Испечати | Затвори го прозорот

Дали муслиманите имаат слободна волја?

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: Право на личен избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=17777
Датум на принтање: 26.Јули.2025 во 03:04
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Дали муслиманите имаат слободна волја?
Постирано од: Pentakostalec
Наслов: Дали муслиманите имаат слободна волја?
Датум на внесување: 01.Февруари.2009 во 22:16
Imam Drugar4e/Brat4e vo hrista inaku turcin e doagjase vo crkva i tatko mu zosto visol biblia go pretepal brutalno
kako go ocenuvate vie voa dali muslimanite znaat za slobodna volja???

a gledam i vo iran oti se povekje stanuvaat hristiani kje se donelo zakon ili kako tie sto kje stanat hristiani kje gi kamenuvaat.

-------------
Одете мегу сите народи и создавајте од нив мој ученици крштевајки ги во името на Таткото, Синот и Светиот Дух

Коментари:
Постирано од: Македон
Датум на внесување: 01.Февруари.2009 во 22:27
Originally posted by Pentakostalec Pentakostalec напиша:

Imam Drugar4e/Brat4e vo hrista inaku turcin e doagjase vo crkva i tatko mu zosto visol biblia go pretepal brutalno
kako go ocenuvate vie voa dali muslimanite znaat za slobodna volja???

a gledam i vo iran oti se povekje stanuvaat hristiani kje se donelo zakon ili kako tie sto kje stanat hristiani kje gi kamenuvaat.

Извини што прашувам, ама ова во Македонија се случило со тепањето?

-------------

Датум на внесување: 01.Февруари.2009 во 22:43
epa koga kje recam Moje drugar4e znaci u makedonija da be da od mojta crkva...

-------------
Одете мегу сите народи и создавајте од нив мој ученици крштевајки ги во името на Таткото, Синот и Светиот Дух

Постирано од: ZoraNaSlobodata
Датум на внесување: 01.Февруари.2009 во 22:44
Имаат слободна волја брат во границите што можи човек затруен од пропаганда да има.Во случајот верска пропаганда.

-------------
За нея ние живеемъ,за нея ние мремъ!

Датум на внесување: 01.Февруари.2009 во 22:46

epa koga kje recam Moje drugar4e znaci u makedonija da be da od mojta crkva...

Ако брутално го претепал така, тогаш не знам што да ти кажам, ама знам дека нема право никој така крвнички да го тепа детето. Не смее тоа да се претвори во малтретирање на детето никако. Ако дојде до тоа тогаш власта треба да реагира. Истотака тука е важна и возраста на детето. Ако е малолетен тгаш таткото има право да му забрани некои работи, како негов законски старател.

-------------

Постирано од: Pravoslaven
Датум на внесување: 01.Февруари.2009 во 22:53

Јас пак имам една пријателка која изела ќотек од татко и  (православец) затоа што отишла во евангелска црква.

И шо да кажеме сега, дали православците имаат слободна воља? Според горниот пример - НЕ!

-------------
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !

Датум на внесување: 01.Февруари.2009 во 22:54
Originally posted by Pravoslaven Pravoslaven напиша:

Јас пак имам една пријателка која изела ќотек од татко и  (православец) затоа што отишла во евангелска црква.

И шо да кажеме сега, дали православците имаат слободна воља? Според горниот пример - НЕ!

Темата не е за Православните.
Секој втор збор ти е напад на Православните...

-------------

Постирано од: Pravoslaven
Датум на внесување: 01.Февруари.2009 во 23:04
Знам дека темата не е за православните, само сакав да ви укажам на тоа прво да си ја извадите гредата од вашето око, па потоа да бркате по раската на туѓото.

-------------
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !

Датум на внесување: 01.Февруари.2009 во 23:05

Знам дека темата не е за православните, само сакав да ви укажам на тоа прво да си ја извадите гредата од вашето око, па потоа да бркате по раската на туѓото.

Па јас не ја отворив темата, јас само прашав нешто што немаше врска со религија, а Пентакосталец ја отвори, сепак тој не е Православен.

-------------

Датум на внесување: 01.Февруари.2009 во 23:06
Ама ни греди ни штици се темата тука

-------------

Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 01.Февруари.2009 во 23:06

Pentakostalec, kako mozhesh spored postapkata na eden roditel da gi presuduvash site vernici?

Onoa sto go veli Pravoslaven ima poenta - kako bi se odnesuval eden roditel od ist kov kako onoj sto go naveduvash, no hristijanin, ako vidi negovoto dete kako chita k*ran? Prashaj se sebe si, kako bi se odnesuvale tvoite roditeli? Ili roditelite na nekoi tvoi prijateli?

I sega, koj bi bil zakluchikot od takvoto razmisluvanje? Deka site vernici kje se odnesuvaat na ist nachin?

Generaliziranjeo e mnogu losha rabota. Sekoj chovek e posebna individua i ne gi stavajte site vo ist kosh.

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Датум на внесување: 01.Февруари.2009 во 23:09
Во право е Messenger,ми го зеде зборот од усте,генерализирањето е страшна работа дури кога се работи и за муслимани.
Ама пак Православен е впуштен во некакво крстосување против православните

-------------

Датум на внесување: 01.Февруари.2009 во 23:10
Ako vo k*ranot pisuvalo ne tepaj i pisualo deka ima slobodna volja ne veruam deka kje go tepa deteto{no sepak ne znam da li pisua za slobodna volja vo k*ranot}
ama site znaeme deka ako nesto vo muslimanstvoto se navredi palat lugje itn itn...

-------------

Датум на внесување: 01.Февруари.2009 во 23:11
То е менталитет изграден низ вековите,инаку коранот никако не дозволува.

P.S. Zabeleshka od Messenger do Zora
: Vnimavaj na upotrebenata terminologija.

-------------

Датум на внесување: 01.Февруари.2009 во 23:16
Pentakostalec, ako prodolzhish vaka, temava kje ja zatvoram.

Mi lichish kako nekakov krstonosec, koj pali i zhari, otepuva i brishi od istorija se shto ne e istovetno so negovoto veruvanje.

Ostavi gi muslimanite da si zhiveat vo ramkite na nivnite veruvanja, kako sto barash ti da te ostavat da si zhivesh vo svoite. A dali nekoj musliman kje go natepa deteto oti chitalo Biblija, toa e samo negov izbor na odnesuvanje i toa ne e zakon zapishan vo k*ranot.

Mislam deka ova potpolno go razbirash i zatoa ne mi e jasno zoshto otvarash vakva tema?

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 02.Февруари.2009 во 00:53
Пентакосталец - преминуваш во навреди кон другите религии, затоа го избришав твојот последен пост.
Темава мислам дека не носи ништо добро и ако продолжи вака, утре ја затворам.

-------------
Do what is right, come what may...

Постирано од: Templarius
Датум на внесување: 02.Февруари.2009 во 18:54
Muslimanite nemaat slobodna volja - mislam na pravite muslimani...nekoj veli k*ranot kazuva onaa kazuva ovaa ... ne niko ne go gleda k*ranot...ovdeka vo afghanistan pretezno se vodat po hadisite koi pak imaat mnogu interpetacii zavisi od pleme do pleme i kako mulata (koj se pravi deka e pismen imav shansa da zapoznam eden koj vsunost se pravese deka cita a vsusnost zboruvase napamet)ce interpretira nesto (zatoa se ubivaat medju sebe) ... nivnata sloboda e diktirana znaci od toa kako nekoj ce interpretira del od hadis, duri i one koi sto znaat da citaat ne smeat da se sprotivstavat zasto ako toa go napravat krshat plemenski zakon za pocituvanje na najstariot i mnogu loso pominuvaat. Ednas mesecno starite od pleminjata koi ne se zarateni se sobiraat na da kazam eden vid simpozijum tuka se resava sto i kako ce se raboti, normalno pokraj brakovi, krvna odmazda se razgovara i za religijata i za toa sto e hallal a sto e haramm, tendencija e deka se povece i povece se odi kon radikalizmot i ekstremizmot i toa ne moze da se spreci. Slobodna volja e nesto za sto mladite muslimani vo ovaa zemlja sonuvaat no toa ce ostane samo pust son bidejci nemaat izbor ili ce se povinuvaat i ce bidat kako tie sto im diktiraat ili ....

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Постирано од: Miki_P
Датум на внесување: 02.Февруари.2009 во 20:03

Пријателу, oftopic си.

С è ми е позволено, но не е сè полезно. (I до Коринтјаните, 6, 12).

p.s. Ако таткото не се грижи за тоа каде му се движи чедото, кој треба тоа да го прави? Што се случува со тоа чедо штом ќе го напушти „трлото“!? - Нему ќе му се гости „волкот“ (читај: ѓаволот).

-------------
Господи Исусе Христе, Сине Божји, помилуј нè.

Датум на внесување: 02.Февруари.2009 во 20:40
Tokmu toa e razmisluvanjeto na onie koi gi opishuva Templarius vo prethodniot komentar.

-------------

Датум на внесување: 02.Февруари.2009 во 20:57
Jas imam brat vo hrista sega e na hristianki faklutet co novi sad i on zivee vo kicevo i bas u muslimansko naseleno mesto i im zborese za Bog i mu stavija noz na gusa i toa sred ulica vekje za da ne zbori za Bog Isus Hristos ama on pak si prodolzi{Bog go stiti amin!}

-------------

Датум на внесување: 02.Февруари.2009 во 21:00

Jas imam brat vo hrista sega e na hristianki faklutet co novi sad i on zivee vo kicevo i bas u muslimansko naseleno mesto i im zborese za Bog i mu stavija noz na gusa i toa sred ulica vekje za da ne zbori za Bog Isus Hristos ama on pak si prodolzi{Bog go stiti amin!}

-------------

Постирано од: polzavce
Датум на внесување: 02.Февруари.2009 во 22:44

Абе Пента.......дури и да забранува коранот тепање на сопственото дете тоа не значи дека човекот деклариран како муслиман тоа по секоја цена ќе го почитува........

Па и во Библијата пишува не лажи па не постои христијанин што не излажал..........
........Ако ми ја сфаќаш поентата.......

Инаку детето не треба да биде физички казнувано од родителите (посебно не крвничко претепување) за никаква грешка што ќе ја направи.....

Постирано од: deshad
Датум на внесување: 02.Февруари.2009 во 23:45
Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Muslimanite nemaat slobodna volja - mislam na pravite muslimani...nekoj veli k*ranot kazuva onaa kazuva ovaa ... ne niko ne go gleda k*ranot...ovdeka vo afghanistan pretezno se vodat po hadisite koi pak imaat mnogu interpetacii zavisi od pleme do pleme i kako mulata (koj se pravi deka e pismen imav shansa da zapoznam eden koj vsunost se pravese deka cita a vsusnost zboruvase napamet)ce interpretira nesto (zatoa se ubivaat medju sebe) ... nivnata sloboda e diktirana znaci od toa kako nekoj ce interpretira del od hadis, duri i one koi sto znaat da citaat ne smeat da se sprotivstavat zasto ako toa go napravat krshat plemenski zakon za pocituvanje na najstariot i mnogu loso pominuvaat. Ednas mesecno starite od pleminjata koi ne se zarateni se sobiraat na da kazam eden vid simpozijum tuka se resava sto i kako ce se raboti, normalno pokraj brakovi, krvna odmazda se razgovara i za religijata i za toa sto e hallal a sto e haramm, tendencija e deka se povece i povece se odi kon radikalizmot i ekstremizmot i toa ne moze da se spreci. Slobodna volja e nesto za sto mladite muslimani vo ovaa zemlja sonuvaat no toa ce ostane samo pust son bidejci nemaat izbor ili ce se povinuvaat i ce bidat kako tie sto im diktiraat ili ....

И Темплариус си продолжува по старо без да се запраша што мајка бара таму и тој и сите тие американци и остали сојузници. Па за да има некој слободна воља треба пред се да има слобода во вистински смисол на зборот,а не некој да му седи над глава и да го узурпира на сите можни начини.

За мене оваа тема е излишна,а коментарот на Темплариус безвреден.

-------------
"Ако питаш који сам странац, поносно кажем:ЈА САМ БОСАНАЦ!"

Датум на внесување: 02.Февруари.2009 во 23:46
Originally posted by macedon_alex macedon_alex напиша:

"Дали може да има друго место за еден Македонец, освен Македонија? Дали има народ понесреќен од македонскиот? И дали има некаде пошироко поле за работа, отколку во Македонија?"

macedon_alex, многу интересен и убав потпис имаш. Се надевам дека Темплариус ќе го прочита и ќе ја сфати суштината.

-------------

Датум на внесување: 02.Февруари.2009 во 23:55
Originally posted by deshad deshad напиша:

"Дали може да има друго место за еден Македонец, освен Македонија? Дали има народ понесреќен од македонскиот? И дали има некаде пошироко поле за работа, отколку во Македонија?"

macedon_alex, многу интересен и убав потпис имаш. Се надевам дека Темплариус ќе го прочита и ќе ја сфати суштината.

Не е моја мислата. На Гоце Делчев е.

-------------

Постирано од: nelson
Датум на внесување: 03.Февруари.2009 во 15:50
jas mislam ne...ama istoto vazi i za drugite religii..

-------------
Zeleo bih da te, vezanih ociju, prepoznajem u hiljadama.Ala bih se napipao!

