Испечати | Затвори го прозорот

Архитектура (слободна тема за дискусија)

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Aрхитектура и дизајн
Опис на форумот: Хармоничен спој на наука и уметност...
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=19479
Датум на принтање: 27.Септември.2022 во 18:53
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com


Тема: Архитектура (слободна тема за дискусија)
Постирано од: zabegan
Наслов: Архитектура (слободна тема за дискусија)
Датум на внесување: 25.Јуни.2009 во 00:21
Бидејќи сметам дека архитектурата спаѓа тука, решив да ја отворам темава
Имате ли омилено дело од областа на архитектурата, без разлика дали е историска или модерна архитектура?
Кој е вашиот омилен стил?


-------------
размисли пред да напишеш глупостКоментари:
Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 27.Јуни.2009 во 00:44
Атинскиот Акропол е еден од најпознатите http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BA%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BB - акрополи кој се наоѓа во http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0 - Грција . Се наоѓа на 150 метри надморска височина во грчката престолнина http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0 - Атина . Акрополот бил изграден во времето на http://mk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%9C%D0%B8%D0%BA%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D1%86%D0%B8%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0&action=edit&redlink=1 - микенската цивилизација и се смета дека бил рездиденција на царскиот дворец. Во http://mk.wikipedia.org/wiki/447_%D0%BF.%D0%BD.%D0%B5. - 447 п.н.е. , во времето на http://mk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%9F%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%BB%D0%B5&action=edit&redlink=1 - Перикле започнала реконструкција на комплексот, време кое е познато и како Златен Век во историјата на http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0 - Атина . Главен скулптур бил http://mk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%A4%D0%B8%D0%B4%D0%B8%D1%98&action=edit&redlink=1 - Фидиј , а архитекти биле http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%BA%D1%82%D0%B8%D0%BD - Иктин и http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%82 - Каликрат .

Во http://mk.wikipedia.org/wiki/437_%D0%BF.%D0%BD.%D0%B5. - 437 п.н.е. започнала изградбата на главниот влез на акрополот, кој се викал http://mk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%B8&action=edit&redlink=1 - Пропилеи и главен архитект бил http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%BD%D0%B5%D1%81%D0%B8%D0%BA%D0%BB%D0%B5 - Мнесикле . Најголемата градба на акрополот е http://mk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%9F%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%BD&action=edit&redlink=1 - партенонот . Тој е храм кој бил посветен на http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0_%28%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%98%D0%B0%29 - Атина . Храмот бил разрушен во http://mk.wikipedia.org/wiki/480_%D0%BF.%D0%BD.%D0%B5. - 480 п.н.е. година од страна на http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B5%D1%80%D1%81%D0%B8%D1%98%D0%B0 - персијците . Истата била повторно изградена во времето на http://mk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%9F%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%BB%D0%B5&action=edit&redlink=1 - Перикле . На западниот дел од партенон се наоѓа друг храм, наречен http://mk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%95%D1%80%D0%B5%D1%85%D1%82%D0%B5%D0%BE%D0%BD&action=edit&redlink=1 - Ерехтеон .

Од http://mk.wikipedia.org/wiki/2001 - 2001 до http://mk.wikipedia.org/wiki/2006 - 2006 година, комплексот бил реконструиран. Од http://mk.wikipedia.org/wiki/1987 - 1987 година, акрополот бил вклучен во http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%BA_%D0%BD%D0%B0_%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%BE_%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%82%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%BE_%D0%B8_%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%BE_%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE_%D0%BD%D0%B0_%D0%A3%D0%9D%D0%95%D0%A1%D0%9A%D0%9E - списокот на УНЕСКО

-------------


Постирано од: nikita
Датум на внесување: 27.Јуни.2009 во 08:21


-------------
She sells seashells by the seashore...


Постирано од: zabegan
Датум на внесување: 28.Јуни.2009 во 16:49
Мене ми се допаѓа Burj al arab (иако не го сакам Дубаи) поради неговиот концепт, односно направен е да личи на огромно едро со јарбол, а на тоа асоцира огромното платно напред, кое навечер е осветлено во разни бои

-------------
размисли пред да напишеш глупост


Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 29.Јуни.2009 во 00:42-------------


Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 29.Јуни.2009 во 00:46-------------


Постирано од: nikita
Датум на внесување: 29.Јуни.2009 во 08:20


-------------
She sells seashells by the seashore...


Постирано од: nikita
Датум на внесување: 29.Јуни.2009 во 08:22

jas ja obozavam antickata arhitektura

-------------
She sells seashells by the seashore...


Постирано од: zabegan
Датум на внесување: 29.Јуни.2009 во 16:45
еве за никита среќа
римскиот колосеумнајголемиот аквадукт на светот-------------
размисли пред да напишеш глупост


Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 29.Јуни.2009 во 19:21-------------


Постирано од: Majkl
Датум на внесување: 29.Јуни.2009 во 19:28
BAUHAUS, neoklasicizam i stilot koj preovladuvase vo Avstro-Ungarskata Monarhija, neznam dali ima nekoj poseben naziv.


Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 29.Јуни.2009 во 20:03
/img168/9779/oddhouses21ep6.jpg -
http://www.pbase.com/roothy123/nj_lighthouse_challenge"> Cape%20May%20houses http://www.pbase.com/roothy123/nj_lighthouse_challenge -

-------------


Постирано од: nikita
Датум на внесување: 30.Јуни.2009 во 12:34
fala zabegan


-------------
She sells seashells by the seashore...


Постирано од: zabegan
Датум на внесување: 01.Јули.2009 во 14:07
еве го аквадуктот, на претходната слика не го покажува
-------------
размисли пред да напишеш глупост


Постирано од: zabegan
Датум на внесување: 01.Јули.2009 во 14:43
Стадионот Пољуд во Сплит, копилето поради кое не се доизгради градскиот стадион во Скопје среќа лутина
-------------
размисли пред да напишеш глупост


Постирано од: brza
Датум на внесување: 02.Јули.2009 во 13:54
sidnejskata opera,...na vremeto ( i seushte) arjitektonsko chudo!
-------------
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein


Постирано од: zagor
Датум на внесување: 02.Јули.2009 во 15:25

http://i273.photobucket.com/albums/jj227/BlueStar91/Amazing/LongestBrigde-hangzhou2.jpg -  -------------
...zagor e ziv,se drugo e laga.


Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 02.Јули.2009 во 18:03
TAJ MAHAL........

http://tyt2000.deviantart.com/art/Taj-Mahal-10-128005490">

-------------


Постирано од: nikita
Датум на внесување: 03.Јули.2009 во 22:16

ostatoci od platata vo Knosos-Minojska arhitektura

-------------
She sells seashells by the seashore...


Постирано од: nikita
Датум на внесување: 10.Јули.2009 во 09:31

Al Hambra

-------------
She sells seashells by the seashore...


Постирано од: nikita
Датум на внесување: 10.Јули.2009 во 09:35

Hramot na Slogata-Sicilija

-------------
She sells seashells by the seashore...


Постирано од: nikita
Датум на внесување: 13.Јули.2009 во 08:34

Sv.Pantelejmon-Ohrid

-------------
She sells seashells by the seashore...


Постирано од: nikita
Датум на внесување: 13.Јули.2009 во 08:37

Sv.Naum

-------------
She sells seashells by the seashore...


Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 13.Јули.2009 во 19:29-------------


Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 15.Јули.2009 во 00:42
Slika

-------------


Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 17.Јули.2009 во 18:45
http://i64.photobucket.com/albums/h198/srdjans/v1.jpg

-------------


Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 17.Јули.2009 во 19:33


-------------


Постирано од: Neptun74
Датум на внесување: 20.Јули.2009 во 23:07


Malmo Tower na Kalatrava...
Vo ova se zivee, ne vo...

-------------
DeepBlue


Постирано од: Neptun74
Датум на внесување: 20.Јули.2009 во 23:09


kukjicka..

-------------
DeepBlue


Постирано од: Neptun74
Датум на внесување: 20.Јули.2009 во 23:14


Arhitekturata ne e samo ona sto go nemame...
Arhitekturata e i nesto sto mozeme da go imame...

