ВЕРБАЛНА ХИГИЕНА
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Филозофија и психологиjа
Опис на форумот: „Разно“ ама на повисоко ниво
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=18690
Датум на принтање: 03.Август.2025 во 05:18 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: ВЕРБАЛНА ХИГИЕНА
Постирано од: Анастеа
Наслов: ВЕРБАЛНА ХИГИЕНА
Датум на внесување: 13.Април.2009 во 03:08
Слично на оралната, само што процесот се одвива малку поназад од усната шуплина, некаде во лавиринтот на мозочните вијуги.
Се’ она што го конзумираме како душевна хранa & пијалак (плус карактер-темперамент, домашно воспитување, околина, социјален фактор, секојдневни информации...итн, итн...) остава траги од кариес на нашето забало (вокабуларот). Недоволната хигиена (покрај другите последици) може да доведе до ширење непријатен здив од устата, реа која не секој може да ја поднесе а и не е за во секакво друштво. Посебно не за пред деца...
Колку внимавате на вашиот речник? Како стоите со вулгарност, пцуење, “улични“ изрази... и слични пикантерии? Дали се тие секојдневен “украс“ во вашиот говор... или никогаш во живот не сте опцуле?
П.С. Без вулгарности ве молам
------------- http://www.youtube.com/watch?v=QCQTr8ZYdhg&feature=related" rel="nofollow - Прав сме и ќе бидеме. Ни воздух, ни оган, ни вода, туку земја, само земја ќе бидеме и можеби неколку жолти цветови.
|
Коментари:
Постирано од: Gabriela_S
Датум на внесување: 13.Април.2009 во 08:58
Zosto bi pcuela, imam jas posirok dijapazon na zborovi
|
Постирано од: Monuska
Датум на внесување: 13.Април.2009 во 11:31
некогаш знае да ми се испушти... во нервоза и такви ситуации
------------- Сите го сакаме она што не можеме да го имаме. Вистинските луѓе знаат да се помират со тоа...
|
Постирано од: Lady Blue
Датум на внесување: 13.Април.2009 во 16:04
Tesko se odrzuva balans pomegju domasnoto i ulicnoto vospituvanje .... svedoci sme deka onaa ulicnoto e cesto posilno od domasnoto ....ama barem ne treba da prestaneme se borime protiv toa .... za sekoja vulgarnost moze da se najde drug pokulturen zbor - ako se potrudis dobro .... 
------------- I love life!!!
|
Постирано од: mrzla
Датум на внесување: 13.Април.2009 во 16:18
зависи со кои личности сум во друштво
со постари секако дека нема шанси
ама знае да ми се испушти
ама па на кои не?????
|
Постирано од: Kali
Датум на внесување: 13.Април.2009 во 17:42
hmmm....
jas pak mislam deka verbalnata "nehigiena"ili agresija ja dozivuvame isklucivo vo negativen kontekst. i toa ne e pravilno ni tocno
ne e pristojno da opcues, da si nervozen, da se nalutis, da zbesnes, itn itn
....bidejki ne e higienski: taka otsekogas ni zboruvale.
Naprotiv, toa e samo moznost slobodno da si gi iskazuvame cuvstvata koi gi imame...Prirodno da e se nalutis, da zameris, da si besen... uste poprirodno e da mozes da si gi iskazes cuvstvata bez zabrani ni ogranicuvanja: sekako, vo prav moment i vreme.
Taka da, ako mi dojde da oteram vo p***u mater.... biram kade i pred kogo, i....ne se stegam
-------------
|
Постирано од: Anarchy
Датум на внесување: 13.Април.2009 во 18:14
Kali напиша:
Taka da, ako mi dojde da oteram vo p***u mater.... biram kade i pred kogo, i....ne se stegam
|
E moj coek, bez vlakna na jaziceto...
-------------
|
Постирано од: kejt-d-grejt
Датум на внесување: 13.Април.2009 во 19:12
јас многу често велам, - п***у мајчину 
и тоа споено и многу брзо (демек да не се сети што викам)
------------- се' што е убаво во животот е поезија. сето друго е проза
|
Постирано од: Delicia
Датум на внесување: 13.Април.2009 во 19:29
море по некој пат п**карам кога ке ми пукне филмот  ....и онака никој не ме разбира 
------------- ...It just takes a second to realize how wrong you are, about... everything...
|
Постирано од: ManushkA
Датум на внесување: 13.Април.2009 во 19:34
Vo posledno poveke se kontroliram sto zboruvam, porano idi upm mi bese kako dobro utro ... sega se trudam da toa bide poveke od tipot: E da mu se snevidi... demek pokulturno
|
Постирано од: Glenn
Датум на внесување: 13.Април.2009 во 20:03
Културна сум кога треба, внимавам што зборувам пред други, макар што ми се испушта понекојпат ама кога ми пука филмот не ни пробувам да си го контролирам речникот, зашто ќе се осеќам дека не сум го постигнала ефектот а лутината уште ме држи.
Инаку не корисам многу жаргони како педерче и сл. Од уличарска комуникација и сиромашен фонд на зборови -коса ми се крева на глава.
------------- Beauty fades, dumb is forever
|
Постирано од: polzavce
Датум на внесување: 13.Април.2009 во 20:10
Внимавам на вербалната хигиена.....
Сепак правам исклучоци иако поретко....На пример, им викам ГОМЦЕ на тие што ги сакам...а гомцево не е баш хигиенско..
------------- МИР со сите
|
Постирано од: brza
Датум на внесување: 13.Април.2009 во 22:24
treba da imash "debeli" zivci,...za da bidesh ,..chist!
------------- Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
|
Постирано од: pmmladen
Датум на внесување: 13.Април.2009 во 22:41
Ме мачи ова прашање: Зошто еден збор се смета за вулгарен а друг збор не иако и двата збора означуваат иста работа?
Пример: "к*рац" е вулгарност, неговата замена "Пенис" или "машки полов орган" е невулгарен отмен израз иако осначуваат иста работа, барем кога ке се спомне било кој од овие изрази менталната слика сто се создава во умот е иста
|
Датум на внесување: 13.Април.2009 во 22:49
Jas gledam da se vozdrzuvam od vulgarnosti pred postari luge, mora da se pokazi pocit...ama ako nekoj mi go pukne filmot, kako striko mi pred 2 dena, odma u k*rac ke go oteram, bez razmisluvanje...
glej si vo dvorceto tvoe i ostaj si me na raat
-------------
|
Постирано од: ANITA11
Датум на внесување: 13.Април.2009 во 23:40
nekogas da...
|
Постирано од: Marko Polo 1
Датум на внесување: 14.Април.2009 во 00:03
Koristete "colgate", za podobra verbalna higiena!
|
Датум на внесување: 14.Април.2009 во 02:40
Kali напиша:
hmmm.... jas pak mislam deka verbalnata "nehigiena"ili agresija ja dozivuvame isklucivo vo negativen kontekst. i toa ne e pravilno ni tocno
ne e pristojno da opcues, da si nervozen, da se nalutis, da zbesnes, itn itn ....bidejki ne e higienski: taka otsekogas ni zboruvale.
Naprotiv, toa e samo moznost slobodno da si gi iskazuvame cuvstvata koi gi imame...Prirodno da e se nalutis, da zameris, da si besen... uste poprirodno e da mozes da si gi iskazes cuvstvata bez zabrani ni ogranicuvanja: sekako, vo prav moment i vreme. Taka da, ako mi dojde da oteram vo picku mater.... biram kade i pred kogo, i....ne se stegam
|
Да не се разбереме погрешно: вербалната нехигиена не е исто што и агресија... и воопшто тоа не беше целта на темава.
Значи, не зборуваме за можност за слободно изразување на чувства, туку за начин на изразување на чувства, мисли, ставови... поточно, за начин на вербална комуникација. Спомнуваш претежно негативни чувства: нервоза, лутина, бес... кои е најнормално да се покажат и исфрлат од себе и кај нив најчесто се манифестира таквиот говор. Арно ама и кога се радосни, среќни, вљубени.. луѓето знаат да кажат: кај си бе, да те е***...; педер, ај на по едно пивце...; маче, у п**** материну, ептен ми се свиѓаш... 
Е сега, без забрани и ограничувања...? Дали ти пред твое дете ќе ја опцуеш продавачката оти не ти вратила кусур... или учителката, оти го укорила или му ставила кец? Дали на деловен (или било каков официјален) ручек можеш да си дозволиш од уста да ти “летне“ некој полов орган?
Дали тоа е “хигиенски“?
------------- http://www.youtube.com/watch?v=QCQTr8ZYdhg&feature=related" rel="nofollow - Прав сме и ќе бидеме. Ни воздух, ни оган, ни вода, туку земја, само земја ќе бидеме и можеби неколку жолти цветови.
|
Постирано од: Kali
Датум на внесување: 14.Април.2009 во 09:25
anastea напиша:
Да не се разбереме погрешно: вербалната нехигиена не е исто што и агресија... и воопшто тоа не беше целта на темава.
Значи, не зборуваме за можност за слободно изразување на чувства, туку за начин на изразување на чувства, мисли, ставови... поточно, за начин на вербална комуникација. Спомнуваш претежно негативни чувства: нервоза, лутина, бес... кои е најнормално да се покажат и исфрлат од себе и кај нив најчесто се манифестира таквиот говор. Арно ама и кога се радосни, среќни, вљубени.. луѓето знаат да кажат: кај си бе, да те е***...; педер, ај на по едно пивце...; маче, у п**** материну, ептен ми се свиѓаш... 
Е сега, без забрани и ограничувања...? Дали ти пред твое дете ќе ја опцуеш продавачката оти не ти вратила кусур... или учителката, оти го укорила или му ставила кец? Дали на деловен (или било каков официјален) ручек можеш да си дозволиш од уста да ти “летне“ некој полов орган?
Дали тоа е “хигиенски“?
|
Pcuenjeto e vid na verbalna agresija, neli?
Tuku, ova prvoto boldirano e povekje slengovski recnik, ne? Mene nekako ne mi odi taka, ama ona "peer, kaj si" e epten skopski sleng:) A vtoroto boldirano...eee toa e vekje primitivizam, a i navreduvanje plus. Toa nikako.
|
Датум на внесување: 14.Април.2009 во 12:16
Да, пцуењето е вид на вербална агресија, но темава ја замислив малку пошироко, вклучувајќи го тука и вулгарното изразување, уличарски (да не кажам простачки) говор со користење експлицитно пикантни или навредливи зборови, без разлика дали се однесува на лична или јавна комуникација. Сведоци сме дека таквиот говор се’ почесто може да се слушне и во училишта, на телевизии, по медиуми (на интернет и да не зборувам )...
Не сум пуританка, но многу често ми смета ваков говор кај одредени луѓе, кои не бираат место и друштво да го испукаат нивниот арсенал.
|
Датум на внесување: 14.Април.2009 во 13:41
Mislam deka vo razlicna sredina, razlicno se odnesuvam i vnimavam na mojot vokabular, vo zavisnost od toa so kogo sum momentalno. Znaci pred postari nema sansi, da se kazi navredliv ili vulgaren zbor. Nekogas se raspravam i so moite drugari/ki ako nekoj pocne so vulgarnosti. I odobeno vnimavame pred zenski sto se zboruva. Ne moze ako mu tekne na nekoj da si pcue cela vecer a drugite da go tolerirame.
E sega koga sum samo so cimerite, togas e dozvoleno se da si se praj muabet , da se ispukame nabrzina, za da nema potreba toa da go pravime pred drugi
-------------
|
Постирано од: Spirit
Датум на внесување: 14.Април.2009 во 14:57
Вербалната хигиена ,ДА, треба да се негува поради нас самите . Но не секаде и по секоја цена ,а посебно не во ,,нехигиенски,, услови .
|
Постирано од: Biolica
Датум на внесување: 14.Април.2009 во 15:15
Obozavam verbalna higiena i retko pcujam , no makedonskiot mi e od roditeli koj zboruvale Mk koga bile mladi i so mnogu dijalekt , i ako ne pcujam ne mie Mk dovolno razvien , taka da higienata e solidna
|
Постирано од: mamamd
Датум на внесување: 14.Април.2009 во 15:18
...Сите ние некогаш добиваме нагон за јака вербална палба со сите зачини и фонд на зборови од кои и кочијашите на дивиот запад би с е посрамотиле, ама затоа постојат кочници. Лично ми смета вулгарноста, ми смета речник полн со размавтани половите органи ко со диригентска палка, поови дејанија ко да е праење пинџур...односно нивно користење онаму кај што не им е местото.
-------------
|
Постирано од: Lithium
Датум на внесување: 14.Април.2009 во 17:37
``Пред што и да кажеш прво изброј до десет``
------------- You think you are perfect? Well, try walking on water...
|
Постирано од: pagane
Датум на внесување: 26.Април.2009 во 15:14
заборавам на неа само на...утакмици.
|
|