ЕНТУЗИЈАЗАМ
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Филозофија и психологиjа
Опис на форумот: „Разно“ ама на повисоко ниво
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=18825
Датум на принтање: 23.Јули.2025 во 15:50 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: ЕНТУЗИЈАЗАМ
Постирано од: Lithium
Наслов: ЕНТУЗИЈАЗАМ
Датум на внесување: 27.Април.2009 во 21:33
Дали сте ентузијастичка личност?
Дали му се радувате на секој нов ден, на животот?
Дали наоѓате радост и во најобичните нешта?
Во најпростите работи?
Дали можете во ова време во какво што живееме денес да ги отфрлите
песимизмот и намуртеноста, лошите мисли и да бидете исполнети со ентузијастички став?
Зборот ентузијазам доаѓа од грчките збора ЕН и ТХЕОС што значи Бог во тебе
или исполнет со Бог
Според тоа се вели дека ќе имате ентузијазам, сила и моќ во онаа мера
колку што Бог е вистински присутен во вас.
И едно друго прашање:
Дали мислите дека за да човек биде ентузијастички настроен
пресудно е да верува во Бог?
Дали треба за да се радува на најобичните работи,
да биде оптимист да има силна
верба во Бога? Или пак не?
( ако е темава за во Вероисповед префлете ја )
|
Коментари:
Постирано од: DAC23
Датум на внесување: 28.Април.2009 во 12:44
Ентузијазмот ми е средно име многу се занесувам живеам во свет на имагинација и фантазија и многу ми е убаво...нека пукнат душманите........ојееееееееееее
------------- SEMPER ETIAM UBIQUE SUPERIORES
|
Постирано од: Anarchy
Датум на внесување: 28.Април.2009 во 13:51
Mnogu mi fali entuzijazam ovie denovi
-------------
|
Постирано од: Glenn
Датум на внесување: 28.Април.2009 во 14:56
Секогаш кога мојот труд вродува со плод мојот ентузијазам расте.
Не сум од оние луѓе кои постојано трчкаат наоколу со невидена енергија, насмевка и мислат само позитивно, но затоа почнувам посмирено и постепено земам замав и дотурам оптимизам и големи количини на енергија онаму каде најмногу недостасуваат. Сакам да ги балансирам работите и неоснован оптимизам(и песимизам) понекогаш и ми пречи, зошто не сакам пренагласени емоции.
Мислам дека да се биде ентузијаст е да се има страст спрема животот воопшто и можеби повеќе би го протолкувала како вдахновение отколку буквално исполнет од бога во религиозна смисла на зборот.
Мислам дека многу повеќе е состојба на духот и не мора да се биде особено религиозен(или воопшто) за да се поседува или создаде оваа особина(состојба).
------------- Beauty fades, dumb is forever
|
Датум на внесување: 28.Април.2009 во 16:07
GlenKlouz напиша:
Мислам дека да се биде ентузијаст е да се има страст спрема животот воопшто и можеби повеќе би го протолкувала како вдахновение отколку буквално исполнет од бога во религиозна смисла на зборот.
Мислам дека многу повеќе е состојба на духот и не мора да се биде особено религиозен(или воопшто) за да се поседува или создаде оваа особина(состојба).  |
И јас мислам вака.
Не може да биде ентузијаист човек
кој само негува црни мисли. Кој постојано се жали,
кој мисли дека светот е свртен против него.
Јас не знам од каде тоа потеклото на зборот ЕН И ТХЕОС -ИСПОЛНЕТ СО БОГА
е пресудно да биде некој ентузијаистички настроен
Мора да верува некој во Бог за да биде ентузијаист?
По сево ова испаѓа дека атестите не се ентузијасти?
А може и не се
Нема тука некој атеист да каже?
|
Датум на внесување: 28.Април.2009 во 16:21
Golem entuzijast sum, skoro sekogas i sekade. Se raduvam i na najmalite nesta, a posakuvam da napravam golemi raboti . Na utro koga ke stanam, si pustam omilena muzika, pravam kafence, palam cigara i so zadovolstvo uzivam vo narednite 5-10 min. ispolneti so spokojstvo i mir. Pocnuvanje na denot so pozitivni misli, sekogas mi dava povejke energija. Nikogas ne vikam "e sega nema izlez" . Sekogas ima nesto plus sto moze da se napravi, samo treba poveke da se potrudime.
Na ova prasanje "Дали можете во ова време во какво што живееме денес да ги отфрлите
песимизмот и намуртеноста, лошите мисли и да бидете исполнети со ентузијастички став?" - ke kazam deka mene mi se dopaga vremeto vo koe ziveeme, pesimisti i namurteni lugje vo mojot zivot nema i izgleda nema da ima, zatoa sto toa se odrazuva i na mene.
A za ova: Дали мислите дека за да човек биде ентузијастички настроен
пресудно е да верува во Бог?
Дали треба за да се радува на најобичните работи,
да биде оптимист да има силна
верба во Бога? Или пак не?
Se zavisi od toa kako ti se cuvstvuvas, kakva licnost si, kakvi misli imas i dali imas dobra ili zla dusa. Momentalno ispolnet sum so nekoja visa sila, a ne znam kako da ja narecam. Mozebi e Bog, mozebi ne....toa e ona sto dolgo vreme sakam da si go razjasnam.
-------------
|
Датум на внесување: 28.Април.2009 во 16:30
Многу ми се допадна ова, навистина
|
Датум на внесување: 28.Април.2009 во 16:39
Повеќето од луѓето што ги гледам денес
што ме опкружуваат постојано се опседнати со некои лоши работи, мисли.....
размислуваат само за најлошото
постојано се жалат на ситуацијата во која се наоѓаат,
немало излез, немало добар живот.....
Постојано велат:
- Како можам да бидам среќен, да се радувам
кога гледам што се случува околу мене?
Немало добар живот затоа што тие не можат, не знаат
како да го направат поубав....
со еден збор: немаат ентузијазам
самите тие немаат волја и желба да се променат
кога нешто не може да се промени од другите луѓе
нека го променат тие тоа самите кај себе
нека се променат тие
Она што ни се случува не е до околината туку до самите нас
------------- You think you are perfect? Well, try walking on water...
|
Датум на внесување: 28.Април.2009 во 16:55
Edno ke kazam - rabotata go sozdala covekot. Onoj koj raboti i e ispolneto so svojata rabota e mnogu posreken i ima poinakvi razmisluvanja od drugite. Toj sto raboti, cel den mu e ispolnet so razlicni nesta i skoro nikogas monotonijata ne e prisutna kaj nego.
A drugite kukaat i placat sekoj den deka ne cini, nema kaj da se vrabotat a vsusnost ne sakaat voopsto da se potrudat. Ama od kukanje fajde nema. Druga rabota, ne gi cenat ubavinite sto gi dava zivotot, ili se uste gi nemaat pronajdeno. Ne se raduvaat na rabotite sto gi imaat, ne ljubat kako sto treba, ne gi cenat sovetite od najbliskite i na krajot ne se cenat samite sebe.
Imam dvajca cimeri koi rabotat i od doma ne baraat pari za da gi izdrzuvaat. Pari baraat samo za stan 50 evra mesecno. Samite si plakaat participacija na fax, kupuvaat knigi, prijavuvaat ispiti, sami si gi plakaat sekojdnevnite trosoci. Na istiot fax sme i skoro site ispiti gi polagaat navreme. Epa ako mozat tie, so golem trud i maka da rabotat i da studiraat, sekoj moze da napravi nesto plus za da mu e podobar zivotot.
Sekoj covek pred sebe treba da ima cel sto saka da ja napravi, bez razlika kolku pati ke dozivee neuspeh, treba da prodolzi da se obiduva.
-------------
|
Датум на внесување: 28.Април.2009 во 16:57
bounty_hunter напиша:
Sekoj covek pred sebe treba da ima cel sto saka da ja napravi, bez razlika kolku pati ke dozivee neuspeh, treba da prodolzi da se obiduva.
|
Точно така
затоа што не е срамота да паднеш
туку срамота е да не станеш после падот
|
Постирано од: pagane
Датум на внесување: 28.Април.2009 во 21:51
Ентусиазмот од животот воопшто, често бива убиен од секоjдневието. И од потребата да правиш избор.
Во изборот секогаш има ентусиазам. Но во последиците од изборот многу често- не. Убаво е да си ентусиаст. За жал ентусиазмот е привилегиjа на младоста и неискусноста.
|
Датум на внесување: 29.Април.2009 во 00:07
pagane напиша:
За жал ентусиазмот е привилегиjа на младоста и неискусноста.
|

-------------
|
Постирано од: Biolica
Датум на внесување: 29.Април.2009 во 10:41
Entuziasmot kaj mane varira , balkanka na sever so golema potreba od sonce ovaj period mi prija, mozeceto mi vrti so 3000 obrtaj , sve e mozno i na sve se raduvam .
dali toa bile sitnici doma , na rabota ili okolu mene sve me smeej i so site se smeskam , inspiracijata i motivot se najcesto najbliskite i rabotata , prolet , leto i esen znaj zivotot da e prekrasen
|
Датум на внесување: 29.Април.2009 во 15:21
pagane напиша:
За жал ентусиазмот е привилегиjа на младоста и неискусноста.
|
Сакаш да кажеш дека постарите луѓе не
можат да бидат полни со ентузијазам
бидејќи тоа што имаат такво секојдневие
какво што не го посакуваат ги прави
да не бидат ентузијастички настроени
а за неискусноста
мислиш дека само оној што поминал доста во животот
не знае за ентузијазам
|
Датум на внесување: 29.Април.2009 во 15:44
Литиум, не незнание, него знание и разочаруване. во повекето случаеве. но тоа не се однесува до секого. се разбира. просто ентусиазмот е за тие со многуте идеи и со нескршена глава во зидот- држава, општество, политика... само едно нешто ке кажама: моjот младешки ентусиазам не промени ништо, ама ништо . Се разбира , дека целите се наj битни за потплатеноста на ентусиазмот.
|
Постирано од: mamamd
Датум на внесување: 02.Јуни.2009 во 13:03
pagane напиша:
Ентусиазмот од животот воопшто, често бива убиен од секоjдневието. И од потребата да правиш избор.
Во изборот секогаш има ентусиазам. Но во последиците од изборот многу често- не. Убаво е да си ентусиаст. За жал ентусиазмот е привилегиjа на младоста и неискусноста.
|
Не дозволувам никому да ми го уништи ентузијазмот. Во секоја пора на секојдневието барам нешто што може да ме бутка напред Не е привилегија на младоста, напротив кај многу млади забележувам дека немаат ни пола ентузијазам, се извлекуваат дека многу нешта се неможни да се остварат, бараат премногу, не се задоволни со она што можат да го добијат.
-------------
|
Постирано од: Popi
Датум на внесување: 02.Јуни.2009 во 14:02
"За жал ентусиазмот е привилегиjа на младоста и неискусноста" - reche pagane.
Pagane be zlato, me iznenagjujesh, ama neprijatno za zhal. 
Eve jas ne sum bash pubertetlija a za iskustvo mozham samo romani da pishuvam....pa neznam dali nekoj ovde (na primer) poveke se "uzbugjuel" od mene.  A bidi sigurna deka vo privaten zhivot ne sum nishto pomalku, a duri mozhe i poveke od ova. 
Toa e osobina na chovekot, najverojatno vrodena, koja vo tekot na zhivotot samo mozhe malku da se modelira, usmeruva i kontrolira ama nikogash ne gasne. 
|
Постирано од: brza
Датум на внесување: 02.Јуни.2009 во 14:10
makedonija e smrt za entuzijastite!
------------- Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
|
Датум на внесување: 02.Јуни.2009 во 14:10
Не сме сите исти. Jас секогаш зборувам од свое име и за себе си. Тоа е мое мислене, формирало се на основа мое лично искуство. А дали ке бидам некогаш поново ентусиазирана , верно, тоа е до мене.
|
Датум на внесување: 02.Јуни.2009 во 14:40
brza напиша:
makedonija e smrt za entuzijastite!
|
Се` ми се чини дека не си доизјаснет
|
Датум на внесување: 02.Јуни.2009 во 15:06
a shto ima da se doobjasnuva? zemjava ne e plodno tlo za razvivanje na entuzijazmot,..ako navistina ne si golem,..entuzijast ,..i samiot da si pomognesh,pa ,kidnesh nadvor nekade ....na primer,..na sportski plan,..kojznae kolku i kakvi rezultati se ispushteni ,..samo poradi nezainteresiranosta na drzavata,...
------------- Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
|
Датум на внесување: 02.Јуни.2009 во 15:13
Народот е тој што ја прави државата таква каква што е. Ма да и во право си, испуштено е многу, не во домен само на спортски план, туку и во многу друго.А,поради незаинтересираност на државата... Не е поради незаинтересираноста на државата ( тука во државава има ваму - таму ентузијасти ) туку поради незаинтересираноста на оние.... ГЛАВНИТЕ....што ја ТУРКААТ ДРЖАВАВА
|
Датум на внесување: 02.Јуни.2009 во 15:19
aaa ne!,..tuka si greshka!,..jas sum kriv shto na nekoj mu stavam sopki vo,...entuzijazmot negov !
|
Датум на внесување: 02.Јуни.2009 во 15:21
brza напиша:
aaa ne!,..tuka si greshka!,..jas sum kriv shto na nekoj mu stavam sopki vo,...entuzijazmot negov !
|
Па ти си крив...ако си ти еден од тие....ГЛАВНИТЕ
|
Датум на внесување: 02.Јуни.2009 во 15:45
brza напиша:
a shto ima da se doobjasnuva? zemjava ne e plodno tlo za razvivanje na entuzijazmot,..ako navistina ne si golem,..entuzijast ,..i samiot da si pomognesh,pa ,kidnesh nadvor nekade ....na primer,..na sportski plan,..kojznae kolku i kakvi rezultati se ispushteni ,..samo poradi nezainteresiranosta na drzavata,...
|
Edinstveno nesto sto go sprecuva prodnoto tlo za razvivanje na entuzijazmot e sopstvenata "hendikepiranost" na mozokot.
se e do nas...
-------------
|
Датум на внесување: 02.Јуни.2009 во 15:52
bounty_hunter напиша:
brza напиша:
| Edinstveno nesto sto go sprecuva prodnoto tlo za razvivanje na entuzijazmot e sopstvenata "hendikepiranost" na mozokot. И стравот од несупех
se e do nas... |
|
Датум на внесување: 02.Јуни.2009 во 16:00
ma ajde!,...ne mozesh entuzijazmot da si go "hranish" od,..vozduh!,..pogotovo ako so nego i narodot i drzavata ke se prchat,...
|
|