Датум на внесување: 03.Февруари.2009 во 18:58

И Темплариус си продолжува по старо без да се запраша што мајка бара таму и тој и сите тие американци и остали сојузници. Па за да има некој слободна воља треба пред се да има слобода во вистински смисол на зборот,а не некој да му седи над глава и да го узурпира на сите можни начини.

За мене оваа тема е излишна,а коментарот на Темплариус безвреден.

Hahahaha vidish tebe ti e ubavo da sedish doma i da treseh komentari za okupacija. No dali nekogas si bil vo Asghanistan dali imash videno sto i imaat napraveno na ovaa zemja talibanite ?? Procitaj malku pa togas zboruvaj. Pa coveku dobrite muslimani koi ti gi branish vo tvojov post frlaat kiselina (od akomulator) po facite na devojcinjata koji sakaat da odat na shkolo. Kidnapiraat muslimani nivni braca i gi ubivaat samo zatoa sto slushaat muzika ili zatoa sto nosat farmerki, sekoj den go gledam toa, svedok sum na religiozno ludilo koe ovaa zemlja ja unistuva. Za vreme na talibanite ludjeto dobivale struja samo po dva casa na den, devojcinjata ne odele na shkolo, mortalitetot na novorodencinjata bil 70% a sega e 20%, sheriatot odnel preku milion zivot, 4 miliona afghanistanci za vreme na vladeenjeto na talibanite ziveele vo Pakistan...zosto se sega vracaat nazad zatoa sto nekoj im vrsi okupacija ???? Idi begaj, ne znaes a saka da zboruvas i kritikuvas..A jas sum ovdeka za pari, no fala mu na boga sto pokraj pari imam sansa da pomognam na ovaa zemlja na moj nacin propovedajci go evangelieto na Sv.Magnum na talibanite....A ti ostaj so zdravje i slusaj go mulata sto se ce te nauci, no sepak bi sakal barem dva dena da provedes ovdeka so tvoite braca da vidis kako tie ziveeat kako se borat da preziveeat. Ilustracija prosecen afghanistanec zarabtuva 100 $ mesecno od koi avtomatski mora da dade 30 na mulata koj pak gi dava na talibanite mu ostanuvaat 70 so koi treba da iskara mese prosecno trebuvanje za hrana za eden den e 10 $ sto mislis kako prezivuva.???

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 03.Февруари.2009 во 19:01

Potpisot e prekrasen no ako nekoj ne ja svatil poentata toa si ti ne jas, a ti ne ni mozes da ja sfatis poentata zasto ne si Makedonec....

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 03.Февруари.2009 во 21:08
Templarius , poleka so replikite... Ne meshaj nacionalno i versko... i vozdrzhi se od lichni prepukuvanja.

-------------

Датум на внесување: 03.Февруари.2009 во 21:22
Темплариус,твојата реплика која ми ја упати мене доволно зборува за каква личност станува збор.Јас можам само да ти кажам дека кога би бил барем пет минути ( не два дена) во Авганистан би застанал карши тебе и твојот Св. Магнум,па ќе видиме кој кому ќе проповеда ОГНЕНО ЕВАНГЕЛИЕ.

-------------

Постирано од: brza
Датум на внесување: 04.Февруари.2009 во 10:22
kako be nemaat?!,...koja sila  bi te naterala da si ,.."opashash" ,..so dve- tri kila tnt,...ako ja nemash silata na ,.."slobodnata" vojla?збунетост

-------------
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein

Датум на внесување: 04.Февруари.2009 во 12:20
da li ti bi se "opasal" za edno 500.000 ili milion eura?...

-------------

Постирано од: brza
Датум на внесување: 04.Февруари.2009 во 13:22
pa,..kako mislish?,збунетост..samo,..za sekoj sluchaj,...ke si gi zemam so,..mene.

na sedumdeset zeni ( ili kolku i da se!),...nema da bide lesno da im ,..ugodish,.. bez pari,...pogotovo!намигнување

-------------
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein

Датум на внесување: 04.Февруари.2009 во 17:02
i ke gi podelis na zenite i decata a ti kaj onoj gore....i so si napravil?

-------------

Датум на внесување: 04.Февруари.2009 во 18:50

Темплариус,твојата реплика која ми ја упати мене доволно зборува за каква личност станува збор.Јас можам само да ти кажам дека кога би бил барем пет минути ( не два дена) во Авганистан би застанал карши тебе и твојот Св. Магнум,па ќе видиме кој кому ќе проповеда ОГНЕНО ЕВАНГЕЛИЕ.

Poveli, jas sum tuka, dojdi, zastani, nema nikakov problem da ima .... samo sto... ti ne si tuka a toa kazuva za tebe kakva licnost si ...

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Постирано од: Majkl
Датум на внесување: 04.Февруари.2009 во 20:27
Bog na site ludje im daruval slobodna volja. Muslimanite se isto taka ludje, pa taka i tie imaat slobodna volja kako i site drugi ludje.

I medju onie koi se deklariraat kako hristijani i pomedju onie koi se deklariraat sebe si kako muslimani ima ludje koi sakaat da ja nametnat svojata volja vrz drugite. No toa e vozmozno samo ako drugite toa go dozvolat preku poslusnost bez pri toa da se prasaat "Sto e navistina bozjata volja?" i koga ce pocnat da ja sproveduvaat vistinskata bozja volja - visokata etika i moral, cestitosta koja ja naodjame vo site svetski religii, togas ce ja pocustvuvame site vistinskata sloboda koja ne poznava verski i rasni podelbi.

Hristijanite da bea navistina hristijani poslednite dva mileniuma ce stanea primer za site so svojot duhoven uspeh koj ce se odrazese i vo vidlivoto - nadvoresnoto. Togas drugite narodi samite dobronamerno ce dojdea kaj hristijanite i ce se pocustvuvaa inspirirani da ja primat radosnata vest.

Za zal, namesto vistinskoto evangelie na ljubovta kon blizhnite(tuka spadjaat i tnr. neprijateli), so vekovi se propovedase evangelieto na bozemnite sveti mechovi i kopja(denes tenkovi i bombi) pa denes voopsto ne e za cudenje sto ponekoj e gneven vrz tnr. "hristijani".

Isus predupredi: "Koj so mech ubiva, od mech i kje zagine!" bidejci e kazano: "Shto chovek see, toa toj i ce zhnee!".

Постирано од: pcelka
Датум на внесување: 16.Јуни.2009 во 21:10

Денес седев со едни пријатели во Тренд на сладолед, и во најголемата жештина од денот, поминуваат две млади девојки, облечени во долги мантили и марами на главата... скоро целосно покриени, само устата, носето и очите им се гледаа... Подзастанаа малку и само што помислив дека и тие ќе влезат и ќе седнат на некоја маса ,за да ја згасат жедта нели... тие си заминаа... Мислите ми отидоа по нив... 
Дали следат некоја традиција ??? Или пак можеби големата верба во нивниот Алах.. им помага полесно да ја поднесат горештината... ??? Или пак воопшто не им е топло и на вака високи температури, да одат така облечени... ???   
Во реалноста ме вратија пријателиве и ме прашаа што се замислив... откако им кажав  ми викаат, остај ги ма тие се ,,заостанати,,.....

Не мислам дека се заостанати, напротив.... туку ми изгледаа како да немаат право на избор... !!!  или како сакате ... слободна воља ... !!!  

-------------
секој нов ден, носи нова надеж...

Датум на внесување: 16.Јуни.2009 во 21:13
Nemaat pravo na izbor. Plus vo moda e radikalniot islamizam koj zema se pogolem zamav kaj pomladite generacii ...

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 16.Јуни.2009 во 21:23
Znanje o sudbini (kazau i kaderu) je jako delikatno, prefinjeno, i vrlo teško za razumjeti. Hadisi šerifi nam zabranjuju da o njemu diskutujemo i pričamo. Muslimanova dužnost je da nauči Allahova džellešanuhu naređenja i zabrane i da po njima živi. Nama je naređeno da vjerujemo u sudbinu (kaza i kader). Nama nije naređeno da ih izučavamo. Mi o njima moramo naučiti i vjerovati onoliko koliko su nam o njima otkrili alimi ehli sunneta. Kako su nam ovi pravi i istiniti alimi [specijaliste u islamskim naukama] rekli Allah džellešanuhu je znao u vječnoj prošlosti (ezelu) sva buduća i dobra i zla djela ljudskih bića. On, kada njihovo vrijeme dođe, odluči njihovo stvaranje i stvori ih. Ovo Njegovo stvaranje se zove takdir (sudbina, predodređenje). [Znanje u vječnoj prošlosti (tj. ezeli ilm) se naziva kader. Kader je znanje u vječnoj prošlosti. Kader nije vječna zapovijed.] On je sam Stvaralac (Halik) i Pronalazač (Mudžid). Nema drugog stvaraoca osim Njega. Čovjek ne može ništa stvoriti. Neki neuki idioti, sljedbenici sekti mu’tezile i kaderijje, poriču sudbinu (kazu i kader). Oni kažu da čovjek sam stvara svoja djela. Danas ima puno ovakvih kafira.

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 16.Јуни.2009 во 21:23
Za kakov izbor se postavuva prashanje koga spored islamot izborot e vekje determiniran od k*ranot ?

-------------

Постирано од: maria_magdalena
Датум на внесување: 16.Јуни.2009 во 22:22

Znanje o sudbini (kazau i kaderu) je jako delikatno, prefinjeno, i vrlo teško za razumjeti. Hadisi šerifi nam zabranjuju da o njemu diskutujemo i pričamo. Muslimanova dužnost je da nauči Allahova džellešanuhu naređenja i zabrane i da po njima živi. Nama je naređeno da vjerujemo u sudbinu (kaza i kader). Nama nije naređeno da ih izučavamo. Mi o njima moramo naučiti i vjerovati onoliko koliko su nam o njima otkrili alimi ehli sunneta. Kako su nam ovi pravi i istiniti alimi [specijaliste u islamskim naukama] rekli Allah džellešanuhu je znao u vječnoj prošlosti (ezelu) sva buduća i dobra i zla djela ljudskih bića. On, kada njihovo vrijeme dođe, odluči njihovo stvaranje i stvori ih. Ovo Njegovo stvaranje se zove takdir (sudbina, predodređenje). [Znanje u vječnoj prošlosti (tj. ezeli ilm) se naziva kader. Kader je znanje u vječnoj prošlosti. Kader nije vječna zapovijed.] On je sam Stvaralac (Halik) i Pronalazač (Mudžid). Nema drugog stvaraoca osim Njega. Čovjek ne može ništa stvoriti. Neki neuki idioti, sljedbenici sekti mu’tezile i kaderijje, poriču sudbinu (kazu i kader). Oni kažu da čovjek sam stvara svoja djela. Danas ima puno ovakvih kafira.

Значи дури и делата на човекот, поточно ако некој каже дека човекот ствара, било кафир, т.е. куфр.
А слободната волја?
А каде е изборот на поединецот да прави добри или лоши дела?

Каза и Кадерголема%20насмевка, ц, ц, ц....

-------------
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.

Датум на внесување: 16.Јуни.2009 во 22:24
Originally posted by pcelka pcelka напиша:

Денес седев со едни пријатели во Тренд на сладолед, и во најголемата жештина од денот, поминуваат две млади девојки, облечени во долги мантили и марами на главата... скоро целосно покриени, само устата, носето и очите им се гледаа... Подзастанаа малку и само што помислив дека и тие ќе влезат и ќе седнат на некоја маса ,за да ја згасат жедта нели... тие си заминаа... Мислите ми отидоа по нив... 
Дали следат некоја традиција ??? Или пак можеби големата верба во нивниот Алах.. им помага полесно да ја поднесат горештината... ??? Или пак воопшто не им е топло и на вака високи температури, да одат така облечени... ???   
Во реалноста ме вратија пријателиве и ме прашаа што се замислив... откако им кажав  ми викаат, остај ги ма тие се ,,заостанати,,.....

Не мислам дека се заостанати, напротив.... туку ми изгледаа како да немаат право на избор... !!!  или како сакате ... слободна воља ... !!!  

Не се заостанати тие, туку нешто друго шкрипи.
Ако изворот од кој пиеме се загади, какви ќе бидат последиците?

-------------

Постирано од: EvAngelos
Датум на внесување: 16.Јуни.2009 во 22:38

Тие муслиманки го следеле учењето на Кyранот (светата книга на Исламот) во кој Аллах дирекно заповедува жените да го покриваат своето тело. Цитирам:

"Кажи им на верниците да го спуштат погледот свој и да ги чуваат срамните места свои. Ете, тоа е почесно за нив. Аллах навистина е Известен за она што го работат! И кажи им на верничките да ги спуштат погледите свои и нека ги чуваат срамните места свои и убавините свои, освен она што се гледа. И нека не ги покажуваат превезите свои, нека ги спуштат на градите. Убавините свои, исто така нека не ги кажуваат на други, освен пред мажите свои..."
(Кyран 24:30-31)

Потоа истото им е кажано и во следниов ајет (стих): "О пејгамберу (пратеникот Мухаммед), кажи им на жените твои и на ќерките твои, и на жените од верниците, да ги спуштат облеките (да се покријат со хиџаб/шамија). Ете, тоа е најлесно да се препознаат и да не се вознемируваат... " (Кyран 33:59)

Зборот Хиџаб потекнува од арапскиот збор хаџаба, што значи "да се сокриеш од поглед" или "да покриеш".
Покрај Кyранот, во исламската традиција исто така има уредби околу покривањето на жената.
Ете затоа муслиманките се покриваат. А околу слободната воља, би го цитирал следниов ајет (стих) од Кyранот кој е во иста сура (поглавје) како и горниот ајет:
"Кога Аллах и Пратеникот Негов нешто ќе одредат, тогаш ни верникот ниту верничката немаат право по своето мислење да постапат. А кој нема да го послуша Аллах и Неговиот Пратеник, тој сигурно скршнал од вистинскиот пат." (Кyран 33:36)

-------------
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.

Датум на внесување: 16.Јуни.2009 во 22:54
"Кажи им на верниците да го спуштат погледот свој и да ги чуваат срамните места свои. Ете, тоа е почесно за нив. Аллах навистина е Известен за она што го работат! И кажи им на верничките да ги спуштат погледите свои и нека ги чуваат срамните места свои и убавините свои, освен она што се гледа. И нека не ги покажуваат превезите свои, нека ги спуштат на градите. Убавините свои, исто така нека не ги кажуваат на други, освен пред мажите свои..."

Ова и не е така лошо и контрадикторно.
Напротив се согласувам со тоа, да не се флертува наоколу. Да се чуваме од грев. А тоа е можно и без превез, нели?
Има некој со превез забрадени, па флертуваат со секој маж.

Тоа е слобода, да бидеш внатрешно освестен за Божјото присуство, а не дали ќе се зацрниш.

-------------

Постирано од: Hamza
Датум на внесување: 17.Јуни.2009 во 00:13

Денес седев со едни пријатели во Тренд на сладолед, и во најголемата жештина од денот, поминуваат две млади девојки, облечени во долги мантили и марами на главата... скоро целосно покриени, само устата, носето и очите им се гледаа... Подзастанаа малку и само што помислив дека и тие ќе влезат и ќе седнат на некоја маса ,за да ја згасат жедта нели... тие си заминаа... Мислите ми отидоа по нив...  Дали следат некоја традиција ??? Или пак можеби големата верба во нивниот Алах.. им помага полесно да ја поднесат горештината... ??? Или пак воопшто не им е топло и на вака високи температури, да одат така облечени... ???    Во реалноста ме вратија пријателиве и ме прашаа што се замислив... откако им кажав  ми викаат, остај ги ма тие се ,,заостанати,,.....Не мислам дека се заостанати, напротив.... туку ми изгледаа како да немаат право на избор... !!!  или како сакате ... слободна воља ... !!!  

Напротив! Тие само го практикуваат она што им го налага нивната вера и не сакам да изигрувам нечив адвокат,ама вероватно тоа го направиле ПО СВОЈ ИЗБОР и по своја СЛОБОДНА ВОЉА !

Nemaat pravo na izbor. Plus vo moda e radikalniot islamizam koj zema se pogolem zamav kaj pomladite generacii ...

Мислам дека ако малце подобро размислиш за ова што си го напишал, многу лесно ќе сфатиш дека си конфузен !

Не мешај баби и жаби! Насловот на темата е дали муслиманите имаат слободна воља,а не Када и Кадер (Судбина, или Божја одредба)! Но, за атер на вистината ти препорачувам убаво да го прочиташ текстот кој ќе го постирам во следниот мој пост (одделен).

Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Za kakov izbor se postavuva prashanje koga spored islamot izborot e vekje determiniran od k*ranot ?

Ова веќе заслужува да биде обработено малце пошироко.

Originally posted by Maria magdalena Maria magdalena напиша:

Значи дури и делата на човекот, поточно ако некој каже дека човекот ствара, било кафир, т.е. куфр.
А слободната волја?
А каде е изборот на поединецот да прави добри или лоши дела?

Каза и Кадер, ц, ц, ц....

Се гледа дека и ти појма немаш и не си способна да разграничиш апсолутна од слободна воља. Почекај до следниот мој пост, се ќе ти биде објаснето!"

Originally posted by Maria magdalena Maria magdalena напиша:

Не се заостанати тие, туку нешто друго шкрипи.
Ако изворот од кој пиеме се загади, какви ќе бидат последиците?

Не суди пред време,за да не бидеш судена!

Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Тие муслиманки го следеле учењето на Кyранот (светата книга на Исламот) во кој Аллах дирекно заповедува жените да го покриваат своето тело. Цитирам:

Потоа истото им е кажано и во следниов ајет (стих): "О пејгамберу (пратеникот Мухаммед), кажи им на жените твои и на ќерките твои, и на жените од верниците, да ги спуштат облеките (да се покријат со хиџаб/шамија). Ете, тоа е најлесно да се препознаат и да не се вознемируваат... " (Кyран 33:59)

Зборот Хиџаб потекнува од арапскиот збор хаџаба, што значи "да се сокриеш од поглед" или "да покриеш".
Покрај Кyранот, во исламската традиција исто така има уредби околу покривањето на жената.
Ете затоа муслиманките се покриваат. А околу слободната воља, би го цитирал следниов ајет (стих) од Кyранот кој е во иста сура (поглавје) како и горниот ајет:
"Кога Аллах и Пратеникот Негов нешто ќе одредат, тогаш ни верникот ниту верничката немаат право по своето мислење да постапат. А кој нема да го послуша Аллах и Неговиот Пратеник, тој сигурно скршнал од вистинскиот пат." (Кyран 33:36)

Убаво објаснето! Секоја чест!

Само да се надополниме со едно прашање сврзано за к*р'анскиот цитат: " Дали во христијанството е дозволено христијанинот покрај јасно напишаните и определени правила од страна на Бог во Божјото слово,има право да постапува по своето мислење?" , ако има право, тогаш за каков христијанин станува збор, бидејќи се дрзнал да постапи спротивно од Божјата воља и наредба?

Originally posted by Miroslav g8 Miroslav g8 напиша:

znaci , spored nivnata sveta kniga , zenite se izvor na site iskusenija za mazot a samim tim i go predizvikuvaat mazot daklem , na grev .... e , za da ne dojde do grev i ostanat " bezgresni " , zenite mora da izgledaat kako blindirani transporteri ....

А што се тиче овог маршала...

Messenger: od mene se editirani samo nekolku rechenici vo replikitei za koi nema mesto vo diskutiranje so sogovornici so koi ne go delime svoeto mislenje.

-------------
" Sto ocima vidim, toga se ne bojim!"

Датум на внесување: 17.Јуни.2009 во 00:15
А сега еве го одговорот на ова конфузно прашање,кој е презеден од една книга:

Мислејќи дека овој пат ми нема спас, пријателот злобно ми кажа:
Велите дека Бог се одредува, па така и нашите дела. Ако е така, ако Тој ги одредил и моите зли дела, зошто тогаш ме повикува на одговорност заради нив ? Не велете ми по свој обичај дека јас имам право да изберам, бидејќи нема поголема лага од тоа. Ве прашувам: Дали јас сум ги избрал своето раѓање, пол, висина, боја, татковината? Дали сонцето изгрева, дали месечината заоѓа по мој избор? Дали доаѓа по мој избор одредбата? Ме изненадува смртта и ме снаоѓа трагедија, па правам злостор. Зошто Господ ме принудува да правам нешто, а потоа заради тоа ме казнува?! Ако кажете, слободен си поради тоа што покрај Господовата воља имаш и сопствена воља, зарем со ова не припишувате соучесништво и заемност на вишата воља? Покрај тоа, што велите за законите на средината, условите и нужноста за која што зборуваат историските материјалисти?!

Задоволен од ова прашање истрелано како к*ршум, пријателот се опушти, убеден дека со него ме закопал засекогаш.

Сосема мирно отпочнав:
Ти направи неколку грешки: Твоите дела му се познати на Господ и се запишани во неговата книга, но со тоа не ти се со сила одредени. Тие се одредени само во неговото знаење. Оваа одреденост може да се спореди со следното: Ти имаш знаење за делата на својот син и во нив е содржана можноста тој да изврши прељуба. Ако го направи тоа дали ти си го принудил на тоа или тоа само било претпоставено и се случило твоето знаење да било точно?

Што се однесува до твоите зборови за слободата и можноста за бирање дека тоа е само обична лага и дека тоа го докажува фактот што ти не си ги одбрал сопственото раѓање, пол, боја, татковина, дека не можеш да влијаеш на сонцето и месечината, тие ја покажуваат втората грешка што ја направи. Грешката е во тоа што ти слободата ја сфаќаш сосема поинаку од нас верниците. Ти зборуваш за апсолутна слобода, па велиш зошто не сум можел себе си да се создадам со боја, висина...кои јас си ги сакам, зошто не можам да се рамнам со Сонцето, Месечината, во што е всушност мојата слобода?
На ова одговараме: ти зборуваш за апсолутна слобода...слобода за слободно располагање со универзумот, што му припаѓа само на Господ. За нас вистината е една: „А Господарот твој создава што сака и што одбира. Не е нивно да одбираат” (Касас, 68). Никој нема избор во однос на прашањето за создавањето, затоа што само Аллах џ.ш. е тој што создава што сака и бира што посакува. Господ џ.ш. нема да те повика на одговорност заради твојата висина, ниту ќе те казнува заради тоа што не си го сопрел сонцето во својата орбита. Но подрачјето на прашањето е прашање на наредбата. Ти на тој план си слободен и тоа се границите за кои зборуваме. Ти си слободен да ги скротиш своите страсти, да го скротиш својот гнев, да се спротивставиш на себе, да ги отфрлиш злите намери, а да ги продолжиш своите доблести. Ти можеш да бидеш дарежлив по себе и со имотот. Можеш да ја кажуваш вистината или да лажеш. Можеш да ја воздржиш раката од забранетото. Можеш да го воздржиш погледот од туѓата срамота. Можеш да го воздржиш својот јазик од напаѓање, оговарање и сплеткарење. На овој план ние сме слободни, и само за тоа што е во него ќе бидеме прашани и одговорни.

Станува збор за релативна, а не за апсолутна слобода, слобода на човекот на план на обврските. Оваа слобода е вистинита, а неа ја докажува вроденото чувство за неа. Ние чувствуваме одговорност, каење заради грешката, а задоволство и мир кога ќе сториме добро дело. Ние во секој миг бираме и ги споредуваме сопствените можности. Дури и првата задача на нашиот разум е определувањето помеѓу повеќе можности.

Ние сосема јасно го разликуваме движењето на раката која трепери од треска и раката која пишува писмо, па велиме дека првото е одредено, насилно, а второто одбрано, слободно. Да немавме слободна воља, не ќе можевме да правиме разлики.

Исто така оваа слобода ја докажува а нашето чувство на немоќ да го принудиме срцето на нешто со што тоа не е задоволно. Жената можеме да ја принудиме со присилба и закани да прави се што ќе и кажеме, но со никакви средства не можеме да ја принудиме да не сака. Ова јасно покажува дека Аллах џ.ш. ги ослободил нашите срца од секаква присилба, правејќи го сосема слободно. Затоа Аллах џ.ш. ја сторил намерата т.е. нијетот, чиј извор е срцето, како столб на одговорноста. Верникот кој под присилба ја грди верата нема да одговара пред Аллах џ.ш. се додека со согласување на своето срце не го направи тоа: „..освен оној кој со сила е принуден, а неговото срце е смирено во верата..” (Ен-Нахл, 106).

Втор вид на погрешност на ова прашање се состои во тоа што некои луѓе сфаќаат дека човековата слобода и е надредена на вољата на Аллах џ.ш., обвинувајќи ги застапниците на тезата за слободата дека на Господ му припишуваат соучесници во заповедувањето и одлучувањето. Па така и ти пријателе си ја разбрал, па зборуваше за повеќебројноста на вољите, што очигледно е погрешно. Човековата слобода не се воздигнала над вољата на Аллах џ.ш. Човекот е слободен да стори нешто што му се спротивставува на задоволството на Аллах џ.ш., но тој не може да стори ништо што и противречи на вољата на Аллах џ.ш.

Аллах џ.ш. ни дал слобода да се спротивставиме на Неговото задоволство на наша штета, но на никого не му дал слобода да се спротивстави на Неговата воља. Ова е второ лице на релативноста на човековата слобода. Се што правиме е во рамките на вољата на Господ, дури и она што го правиме, а што не е во склад со Божјето задоволство и со Шеријатот .
Нашата слобода е Божји благодет и награда која Господ ни ја дарил сосема независно од нашата воља. Нашата слобода е само негова воља: “Вие не можете да сакате нешто друго од тоа што Аллах сака” (Ел-Инсан, 30)
Да се зборува за слободата во оваа смисла не значи припишување на Господ дека има другари. Нашата слобода е исто што и Неговата наредба, Неговата воља и Неговата одредба.
Трет вид на погрешност на ова прашање е погрешното сфаќање на одредбата и судбината на слободната воља и слободниот избор, од страна на оние кои се занимавале со проучување на ова прашање. Тие одредувањето и судбината ги сфатиле како да е тоа принудување и присилување на човекот на она што не е во неговиот карактер и во неговата природа. Истата оваа грешка ја направи и ти, пријателу. Аллах џ.ш. ја одрекува присилбата од своја страна: „Да сакавме Ние би пратиле знак на небото, па тие пред него би ги свиткале своите вратови” (Еш-Шуа’ра, 4).
Значењето на овој ајет е јасно: сосема можно било да се принудат луѓето на верување, но тоа не е сторено затоа што Господ не присилува:

„Во верата нема присилба. Правата вистина јасно се разликува од заблудата” (Ел-Бекаре, 256); „Да го сакаше тоа твојот Господар, сите луѓе ќе веруваа. Зарем ти ќе ги присилиш луѓето да веруваат и да бидат вистински верници” (Јунус, 99)

Во законистите, кои Господ ги дал нема никаква присилба. Одредувањето и судбината не смеат да се сфатат како присилба на нешто што не е неговата природа. Аллах џ.ш. му дава на секого само она што е во намера на поединецот, му посакува само она што самиот тој си го посакува и му сака она што самиот си го сака. Божјето управување е човеков избор, затоа што Аллах џ.ш. го управува секој човек кон она што неговото срце тежнее и каква намера има:
“Кој ја бара жетвата на животот вечен Ние ќе ја умножиме жетвата негова. А кој ја бара жетвата на животот земски, ќе му ја дадеме” (Еш-Шу-ра, 20). “Во нивните срца е болест и Бог им ја зголеми болеста”. (Ел- Бекаре, 10). “А тие што се упатени им го зголеми Аллах џ.ш. упатот”.(Мухаммед, 17). Ќе го спомнеме и ајетот во кој Аллах џ.ш. им се обраќа на заробениците: “Ако Бог најде добро во вашите срца, ќе ви даде подобро од она што ви го зел...” (Енфал, 70).
Аллах џ.ш. ни го овозможува она што сме го одбрале во нашите срца и она што ни се намерите и затоа нема насилие, присилба ни принудување на нешто што не е во склад со нашите природи.
„На оној кој дели и се чува и кој го потврдува она што е најубаво , Ние ќе му го олесниме и она што е најлесно. А на оној кој ќе скржави и ќе се смета за независен и ќе го смета за лажно она што е најлесно, ние ќе му го олесниме (патот) за она што е најтешко (лошо дело)” (Ел-лејл, 5-10).
„Ти не си фрлил, кога си фрлил, туку Господ фрлил” (Ел-Енфал, 17).
Тука се поистоветува актот на човековото фрлање со фрлањето од страна на Аллах џ.ш. , та затоа постои само едно фрлање. Кај човекот е намерата, а Аллах џ.ш. го овозможува нејзиното реализирање, и тоа ако е добро со добро, а ако е зло со зло. Човековата слобода нема постојана мера туку релативна моќ, која се зголемува и намалува. Човекот може да ја зголеми својата слобода со наука: со помош на откритија и различни пронајдоци човекот успеал да ја освои земјата, да го совлада просторот и да се ослободи од прангите на времето. Откривајќи ги законите во природата, човекот успеал да завладее со нив и да ги потчини на себе. Открил како се победува жештината, студот, темнината, и така ја зголемил својата слобода на планот на активностите. Науката е значи средство за проширување на границите на човековата слобода.
Второ средство е верата. Обраќањето кон Аллах џ.ш. и барањето на Негова помош, исто така ги проширува границите на слободата и ова средство го користеле сите Божји пратеници и нивните следбеници. Сулејман а.с. ги покорил џините, одел со ветерот и зборувал со птиците, сето тоа со Божја подршка и помош. Муса а.с. го раздвоил морето. Иса а.с. ги оживувал мртвите, лечел слепци, губавци и ќорави. Читаме исто така и за евлиите- тие кои му угодувале на Аллах џ.ш.- на кои им се покрива земјата и им се откриваат тајните, недостапни за обичните.
Се се тоа степени на слободата, кренати над просекот на човекова слобода, кои тие ја постигнале со своето обраќање кон Аллах џ.ш. и искажување на љубовта кон Него. Ним им се подарени делови од тајното знаење.
Науката се јавува по втор пат. Овој пат тоа е науката на тесаввуф-мистицизмот. Прашањето на слободниот избор и неслободната воља - Ебу-Хамид Ел-Газали го поставува и разјаснува кратко и едноставно:
„Човекот има слободна воља за она што го знае, а ја нема во она што не го знае”. Со ова тој мисли дека што повеќе се проширува неговото мистично и објективно знаење, истовремено се проширува просторот на негивата слобода.
Материјалистичките мислители грешат кога велат дека човекот е роб на историските нужности, гледајќи во него само алка во низата на општествено-економски случувања, сосема подредени на законите на економијата и движењето на општеството.
Поимот кој тие неуморно го повторуваат, како да се работи за закон, а тоа е нужноста на класниот судир, погрешен е во научната анализае, бидејќи нема нужност на човеков план, туку најмногу што има тоа се можностите и веројатностите... во ова е и разликата помеѓу човекот и забецот, средството и материјалните тела. Можно е да се предвиди затемнувањето на сонцето во минута и секунда, а можно е и предвидувањето на неговото движење во иднината. Меѓутоа невозможно е да се сознае што човекот крие во своите намери, што ќе направи утре или задутре. Невозможно е да се знае ова освен со помош на веројатности и можности и претпоставувања и тоа под основна претпоставка за имање на доволно податоци за донесување на истите.
Што се однесува до тврдењата на материјалистите за влијанието на средината и општеството и за тоа дека човекот не води самостоен живот, одговараме дека влијанието на средината и на општеството како противтежа на индивидуалната слобода го потврдува дијалектичкото знаење на оваа слобода, бидејќи индивидуалната слобода се потврдува само во соочување со противдејствата; ако нема противдејство на човековата слобода, тогаш тој и не е слободен, ако зборуваме за слободата во вистинска смисла, затоа што не постои пречка која треба да се совлада и да се потврди низ таа сопствена слобода.

Д-р Мустафа Махмуд

Имајте убава ноќ....

-------------

Датум на внесување: 17.Јуни.2009 во 00:17
И тебе добра ноќ.ѕвезда

-------------

Датум на внесување: 17.Јуни.2009 во 02:19
Hamza, biraj zborovi koga replicirash oti rizikuvash moderatorski sankcii.

Mislam deka razbirash sto velam, kako sto i jas te razbiram deka mozhe nekoi raboti choveka da go izvadat od takt... Samo nie sme lugje oti mozheme da se razbereme i da se kontrolirame, neli?

Se razbira, oba vazhi za site uchesnici na diskusiite, ne samo za tebe.

-------------

Датум на внесување: 17.Јуни.2009 во 02:34
miroslav_g8, maria nekolku pati te brisha i ti prodolzhuvash po ist terk... dobro sto te videla samo taa i sto ima tolku trpenie. Ama se nekako mislam deka, dolku si vaka uporen, sledniot pat kje te nagradi so neochekuvan leten odmor.

-------------

Постирано од: МАРШАЛ
Датум на внесување: 17.Јуни.2009 во 09:36

dobro не%20зборувам ... ne ti se mesam povekje vo tvojot sopstven forum .......голема%20насмевка

-------------
http://www.onlineyufilm.com/musicvideo.php?vid=42859a7cd" rel="nofollow - Ко овде не полуди , ТАЈ НИЈЕ НОРМАЛАН

Датум на внесување: 17.Јуни.2009 во 09:38
samo kje kazam deka NEMAAT i ne SMEAT da IMAAT .... zosto kaznite se STRAŠNI za iskazuvanje na slobodna volja грицкање%20нокти

-------------
http://www.onlineyufilm.com/musicvideo.php?vid=42859a7cd" rel="nofollow - Ко овде не полуди , ТАЈ НИЈЕ НОРМАЛАН

Датум на внесување: 17.Јуни.2009 во 09:40
eve samo kako primer ... sto bi se slucilo dokolku nekoj musliman bi sakal da e smeni verata ? da premine od muslimanska vo nekoja druga ? ...... po pat na SLOBODNA VOLjA ......dali voopsto SMEE da kaze ili storri nesto takvo ? po pat na SLOBODNA VOLjA ? ............

-------------

Постирано од: EvAngelos
Датум на внесување: 17.Јуни.2009 во 12:36

miroslav__q8, не се наоѓаш на мирц па после секоја реченица да стискаш ентер. Затоа, те молам, среди си ги мислите и потоа изнеси го твојот став по прашањето на оваа тема во ЕДЕН коментар и доколку си заборавил нешто да додадеш не пишувај нов коментар, туку кликни на копчето "едит" и потоа додади ја својата мисла во истиот коментар.

Инсистирам модераторите да превземат нешто со miroslav.

-------------
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.

Датум на внесување: 17.Јуни.2009 во 12:38

tebe ako ti preci , ne mora da citas ...... slobodno prodolzi da se citas samiot sebesi голема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 17.Јуни.2009 во 14:53
miroslav_g8, EvAngelos e potpolno vo pravo.

Pridrzhuvaj se do pravilata na korektno odnesuvanje od sekoj aspekt koga doagjash na ovoj forum.

-------------

Датум на внесување: 20.Јуни.2009 во 20:11
Qur'an (33:36) - "It is not fitting for a Believer, man or woman, when a matter has been decided by Allah and His Messenger to have any option about their decision."

Bukhari (89:251) - Allah's Apostle said, "Whoever obeys me, obeys Allah, and whoever disobeys me, disobeys Allah, and whoever obeys the ruler I appoint, obeys me, and whoever disobeys him, disobeys me."

Bukhari (52:260) - "...The Prophet said, 'If somebody (a Muslim) discards his religion, kill him.' "

Bukhari (84:57) - "[In the words of] Allah's Apostle, 'Whoever changed his Islamic religion, then kill him.'"

Bukhari (84:64-65) - "Allah's Apostle: 'During the last days there will appear some young foolish people who will say the best words but their faith will not go beyond their throats (i.e. they will have no faith) and will go out from (leave) their religion as an arrow goes out of the game. So, wherever you find them, kill them, for whoever kills them shall have reward on the Day of Resurrection.'"

Dali muslimanite imaat slobodna volja ????

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 20.Јуни.2009 во 20:42
Според цитативе, не, но затоа и они како да бараат “дупки“ во законот па се среќаваме со разноразни толкувачи?

-------------

Датум на внесување: 21.Јуни.2009 во 19:42
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Според цитативе, не, но затоа и они како да бараат “дупки“ во законот па се среќаваме со разноразни толкувачи?

Не е до нас, туку до вас.Не станува збор за барање “дупки“ во законот, туку станува збор за “дупки“ во вашите глави,затоа што основни работи не можете да ги поимате,а ги имате во Библијата.

-------------

Постирано од: anakin
Датум на внесување: 21.Јуни.2009 во 19:45
Originally posted by Hamza Hamza напиша:

Не е до нас, туку до вас.Не станува збор за барање “дупки“ во законот, туку станува збор за “дупки“ во вашите глави,затоа што основни работи не можете да ги поимате,а ги имате во Библијата.

така е брате
со дигнато чело, повлечи канапголемо%20гушкање

-------------
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Постирано од: pagane
Датум на внесување: 21.Јуни.2009 во 19:49

слободната волjа во исламот има присуство едино во големиот джихад...
ипак и таму джихадот се води по одредени религиозни норми и правила.
Та каде е тогаш слободната волjазбунетостизненадување

Датум на внесување: 21.Јуни.2009 во 19:55
Originally posted by pagane pagane напиша:

слободната волjа во исламот има присуство едино во големиот джихад...ипак и таму джихадот се води по одредени религиозни норми и правила.Та каде е тогаш слободната волjазбунетостизненадување

Епа види моме, во сичките ствари е слободната воља. Искаш подобро да знаеш? -Ете стани си сабајле сос мене и ќе видиш дека ја ако искам ќе се мијам,ако искам нема да се мијам, ако искам ќе одам лево,ако неискам лево ќе одам десно, ако искам како това шо викат другарот Анакин .....

Ошче искаш да ти редам,или ме разбра?

-------------

Датум на внесување: 21.Јуни.2009 во 19:57

Хамза, уште еден сличен пост, и...(а таман реков еве еден дискутант со кој може да се разговара на ниво)

-------------

Постирано од: pagane
Датум на внесување: 21.Јуни.2009 во 19:59

Originally posted by pagane pagane напиша:

слободната волjа во исламот има присуство едино во големиот джихад...ипак и таму джихадот се води по одредени религиозни норми и правила.Та каде е тогаш слободната волjазбунетостизненадување

Епа види моме, во сичките ствари е слободната воља. Искаш подобро да знаеш? -Ете стани си сабајле сос мене и ќе видиш дека ја ако искам ќе се мијам,ако искам нема да се мијам, ако искам ќе одам лево,ако неискам лево ќе одам десно, ако искам како това шо викат другарот Анакин ...

Ошче искаш да ти редам,или ме разбра?

тоа секоj го може и без религиозна платформа...човешко е, нели?
jас ако искам ке те разберам, ако не искам нема.голема%20насмевка

Датум на внесување: 21.Јуни.2009 во 20:03
Па това е Пагане! -До нас е, не е до Бога. Това шчо ние самите ќе си го избереме се вика СЛОБОДНА ВОЉА!

Сега знам дека се разбрахме!

Еј бреее, што ти значи соговорничка.

-------------

Датум на внесување: 19.Мај.2011 во 02:29
Тема: Дали муслиманите имаат слободна волја?

Prashanjeto e dali bilo koj vernik ima slobodna volja?

-------------

Датум на внесување: 19.Мај.2011 во 14:22
E ovaa bea ubavi temi...
Muslimanite nemaat slobodna volja.

No ni hrisitjanite nitu pak budistite nitu pak evreite nikoj nema slobodna volja...

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk