За смирението
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: АРХИВА
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: право на избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=16341
Датум на принтање: 07.Јули.2025 во 16:40 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: За смирението
Постирано од: makarios
Наслов: За смирението
Датум на внесување: 27.Октомври.2008 во 01:15
Што претставува смирението, и кој е патот да се стекнеме со смирение?
|
Коментари:
Постирано од: Maran Ata
Датум на внесување: 27.Октомври.2008 во 02:39
Смирението би требало да биде дијаметрална спротивност на гордоста, нели?
------------- + Љубовта покрива многу гревови +
|
Постирано од: EvAngelos
Датум на внесување: 27.Октомври.2008 во 02:57
Јас мислам дека ткн. "смирение" т.е. мирот е спротивно на немирот, растревоженоста, стравот и сл.
А спротивно на гордоста е понизноста.
------------- Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
Датум на внесување: 27.Октомври.2008 во 03:00
Ај за почеток ова:
Имаше двајца браќа кои делеа една келија. Нивното трпение и смирение
беа ценети од многу отци. Некој свет човек, кога слушнал за тоа,
посакал да ги провери и да види дали имаат совршено смирение. Тој
отишол да ги посети. Тие го примиле со радост и заедно ги кажале
нивните вообичаени молитви и псалми. Потоа посетителот излегол од
келијата и ја видел нивната мала градина. Зграбувајќи го својот стап,
тој започнал со сета сила да ги уништува сите плодови што ги здогледал
и наскоро ништо не останало. Гледајќи го, двајцата браќа − не кажале ни
збор. Тие дури не покажале ни натажено или вознемирено лице. Кога
се вратиле во келијата, ги завршиле своите молитви на Вечерната и му
платиле за честа, велејќи: „Авва, ако сакаш, може да ја земеме едната
зелка што остана и да ја свариме, зашто, време е за јадење.” Потоа
старецот се поклонил пред нив и рекол: „Му благодарам на мојот Бог, оти
гледам дека Светиот Дух почива на вас.“
|
Постирано од: Опитен
Датум на внесување: 27.Октомври.2008 во 04:30
смирението е нешто што ние го немаме и по тоа ќе си одговориме. Она што не сум е смирението.
Смирението е Божествена особина, за Кого е речено беше смирен до смрт и тоа смрт на Крст.
------------- Господи Исусе Христе помилуј не
|
Постирано од: butel2
Датум на внесување: 27.Октомври.2008 во 07:19
makarios напиша:
Ај за почеток ова:Имаше двајца браќа кои делеа една келија. Нивното трпение и смирение
беа ценети од многу отци. Некој свет човек, кога слушнал за тоа,
посакал да ги провери и да види дали имаат совршено смирение.<span> </span>Тој
отишол да ги посети. Тие го примиле со радост и заедно ги кажале
нивните вообичаени молитви и псалми. Потоа посетителот излегол од
келијата и ја видел нивната мала градина. Зграбувајќи го својот стап,
тој започнал со сета сила да ги уништува сите плодови што ги здогледал
и наскоро ништо не останало. Гледајќи го, двајцата браќа − не кажале ни
збор. Тие дури не покажале ни натажено <span lang="MK">и</span>ли вознемирено лице. К<span lang="MK">о</span>га
се вратиле во келијата, ги завршиле своите молитви на Вечерната и му
платиле за честа, велејќи: „Авва, ако сакаш, може да ја земеме едната
зелка што остана и да ја свариме, зашто, време е за јадење.” Потоа
старецот се поклонил пред нив и рекол: „Му благодарам на мојот Бог, оти
гледам дека Светиот Дух почива на вас.“
|
ubava prikazna ... no takvo pomiruvanje so se ... da gledas kako nekoj unistuva i na kraj da reces, dosta e i troskite sto ni ostanaa ... a unistuvacot da kaze... fala mu na Boga sto Svetiot Duh pociva vo vas.....
tolku mi lici na momentalnata sostojba na nasata zemja...koga nekoj unistuva se sto e na narodot ... a narodot taka mirno se si prifaka ... i toj nekoj navistina treba da mu e blagodaren na Bog sto ima takov indifirenten narod...
moze pomesav i politika, ama i taa e sostaven del od zivotot, a morate da priznaete i od religijata
|
Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 27.Октомври.2008 во 08:09
Грешка си Бутел... погрешно гледаш на ова...
Смирението не е исто што и помирување со работите.
Смирението е највисоката форма на однесување и е привилегија на малкумина.
Отстрана гледано, може да изгледа како помирување со работите, страв, потчинетост на другите, но всушност е сосема спротивното. Смирението е апсолутната победа врз другите. Смирението е способноста да го разбереш злото кое вирее наоколу, кое руши, кое уништува, и да не му дозволиш да обземе ни дел од тебе. Смирението е способноста да застанеш пред тоа зло и да му кажеш - не се плашам, затоа што можеш да наштетиш на моето тело, но никогаш на мојот дух. Смирението се постигнува само кога со целото свое битие и суштина веруваш во нешто и не постои ништо кое може да те расколеба. Смирението е победа над тоа зло, затоа што злото не ти наштетува преку физичките удари кои ти ги нанесува, а преку духовното прекршување кое настанува кај тебе. Кога ќе застанеш спроти него со апсолутно смирение - тогаш злото е победено - затоа што разбира дека не може да те прекрши, разбира дека е залуден секој обид да добие дел од твојата душа.
Токму тоа е поентата на "Ако те удрат по левиот, заврти го десниот образ"... не е тоа потчинетост, ниту пак некаков мазохизам. Напротив - тоа е највисока форма на победа над злото - затоа што му ја покажуваш неговата немоќ и неспособност!
------------- Do what is right, come what may...
|
Постирано од: butel2
Датум на внесување: 27.Октомври.2008 во 08:20
mozebi izgleda deka sum greska, no od prilozenata prikazna go gledam toa sto go napisav... mozebi Makarios dal pogresna prikazna...
Poimot smirenie podrazbira smirenost i istrajnost vo nesto, kako sto i samiot velis vo svoeto objasnuvanje mok da se soocos so nesto i da se spravis so toa ... taka da ako grad ja unistese gradinata ... smirenosta e tuka navistina mnogu potrebna , i verbata i silata da si kazes, pak ke nasadam novi kulturi a dodeka da dadat plod ke izdrzam.... no vo slucajov nekoj svesno da ti go unistuva trudot, i ti mirno da gledas.... zalam tuka ne gledam smirenie, tuku pomiruvanje i indiferentvnost
|
Датум на внесување: 27.Октомври.2008 во 08:43
Напротив - приказната на Макариос го кажува истото!
Смирение и смиреност се две различни работи. Смиреноста е физичка карактеристика. Смирението е духовна.
Ако град ја уништи градината - ти треба смиреност. Како што вели молитвата - за да ги прифатиш работите кои не можеш да ги промениш. Тоа е разумност, разумна одлука. Не можеш да го смениш, па затоа се помируваш со истото и продолжуваш напред.
Но... во приказната имаме друга ситуација.
Таму некој намерно го уништува плодот на нивниот труд. Имаат две можности.
Да се спротивстават на старецот и да го истепаат. Што ќе се постигне со тоа? Плодот кој тој веќе го згмечил нема да го вратат назад, тоа е веќе уништено. Ќе го повредат старецот, кој можеби не по своја вина го прави тоа што го прави (никогаш не ја потценувај моќта на лошите сили - или ако сакаш во медицински термини - разните психози). Но најбитно од се - ќе си го нарушат духовниот мир кој го имаат и ќе се вознемират за нешто кое што нема никакво значење, затоа што е од привремена природа.
Втората можност е да го направат тоа што го направиле. Односно - не се подаваат на искушението и со самото тоа го победуваат злото кое што им се нанесува.
Кога злото те напаѓа (во било која форма), тоа очекува од тебе да возвратиш. Тоа би била "нормалната", инстинктивната реакција. Злото смета на тоа дека ти ќе си роб на инстинктот и на материјата и ќе возвратиш и соодветно - е спремно на тоа, го има во предвид, дури ако сакаш - има стратегија што да прави во тој случај!
Но... кога не возвратуваш... тогаш не знае како да реагира. Основната цел која ја имало тоа зло - да те повреди - одеднаш не е исполнета! Браќата не скокнуваат да се тепаат со старецот, туку седат и го гледаат и гледаат како плодот на нивниот труд оди во неповрат. Но тоа не е само физичка реакција на смиреност. Тоа е духовен мир - смирение.
И со тоа го победуваат тоа зло. Како?
Прво - затоа што му покажуваат колку е немоќно! Нема ништо пострашно за некој кој "владее" (или се презентира себе си) со моќ, да се почувствува немоќен, односно - да почувствува дека неговата сила нема резултат.
Второ - затоа што потоа, покажуваат дека дури и во таа ситуација, можат да најдат само добрина во себе - и предлагаат да му направат вечера! Односно - му покажуваат дека не само што не се прекршил нивниот мир и дека злото не навлегло во нив, туку покажуваат дека го имаат неговиот антипод - чистата невозвратна добрина!
Тоа е апсолутен пораз за злото!
Единствениот начин на кој злото победува е со тоа што се шири. Со тоа што поразениот ќе озлоби, злото победува, затоа што уште еден човек е на негова страна.
Кога злото напаѓа, а му се возвраќа со добро - тогаш злото е автоматски поразено - и престанува да постои.
Да, разбирам дека од материјалистички аспект е доста спорна оваа идеја. Но - од духовен аспект (не само религиозен!) е многу релевантна и точна.
|
Датум на внесување: 27.Октомври.2008 во 09:04
Смирението воопшто не е индиферентност. Тоа е тој степен на духовен живот кој го имале само светителите, а кој треба да се трудиме и ние да го стекнеме. Смирението е поврзано со понизноста. Кога ќе сфатиме дека во суштина немаме ништо на овој свет, односно дека кога ќе умреме нема ништо материјално да понесеме со нас во гробот, сфаќаме колкава е нашата беда и се запрашуваме, а што е тогаш она човечкото во мене? Но, одговорот е дека има повеќе нечовечко во нас, отколку човечко. Тогаш потполно ја гледаме нашата ништожност и се запрашуваме зошто милостивиот Бог, предобриот и пресветиот, слезе од небесата, претрпе поруга и понижување, распнување и смрт, за мене, грешната, која со ниту едно дело не сум Му покажала дека навистина го љубам. Затоа што оној кој вистински Го љуби Бог, се труди во секоја смисла да Му угоди, односно, се труди да си ги гледа само своите гревови, а туѓите не ги ни забележува. Смирението е кога сите ги сметаш за посвети од себе, но не само привидно, на збор, туку кога навистина, од дното на своето срце, сметаш дека секој е далеку подостоен за царството небесно. Смирение е кога себеси се гледаш достоен за во пеколот и не се надеваш на ниту едно свое дело, туку само на мислоста Божја.
Смирението не е исто што и мир, спокојство, туку тие се само еден сегмент од него. Тоа е далеку, далеку, далеку пообемно во суштина.
|
Датум на внесување: 27.Октомври.2008 во 09:06
п.с. смирението е поврзано и со апсолутното послушание и прифаќање на Божјата промисла без роптање.
|
Датум на внесување: 27.Октомври.2008 во 09:08
Свети Серафим Роуз (тогаш уште Евгениј) заедно со сотрудникот Глеб (о. Герман), заминуваат за Платина да се подвизуваат во монаштво. Тие во светот се занимавале со издаваштво, па уште во Сан Франциско едвај наоѓале средства да ги печатит книгите. Успеале некако да купат печатарска машина стара 30тина години, која правела многу грешки. Еве го сведоштвото на Свети Серафим Роуз за еден настан од Платина:
Стоиш пред машината и гледаш како излегуваат чисти, убаво испечатени
страници, што ти дава убаво чувство на задоволство, и почнуваш да сонуваш за
мисионерство, и дека копиите ќе ги рашириш насекаде. Но, одеднаш почнува измачувањето, машината
печати погрешни страници, гледаш како се уништуваат копиите што требало да
излезат и на крај си толку напнат, и се што можеш да направиш е да се смириш и да ја кажуваш
Исусовата моилитва, обидувајќи се да ја средиш збрката. Иако тоа не претставува
задоволство (какво што би било гледањето на убавите копии), духовно, прави
поголема работа, бидејќи те прави напнат и ти дава шанса да се бориш. Но, ако
наместо тоа, се обесхрабриш и ја треснеш машината, тогаш си ја изгубил битката.
Битката не е колку страници на час се прават, туку она што прави душата.
|
Датум на внесување: 27.Октомври.2008 во 09:18
makarios напиша:
Свети Серафим Роуз (тогаш уште Евгениј) заедно со сотрудникот Глеб (о. Герман), заминуваат за Платина да се подвизуваат во монаштво. Тие во светот се занимавале со издаваштво, па уште во Сан Франциско едвај наоѓале средства да ги печатит книгите. Успеале некако да купат печатарска машина стара 30тина години, која правела многу грешки. Еве го сведоштвото на Свети Серафим Роуз за еден настан од Платина:
Стоиш пред машината и гледаш како излегуваат чисти, убаво испечатени
страници, што ти дава убаво чувство на задоволство, и почнуваш да сонуваш за
мисионерство, и дека копиите ќе ги рашириш насекаде. Но, одеднаш почнува измачувањето, машината
печати погрешни страници, гледаш како се уништуваат копиите што требало да
излезат и на крај си толку напнат, и се што можеш да направиш е да се смириш и да ја кажуваш
Исусовата моилитва, обидувајќи се да ја средиш збрката. Иако тоа не претставува
задоволство (какво што би било гледањето на убавите копии), духовно, прави
поголема работа, бидејќи те прави напнат и ти дава шанса да се бориш. Но, ако
наместо тоа, се обесхрабриш и ја треснеш машината, тогаш си ја изгубил битката.
Битката не е колку страници на час се прават, туку она што прави душата. |
My favourite one. Пак ме погоди. ХОХО
|
Датум на внесување: 27.Октомври.2008 во 11:32
Свети Макариј Египетски
Смиреноум е оној кој стигнал до крајното смирение, односно до слободата. Тоа е оној кој смета дека е подолу од секоја твар и од секој човек, и кој заради тоа никогаш не паѓа. А и како би можел да падне оној кој е под сите созданија!?
|
Постирано од: EvAngelos
Датум на внесување: 27.Октомври.2008 во 11:56
Опитен напиша:
Смирението е Божествена особина, за Кого е речено беше смирен до смрт и тоа смрт на Крст.
|
Не "смирен", туку "послушен".
"Тој се понизи Самиот Себе и стана послушен до смрт, дури и до смрт на крст. " (Филипјаните 2:8)
------------- Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
Датум на внесување: 27.Октомври.2008 во 12:11
EvAngelos напиша:
Опитен напиша:
Смирението е Божествена особина, за Кого е речено беше смирен до смрт и тоа смрт на Крст. |
Не "смирен", туку "послушен".
"Тој се понизи Самиот Себе и стана послушен до смрт, дури и до смрт на крст. "(Филипјаните 2:8)
|
Тој што не е смирен не може да биде послушен.
ииииијјјј, а бе ти сакаш да кажеш дека Господ не бил смирен???? Лелеееее......
|
Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 27.Октомври.2008 во 14:25
zidarski ,
Chestitki za objasnuvanjeto! Koncizno, precizno, tochno vo centarot ! Se drugo bi bilo otpovekje i samo bi odzeli od sushtinata za toa sto e smirenie.
Inaku, ova e glavnata doblest i kaj budizmot. Samo smirenieto, kako sto go objasni ti tolku ubavo, ovozmozhuva chovekot sekogash da bide svoj i sekogash da bituva vo segashniot moment, onamu kade sto vprochem edinstveno egzistira. A toa ke mu pomogne da go odrzhuva svojot um chist i nepomaten, da go chuva od iskushenieto za poveduvanje po tugji patishta i vlijanija, kako i da stoi nadvor od vrtlogot na minatoto i nebidninata na idninata.
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Датум на внесување: 27.Октомври.2008 во 15:27
Еве што вели Свети Силуан Атонски за смирението:
Душата, губејќи го смирението, заедно со него ја губи и благодатта, и љубовта спрема Бога, и тогаш се гаси огнената молитва. Но кога душата ќе се смири од страстите и кога ќе го стекне смирението, тогаш Господ и ја дава Својата благодат. И тогаш таа се моли за непријателите како за самата себе, и за целиот свет, се моли со врели солзи. Ништо не е подобро од тоа да се живее во смирение и љубов. Тогаш во душата ќе има голем мир, и таа нема да се превознесува над братот. Ако ги сакаме непријателите, тогаш во душата нема да има место за гордост, оти во љубовта Христова не постои превознесување. Гордоста, како оганот, го голта сето она што е добро, а смирението Христово е неискажливо и сладосно. И да го знаат тоа луѓето, тогаш целата земја ќе ја учеше таа наука. Јас учам целиот живот, дење и ноќе, и не можам да и одолеам. Мојата душа размислува за сè: уште не го постигнав, она што го сакам, и не можам да се успокојам. Но смирено ве молам, браќа, кои ја знаете љубовта Христова, молете се за мене, за да се избавам од гордиот дух, и да се всели во мене смирението Христово.
|
Постирано од: maria_magdalena
Датум на внесување: 27.Октомври.2008 во 16:08
"..Samo sataniziranite luge go preziraat smireniot, zasto bozestvenoto smirenie e sprotivno na nivniot satanski svetogled....
Ne se malku onie nastani koga pri smirenite svetiteli doagale krvozedni lavovi, mecki i drugi zverovi i pred niv zastanuvale krotki kako jagninja.
Smirenomudreniot se priblizuva kon krvozednite zverovi i koga nivniot pogled ke padne vrz nego, svireposta im se skrotuva, tie se priblizuvaat kon nego kako kon svoj vladatel, gi nisaat glavite i opaskite, i gi lizat negovite race i noze, zasto tie tuka go namirisale istiot onoj blagoprijaten miris koj izleguval od Adama, pred padzanjeto vo grev vo rajot! Toj blagoprijaten miris bil odzemen od nas, no so svoeto doadzanje Gospod Isus Hristos pak go obnovil i ni go dal. Toa e blagoprijatniot miris so koj e pomazan coveckiot rod"
S. Isak Sirin
------------- МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
Датум на внесување: 27.Октомври.2008 во 16:08
Ludzeto go cenat bogatstvoto-a Bog smirenata dusha!!!
|
Постирано од: Majkl
Датум на внесување: 27.Октомври.2008 во 16:35
Во приказната постирана на стр.1 за двата монаха на кои аввата им ја уништил градината, доколку е раскажана правилно и во целост, забележувам две нелогичности:
1)Особата која го уништила нивниот труд и она што се создавало со Божјите сили (растенијата) е наречена света. Дали таквиот однос - т.е. добивањето таква желба токму тој да го стави на искушение смирението е свето?
2)Што се случило по настанот и зборовите: Потоа старецот се поклонил пред нив и рекол: „Му благодарам на мојот Бог, оти гледам дека Светиот Дух почива на вас.“ ? Ја надоместил ли аввата штетата давајќи зеленчук и овошје од својата градина или пари? Побарал ли прошка од Бога за растенијата што ги уништил?
И не можам да не забележам дека и источните и западните религии изобилуваат со вакви анегдоти, но како тоа да, ако веќе не самите верници, тогаш барем високото свештенство на големите религии не забележат поуки за својот говор и постапување, за тоа каков пример треба да дадат кога се загрева балканското или светското тенеџере на пр. со војна. Туку наместо смирение додаваат разни лути зачини кои, неретко, само го распламтуваат крвожедниот морал кај војниците но и обичниот народ - спротивно на христијанските и будистичките вредности на пример.
|
Датум на внесување: 27.Октомври.2008 во 16:46
Dobro zabelezhano Majkl... znaesh, se e OK dodeka problemot e vo tugjiot dvor, no stom ke mine vo nashiot togash prikaznata e sosem druga... togash se zaborava na smirenieto.
Kako sto zabelezha vo tvojata posledna rechenica, onie koi treba da shirat mudrost i smirenie megju lugjeto obichno zastanuvaat vo prvite redovi na frontot (iako fizichki si stojat posledni ). Edinstven vodach za koj znam deka e dosleden na svoite zborovi i mudrosta sto ja sledi e Dalaj Lama.
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Датум на внесување: 27.Октомври.2008 во 17:00
Messenger напиша:
Edinstven vodach za koj znam deka e dosleden na svoite zborovi i mudrosta sto ja sledi e Dalaj Lama. | Па токму мислев на Далај Лама кој беше недоследен на ahimsa учењето на Буда. Незнам дали е самиот сега веќе променет, но колку што знам тој се залага за независнот на Тибет.
|
Датум на внесување: 27.Октомври.2008 во 17:25
Tibetskiot narod ja izgubi svojata neavisnost koga Kinezite izvrshija invazija na Tibet. Dalaj Lama togash ja napushti svojata zemja kako i mnogu drugi lugje, no nikogash ne se zalozhuvashe da se vozvrati so ista mera kon kinezite. Iako povekjeto tibetchani postojano go nagovoruvaat da povede vooruzhena vojna za osoboduvanje na nivnata zeja, toj sekogash odbival da go napravi toa i povikuval na smirenie kako najdobar nachin na reshavanje na sekoe nedorazbiranje ili razlika vo interpretiranjeto na Kreacijata.
|
Датум на внесување: 27.Октомври.2008 во 17:50
Messenger напиша:
Tibetskiot narod ja izgubi svojata neavisnost koga Kinezite izvrshija invazija na Tibet. Dalaj Lama togash ja napushti svojata zemja kako i mnogu drugi lugje, no nikogash ne se zalozhuvashe da se vozvrati so ista mera kon kinezite. Iako povekjeto tibetchani postojano go nagovoruvaat da povede vooruzhena vojna za osoboduvanje na nivnata zeja, toj sekogash odbival da go napravi toa i povikuval na smirenie kako najdobar nachin na reshavanje na sekoe nedorazbiranje ili razlika vo interpretiranjeto na Kreacijata. | Точно но тогаш тој би требал и да се откаже од титулата која ја носи и да започен со реформација на ламаизмот враќајќи го кон изворното учење на Буда. Можеби и тоа еден ден ќе се случи? Но тоа е веќе друга тема...
|
Постирано од: spiros
Датум на внесување: 27.Октомври.2008 во 17:54
makarios напиша:
Што претставува смирението, и кој е патот да се стекнеме со смирение?
|
Мојот ЕЛОАХ да те награди и Благослови - заедно со Светиот Авраама - за оваа тема!
АМИН
------------- https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace, we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!
|
Датум на внесување: 27.Октомври.2008 во 21:14
Majkl,
Mislam deka site tuka na forumov si zamisluvame deka dokolku pravime isto kako sto pravel nekoj nekogash, togash stanuvame kako toj vo segashni uslovi.
Ova se zabelezhuva najdobro preku fundamentalistite od site veri, a mislam deka najmnogu pagja vo ochi kaj muslimanite (vo posledno vreme se zabelezhuva i megju hristijanite).
Rabotata e deka do prosvetluvanjeto se pristiga so lichno patuvanje i sovladuvanje na site slabosti koi se del ocd chovekoviot zhivot, a ne se skoka tamu so slepo povtoruvanje na nechij nachin na zhiveenje. Ne samo sto onoa sto bilo pred iljadnici godini ne odgovara na deneshnicata, tuku treba lichno da se dojde do svesta koja ke go poveli onoa sto treba da se pravi. Znachi ne da se pretpostavuva spored nechii tugji iskustva od nekogashni sluchki, tuku da se znae sto treba da se stori sega za segashnite sluchki.
Dalaj Lama ne pretendira deka e Buda, nitu se nametnuva kako nechij vodach. Toj e odbran od svojot narod i samiot e na patot na prosvetluvanjeto kako i site drugi lugje. Kako takov, toj samo mozhe da bide onoj sto e, i najdobroto sto mozhe da go stori e da ja sledi svojata svest i svoeto spoznavanje. A toa e bezbroj pati podobro otkolku da pretendira neshto sto ne e ili slepo da kopira neshto tugjo sto ne odgovara na problemite doneseni od segashnoto vreme.
I da se vratam na temata, go spomnav Dalaj Lama kako primar na chovek koj smirenieto sekojdnevno aktivno go zhivee, a ne ostanuva samo na negovo propovedanje.
|
Датум на внесување: 27.Октомври.2008 во 21:39
Messenger напиша:
Dalaj Lama ne pretendira deka e Buda, nitu se nametnuva kako nechij vodach. Toj e odbran od svojot narod i samiot e na patot na prosvetluvanjeto kako i site drugi lugje. Kako takov, toj samo mozhe da bide onoj sto e, i najdobroto sto mozhe da go stori e da ja sledi svojata svest i svoeto spoznavanje. A toa e bezbroj pati podobro otkolku da pretendira neshto sto ne e ili slepo da kopira neshto tugjo sto ne odgovara na problemite doneseni od segashnoto vreme. | Напротив тој вели дека е реинкарнација на Буда.
Да се прашаме што би рекол Буда денеска за тоа кое што тој и неговите со-верници го прават и подучуваат повикувајќи се на Буда? Кога тој би го живеел учењето на Буда во пракса, целиот спор околу Тибет со Кина би исчензал, а ламаизмот целосно би се реформирал.
Учењата и на Исус и на Буда совршено одговарат во секое време доколку би се живееле. Тогаш врвната Свесност таквите би ги водела и би знаеле што треба сега и тука да се направи за општото добро. За жал тоа не е случај, оттаму и има сериозни проблеми во секоја епоха.
|
Датум на внесување: 27.Октомври.2008 во 21:46
Majkl напиша:
Напротив тој вели дека е реинкарнација на Буда.
Да се прашаме што би рекол Буда денеска за тоа кое што тој и неговите со-верници го прават и подучуваат повикувајќи се на Буда? Кога тој би го живеел учењето на Буда во пракса, целиот спор околу Тибет со Кина би исчензал, а ламаизмот целосно би се реформирал.
Учењата и на Исус и на Буда совршено одговарат во секое време доколку би се живееле. Тогаш врвната Свесност таквите би ги водела и би знаеле што треба сега и тука да се направи за општото добро. За жал тоа не е случај, оттаму и има сериозни проблеми во секоја епоха. |
Пред неколку месеци имаше интервју со Далај Лама... на прашањето дали е тој Буда - одговорот беше - "Буда? Не, јас сум само обичен човек...". Тој самиот никогаш не се сметал себе си за Буда... исто како и неговите претходници. Нивните следбеници ги сметаат за реинкарнација на Буда. Има огромна разлика.
Но... ова нема многу врска со самава тема - така што - да не ја комплицираме непотребно.
|
Постирано од: Vlad Tepesh
Датум на внесување: 27.Октомври.2008 во 21:46
~,,~Gershka ~,,~Buda e poslednata reinkarnacija na energija vo matwerija~,,~Toj samiot se izjasnil taka a Dalaj Lama se izbira od aktuelnite sveshtenici pa niven kriteruun~,,~
------------- http://protravelguide.com/Images/VladTepesDraculaBranCastle.jpg
|
Датум на внесување: 27.Октомври.2008 во 21:54
zidarski напиша:
Пред неколку месеци имаше интервју со Далај Лама... на прашањето дали е тој Буда - одговорот беше - "Буда? Не, јас сум само обичен човек...". Тој самиот никогаш не се сметал себе си за Буда... исто како и неговите претходници. Нивните следбеници ги сметаат за реинкарнација на Буда. Има огромна разлика.
Но... ова нема многу врска со самава тема - така што - да не ја комплицираме непотребно. | Многу добар одговор. Драго ми е ако тој така и искрено мисли. Но се работи за тоа дека нивните следбеници го сметаат за тоа. Зошто не се оградат од тоа? Според мене тоа е мнооогу битен момент. Кога на Исус од Назарет еден млад човек го ословил со зборовите (по смисла) „Учителу добар...„ тој одговорил:„Зошто ме нарекуваш добар? Само Таткото во небесата е добар!„ - за мене тоа е многу висок авторитет.
Назад кон темата:Може ли некој да каже, како гледа исламот или исламскиот мистицизам на смирението?
|
Датум на внесување: 27.Октомври.2008 во 22:09
~,,~islamot na smiremieto deluva... ~,,~Ovaa jas go gledam a i mnogu drugi koi ne se osmeluvaat da poveruvaat vo vistinata~,,~ Kako prvo smirenieto ne e sekundarniot mir vo nadvoreshniot izgled i skoncentriranata stalozhenost vo nego na prv pogled~,,~ smirenieto nee samoubeduvanjeto vo samata i deluvanje pod napon za da bi se izmanifestirala pred okolinata a najpravin pred sebe~,,~Koj gi poseduva ovie osobini a i mnogu drugi nemozhe da se obzeme so smirenie~,,~
|
Датум на внесување: 27.Октомври.2008 во 22:14
~,,~Islamskite vernici paranoichno se plashat od nivniot Bog za koj strav i javno zboruvaat i gi ubeduvaat ostanatite deka bez strav nema vera~Dokolku stravuvash si vo paranoja ,paranojata te drzhi pod napon i smirenie tuka nema~,,~ nemozhe isplashrn da e smiren vo isto vreme toa se kontrasti
|
Постирано од: La Ninja
Датум на внесување: 27.Октомври.2008 во 22:16
zidarski напиша:
Напротив - приказната на Макариос го кажува истото!
Смирение и смиреност се две различни работи. Смиреноста е физичка карактеристика. Смирението е духовна.
Ако град ја уништи градината - ти треба смиреност. Како што вели молитвата - за да ги прифатиш работите кои не можеш да ги промениш. Тоа е разумност, разумна одлука. Не можеш да го смениш, па затоа се помируваш со истото и продолжуваш напред.
Но... во приказната имаме друга ситуација.
Таму некој намерно го уништува плодот на нивниот труд. Имаат две можности.
Да се спротивстават на старецот и да го истепаат. Што ќе се постигне со тоа? Плодот кој тој веќе го згмечил нема да го вратат назад, тоа е веќе уништено. Ќе го повредат старецот, кој можеби не по своја вина го прави тоа што го прави (никогаш не ја потценувај моќта на лошите сили - или ако сакаш во медицински термини - разните психози). Но најбитно од се - ќе си го нарушат духовниот мир кој го имаат и ќе се вознемират за нешто кое што нема никакво значење, затоа што е од привремена природа.
Втората можност е да го направат тоа што го направиле. Односно - не се подаваат на искушението и со самото тоа го победуваат злото кое што им се нанесува.
Кога злото те напаѓа (во било која форма), тоа очекува од тебе да возвратиш. Тоа би била "нормалната", инстинктивната реакција. Злото смета на тоа дека ти ќе си роб на инстинктот и на материјата и ќе возвратиш и соодветно - е спремно на тоа, го има во предвид, дури ако сакаш - има стратегија што да прави во тој случај!
Но... кога не возвратуваш... тогаш не знае како да реагира. Основната цел која ја имало тоа зло - да те повреди - одеднаш не е исполнета! Браќата не скокнуваат да се тепаат со старецот, туку седат и го гледаат и гледаат како плодот на нивниот труд оди во неповрат. Но тоа не е само физичка реакција на смиреност. Тоа е духовен мир - смирение.
И со тоа го победуваат тоа зло. Како?
Прво - затоа што му покажуваат колку е немоќно! Нема ништо пострашно за некој кој "владее" (или се презентира себе си) со моќ, да се почувствува немоќен, односно - да почувствува дека неговата сила нема резултат.
Второ - затоа што потоа, покажуваат дека дури и во таа ситуација, можат да најдат само добрина во себе - и предлагаат да му направат вечера! Односно - му покажуваат дека не само што не се прекршил нивниот мир и дека злото не навлегло во нив, туку покажуваат дека го имаат неговиот антипод - чистата невозвратна добрина!
Тоа е апсолутен пораз за злото!
Единствениот начин на кој злото победува е со тоа што се шири. Со тоа што поразениот ќе озлоби, злото победува, затоа што уште еден човек е на негова страна.
Кога злото напаѓа, а му се возвраќа со добро - тогаш злото е автоматски поразено - и престанува да постои.
Да, разбирам дека од материјалистички аспект е доста спорна оваа идеја. Но - од духовен аспект (не само религиозен!) е многу релевантна и точна. | 
------------- Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
Постирано од: deshad
Датум на внесување: 27.Октомври.2008 во 22:18
Vlad Tepesh напиша:
~,,~Islamskite vernici paranoichno se plashat od nivniot Bog za koj strav i javno zboruvaat i gi ubeduvaat ostanatite deka bez strav nema vera~Dokolku stravuvash si vo paranoja ,paranojata te drzhi pod napon i smirenie tuka nema~,,~ nemozhe isplashrn da e smiren vo isto vreme toa se kontrasti  |
Аман бе, што си бил учен ти. Блазе си и на таа мајка што те роди олку учен.
------------- "Ако питаш који сам странац, поносно кажем:ЈА САМ БОСАНАЦ!"
|
Датум на внесување: 27.Октомври.2008 во 22:19
Смирете се бе луѓе (majkl & messenger), темава е смирение!
За падот на тибет (а предмалку и кралевината непал) можеме друга тема да започнеме. Одамна сакав да го сторам тоа но ете сега во потполна МИР ви го препуштам тоа вам, па ако сака БОГ тогаш и јас ќе пишам нешто таму.
Засега само следново: Отворетеја вашата Библија кај Пророк Даниел 2:44 и треба да ви стане јасно зошто падна тибет, непал, австроунгарија, србија, русија, италија, германија, ... и ќе паднат сите други царства додека недојде ЦАРСТВОТО НА МИРОТ!
ШАЛОМ АЛЕЈХЕМ (МИР ВАМ)!
------------- https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace, we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!
|
Датум на внесување: 27.Октомври.2008 во 22:21
Majkl напиша:
zidarski напиша:
Но... ова нема многу врска со самава тема - така што - да не ја комплицираме непотребно. | Многу добар одговор. Драго ми е ако тој така и искрено мисли. Но се работи за тоа дека нивните следбеници го сметаат за тоа. Зошто не се оградат од тоа? Според мене тоа е мнооогу битен момент. Кога на Исус од Назарет еден млад човек го ословил со зборовите (по смисла) „Учителу добар...„ тој одговорил:„Зошто ме нарекуваш добар? Само Таткото во небесата е добар!„ - за мене тоа е многу висок авторитет.
Назад кон темата:Може ли некој да каже, како гледа исламот или исламскиот мистицизам на смирението? |
За мистицизмот,белким ќе ти одговори некој мистик.Јас ќе ти кажам дека исламскиот реализам по однос на смирението доста зборува. Доволно е да се простудира намазот/молитвата,каде муслиманите пет пати на ден се во духовна врска со својот Создател, чин кој им носи големи благодети меѓу кои и духовното смирение.
|
Датум на внесување: 27.Октомври.2008 во 22:22
deshad напиша:
Vlad Tepesh напиша:
~,,~Islamskite vernici paranoichno se plashat od nivniot Bog za koj strav i javno zboruvaat i gi ubeduvaat ostanatite deka bez strav nema vera~Dokolku stravuvash si vo paranoja ,paranojata te drzhi pod napon i smirenie tuka nema~,,~ nemozhe isplashrn da e smiren vo isto vreme toa se kontrasti  |
Аман бе, што си бил учен ти. Блазе си и на таа мајка што те роди олку учен.  | ~,,~Shto se smeesh be ti shto e smeshno? Aj kazhi ne li se plashish od Allah.ako ne ti e strav nema da ti bide teshko da se izjasnish.
|
Датум на внесување: 27.Октомври.2008 во 22:25
zidarski напиша:
Грешка си Бутел... погрешно гледаш на ова...
Смирението не е исто што и помирување со работите.
Смирението е највисоката форма на однесување и е привилегија на малкумина.
Отстрана гледано, може да изгледа како помирување со работите, страв, потчинетост на другите, но всушност е сосема спротивното. Смирението е апсолутната победа врз другите. Смирението е способноста да го разбереш злото кое вирее наоколу, кое руши, кое уништува, и да не му дозволиш да обземе ни дел од тебе. Смирението е способноста да застанеш пред тоа зло и да му кажеш - не се плашам, затоа што можеш да наштетиш на моето тело, но никогаш на мојот дух. Смирението се постигнува само кога со целото свое битие и суштина веруваш во нешто и не постои ништо кое може да те расколеба. Смирението е победа над тоа зло, затоа што злото не ти наштетува преку физичките удари кои ти ги нанесува, а преку духовното прекршување кое настанува кај тебе. Кога ќе застанеш спроти него со апсолутно смирение - тогаш злото е победено - затоа што разбира дека не може да те прекрши, разбира дека е залуден секој обид да добие дел од твојата душа.
Токму тоа е поентата на "Ако те удрат по левиот, заврти го десниот образ"... не е тоа потчинетост, ниту пак некаков мазохизам. Напротив - тоа е највисока форма на победа над злото - затоа што му ја покажуваш неговата немоќ и неспособност! |
Се поклонувам пред Оној ДУХ кој ти го вдахна ова размислување, бидејќи тоа е за мене ДУХОТ ГОСПОДОВ!
п.с. Се сеќаваш ли на темата: Христијанско родољубие?
|
Датум на внесување: 27.Октомври.2008 во 22:25
Vlad Tepesh напиша:
deshad напиша:
Vlad Tepesh напиша:
Аман бе, што си бил учен ти. Блазе си и на таа мајка што те роди олку учен.  | ~,,~Shto se smeesh be ti shto e smeshno? Aj kazhi ne li se plashish od Allah.ako ne ti e strav nema da ti bide teshko da se izjasnish. |
О,ти!
Зошто се бламираш без врска. Па зарем постои верник на планетава Земја кој нема стравопочит кон Бога?
Ајде не насмеј се,кога ќе читаш вакви мудрости.
|
Датум на внесување: 27.Октомври.2008 во 22:27
Не постои таков верник Дешад  Сите што се верници прво што им е во глава е грижата на совест.
|
Датум на внесување: 27.Октомври.2008 во 22:28
Е така бе Блу...тоа е повеќе од јасно.
|
Датум на внесување: 27.Октомври.2008 во 22:29
~,,~HRISTIJANITE nemaat stravo..... tie go sakaat svojot bog i ne se plashat od nego tuku imaat ljubov sprema nego~,,~Nemozhesh da sakash neshto ako od istoto ser plashish! za deshad
|
Датум на внесување: 27.Октомври.2008 во 22:32
~,,~sekoj normalen ima strav od div lav na primer~,,~Aj posakaj da bidesh so nego vo kafez kako shto posakuvash da bidesh vo Dzenet~,,~
|
Датум на внесување: 27.Октомври.2008 во 22:32
Vlad Tepesh напиша:
~,,~HRISTIJANITE nemaat stravo..... tie go sakaat svojot bog i ne se plashat od nego tuku imaat ljubov sprema nego~,,~Nemozhesh da sakash neshto ako od istoto ser plashish! za deshad |
А демек ние не го сакаме Бога?
Далеку си ти од теологија Тепешу. Основни поими не можеш да разликуваш.Ајде да не објаснувам попусто,ќе те оставам да си продолжиш со твоите демагогии.
|
Датум на внесување: 27.Октомври.2008 во 22:37
Дали некој досега го кажа најважното?
Дека ЉУБОВТА и МИРОТ се ДАРОВИ од ВИСТИНСКИОТ БОГ а не (како некои што се фалат) само човечја заслуга или тренинг!?
Кој се фали да се фали со ГОСПОДА!
|
Датум на внесување: 27.Октомври.2008 во 22:41
~,,~Ajde objasni malku kako mozhesh da posakuvash da bides so div lav vo kafes ako znaesh deka ce te izede i normalno se plashish od toa? Temava za Smirenie a fakt e deka paranoja i smirenie ne odat zaedno ednostavno se kontrasni chuvstva~,,~ Toa e prosto i mali deca mozhat da go razdvojat~,,~
|
Датум на внесување: 27.Октомври.2008 во 22:43
Јооооој,како овај умије да мудрује...Хај још мало?
|
Датум на внесување: 27.Октомври.2008 во 22:46
Оној што го примил смирението во тој момент само Бог би го барал на помош а исто ке му екако да тој пред разгневен човек.-се работи за тоа со лавот...само тешко кој го примил целосно тоа...мислам....јас сигурно би се онесвестила иако сум ветеринар
|
Датум на внесување: 27.Октомври.2008 во 22:49
deshad напиша:
За мистицизмот,белким ќе ти одговори некој мистик.Јас ќе ти кажам дека исламскиот реализам по однос на смирението доста зборува. Доволно е да се простудира намазот/молитвата,каде муслиманите пет пати на ден се во духовна врска со својот Создател, чин кој им носи големи благодети меѓу кои и духовното смирение. | Благодарам Дешад. Патем, дали сметаш дека во исламот има само реализам а не и мистицизам?
|
Датум на внесување: 27.Октомври.2008 во 22:53
Vlad Tepesh напиша:
Kako prvo smirenieto ne e sekundarniot mir vo nadvoreshniot izgled i skoncentriranata stalozhenost vo nego na prv pogled~,,~ smirenieto nee samoubeduvanjeto vo samata i deluvanje pod napon za da bi se izmanifestirala pred okolinata a najpravin pred sebe |
Токму така. Иако тука многумина го мешаат вистинското смирение со она привидното, надворешното. Некој може да се научи да трпи кога нешто надворешно му се случува од туѓа страна, но тоа не значи дека е смирен. Смирението е кога и со умот си смирен - ги сметаш сите поголеми и подостојни од себе. Останатото е само мудрување во смирението.
А и не ми е јасно како се фаќате баш за најнебитните работи - зошто тој бил свет, а им ја уништил градината на двајцата монаси...
Работите треба да се гледаат духовно, а не душевно. Што е поважно - градината или душата на монасите? И бај д веј, природата е дадена за човекот, тој да влече поука од неа. А мислите ли дека и двете страни во случајов не извлекоа поука, и тоа од животно значење?
|
Датум на внесување: 27.Октомври.2008 во 22:53
Vlad Tepesh напиша:
~,,~Ajde objasni malku kako mozhesh da posakuvash da bides so div lav vo kafes ako znaesh deka ce te izede i normalno se plashish od toa? Temava za Smirenie a fakt e deka paranoja i smirenie ne odat zaedno ednostavno se kontrasni chuvstva~,,~ Toa e prosto i mali deca mozhat da go razdvojat~,,~ |
А извини темава е за Римскиот колосеум и гладијаторите, за зоолошката во Скопје, за лавот Симба, или пак за СМИРЕНИЕТО?
Хехе, Тепеш: Врувај дека ако добронамерно сакаше да прашаш што вели Исламот за смирението, ќе ти пишував со задоволство.Ама со оглед дека не тие таква намерата не гледам потреба за тебе да ги изморувам прстиве на тастатурава.
|
Датум на внесување: 27.Октомври.2008 во 22:56
Majkl напиша:
deshad напиша:
За мистицизмот,белким ќе ти одговори некој мистик.Јас ќе ти кажам дека исламскиот реализам по однос на смирението доста зборува. Доволно е да се простудира намазот/молитвата,каде муслиманите пет пати на ден се во духовна врска со својот Создател, чин кој им носи големи благодети меѓу кои и духовното смирение. | Благодарам Дешад. Патем, дали сметаш дека во исламот има само реализам а не и мистицизам? |
Има мистицизам Мајкл. Посебно е нагласен во Суфизмот,кој за жал со текот на времето попримил елементи кои отскокнуваат од исламското учење.Но,за тоа можеби во некоја друга прилика,на некоја друга тема.
|
Датум на внесување: 27.Октомври.2008 во 23:05
Во Светото Писмо е искажана една мудрост:
Стравот е почеток на мудроста, а љубовта е крајот.
На почеток повеќето луѓе почнуваат да веруваат затоа што имаат страв и грижа на совест, а свесни се дека има нешто и после смртта. На почеток тоа е стравопочит. (не страв, туку стравопочит, што е сосема различно)
Со тек на време, да го наречам тоа со тек на тренинг, созерцувајќи ги сите работи околу нас и отварајќи си го срцето, сфаќаме дека Господ е Оној Кој најмногу не љуби, и постепено, постепено, се трудиме и ние да му возвратиме со истото (но никогаш во достоен степен). Совршената љубов кон Бога ја достигнале светителите. Тоа е онаа љубов кога за секој наш грев, за секоја наша грешка, плачеме покајнички затоа што сме го ожалостиле нашиот Спасител. Љубов, каде апсолутно гледаме да Му угодиме на Бога и никогаш да не Го разжалостиме. Смирението и вистинската љубов (не онаа сентименталната, емотивната) секогаш одат рака под рака. Не може некој да љуби вистински, ако нема вистинско смирение.
|
Датум на внесување: 27.Октомври.2008 во 23:06
Море човек треба дури и да се радува кога доаѓаат такви искушенија, како што им дошле на монасите.
Пред 1 година ни ја оштетија куќата и ни ја направија неупотреблива за живот.
Кога еден член на мојата фамилија (со пријателски тон) проба да зборува со комшијата (кој неверува на ЕВАНГЕЛИЕТО), тој рекол: Абе тоа било куќа!? Тоа како штала за ајвани беше!
Дедоми последната паричка ја инвестирал во таа куќа. Таткоми со пот ја поправаше, А синми и се радуваше како да беше најубавата во тетово.
Кога ја видовме така бутната, на децата им врнеа солзи а во мене едно чудесно СМИРЕНИЕ. Живиот ГОСПОД беше сомене и вомене.
Се што имам, сум имал и ќе имамам мАтеријално, не мие толку важно, колку што е важно БОЖЈИОТ МИР (ХРИСТОС)!
|
Датум на внесување: 27.Октомври.2008 во 23:08
Далеку сме од смирението....
|
Датум на внесување: 27.Октомври.2008 во 23:09
Maran Ata напиша:
Далеку сме од смирението.... |
Но Тој што е единствено верен е блиску!
|
Датум на внесување: 27.Октомври.2008 во 23:09
Токму така Маран Ата: Помеѓу СТРАВ и СТРАВО ПОЧИТ има разлике одавде до мојег Сарајева па и надаље...
Секоја чест. Убаво и издржано пишуваш.Вистински пример си за смирението. Но, не само ти, тука е и вредната и ценета Blueprayer, која гледам дека од ден во ден се повеќе и повеќе духовно се изградува,Бог да ја награди.
Јас ве оставам со едно скромно: СЕКОЕ ДОБРО!
|
Постирано од: Tetratka
Датум на внесување: 27.Октомври.2008 во 23:11
Поздрав до сите смирени браќа ... мило ни е вака кога читаме убави работи
------------- за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!
|
Датум на внесување: 27.Октомври.2008 во 23:11
deshad напиша:
Вистински пример си за смирението. |
Само ова не ти беше реално.... далеку, далеку, далеку сум од смирението.... за жал
молете се за мене
|
Датум на внесување: 27.Октомври.2008 во 23:15
Maran Ata напиша:
Само ова не ти беше реално.... далеку, далеку, далеку сум од смирението.... за жал
молете се за мене |
ГОСПОД е блиску !
|
Датум на внесување: 27.Октомври.2008 во 23:56
Спирос - без провокации!
Инаку - се сеќавам на темата за Родољубието. И стојам на двете изјави и таа таму дадена и таа тука. Не си противоречат. А ти размисли самиот зошто.
|
Датум на внесување: 28.Октомври.2008 во 00:10
Vlad Tepesh напиша:
~,,~Ajde objasni malku kako mozhesh da posakuvash da bides so div lav vo kafes ako znaesh deka ce te izede i normalno se plashish od toa? Temava za Smirenie a fakt e deka paranoja i smirenie ne odat zaedno ednostavno se kontrasni chuvstva~,,~ Toa e prosto i mali deca mozhat da go razdvojat~,,~ |
Da bides "pokoren" ne e isto sto i smiren.
Pokoren si od strav-no toa ne e isto sto i smiren.
Hristijanskiot odnos kon Bog-kolku i da zvuci apsurdno za nekoi-e prijatelski, Isus ni rece "Ima li nesto poubavo od toa da si ja polozis i dusata za prijatelite"-mislejki na nas. Znaci, Vlad,ubavo si rezoniral. Ne e isto da izveduvas verski rituali pod pritisok i strav, i da go imas Mirot koj ni go dade Isus, a koj nadvisuva sekakov covecki um i razum.
Bravo
|
Датум на внесување: 28.Октомври.2008 во 00:16
~,,~Blagodaram maria magdalena i posakuvam tvoeto tolkuvanje da go razberat site za da im se otvori patot kon smirenieto~,,~
|
Датум на внесување: 28.Октомври.2008 во 00:18
Teshko....Tesko e nekomu da mu objasnis razlika medzu pokornost i smirenie...
Eve ako imase vreme da poglednes denes vesti, vo O.U Rajko Zinzifov, nastavnikot po veronauka sirel vehabitizam....Se potesko nekoi ce razberat sto e smirenie.
|
Датум на внесување: 28.Октомври.2008 во 00:22
Марија - оф-топик. Пишувај во друга тема за тоа.
|
Постирано од: izvoren
Датум на внесување: 28.Октомври.2008 во 00:24
Знаеме дека Бог не слуша грешници, туку, ако е некој богобојазлив и ја врши Неговата волја, него го слуша
Јован 9;31
Тука пишува дека Бог очекува да бидеме богобојазливи, всушност јасно кажува колку е тоа важно.А смиреноста како дар ке ја добиеме преку молитва.
|
Датум на внесување: 28.Октомври.2008 во 00:29
Da...kade ona zastanav, znaci smirenieto.
Gordeliviot, vo svoeto duhovno slepilo i duhovna arogancija za sebe misli deka e praveden, samo on znae i slicno. Smireniot hristijanin, sprotivno na ova, prvo gi voocuva sopstvenite grevovi i neispravnosti....
|
Постирано од: *moon*
Датум на внесување: 28.Октомври.2008 во 01:41
da samo molitva i verba vo gospod,edinstveno toj gi znae nasite zivotni patista...
------------- Ако го победиш моментот ти си најсилниот човек на светот
|
Датум на внесување: 28.Октомври.2008 во 06:37
Смирение е
нека ми биде според Твоите зборови...
|
Датум на внесување: 28.Октомври.2008 во 09:07
Понизност е кога некој ќе ти каже да направиш нешто, ти тоа го правиш, може во себе си да ропташ, да се буниш, триста помисли и осуди да ти поминат во главата - но ти го правиш без приговор!
Смирение е кога некој ќе ти каже да направиш нешто, ти тоа го правиш, плачеш и се молиш, и се радуваш и радуваш и радуваш што ти се простени еден грам гревови од тонската сканија гревови што ја имаш во себе.
Смирениот човек се смирува пред сите. Не само пред духовниот отец, или шефот од работа. Туку баш пред сите - пред секој еден човек, сметајќи се себеси за недостоен дури и за работата што му кажале да ја изврши. Во смирениот човек пребива чистата молитва. Смирениот човек пред браќата и сестрите (читај: пред сите) се смета за последен.
Сево ова старец Тадеј најубаво го објаснува: „Мени је све једно“.
|
Датум на внесување: 28.Октомври.2008 во 10:23
Smirenost e koga so mir prifakas se sto ke ti donese denot, i dobro i loso, znaejki deka nisto ne doag bez pricina.
Smirenost znaci na Isus da Mu gi predademe site nasi maki, so bezgranicna verba vo Nego, i da Mu gi predademe nasite jaremi, a za vozvrat da go prevzememe Negoviot tovar koj e krotok i blag.
Da dejstvuvame vo ramkite na nasite moznosti, no i so mir da gi prifacame rabotite vrz koi nemame vlijanie.
Toa e smirenost.
Dali ste vie smireni? Dali Mu go predavate vasiot jarem na Gospoda? Dali imate celosna doverba vo Nego? Ako da-alal da vi e, togas ste smireni do daska.
|
Датум на внесување: 28.Октомври.2008 во 13:56
За да му биде некому СВЕ ЈЕДНО, тој мора да е ненормален.
|
Датум на внесување: 28.Октомври.2008 во 13:59
Датум на внесување: 28.Октомври.2008 во 14:00
deshad напиша:
За да му биде некому СВЕ ЈЕДНО, тој мора да е ненормален. |
Nikoj ne rece sve jedno.
Treba da se moli covek da ima sila da gi izmeni rabotite vrz koi ima moc- a vrz ona sto nema moc da go smeni, Bog da mu dade sila da go prifati.
Vo zivotot ima mnogu slucki koi ne mozeme da gi promenime sami. Nase e da se molime-Bog da gi promeni, ako saka, ako ne-da gi prifatime.
Zar ne?
|
Постирано од: МАРШАЛ
Датум на внесување: 28.Октомври.2008 во 14:03
pokornost = koga jasno ti e kazano deka dokolku ne si so nas , togas si protiv nas i posle toa sleduva fizicka likvidacija ......
smirenie = veruvas vo ona sto najpovekje te doblizuva do boga ..... no po svoj izbor ..... sloboden izbor 
------------- http://www.onlineyufilm.com/musicvideo.php?vid=42859a7cd" rel="nofollow - Ко овде не полуди , ТАЈ НИЈЕ НОРМАЛАН 
|
Датум на внесување: 28.Октомври.2008 во 14:12
maria_magdalena напиша:
Vo zivotot ima mnogu slucki koi ne mozeme da gi promenime sami. Nase e da se molime-Bog da gi promeni, ako saka, ako ne-da gi prifatime.
Zar ne? |
Единствено нешто за кое ревносно смирениот човек се моли - е Господ него самиот да го промени на добро, затоа што самиот тој смета дека секој негов грев допринесува за лошите случки во светот. Познато е дека човекот со своето однесување влијае на природата, но исто така познато е дека ако човек се освети себеси, тогаш и тие околу него, гледајќи го неговиот пример, се трудат да го подражаваат.
Смирениот човек сметајќи се себеси несвет, Го моли Бога да Му се смилува за секој грев, особено за тоа што не може на другите да им даде личен добар пример.
|
Датум на внесување: 28.Октомври.2008 во 14:13
Jas zboruvav za druga rabota, Maran Ata...ama nema vrska.
|
Постирано од: Zlatnik
Датум на внесување: 28.Октомври.2008 во 14:32
Majkl напиша:
... Потоа старецот се поклонил пред нив и рекол: „Му благодарам на мојот Бог, оти гледам дека Светиот Дух почива на вас.“ ? Ја надоместил ли аввата штетата давајќи зеленчук и овошје од својата градина или пари? Побарал ли прошка од Бога за растенијата што ги уништил?
... |
И како да бидам смирен, кога ми ги вадиш зборовите од уста, грррр...   Кога веќе се работело за тоа дека самиот човек сакал да се увери во смиреноста на свештениците, логично би било тој на некој начин да им ја надомести штетата. Или со повторно засејување и одгледување на нови растенија, или со исплата на вредноста на истите растнија, за да можат овие да си купат од друг производител храна за да преживеат. Или да го замолил својот бог да направи чудо (да ги врати назад растенијата, или други сами да никнат, или ...)! Смиреност! Наместо старозаветното „око за око, заб за заб“, Христос вели „ ако некој те удри по едниот образ, ти заврти му го другиот“. Зошто дошло до оваа промена? Погоре беше спомнат примерот со монасите и градинарските плодови. Што ќе правел, дали исто така ќе бил смирен едниот монах, ако странецот го повредил другиот монах? Требало ли да биде смирен ако овој се обидел да го убие? Во контекст на ова, го земам нај екстремниот пример, за да се свати апсурдноста на ова учење! Што треба да правиме, дали треба да бидеме смирени, кротки (како што се вели во едно од блаженствата во Мат.5:3-11), ако некој ни’ повреди (или убие) едно дете? Треба ли да дозволиме (и да му го дадеме) и другото дете? Не заборавајте, човекот пред се е емотивно суштество. Тоа секако подразбира негово однесување зависно од ситуацијата во која се наоѓа. Тој (човекот) незнае како ќе реагира во одредена прилика. Отпосле можеби разумот ќе му говори дека тоа не било добро, но кој може да ја контролира човековата природа? Да, некои донекаде (но не и целосно) можат да го сторат тоа, но тоа бара многу жртви, многу одрекувања, многу труд ... и зошто? Да докажат пред некого дека се смирени? Ако речам дека дури ни Исус не бил имун во контролирањето на своите емоции во некои ситуации, ќе поверувате во тоа? Но за ова во друга прилика.
------------- Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
Датум на внесување: 28.Октомври.2008 во 14:58
Постирано од: Zlatnik
Датум на внесување: 28.Октомври.2008 во 15:01
makarios напиша:

|
------------- Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
Датум на внесување: 28.Октомври.2008 во 17:05
Porano, utrinskata programa na MTV zapocnuvase so edna mnogu ubava molitva...
Pocnuvase nesto vaka:
"Gospodi, daj mi mirno da go minam denesniot den...kakva vest i da cujam..da znam deka se doaga od Tebe...."
So zadovolstvo ja slusav sekoe utro...
Potoa dojdoa SDSM i molitvata ja snema. Steta...
Ako ja znae nekoj, bi bila blagodarna da mi ja napise, taa molitva za mene bese poim za molitva za smirenie....koe mi e tolku potrebno.
|
Датум на внесување: 28.Октомври.2008 во 17:19
Марија... чепкаш кај што не треба... за мене барем...
Месеци и месеци поминавме во снимање на таа емисија и не знам колку месеци уште во дено-ноќно монтирање...
Еве, за тебе (во емисијата беше скратена малку):
Господи, дај ми мирно да го примам
она што денов денешен ми го носи
и целосно да и се предадам на Твојата Света волја.
Упати ме и помогни ми во секој миг од денов:
каков било глас да добијам,
научи ме мирно и со цврста вера
да восприемам дека се е по Твојата Света волја.
Управувај со моите мисли, со моите сетила
и со сите мои дела и зборови.
Не допуштај во непредвиден случај
да заборавам дека се од Тебе доаѓа.
Научи ме добро да се однесувам
спрема родителите и спрема ближните,
никого да не го разгневам или да го оскрбам.
Господи, дај ми сили да ја поднесам
Тежината на денот денешен
и се што во него ќе ми се случи.
Управувај со мојата волја и научи ме
да се молам, да верувам, да се надевам,
да поднесувам, да простувам и да љубам.
Господи, дај ми да бидам орудие на Твојот мир,
та таму кај што има омраза да сеам љубов,
кај што има осуда - простување,
кај што има раздор - слога,
кај што има очај - надеж,
кај што има темнина - светлост,
кај што има жалост - радост.
0 Божествен Учителу,
нека не бидам утешуван, туку
јас други да тешам;
нека не ме трпат мене, туку
јас да имам трпение за сите;
не мене да ме љубат, туку
јас сите да ги љубам.
Зашто кога простуваме, тогаш
и нам ни се простува;
кога даваме, тогаш добиваме;
а кога умираме, тогаш се рагаме за живот вечен.
Свет Духу, помошник биди ми
денов денешен да Му Го посветам
на мојот Господ и Спасител.
Господи Исусе, Сине Божји,
поарно е да не се живее
одошто да се живее без Тебе или против Тебе.
Ти благодарам, Боже,
за дарот на овој ден и за секое добро
за коешто ќе ми помогнеш денеска да го сторам.
Избави ме, милостив Боже,
од желбата за самоугодување,
и удостој ме во секој миг да бидам подготвен
заради Тебе и заради ближниот свој
да се откажам од себеси,
зашто за таа служба и Си ми го дал животот.
Помогни ми од себе да го отфрлам
сето она што не е Твое,
а она што е Твое да го примам
во длабока вера, надеж и љубов.
Дај ми ревност со која постојано ќе Ти служам:
да ја поставам правдата над користа,
да го поставам чинењето на благочестиви дела
над минливите задоволства,
да ги поставам другите над себеси
за да ја исполнам Твојата заповед на љубовта.
Стори светлоста на Твојата убавина, добрина
и љубов да заблескаат во мојава душа. Амин.
|
Датум на внесување: 28.Октомври.2008 во 17:30
утринска молитва
Господи,
Помогни ми мирно да го примам
сето она што ке ми го донесе денешниот ден
и потпшолно да се предадам
на Твојата света воља.
Управувај ме
и помагај ми секој час во текот на овој ден.
Какви вести и да чујам,научи ме спокојно да ги примам
со цврсто уверување
дека се станува по Твојата света воља.
Управувај со моите мисли и чувства
во сите мои дела и зборови.
Научи ме правилно да се однесувам
спрема моите родители и спрема ближните,
никого да не налутам ниту да ожалостам
Не позволи во непредвидени случаи
да заборавам дека се доаѓа од Тебе.
Господи дај ми сили
да го поднесам заморот на денешниот ден,
и се што ке се случи во текот на денот.
Ти управувај со мојата воља и научи ме
да се молам,
да верувам,
да се надевам,
да истрпувам,
да проштавам,
и да љубам.
АМИН!
|
Датум на внесување: 28.Октомври.2008 во 17:50
Zlatnik напиша:
Смиреност!Наместо старозаветното „око за око, заб за заб“, Христос вели „ ако некој те удри по едниот образ, ти заврти му го другиот“. Зошто дошло до оваа промена? | Не дошло до промена, но оваа изјава примена преку Мојсеја е крајно погрешно сфатена од многумина луѓе. Тоа никако не значи дека треба ние да бидеме судиите а уште помалце извршителите на праведноста Божја. Кој си дава такво право, се става над Бога и тешко греши.
Преведено со јазикот на Исус, изјавата на пророкот Мојсеј:“Око за око, заб за заб!„ треба да се сфати како Исусовото „Што човек сее, тоа тој и ќе си жнее!„. Имено ако некој си дава за право другиот да го повреди така што ќе му искрши заб, според законот на сеење и жнеење(акција и реакција) тоа истото или сличното што некогаш некому го сторил ќе го искуси самиот на своја кожа.
Во целост овие објаснувања можат само да се сфатат само во светлината на правилното знаење за реинкарнацијата(преваплотувањето) - имено дека душата не е само еднаш во човечко тело и дека сите нејзини постапки се складираат во меморијата на космичкиот компјутер. откаде може да биде повикано само тоа што е складирано(посеано)не нешто друго.
Zlatnik напиша:
дали треба да бидеме смирени, кротки (како што се вели во едно од блаженствата во Мат.5:3-11), ако некој ни’ повреди (или убие) едно дете? Треба ли да дозволиме (и да му го дадеме) и другото дете? Не заборавајте, човекот пред се е емотивно суштество. Тоа секако подразбира негово однесување зависно од ситуацијата во која се наоѓа. Тој (човекот) незнае како ќе реагира во одредена прилика. Отпосле можеби разумот ќе му говори дека тоа не било добро, но кој може да ја контролира човековата природа? | За ова имаше тема на форумов оклу тоа што е помалото зло при постапување во таква ситуација. Ако некој се најде во таква страшна ситуација значи дека превидел бројни предупредувања предтоа кои да беа препознаени правилно, ќе можеше да се одбегне настанот. Но ако до тоа веќе сепак дошло, тогаш значи дека законот на сеење и жнеење(око за око, заб за заб)станал веќе целосно активен во врска со гревот за кој се случува отплатата(ситуацијата).Никој не знае како би реагирал кога директно се најде во таа кожа, но како совет се вели дека секогаш треба да го молиме Бога и Христа за помош, никогаш да не ги забораваме и да бидеме свесни дека не постојат безизлезни ситуации(освен можеби за телото - душата е таа која е вечна и Бог мисли најпрвин на душата а потоа и на телото ако етоа добро за развојот на душата).
Zlatnik напиша:
Ако речам дека дури ни Исус не бил имун во контролирањето на своите емоции во некои ситуации, ќе поверувате во тоа? Но за ова во друга прилика. | Кога Исус почнал да проповеда, тој веќе целосно имал контрола над своите мисли и чувства бидејќи претходно бил директно подготвуван и челичен ниЗ разни ситуации директно под водството на Бог - Отец. Ситуациите во кои нам ни се чини дека тој можеби „шизнал„ се всушност наше неразбирање на истите.
|
Постирано од: rabani
Датум на внесување: 28.Октомври.2008 во 17:52
vo biblijata pishuvabidete dobri i pravedni, a ne dobri i ramnodushni
i koga lucifer stana zol i sakashe da go obozavaat bog ne beshe ramnodushen,t.e. smiren , tiku go isprati arhangelot so angelite za da go pobedi lucifer(zloto)
toa beshe na neboto
na zemjata go pushti isus za da go pobedi satanata
a isus ja utepa zmijata po glavata, ne vo petata
direktno vo glavata
toj istiot isus ni kazuva nam :sledete go mojot primer , toa vi e dolznost, i ne ostanuvajte ramnodushni pred zlo
ne kradi=pochituvaj ja privatnata sopstvenost
ne ubivaj =pochituvaj go zivotot na drugite
vo primerot so monasite, starecot ne ja pochituval privatnata sopstvenost na drugite
i trebalo da pobara prochka i od monasite i od bog, iako seto toa bilo samo za test
------------- DOAGA ISUS SO 200000 SVETII
ZA DA IM STAVI KRAJ NA SITE PROKLETII
|
Постирано од: belichka
Датум на внесување: 28.Октомври.2008 во 18:15
izvoren напиша:
утринска молитва
Господи,
Помогни ми мирно да го примам
сето она што ке ми го донесе денешниот ден
и потпшолно да се предадам
на Твојата света воља.
Управувај ме
и помагај ми секој час во текот на овој ден.
Какви вести и да чујам,научи ме спокојно да ги примам
со цврсто уверување
дека се станува по Твојата света воља.
Управувај со моите мисли и чувства
во сите мои дела и зборови.
Научи ме правилно да се однесувам
спрема моите родители и спрема ближните,
никого да не налутам ниту да ожалостам
Не позволи во непредвидени случаи
да заборавам дека се доаѓа од Тебе.
Господи дај ми сили
да го поднесам заморот на денешниот ден,
и се што ке се случи во текот на денот.
Ти управувај со мојата воља и научи ме
да се молам,
да верувам,
да се надевам,
да истрпувам,
да проштавам,
и да љубам.
АМИН! |
A ja citash ovaa molitva izvoren!
Inaku ova molitva e na poslednite Optinski starci Svetiteli vo Optinskata pustina!!!
------------- Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
|
Датум на внесување: 28.Октомври.2008 во 18:30
Да не барате кирија за молитвата? (мала шала)
Секоја молитва која е упатена до Господ ја читам и применувам.
|
Датум на внесување: 28.Октомври.2008 во 18:41
Добро е тоа. Само дочитувај ја до крај, како шо ја напиша ѕидарски.
|
Датум на внесување: 28.Октомври.2008 во 18:43
izvoren напиша:
Да не барате кирија за молитвата? (мала шала)
Секоја молитва која е упатена до Господ ја читам и применувам. |
a zasto ne pocituvash onoj koj ja napishal molitvata za da napishe nekoj tolku mn ubava molitva cista smirena pronikliva, nemozes ni da zamislis kako TOJ ili TIE se custvuvale koj stepen na duhovnost bile za da ja pocustvuvat vo sebe pa i da ja zapishat!!!
Zasto togas vo celost ne gi primenuvate i drugite molitvi sto gi napishale istite ovie koi ja napishale i molitvata koja ti ja upatuvash i primenuvash, sosem nelogicno kako i obicno!!!
|
Датум на внесување: 28.Октомври.2008 во 18:50
Реков, сите молитви до Господ ми се мили и што би рекле вие благопријатни,значи ги прифаќам.Само неможам да прифатам исто од тие отците извитоперување на Библиската вистина.Неможам.
|
Датум на внесување: 28.Октомври.2008 во 18:54
makarios напиша:
|
А ти од каде си сигурен дека варијантата на Зидарски е молитвата на руското братство Оптина.
|
Датум на внесување: 28.Октомври.2008 во 19:03
zidarski напиша:
Марија... чепкаш кај што не треба... за мене барем... Месеци и месеци поминавме во снимање на таа емисија и не знам колку месеци уште во дено-ноќно монтирање... Еве, за тебе (во емисијата беше скратена малку):
Господи, дај ми мирно да го примам она што денов денешен ми го носи и целосно да и се предадам на Твојата Света волја. Упати ме и помогни ми во секој миг од денов: каков било глас да добијам, научи ме мирно и со цврста вера да восприемам дека се е по Твојата Света волја. Управувај со моите мисли, со моите сетила и со сите мои дела и зборови. Не допуштај во непредвиден случај да заборавам дека се од Тебе доаѓа. Научи ме добро да се однесувам спрема родителите и спрема ближните, никого да не го разгневам или да го оскрбам.
Господи, дај ми сили да ја поднесам Тежината на денот денешен и се што во него ќе ми се случи. Управувај со мојата волја и научи ме да се молам, да верувам, да се надевам, да поднесувам, да простувам и да љубам.
Господи, дај ми да бидам орудие на Твојот мир, та таму кај што има омраза да сеам љубов, кај што има осуда - простување, кај што има раздор - слога, кај што има очај - надеж, кај што има темнина - светлост, кај што има жалост - радост.
0 Божествен Учителу, нека не бидам утешуван, туку јас други да тешам; нека не ме трпат мене, туку јас да имам трпение за сите; не мене да ме љубат, туку јас сите да ги љубам. Зашто кога простуваме, тогаш и нам ни се простува; кога даваме, тогаш добиваме; а кога умираме, тогаш се рагаме за живот вечен.
Свет Духу, помошник биди ми денов денешен да Му Го посветам на мојот Господ и Спасител.
Господи Исусе, Сине Божји, поарно е да не се живее одошто да се живее без Тебе или против Тебе. Ти благодарам, Боже, за дарот на овој ден и за секое добро за коешто ќе ми помогнеш денеска да го сторам. Избави ме, милостив Боже, од желбата за самоугодување, и удостој ме во секој миг да бидам подготвен заради Тебе и заради ближниот свој да се откажам од себеси, зашто за таа служба и Си ми го дал животот. Помогни ми од себе да го отфрлам сето она што не е Твое, а она што е Твое да го примам во длабока вера, надеж и љубов. Дај ми ревност со која постојано ќе Ти служам: да ја поставам правдата над користа, да го поставам чинењето на благочестиви дела над минливите задоволства, да ги поставам другите над себеси за да ја исполнам Твојата заповед на љубовта. Стори светлоста на Твојата убавина, добрина и љубов да заблескаат во мојава душа. Амин.
|
Amin.
Blagodaram zidarski...Sega ce si napravam nekakov screansaver od nea, a i ke si ja ispecatam, za da mi bide stalno pred oci.
Ne e loso ova da go procita nekoj vraboten vo MRTV i pak da ja stavat na dneven red.
Blagodaram
|
Датум на внесување: 28.Октомври.2008 во 19:18
izvoren напиша:
makarios напиша:
|
А ти од каде си сигурен дека варијантата на Зидарски е молитвата на руското братство Оптина. |
Затоа што ја напишал Свети Филарет, митрополит Московски. Еве што друго вели во врска со смирението:
Само смирението може да и донесе мир на нашата душа. Душата која не е
смирена и која постојано ја носат брановите на страста, мрачна е и
матна како хаосот. Дајте и да најде сила во смирението и дури тогаш во
неа ќе се појави вистинска светлост. Дури тогаш во неа ќе настане
складен свет на исправни мисли и исправни чувства. Гордо мудрување и
заклучоци, настанати од земната природа, ја загушуваат душата како
магла, пропуштајќи во неа само привид на слаба и нејака светлост.
Направете маглата да падне во долината на смирението, и тогаш над себе
ќе здогледате чисто и високо небо. Душата сама себе се задушува со
превирање и бука на надмените, секогаш немирни помисли и страсни желби.
Дајте и да се стивне во смирение, и дури тогаш ќе може да го наслушне и
чуе складот на природата, кој современиот човек сеуште не го уништил
потполно. Ќе може во неа да чуе созвучја кои се достојни за премудроста
Божја како што во тишината на ноќта можат да се чујат далеки звукови.
|
Датум на внесување: 28.Октомври.2008 во 19:22
Би било добро да почнат да емитуваат ма МТВ и http://www.radio-santec.com/cms/index.php?id=geistige_hilfen&L=1 - Духовна помош за денот . Универзален живот бесплатно ќе им даде лиценца за емитување и студијски подготвени снимки на македонски јазик. Водат кон смирение.
http://www.univerzalni-zivot.org/radio_santec/utorak.ram - емисија за ден: Вторник (на српски јазик)
|
Датум на внесување: 28.Октомври.2008 во 19:22
„Како се придобива целосно бестрастие?" - го запрашале некои старец Јосиф. А тој одвратил: „Со целосно смирение."
|
Датум на внесување: 28.Октомври.2008 во 19:28
makarios напиша:
izvoren напиша:
makarios напиша:
|
А ти од каде си сигурен дека варијантата на Зидарски е молитвата на руското братство Оптина. | Затоа што ја напишал Свети Филарет, митрополит Московски. Еве што друго вели во врска со смирението:Само смирението може да и донесе мир на нашата душа. Душата која не е
смирена и која постојано ја носат брановите на страста, мрачна е и
матна како хаосот. Дајте и да најде сила во смирението и дури тогаш во
неа ќе се појави вистинска светлост. Дури тогаш во неа ќе настане
складен свет на исправни мисли и исправни чувства. Гордо мудрување и
заклучоци, настанати од земната природа, ја загушуваат душата како
магла, пропуштајќи во неа само привид на слаба и нејака светлост.
Направете маглата да падне во долината на смирението, и тогаш над себе
ќе здогледате чисто и високо небо. Душата сама себе се задушува со
превирање и бука на надмените, секогаш немирни помисли и страсни желби.
Дајте и да се стивне во смирение, и дури тогаш ќе може да го наслушне и
чуе складот на природата, кој современиот човек сеуште не го уништил
потполно. Ќе може во неа да чуе созвучја кои се достојни за премудроста
Божја како што во тишината на ноќта можат да се чујат далеки звукови. | Многу комплициран стил на изразување бре имал овој православен филозоф.А ко сакаш да прочиташ за смирението нешто ке те заболи глава, всушност не е за широките народни маси.Впрочем за високоинтелегентни верници.
|
Датум на внесување: 28.Октомври.2008 во 19:31
izvoren напиша:
Многу комплициран стил на изразување бре имал овој православен филозоф.А ко сакаш да прочиташ за смирението нешто ке те заболи глава, всушност не е за широките народни маси.Впрочем за високоинтелегентни верници. | Еее, тоа е битната разлика меѓу интелектуалноста (која ја негуваат многумина теолози) и мудроста (која ја имал Исус од Назарет, а ја негувале сите вистински христијански мистичари).
|
Датум на внесување: 28.Октомври.2008 во 19:42
izvoren, таа мудрост им е дадена на прости луѓе, на овчари, земјоделци, кои не знаеле да читаат.
Многу е просто: јас сум најголемиот будала, во право е другиот. Проследено со плач и молитва, душата станува кротка и смирена.
|
Датум на внесување: 28.Октомври.2008 во 19:43
Ne si vo pravo Majkal, i ne tresi od rakav...
bas taa mudrost za koja velis-spomnuvash se projavuva vo najprostite, a toa bile PUSTINOZITELITE OD PRVITE VEKOVI KOI ZIVEELE PO PUSTITE MESTA, ISPOSNICITE, MOLITVENICI DEVSTVENICI POTOCNO DO DEN DENESHEN GI IMA ONIE KOI SE TRUDAT VO OCISTUVANJETO NA SRCETO...!!!
|
|