Испечати | Затвори го прозорот

Лоботомија на Идеологијата

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Филозофија и психологиjа
Опис на форумот: „Разно“ ама на повисоко ниво
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=15590
Датум на принтање: 21.Јули.2025 во 22:30
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Лоботомија на Идеологијата
Постирано од: alan ford
Наслов: Лоботомија на Идеологијата
Датум на внесување: 16.Септември.2008 во 22:04

Порано мислев дека најубаво се сложувам со луѓе кои имаат горе-долу слични ставови со моите. Дури скоро сфатив дека воопшто не ми е важно каков е ставот по себе, туку многу повеќе како е дојдено до него. Можеме јас и ти да се разидуваме по секое прашање, од геј бракови до новиот ентериер на Јанко, ама ако твоите мислења се обмислени сами за себе и лично твои, аферим пријателу, не се суштински разликите меѓу нас.

Од друга страна, штанцани ставови од некоја идеолошка машинерија не можам да поднесам, па макар биле и идентични со моите. Идеолошки дронови, живи продукти на некоја одредена идеологија, вријат (особено на форѕмиве), и по правило тие воопшто не се свесни за нивната улога. За да препознаете идеолошки дрон, доволно е да ја препознаете идеологијата на која постојано се повикува. Сите идеологии имаат неколку заеднички принципи:

1. Или ич, или брич. Идеологијата бара целосно прифаќање. Не може од 10 Божји заповеди, јас да ја отфрлам третата, и се уште да се нарекувам христијанин. Идеите се така испреплетени меѓусебно, втемелени врз еден основен принцип, што секое изневерување на која било идеја, значи изневерување на принципот, оттука и предавство на идеологијата. Така, понекогаш идеологијата преминува во догма, а сомнежот во догмата преминува во девијација. Затоа комунистот кој велел „Маркс можеби згрешил овде.„ обично одел на „работен одмор„, а пратениците на ВМРО секогаш имаат исто мислење кога треба да се гласа за некој закон. И нема металци кои носат розево.

2. За простите треба да е просто. Идеологиите по правило се наука за себе, во чиј центар е самата таа. (марксизам, ениуан?) Но иако секој идеолошки систем има свои „апостоли на мислата„, теоретичари кои даваат интелектуален сјај на еден во својата суштина тоталитарен мозокопералник, широките маси за чија конзумација е наменет поседуваат крут мозок за чие перење оваа машина е сепак пресофистицирана. Така трите тома на Das Kapital мораат да се компресираат во читлив манифест (не повеќе од педесетина странички), или уште полошо, во некој ефтин слоган. Целата Библија мора да се разводни до 10 „заповеди„ и едно поздрав4е „Исус воскресе.„ - „Навистина воскресе.„ Во секој случај масовноста не е њус-продукт на идеологизирањето, туку напротив – негова основна цел. Идеологијата не сака да добива интелектуални битки, туку во типичен зерговски стил да испили еден куп дрончиња што фанатично ќе го преплават бојното поле и ќе продуцираат револуција. (Е сега, во какви околности таков макијавелистички пристап е оправдан, а кога не, е интересно прашање за дискусија.) Во сите овие случаи важи правилото: колку попрост, толку пофанатичен, покрволочен и поубеден.

3. Идеологијата е бренд. Налик на Кока Кола, Мек Доналдс, Дурекс, само со приказна зад себе. Крстови, срп и чекан, анрхи-знакчето, пентаграмот, секое едно државно знаме, се се тоа симболи зад кои стои идеологија. Потоа слоганите, песните, легендарните „херои„ кои се калемат за идоли, сето тоа може да се навезе на маица и така речи да се брендира дрончето со својата идеја. „Луки ми, јас сум одечки комунист, анархист, националист, -ист, ист, ист...” Армија од исто облечени фанатични млади камикази-дечиња влева страв в коски. Идеја со сопствена војска секако дека изгледа моќно, оттука припадноста на таква сила станува привилегија, привилегија на најубедените (воедно и заштитеност во групата, меѓу „своите„, од сопствената страв и несигурност). Тоталитарните идеологии одсекогаш најголемо внимание посветувале на церемониите, митологизирањето, идентитот на младиот скоевец, пионир со црвена марама „секогаш спремен„, хитлер-југендовец, малиот војник на Мао. Погледнете само еден документарец од оваа временска дистанца (моја препорака, за „Културната револуција„ во Кина) и ќе ви надојдат морници од сиот тој бејби-терор. Денешните -изми, и „андерграунд„ идентитети се само несофистицирани верзии на целата таа шарада. Но сржта е една те иста – симболите и другите трејдмаркси емотивно го спојуваат копиљот со идеологијата, ставајќи го разумот и критичкото расудување во заден план.

Apendix: Инстант-примери за шајсе-идеологии: мој number one – христијанство, односно која било религија, разни национализми во сите бои, „левица„: социјализам, комунизам, ренесанса,laissez-faire либерализам, потоа металци, анархисти, скинхедси, разно-разни утепани готи, идеологијата на големата светска завера, антизападна се-од-амеирка-е-срање идеологија, про-ЕУ-НВО-човекови-права-демократија идеологија итн итн... Со еден збор – подалеку од секого, кој насила дозволува слободата на неговиот разум да биде поробена од една единствена полупечена идеја.
/тнх-сат.-ју аре грејт/

-------------
I vrag može citirati Sveto pismo za svoje potrebe.

Коментари:
Постирано од: moira
Датум на внесување: 17.Септември.2008 во 01:13

Хм...лоботомија на идеологијата...дали воопшто е можна да се изврши лоботомија на идеологија?

Да можеше немаше да постои...барем јас така мислам!

Имено секое општество содржи елементи како што се правилата, контролните системи, некој степен на култура која човекот како единка никогаш не би можел да ги оствари и од тие причини и му биле потребни некои идеологии, според кои би ги остварил своите цели или пак би имал некое потенцијално средство за остварување на истите.

Во секој човек, поради стравот кој сите го имаме, кај некого е повеќе изразен, кај некој помалку, се јавува еден вид изгубеност поради фактот што се во животот е минлива и менлива категорија, вклучувајки ги и односите со опкружувањето и најблиските, па така некои поединци единствена 
сигурност чувствуваат приклонувајки се кон некоја идеологија, баш заради заштита и сигурност, што не значи дека истата и ке ја добијат...најчесто на крај остануваат уште повеке испалшени и незаштитени, без разлика дали се свесни за состојбата или не, но секако има и такви кои поентираат од сето тоа и се наоѓаат себе си во сета таа каша од пароли, насочувања, правила и закони кои важат за одредената идеологија.

Идеолошкиот апарат нуди уредби, закони, правила на однесување, групи и организации кои се прилично строги и апсолутистички организирани и кои всушност ја уништуваат човековата интелектуална егзистенција и самостојност а што е најважно ја убиваат слободата и човекот во човекот!

А дали некој ке им долее на секогаш примамливите и убаво амбалажирани пароли и ке пристапи во масата која е обземена и заслепена од некоја идеја тоа е веќе личен избор, и секако зависи од интелектуалната моќ на единката!

Затоа free your mind...
...nes caffe...
намигнување

-------------
...have you already tried, the brand new fragrance..."The Desirable"...by "sweet poison" Moira...

Постирано од: anakin
Датум на внесување: 17.Септември.2008 во 01:28
NA SEKOJ SLEDBENIK NA NEKOJA IDEOLOGIJA
TAA MU PREVI LOBOTOMIJA

LOBOTOMIJA NA SLEDBENIK NA IDEOLOGIJATA treba da stoi naslovot

TAA SE VRSI OD UPRAVUVACI NA IDEOLOGIJATA - ZA DA JA ODRZAT VO ZIVOT

PRIMERI MILION
голема%20насмевка

-------------
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Датум на внесување: 17.Септември.2008 во 01:44
Насловот е таков и одговара на идејата што ја имал авторот на темата...доколку мислел на лоботомија на следбеник на идеологија сигурно ке напишел така, во случајов, доколку си го прочитал воведот, мисли баш на Лоботомија на идеологијата

-------------
...have you already tried, the brand new fragrance..."The Desirable"...by "sweet poison" Moira...

Постирано од: Анастеа
Датум на внесување: 17.Септември.2008 во 11:21
Лоботомија (хируршки метод за отстранување на фронталниот дел од мозокот на човекот кој е задолжен за неговото однесување и кој ја дефинира личноста на човекот) може да се врши само на човек т.е. живо суштество, со цел радикална промена на личноста. Идеологијата, како систем на идеи, повеќе или помалку организирани, не остава простор за лоботомија врз самата себе, пред се затоа што идеологијата не може да се персонифицира во живо битие. Лоботомија ОД идеологија, Идеолошка лоботомија, Лоботомија врз идеолошки фанатици (или слепи приврзаници на некоја идеологија), да, прифаќам... Како и да е, суштината на темата е таа...
И тука не може да се генерализира, секогаш има исклучоци од правилото. Сите христијани не носат крст на градите... Сите металци не се облекуваат во црно (познавам металка што носи розевонамигнување)... И не се само пратениците од ВМРО што секогаш имаат исто мислење кога се носат закони... Сите фашисти не носат кукасти крстови... Сите феминистки не носат вибратори во ташните...
Вториот принцип, “За простите треба да е просто“, донекаде ги оправдува “простите“, како што ги нарекуваш... Многу е полесно да се заведе таков човек, но многу е пострашно кога најфанатични, најкрволочни и најубедени се високи интелекти...
Најчесто со некоја идеологија се идентификуваат (до фанатизам) личности кои имаат потреба од некој авторитет или стожер околу кој ќе гравитираат... несвесни дека се претопуваат во морето на безличност, лишено од сопствени идеи, креативизам и слобода на умот... Во тие случаи, идеолошката лоботомија е толку подлабока и порадикална, колку што е поголема персонификацијата на единката со одбраната идеологија...

-------------
http://www.youtube.com/watch?v=QCQTr8ZYdhg&feature=related" rel="nofollow - Прав сме и ќе бидеме.
Ни воздух, ни оган, ни вода, туку земја,
само земја ќе бидеме и можеби
неколку жолти цветови.

Постирано од: mmomirovski
Датум на внесување: 17.Септември.2008 во 17:50
sine qua non: :) Причинска-последична врска... Идеологијата се наоѓа во криза на идентитетот.

Постирано од: anakin
Датум на внесување: 17.Септември.2008 во 19:13
Originally posted by moira moira напиша:

Насловот е таков и одговара на идејата што ја имал авторот на темата...доколку мислел на лоботомија на следбеник на идеологија сигурно ке напишел така, во случајов, доколку си го прочитал воведот, мисли баш на Лоботомија на идеологијата

jas si citam so sakam
i si kazuvam so sakam
vo tvoite komentari ne se pletkam
tie se tvoi i ti stois zad niv
jas si stojam zad moiteголема%20насмевка
odpozdrav

-------------
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Датум на внесување: 21.Септември.2008 во 12:14
Prvo da kazam deka mi se dopagja tvojot post anastea i se slozuvam so tebe.I jas ne veruvam deka sekoj metalec se oblaka u crno i obavezno se fiksa,ili pak deka sekoj fasist nosi kukast krst kako i deka samo pratenicite na Dpmne glasaat sekogas isto i slozno....Toa sepak bese mala inspiriracka provokacija da posluzi kao pottik za muabet.

E sega,malku za moite stavovi okolu "ideologijata i ideologiite".
Se smetam za srekjna licnost sto uste od najmala vozrast ne se vrzav i ne pripagjav na nekoja cvrsta obvrzuvacka ideologija iako so nea bev totalno opkruzen i ja srekavav sekade.Sepak jas izbrav malku poinakov pat...onoj na konstanten otpor i sega sum dosta happy poradi toa bidejki denes ne treba nikomu da objasnuvam ili da se "izvinuvam" za bilo sto.
Site sme svesni za luge okolu nas koi uste vo svoite mladi denovi tolku se obrzale kon nekoja ideologija sto licat na programirani roboti,a kako takvi i se do svojata smrt ne mozat da se oslobodat od ideologijata koja gi inspirirala vo mladosta.
Se otkazaa od posledicite na svoite postapki,no ne i od svojata mladost a toa znaci deka sustinski ne se otkazale ni od svoite postapki
Naukata gi otfrla metodite koi ne davaat rezultati,ideologijata gi otfla rezultatite no za zal gi zadrzuva metodite
Naukata ne moze,no ideologijata i te kako moze da zivee od svojot neuspeh.Se cini deka i povekjeto ideologii zapravo ziveat od svojot neuspeh
Naukata se zasnova na faktite,a ideologijata samo na prividi.Prvoto e stvar na spoznanieto,a vtoroto na nadezta. Naukata zapocnuva so spoznanieto,a zavrsuva so nadez vo novi spoznanija.Ideologijata zapocnuva so nadez,a zavrsuva so redovno spoznanie na svoite zabludi.
Nekoi ideologii bi sakale da bidat naucni.no za volja na vistinata i nekoi nauki bi sakale da bidat ideologii.Primer za prvite e MARKSIZMOT,a za vtorite nekoi eugenicki teorii.
Znacenjeto na UMETNICKOTO DELO,ona konecnoto,sustinskoto vnatresnoto,sekogas bega na totalnoto svakjanje i interpretacijata od bilo kogo.Vo toa e i misterijata na umetnosta.Toa znacenje mu bega i na umetnikot.Toj ne moze da go kontrolira.
Marksizmot kako i sekoja redukcionisticka teorija ne go priznava toj iracionalen moment na znacenje na umetnickoto delo.Toa mu mirisa u najlos slucaj na temjan i pretpostavuva deka pomegu deloto i razumot sekogas postoi transcendetalen zid.
Marksizmot naime kako krajno uprosten realizam bi sakal umetnosta da e nuzno razbirliva,ne zatoa sto taa stvarno e toa,nego zatoa sto taa samo kakop takva e potrebna na negoviot politicki instrument-revolucionernata partija.
Toj saka vo Umenosta-Sluginka. A sluginka koja nisto ne raboti ne mu treba nikomu.
Za zal istite nedostatoci gi imaat i drugite ideologii..nacional-socijalizmot,kapitalizmot..pa duri i religijata se poveke e instrumentalizirana ideologija.Toa e mnogu tazno

-------------

Постирано од: chuchuliga
Датум на внесување: 21.Септември.2008 во 13:53
Религиите веќе многу одамна се политика и немаат баш многу врска со духовноста и религиозноста.(чест на некои исклучоци!)

Идеологијата е глупост која за жал му е потребна на човекот. Барем се уште. Дај Боже да доживееме време кога веќе никој никому нема да му го наметнува својот став...
 На човекот му е потребно да се држи за нешто, да има некаква т.н. „структура“ која ќе му дава чувство на сигурност, припадност, ние, нашите, ние сме најпаметни, ние најдобро знаеме. .... До одредена граница мислам дека не е тоа така лошо, дека е убаво кога има разлики. Но од моментот кога започнува она „ние подобро знаеме од оние“ (а тоа е скоро неизбежно), започнува политиката, борбата за моќ и доминација (може да е и само меѓу мене и комшијата, мене и шефот, мене и фирмата, нашата и вашата фирма, партија, село, град, држава,религиозна група, било какво движење....) и може тоа да доведе до војна од секаков тип....како што и доведуватага...

Датум на внесување: 21.Септември.2008 во 15:11
Vo potpolnost se soglasuvam so tebe.Primarnata funkcija na religijata bila da se drzat sirokite narodni masi-rajata vo pokornost i strav od "gnevot bozji".
Denes pak za zal i pokraj se religijata ostanuva ona sto od sekogas i pretstavuvaka-nuzno zlo.

-------------

Датум на внесување: 21.Септември.2008 во 15:23
Религијата никогаш не била нужно зло...ниту пак ке биде...и што претставува нужно зло? Зошто и кому е потребно?

-------------

Датум на внесување: 21.Септември.2008 во 15:38
Religijata,organizirana (kako oficijalna veroispovest) ili neorganizirana (vo vid na sekti,ucenja ili filozofii),e recisi osnova na seto zlo na nasata prekrasna planeta.
Religijata postoi ne da ni go napravi zivotot podobar,tuku da ne razdvojuva - Nie sme izbraniot narod a Vie ne ste;Nasiot Gospod e vistinski Gospod,Vasiot e lazen.Iako sme dolzni da gi sakame i pocituvame ostanatite pripadnici na nasata veroispovest,pripadnicite na drugite veroispovesti slobodnomozeme da gi kaznuvame,ubivame i macime bidejki ne se pravovernici.Religijata vo sustina znaci"Jas sum vo pravo a ti ne si-bidejki nekopj sekogas mora da bide vo pravo-a nekoj ne.

-------------

Датум на внесување: 22.Септември.2008 во 11:23
Можеби дискусијава фаќа правец за во подфорум „ вероисповест“, ама сепк ќе се надоврзам на последниот пост: Не мислам дека религијата е „основа на сите зла“.Таман работа. Самиот збор религија доаѓа од re-ligio: лигио значи врска, а ре значи - повторно или повторување (на пр. рекапитулација, регенерација итн). Значи, вистинската основа и корен на значењето на тој збор е повторно воспоставување врска со --- себе или Бог во себе. Познавам луѓе кои не ја практикуваат верата како некој човек што редовно оди во црква, на миса или се моли кон Мека, меѓутоа во односите со луѓето се однесуваат како најавтентични верници, полни со љубов, почит и грижа за другиот.

Тоа што луѓето го прават во име на религијата,верата, нивните правила, догми, традиции и „мојот Бог е повистински од твојот“  нема никаква врска со нејзиното суштинското значење . Тоа НЕ Е религија. Тоа е политика. И не е ништо поразлично од „мојата политичка партија“ и „твојата политичка партија“. Пак е тоа ние и вие, наше и ваше маало.

Тоа е еден ист центар во мозокот кој се врзува за одредена - идеологија и сака да ја наметнува околу себе.

Постирано од: ТХЦ Манге
Датум на внесување: 22.Септември.2008 во 21:07
хххмм ххххммм...
прво ја поздравувам темава зш е продуктивна сама од себе- да не речам мозочна гимнастика...
второ- ме радвит шо идат од жени и начинов на кој сите размислувате ме бендиса...
трето... вистината е секојпат на средина...лол...
така да и едните и другите имате сегменти во кои сте во право...
е сега не сум баш добро упатен во темава на што се мислит, но ко шо ја читам јас , добив впечаток дека провејуват мислење дека каква и да е идеологија е лоша??? или нешо слично??? не знам... не знам дали е лоша, но само знам дека е неопходна...
За да ја разгледаме - треба прво да ја дефинираме и да и го согледаме делокругот... не ми е јасно, зошто религиите се поистоветуваат со идеологијата... религијата е аксиоматично средство за подкрепа на духот и моралот... политичката идеологија е дијалектичко созревање на одредени реални процеси... зато мислам дека од старт тука треба да ги разграничиме... дури и сама имаш напишано дека се различни...
не ми се бендиса примерот кај шо кажвиш дека науката се базира на факти а идеологијата се базират на - привиди - или како ги имаше дефинирано... не мислам така... егзактни науки се само природните, а општествените - чија матица, матрица и терминолошка рамка е идеологијата- се науки кои не се егзактни... но тоа не значи дека не се ни вистините.. дел од емпиријата ја црпат од минатото, дел за иднината е чисто ала куглата од јордан предвидувања или економетриски модели во економијата...
но сепак.. и такви како шо се тие идеологии застапуваат нечив интерес... универзален интерес е демократијата како идеологија... но тука не побива Кина и нивниот комунистички политички ( не стопански) режим и како се владее со милијарда и пол мрави.. дали демократијата ке живее во кина?? шо мислите...
капитализмот е нормално идеологија на богатите буржуи од з. европа... за да ги штити нивните интереси- како што на пролетаријатот бшесе социјализмот и комунизмот.
Анархизмот исто... оправдува нечиви интереси...
во економијата исто има две мејнстрим едеологии- монетаристичката и кејнзовата... и секаде.. се е објаснато во јинг-јанг... значи... се е на средина...
идеологијата треба, бар така мислам , да се свати како мисла водилка која ги обединува учесниците во проектот.. а не како некое зло.. зошо според хегел, идеата е примарна, материјата секундарна- па за нешо да се движит морат да имат идеолошка поткрепа - та колку сака нека си е таа релативна...

ке завршам ко шо почнав.. вистината е секојпат некаде на средина.. меѓу двата екстреми...

Датум на внесување: 22.Септември.2008 во 21:51
THC Mange...se sl*gam so tebe...sakam samo da doobjasnam..

Eden od najgolemite psihicki/mentalni problemi so koj se srekjava nekoj koj saka da se odvoi od nekoja ideoloska zaednica(verska ili politicka) e prazninata.Recisi sekoja ideologija,posebno verskata ili politickata,svoite privrzanici gi ucat deka site drugi osven niv se losi i zli.
Takvoto ucenje e edno od najefikasnite tkiva koe najsigurno sluzi za odrzuvanje na nekoja ideologija i nejzinite sledbenici vo celina i pod kontrola.
Koga poedinec kje svati deka ideologijata e lazna ili somnitelna pa posaka da se odvoi i izolira,doagja vo sudir so nesto sto se vika "vakuum".Vo drustvoto se cuvstvuva osamen i izguben bidejki stavot za zlite okolu sebe e dlaboko vrezan vo svesta na licnosta.
Zatoa denes imame mnogu verski i politicki organizacii koj 50% od svojata ideologija ja zasnovaat na toa kako drugite koj ne se nivni privrzanici se neprijateli-losi,zli i izgubeni bez nikakva shansa.
Kako primer,pravoslavcite ucat deka site drugi nadvor od pravoslavnata crkva se pomalku vredni,pa duri i otpad,eres.Jehovinite svedoci ucat deka se nadvor od nivnata zaednica e loso,zlo,izgubeno.Komunistite ucat deka site verski zaednici/crkvi se laga,zabluda,zlo i naopaku.Denes posebno kaj nas Makedoncite imame podelbi spored politickite partii.Pa taka ednite od SDSM gi smetaat Gvujo i kompanija za izdaici,neprijateli,zlo a ovie pak gi smetaat za komunjari,gjubre,lopovi,kriminalci.
Se se slucuva po sistemot dobro-loso.
Site se ubedeni deka VISTINATA i PRAVDATA se na nivma strana.Mnogu krv e proleana poradi vakvite bolni razmisluvanja.
Sega se postavuva prasanjeto-Dali treba nekogo da mrzime,ubieme,zlostavuvame poradi toa sto on razmisluva poinaku nego nie so nasite ograniceni mozoci?
Mislam deka dobra pricina za razbivanje na prezirot/kritikata/zabranata na nekoja ideologija postoi togas koga kje se vidi i spoznae deka takvata nosi razdor,kavga,omraza i zlo pomegju lugjeto.
Dali mozete da ja prepoznaete svojata ideologija/crkva/vera/partija vo ova

-------------

Постирано од: zbunet
Датум на внесување: 23.Септември.2008 во 21:07
Sekoj sto ne mi se vosh*tuva mi e neprijatel смеење

Датум на внесување: 29.Септември.2008 во 08:24
Ne parite,nego ideologijata e direkten dvigatel na istorijata.Parite mozata da bidat isto tolku..no samo vo onaa mera kolku se idealizirani..a za zal se    

-------------

Постирано од: dejanpp
Датум на внесување: 19.Декември.2008 во 18:59
mislam  eden  del  za  sto  se  zboruva  ovde  e  kako  ideologijata  go  upravuva  covekot  odnosno  negovata  svest
    pa  od  razgovorite  moze  da  se  zakluci  deka  licata  na  razna  svesnost  gi  pridvizuva  razlicna  ideologija  i  deka    licata  koi   gi  imaat  pominmato  site  stadiumi  na  razvoj  na  svesta  mozat  da  prifatat  povejke  ideologii  dokolku  licata  koi  se  na  pocetokot  na  razvoj  na  svesta  mozat  da  prifatat  edna  ideologija  ili  nemozat  voopsto  da  prifatat  ideologija  kako  sto  e  slucajot  so  avtorot  na  temava.

porano  za  razvoj  na  svesta  na  sekoe  momce  mu  se  davalo  teski  neprirodni  zadaci  da  zavrsi  i  koga  taa  postapka  na  rabotejne  na  negovata  svest  toj  ke  ja  prifati   kako  normalna  se  misli  deka  liceto  pominalo  eden  stadium  na  razvoj  na  svesta  i  e  sposoben  da  prifati  ideologija-a  denes  lice  sto  prezivealo  takva  situacija  se  smeta  deka  e  maltretirano  a  ako  ja  premine  taa  granica  na  razvoj  se  misli  deka  e  abnormalno.

pa  taka  denes  stavame  na  funkcija  lica  koi  ne  videle  nisto  vo  zivotot  i  ne  znaat  sto  pretstavuva  maka  za  narodot  i  tie  kako  takvi  voopsto  neznaat   da  go  rakovodat  sistemot  na  drzavata  i  kako  rezultat  na  tie   ideologii   vo  cela  evropa  se  pojavija  razni  krizi  a  najsmesna  e  krizata  za  hrana  sto  ni  se  slucuva  vo  vreme  koga  tehnikata  moze  da  proizvede  hrana  za  narodot  bez  toj  da  raboti 

od  tuka  moze  da se  vidi  deka  ideologijata  koja  se  propoveda   e  grasna  i  e  za  vo  vizantisko  vreme  a  sto  se  odnesuva  do  ideologijata  koja  treba  da  se  primeni  denes  e  mnogu  porazlicna  od  ovaa..............................

Постирано од: mmomirovski
Датум на внесување: 29.Декември.2008 во 23:51
На идеологијата, и направи ја лоботомија уште кога се роди самата идеологија, ја искриваја целата вредност на идејата, и вербата во самата нејзе...Како и обично секогаш тоа ја прават поединици или определени групи со цел, да наметнат некаква идеологија, а при тоа искрувавајќи ја истата... Нормално за свои цели... Но животот е таков...

Датум на внесување: 31.Декември.2008 во 00:22
Не е до идеологијата. До човекот е. Што ќе направи со неа. А тоа веќе не е идеологија туку етика и свесност....

Постирано од: nelson
Датум на внесување: 31.Декември.2008 во 12:55
i jas mislam...do covekot e..

-------------
Zeleo bih da te, vezanih ociju, prepoznajem u hiljadama.Ala bih se napipao!

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk