, ќе плаќаат паркинг, ќе застануваат на жолт семафор, ќе ја бараат фискалната сметка од секој продавач, ќе го пријавиме службеникот што чека нешто "под рака" .....итн...
------------- Ако ти изгледа премногу лесно , имаш некаде згрешено !!!
|
Датум на внесување: 01.Септември.2009 во 00:04
А зошто да чекаме 40 години?
„Секое тело е во состојба на мирување или константно движење, се додека друго тело или сила не влијае таа состојба да се промени.“ - Исак Њутон
Ако почнеме сега и овде, за 40 години ќе имаме многу позабавни теми за дискусии...
|
Постирано од: KINGDAVID
Датум на внесување: 01.Септември.2009 во 00:07
Treba da pocneme sto poskoro. Najdobroto vreme e denes!
Ni treba dobra edukacija na naselenieto , podobro zapoznavanje so Univerzalnata Deklaracija na Covekovite prava na OON i nejzino primenuvanje vo sekojdnevniot zivot.
Eve, jas se nudam za lider. Dali nekoj ke me poddrzi?
P.S. Ova ke go kazam malku na sala, ama ako vlezam seriozno vo politikata ke im se zatresat foteljite i na Gruevski i na Branko .
Ke se posluzam so citatot na Branko: TREBA DA ZNAES, TREBA DA MOZES
|
Датум на внесување: 01.Септември.2009 во 00:18
KINGDAVID напиша:
Treba da pocneme sto poskoro. Najdobroto vreme e denes!
Ni treba dobra edukacija na naselenieto , podobro zapoznavanje so Univerzalnata Deklaracija na Covekovite prava na OON i nejzino primenuvanje vo sekojdnevniot zivot.
Eve, jas se nudam za lider. Dali nekoj ke me poddrzi?  |
Не..... 
|
Постирано од: zabegan
Датум на внесување: 01.Септември.2009 во 00:19
за да се подобри државата треба да се подобри народот, во сите правци, но власта не е за украс, да му препушти све на народот на пример глупо ми е кога ќе видам како власта „апелира“ граѓаните да не паркираат по тротоари и да не фрлаат отпадоци, ее ееее па не се прави тоа така, тоа се прави со воведување дебели казни и доста урбана полиција  само нормално однапред треба да се обезбедат услови, повеќе корпи и паркинзи, а со парите од казните ќе се полни буџетот, кој потоа ќе се употреби за обезбедување на другите потреби на народот, кои нормално не се споменици, музеи и разни уранистички лудории
според мене вака треба да функционира една европска држава
за да може да добие народот, треба да добие државата, и обратно, се се врти во круг 
------------- размисли пред да напишеш глупост
|
Датум на внесување: 01.Септември.2009 во 00:19
ninja_34 напиша:
KINGDAVID напиша:
Treba da pocneme sto poskoro. Najdobroto vreme e denes! Ni treba dobra edukacija na naselenieto , podobro zapoznavanje so Univerzalnata Deklaracija na Covekovite prava na OON i nejzino primenuvanje vo sekojdnevniot zivot. Eve, jas se nudam za lider. Dali nekoj ke me poddrzi?  |
Не.....  |
Ok, tvoe pravo
|
Датум на внесување: 01.Септември.2009 во 00:22
За оваа работа не е потребна ниту партија ниту лидер. За почеток, да почнеме од дома. Како ние ќе се однесуваме , и каков пример ќе им дадеме на генерациите после нас. Еден прост пример - детето кашлало, го носиш на лекар, овој дијагностицира и дава лек (се образувал, специјализирал за тоа и зема плата од државата, со пари од твојот данок за да ти помогне тебе , за да имаш бесплатни услуги и лекови бидејќи редовно плаќаш придонес за здравство), и ти нели, така е адет, купуваш двеста грама кафе и бомбоњера (за сестрите), а детево гледа и си вика - вака бил редот. И тркалото тргнало, па докторот зема плата од данокот, зема пари и поклони од тебе, изградил куќа, купил луксузна кола....Го гледаш на вести и пцуеш -леле каков лопов, корумпиран....Ама некој го ранел...
|
Датум на внесување: 01.Септември.2009 во 00:25
Затоа реков...треба да помине време...да се смени барем една генерација...
Ниеден политичар, ни една казна не може да ни го реши проблемот со менталитетот и некултурата....
|
Датум на внесување: 01.Септември.2009 во 00:25
Za da trgne drzavata napred, potrebni ni se konkretni merki, kako sto se pred se edukacija na naselenieto.
Dosta e od prazni paroli, sekoja dobra ideja treba da bide sprovedena na delo, bez razlika dali doaga od opozicija ili od vlasta, dali doaga od "golemec" ili "obicen" covek od narodot.
Treba ednas da se trgne, se soglasuvam so Diogen. Dajte da napravime nesto dobro za Makedonija!
|
Датум на внесување: 01.Септември.2009 во 00:29
А треба некоја иницијална каписла па да почнете да се однесувате европски....
Досега тоа ви беше забрането....
Или треба сите да почнеме во исто време.....
|
Датум на внесување: 01.Септември.2009 во 00:36
Корупцијата, на пример, на ја иницира власта, туку народот- на некого не можеш со сила даму дадеш, можеш со сила да му земеш. Кај нас мислам дека сеуште не сме свесни доволно колкава сила имаме, со фактот дека основно правило е - кој ги дава парите , тој ги поставува правилата. Затоа на „Запад“, администрацијата игра како свири граѓанинот, оти знае- една поплака и лета од работа... Ама , стапот нели има два краја, па ако не платиш данок, епа мисли му ја тогаш. Најголемите „мафиози“ паднале само заради обвинување -неплатен данок....
|
Датум на внесување: 01.Септември.2009 во 00:40
ninja_34 напиша:
А треба некоја иницијална каписла па да почнете да се однесувате европски....
Досега тоа ви беше забрането....
Или треба сите да почнеме во исто време.....
|
Ocigledno e deka treba inicijalna kapisla. Kako prvo, ovde vo MKD lugeto ne gi znaat Covekovite Prava, i zatoa ne si gi znaat ni svoite, a gi narusuvaat i pravata na drugite.
Mora da se pocne od samiot temel.
|
Датум на внесување: 01.Септември.2009 во 00:40
ninja_34 напиша:
А треба некоја иницијална каписла па да почнете да се однесувате европски.... Не треба, секој треба да тргне сам од себе..
Досега тоа ви беше забрането.... Лоши примери гледаме со генерации, и сме наследиле нездрави навики....
Или треба сите да почнеме во исто време..... Ќе треба време време да помине, сигурно една генерација да се смени, за да се види некоја промена, ама ако не почне никој, ќе талкаме во магла, и ние, и тие по нас...
|
|
Постирано од: fiks
Датум на внесување: 01.Септември.2009 во 00:41
Diogen напиша:
Корупцијата, на пример, на ја иницира власта, туку народот- на некого не можеш со сила даму дадеш, можеш со сила да му земеш.
|
Точно така Диоген,корупцијата ја почнуваме ние самите со тие двесте грама кафе и литар џус.
------------- Само шлаг пена ќе бидеме. Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена, само шлаг пена ќе бидеме и можеби неколку жолти ракии.
|
Датум на внесување: 01.Септември.2009 во 00:49
Temata e za pozdravuvanje .
Da vidime sto mozeme da pridoneseme nie za Makedonija, a ne da barame sto drzavata ke napravi za nas, oti nasata Makedonija postoi pred nie da se rodime.
Sekoja dobra ideja e korisna, mozebi nekoj od vlasta ke ja primene.
|
Датум на внесување: 01.Септември.2009 во 00:55
Diogen напиша:
За оваа работа не е потребна ниту партија ниту лидер. За почеток, да почнеме од дома. Како ние ќе се однесуваме , и каков пример ќе им дадеме на генерациите после нас. Еден прост пример - детето кашлало, го носиш на лекар, овој дијагностицира и дава лек (се образувал, специјализирал за тоа и зема плата од државата, со пари од твојот данок за да ти помогне тебе , за да имаш бесплатни услуги и лекови бидејќи редовно плаќаш придонес за здравство), и ти нели, така е адет, купуваш двеста грама кафе и бомбоњера (за сестрите), а детево гледа и си вика - вака бил редот. И тркалото тргнало, па докторот зема плата од данокот, зема пари и поклони од тебе, изградил куќа, купил луксузна кола....Го гледаш на вести и пцуеш -леле каков лопов, корумпиран....Ама некој го ранел...
| човек, промените на народот нема да се случат ако некој не го промени народот, промената не паѓа од небо, ниту пак некој што до вчера крадел, ќе се откаже од тоа, онака, ради твоја желба
|
Датум на внесување: 01.Септември.2009 во 00:57
fiks напиша:
Diogen напиша:
Корупцијата, на пример, на ја иницира власта, туку народот- на некого не можеш со сила даму дадеш, можеш со сила да му земеш.
|
Точно така Диоген,корупцијата ја почнуваме ние самите со тие двесте грама кафе и литар џус.
| еве корупцијата на пример, треба власта да не е корумпирана за да не биде корумпиран и народот, корупцијата почнува од власта, бидејќи таму се крие главниот криминал, а народот е марионета
|
Датум на внесување: 01.Септември.2009 во 00:57
Јас пак ќе додадам...проблемот не е ни кај политичарите ни кај никој друг...
Проблемот е во нашата глава, и што побрзо расчистиме, тоа подобро за нас.... 
|
Датум на внесување: 01.Септември.2009 во 00:59
ninja_34 напиша:
Јас пак ќе додадам...проблемот не е ни кај политичарите ни кај никој друг...
Проблемот е во нашата глава, и што побрзо расчистиме, тоа подобро за нас....  | епа не сакам баш да прифатам дека само кај мене е проблемот, или идека јас сум и наштетил на државата, како што кажав, постои круг, не можам да направам јас нешто за државата, ако таа не направи нешто за мене, и обратно
|
Постирано од: fiks
Датум на внесување: 01.Септември.2009 во 00:59
Доволно е само еден човек да понуди мито и се јавува верижна реакција која потоа е како атомска бомба кој по експлозијата остава радиоактивност која се разјадува,така и со митото и корупцијата.
------------- Само шлаг пена ќе бидеме. Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена, само шлаг пена ќе бидеме и можеби неколку жолти ракии.
|
Датум на внесување: 01.Септември.2009 во 01:07
fiks напиша:
Доволно е само еден човек да понуди мито и се јавува верижна реакција која потоа е како атомска бомба кој по експлозијата остава радиоактивност која се разјадува,така и со митото и корупцијата.
| да, но еве, јас никогаш не сум подмитил некој, ниту пак сум имал големо друштво за маневрирање, и што менува сега тоа? се работи за два милиони луѓе кои треба да ја прочитаат поракава, навистина ли очекувате така од небо сите одма да се морализираат? ако остане само еден од тие два милиона, одново ќе почне истата приказна, како што велиш ти сепак, ова е проблем кој не е искоренет ни во најразвиените земји кои ги сметаме за утопии
|
Постирано од: orlov
Датум на внесување: 01.Септември.2009 во 10:15
A shto bi trebalo da pravi NARODOT vo edna korumpirana drzjava? Samo da napravi revolucija i da gi smeni tekovite na zbidnuvanjata, a potoa kje vidime. Pa zar ne gledate mitoto i korupcijata ni cvetaat. Kriminalot vo podem, a za ostanatoto i da ne zborime.
------------- ,,СЕКОГАШ ВО СЛУЖБА НА ТАТКОВИНАТА,,
|
Постирано од: Анастеа
Датум на внесување: 01.Септември.2009 во 10:35
orlov напиша:
A shto bi trebalo da pravi NARODOT vo edna korumpirana drzjava? Samo da napravi revolucija i da gi smeni tekovite na zbidnuvanjata, a potoa kje vidime. Pa zar ne gledate mitoto i korupcijata ni cvetaat. Kriminalot vo podem, a za ostanatoto i da ne zborime.
|
Па корупцијата доаѓа од народот, не е увезена од надвор или падната од небо. Народот е тој што ги корумпира политичарите, државните службеници, лекарите, шалтерџиите... во надеж за побрзо остварување некое право или завршување работа преку ред, а за жал понекогаш тоа е и единствениот начин за завржување некоја работа.
Корупцијата со револуција не се искоренува туку само на 2 начина: 1.со искоренување на појавата во нејзиниот корен, односно кај самиот народ, со јакнење на поединечната свест кај секој човек дека и со најевтиниот поткуп (примерот со кафето погоре спомнат) учествува и дава придонес во еден процес кој е штетен и за државата и за самиот поединец по принципот на бумеранг, 2.со остра борба на власта против самата појава, преку одредување високи парични и затворски казни за секој кој учествува во процес на корупција, оти докажано е дека удирањето по џебот е најефикасната мерка против вакви појави.
------------- http://www.youtube.com/watch?v=QCQTr8ZYdhg&feature=related" rel="nofollow - Прав сме и ќе бидеме. Ни воздух, ни оган, ни вода, туку земја, само земја ќе бидеме и можеби неколку жолти цветови.
|
Датум на внесување: 01.Септември.2009 во 10:41
Анастеа напиша:
orlov напиша:
|
Па корупцијата доаѓа од народот, не е увезена од надвор или падната од небо. Народот е тој што ги корумпира политичарите, државните службеници, лекарите, шалтерџиите... во надеж за побрзо остварување некое право или завршување работа преку ред, а за жал понекогаш тоа е и единствениот начин за завржување некоја работа.
Корупцијата со револуција не се искоренува туку само на 2 начина: 1.со искоренување на појавата во нејзиниот корен, односно кај самиот народ, со јакнење на поединечната свест кај секој човек дека и со најевтиниот поткуп (примерот со кафето погоре спомнат) учествува и дава придонес во еден процес кој е штетен и за државата и за самиот поединец по принципот на бумеранг, 2.со остра борба на власта против самата појава, преку одредување високи парични и затворски казни за секој кој учествува во процес на корупција, оти докажано е дека удирањето по џебот е најефикасната мерка против вакви појави.
|
Tochno. Korupcijata dovagja od narodot. No, koga? Koga politicharite za da zavrshat rabota prvo go otvaraat tarifnikot i kazjuvaat deka za taa rabota treba poedinecot da dade 5.000 EURA. I sega pak narodot e kriv. Em kje se zadolzji za da mu ja zavrshat rabotata em pak toj e kriv. A politicharite chisti ,,DEVICI,,.
|
Датум на внесување: 01.Септември.2009 во 10:52
Не ни реков дека политичарите се чисти, во процесот учествуваат најмалку двајца: корумпирано лице и лице кое корумпира. И реков, за жал кај нас многу често тоа е единствен начин да се заврши некоја работа, било преку уценување или мавтање со тарифници, па не до 5.000 евра, сумата некаде е таква што боли глава!
Ќе помине уште многу време додека кај нас се искоренат ваквите појави. Свеста кај народот тешко се менува, што не значи дека треба да се престане со борбата против нешто што е штетно за сите. Најпрво треба да си тргне секој сам од себе, ако сакаме некаков успех.
------------- http://www.youtube.com/watch?v=QCQTr8ZYdhg&feature=related" rel="nofollow - Прав сме и ќе бидеме. Ни воздух, ни оган, ни вода, туку земја, само земја ќе бидеме и можеби неколку жолти цветови.
|
Датум на внесување: 01.Септември.2009 во 10:57
Знам. Ама сепак мора да признаеме дека политичарите први се тие кои почнуваат да си барат. Мандатот им е краток. А вториот- обичниот граѓанин е подеднакво виновен ако ја прифати понудата. А сумата само паушално ја кажав, таа знае за одрдени работи да биде баснословна.
|
Датум на внесување: 01.Септември.2009 во 11:04
Јас едно знам, дека на секој што ќе побара не мора и да му се даде Има броеви за пријавување корупција, има полиција, има антикорупциски комисии... Туку кажи нашиот народ секогаш одел по линија на помал отпор и ај сега, кој ќе се бавта по комисии и полиции, дај јас да си платам и да си завршам работа, па друг нека му ја мисли...
|
Датум на внесување: 01.Септември.2009 во 11:44
orlov напиша:
| орлов, зборуваш нешто што е навистина неможно, особено кај македонскиот народ, народот е збунет, нема еден единствен став во државата, и сега очекувате сите подеднакво да се сменат? па ти си еден од оние кои викаат дека името на државата е веќе сменето и лесно се предаваат, зарем не треба ти да кренеш револуција заедно со огромна група истомисленици, за или против името?
колку што разбрав темава е општа, премногу се задржавме на мито и корупција, тоа иако е голем проблем, не е единствен
|
Датум на внесување: 01.Септември.2009 во 19:21
zabegan напиша:
orlov напиша:
| орлов, зборуваш нешто што е навистина неможно, особено кај македонскиот народ, народот е збунет, нема еден единствен став во државата, и сега очекувате сите подеднакво да се сменат? па ти си еден од оние кои викаат дека името на државата е веќе сменето и лесно се предаваат, зарем не треба ти да кренеш револуција заедно со огромна група истомисленици, за или против името?
колку што разбрав темава е општа, премногу се задржавме на мито и корупција, тоа иако е голем проблем, не е единствен
|
Vo start politicharite bea umni i go razdelija NARODOT za da vladeat so nego sosem lesno. Sega e red na NARODOT da se zbere malku so umot i da gi zbuni politicharite, da gi razdelii potoa tojda dojde na red da kazjuva koj shto i kao i kade od politicharite. Se e voznmozjno samo ako narodot za toa ima kuvet.
|
Датум на внесување: 01.Септември.2009 во 23:49
Ima li nekoi korisni idei ili mlatenje prazna slama?
Ajde malku inventivnost , nemojte da bidete kako nasite politicari! Ovoj ni e kriv, ovoj ne cini, site ne cinime, ne ne biva nas....
Da i pomogneme na nasata Makedonija ! Shalom!
P.S. Se nadevam deka nema nekoj da se navredi od mojot post, bidejki ne e napisan direktno protiv nikogo.
|
Постирано од: brza
Датум на внесување: 02.Септември.2009 во 00:04
........djabe ti e mlatenje i ...polna slama...koga stapot go drzi ...drug !
------------- Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
|
Датум на внесување: 02.Септември.2009 во 00:15
Не прашувај што твојата татковина може да направи за тебе, прашај што ти можеш да направиш за твојата татковина“ - Џон Ф. Кенеди...
|
Датум на внесување: 02.Септември.2009 во 00:36
KINGDAVID напиша:
Не прашувај што твојата татковина може да направи за тебе, прашај што ти можеш да направиш за твојата татковина“ - Џон Ф. Кенеди...
 | eeehhh,...amerika!,..amerikaaa!. ...samo,...djabe ,..shto i da napravile za nea,...koga ete,...ke se raspadne dogodina na,...4-ti juli ! ... zatoa,...bolje da si "sedime"....za da ne ne snajde istata sudbina,...barem nema da se izmachuvame da pravime neshto ...za nea...
------------- Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
|
Постирано од: ABC
Датум на внесување: 02.Септември.2009 во 01:11
KINGDAVID напиша:
 |
Сигурно го читал премногу Крсте Петков Мисирков.
|
Постирано од: МАРШАЛ
Датум на внесување: 03.Септември.2009 во 11:45
нема што да направиме .. не остана ништо за правење ....... е средија така добро да нема простор за правење .... НИШТО
нешто во овој стил
Deca u mestu putuju, Mladost na tacke kupuju.
особено за возљубениот важи
Tebi su mase odane, Ko slusa duse prodane, Kao ja.
------------- http://www.onlineyufilm.com/musicvideo.php?vid=42859a7cd" rel="nofollow - Ко овде не полуди , ТАЈ НИЈЕ НОРМАЛАН 
|
Датум на внесување: 03.Септември.2009 во 11:55
a, shto imozam da napravam? -ploshtadot e vekje pun ...k'o oko! ( ili ke bide!)....a, na druga lokacija...ne mi se pravi nishto.
|
Датум на внесување: 03.Септември.2009 во 11:56
дефинитивно ... за плоштадот каде планирав да поставам еден рингишпил ........ за да панаѓурот биде КОМПЛЕТЕН ...... па кај бива панаѓур без рингишпил 
------------- http://www.onlineyufilm.com/musicvideo.php?vid=42859a7cd" rel="nofollow - Ко овде не полуди , ТАЈ НИЈЕ НОРМАЛАН 
|
Постирано од: zagor
Датум на внесување: 03.Септември.2009 во 12:06
...da ostaneme site do eden ovde!kako nas, nema da se najdat drugi luge i sevo ova vaka nema da funkcionira...ke pukne tikvata i ..gotovooooo ...
------------- ...zagor e ziv,se drugo e laga.
|
Постирано од: MyWay
Датум на внесување: 03.Септември.2009 во 12:12
Da smislat site nesto pametno da napravat a ne samo da ja napagaat vlasta i da dremat i posle site im se krivi.........tie takvite ni samite ne se sakaat ne pak nekoj drug da sakaat...
------------- Како изгледа совршен маж..Он не изгледа..Он се понаша ......
|
Датум на внесување: 03.Септември.2009 во 12:16
Diogen напиша:
„Не прашувај што твојата татковина може да направи за тебе, прашај што ти можеш да направиш за твојата татковина“ - Џон Ф. Кенеди...
Интересно размислување кое би можело да го пренесеме на нашиве услови на живеење. Многупати сум размислувал и дискутирал, што всушност очекуваме од Македонија, и за возврат што ние и даваме. Дали живееме како паразити, закачени на едно тело и цицаме крв додека жртвата не колабира.
Сите очекуваме „чуда“ од државата, сакаме социјална држава, еколошка држава, правна држава, економски силна држава. Но, една кратка листа од неколку прашања, ме фрлаат во мисла- можеме ли навистина, со минимален напор, да си создадеме убави услови на живеење?
1. Колку граѓани и правни субјекти затајуваат данок, прикажуваат лажни резултати за остварен профит, бегаат од фискализација, плаќање придонеси?
2. Колку граѓани цените во продавница ги гледаат во денари а веднаш ги претвараат во евра, кога прашуваат за некоја роба бараат цена во евра, секој разговор е во евра, а , нашата национална валута, денар се викаше?
3. Колку граѓани , после завршена услуга од буџетски службеник во јавна установа, (платена од данок на народот , за да му служи на народот) , осеќаат потреба да почастат некој службеник, да им се најде за друг пат?
4. Колку граѓани свесно прават прекршок, во сообраќај, на улица (фрлање отпад насекаде), и ако случајно добијат казна, наместо да ја платат, бараат секакви можни врски да ја поништат казната, и повторно го прават истиот прекршок?
Списокот на вакви и слични прашања е многу долг, но поентата е прашањето: Дали постои желба кај народот да тргне од себе, секој поединечно, и да се праша - што можам да направам, да живеам во богата земја со развиена индустрија и висок стандард на живеење, со силна здравствена и социјална заштита, со развиена наука, чиста околина околина, безбеден сообраќај, безбедна држава, ефикасна администрација...
А малку треба, секој да го покрене механизмот во себе, и еден ден ќе се смееме дека воопшто сме дискутирале за политика, на анкети ќе се смееме дека голем дел не знае која партија е на власт, не знаат име на политичар и сл.... Ама ќе живееме убаво, ќе дискутираме повеќе за спорт, музика, забави, патувања....
Можеби звучи како утопија, но верувам дека можеме, само ако сакаме - но, дали сакаме?
Добредојдени се сите размислувања, како да си го направиме животот поубав и како да се гордееме повеќе со нашата татковина... |
Темата гласи “Што можеме...“ а не “Што НЕ можеме да направиме за Македонија“. Авторот дал многу убав увод и ве молам да не ја расипувате со секакви коментари, туку да давате конкретни размислувања и предлози доколку ги имате.
|
Датум на внесување: 03.Септември.2009 во 12:19
MyWay напиша:
Da smislat site nesto pametno da napravat a ne samo da ja napagaat vlasta i da dremat i posle site im se krivi.........tie takvite ni samite ne se sakaat ne pak nekoj drug da sakaat... |
ова беше сосем непотребно и ептен пристрасно кажано 
власта не би е напаѓал никој кога би работела во интерес на државата и нејзините граѓани ....... наместо , еве само како пример , да орочуваат буџетски пари во банка .........
што може да направиме за Македонија ? ........ што може да стори некој на умирање ? ... ништо ...... само да го моли бога за уште едно утро .......... ништо повеќе ,,,,,,,,,,
|
Датум на внесување: 03.Септември.2009 во 12:20
nejziniot nachin( pat)....vika:
"Da smislat site nesto pametno da napravat a ne samo da ja napagaat
vlasta i da dremat i posle site im se krivi.........tie takvite ni
samite ne se sakaat ne pak nekoj drug da sakaat..."
- apsolutno pogreshno!.....zadatokot da napravi neshto e samo na tie shto momentalno se odgovorni za "pravenjeto"...ne i na tie shto se samo ...slepi...i gluvi nabljuduvachi na .."neimarite"!...edinstveno shto tie mozat da napravat,..e da gi ..srushat graditelite....ama, toa samo vo ...normalni zemji....kade shto gradbite se ...solidni...ne i tuka... .
..tuka moze nekoj i najsjajni idei da izlozuva,..samo, djabe mu e koga go nema"alatot" za...gradenje..
|
Постирано од: mileg
Датум на внесување: 03.Септември.2009 во 12:23
Za Makedonija nie kako narod ne moze nisto da napravime,imame nie luge izbrani od nas za da se grizat za Makedonija.Inaku ke spomenam deka segasniot premier najmnogu se grizi za Makedonija i ovoj covek nemoze nikoj da go zameni.Samo napred premiere i ke stigneme do Evropska unija i nato so vas i vasiot najdobar tim,a komunjarite neka si zboruvaat loso tie nema da se vratat na vlast uste 10 do 15 godini.Ovoj premier e najuspesen od site dosegasni i napravi mnogu za drzavata.
------------- 2244435863_d877ea2c34[1
|
Датум на внесување: 03.Септември.2009 во 12:26
Уште еднаш ќе повторам: темата не е за власта, имате доволно теми на политика за критикување на власта, ниту пак е за опозицијата! Темата е отворена за дискусија што народот и секој како поединец може да направи за сопствената држава. И држете се до темата!
|
Датум на внесување: 03.Септември.2009 во 12:32
...tuka i e problemot!...shto narodot i sekoj poedinec...ne moze apsolutno nishto da napravi za drzavata...osven da ne frla gjubre,..i da mocha naokolu ,...denski... 
a, i shto bi mozel da napravi...koga nikoj ne go ferma? primeri ima bezbroj...koga ne se slusha mislenjeto na mnozinstvoto,..tuku "demokratot" si go tera inatot svoj...i idi posle napravi bilo shto...na koj uopshter mu padnalo na pamet takvo neshto?
|
Датум на внесување: 03.Септември.2009 во 13:18
...eve jas na primer mnogu retko ke kritikuvam na forumov,sto mislam deka e golem pridones za ovaa drzava,koja e spremna duri i kislorodot sto go diseme da go naplati.
posto se nekako funkcionira na sistemot na svrzani sadovi,ili koj prv pocna,ke kazam deka moite pari neracionalno se trosat..nekoj se zaebava so nas.neka ne e dupat vo mozok.ne sme glupi,samo nema sto da se stori.nabieni sme vo sise...
|
Постирано од: mamamd
Датум на внесување: 03.Септември.2009 во 14:49
Jas za Makedonija ke napravam dobro delo so toa shto na ministerot za obrazovanie ke mu predlozam pod hitno da svika sostanok i vednas da gi razresi site recenzenski komisii koi mu dadoa viza za prifakjanje na "ucebnicite" koi ne se ucebnici odnosno se kombinacija na ucebnik i rabotna tetratka. Ucebnikot e zbir na podatoci od koi se uci. Rabotnata tetratka e kniga vo koja se dopisuva, popolnuva. Bi go sovetuvala ministerot da naredi decata vo ovie ucebnici-rabotni tetratki da pisuvaat a ne da gi cuvaat za novi ili roditelite da ne kupuvaat po 2 kompleta - eden za vrakjanje i eden za ucenje. Taka ke ja spasam Makedonija od brukata, podaren ucebnik koj ne e ucebnikBarem onie za I i II odd.
-------------
|
Постирано од: којсумјас
Датум на внесување: 03.Септември.2009 во 18:41
еве јас... на следните избори не одам... да гласам... доволно е...???
|
Датум на внесување: 03.Септември.2009 во 18:43
Датум на внесување: 03.Септември.2009 во 18:54
sepak...izgleda deka jas sum,..najdobar...od site vas!
|
Постирано од: pcelka
Датум на внесување: 03.Септември.2009 во 19:05
.... ...не....ниту сте добри, ниту најдобри, ако не сте гласале или ако не гласате.....
Дали со тоа мислите дека правите нешто добро за Македонија ... ???
..... Би го искоренила, сосема криминалот, корупцијата...митото...
и би ги оставила да живеат во земјава само оние кои вистински си
ја сакаат....па колку и да се ... !!!
------------- секој нов ден, носи нова надеж...
|
Датум на внесување: 03.Септември.2009 во 19:13
mene mi povazno jas da se osekjam podobro...ako ne glasam!,...otkolku ako glasam za nerkoj gomnar...pa, koga ke prochitam deka samo za patni troshoci godishno( i toa za ruta koja moze i peshki da ja pomine)...toj dobiva 5-6 godishna plata na nekoj shto r'mba po deset saati sekoj den...
a, koga bi go iskorenila ti ....kriminalot, korupcijata i...mitoto... bidi sigurna deka retko koj, nema da ti ja saka ...tvojata zemja...
|
Датум на внесување: 03.Септември.2009 во 19:20
pcelka напиша:
..... Би го искоренила, сосема криминалот, корупцијата...митото...
и би ги оставила да живеат во земјава само оние кои вистински си
ја сакаат....па колку и да се ... !!! |
а што ќе правиш со два милиони народ... каде ќе ги носиш..???
|
Постирано од: pcelka
Датум на внесување: 03.Септември.2009 во 19:25
mene mi povazno jas da se osekjam podobro...ako ne glasam!,...
Како може да се осеќаш ''подобро'', ако не веруваш на никого...???
Еве тогаш, активирај се ти, кажи што ќе направиш, и јас би гласала
за тебе ....!!! 
..Но за критики сите не бидува, додека за нешто вистинско, ретко кој...!!! И кога ќе се најде некој од ретките, тој е навредуван омаловажуван до крајност....
....Сегашната влада го прави најдоброто што може за мојава и твоја земја.... 
------------- секој нов ден, носи нова надеж...
|
Датум на внесување: 03.Септември.2009 во 20:53
ooo...vidi, vidi. ....izgleda deka navictina e "dobra"...vladata ni! .. .
a, vekje kazav ama da povtoram aj:...kako da glasam za nekoj...koga samo deklarativno (odnapred znaejki deka nema nishto da napravi od vetenoto) se jaki site koishto se kandidiraat...so edinstvena namera da si go obezbediatsvojot zivot za dve -tri nivni pokolenija...
i...li pak, koga ke doznam za shto se i kako gi dobivaat parite "odrani" od mene...i drugite koi sepak imale vo niv doverba...i se ....izlazale!
|
Датум на внесување: 03.Септември.2009 во 20:57
Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 03.Септември.2009 во 22:26
Diogen напиша:
|
Bi sakala da dadam eden demant na ovoj post. Prva i osnovna rabota...doktorot ne pobaral kafe od vas/nas za da si go dozvoli luksuzot koj ti go navede vo postov,toj zema plata za toa i netreba da gi pochituvame ''adetite'' nametnati od nash*te prethodnici. Drugo ,malku si kontradiktoren ....velish od blagodarnost nosish dvesta grama kafe,a posle pak od blagodarnost se rasfrlash so pcovki i go obvinuvash za korumpiranost Malku nelogichno,no ete kako za pochetok kon podobro utre i podobro zdravje,nie site mozeme da doprineseme neshto na ova pole..... nema kafe,nema pcovki....i toa e golem doprinos kon podobro utre
|
Датум на внесување: 03.Септември.2009 во 22:27
празна рака никој не бакнува
мене никој не ми побара ...... јавно ..........
самиот се понудив да ги “ почестам “ ..........
една “ розета “ 
|
Датум на внесување: 03.Септември.2009 во 22:34
МАРШАЛ напиша:
празна рака никој не бакнува
мене никој не ми побара ...... јавно ..........
самиот се понудив да ги “ почестам “ ..........
една “ розета “  |
Ti na lekar odeshe ili na bakniraka? I chlenot pogore sam dal,pa potoa obvinil za korumpiranost i dal doprinos za blagodetite koi sega gi uziva doktorot.
|
Датум на внесување: 03.Септември.2009 во 22:35
Датум на внесување: 03.Септември.2009 во 22:40
којсумјас напиша:
еве јас... на следните избори не одам... да гласам... доволно е...???
| мислам дека ова е најдобро нешто што народот може да го направи за македонија
|
Постирано од: Македон
Датум на внесување: 03.Септември.2009 во 23:18
zabegan напиша:
мислам дека ова е најдобро нешто што народот може да го направи за македонија
|
Најлошото нешто! Ако Македонците не излезат ќе излезат некои други и дури после ќе си направиме од готово-вересија!
-------------
|
Датум на внесување: 03.Септември.2009 во 23:28
renatax напиша:
Bi sakala da dadam eden demant na ovoj post. Prva i osnovna rabota...doktorot ne pobaral kafe od vas/nas za da si go dozvoli luksuzot koj ti go navede vo postov,toj zema plata za toa i netreba da gi pochituvame ''adetite'' nametnati od nash*te prethodnici. Drugo ,malku si kontradiktoren ....velish od blagodarnost nosish dvesta grama kafe,a posle pak od blagodarnost se rasfrlash so pcovki i go obvinuvash za korumpiranost Malku nelogichno,no ete kako za pochetok kon podobro utre i podobro zdravje,nie site mozeme da doprineseme neshto na ova pole..... nema kafe,nema pcovki....i toa e golem doprinos kon podobro utre
|
Мислам дека погрешно го разбра постот. Никаде не спомнав дека јас сум бил на лекар и сум дал поклон. Скраја да е, ниеден буџетар не сум почастил за извршена обврска, нити ќе почастам. Уште полошо, имам „стегнато“ пријава за тегнење(4 години) на една процедура, која после тоа за една недела се заврши , значи можело. Инаку примерот што го наведов е блага верзија на ситуации во кои се идело и до таму да се даваат и пари , па дури и златници или накит, за завршена услуга. Нели имаше пример на ТВ на еден познат доктор кој примал донации од пациенти во вид на авионски карти, донации за специјализација, за „научен труд“ (корегирај ме ако грешам, мислам нешто слично беше). Но, не е проблемот во повој пример, вакви слични примери има во сите сектори на јавната администрација, ако набројуваме, мал е просторот. Поентата на мојот пост е да иницирам реакција, да најдеме начин да се искоренат вакви „навики“....
|
Датум на внесување: 04.Септември.2009 во 00:34
brza напиша:
...tuka i e problemot!...shto narodot i sekoj poedinec...ne moze apsolutno nishto da napravi za drzavata...osven da ne frla gjubre,..i da mocha naokolu ,...denski... a, i shto bi mozel da napravi...koga nikoj ne go ferma? primeri ima bezbroj...koga ne se slusha mislenjeto na mnozinstvoto,..tuku "demokratot" si go tera inatot svoj...i idi posle napravi bilo shto...na koj uopshter mu padnalo na pamet takvo neshto?
|
Ne frlaj gjubre, ne mocaj naokolu denski ( no i vecerno vreme) i pak nesto si napravil za Makedonija. Ke bide Makedonija ekoloski pocista. .
|
Датум на внесување: 04.Септември.2009 во 09:47
Diogen напиша:
renatax напиша:
|
Мислам дека погрешно го разбра постот. Никаде не спомнав дека јас сум бил на лекар и сум дал поклон. Скраја да е, ниеден буџетар не сум почастил за извршена обврска, нити ќе почастам. Уште полошо, имам „стегнато“ пријава за тегнење(4 години) на една процедура, која после тоа за една недела се заврши , значи можело. Инаку примерот што го наведов е блага верзија на ситуации во кои се идело и до таму да се даваат и пари , па дури и златници или накит, за завршена услуга. Нели имаше пример на ТВ на еден познат доктор кој примал донации од пациенти во вид на авионски карти, донации за специјализација, за „научен труд“ (корегирај ме ако грешам, мислам нешто слично беше). Но, не е проблемот во повој пример, вакви слични примери има во сите сектори на јавната администрација, ако набројуваме, мал е просторот. Поентата на мојот пост е да иницирам реакција, да најдеме начин да се искоренат вакви „навики“....
|
Mnogu ubavo go razbrav tvojot post ,no moja greshka e shto jas go doziveav kako lichno ti da si dal podarok za izvrshenata intervencija i drago mi e shto nemash takvo iskustvo i ne treba da imash,nie vo zdravstvoto si primame soodveten nadomestok za nash*te obvrski. A shto se odnesuva na'' donaciite ''koi gi dobi Dr.Dokic od blagodaren pacient,a potoa istiot toj pacient go obelodeni dobrodushniot podarok mi e ponesvatlivo,zatoa shto istiot ne bil iznuden i ne go smetam za korupcija,iako jas sum lichno protiv bilo kakvi donacii i podaroci. Mi se dopagja tvojata krajna cel na ovie postovi i eve znaj deka imash poddrshka i od medicinskata fela,no istovremeno bi sakala da zastanam i vo redot na korisnicite na zdravstvenite uslugi.....taka poednostavno bi doshle do celta.
|
Датум на внесување: 04.Септември.2009 во 10:07
..da si ja ucime novata istorija za Makedonija i da si molcime.
|
Датум на внесување: 04.Септември.2009 во 10:42
mislam deka najdobro ke bide ...da si odam od nea! ...shto podaleku...to bolje ....i za nea...a i, za mene ..josh pobolje!.! .............
|
Постирано од: gerasim
Датум на внесување: 04.Септември.2009 во 18:15
ние овде на форумов ,,ама баш ништо не можеме да направиме, таа мок ја имат политичарите во македонија некој повеке некој помалку, тие се избрани од народот да работат за доброто на народот, но колку го применуват тоа за што се избрани можеме да висдиме и самите, една голема нула за нив.....жив срам се кутрите тие... се фатиле за работа за која немаат ни елементарно познавање човек дали да ги куди дали да ги жали
|
Постирано од: mamamd
Датум на внесување: 04.Септември.2009 во 22:58
mamamd напиша:
Jas za Makedonija ke napravam dobro delo so toa shto na ministerot za obrazovanie ke mu predlozam pod hitno da svika sostanok i vednas da gi razresi site recenzenski komisii koi mu dadoa viza za prifakjanje na "ucebnicite" koi ne se ucebnici odnosno se kombinacija na ucebnik i rabotna tetratka. Ucebnikot e zbir na podatoci od koi se uci. Rabotnata tetratka e kniga vo koja se dopisuva, popolnuva. Bi go sovetuvala ministerot da naredi decata vo ovie ucebnici-rabotni tetratki da pisuvaat a ne da gi cuvaat za novi ili roditelite da ne kupuvaat po 2 kompleta - eden za vrakjanje i eden za ucenje. Taka ke ja spasam Makedonija od brukata, podaren ucebnik koj ne e ucebnikBarem onie za I i II odd.
|
Јас направив добро дело за Македонија односно за министерот за образование и за учениците од прво до трето одеделение оти сега го слушнав министерот кога во Отворено со народот кажа дека учениците ке ги користат книгите со пишување и нема да ги вратат односно догодина другите ученици ке добиваат нови учебници
-------------
|
Датум на внесување: 05.Септември.2009 во 01:11
патот до пеколот е поплочен со добри намери...
|
Датум на внесување: 05.Септември.2009 во 21:42
Ama bash nishto. Vo start politicharite bea umni i go
razdelija NARODOT za da vladeat so nego sosem lesno. Sega e red na
NARODOT da se zbere malku so umot i da gi zbuni politicharite, da gi
razdelii potoa toj da dojde na red da kazjuva koj shto i kako i kade od
politicharite. Se e voznmozjno samo ako narodot za toa ima kuvet. Ili so apsoluten radikalizam da gi zeme rabotite vo svoi race. Ama takvi mazji vo makedonija nema.
|
Датум на внесување: 05.Септември.2009 во 21:46
Ili so apsoluten radikalizam da gi zeme rabotite vo svoi race. Ama takvi mazji vo makedonija nema.
-e, bash ova,.. e edinstven relevanten dokaz deka ...aco veliki...ne e ...chukunpredok na segashnive makedonci!
|
Датум на внесување: 05.Септември.2009 во 22:11
brza напиша:
Ili so apsoluten radikalizam da gi zeme rabotite vo svoi race. Ama takvi mazji vo makedonija nema.
-e, bash ova,.. e edinstven relevanten dokaz deka ...aco veliki...ne e ...chukunpredok na segashnive makedonci!
|
Ne bi se soglasil so tvojata konstatacija za cukun predok. Jas povekje bi rekol deka od potomstvoto na aco velikiot ostanale samo takjuvalinjata i kukavicite. No, i toa treba da se analizira zoshto e taka.
|
Датум на внесување: 05.Септември.2009 во 22:14
Вратете се на темата, за Александар Македонски имате подфорум Историја.
|
Датум на внесување: 05.Септември.2009 во 22:17
јас кога би можел , би направил добро дело .......
би ги намалил царините за увоз на автомобили , би е укинал акцизата за истите ..... и не само за автомобили ... општо за сите видови на превозни средства ......... а се со цел да се избегнат трагедии како оваа денешната поради застареност на превозните средства ... да .... тоа би го сторил ........
|
Постирано од: ABC
Датум на внесување: 06.Септември.2009 во 16:41
МАРШАЛ напиша:
би ги намалил царините за увоз на автомобили , би е укинал акцизата за истите ..... и не само за автомобили ... општо за сите видови на превозни средства ......... а се со цел да се избегнат трагедии како оваа денешната поради застареност на превозните средства ... да .... тоа би го сторил ........ |
Дури тогаш не ќе може да се помине од Ферари,Поршиња или Ламборџини по улиците.
|
Датум на внесување: 06.Септември.2009 во 16:50
infrastruktura!...taa e osnova na ..i za se!...imaj ti i najjako srce....ama , ako krvotokot ti se labo prooden...djabe ti e! ... i toa nasekade...so razvien kapilaren sistem ..do sekoe i najmalo mestence,..ako vo nego postojano ziveat lugje!...a, ne kako tuka...za petnaeset godini...kolku shto go "pratam"...na primer,...kon mlado nagorichani ...patot dolg 800 metri...samo do pola go asfaltiraa( i toa edna tesna traka od ..metro ipol! )....a, ostatokot...sigurno ke bide .."poplochen"....ovoj vek! -ednostavno:...mizerija!...beda!...sramota nevidena!
|
Датум на внесување: 06.Септември.2009 во 20:05
сеуште мислам дека темава не ја бива, моралот на народот не паѓа од небо, треба асален владетел вие правите ко властиве по медиумите, апелираат да не се паркирало по пешачки и да не се фрлало отпадоци, нема така, ставаш закон, полиција која демне од секое ќоше и готово но владетелот треба да му исполни услови на народот, паркинг место и корпи за отпадоци!
плус, на што ќе личи тоа ако народот е чист а власта постојано го краде, ќе изумреме сите
|
Постирано од: ss_derIvat_ss
Датум на внесување: 07.Септември.2009 во 00:41
Да не пљукаме по улици
Да не бацаме ѓубре по истите
Да не излагаме на избори
Да ја запалиме влада и собрание зашто време е да не сватат сериозно.
Да им се наје**** на сите што не пљачкаа и лажеа изминативе 20 години
-------------
|
Датум на внесување: 07.Септември.2009 во 00:46
Поголемиот број на корпи и паркинзи нема сам по себе да ни ја подигне свеста.....
Пак ќе наоѓаме изговори од типот, па да платам ли 40 денари за неколку минути, или далеку ми е корпата, ќе го фрлам пикавецот, никој да не ме види....
Со сила и со полицајци на секој чекор, не се ствара ни морал ни култура
|
Постирано од: anakin
Датум на внесување: 07.Септември.2009 во 00:48
за почеток да најдеме едно нешо добро во неа
------------- SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
Датум на внесување: 07.Септември.2009 во 17:13
Nishto dobro ne mozje da se najde. Edino neshto so koe mozje da i se pomogne e krvta..........drugo nema.............
|
Датум на внесување: 07.Септември.2009 во 17:14
МАРШАЛ напиша:
би ги намалил царините за увоз на автомобили , би е укинал акцизата за истите ..... и не само за автомобили ... општо за сите видови на превозни средства ......... а се со цел да се избегнат трагедии како оваа денешната поради застареност на превозните средства ... да .... тоа би го сторил ........ |
Eve eden dobar predlog
|
Датум на внесување: 07.Септември.2009 во 17:15
brza напиша:
infrastruktura!...taa e osnova na ..i za se!...imaj ti i najjako srce....ama , ako krvotokot ti se labo prooden...djabe ti e! ... i toa nasekade...so razvien kapilaren sistem ..do sekoe i najmalo mestence,..ako vo nego postojano ziveat lugje!...a, ne kako tuka...za petnaeset godini...kolku shto go "pratam"...na primer,...kon mlado nagorichani ...patot dolg 800 metri...samo do pola go asfaltiraa( i toa edna tesna traka od ..metro ipol! )....a, ostatokot...sigurno ke bide .."poplochen"....ovoj vek! -ednostavno:...mizerija!...beda!...sramota nevidena!
|
Uste eden dobar predlog i interesno razmisluvanje
|
Постирано од: Zdravko81
Датум на внесување: 07.Септември.2009 во 21:13
пријавете корупција
------------- Луѓето имаат избор, но важно е да се држат до тој избор
|
Датум на внесување: 07.Септември.2009 во 21:24
ninja_34 напиша:
Поголемиот број на корпи и паркинзи нема сам по себе да ни ја подигне свеста.....
Пак ќе наоѓаме изговори од типот, па да платам ли 40 денари за неколку минути, или далеку ми е корпата, ќе го фрлам пикавецот, никој да не ме види....
Со сила и со полицајци на секој чекор, не се ствара ни морал ни култура | море се ствара се ствара, како функционира во сите земји, ако ништо друго се намалува она што ни штети но како што кажав порано, 50 посто од работата отпаѓа на народот, но 50 и на државата, па треба да постои соработка меѓу нив
|
Датум на внесување: 07.Септември.2009 во 21:27
Vo Shvajcarija kazna za malo zgaznuvanje na peshackata zona so avtomobil ne ti pishuva kazna policaec. te slika kamera na semaforot i ti prakaat kazna od 500 franci na domashna adresa.
|
Датум на внесување: 07.Септември.2009 во 21:43
БИ ЗАБРАНИЛ ДА ЖИВЕАТ ВО ФИЛМ ..... би им појаснил дека сме на рангот на авганистан според личниот доход и би ги намалил сите казни ....... зошто ионака ги плаќаат само обичните граѓани .. оние со партиски книшки во џебот од партијата на власт ионака не плаќаат ни казни ни било што кон државата ...........
|
Датум на внесување: 07.Септември.2009 во 21:46
tito PRIJAVI KORUPCIJA !!!
|
Датум на внесување: 07.Септември.2009 во 22:05
А јас да ве прашам како вие си ја сфативте темава, оти “малку“ сте контра од прашањето - што ние можеме да направиме за Македонија?
Постовите ќе ви бидат префрлени во темата forum_posts.asp?TID=11764 - Ваши предлози до владата , а тука дискутирајте за ова:
Diogen напиша:
Добредојдени се сите размислувања, како да си го направиме животот поубав и како да се гордееме повеќе со нашата татковина... |
|
Датум на внесување: 07.Септември.2009 во 22:06
i ushte edno, zivot so mnogu pari ne e dostoen zivot.
|
Датум на внесување: 07.Септември.2009 во 22:10
Nie mozeme:
1. da rabotime malku poveke na nashata kultura i odnesuvanje.
2. namesto da se navreduvame i pretime, da duskutirame, da se koregirame so fakti zaedno da donesuvame odluki temeleni na prifatlivi fakti.
3. prioritet da davame na kulturata, zaednishtvoto, timskiot duh, racionalnosta, moralot i etikata.
|
Датум на внесување: 07.Септември.2009 во 22:12
Da se nadminat razlikite pomegju ligjeto bez razlika na bilo kakva osnova ke bidat
|
Датум на внесување: 07.Септември.2009 во 22:13
nishto !...ne zasluzila! ...za nekoj da i pravi dobro...osobeno ako nema da promeni nishto vo nea...negovoto dobro delo...dobro i se pravi samo na drzava koja shto se "sekira" za svoite drzavjani,..a , ne na taa shto gi dupi...koga...i kako saka taa...
|
Датум на внесување: 08.Септември.2009 во 01:32
Zdravko81 напиша:
Nie mozeme:
1. da rabotime malku poveke na nashata kultura i odnesuvanje.
2. namesto da se navreduvame i pretime, da duskutirame, da se koregirame so fakti zaedno da donesuvame odluki temeleni na prifatlivi fakti.
3. prioritet da davame na kulturata, zaednishtvoto, timskiot duh, racionalnosta, moralot i etikata.
| ова е единсвено нешто што може да го направиме, а да ни годи... но сепак што ако го направиме второто, кога никој тоа нема да го примети, или полошо ќе го злоупотреби
|
Датум на внесување: 08.Септември.2009 во 01:36
конкретно се што наведе диоген е нешто со кое што треба да се справат власта и законите, кои за тоа и постојат, а не и тие да учествуваат во тоа и зарем не се политичарите и полицијата дел од народот, кој може нешто да направи за Македонија?
|
Датум на внесување: 08.Септември.2009 во 04:06
Bravo za pozitivnite komentari i sugestii na Zdravko81 na MARSALOT, na zabegan...
Anastea, mozeme da pomogneme na Makedonija so licni nasi inicijativi i dela, no i so predlozi kako da se podobrat nekoi zakoni vo nasata drzava. Mislam deka razmisluvanjata na gore posocenite clenovi e vo sklad so temata , kako i so prasanjata sto gi postavi avtorot na ovaa tema, Diogen.
Dosta e so zalopojki, dajte konkretni predlozi sto mozeme da napravime za Makedonija!
Zatoa bravo za site konstruktivni idei i razmisluvanja . .
Ke se posluzam so poslednata recenica na postot na uvazeniot clen Diogen koj ja otvori ovaa prekrasna tema:
Добредојдени се сите размислувања, како да си го направиме животот поубав и како да се гордееме повеќе со нашата татковина...
|
Постирано од: alekso_2000
Датум на внесување: 08.Септември.2009 во 20:25
ДА НАЈДЕМЕ ВИСТИНСКИ ВОДАЧИ ЗА МАКЕДОНИЈА
------------- car's freack
|
Датум на внесување: 08.Септември.2009 во 23:58
alekso_2000 напиша:
ДА НАЈДЕМЕ ВИСТИНСКИ ВОДАЧИ ЗА МАКЕДОНИЈА | па фала богу!!!
|
|