-------------
DeepBlue


Постирано од: nikita
Датум на внесување: 22.Јули.2009 во 10:16

Remek delata na Antoni Gaudi...Velicestveno...

-------------
She sells seashells by the seashore...


Постирано од: nikita
Датум на внесување: 22.Јули.2009 во 10:17

I povtorno Gaudi

-------------
She sells seashells by the seashore...


Постирано од: zabegan
Датум на внесување: 24.Јули.2009 во 18:55
Gate of Europe - Madrid среќа-------------
размисли пред да напишеш глупост


Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 24.Јули.2009 во 19:35
http://www.pbase.com/roothy123/nj_lighthouse_challenge"> The%20beautiful%20Hereford%20Inlet%20lighthouse

http://www.mojvideo.com/uporabnik/stanko49/slika/opera-v-dubaju-moderna-arhitektura/113642">NAJ.ARHITEKTURA-JAPONSKA-školjkasta%20hiša%20!! http://www.mojvideo.com/uporabnik/stanko49/slika/cevasta-zgradba/119521">MODERNA-ARHITEKTURA-HIŠA%20!!

                                                                                                               


-------------


Постирано од: Ninja 35
Датум на внесување: 29.Јули.2009 во 16:10
Famous Hindu Akshardham temple in South Delhi
 
 


-------------
Ако ти изгледа премногу лесно , имаш некаде згрешено !!!


Постирано од: Ninja 35
Датум на внесување: 29.Јули.2009 во 16:25
 
 
Море убавинаааааа  ......  и тоа од 17 век  мечтаење


-------------
Ако ти изгледа премногу лесно , имаш некаде згрешено !!!


Постирано од: ana sk
Датум на внесување: 29.Јули.2009 во 17:17


-------------
...moze ne sum sovrsena ama sekogas sum jas...


Постирано од: ana sk
Датум на внесување: 29.Јули.2009 во 17:17


-------------
...moze ne sum sovrsena ama sekogas sum jas...


Постирано од: Ninja 35
Датум на внесување: 29.Јули.2009 во 17:21


-------------
Ако ти изгледа премногу лесно , имаш некаде згрешено !!!


Постирано од: ana sk
Датум на внесување: 29.Јули.2009 во 20:52-------------
...moze ne sum sovrsena ama sekogas sum jas...


Постирано од: zabegan
Датум на внесување: 01.Август.2009 во 14:17
Originally posted by ana sk ana sk напиша:

респект за ова намигнување


-------------
размисли пред да напишеш глупост


Постирано од: zabegan
Датум на внесување: 01.Август.2009 во 14:22-------------
размисли пред да напишеш глупост


Постирано од: zabegan
Датум на внесување: 01.Август.2009 во 14:30
Grand central station - New York]-------------
размисли пред да напишеш глупост


Постирано од: ana sk
Датум на внесување: 02.Август.2009 во 11:06


-------------
...moze ne sum sovrsena ama sekogas sum jas...


Постирано од: ana sk
Датум на внесување: 03.Август.2009 во 18:18


-------------
...moze ne sum sovrsena ama sekogas sum jas...


Постирано од: zabegan
Датум на внесување: 06.Август.2009 во 18:20
Notre dame

-------------
размисли пред да напишеш глупост


Постирано од: nikita
Датум на внесување: 18.Август.2009 во 11:35

Katedralata na Sv.Pol,London

-------------
She sells seashells by the seashore...


Постирано од: nikita
Датум на внесување: 18.Август.2009 во 11:36

Bazilikata na Sv.Petar,Rim

-------------
She sells seashells by the seashore...


Постирано од: ana sk
Датум на внесување: 19.Август.2009 во 16:50


-------------
...moze ne sum sovrsena ama sekogas sum jas...


Постирано од: ana sk
Датум на внесување: 19.Август.2009 во 16:52


-------------
...moze ne sum sovrsena ama sekogas sum jas...


Постирано од: ana sk
Датум на внесување: 20.Август.2009 во 19:02


-------------
...moze ne sum sovrsena ama sekogas sum jas...


Постирано од: МАРШАЛ
Датум на внесување: 20.Август.2009 во 19:12


-------------
http://www.onlineyufilm.com/musicvideo.php?vid=42859a7cd" rel="nofollow - Ко овде не полуди , ТАЈ НИЈЕ НОРМАЛАН


Постирано од: ana sk
Датум на внесување: 28.Август.2009 во 09:41


-------------
...moze ne sum sovrsena ama sekogas sum jas...


Постирано од: lotus flower
Датум на внесување: 30.Август.2009 во 00:46

Barcelona
-------------
~Live the life you love, love the life you live~


Постирано од: ana sk
Датум на внесување: 30.Август.2009 во 19:45
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/07/Palermo-San-Giovanni-bjs-2.jpg">Datoteka:Palermo-San-Giovanni-bjs-2.jpg

-------------
...moze ne sum sovrsena ama sekogas sum jas...


Постирано од: Neptun74
Датум на внесување: 30.Август.2009 во 19:47


-------------
DeepBlue


Постирано од: Neptun74
Датум на внесување: 30.Август.2009 во 19:48


-------------
DeepBlue


Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 01.Септември.2009 во 22:57
neobicno ama vistinito........!!! големо%20гушкање  pozzz za mamamd only for you трепкање

http://www.mojnet.com/korisnik/jedrilica/slika/slika-80431/80431">


Постирано од: ana sk
Датум на внесување: 01.Септември.2009 во 23:07


-------------
...moze ne sum sovrsena ama sekogas sum jas...


Постирано од: Calipso
Датум на внесување: 01.Септември.2009 во 23:47Постирано од: ana sk
Датум на внесување: 02.Септември.2009 во 19:11


-------------
...moze ne sum sovrsena ama sekogas sum jas...


Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 02.Септември.2009 во 19:19
http://www.mojnet.com/korisnik/malena/slika/park-uz-toranj/83290">taj%20toranj http://www.mojnet.com/korisnik/malena/slika/i-vise/83288">skoro%20cijeli...


Постирано од: Calipso
Датум на внесување: 02.Септември.2009 во 20:04Постирано од: zabegan
Датум на внесување: 02.Септември.2009 во 23:11
наскоро во скопје, G-mall, ок, можда не кулите голема%20насмевка
-------------
размисли пред да напишеш глупост


Постирано од: lotus flower
Датум на внесување: 03.Септември.2009 во 08:40

Madrid,Spain
-------------
~Live the life you love, love the life you live~


Постирано од: ana sk
Датум на внесување: 03.Септември.2009 во 21:04


-------------
...moze ne sum sovrsena ama sekogas sum jas...


Постирано од: Calipso
Датум на внесување: 04.Септември.2009 во 00:26Постирано од: ana sk
Датум на внесување: 04.Септември.2009 во 10:59


-------------
...moze ne sum sovrsena ama sekogas sum jas...


Постирано од: lotus flower
Датум на внесување: 05.Септември.2009 во 14:16

Madrid,Spain
-------------
~Live the life you love, love the life you live~


Постирано од: lotus flower
Датум на внесување: 05.Септември.2009 во 21:28

Madrid,Spain

-------------
~Live the life you love, love the life you live~


Постирано од: lotus flower
Датум на внесување: 05.Септември.2009 во 21:43

Atina - Akropol
-------------
~Live the life you love, love the life you live~


Постирано од: Calipso
Датум на внесување: 06.Септември.2009 во 15:41Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 08.Септември.2009 во 16:08Постирано од: Calipso
Датум на внесување: 08.Септември.2009 во 17:11Постирано од: Calipso
Датум на внесување: 08.Септември.2009 во 17:38Постирано од: Calipso
Датум на внесување: 08.Септември.2009 во 17:38Постирано од: Calipso
Датум на внесување: 08.Септември.2009 во 17:43Постирано од: MyWay
Датум на внесување: 09.Септември.2009 во 10:32-------------

Како изгледа совршен маж..Он не изгледа..Он се понаша ......Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 09.Септември.2009 во 23:30

Rekjavik,%20Reykjavík,%20Iceland
One of the many beautiful churches in Reykavik......Crkva vo Rekjavik

 Постирано од: Анастеа
Датум на внесување: 11.Септември.2009 во 13:32
Duomo - Milano


-------------
http://www.youtube.com/watch?v=QCQTr8ZYdhg&feature=related" rel="nofollow - Прав сме и ќе бидеме.
Ни воздух, ни оган, ни вода, туку земја,
само земја ќе бидеме и можеби
неколку жолти цветови.


Постирано од: ana sk
Датум на внесување: 11.Септември.2009 во 19:32


-------------
...moze ne sum sovrsena ama sekogas sum jas...


Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 11.Септември.2009 во 23:31


Постирано од: Calipso
Датум на внесување: 12.Септември.2009 во 00:28Постирано од: zabegan
Датум на внесување: 12.Септември.2009 во 15:24
Originally posted by Calipso Calipso напиша:


ја имав таа чест куќава да ја видам во живо и како уметничко дело стварно е интересна


-------------
размисли пред да напишеш глупост


Постирано од: Calipso
Датум на внесување: 13.Септември.2009 во 02:36Постирано од: zenmaster
Датум на внесување: 17.Септември.2009 во 00:47


-------------
[IMG]http://img148.imageshack.us/img148/4285/xxxpn7.gif">


Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 25.Септември.2009 во 21:53
http://www.mojnet.com/korisnik/ddudaj/slika/bake-tetovaza/63369">Arhitektura http://www.mojnet.com/korisnik/ddudaj/slika/bake-tetovaza/63369">Arhitektura

-------------


Постирано од: ana sk
Датум на внесување: 30.Септември.2009 во 18:19
http://www.greatbuildings.com/buildings/Westminster_Hall.html">

-------------
...moze ne sum sovrsena ama sekogas sum jas...


Постирано од: Zlatnik
Датум на внесување: 07.Октомври.2009 во 02:04
А зошто не ставате информација за која градба се работи и каде се наоѓа?не%20знам

-------------
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!


Постирано од: maria_magdalena
Датум на внесување: 07.Октомври.2009 во 12:17
Еве некои Парламентарни домови.

Осло

Индиски Парламентарен Дом-------------
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.


Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 10.Октомври.2009 во 23:26
http://img341.imageshack.us/img341/7900/oddhouses27yt5.jpg

-------------


Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 10.Октомври.2009 во 23:27
/img242/2433/oddhouses18ox8.jpg -
/img120/387/oddhouses14ms5.jpg -
http://img227.imageshack.us/img227/7234/oddhouses10hh1.jpg

-------------


Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 10.Октомври.2009 во 23:29
http://img242.imageshack.us/img242/2433/oddhouses18ox8.jpg

-------------


Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 10.Октомври.2009 во 23:30
http://img90.imageshack.us/img90/7695/oddhouses2nd2.jpg

-------------


Постирано од: schumi
Датум на внесување: 16.Октомври.2009 во 22:29
Kölner Dom


Катедралата е градена цели 632 години. Најверојатно е рекордер во тој поглед Но, резултатите се фасцинантни.


Постирано од: zabegan
Датум на внесување: 19.Октомври.2009 во 18:14
Ова би требасло да биде во Загреб, Инаку неверојатно е колку Загреб се има развиено во архитектура и урбанизам по распадот на Југославија-------------
размисли пред да напишеш глупост


Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 25.Октомври.2009 во 23:48
http://www.mojnet.com/korisnik/izgubljeni/slika/slika-99957/99957">

-------------


Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 26.Октомври.2009 во 19:09
http://www.pbase.com/steve_burke/london - http://www.pbase.com/photokhan/panoramas"> Segóvias%20Cathedral%20%28Segóvia,%20Spain%29

Segovija katedrala Shpanija
http://www.pbase.com/photokhan/panoramas - http://www.pbase.com/steve_burke/london -

-------------


Постирано од: zabegan
Датум на внесување: 31.Октомври.2009 во 20:12
ова е во Загреб исто (на знам како се викаше)-------------
размисли пред да напишеш глупост


Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 01.Ноември.2009 во 23:39
Kajuraho%20erotic%20stone%20sculptures%20by%20Florent_p.      


-------------Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk