Испечати | Затвори го прозорот

Може ли христијанин да се зачлени во масо

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: АРХИВА
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: право на избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=15040
Датум на принтање: 11.Јуни.2025 во 00:59
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Може ли христијанин да се зачлени во масо
Постирано од: deshad
Наслов: Може ли христијанин да се зачлени во масо
Датум на внесување: 14.Август.2008 во 00:22
   Поттикнат од нашиот администратор Зидарски кој не крие и отворено кажува дека е член на масонска ложа го поставувам прашањето кое е топик на оваа тема и сакам да чујам одговор од повеќето христијански деноминации по ова прашање.

-------------
"Ако питаш који сам странац, поносно кажем:ЈА САМ БОСАНАЦ!"

Коментари:
Постирано од: La Ninja
Датум на внесување: 14.Август.2008 во 00:23
Христијанин може да стане што сака.....но не може никој да стане Христијанин.

-------------
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....

Датум на внесување: 14.Август.2008 во 00:25
Originally posted by blueprayer blueprayer напиша:

Христијанин може да стане што сака.....но не може никој да стане Христијанин.

да не мислеше, НО НЕ МОЖЕ СЕКОЈ ДА СТАНЕ ХРИСТИЈАНИН - или финтата е нешто друго војвотке?

-------------

Датум на внесување: 14.Август.2008 во 00:27
мислам дека добро напишав друже.....збунетост

збунетост

-------------

Датум на внесување: 14.Август.2008 во 00:29
другарке,извини,ама не го разбирам смисолот на твојата реченица? ( може ќе да е од дремката која ме надвиснува).

-------------

Датум на внесување: 14.Август.2008 во 00:30
И мене ми се спие среќа
Сакав да кажам...
Христијанин може да отиде во Католици, масони, протестанти, па дури и во ислам. Но дали муслиман може да дојде во христијанство!?

-------------

Датум на внесување: 14.Август.2008 во 00:32
Аха, сега се разбравме.

-------------

Датум на внесување: 14.Август.2008 во 00:33
големо%20гушкањеај сеа да си легнеме чим се разбравме..утре на работа...

-------------

Датум на внесување: 14.Август.2008 во 00:36
ок.

-------------

Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 14.Август.2008 во 01:14
Јас малку доцнам со одговорот, ама еве и од мене.
Христијанството нема никакво ограничување што би забранило на некој кој е искрен, предан верник, да членува во било која организација, па и во масонската ложа. Масонството со своите принципи е во поддршка на Христијанските принципи, како и на основните човечки принципи на секоја една вера. Не е религиозно по својата природа, не нуди спасение, прошка, избавување, така што во ниеден аспект не се поклопува со улогата на верата и црквата кај поединецот. Она што масонството го поттикнува е меѓусебното разбирање, градењето на подобар свет, градењето на знаења - кое не гледам како би било во конфликт со било која вера...
Инаку - многу деноминации имаат проблем со масонството, но сите тие проблеми доаѓаат од неразбирањето на основната суштина и имањето на сосема погрешна претстава за принципите и идеите, како и начинот на делување. До сега, не сум наишол на адекватно објаснета причина зошто да не може христијанин да членува во ложата.

-------------
Do what is right, come what may...

Постирано од: misterX
Датум на внесување: 14.Август.2008 во 10:10

И мене ми се спие среќаСакав да кажам...Христијанин може да отиде во Католици, масони, протестанти, па дури и во ислам. Но дали муслиман може да дојде во христијанство!?

Иако со ова сакаше да “поентираш“(ДА ПОКАЖЕШ ДЕКА ИСЛАМОТ Е КРУТА РЕЛИГИЈА КОЈА НЕ ДОЗВОЛУВА ПРЕМИНУВАЊЕ НА СВОИТЕ ВЕРНИЦИ ВО ДРУГА РЕЛИГИЈА) мислам дека многу сте во грешка а и самите си ја потценувате религијата со тоа што кажувате дека христијанин може да премине каде што сака. Па ако тоа е оправдување или пак величење на една религија дека е демократска и дека дозволува се, па и дека е најдобра, тогаш зошто одреден христијанин да ја менува истата? Според вашите ставови по ова прашање вие како да сакате да кажете или пак тоа би можел да го каже некој кој сака да ја смени религијата :“ затоа што христијанската религија ми дозволува, сега јас ќе преминам во ислам“??????
Луѓето ги менувале, менуваат и ќе ги менуваат своите религиозни гледишта и религии и тоа не треба да се оспорува. Тоа тие го прават секојдневно а има и “муслимани“ кои посапуваат така. И таквите “муслимани“ како у таквите “христијани“ се лошо третирани од средината во која живеат а ако вие мислите дека не сум во право ќе ве замолам да ми посочите еден пример каде што некој кој бил христијанин и преминал во ислам е срдечно прифатен од своите претходни соверници, пријатели и околината.
Немој да се правиме лажни демократи и да си измислуваме прикаски за да убедиме некого. Вие треба да не убедувате со факти и на реална основа а не вака. ПА ние не сме паднати од марс па да не знаеме со каков гнев се гледа на таквите луѓе кај нас. ПА верска дискриминација и омраза постои насекаде низ државава, некои луѓе неможат да ги поднесат родените по вера муслимани а не пак некој кој преминал од христијанство во ислам.
И сега за масонството и сите други такви организации. Па христијаните не преминуваат во масонство тоа според мене не е друга религија туку организирање на одредена група на луѓе со конкретни цели и задачи(кај некои од нив можеби тие цели и задачи се тесно поврзани со христијанството). Иако не знам многу за овие здруженија, нагласувам дека немам против тоа некој да си го организира животот онака како што сака па нека биде тоа и масонство. Тие си имаат свој свет, своја визија за него и право да гледаат на животот така како што гледаат. Малку ме збунува потребата од формирање на вакви организиации и поврзување на христијанството во нивните “програми“. Како муслиман свесен сум дека исламот е повеќе од доволен за еден човек да може да си го трасира патот до вистината. Исто така сигурен сум дека повеќето христијани ќе кажат дека нив не им треба некоја ложа за да им го подобри животот туку доволни им се библијата и христијанството за да го постигнат тоа.
Оправдувањата кои сега ги давате тука а за кои немате целосно формиран став не ви држат и ќе ве замолам да признаете дека не само исламот има против и забранува преминување во друга религија, ложа, секта и сл. туку тоа не го прифаќа ниедна друга религија. Каде тоа се оправдува постоењето на христијански ложи, подгрупи-подрелигии субрелигии или како сакате вие наречетеги? Каде христијанството вели дека еден христијанин ако сака може да премине во друга религија а за тоа нема да има никакви полседици и нема да му се смета за грев? Вакви двојни стандарди имате насекаде во форумов,ама се надевам дека некој од вас ќе се освести и ќе си се прифати (ќе почне да се прикажува)онаков каков што е, а е човек кој греши, мрази, љуби, живее и умира исто како секој муслиман.

Постирано од: чаир
Датум на внесување: 14.Август.2008 во 14:36
Оној ШТО е член на масонска ложа тој не е Православен Христијанин тоа е јасно ко бел ден 

-------------
Нова заповед ви давам да се љубите еден со друг како што Јас ве возљубив така и вие да се љубите еден со друг.По тоа ке ве познаат сите дека сте мои ученици, ако имате љубов меѓу себе (Јов. 13-34,35)

Постирано од: Karamazov
Датум на внесување: 14.Август.2008 во 14:50
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Јас малку доцнам со одговорот, ама еве и од мене.
Христијанството нема никакво ограничување што би забранило на некој кој е искрен, предан верник, да членува во било која организација, па и во масонската ложа. Масонството со своите принципи е во поддршка на Христијанските принципи, како и на основните човечки принципи на секоја една вера. Не е религиозно по својата природа, не нуди спасение, прошка, избавување, така што во ниеден аспект не се поклопува со улогата на верата и црквата кај поединецот. Она што масонството го поттикнува е меѓусебното разбирање, градењето на подобар свет, градењето на знаења - кое не гледам како би било во конфликт со било која вера...
Инаку - многу деноминации имаат проблем со масонството, но сите тие проблеми доаѓаат од неразбирањето на основната суштина и имањето на сосема погрешна претстава за принципите и идеите, како и начинот на делување. До сега, не сум наишол на адекватно објаснета причина зошто да не може христијанин да членува во ложата.

Ima premnogu predrasudi i mistifikacii okolu masonskoto dvizenje. Jas na niv gledam kako na klub na bogati i slavni licnosti, koi naogjaat razni nacini za da im bide malku pozabavno vo zivotot. Kjubrik vo "Oci siroko zatvoreni" se ima obideno da ja objasni osnovnata logika, pa i "psihologija" na ovie zdruzenija. Tie ne se bas "zagreani" hristijani, tuku prezemaat nekoi hristijanski nacela, poveke kako forma. Istoto go pravea i komunistite, odnosno marksistite i tie hristijanskata etika ja korisea za inspiracija na masite.

-------------
tre, tri, tra

Датум на внесување: 14.Август.2008 во 16:06
Хммм,само Чаир имаше доблест да го произнесе христијанско-православниот став по ова прашање онаков каков што е,иако не даде никаква Библиска поткрепа за тоа, додека од другите деноминации не прочитав ништо асално,или немаат доволно храброст на одредени прашања искрено да одговорат.

Еве уште нешто интересно што го прочитав на еден портал:

ПРАШАЊЕ: Може ли православен христијанин да се зачлени во масонска ложа?

одговор:
На ова прашање ќе одговорам преку зборовите на самиот наш Господ, Спасител и единствен Учител Исус Христос. Тој на своите ученици, како членови на Неговата Црква (έκκλησία) им го вели следното:
"Никој не може да им слугува на двајца господари; оти, или едниот ќе го замрази, а другиот засака; или кон едниот ќе се приврзе, а другиот ќе го презре. Не можете да им служите на Бога и на Мамона. (Матеј. 6, 24)"
"Не секој што ми вели: Господи, Господи, ќе влезе во царството небесно, а само оној што ја исполнува волјата на мојот Отец небесен. (Матеј. 7, 21)"
"А кој ќе се одрече од Мене пред луѓето, и Јас ќе се одречам од него пред мојот Отец небесен (Матеј. 10, 33) "
"Кој има уши да слуша, нека чуе!" (Матеј. 11, 15)

извор: http://preminportal.com.mk/content/view/813/127/ - http://preminportal.com.mk/content/view/813/127/

-------------

Датум на внесување: 14.Август.2008 во 16:10
Originally posted by misterX misterX напиша:

[QUOTE=blueprayer] И мене ми се спие среќаСакав да кажам...Христијанин може да отиде во Католици, масони, протестанти, па дури и во ислам. Но дали муслиман може да дојде во христијанство!?

Иако со ова сакаше да “поентираш“(ДА ПОКАЖЕШ ДЕКА ИСЛАМОТ Е КРУТА РЕЛИГИЈА КОЈА НЕ ДОЗВОЛУВА ПРЕМИНУВАЊЕ НА СВОИТЕ ВЕРНИЦИ ВО ДРУГА РЕЛИГИЈА) мислам дека многу сте во грешка а и самите си ја потценувате религијата со тоа што кажувате дека христијанин може да премине каде што сака.

Многу си грешка околу твоето обидување да кажеш што јас мислам пријателе. Не ми беше намерата да ја покажам вашата вера како крута, нит ја знам нит сакам да ја знам. А кога не знам за нешто не можам да зборам за него. Друг пат не се обидувај да ме појасниш кога не ти оди. Поздрав

-------------

Датум на внесување: 14.Август.2008 во 17:02
Ајде едно по едно... многу работи се напишаа...

Прво - Чаир.
Цитирај Оној ШТО е член на масонска ложа тој не е Православен Христијанин тоа е јасно ко бел ден

Тоа е твој личен став, кој нема никаква врска со православието. Нема никаква причина православен да не може да биде член на ложа - затоа што тоа по никаков начин не е во конфликт со верата или со самата црква. Напротив.

Карамазов, велиш:
Цитирај Ima premnogu predrasudi i mistifikacii okolu masonskoto dvizenje. Jas na niv gledam kako na klub na bogati i slavni licnosti, koi naogjaat razni nacini za da im bide malku pozabavno vo zivotot. Kjubrik vo "Oci siroko zatvoreni" se ima obideno da ja objasni osnovnata logika, pa i "psihologija" na ovie zdruzenija. Tie ne se bas "zagreani" hristijani, tuku prezemaat nekoi hristijanski nacela, poveke kako forma. Istoto go pravea i komunistite, odnosno marksistite i tie hristijanskata etika ja korisea za inspiracija na masite.

Како што сам велиш - има премногу предрасуди. Тоа што Кјубрик го покажа во филмот нема врска со масонство, ниту со масонска ложа. Тој прикажува приватен клуб, какви што има многу - но нема никаква врска со масонството.
Уште една грешка - не е клуб на богати и славни личности - иако има и такви. Најголемиот дел од членството е од средната класа - отсекогаш било така.
Масонството не е религиозно по својата природа, иако користи одредени религиозни легенди. Но - вредностите кои се промовираат се општо човечки, кои се пред се етаблирани од Христијанството, но не се ексклузивни за него - односно ги има во секоја една религија. Така што - само по себе, ниту е христијанска организација, ниту пак е против христијанството. Воопшто не се занимава со религија - тоа е оставено на секој член сам да си ја избере својата вера. Единствено што е услов е членот да верува во Бог, односно да не е атеист. Во кој Бог и како ќе ја практикуваш својата вера, никој никогаш нема да те праша.

МистерХ - ти зборуваш за едно идеално религиозно општество, а јас за граѓанско.

Дешад... Ставот на Чаир е негов личен став, а не став на православието по ова прашање! Не се радувај пребрзо.
Прашањето на Премин Портал го поставив јас пред доста време. Ме интересираше што мислат во Македонија во врска со тоа (јас живеам во Канада). Иако свештеникот кој одговори на прашањето веројатно сметаше дека со тоа дава негативна конотација, всушност само потврди дека - да, нема никаква пречка за православен да членува во ложата. Затоа што јас имам само Еден Господ, Еден Господар и само Нему Му служам - а тоа е Господ Исус Христос, Спасителот наш.

Така што - сеуште чекам некој да ми каже зошто тоа не би можело православен да членува во ложата и да изложи конкретен доказ за тоа.

-------------

Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 14.Август.2008 во 17:13
Mozhebi ovie prashanja i pretpostavki nema da se postavuvaat ako se objasni koja e idejata, programata i celta na formiranjeto na masonskite lozhi.

Se dodeka nekoi neshta se drzhat vo zatvoren krug na odredeni lugje tie ke bidat cel na sekakvi osnovani ili neosnovani razgovori. Toa e prirodata na chovekovata ljubopitlivost i reakcijata kon nepoznatoto i tainstvenoto.намигнување

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Датум на внесување: 14.Август.2008 во 19:11
Зидарски,немам ама баш никаква причина да се радувам за тебе,дали си масон или православен,тоа е твој проблем А ете викаш,дека самиот ти си го поставил прашањето на Премин Портал,ама што се однесува до одговорот на свештеникот,тука и повеќе од јасно е дека станува збор за неможе,но,во секој случај еве имаме овде доста религиозно обучени христијани,па,дај да чуеме и некое мислење од нив.

-------------

Датум на внесување: 14.Август.2008 во 19:15
Месинџер - идејата, програмата и целта на масонските ложи не е тајна, напротив - јавна е од 1717 година наваму. Се е јавно, освен самите собири, кои се приватни, но не тајни! Има голема разлика.
Само јас имам овде страници и страници испишани со стотици детаљи.
Кога едно семејство разговара за своите лични работи, не го прави тоа јавно, пред камери, на улица или во кафеана, а го прави дома, меѓу четири зида, и само членовите на семејството се присутни.
Масонството никогаш не било привилегија на "одредени" луѓе, напротив, отворено е кон сите кои ги исполнуваат основните услови - да биде возрасен маж, да биде без криминално минато и со високи морални вредности, да верува во Бог.
Проблемот со таинственоста е митот кој се створил околу самото братство, и тоа од луѓе кои не се негови членови, а го шират тој мит, единствено и само од лична материјална корист.
Сите се знаат за масонството, а никој никогаш ниту влегол в ложа, ниту разговарал лично со масон, ниту пак прочитал книга пишувана директно од масон (пошто нели - лажат, намерно сакаат да мислат луѓето друго, дај ќе веруваме на некој што прочитал нешто во весник, напишал пет книги и млати пари на туѓото незнаење).

-------------

Датум на внесување: 14.Август.2008 во 19:17
Дешад - одговорот на свештеникот само потврдува дека нема никаква пречка да се биде и масон и православен, затоа што кажува дека треба да се има само еден Господар. Единствен Господар е Бог, масонството нема господари или нешто слично...

-------------

Постирано од: anakin
Датум на внесување: 14.Август.2008 во 19:21
NE DA MOZE
MORAAAAAAAAAAAAголема%20насмевка

-------------
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Постирано од: Nikki
Датум на внесување: 14.Август.2008 во 19:34
Ај повеќе да дознаеме за масоните
Дајте линкови за масоните во македонија
Може ли жена да биде масон
Може ли девојка да посети масонски собир
Што се зборува таму на тие собири
Како делуваат масоните

Датум на внесување: 14.Август.2008 во 21:01
Да прецизирам уште еднаш - јас не сум член на ложата во Македонија, туку во Канада.
За македонската ложа - www.glm.org.mk - ете го сајтот, има одлична информација.

Жена не може да биде член на таканареченото "регуларно" масонство. Но, има женски ордени, како и мешани (ко-масонство), кои не се признати од регуларното масонство. Сепак - тоа не пречи тие да имаат ложи во речиси целиот свет и да имаат голем број членови. Најактивен орден е Le Droit Humain - но за жал, немаат ложа во Македонија. Најблиските се во Србија и Бугарија.
Има голем број масонски собири кои се отворени целосно за јавноста, и на кои може да присуствуваат жени. На редовниот собир на ложата, присуствуваат само членовите (пак - примерот со семејството - ви доаѓаат гости често, ама кога имате нешто лично, тоа останува во рамки на семејството).
Собирите се еден вид церемонијал. Зборот што се користи е Ритуал, но во македонскиот тоа асоцира на верски ритуал (додека во англискиот е обратно - церемонија повеќе асоцира на верска активност). Има една стара легенда која се изведува пред кандидатот, и преку симболи и алегории се пренесуваат поуки и лекции за моралот, вредностите, науката и уметностите.
Секој кандидат се поттикнува да ги изучува науките и уметностите, да живее праведен живот, да помага во заедницата, да се грижи за своето семејство.
Да - сите овие работи се општо човечки вредности - но, да си признаеме - колкумина навистина го прават тоа активно во својот живот?
Масоните не делуваат организирано, освен во добротворни цели - ложите се едни од најголемите донатори низ целиот свет. Се донираат средства на болници, училишта, музеи, разни образовни програми, на организации кои помагаат при домашно насилство и слично...
Поединечно - секој треба да ги понесе со себе поуките кои ги научил во ложата и да ги примени во секојдневниот живот, во семејството, во заедницата - да гради подобар свет, да помага, да учи, да ги учи другите. Да се изгради првин себе си, за да може да го гради општеството. Американските ложи имаат еден интересен слоган - Making good men, better.
Никој на никого не команда, не му дава наредби, нема такво нешто. Секој си има своја политичка, верска, национална припадност. Кај мене во ложа има католици, православни, евреи, протестанти, хинду, што ли не... има членови на различни партии, кои имаат крајно спротивставени ставови, сопственици на крајно конк*рентски фирми...
Но - во ложата никогаш не се зборува за религија и за политика. Тоа е строго забрането. За таква работа, може да бидеш избркан.
Најопшто кажано - тоа е филозофско-езотеричко друштво, чија цел е усовршување на поединецот, а преку тоа и на општеството.
Да, точно е - се помагаме многу меѓу себе, но тоа е нормално - зарем на членовите на своето семејство не би им помогнал?! Но тоа се прави затоа што имаме неприкосновена доверба еден во друг, каде и да сме по светот. Оттаму тргнуваат сите теории на заговор - затоа што повеќето луѓе не можат да разберат, како тоа може да отидам сега во Јапонија, да се сретнам со некој кој ни го знам ни го познавам, никогаш претходно не сме контактирале, а сега тој со мене се однесува како да сум му роден брат... Причината е што и јас исто ќе се однесувам со него, ако тој дојде кај мене...
Многу луѓе се обиделе да го злоупотребат ова, но не им успева, затоа што сепак - имаме добар филтер и веднаш се знае кој со каква цел е дојден.
Ако има уште прашања, ќе ми биде задоволство да ги одговорам.

-------------

Постирано од: belichka
Датум на внесување: 14.Август.2008 во 21:17
Zasto se taka se slucuva Bog znae...Premudrosta Bozja go nadminuva nasiot razum, Spasitelot nas Gospod Isus Hristos milostiv i dolgotrpeliv neka se smiluva na nas, da ni gi prosti nash*te mnogubrojni pregreshenija,
zasto masonstvo, svedostva....
go imame svetootecko predani i ucenje i e dokazano deka Bog gi prima n ivnite dela i se blagoprijatni....
sepak Bog  n eka ne umudruva vo vistinskata vera...amin

Deka vistinski pravoslavni vernici ima vo masonstvo nedaj Boze, moze samo rodeni vo pravoslavie  a deka go drzat zakon Bozji Bog znae...

Tesko so ovaa demonokratija....

-------------
Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo

Постирано од: aladin
Датум на внесување: 14.Август.2008 во 21:17
hristijanin moze da se zacleni  ako saka i vo satanisticka crkva........no prasanje e sto potoa?

zosto bi se zaclenil?

sto dobova so toa?

sto gubi?

so eden zbor ....hristijanin moze da se zacleni vo bilo koja organizacija , no za da ostane takov (sto e logicno) taa organizacija dokolku izvrsi ,,promeni,, vo odnos na veruvanjeto na koe se zasnova hristijanstvoto...sam ke prestane da bide hristijanin......nema da veruva poveke vo ona sto e ,,samo hristijansko,,!

ili ke veruva vo isto vreme vo razlicni ,,veruvanja,,?

mene me interesira konkretno zidarski....dali slobodnite zidari ili masonite postojat pred hrista....?i dali ima poznati masoni kaj ranite hristijani od prvite vekovi?

Датум на внесување: 14.Август.2008 во 21:33
Масонството како такво, иако влече корени од далечното минато, сепак постои само од 15тиот век наваму. Така што - нема како да има присуство кај раните Христијани.
Во врска со твојот коментар - масонството не се меша по никаков начин во изборот на верата и во верувањето на поединецот. Тоа е оставено на слободната воља - се додека се почитува правото на другиот да има свој избор во истото.
Токму тоа е проблемот кои многумина го имаат со братството.

-------------

Постирано од: fileo
Датум на внесување: 14.Август.2008 во 22:23
jas sum slusnal deka tamu treba clenovite da davaat zakletvi koi se nedolicni.

no najstrasno e toa sto go procitav za masonite od 33 stepen.

no premnogu e da go pisuvam i plus e na angliski.
vo kratki crti:

masonite veruvaat vo lucifer,
zabraneto e da se zaclenuvaat crnci, siromasni, hromi, umstveno nedorazvieni...
imeto Isus hristos e zabraneto da se spomnuva vo lozata.

ne smees da se molis vo imeto na Isus Hristos.

velat deka Isus e samo filozof, ucitel kako sokrat. ne bil bozestven nitu umrel za svetot...

velat deka covek moze da dostigne prosvetluvanje preku dela, a ne preku Hristovata krv...

Постирано од: gospel
Датум на внесување: 14.Август.2008 во 23:04
Eve eden link za masonite, predavanje od Miroljub Petrovic. Sto pisuva vo svoite knigi eden od najgolemite masoni na site vreminja, mason od 33 stepen, Albert Pajk.
Deka masonstvoto e religija, deka nivniot bog e Lucifer...

http://video.google.com/videoplay?docid=5583129898072495297&hl=en

Постирано од: Templarius
Датум на внесување: 14.Август.2008 во 23:39
Originally posted by gospel gospel напиша:

Eve eden link za masonite, predavanje od Miroljub Petrovic. Sto pisuva vo svoite knigi eden od najgolemite masoni na site vreminja, mason od 33 stepen, Albert Pajk.

Ma nemoj hahahahahaha

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 14.Август.2008 во 23:45
Оф... да се чуди човек дали да се смее или да плаче од вакви работи...

Филео - нема заклетви кои се недолични. Воопшто!
Масоните НЕ веруваат во луцифер. Напротив. Ќе дадам пример - ако сатанист сака да влезе во ложата, со оправдување дека негов "бог" е сатаната - нема да биде примен, затоа што Бог мора да е креатор, создател, Семоќен! Имало ваква дебата во текот на 19-тиот век и многу јасно се разграничени тие правила.
НЕ е забрането да членуваат црнци. Не знам од каде го најде ова?!?! Во мојата ложа имам неколку црнци.
Сиромашни не можат да членуваат во ложата од проста причина што ако е сиромашен, треба да работи за да заработи за своето семејство и да не троши пари на ништо друго - а не да го поминува времето во филозофски дискусии и да дава пари за членарина и за донации, затоа што тоа е на штета на семејството. Семејството секогаш е пред ложата!
Во ложа не се молат луѓето... така да - нема логика ова што го пишуваш за молење во името на Исус. Не е точно дека Исус се третира како филозоф - напротив, секој си го третира онака како што неговата вера му налага. За Христијаните е Бог, за Муслиманите е Пророк, за Будистите е само учител... Масонството воопшто не се занимава со религијата, секој си има своја вера.
Последното само по себе е контрадикторно и нема врска со ништо. Делата служат за да не направат подобри луѓе, а тоа не гледам како е во конфликт со Христијанството или со било која религија... Пак ќе кажам - масонството не се занимава со спасението - тоа е оставено на верата на поединецот да го прави.

Госпел - ако сакаш, ќе ти дадам линк кон спорната книга на Пајк, и ќе видиш дека нема врска тоа што го зборува господинот Петровиќ. Пајк бил доста посветен Христијанин, а тоа што го вели за Луцифер е всушност цитат од Елиас Леви и е во контекст на кој се начин може да се третира идејата за светлината и како многу пати може да се има погрешна претстава за таа идеја. Така да - тоа што го кажува, е сосема спротивно на она за кое го обвинуваат.
Освен тоа - нема такво нешто "најголем" масон на сите времиња - сите се еднакви и сите се рамноправни. Аман со таа 33-та степен - тоа е административна степен, а не ритуална, така што сите муабети за тоа се доста смешни. Највисоката степен во масонството е 3тата (колку и да изгледа нелогично затоа што 33 како број е поголем од 3).
Ако имате конкретни прашања во врска со ова - бујрум.

-------------

Датум на внесување: 15.Август.2008 во 00:04
Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Ma nemoj hahahahahaha

MA NEMOJ TI DA SE KLESTIS KAKO ZELEN!
AKO VEKE NESTO ZNAES, NAPISI, DA VIDIME KOLKU ZNAES...

Датум на внесување: 15.Август.2008 во 00:37
Госпел, ти дадов објаснување... ако имаш конкретно прашање - повели. Да се гради мислење, базирано на туѓи претпоставки, е меко кажано - спорно...

-------------

Датум на внесување: 15.Август.2008 во 00:50

Госпел, ти дадов објаснување... ако имаш конкретно прашање - повели. Да се гради мислење, базирано на туѓи претпоставки, е меко кажано - спорно...

Koga Marko Nicovik, raboti vo srpskata razuznuvacka sluzba i clen vo edna od tajnite drustva, ne mozese da se sprotivstavi na dokazite sto mu gi ponuduva Miroljub Petrovic, vo duelot na srpskata TV spektrum, i za se sto ke kazese Miroljub klimase kako konj so glavata, neznam kako za tebe e meko kazano. Naprotiv, jas mislam deka e tvrdo kazano i dobro obrazlozeno.

Seto sto go kazuva na gore navedeniot link sto go priloziv e tocno i vistinito.

Датум на внесување: 15.Август.2008 во 01:04

Originally posted by misterX misterX напиша:

И мене ми се спие среќаСакав да кажам...Христијанин може да отиде во Католици, масони, протестанти, па дури и во ислам. Но дали муслиман може да дојде во христијанство!?

Иако со ова сакаше да “поентираш“(ДА ПОКАЖЕШ ДЕКА ИСЛАМОТ Е КРУТА РЕЛИГИЈА КОЈА НЕ ДОЗВОЛУВА ПРЕМИНУВАЊЕ НА СВОИТЕ ВЕРНИЦИ ВО ДРУГА РЕЛИГИЈА) мислам дека многу сте во грешка а и самите си ја потценувате религијата со тоа што кажувате дека христијанин може да премине каде што сака.Многу си грешка околу твоето обидување да кажеш што јас мислам пријателе. Не ми беше намерата да ја покажам вашата вера како крута, нит ја знам нит сакам да ја знам. А кога не знам за нешто не можам да зборам за него. Друг пат не се обидувај да ме појасниш кога не ти оди. Поздрав

Друже ти се читаш полесно од лектира за прво одделение ама ок.доволно е само да го прочиташ прашањето што сам го постави за нас муслиманите и ќе видиш зошто доби таков одговор каков што доби.Велиш дека не знаеш ништо за мојата вера ама како да сакаш да даваш коментари понекогаш па тоа ме натера да мислам дека не е баш така. Се надевам дека сепак се убеди дека не си во право и дека со таквите ставови кои ги имате кон христијанството вие само си правите штета.
Зидарски јас не ти го разбрав одговорот кој   

[QUOTE=zidarski]
МистерХ - ти зборуваш за едно идеално религиозно општество, а јас за граѓанско.

Зидарски не те разбирам што сакаш да кажеш. Во текстот кј го напишав зборував за неколку точки и незнам за што се однесува ова.
Зидарски а дали јас би можел да станам масон?

Датум на внесување: 15.Август.2008 во 01:05
Аха...
Да те прашам само...
Дали си ја прочитал некогаш "Морал и Догма" на Алберт Пајк (тоа е спорната книга, од каде што е изваден цитатот)?
Дали некогаш си разговарал со масон на оваа тема?
Дали некогаш си се обидел да се информираш за масонството од самиот извор (кој е многу лесно достапен), или само од трета рака?

Уште нешто - тоа што Ницовиќ е член на некое тајно друштво - не значи дека е масон. Има илјадници тајни организации и ден денес и во минатото.
Самото тоа што е член на разузнавачка служба, е доволна причина да не биде примен во масонска ложа (заради неморалноста на методите со кои тие служби работат).

И за крај - од каде знаеш дека е тоа точно и вистинито? Со што го поткрепуваш ова твое тврдење?

-------------

Датум на внесување: 15.Август.2008 во 01:13
МистерХ - за некој да стане масон треба:
1. Да верува во Бог (Создател)
2. Да има високи морални вредности (никогаш да не е осудуван, да е верен и предан на семејството - за изневера, веднаш се лета од братството)
3. Да има 18 години (или 21 - зависи од државата)

Тоа се основни услови.
Понатаму - треба да биде толерантен кон другите и никогаш да не го узурпира нивното право на слободен избор. Кога е во ложа да не дискутира политика и религија (надвор - со кого сакаш, што сакаш дискутирај). Да може да си дозволи да оддели време за да биде во ложата (барем 2 пати месечно) и се разбира - тоа финансиски да не му претставува проблем. Иако членарините се обично мали, сепак - за човек кој е беден, се е многу и не треба тоа да го одзема од семејниот буџет.
Најважно од се - да е човек кој сака да се надградува, да учи, да се образува.
Ако си во рамки на ова што го опишав - да, можеш - зависи само од тебе.

-------------

Датум на внесување: 15.Август.2008 во 01:17
Госпел - инаку - ако сакаш, можам да одам едно по едно со видеово и да ти објаснувам точка по точка зошто не е се точно и како човекот кој зборува не разбира за некои најосновни работи во врска со масонството...
За почеток - 33тата степен ја има само во Шкотскиот орден, а не во Јорк. Тоа не го прави попрестижен, напротив, во повеќето земји Јорк е попрестижен и поценет орден. 33-та е административна степен, а не ритуална. Јавно се знае кој е член на таканаречениот Врховен Совет.
Тој Врховен Совет се однесува САМО и единствено на Шкотскиот орден, а не на целото масонство. Секоја земја има свој Врховен Орден. Седиштето во Вашингтон е само за орденот во Вашингтон. Во Канада има посебен Врховен Совет, во Бугарија на пример има свој, во Србија свој.
Врховниот Совет нема ама БАШ НИКАКВА улога при признавањето на ложите! Ама ич! Затоа што е придружно тело на ложата и е под нејзина јурисдикција, а не обратно. И ложите не добиваат признание од Вашингтон, тоа е глупост.
Сакаш понатаму или доволно е ова за да се види дека говорникот не разбира за што зборува?

-------------

Датум на внесување: 15.Август.2008 во 01:25

МистерХ - за некој да стане масон треба:
1. Да верува во Бог (Создател)
2. Да има високи морални вредности (никогаш да не е осудуван, да е верен и предан на семејството - за изневера, веднаш се лета од братството)
3. Да има 18 години (или 21 - зависи од државата)

Тоа се основни услови.
Понатаму - треба да биде толерантен кон другите и никогаш да не го узурпира нивното право на слободен избор. Кога е во ложа да не дискутира политика и религија (надвор - со кого сакаш, што сакаш дискутирај). Да може да си дозволи да оддели време за да биде во ложата (барем 2 пати месечно) и се разбира - тоа финансиски да не му претставува проблем. Иако членарините се обично мали, сепак - за човек кој е беден, се е многу и не треба тоа да го одзема од семејниот буџет.
Најважно од се - да е човек кој сака да се надградува, да учи, да се образува.
Ако си во рамки на ова што го опишав - да, можеш - зависи само од тебе.

Сето ова е во ред но јас сум Муслиман. Дали тоа важи и за човек со вакви морални и социјални предиспозиции кој е муслиман

Датум на внесување: 15.Август.2008 во 01:42
Единствен услов кој е врзан со религиозноста на човекот е тој да не биде атеист. Се смета дека атеистот нема морална одговорност пред никој друг освен пред самиот себе си и тоа не се смета како доволно (без навреда кон атеистите - секој со својот став).
Оттаму - никој нити ќе ти пререче, нити ќе ти зборува за религија.
Заклетвата што се дава - секој ја дава врз својата верска книга, така што муслиманите го прават тоа врз коранот. Кај мене во ложа, бидејќи има христијани, муслимани и евреи - има на располагање Библија, к*ран и Тора. Низ цел свет, во ложите има и муслимани и не е тоа ништо чудно, ниту ново...
Еве ти статија (поточно говор) на еден виден исламски учен, член на ложата во Сингапур - http://www.freemasons-freemasonry.com/islam_freemasonry.html - Исламот и Масонството . Се надевам дека разбираш англиски доволно добро за да можеш да ја прочиташ.

-------------

Датум на внесување: 15.Август.2008 во 01:46
Ок фала. сега читав на еден линк за ложата во македонија и видов дека сте отворени и за други религии. А статијата ќе ја разгледам обавезно. Баш сакам да видам како изгледа муслиман -масон. Ме интересира дали во македонската масонска ложа има муслимани?

Датум на внесување: 15.Август.2008 во 01:55
Не знам како е во Македонија. Претпоставувам дека има, со оглед на бројот на муслимани во државата. Не сум бил таму, не можам да ти кажам.
Човекот кој ја пишува статијата е Шеик - и е доста почитуван исламски учен. Прави интересна паралела меѓу учењата на к*ранот и вредностите за кои масонството се залага.

-------------

Датум на внесување: 15.Август.2008 во 02:26
Само уште еден поздрав за Госпел во врска со видеото...

Во видеото, говорникот, како одличен познавач го цитира Пајк со најпознатата реплика која му се припишува и од која тргнуваат сите обвинувања во врска со масонството. Значи - господинот од видеото цитира вака:
"Луцифер, светлоносецот! Чудно и таинствено име за духот на темнината! Луцифер, син на утрото! Дали тој ја носи светлината? Не се сомневајте во тоа!"

Е така... кога човек ќе го прочита ова, си вели - аууу, овие сатантисти, ете, веруваат во Луцифер, страшна работа... сите на клада!

Арно ама... ако наместо да му верува на чичкото од видеото, некој направи 2 минути труд и ја отвори оригиналната книга на Пајк, ќе види дека таму го пишува следното:
"Луцифер, светлоносецот! Чудно и таинствено име за духот на темнината! Луцифер, син на утрото! Дали тој не носи светлина со чиј непреодолив чар ги заслепува духом слабите, страсните и себичните? Не се сомневајте во тоа!"

Односно - зборува за тоа дека човек многу лесно може да се подведе по она што го нуди ѓаволот во форма на нешто убаво, во форма на светлина - и наместо мудрост и создавање (претходно зборува за идејата од Генезисот за "Нека биде Светлина"), да се прелаже и да појде по погрешен пат. И како што вели - на ова се подложни духом слабите, страсните и себичните...

Ајде ве молам - кажете ми како е ова во спротивност на она што Библијата го учи?! Дали и Библијата не не предупредува на истото?! Дали Библијата не не предупредува дека многу пати може да мислиме дека правиме нешто добро, а тоа да не е всушност Богоугодно?
Многу е лесно кога ќе извадиш по една реченица од секоја страница и ќе ги измешаш - и моето омилено - кога ќе испуштиш клучен дел од реченицата за да одговара на твојата агенда - да направиш нешто да изгледа сатанистички.
Ако уште малку се потруди човек, ќе види дека на истата страница, во истиот пасос, реченицата веднаш пред лошо цитираната гласи вака:
"Откровенијата (од Библијата се мисли), за оној кој влегува во 19тиот степен, претставуваат апотеоза на врвната вера, која е оддадена само на Бога, и ги презира сите помпезности и дела на Луцифер". И потоа го дава објаснувањето за заслепувањето на слабите... Има смисла, нели?

Па ако така тргнеме, и истото го направиме со Библијата, можеме да извадиме доста сатанистичка книга (Прости ми Боже). Најдобар пример ви се брошурките кои вадат цитати и ги поставуваат во погрешен контекст - поучете се од тоа пред да верувате на вакви тезгароши.
Та... доволно беше за господинот од видеото или да продолжувам, а Госпел?!

-------------

Датум на внесување: 15.Август.2008 во 12:52
ZIDARSKI,

Za covek koj sto zavrsil dva doktorata i e profesor na univerzitetot Sakramento vo Amerika, tesko deka negovite izjavi se TEZGAROSKI, kako sto ti gi narekuvas.

Nekako slabo si ubedliv.

Постирано од: fileo
Датум на внесување: 15.Август.2008 во 13:18
тогаш која е целта на масонството?
не разбирам, и би сакал да дознам. бидејки читам лоши нешта за нив.

со која цел еден човек би станал масон и зошто?

Постирано од: Nikki
Датум на внесување: 15.Август.2008 во 13:26
И ја да прашам нешто

1. Дали следните лица и организации се поврзани со Масоните
Елена Блаватски
Розенкроицери
Алистер Краули
Петар Днов

2. Бидејќи оделувате време и пари за ова чудно друштво
Кои се вашите придобивки
Прво што ми доаѓа на памет е можеби ДРУЖЕЊЕ, ВРСКИ ЗА БИЛО КАКВА ПОМОШ

3. Дали има правила и книги кои не се достапни за пониските степени на масоните, се додека не напредуваат
Дали за да се вклучиш во играта на масоните и да дознаеш која е вистинсктата нивна улога треба да напредуваш

Датум на внесување: 15.Август.2008 во 14:19
konkretno zidarski.....

prenesi ni go tvoeto licno iskustvo.....moze?

kako stana mason,kolku vreme veke si, sto ti e najubavo....itn ..dokolku sakas....

a potoa ke se navratam za toa sto e poentata na obedinuvanjeto......na razlicnite....

Датум на внесување: 15.Август.2008 во 14:24
Моето размислување е следното:

Зошто ако нешто е убаво, напредно, позитивно, мора да биде скриено, мистично,тајно и малку луѓе да бидат запознати со тоа?

Тајните друштва, без разлика како се нарекуваат, дали Масони, Витези Темплари, Розенкројцери, Комитетот 300 (или светскиот кројач), Кралски институт за меѓународни односи (RIIA),Советот за меѓународни односи(CFR), групата Билдерберг,Трилатералата, Ционистите, Римскиот клуб, Фондацијата ЧИНИ, редот на св. Јован Ерусалимски(тука членува и Марко Ницовиќ, спомнат во еден од моите постови), Германскиот Маршалов фонд, Фабијанистите, Венецијанското Црно Благородништво, друштвото Монт Пелерин, клубовите Хелфајр и ред други тајни друштва, сите тие се различни друштва по име, но со исти учења и исти гледишта на светот.

Тоа е иста амбалажа, но различен целофан или паковање. Ништо друго.

Целта им е да го држат во покорност целиот свет, да го изградуваат по нивните стандарди, а не како што Бог замислил да биде изграден и управуван.

Светот да биде управуван од една влада, еден диктатор, една парична единица, две класи(екстремно богати или работодавци кои што ќе бидат малцинство, и екстремно сиромашни или работници да не речам робови, кои што ќе бидат мнозинството), вистинската вера во Исус Христос да биде забранета и уништена, постоечките цркви да бидат обединети во една светска црква наречена Екумена, која не ќе смее да учи ништо повеќе од она што ќе и биде наложено од светската влада, Божјата институција БРАК да биде разурната, порнографијата сексот и неморалот да бидат главното занимање на луѓето.

Погледајте го филмот ШИРУМ ЗАТВОРЕНИХ ОЧИЈУ (EYES WIDE SHOT)во главните улоги Том Круз и Никол Кидман, па да видите какви оргии и неморал се прави по тие наводно „Добри Тајни Друштва“.
Прочитајте ја книгата на бившиот агент на разузнувачката скужба М-6, Џон Коулман, Хиерархија на заговорот, и да видите каков заговор се прави во светски рамки од сите овие горе наведени (под наводници) „добри и Христијански друштва“, а особено од Комитетот 300 или владата на новиот светски поредок.

Можеби ова на некого ќе му биде смешно, но кога ќе навлези во откривање на тајните на овие друштва, ќе му бидат многу логични пораките од книгата на Откровението и книгата на пророк Даниел.
Бидејќи сето тоа пред нашите очи се исполнува, но не сме свесни за тоа.

Дали некој слушнал за MONDEX, био-чипот кој веќе почнува да се вградува во човечкото тело, и тоа не било каде, туку на десната рака и челото. Сега за сега пробно, но за кратко време и масовно ќе почне да се вградува.

Сите овие тајни друштва се предигра т.е. го порамнуваат и го пеглаат патот на антихристот, новиот светски диктатор.
И не се залажувајте, нема ништо добро и корисно од тие Тајни Друштва. Единственото нешто добро е во Исуса Христа и во неговата Библија.

Со почит, Госпел.

Датум на внесување: 15.Август.2008 во 17:02
Едно по едно - пак многу пораки се собраа...
Госпел - тезгарошка е изјавата на господинот, без разлика колку докторати има. Ти дадов конкретен ДОКАЗ за тоа - и тоа со директен цитат од книгата на Пајк. Ако не ми веруваш на мене, отвори ја книгата, ја има на интернет, јавно достапна. Ти дадов конкретно објаснување дека Јорк нема 33 степени - а и тоа го тврди во видеото. Ти дадов конкретен доказ дека Пајк во книгата зборува ПРОТИВ ѓаволот и предупредува да не се заблудуваат луѓето од него, а не како што тврди дотичниот господин. Многу лесно се проверува ова, нема зошто да ми веруваш ни мене ни на "докторот".
Ники - од тие што ги наброи - Алистер Кроули бил масон, но е избркан од ложата заради неморални пројави. Откако е избркан - основа свое друштво. Розенкројцерите - иако во масонството има таков орден, она што е познато во историски контекст како Розенкројцери, нема врска со масонството (тоа е легенда, која настанува во 19ти век дека се поврзани, но не е точна, ниту поткрепена со докази).
Днов и Блаватска немаат никаква врска.
Да, придобивките се токму тоа - добро дружење, учење, помагање едни на други, но пред се - помагање на останатите. Сумата која се одделува е релативно мала и зависи од земјата во која се наоѓаш, но е навистина мала. Таа сума го покрива и трошокот за вечера која ја има на редовните собири (еднаш или два пати месечно). Така што - е сосема незначителна (пример - во Канада е 120$ годишно, што е навистина малку, ако се има во предвид дека тоа вклучува околу 15тина вечери).
Нема "вистинска" цел која се открива во повисоките степени. Тоа е измислица од луѓе кои не се членови и кои многу знаат, без ништо да знаат.
Сите книги кои се печатат се јавни, нема книги кои се специјално достапни само за членови. Дури и ритуалот може да се најде на интернет, иако еден масон никогаш нема да го испечати, ниту да го даде на друг човек - сепак, на најразлични начини луѓе имаат добиено достап и е објавен дури и на нет... (се разбира - има многу "лажни" ритуали објавени, така да, треба да се внимава кое што е).
Аладин - малку подоцна ќе одговорам на твоето прашање...
Госпел (пак) - мешаш баби и жаби... типично непознавање на темата. Сите тајни здруженија и организации, и сите конспиративни теории собрани во едно. Се што не е јавно и достапно - значи мора да е дел од една иста организација.
За Кјубрик - веќе објаснив - нема никаква врска со масонството. Во ложата, веднаш те исфрлаат ако изневериш на жена ти, а камо ли нешто такво да се случи. Ако земаш филм како урнек за тоа како делува едно тајно друштво, тогаш дали треба "Jesus Christ Super Star" да биде урнек за тоа кој бил и каков бил Христос?!
Несериозно звучи кога во еден ист кош ќе ставиш десетина организации, од кои секоја има различна цел, различен начин на делување.
Масонството има основна цел да го усовршува човекот преку наука, уметност, грижа за другите. Не се меша во религијата, не се меша во политиката. Секој член си има своја религиозна и политичка припадност и никој нема право да ја критикува или да ја негира.
Та - Госпел - уште стоиш до тезгарошките тврдења на "докторот" од видеото или треба реченица по реченица да го негирам? (саат и пол е видеото, ама ако треба... )

-------------

Постирано од: svemirski_duh
Датум на внесување: 15.Август.2008 во 17:05

Моето размислување е следното:

Зошто ако нешто е убаво, напредно, позитивно, мора да биде скриено, мистично,тајно и малку луѓе да бидат запознати со тоа?

I jas se prasuvav.
Dosol Vizantijski pratenik kaj Omer r.a (togasen Halifa) vo Medina,kade sto mu bilo sedisteto.
Kade e dvorecot na Halifata,prasuval pratenikot,tamu da odjavam.
Sekogas mu odgovarale: Nasiot Omer nema dvorec,no zatoa ima svetlo vo srceto.
Omerovata a.s Golemina e PRAVEDNOSTA (go vikale El Faruk),a negovata kukja e i kako nasite kukicki.
Ama,kako brate ke ja vidis kukjata koga na okoto imas vlakno. Prvo izvadigo vlaknoto od okoto na tvoeto srce i razgledaj go dvorecot.
Komu god ke mu se otvori vratata na vistinata toj go gleda sonceto vo sekoj komad.
Pomegju seto toa,go gleda i Vistinskiot,kako Mesecinata megju zvezdite.

Stavi gi dvata prsti na tvoite oci,nema nisto od svetot da vidis,
No togas,ako ti ne go gledas svetot,neznaci deka toj i ne postoi ! Prepreka se samo tvoite dva prsti i nisto poveke.
Nohoviot a.s (Noev) narod,barale da im kaze Nuh "kade e sevapot". Toj im rekol: Sebapot e na onaa strana kade sto vie ocite i usite gi zapinate.

Taka,vizantijskiot pratenik zamisluval deka site vladari imaa dvorci pa ocekuval deka i ovoj ima,pa zatoa ne mozel da go najde. Ne e se kako sto ti e prestaveno te*e,razbudi se.
Koga slusnal vizantiskiot pratenik takvi mudrosti,mu se otvorilo srceto i od srce uste poveke posakal da go vidi Omer r.a. Nadvor od se*e bil,barajki go Omera.
Zarem ima na svetot takvi luge koi se krijat od svetot kako dusata,velel pratenikot vizantijski.

Edna selska zena go primetila deka e stranec i deka go bara Omer,pa mu rekla: Enego,tamu e Omer,lezi pod edna Urma.

Sam,vo ladovina,pod steblo urma,go nasol potpren na stebloto kako spie,SAM.

Od tuka proizlegla i mudrata izreka: "SI VOSPOSTAVIL MIR,PA MIRNO SI ZASPAL.

A kolku za predupreduvanje,oti gledam,nekoj uporno raboti za cekor pogore kon piramidata....

Se cini deka posle raspadot na bivsata Jugoslavija na balkanot nastana eden vakum koj Msonite posto zasto sakaat da go potpolnat.

Taka Masonite vo posledno ZESTOKO se promoviraat preku nekoi Internet Forumi.

Istovremeno sirat glasini kako nekoi velikani od istite prostori se clenovi na taa Mracna Organizacija. Na Masonite im se pripisuva sekoja "zasluga" za "uspeh" na "civilizacijata".

Daleku od toa deka vo Masonskata organizacija nema intelegentni luge (ako se zeme vo obzir i pomosta koja im ja pruzi samiot SEJTAN-GJAVOL).
Megjutoa,vistina e deka intelegentnite luge sekogas bile nadvor od taa organizacija.
Fakt e deka masonite zavzemaat visoki pozicii vo drustvata,no toa nema vrska so nivniot stepen na intelegencija,tuku so nacinot na megjusebno proteziranje,odnosno,promocii,sto moze da se sporedi so sirenje na kancerogeni tkiva koi gi napagjaat naj vaznite organi vo nekoj organizam.

Isto taka,kako sto e slucaj i so nekoi drugi tajni i polutajni drustva,i kaj masonite postoi tendencija da vo svoeto clenstvo "postumno" gi vklucuvaat "velikanite" koi odavna se prigodno MRTVI,taka sto nemozat da se bunat protiv takva "cest". Naravno,se e dozvoleno koga se raboti za promocija na "bratstvoto".
Dokumentacija za toa,naravno,nema. "Rekla kazala" e sosema dovolno koga toa doagja od "kredabilni" izvori.

ZASLUGI ?!?!? Za nivnite "zaslugi" mozat da zboruvaat samo onie koi ne se vo moznost da ja vidat objektivnata realnost sega i tuka,te. onie koi ziveat vo dlaboka iluzija.

Prema Istoriskiot Atlas od XX vek,samo vo poslednite 100 godini,sto na sred ratovi i drugi katastrofi,napraveni od covekot (VO KOI MASONITE JA IGRAAT GLAVNATA ULOGA I PLANOT ZA UBIVANJE KAJ NIV E KROEN) zivotot go izgubile okolu 2 milijardi luge.
Kako covestvo,veruvam deka poarno bi pominale koga bi doziveale invazija na Voznemjani (a i tie se nivni izum,samite Evrejski lozi se "VONZEMJANI").

Toa sto ova nema da go slusnete po mediumite i za toa zasluzni se Masonite,zatoa sto i tie se pod nivna kontrola.
Masonite vodat "racun"za lugeto sto treba da slusnat i sto treba da vidat i sto treba da znaat.
Zataskuvanje i Manipuliranje so vistinata,toa si e druga tema.Za toa kniga bi se mozelo da se napise.

Tuka se raboti za edna manipulacija na covestvoto kroz istorijata,na cija manipulacija glavni nositeli im se Masonite.

Masonite ustvari se samo alatka,odnosno,proxy server na Illuminatite koi vo ovaa faza imaat zadaca go finaliziraat porobuvanjeto na covestvoto so vospostavuvanje na Noviot Svetski Poredok,so fizicki i mentalno-kontrolisana,mikrocipovana i zombificirana populacija !
Tuka mislam na onie koi ke ja preziveat prethodnata depopulacija na planetava,koja ke se obavi sto uz pomos na bioloska agenasa od tipot HIV i drugi etnicki bioloski oruzja.

Takanarecenite "dobronamerni i plemeniti" masoni se naj opasno oruzje vo racete na Illuminatite. Takvite,da receme denes,od pozicija koja ja zaposedoa,ke pisat i promoviraat takanareceni "antiteroristicki zakoni" doneseni od osnovniot odreden teroristicki akt,kako bi gi zastitile lugeto od teroristite a vo svojata ignorantnost mislejki deka mu pravat usluga na covestvoto,nema da im padne na pamet da ja istrazat vistinskata pozadina na toj akt,koi se organizirani od strana na elementite koi se naogjaat na vrvot na piramidata na istata taa organizacija,odnosno upravuvaat so nea.

Poveke cudno od fantazija - http://www.galaksija.com/cofsadrzaj.htm
Znaci,tie vo sustina ke rabotaat na delata na smaluvanje na ona malku covecka sloboda sto denes preostana,odnosno,pomaganje vo porobuvanje na covestvoto.
(ne sum videl da nekoj Masonski vebsajt promovira vistina vo vrska so napadite na STC.Doduse,toa i ne go ocekuvav).

Tie vo svojata "dobronamernost" im promoviraat mikrocipovi,objasnuvajki im na lugeto kako toa e za nivno dobro i sigurnost (bez medicinski podatoci,sprecuvanje od "terorizmot"... itn) dodeka nasred svoite ignorantnosti nema da im bide jasno deka se raboti za uste edno sretstvo za fizicko i mentalno kontroliranje nalugeto- http://www.galaksija.com/mikro.htm

Tie na primer so svojata "dobronamernost" ke promoviraat vakcina kaj malite deca protiv polio-virus,dodeka so svojata ignorantnost nema da znaat deka taa vakcina nema nikakva vrska so profilaksot na taa bolest,nego so izazov na autizam kaj decata i drugite nervni ostetenosti. Ke promoviraat vakcinacija kaj Afrikanskiot narod,protiv golemite bogovi,a usred svojata ignorantnost nema da im bide poznato deka tie luge istovremeno gi zarazile so AIDS.http://www.vaccinetruth.org/

Da ne nabrojuvam ponataka,zatoa sto od brojot na vakvi primeri BOLI GLAVA.

Zosto eden mason nemoze da bide svesen na ova ?
Zatoa sto da bi gi sproveduval na svoe nivo del od ovoj plan,bi moralo da bide mentalno kondicioniran.Toa se obavuva so zamav uz pomos na taka nareceniot pseudo-ezotericki ritual so koj tie se podvraguvaat,sto vo sustina im sluzi za zacvrstuvanje na mentalniot program na nivnata licnost.

Nekogas davno,koga ucenicit na nekoe izotericko drustvo ostvaruvale eden ezotericki stepen na ezoterickoto znaenje,organizirale posebna ceremonija,sekoj vo sklad so stepenot koj covek go dostignal.
Masonite ova go prevrtile odnopaku,pretvarajki vo pseudo-ezotericki rituali kade sto lugeto prvo se podvraguvaat na sekakvi ceremonii,bez da znaat za sto voopsto se raboti,,,,
Ova odavna e opisano vo Masonsko Iluminatskite protokoli:

Protokol 15 (izvod):
Za vrijeme prije nastanka našeg carstva mi ćemo, naprotiv, stvoriti i umnožiti frank-masonske lože u svim zemljama svijeta, uvući ćemo u njih sve koji mogu biti i koji već jesu istaknuti poslanici, jer će u tim ložama mi imati glavno obavještajno mjesto i uticajno sredstvo. Sve ove lože mi ćemo skoncentrisati pod jednu upravu koja će biti samo nama poznata a svim ostalima nepoznata i koja će biti sastavljena od naših mudraca. Lože će imati svoga predstavnika, koji će sobom prikrivati pomenutu upravu masonstva, od koje će dolaziti parola i program.
U tim ložama mi ćemo zavezati čvor svih revolucionarnih i liberalnih elemenata. One će se sastojati iz svih društvenih slojeva. Najskrivenije političke zamisli biće nam poznate i potpašće pod naše rukovodstvo onog časa kad i poniknu. Članovi tih loža biće gotovo svi agenti međunarodne i nacionalne policije, jer je njena služba za nas nezamjenjiva u tom pogledu što policija može ne samo na svoj način da se obračuna sa nepokornim nego i da prikrije naše radnje, da stvori povode za nezadovoljstvo i tako dalje...
U tajna društva obično najradije stupaju aferisti, karijeristi i uopšte ljudi većinom lakomisleni, sa kojima nam neće biti teško da vodimo poslove i pomoću njih da navijamo mehanizam mašine koju smo projektovali... Ako se ovaj svijet uskomeša i uzbuni, onda će to značiti da nam je bilo potrebno da ga uzbunimo da bismo porušili njegovu odveć veliku solidarnost. Ako u njegovoj sredini ponikne zavjera, onda će na čelo njeno stati niko drugi do jedan od naših najvjernijih sluga.
Prirodno je da ćemo mi, a niko drugi, povesti masonsku akciju, jer mi znamo kuda je vodimo, znamo krajnji cilj svakog dejstva; Goje pak ne znaju ništa, ne znaju čak ni neposredni rezultat: Njih zadovoljava obično trenutni račun zadovoljenja samoljublja u izvršenju onoga što je zamišljeno, ne primjećujući čak ni to da ni sama zamisao ne pripada njihovoj inicijativi nego našem navođenju na dotičnu misao....
Goje idu u lože iz radoznalosti ili u nadi da se uz pripomoć njihovu proguraju što bliže ka bogatoj društvenoj trpezi, a neki opet zato da bi imali mogućnost da iznesu pred publiku svoja neostvarljiva i neosnovana maštanja: oni žude za emocijom uspjeha i aplauzom, na kojima smo mi vrlo izdašni. Mi im zato i dajemo taj uspijeh da bismo se koristili samoobmanama koje odatle proističu, pri kojoj ljudi neprimjetno usvajaju naše sugestije, ne zazirući od njih, u punoj uvjerenosti da njihova nepogrešnost sipa svoje misli, a da tuđe već ne može da prima... Vi ne možete ni da zamislite kako se najpametniji među Gojama može dovesti do nesvjesne naivnosti, pod uslovima samoobmane, i kako ih je u isto vrijeme lako obeshrabriti najmanjim neuspjehom, recimo prekidom aplauza i dovesti do ropske pokornosti, samo da bi se uspijeh obnovio... Ukoliko naši zapostavljaju uspjeh da bi samo sproveli svoje planove, utoliko su Goje spremni da žrtvuju sve planove da bi se samo dočepali uspjeha. Ta njihova psihologija znatno nam olakšava zadatak njihova upućivanja. Ovi trgovi po izgledu imaju ovnujske duše, a u glavama njihovim duva promaja.
Mi smo ih popeli na konjića mašte o tome da će simbolična jedinica kolektivizma progutati ljudsku individualnost...
Oni se još nisu snašli i razabrali i neće se razabrati u toj misli, da je ovaj konjić očigledno rušenje najglavnijeg zakona prirode, koja je stvorila u samom početku stvaranja svijeta jedinicu koja ne liči na druge, naime baš u cilju individualnosti...
Oni se još nisu snašli i razabrali i neće se razabrati u toj misli, da je ovaj konjić očigledno rušenje najglavnijeg zakona prirode, koja je stvorila u samom početku stvaranja svijeta jedinicu koja ne liči na druge, naime baš u cilju individualnosti.
http://www.galaksija.com/protokoli.htm

Covek ne mora da posetuva i ucestvuva vo satanski rituali da bi sproveduval odreden plan na satanistickiot proekt. Od druga strana,mentalno kondicioniran,toj ne e ni vo moznost da go vidi toj plan,nitu moze da bide svesen deka ucestvuva vo nesto sto vo sustina ne e vo sklad so bilo kakov princip na duhovna priroda.

Taka,ona na sto eden Mason nemoze da bide svesen,toa e deka sekoj cekor prema gore na nivnata piramida,toj vo sustina pravi cekor prema eden ambis,od ezotericka tocka na gledanje. NE POSTOJAT PARI KOI MOZAT DA JA POPRAVAT STETATA KOJA COVEKOT SAMIOT Se*eSI NA TOJ NACIN JA PRAVI.

Датум на внесување: 15.Август.2008 во 17:27

Стварно има потреба да одговарам на ова? Ај прочитај убаво сам што се си напишал...

-------------

Датум на внесување: 15.Август.2008 во 17:53
Originally posted by aladin aladin напиша:

konkretno zidarski.....

prenesi ni go tvoeto licno iskustvo.....moze?

kako stana mason,kolku vreme veke si, sto ti e najubavo....itn ..dokolku sakas....

a potoa ke se navratam za toa sto e poentata na obedinuvanjeto......na razlicnite....

Последниов дел од прашањето не го разбирам до крај... ако мислиш на идејата што разно разни ја промовираат дека масонството се стреми кон создавање на една религија - не е точно - навистина, не се занимава со религија. Да имаш почит кон верувањето на другиот е чисто човечка особина и така треба да биде насекаде. Тоа е почит кон другиот човек и кон неговото право на избор. Јас може и да не се согласувам со твојата вероисповед, но сум должен да го почитувам твојот избор.
Другото прашање - искрено, доста лично е, интимно... ќе се обидам колку што умеам да пренесам.
Пред се зошто - затоа што отсекогаш сум бил во потрага по знаење, по духовна надградба. Сметам дека освен религиозната, човек има потреба од надградба во други области за да може подобро да го разбира Бога и Неговото дело (природата, човекот, светот околу нас). Тоа не е во судир со религијата, а напротив, нејзина придружна алатка.
Кога ќе видиш кој се бил во ова братство, тоа може да служи само како инспирација - почнувајќи од Моцарт (половината од творештвото му е наменето за употреба при церемониите во ложа), Роберт Брнс, Шопен, Бетовен, Александар Флеминг, Исак Њутон... Масони (не масонството, а поединците) ги формирале Црвениот Крст, Обединетите Нации, Олимписките Игри (современите). Изградиле едни од највидните споменици во современата историја - како на пример Ајфеловата Кула... Допринеле кон напредок на општеството, кон унапредување на образованието, кон подобрување на животот на луѓето.
Да, се пишуваат секакви работи за масонството, но во крајна сметка - ајде да ги споредиме фактите и само фактите. Напредокот кој е поттикнат од масоните во последниве 3-4 века е реален, забележлив, значаен. Така да, прашањето е - што е тоа што ги поттикнало сите овие луѓе кои се симбол на доброто, на знаењето, на напредокот, да бидат дел од тоа братство...?
Личното искуство - замисли да влезеш во просторија во која не познаваш никого и да бидеш пречекан како брат (буквално), како дел од семејството... да отидеш во странство, во ложа каде што никој не те познава и да знаеш дека си дома... да учествуваш во церемонија во која учествувале сите тие видни уметници и научници кои ги наброив... да имаш поддршка од луѓето околу тебе во стремежот кон личното усовршување, но уште побитно - во усовршувањето на средината.
Да, живееме во многу себично доба и некако тешко веруваме дека може да се прават работи кои не се од директна материјална корист. Но далеку од тоа дека нема себичен мотив во целата работа, се разбира дека има - личното задоволство од интелектуалната стимулација која ја добиваш при комуникацијата со луѓе кои имаат исти идеали како тебе (иако секој на различен начин ги реализира), личното задоволство и гордост, кога ќе видиш резултат и плод од твојата работа... да - не треба човек да се возгордее, ама сепак - не значи дека не треба да биде горд и задоволен од тоа што го постигнува.
Е сега - сите оние кои ќе кажат "ама он е пониска степен затоа вака збори, оти не знае" (иако сум во највисоката масонска степен), или "он сега лаже тука, за да ги претстави во добро светло" (а да се праша некој - зошто би го правел тоа, што фајде имам од тоа што ти или некој друг ќе мисли за масонството, особено што сум 10.000км далеку) - бујрум... ама прво седнете, проверете ги најобичните и најбаналните факти, наједноставните информации, размислете малку - и почнете да правите разлика меѓу разните друштва и асоцијации кои постојат, затоа што меѓу масонството и билдеберг на пример, има разлика како меѓу Христијанството и Скиентологијата.
Да ги ставаш сите во ист кош е како да кажеш - овие Скиентолозиве се лоши, значи заклучуваме сите религии се лоши, значи религиите се лоша работа, соодветно - Христијанството е лоша работа. Не оди тоа така, нели?

-------------

Датум на внесување: 15.Август.2008 во 18:56
Еве една интересна статија во однос на масонството и http://web.mit.edu/dryfoo/Masonry/Essays/masonry-church.html - религијата .

-------------

Датум на внесување: 15.Август.2008 во 19:22

Стварно има потреба да одговарам на ова? Ај прочитај убаво сам што се си напишал...

Se prasuvam.
Od koga moderatorite imaat pravo da gi menuvaat postovite na drugite clenovi ?
Ova e samo uste eden dokaz za Masonskata manipulacija,svesno iskrivuvanje na vistinata.....
Neka vi bide za "cest".
Se slozuvam,da mi bide ponisten post,da bidam baniran,radi ne kulturno ponasanje... no da mi se menuvaat porakite ????? Toa e "MASONSTVO".
+ i tvoeto ironicno smeenje i lepenje ikoni i samiot tvoj post go pokazuva edno vistinsko lice na eden lazlivec. Samo covek treba da ima troska barem svetlina toa da go vidi.

Ne mi e jasno sto tolku te isplasi eden link ?
Povtorno baras nekoi si fakti,tamu go napusti Forumot zatoa sto ne mozese necii poraki da menuvas. Naj arno ti e tuka.

Ostanimi so zdravje i ti posakuvam sekoe dobro.

Датум на внесување: 15.Август.2008 во 19:29
Свемирски - единствената промена која ја направив е тоа што го отстранив линкот кон другиот форум кој го постави. Правило на форумот е да не се рекламираат други форуми (иако дозволивме да се рекламира исламскиот форум извесно време, за да не кажете дека сме нетолерантни).
Таму го напуштив форумот заради фашизоидните изјави на некои членови - нешто со што немам намера да се занимавам.
Како што гледаш - постот ВООПШТО не е изменет, само е отстранет линкот кон друг форум затоа што тоа ги нарушува правилата на овој форум.

-------------

Датум на внесување: 15.Август.2008 во 19:35

Таму го напуштив форумот заради фашизоидните изјави на некои членови - нешто со што немам намера да се занимавам..

Samo uste edna magicna formula ke ti otkrijam:
Ne ocekuvaj site da se slozuvaat so tebe,taka,nikogas nema da se razocaras.

Датум на внесување: 15.Август.2008 во 19:38
Никогаш не очекувам да се согласи некој со мене. Форумиве служат да дебатираме - а претпоставка за тоа е да имаме различни мислења.
Но - дискусија со фашистички ориентирани поединци е сосема друга работа и немам намера да навлегувам во тоа.

-------------

Постирано од: melhisedek
Датум на внесување: 15.Август.2008 во 19:52
vo masonstvoto se veli istrazuvaj vo svetlinata i na krajot ke otkrijas edna tajna,
kako preminuvas od stepen vo stepen na krajot ke otkries edna tajna
tajnata
masonstvoto e religija
no nakrajot ke go doznaes toa

Датум на внесување: 15.Август.2008 во 19:58
Не се вели "истражувај во светлината и на крајот ќе откриеш една тајна"...
Масонството не е религија и тоа јасно се кажува од сите масони и од сите ложи по светот. Би сакал некој да го докаже спротивното. Се дотогаш - рекла-казала муабети без поткрепа... (или со преправени цитати, како од "докторот" )

-------------

Датум на внесување: 15.Август.2008 во 20:21
zidarski........

ne velat li site muslimani..vo bilo koja dzamija da otides vo svetot..ke bides prifaten kako brat..od tamosnite muslimani......ne se zalagaat li i tie za isti ideali..koi gi ostvaruvaat na razlicni sredstava..itn....   so eden zbor moze toa cuvstvo da se oseti i vo drugi drugi ,,zdruzenija,,......

no zosto ti odbra ......masonerija..... sto e toa sto ja deli od drugite ,,ponudi,,?

te molam kazi koi ,,zdruzenija ,,proizlegle od masonerijata  vo minatoto i zosto(ako ima takvi).

sakam kolku sto mozes poveke so licen primer da mi objasnis... moze i po l.p. ako ti e poprifatlivo.....

i za kraj nemoj da me svatis pogresno....nemam nisto protiv tebe ....samo me interesiraat navistina nekoi raboti okolu ova prasanje koga veke imam cest da razgovaram so mason od povisok stepen ....za razlika od drugite koi odat so predrasudi odnapred i sakaat da diskreditiraat nesto pa makar i so lagi....

Датум на внесување: 15.Август.2008 во 20:26
i predlozi ni nekoja literatura......koja e odobrena i se koristi vo tvojata loza...

Датум на внесување: 15.Август.2008 во 20:49
vo koja loza si ti?голема%20насмевка

Canadian Grand Lodge Sites

• http://www.grandlodge.mb.ca/ - Grand Lodge of Manitoba
  • http://freemasonry.bcy.ca/ - Grand Lodge of British Columbia
  • http://www.grandlodgens.org/ - Grand Lodge of Nova Scotia
  • http://www.newcomm.net/masonic/main.htm - G.L. of Newfoundland & Labrador
  • http://www.nbmf.org/glnb/index.html - Grand Lodge of New Brunswick
  • http://www.freemasons.ab.ca/ - Grand Lodge of Alberta
  • http://www.saskmasons.ca/ - Grand Lodge of Saskatchewan
  • http://www.glquebec.org/ - Grand Lodge of Quebec
  • http://www.freemasonry.pe.ca/ - G.L. of Prince Edward Island

Датум на внесување: 15.Август.2008 во 22:38
Аладин - од сите тука наведени ја испушти мојата...
Називот е http://grandlodge.on.ca/ - Grand Lodge of Canada in the Province of Ontario . Секоја провинција во Канада има сопствена Голема Ложа, како и секоја сојузна држава во САД. Во европа - секоја држава има по една призната Голема Ложа.
Нема литература што е "одобрена" и "неодобрена". Никој нема да ти забрани да читаш што сакаш и како сакаш. Има литература која е поавторитетна, затоа што авторите се сериозни проучувачи, историчари, аналитичари и докажале преку своето творештво дека се сериозни. Но - нема литература која претставува еден вид "официјална" литература.
Да, точно е дека во која џамија да отидеш во свет, ќе те сметаат за брат... ако си муслиман... Истотака - во која и да отидеш баптистичка црква во свет, ќе те сметаат за брат... ако си баптист...
Масонството е единственото братство од филозофска природа, каде не е битно од која нација, вера, раса си. Најдобрите тројца пријатели од ложата кои ги имам - едниот е протестант, другиот евреин, третиот католик, а јас сум православен. Со нив со саати сме разговарале за религија (надвор од ложата), но ниеден од нив не ми пререкол заради мојот избор, ниту јас ним заради нивниот.
Не те разбрав за она "кои здруженија произлегле" - објасни на што мислиш...?
За литература... хм... не знам што е достапно кај нас, но по интернет има доста работи. Сајтот на http://www.phoenixmasonry.org/ - Phoenix Masonry има цела библиотека (на првата страница, малку подолу на страницата - е-book library). Има десетици книги, сите се на еден или друг начин значајни за масонството. Го препорачувам Mackey, иако е малку незгоден за читање (доста чуден словоред употребува).
Инаку - за поопшта информација - сајтот на http://freemasonry.bcy.ca/sitemap.html - Големата Ложа на Бритиш Колумбија е извонреден.
Ако имаш уште прашања, повели.

(И да не бидам јас погрешно разбран - не промовирам масонство, туку само се обидувам да расчистам една предрасуда која постои кај нас од недоволно познавање и недостапност на оваа тема)

-------------

Датум на внесување: 15.Август.2008 во 23:06
Ke vidam uste kolku ke ostanam so vas :)

Цитирај
Но - дискусија со фашистички ориентирани поединци е сосема друга работа и немам намера да навлегувам во тоа.

Znaes ti,Zidarski,kolku se kritikuvani i narekuvani Muslimanite po svetot kako Teroristi (iako toa NI VO EDEN SLUCAJ NE E DOKAZANO).
Kolku li se negirale zrtvite vo Palestina,Cecenija,Irak,Iran.... NA SEKADE i pokraj toa povtorno Muslimanite teroristi.Nie ne odbegnavme nitu edno prasanje,znaeme,CISTI SME. Pa objasnuvavme i objasnuvavme,,, nekogas,vo vremeto,ako se sekjavas.
Onaka "nekoj" tamu,spomna: "se vrtat dokazi deka ne zaginale tolku Evrei i deka Holokaustot e ustvari izmislica" ODMA BEVME NARECENI FASISTI !
Pa vidi sega... ili navistina bese pogoden ili nemase drug nacin da ja izbegnes diskusijata. Sto i ednoto i drugoto drzat. Pogoden mozebi bese. Masonite ne se nisto drugo od edna Evrejska loza. Ne si ni sam svesen (mozebi) kolkava opasnost i nered pravite. Me potsekjas na deloto na napadite na WTC. Naivnite Muslimani koi poveruvaa deka bin laden go napravi toa i deka e toa vo korist na Islamot,donesoa nemerena steta na Islamot,ili ne... toa e Allahova odredba,zad se nesto se krie tajna i mudrost,koja,eden den,vistinata,sekako,ke izleze na videlina.Ista e situacijata so vas.Procitaj go fino prviot post (moj) na temava.

Цитирај
ne velat li site muslimani..vo bilo koja dzamija da otides vo svetot..ke bides prifaten kako brat..od tamosnite muslimani......ne se zalagaat li i tie za isti ideali..koi gi ostvaruvaat na razlicni sredstava..itn....   so eden zbor moze toa cuvstvo da se oseti i vo drugi drugi ,,zdruzenija,,......

Aladin,
ne e toa edinstvena rabota koja ja zloupotrebile od Muslimanite. Muslimanite toa pravilo go imaat za sekoj covek na planetava,dodeka tie toa go zele kako nacin na zblizuvanje samo za niv.
Od koga postoele banki vo Islamskite zemji ?
No Banka kade sto ako zemis 2.000 eura,treba samo tolku da vratis a ne 6.Ili,ako nemas,da ti se Halali (oprosti). A ne da go deres narodot so kamati i neznam sto. Toa e druga zloupotreba pokraj mnogute.
No,"Ima dana za megdana".

Uste nesto.
Se sekjavas li na onoj forum koga te prasav za edna politicka partija vo Makedonija i za nivnite lideri dali se Masoni ? Ti gi napisav poimeno. A pokasno i tuka ke stane jasno za kogo stanuva zbor.
Aladin e pricina sto i ova ke mora i tuka da go spomnam.

Цитирај
vo koja loza si ti?

Canadian Grand Lodge Sites
Grand Lodge of Manitoba
Grand Lodge of British Columbia
Grand Lodge of Nova Scotia
G.L. of Newfoundland & Labrador
Grand Lodge of New Brunswick
Grand Lodge of Alberta
Grand Lodge of Saskatchewan
Grand Lodge of Quebec
G.L. of Prince Edward Island

Se raboti za poslednata Grupa (loza).
Odma stom ke go kliknes posledniot link od dadenite lozi na Aladin,dolu namonitorot ke ti se pojavi i kratenkata "PEI Masonic Family..."
Ova e LICNO MOJA PRETPOSTAVKA.
Ke sakas li,znaes li,smees li,,,nesto poveke za taa Loza da kazes ?

Датум на внесување: 15.Август.2008 во 23:18
ХАХАХА - е како да не се смеам бе Свемирски...
PEI е скратеница за - Prince Edward Island (во превод Остров на Принцот Едвард). Тоа е една од провинциите во Канада - се наоѓа најисточно, во Атлантскиот Океан - отвори на карта, провери... Крстен е по англиски принц - затоа што Канада била англиска колонија.
А може и заговор е, а?! Може Фиат го купил островот, го крстил така (пред 200 години, ама нема врска), па го направил фамилијарен имот?! Хаха... што да ти кажам...?

За останатото... таквите теории на заговор не се нешто што ми е интересно да го дискутирам и е повеќе политичка тема и интерес, отколку религиска. Реакцијата што ја имав во врска со Холокаустот - извини, ама секој еден нормален човек треба да ја има, без разлика на верата. Се додека муслиманите имаат спротивна на тоа реакција, ќе бидат третирани така како што се третирани.
Во секој случај - не ја одвлекувај темата во теории на заговор - има форуми за тоа, можеш таму да пишуваш, сигурно има многу соговорници кои ќе имаат што да кажат за тоа и да се вклучат во дискусијата, а ќе имаш и голема предност - неутрален терен, јас таму не сум модератор, па не можеш да се жалиш дека сум ти поправал постови.

-------------

Датум на внесување: 15.Август.2008 во 23:41

ХАХАХА - е како да не се смеам бе Свемирски...
PEI е скратеница за - Prince Edward Island (во превод Остров на Принцот Едвард). Тоа е една од провинциите во Канада - се наоѓа најисточно, во Атлантскиот Океан - отвори на карта, провери... Крстен е по англиски принц - затоа што Канада била англиска колонија.
А може и заговор е, а?! Може Фиат го купил островот, го крстил така (пред 200 години, ама нема врска), па го направил фамилијарен имот?! Хаха... што да ти кажам...?

За останатото... таквите теории на заговор не се нешто што ми е интересно да го дискутирам и е повеќе политичка тема и интерес, отколку религиска. Реакцијата што ја имав во врска со Холокаустот - извини, ама секој еден нормален човек треба да ја има, без разлика на верата. Се додека муслиманите имаат спротивна на тоа реакција, ќе бидат третирани така како што се третирани.
Во секој случај - не ја одвлекувај темата во теории на заговор - има форуми за тоа, можеш таму да пишуваш, сигурно има многу соговорници кои ќе имаат што да кажат за тоа и да се вклучат во дискусијата, а ќе имаш и голема предност - неутрален терен, јас таму не сум модератор, па не можеш да се жалиш дека сум ти поправал постови.

Zidarski Prvo edno Pa znam be drag moj prijatelu deka e kratenka za "Prince Edward Island" i ako do sega duri ne sum znael,procitav na celiot naslov koj Aladin go stavi. Zarem nemozam jas kako Makedonec da bidam clen na taa Loza ? Ili,ako e povisok stepen,ne moze li nekoj Makedonec da bide clen na lozata ? Sto ako i na doticniot poveke bitna mu e taa kratenka (a kako maska ja koristi drugata,oti,se kriete kako shugavi) ? Velam,ova e samo pretpostavka,ne tvrdam.
A za doticniot deka e Mason,toa e FAKT za sekoj Buden. Mene sega me interesira vo koja loza e :)

Za ostanatoto... pa otvori gi usite i za teoriite za zaveri,prijatele. Kako e,koga nie otvarame tema,da objasnime nesto za Islamot,sekogas se javuva nekoj koj ke postavi prasanje za terorizmot. Ako izbegnuvame i se pravime gluvi,dokaz e deka sme teroristi.
Kako da ne zboruvame za Zaverata koga taa vi e KOREN ?
Ako ti dade nekoj dokaz deka Holokaustot e izmislica (povtorno velam samo primer),togas,ne vikaj go fasist se dodeka ne mu dades protiv argument.

AKO FATIS LOPOV NA DELO,KE TE NAPADNE (iako toj krade a ti si nevin). A ako go fatis dodeka ti buricka po fiokata,bez losa namera,bara nesto... togas nema da te napadne,tuku ke se ponasa prirodno a ako mu kazes deka te krade,ke se trudi da ti objasni deka toa ne go pravel. Kraj kraeva,se znaeme koj sme i sto sme. Vo sekoe edno drustvo,drugarite se poznavaat megjusebno koj kakov e i na kogo ke se somnevaat. Vo edno selo se znae koe drustvo e loso i na koe da se somnevaat. Vo eden grad se znae koe selo e po necisto i na koe da se somnevaat..... Taka da,delata zboruvaat.

Vikas,ne ocekuvas sekoj so tebe da se slozuva. Od druga strana,ne ti se dopagja koga nekoj za Masonskata Zavera zboruva. Objasnini go i toa.

PS:Me raduva koga se smees.

Датум на внесување: 15.Август.2008 во 23:59
Не реков дека не ми се допаѓа кога некој зборува за масонство - што и да вели. Секој си има право на став. Јас реков - само сакам да дадам малку повеќе информација, затоа што очигледно е дека во МК има многу малку познавања од оваа тема - што се покажува кога сите разно разни тајни здруженија се ставаат во едно, како и од разни изјави на "доктори", кои манипулираат со извадоци од книги (што е апсурдно, со оглед на тоа што секој може да ги провери оригиналните книги, нели?).
Како жител на Македонија, можеш да бидеш член на ложата на Македонија. Мора да живееш во една земја за да бидеш член на ложата на таа земја. Во Канада - има македонци кои се членови на тукашните ложи, како и во Америка, но живеат тука. Единствен начин да се стане член на ложа надвор од сопствената земја е ако во твојата земја не е сеуште формирана ложа.
Не знам за дотичниот господин за кој ти прашуваш - не го познавам, а и не сум член таму. Ако е богат, не значи дека е масон, не ги мешај тие две работи.
И повторно - ќе те замолам да не ги расипуваме темите - оваа е конкретно од аспект на религијата, ако сакаш да дискутираш за другите аспекти (кои ги спомнуваш), има тема масони - во подфорумот Свет (и темата е токму - заговори и слично).

-------------

Датум на внесување: 16.Август.2008 во 01:36
zidarski????gospod rekol nemozis da mu sluzis na dvajca gospodari!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ako vo idnina se sudrat tie dva gospodari kaj kogo ce bidis ti????????????????????

Датум на внесување: 16.Август.2008 во 02:08
Јас немам двајца господари, имам само еден - Господ Бог - Светото Троиство на Отецот, Синот, Светиот Дух.
Во масонството нема господар, нема масонска религија, соодветно нема судир со верата на поединецот...
Ова е едно од најчестите недоразбирања и погрешни концепции кои луѓето ги имаат за масонството. Нема религија, не се служи на никаков господар, не се исполнуваат ничии заповеди. Едноставно - не функционира така - нема како да функционира така... Целта е сосема друга - и зборував за тоа веќе на долго и на широко, да не се повторувам.
Дури и најчесто цитираниот Алберт Пајк, кој се дава за пример за почитување на сатаната (затоа што се кратат и изобличуваат неговите цитати) - всушност зборува токму за спротивното - како не треба човек да си дозволи да биде заблуден од сатаната и како треба единствено и само да работи во Слава на Бога.
Така што - не знам како поинаку би објаснил на некого дека не е така...?

-------------

Постирано од: muhadzir
Датум на внесување: 16.Август.2008 во 04:52
Kolkava li samo duhovna praznina postoela vo srcata na site onie, pa sto morale da se priklucat kon masonstvoto.... ili interesot e povece od ovosvetski apekt!?!

Zidarski musliman i mason se dva razlicni i vo najgolema smisla sprotistaveni poimi,,, Islamot gi preminuva site granici od umstven aspekt, pa na negovite sledbenici ne im e potrebno zabeguvanje od svetlosno obelezeniot patokaz kon temninata........ Vie mozete da si filozofirate ne so denovi, i so godini ako sakate, jer se e ab-realno na ovoj svet,,, pa duri i migot sto go ziveees ne znaejki deka mozebi ti e posleden!

-------------
ISLAM VJERA ISTINE

Датум на внесување: 16.Август.2008 во 05:13
Мухаџир - дали тогаш според тебе не треба да се изучува ништо друго освен верата? Не треба да се изучува наука, уметност? Не треба да се изучува филозофијата, психологијата? к*ранот е единствената книга кога треба да се чита?
Не велам дека овие работи треба да ја заменат верата - напротив, тие се само алатки кои го оспособуваат нашиот ум за подобро да ја разбере и уште повеќе да биде во состојба да се посвети на Бога...

-------------

Датум на внесување: 16.Август.2008 во 14:37
dali ima masoni koi se odelile..od svoite lozi....i formirale drugi organizacii ..zdruzenija.....i koi se?

Датум на внесување: 16.Август.2008 во 18:18
О да, има многу примери... Луѓе кои од погрешни мотиви се зачлениле во ложите и откако виделе дека не е тоа што го бараат, формирале нивни, сопствени здруженија. Повеќето од нив пропаѓале брзо, некои останале до ден денес. Ниедно од нив не е масонско, напротив, при формирањето на таквите здруженија, самите масони биле исфрлани од ложата, заради нарушување на основните принципи.
Има многу примери - Алистер Кроули го формира ОТО (откако е исклучен). Не ми текнува на името на човекот - кој го формира Skull&Bones. Самиот тој вели дека причината заради која ја формира својата организација е тоа што во масонските ложи е забрането да се дискутира за политика, а тој сакал да формира силно политичко лоби. Исклучен е од ложата заради некои свои неетички активности потоа. Во моментов - S&B е веројатно најмоќната тајна организација и се занимаваат строго со политика, економија, глобално влијание. Познати членови -Буш фамилијата (од сегашниот, татко му, дедо му). Многу луѓе од недоволно разбирање, сметаат дека се масони - што не е точно - дури основачот на S&B е исклучен од ложата.
Друг познат скандал е италијанската ложа П2 (Propaganda Due). Исто во овој случај, сите зборуваат како масонските ложи биле замешани во криминал, но забораваат да спомнат дека П2 целосно како ложа е исклучена од составот на Големата Ложа на Италија речиси 4 години пред да почне скандалот со Банката на Ватикан - исто, заради нарушување на правилата и кодексот, како и крајно неетички постапки. По исклучувањето од Големата Ложа - Дичо Џели (водачот на П2), многукратно се обидува да изврши атентат врз Големиот Мајстор на Италија (претходно јавно му се заканува дека ќе го убие), и овој дури е принуден неколку месеци да се крие во странство на непозната локација.
Овие се што ми текнуваат од прва рака... П2 веќе не постои, и речиси сите членови се уапсени. Дичо Џели неколку пати бега од затвор (многу е поврзан со сегашниот премиер Берлускони), па пак е апсен.
ОТО - веќе е во распаѓање - сега има делумен подем пак во источна Европа, што не е многу добро. Слушнав дека и кај нас имале огранок - што е доста лошо - имаат крајно забегани идеи и ставови, како и неморални активности по кои многу лесно млади луѓе може да се повлечат.
S&B - постојат и се многу активни и многу моќни, за жал... си го гледаат својот интерес и ништо повеќе. За нив - се е само инструмент кон постигнување на личната власт.
Ако имаш во предвид други организации - прашај, вака ова се првите што ми текнаа...

-------------

Датум на внесување: 16.Август.2008 во 19:02

Дешад - одговорот на свештеникот само потврдува дека нема никаква пречка да се биде и масон и православен, затоа што кажува дека треба да се има само еден Господар. Единствен Господар е Бог, масонството нема господари или нешто слично...

Хмммм, па тогаш зошто Масонство?
Која е неговата цел?
Зошто се формирани овие ложи?

-------------

Датум на внесување: 16.Август.2008 во 22:30
Дешад, објаснив и тоа во оваа тема, малку поназад, да не се повторувам.
Има илјадници здруженија кои се формирани со цел филозофско-езотерички проучувања, а кои немаат религиозна природа. Масонството е најстарото и најбројното, па затоа "боде" очи.
Зарем здруженијата се формираат за да се има господар, или за да се работи против религијата?!?!?!
Погледни го линкот од Шеикот од Сингапур, ќе го видиш односот на еден муслиман во врска со оваа тема, со објаснувања и споредби од к*ранот, се надевам дека ќе биде појасно и поразбирливо (на англиски е за жал).

-------------

Датум на внесување: 17.Август.2008 во 00:33

Дешад, објаснив и тоа во оваа тема, малку поназад, да не се повторувам.
Има илјадници здруженија кои се формирани со цел филозофско-езотерички проучувања, а кои немаат религиозна природа. Масонството е најстарото и најбројното, па затоа "боде" очи.
Зарем здруженијата се формираат за да се има господар, или за да се работи против религијата?!?!?!
Погледни го линкот од Шеикот од Сингапур, ќе го видиш односот на еден муслиман во врска со оваа тема, со објаснувања и споредби од к*ранот, се надевам дека ќе биде појасно и поразбирливо (на англиски е за жал).

Zidarski,
mora povtorno svetskata zavera da ja vklucime,izvini.
Zosto si ti tolku ubeden deka ne si samo clen koj raboti za "Tajnata vlada,Sokrienata raka..." ?
Dali veruvas deka postoi "Tajna Vlada" koja upravuva so vladite sirum svetot ?
Ke ti go povtoram textot sto "onamu" ti go napisav.

Pred nesto poveke od eden vek,misliteli,vodici I pisateli otkrile deka postoi “tajna vlada” koja go dvizi ekonomskiot I politicki system.

Clenovi na taa vlada megjusebno se poznavaat no neznaat koj e vrhoven vladatel.

Duri I da go poznava nekoj od niv,toj toa ne smee da go kaze,zatoa sto toj e karika koja gi spojuva vladarite I vladata,toj toa ne go zboruva na ostanatite a da pri toa vladarot ostane taen.

Nekoi clenovi na ovaa vlada priznale deka so svetot ne vladeat vidlivi presednici I ministry tuku drugi luge koi duri ni presednicite ne gi poznavaat.

Di Izrael napisal vo 1844 god.: “So svetot vladeat luge potpolno razliciti od vladarite za koi obicniot svet,koj ne ja poznava sustinata na rabotite,misli deka se vladari”

B.Di Izrail e vnuk na Benjamin Di Izrail,evrein koj im preporacal na svoite da go nosat ova prezime da se znae od koj Rod se. Negov tatko e Ishak De Izrael evrein cie liberalisticki idei gi realiziral pokretot “Nositeli na svetlosta” ili “the illuminati” pod vodstvo na Rotshild I I koj ja obavuval osnovnata sejtanska zadaca za “sokrienata raka”.

Oto Bizmark rekol deka postojat nevidlivi snagi koi planiraat da zavladeat so svetot I da organiziraat edinstvena vlada. Ne gi preciziral tie snagi no gi narekol “Imponderabilia”

Lamartin potvrduva deka postoi “sokriena raka” koja vladee so svetot. Mazini mu rekol na Dr.Brindenstoun: “Nie sakame da ja sovladame sekoja opasnost,pogotovo nevidlivata opasnost koja ne’ opkruzila.

Od Kade doagja ?

Kade se naogja ?

Nikoj neznae I nikoj ne otkril.Toa e tajna organizacija I za onie koi odavna so nea se bavat.

Oto Bizmark e vanbracen sin na marsal Solta.

Pogledni vo knigata “tajna svetska vlada”, Sh.Spiridovic II izdanie 1988.

Pisatelot na ovaa kniga e potomok na skandinavsko pleme na porodicata Spiridovic.

Pronajden e otruen so plin,den pred golemiot slavenski sostanok otkako ja raskrinkal “tajnata vlada vo svetot” vo spomnatata kniga.

Vo taa kniga toj gi izlozil I opisal I argumentiral svoite ubeduvanja za postoenje na evrejska svetska organizacija I navel deka taa na pocetokot na 20 vek imala 300 clenovi.

Sistemot na vlasta e diktatorski,autokratski I rabotaat na vospostavuvanje svoi vlasti nad svetot I na celiot narod preku luge koi za niv rabotaat.

Muhammed isa Davud,vo svojata kniga “Pazite se Mesiha Dedzala”veli:

Mu se obrakjam do celiot svet: “Tajnata raka” koja isplanirala tolkava zavera I revolucija,prolevanje krv I macenje I koja uste planira e zapravo covek – sejtanski presednik ili podobro receno sejtanski medium.

Isto kako I sejtanot go prezira celokupniot covecki rod

Toa e Ednookiot covek na kogo pratenikot Bozji na celiot svet go opomenal: “Pomegju sozdavanjeto na Adem a.s (Adam) I Sudniot Den,nema pogolemo Iskusenie od Dedzdzal. (Sahih Muslim, 86,87/18)

Rekol Muhammed a.s: “Nema Bozji pratenik a da ne go upozoril svojot narod od iskusenijata na ednookiot lazlivec Dedzdzal. Zarem ne e toj ednooki,a vasiot Gospodar ne e Ednooki” (Sahih Muslim 59/18)

I mozda samo lesno nagovestuvanje na ova znacenje seuste se naogja po nekoi od verodostojnite Evangelija sto I gi motivira na nekoi pisateli na knigata “Figuri na sahovskata tabela” da rece: “Svetite knigi ni obavestile deka Vajshauptovite I Bajkovite planovi navistina ke se ostvarat tolku da ke dojde den koga zlite snagi ke zavladeat so svetot.

Eden stih ne’ upatuva deka gjavolot ke bide vrzan 1000 godini. (od Hadisite na Resulullah).Jas neznam da preciziram sto znaci ovoj stih,dali e toa period od 1000 godini po nase racunanje ili po nekoe drugo. (“Figuri na sahovska tabela”,Vilijam Dzi Kar.)

Kolku da ti kazam deka knigite go potvrduvaat zborot na Muhammed a.s:

Ovie zborovi se slozuvaat I so mojata teorija (te. Teorijata na Muhammed isa Davud (avtor na “Tajna Veza)) deka osobata koja Temim Ed Dari ja videl vrzana so sindziri,zapravo Sejtanot koj go opsedna na prokletiot Dedzdzal.

Toj bil vo okovi 1000 god. Po nase covecko merenje na vremeto od Hidzra (Migracija) na Muhammed a.s. vo Medina.

Posle toj rok e osloboden da bi go opsednal teloto na Dedzdzal. Toj kako takov bil pozadina na mnogu nesreki I slucki koi gi snajde na covestvoto,bile eden od negovite cekori kako stvaranje na svojata cel.

Adam Vajshaupt bil prv covek posle Dedzdzala I karika koja ja spojuvala tajnata na ocekuvaniot “vladar” so negovite podanici.

Posle nego ovaa polozba ja zavzel Bejk,a posle drugi,sve dodeka ne dojde obekjanoto vreme koga Dedzal sam ke izleze vo javnost I ke rece “EVE ME” Blisku e toj moment.

Ajde da se fatime za pocetokot I da gi sledime tajnite I da go slusneme Vilijam Dzi Kar koj ja izlaga istorijata na ovaa zavera:

“1794 godina. Bavarskata vlada raspolagala so nesporni dokazi za postoenjeto na kontinuirani Sejtanski zaveri.

Vo detalji opisani slucki sekogas bil Adam Vajshaupt,isusovski professor prava na univerzitetot vo Ingoldstat. Pokasno se odmetnal od hristijanstvoto I ja zagrlil sejtanskata sekta (satanizmot). Go pozajmile umno poremeteni osnovaci na sektata Rotsild da bi ja pregledal I povtorno sostavil starite protokoli na moderni osnovi.

Cel na ovie protokoli e priprema na tloto za izgradba na Sejtanski (gjavolski) hram koj bi vladeel so svetot.

Djavolskata ideologija saka da se nametne na delot na coveckiot rod koj bi ostanal vo zivotot posle seopstite katastrofi koi tie gi pripremaat.

(BAVARIJA SE’ DO 1870 BILA SAMOSTALNA GERMANSKA DRZAVA A 1870 SE UKLUCILA VO FEDERACIJA KOJA JA ORGANIZIRAL BIZMARK EVREIN KOJ BIL ORUDIE NA “TAJNATA RAKA”)

Svojata zadaca Vajshaupt ja zavrsil vo maj 1776 god. Planot koj go zacrtal ima za cel na rusenje na site postoecki svetski vladi I veri. Toa ke se ostvari so podelba na narodot vo protivnicki paktovi koi ne prestano ke se sprotivstavuvaat zaradi niza problemi od koi ke proizleze zgolemena rasna netrpelivost I zapreka na site vidovi politicki I ekonomski sorabotki. Vo plan e naglaseno da tie paktovi mora da se naoruzaat kako bi bile kadri vo sekoj moment da proizvedat incident zaradi koj recenite paktovi megjusobno sprotistavuvaat I taka zapravo ke slabeat samite se*esi.

Na toj nacin ke slabeat nacionalnite vladi I nivnite verski organizacii.

Vo 1776 god. Vajshaupt ja osnoval organizacijata “Nositeli na svetlosta” (Illuminati) po pat na koj negovite planovi bi se ostvarile.

Gi izbegnal lagite objasnuvajki deka negovata cel e formiranje edinstvena svetska vlada od naj sposobni svetski misliteli cii sposobnosti se veke dokazani. (Kolku da se razbereme za nesporazumot).

Na ovoj nacin uspeal da pridobie skoro 2.000 pristalici.

Nazivot “Illuminati” e izvaden od znacenjeto na zborovite “Lucifer’ sto znaci “nositel na svetlosta” (Sto veli latinskiot za ova ?) ili “ke bide od izuzetna svetlost”

Ponataka,proizleguva deka The Illumination e zapravo Izvrsen Organ za vdahnovenija koi posle odgovarackite odredi doagjaat na poedini luge od strana na Lucifer.

Tie “vdahnati” luge formiraat vrhovna organizacija.

Taa organizacija ima 13 clenovi tie formiraat izvrsno drustvo koe sekogas ima 33 clenovi (Od ovie 33 bese I Drugarot “tito”). Vo Biblijata ima edno prorostvo deka ke se pojavi Gjavolski Hram na Zemjata. Mozebi toa e ovoj Hram (op. prev).

Nemoj samo povtorno da se zakacis okolu toa dali Oto Bizmark bil Evrein ili Musliman ili Hristijanin... toa ne igra uloga.Negovata izjava e vo prasanje.

Датум на внесување: 17.Август.2008 во 00:55
Свемирски - последен пат велам - ако сакаш да се занимаваш со заверите - има посебен подфорум за тоа - во Свет има тема масони, или отвори нова тема, но таму. Овде, од друг аспект ја разгледуваме оваа тема и како што гледаш прашањето е сосема друго.
Што заклучуваш од твојот пост? Дека има тајна влада која владее со светот? Во ред - твое мислење и мислење на многумина... Како тоа има врска со масонството? Каков доказ има дека тоа е поврзано со масонството, освен некои не особено стабилни проучувања (како "докторот" од видеото) кои пишуваат без да дадат конкретни докази или објаснувања. Ако нешто звучи логично, не значи дека е точно. Те молам - овде дискутирај во рамки на темата која е зададена.

-------------

Датум на внесување: 17.Август.2008 во 01:10
zidarski??? nikov ti e zemen od slobodnite zidari,samo dodavas ski?
bas me interesira

Датум на внесување: 17.Август.2008 во 01:18
Да, не ми е презиме во секој случај...

-------------

Датум на внесување: 17.Август.2008 во 01:23
ok.

Постирано од: Templarius
Датум на внесување: 17.Август.2008 во 12:00
Ne mi se veruva ....

Alo bre ludje .... Abe sto loso masonite napravile na svetot i na ludjeto - NISTO...   Gi kritikuvate ovdeka samo zasto na nekoj bez rabota mu teknalo da pravi teorii na zagovor, pa daj bre oladete malku ....

Ne mi se veruva, deka nekoj ovdeka muslimanskiot TERORIZAM go opravduva (svemirski) i go pravi nedokazan ejjjj nedokazan a od druga strana saka da go ocrni masonstvoto ....zastanete be malku...

Pa do koga bre ce plukate na se onaa sto ne vi e po kef a edno globalno zlo muslimanskiot TERORIZAM ce go stavame na strana se so cel na nekakov sozivot i demokratija....

Pa uste glasnogovornici na toj TERORIZAM si zimaat za pravo da kritikuvaat nesto........ ma ajde bre, da ne odam daleku vo istorijata zaboravivte li na zverstvata na BALISTITE ili i za toa ima opravduvanje...?

Temava e moze li hristijanin da se zacleni vo masonska loza a ne Kritika na Masonstvoto i opravduvanje na muslimanskiot terorizam...

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 17.Август.2008 во 13:44
dobra paralela......................templarius........neka se zamislat malku sto pisuvaat

Датум на внесување: 17.Август.2008 во 14:44
Ветр и магла паралела друже.Нека ти дојде некој домати и нека ти испоубие се по ред,па после нека ти вика дека ТИ СИ ТЕРОРИСТ а не тој, па ќе те видам тогаш како ќе реагираш.

Оф топик прашање:

Што биле гемиѓиите и комитите, ТЕРОРИСТИ или...?

-------------

Постирано од: dejanpp
Датум на внесување: 17.Август.2008 во 15:06
MASONITE HRISTIJANSTVOTO GO KORISTAT KAKO STIT DA NE GI DOZNAAT KOI SE A TERORISTITE GO KORISTAT MUSLIMANSTVOTO
    EDNITE CEL IM E DA GO OSVOJAT SVETOT SO SVOJATA TEHNOLOGIJA A DRUGITE KUPUVAAT TEHNOLOGIJA ZA DA SE ZASTITAT
NO KOJA KE BIDE KULMINACIJATA NA OVAA BITKA
   POSTOJAT SAMO DVE VARIJANTI
DA POBEDAT MASONITE I DA I DA GI POTCINAT DRUGITE SO TOA STO CE GI NAPRAVAT CELOSNI ROBOVI
    ILI DA SE SLUCI VREMENSKA NEPOGODA I ZAEDNO DA SE BORAT PROTIV NEA
    NO VTORAVA VARIJANTA NE IM SE DOPJDZA NA MASONITE......
............

Датум на внесување: 17.Август.2008 во 18:50
Дејан... интересно размислување - ајде те молам поткрепи го со факти и докази. Инаку - вака е бапски муабети...

-------------

Датум на внесување: 17.Август.2008 во 19:28
Originally posted by dejanpp dejanpp напиша:

MASONITE HRISTIJANSTVOTO GO KORISTAT KAKO STIT DA NE GI DOZNAAT KOI SE A TERORISTITE GO KORISTAT MUSLIMANSTVOTO
    EDNITE CEL IM E DA GO OSVOJAT SVETOT SO SVOJATA TEHNOLOGIJA A DRUGITE KUPUVAAT TEHNOLOGIJA ZA DA SE ZASTITAT
NO KOJA KE BIDE KULMINACIJATA NA OVAA BITKA
   POSTOJAT SAMO DVE VARIJANTI
DA POBEDAT MASONITE I DA I DA GI POTCINAT DRUGITE SO TOA STO CE GI NAPRAVAT CELOSNI ROBOVI
    ILI DA SE SLUCI VREMENSKA NEPOGODA I ZAEDNO DA SE BORAT PROTIV NEA
    NO VTORAVA VARIJANTA NE IM SE DOPJDZA NA MASONITE......
............

Dejane,Vecera ti dolzam. Samo bi dodal deka Masonite,kako sto i site znaeme,podeleni se na poveke lozi i sekoj ima posebna funkcija.Koi vo ekonomija,koi vo politika,koi da teroriziraat koi da branat od teroristite.... a se raboti za isto tajno drustvo vo koe,povtorno ke kjari samo ona koe e na naj visokiot stepen. Mozebi i samite onie vo poniskiot stepen ne se svesni deka ne se borat protiv terorizmot tuku deka samite se teroristi i ubivaat nevini luge. Onie od povisokiot stepen urivaat Zeleznicki,Kuli Bliznacki a na onie od drug stepen im velat eve kako Nekoi se teroristi (prefrlajki ja vinata na drugi),pa treba da se osvetat.... ovie mislejki deka se mirotvorci ke ubijat bezbroj deca i zeni i nevini i nedolzni.

Датум на внесување: 17.Август.2008 во 19:33
Да баш така... половината од светските интелектуалци, научници, уметници, спортисти, јавни личности - не се свесни за ништо и оставаат некој да ги "мафта", а ти седејќи дома, и прочитувајќи два три сајта - се ти стана јасно, доби видение и ја прозре вистината...
Свемирски... ајде малку посериозно... со муабетов само покажуваш дека немаш најосновни познавања за темава, а упорно пишуваш.
Како што му реков и на Дејан - докази и факти за сево ова што го велиш нема да бидат на одмет.

-------------

Датум на внесување: 17.Август.2008 во 19:51

Да баш така... половината од светските интелектуалци, научници, уметници, спортисти, јавни личности - не се свесни за ништо и оставаат некој да ги "мафта", а ти седејќи дома, и прочитувајќи два три сајта - се ти стана јасно, доби видение и ја прозре вистината...
Свемирски... ајде малку посериозно... со муабетов само покажуваш дека немаш најосновни познавања за темава, а упорно пишуваш.
Како што му реков и на Дејан - докази и факти за сево ова што го велиш нема да бидат на одмет.

Neli ti kazav.Za tebe seriozno bi bilo koga ke receme "Da,Masonite se cvekinja.Hristijanite i Muslimanite ubivaat". Onamu kade sto imase dokazi i fakti (eve,nema ni da spomnam kade),izbega,oti,ednostavno,nemase fucija-pravo,da brisis postovi i da baniras. Otvori gi usite i ne ocekuvaj samo slatki zborovi. Ako sum procital jas samo eden sajt,sum procital barem od onamu kade sto realno pisuvaat,kade sto kritikuvaat se sto e za kritikuvanje.
Tamu i Bin Laden koj e "mudzahedin" go kritikuvaat pa se slozuvam so niv (barem za ona sto do sega se slucilo). A ti ne si zel tamu i takvi sajtovi da vidis. Tebe samo sto ke te prisilat toa. Dzaba Fortoma okolu vratot ne vi stavaat za vreme na Ritualot koj go pravite,ili,ete,ceremonijata.Ako odstapite od toa (za sto ste se zakolnale),togas da znaete sto ve ceka.

Inaku jas sum slab covek i so znaenje.I da ne gi poznavam ni osnovnite raboti (a kako ke gi zapoznam koga e se TAJNO ?) Za niv citam od dosta poznati i pametni luge od koi vazi zborot i priznati se za naucnici i istrazuvaci....

Receno e: "Ako neznaes,prasaj nekoj sto znae".

Датум на внесување: 17.Август.2008 во 20:20
Свемирски - не е точно!
Никаде не сум рекол дека Христијаните и Муслиманите убиваат или нешто слично, ниту сум против било кого. Не разбирам - зошто тие две работи треба взаимно да се исклучуваат? Зарем навистина мислиш дека мора или едното или другото да биде?! Цело време ти објаснувам дека секој си има своја вероисповед и не се занимаваме со религија внатре во ложата... ама никако да го сфатиш тоа.
Инаку - никој на ништо не ме присилил никогаш во животов, се што сум избрал сам сум избрал. Читам се што ќе стигнам да прочитам и се информирам од секакви извори. Пред да се зачленам во ложата - интензивно читав анти-масонски сајтови и книги, и дури зборував со неколку познати анти-масони, токму за да видам дали има нешто на кое што треба да внимавам и да видам дали нивните аргументи имаат почва.
За нивна жал - ниеден од тие аргументи нема основа. И без да си член на ложата, многу лесно се увидува тоа, со најобичен интелектуален пристап кон нивните тези и аргументи.
Ова што ти го изнесуваш пријателе е како детска приказна во споредба со анти-масонските теории кои можам да ти ги изнакажам... но пак ќе речам - ниеден од нив нема ниту факти, ниту докази, ниту се базира на нешто реално. Но затоа пак - СИТЕ тие прават најосновна грешка - и сите тајни друштва ги ставаат во едно, сите светски заговори се плод на едно единствено тело и слично... Поставуваат во еден ист кош две тајни друштва кои постојат само и единствено заради елиминација едно со друго. Такви работи се несериозни. На оној друг форум - знаеш многу добро зошто напуштив, но, од примерите кои ти ги наведе (а ги постираш и тука) - како да сфатам сериозно некого, кој за себе тврди дека е сериозен проучувач и дека "знае точно" што се случува и тврди дека со години проучува и дека има информација од прва рака - а прави грешки во најосновните факти и во информации кои се толку лесно проверливи и јасни. Еден типичен пример - е господинот "доктор" од видеото за кое имаше линк тука во темава...
Колку до "тајноста" - не е точно пријателе - масонството не е тајно од 1717-та година! 300 години! За тие 300 години има десетици илјади книги издадени - и за и против. За да можеш да знаеш која литература е сериозна, а која не - секогаш прави анализа на кажаното и спореди ја информацијата со различни извори.
Јас и книги кои се про-масонски никогаш не прифаќам здраво за готово, затоа што и меѓу масоните има такви "квази" научници и истражувачи кои пишуваат сензационалистички книги со цел да предизвикаат интерес и заработат пари. Едни од попознатите се Ломас и Најт. Никогаш не можам да ја прифатам сериозно нивната литература, затоа што се базира на лични претпоставки и што викаат србите "што се баби хтило, то јој се и снило", џабе им е што се масони.
Та - затоа - анализа, базирана на повеќе извори, на повеќе информации, на конкретно знаење - само тоа е начинот да се издвои житото од плевата и да се добие реална слика, за што и да е.
На крај - после такво аналитичко мислење - ти имај си пак негативен однос кон масонството, тоа е твое право. Познавам луѓе кои се против масонството, но имаат здрави аргументи зошто е тоа така и многу јасно мислење, базирано на конкретни факти. Се разбира, можам само да го почитувам нивниот избор и мислење.

-------------

Датум на внесување: 17.Август.2008 во 20:30
ПРАШАЊЕ: Може ли православен христијанин да се зачлени во масонска ложа?

одговор:
На ова прашање ќе одговорам преку зборовите на самиот наш Господ, Спасител и единствен Учител Исус Христос. Тој на своите ученици, како членови на Неговата Црква (έκκλησία) им го вели следното:
"Никој не може да им слугува на двајца господари; оти, или едниот ќе го замрази, а другиот засака; или кон едниот ќе се приврзе, а другиот ќе го презре. Не можете да им служите на Бога и на Мамона. (Матеј. 6, 24)"
"Не секој што ми вели: Господи, Господи, ќе влезе во царството небесно, а само оној што ја исполнува волјата на мојот Отец небесен. (Матеј. 7, 21)"
"А кој ќе се одрече од Мене пред луѓето, и Јас ќе се одречам од него пред мојот Отец небесен (Матеј. 10, 33) "
"Кој има уши да слуша, нека чуе!" (Матеј. 11, 15)

Ако не си заборавил,самиот рече дека погорното прашање ти си го поставил и дека од одговорот си заклучил дека нема никаква пречка според Православието да бидеш член на масонска ложа.Јас колку што можам да разберам свештеникот кој ти ги посочи Библиските цитати јасно ТИ СТАВА ДО ЗНАЕЊЕ ДЕКА НЕ МОЖЕШ ДА ЧЛЕНУВАШ ВО МАСОНСКА ЛОЖА. Или пак станува збор за незнаење од страна на свештеникот што е масонството,па затоа толку лаички според одговорот со цитатите го поистиветува како слугување на господар спротивен од оној на православните.

-------------

Датум на внесување: 17.Август.2008 во 20:52
Одговорот на свештеникот е јасен: Не може да се служи на двајца господари.
Соодветно - нема никаква пречка православен да биде член на ложата, бидејќи таму нема господари.
Се додека не слушнам валиден аргумент против, ова е точното мислење.

-------------

Датум на внесување: 17.Август.2008 во 22:40
Цитирај
Никаде не сум рекол дека Христијаните и Муслиманите убиваат или нешто слично, ниту сум против било кого. Не разбирам - зошто тие две работи треба взаимно да се исклучуваат? Зарем навистина мислиш дека мора или едното или другото да биде?! Цело време ти објаснувам дека секој си има своја вероисповед и не се занимаваме со религија внатре во ложата... ама никако да го сфатиш тоа.

Mozebi na ovaa tema. A uporen si sekogas na drugite temi zosto nie Muslimanite ne prevzemame nekoj teroristicki napad.Jas neznam kako mislis toa da go kazeme koga znaeme,SVESNI SME,deka toa MUSLIMAN,NE SMEE da go napravi.
Jasna e edna od celite na Masonstvoto a toa e da se formira Abrahamova religija. A taa cel e da se spreci sirenjeto na Islamot. Nuzno e za da se stane clen na masonstvoto da se bide "VERNIK". A toa e "bratstvo" bez razlika na vera. TOA E TAA MESAVINA. A krajot sekoj ke im go vidi.
Ne mi e jasno koja e celta na lozata.
Megjureligisko pocituvanje i onaka imaat PAMETNITE VERNICI.
"Anti Masoni" od tipot na Milenko,David Icke... tie "Anti Masoni" se ustvari "Praksani i ProMasonski orientisani".
Zamisli. David Icke,poznat istrazuvac,koj javno gi kritikuva Masonite,Illuminatite,Tajnata Vlada.... zboruva za nivnata opasnost,Zavera,deka Mediumite gi kontroliraat Masonite... a zamisli ima svoj kanal,pisuva knigi (bez cenzura ?). Od kade pak nemu taa sloboda. Toj si ima druga obaveza.Od edna strana nesto "dokazuva" od druga strana poveke nametnuva. Da gi sledev i jas takvite "anti masonski" pisateli i istrazuvaci,ke bev mason koj znae koj stepen.
Den Braun ti e tret primer. Od edna strana dokazuva deka Biblijata e menuvana,prepisuvana,kako bi ispadnalo deka deka vistinata ja zboruva a od druga strana ni kazuva kako pentagramot e ustvari simbol na "ljubovta" (primer). Papata (koj isto taka e mason (mozebi),od edna strana ja zabranuva takvata kniga za od druga strana da i dade uste tolku pogolema vaznost ;)

Sto e so Kristofer Najt i Robert Lomas... vo knigata "Vtoriot Mesija" (Videte go Brakja moi Naslovot samo),od edna strana otkrivaat kosevi dokazi kako Pavle e samo proglasen apostol i otkrivaat mnogu raboti i povtorno dokazuvaat na lagite koi se naogjaat vo Evangelijata (koi odavna gi isplanirale pretcite.Oti i evangelijata se odavna od niv prepravani i toa e tajnata koja ja kriele i sega ja otkrivaat,da na kraj ispadnat istrazuvaci i "realni") od druga strana nesto ti nametnuvaat. I sega ke mi kazes deka i tie dvajca ne pridonesuvaat nisto za Masonite ?

Da ti pisuvam del od knigata,da vidis kako vesto gi PRAVDAAT Masonite.

Pred 300 godini za Masonite mozebi pocnalo da se pisuva no od poedinci,neznaci deka bilo javno. Masonstvoto i den denes e tajno.
Obredite na Masonite i denes se Tajni.
Tajno pozdravuvanje,rakuvanje,znaci,jazik za megjusebno raspoznavanje...

Датум на внесување: 17.Август.2008 во 23:13
"Protokoli Cionskih "Mudraca""

Protokol 15

Jedinstveni svjetski prevrat. Kazne. Buduća sudbina Goja - masona. Mističnost vlasti. Razmnožavanje masonskih loža. Centralna uprava mudraca. "Azefovština". Masonstvo kao rukovodilac svih tajnih društava. Značaj javnog uspjeha. Kolektivizam. Žrtve. Kazne masona. Pad prestiža zakona i vlast. Predizbraništva. Kratkoća i jasnost zakona budućeg carstva. Poslušnost starješina. Mjere protiv zloupotrebe vlasti. Surovost kažnjavanja. Krajnji rok sudijske starosti. Liberalizam sudija i vlasti. Svjetski novac. Apsolutizam masonstva. Pravo kasacije. Patrijahalni " izgled " vlasti budućeg " vladara ". Pravo jačeg kao jedno pravo. Car izrailjski - patrijarh svijeta.

Kada se mi definitivno zacarimo, blagodareći državnim prevratima koji će svugdje biti pripremljeni za jedan isti dan, poslije definitivnog priznanja nepodobnosti svih postojećih vlada (a dotle će proći dosta vremena, možda i cijeli jedan vijek), mi ćemo se postarati da protiv nas ne bude zavjera. Toga radi mi ćemo nemilosrdno kazniti sve one koji predusretnu našu vladavinu s oružjem u rukama. Svako novo osnivanje kakvog bilo tajnog udruženja biće također kažnjeno smrću, a ona koja danas postoje, koja mi poznajemo i koja su nam učinila izvjesne usluge, ukinućemo i poslaćemo ih u daleke kontinente izvan Evrope. Tako ćemo postupiti s onim Gojama masonima koji odveć mnogo znaju; dok oni pak koji budu iz bilo kojih razloga pomilovani, biće u stalnom strahu od izgnanstva.

Mi ćemo izdati zakon po kome će svi bivši učesnici tajnih društava podležati progonstvu iz Evrope kao centra naše uprave.

Odluke naše vlade biće definitivne i bez apelacije.

U gojskim društvima, u kojima smo posijali tako duboko zlo korijenje nesloge a u kojima se istovremeno razvio i obećavajući protestantizam, moguće je ustanoviti red samo nemilosrdnim mjerama koje jasno i oštro dokazuju vlast: ne treba gledati na žrtve koje se prinose budućem dobru.

U postizanju dobra ma i putem prinošenja žrtava sastoji se obaveza svake vlade, koja je svjesna toga da se ne samo u privilegijama nego i u obavezama sastoji njen opstanak. Glavna je stvar za stabilnost uprave učvršćenje oreola moći, a taj se oreol postiže samo veličanstvenom nepokolebljivošću vlasti koja bi nosila na sebi znake neprikosnovenosti od mističkih uzroka - od Božjeg izbora. Tako je bilo do posljednjeg doba rusko Samodržavlje - jedini u svijetu naš ozbiljan neprijatelj, ako ne računamo Papstvo. Sjetite se, primjera radi, kao što se sjeća Italija, zalivena krvlju Italija, nije takla ni dlaku na glavi Sulinoj koji je tu krv i prolio: Sula je svojom moći bio bog u očima naroda kojeg je on namučio, a njegov muški i hrabri povratak u Italiju stavio ga je izvan prikosnovenosti... Narod ne dira onoga koji ga hipnotiše svojom hrabrošću i snagom duha.

Za vrijeme prije nastanka našeg carstva mi ćemo, naprotiv, stvoriti i umnožiti frank-masonske lože u svim zemljama svijeta, uvući ćemo u njih sve koji mogu biti i koji već jesu istaknuti poslanici, jer će u tim ložama mi imati glavno obavještajno mjesto i uticajno sredstvo. Sve ove lože mi ćemo skoncentrisati pod jednu upravu koja će biti samo nama poznata a svim ostalima nepoznata i koja će biti sastavljena od naših mudraca. Lože će imati svoga predstavnika, koji će sobom prikrivati pomenutu upravu masonstva, od koje će dolaziti parola i program.

U tim ložama mi ćemo zavezati čvor svih revolucionarnih i liberalnih elemenata. One će se sastojati iz svih društvenih slojeva. Najskrivenije političke zamisli biće nam poznate i potpašće pod naše rukovodstvo onog časa kad i poniknu. Članovi tih loža biće gotovo svi agenti međunarodne i nacionalne policije, jer je njena služba za nas nezamjenjiva u tom pogledu što policija može ne samo na svoj način da se obračuna sa nepokornim nego i da prikrije naše radnje, da stvori povode za nezadovoljstvo i tako dalje...

U tajna društva obično najradije stupaju aferisti, karijeristi i uopšte ljudi većinom lakomisleni, sa kojima nam neće biti teško da vodimo poslove i pomoću njih da navijamo mehanizam mašine koju smo projektovali... Ako se ovaj svijet uskomeša i uzbuni, onda će to značiti da nam je bilo potrebno da ga uzbunimo da bismo porušili njegovu odveć veliku solidarnost. Ako u njegovoj sredini ponikne zavjera, onda će na čelo njeno stati niko drugi do jedan od naših najvjernijih sluga.

Prirodno je da ćemo mi, a niko drugi, povesti masonsku akciju, jer mi znamo kuda je vodimo, znamo krajnji cilj svakog dejstva; Goje pak ne znaju ništa, ne znaju čak ni neposredni rezultat: Njih zadovoljava obično trenutni račun zadovoljenja samoljublja u izvršenju onoga što je zamišljeno, ne primjećujući čak ni to da ni sama zamisao ne pripada njihovoj inicijativi nego našem navođenju na dotičnu misao....

Goje idu u lože iz radoznalosti ili u nadi da se uz pripomoć njihovu proguraju što bliže ka bogatoj društvenoj trpezi, a neki opet zato da bi imali mogućnost da iznesu pred publiku svoja neostvarljiva i neosnovana maštanja: oni žude za emocijom uspjeha i aplauzom, na kojima smo mi vrlo izdašni. Mi im zato i dajemo taj uspijeh da bismo se koristili samoobmanama koje odatle proističu, pri kojoj ljudi neprimjetno usvajaju naše sugestije, ne zazirući od njih, u punoj uvjerenosti da njihova nepogrešnost sipa svoje misli, a da tuđe već ne može da prima... Vi ne možete ni da zamislite kako se najpametniji među Gojama može dovesti do nesvjesne naivnosti, pod uslovima samoobmane, i kako ih je u isto vrijeme lako obeshrabriti najmanjim neuspjehom, recimo prekidom aplauza i dovesti do ropske pokornosti, samo da bi se uspijeh obnovio... Ukoliko naši zapostavljaju uspjeh da bi samo sproveli svoje planove, utoliko su Goje spremni da žrtvuju sve planove da bi se samo dočepali uspjeha. Ta njihova psihologija znatno nam olakšava zadatak njihova upućivanja. Ovi trgovi po izgledu imaju ovnujske duše, a u glavama njihovim duva promaja.

Mi smo ih popeli na konjića mašte o tome da će simbolična jedinica kolektivizma progutati ljudsku individualnost...

Oni se još nisu snašli i razabrali i neće se razabrati u toj misli, da je ovaj konjić očigledno rušenje najglavnijeg zakona prirode, koja je stvorila u samom početku stvaranja svijeta jedinicu koja ne liči na druge, naime baš u cilju individualnosti...

Oni se još nisu snašli i razabrali i neće se razabrati u toj misli, da je ovaj konjić očigledno rušenje najglavnijeg zakona prirode, koja je stvorila u samom početku stvaranja svijeta jedinicu koja ne liči na druge, naime baš u cilju individualnosti.

Kad smo ih mogli dovesti do takvog bezumnog sljepila, nije li to frapantno jasan dokaz koliko je um gojski čovječanski nerazvijen u sravnjenju sa našim umom?!... To baš poglavito i garantuje naš uspijeh.

Koliko su bili pronicljivi naši stari mudraci kad su govorili, da za postizanje ozbiljnog cilja ne treba prezati ni od kakvih sredstava i ne gledati na broj žrtava koje se prinose radi tog cilja...

Mi se nismo obzirali na žrtve is sredine gojske marve, mada smo žrtvovali i mnoge naše, ali smo im tada dali takav položaj na zemlji o kakvom oni nisu mogli sanjati.

Relativno mnogobrojne žrtve naše sačuvale su našu našu narodnost od propasti.

Smrt je neizbježan kraj za svakoga. Bolje je da se taj kraj primakne onima koji ometaju naš posao, nego li k nama koji stvaramo taj posao. Mi kažnjavamo masone tako da niko sem braće u to ne može posumnjati, šta više ni same žrtve kazne: svi oni umiru kad je to potrebno, reklo bi se, od normalnog odobrenja...

Znajući to, čak i braća ne smiju protestovati. Takvim mjerama mi smo iščupali iz sredine masonstva i sam korijen protesta protiv naših naređenja.

Propovjedajući Gojima liberalizam mi u isto vrijeme držimo svoj narod i naše glavne agente u stalnoj poslušnosti.

Pod našim uticajem izvršenje gojskih zakona skraćeno je i svedeno do minimuma. Prednost zakona podriven je liberalnim tumačenjem uvedenim u tu sferu. U najvažnijim političkim i principijelnim stvarima i pitanjima sudije riješavaju onako kako im mi naredimo, vide stvari u onoj svijetlosti kojom ih mi osvijetlimo za gojsku administraciju, naravno, preko podmetnutih lica sa kojima mi tobož ničeg zajedničkog nemamo, - mišljenjem novinara ili drugim putevima.

Čak i senatori i viša administracija slijepo primaju naše savjete.

Čisto životinjski um Goja nije sposoban za analizu i posmatranje, a još manje za predviđanje onoga čemu može odvesti postavljanje izvjesnih pitanja.

U toj razlici u sposobnosti mišljenja izmedju Goja i nas može se jasno vidjeti pečat izabraništva i čovječnosti za razliku od instiktivnog, životinjskog uma Goja. Oni vide, ali ne predviđaju i ne pronalaze (osim samo materijalnih stvari). Iz toga se jasno vidi, da nas je sama priroda predodredila da rukovodimo i upravljamo svijetom.

Kada dođe vrijeme naše javne uprave, vrijeme da manifestujemo njenu blagotvornost, mi ćemo preraditi sva zakonodavstva, naši zakoni će biti kratki, jasni, postojani, bez ikakvih tumačenja, tako da će svaki biti u stanju da ih dobro i pouzdano zna. Glavna odlika njihova biće poslušnost prema stariješinama ispoljena do maksimuma. Tada će sve zlopupotrebe iščeznuti usljed odgovornosti svih do jednoga pred najvišom vlašću predstavnika vlasti. Zloupotrebe pak vlasti koja leži niže ove posljednje instance kažnjavaće se tako nemilosrdno da će svaki izgubiti volju da eksperimentiše sa svojom snagom. Mi ćemo jednako i budno motriti na svaki korak administracije od koje zavisi kretanje državne mašine, jer razuzdanost u njoj porađa razuzdanost svugdje: ni jedan slučaj nezakonitosti i zloupotrebe neće ostati primjerno nekažnjen.

Prikrivanje, solidarno gledanje kroz prste među službenicima u administraciji - sve ovo zlo će iščeznuti poslije prvih primjera surovog kažnjavanja.

Oreol naše vlasti zahtijeva cjelishodne, to jest surove kazne za najmanje rušenje, radi lične koristi, njenog najvišeg prestiža. Onaj koji postrada, ma i nesrazmjerno svojoj krivici, biće kao vojnik koji pada na administrativnom polju u korist vlasti, principa i zakona koji ne dopuštaju odstupanje sa društvenog puta na lični. Na primjer: naše će sudije znati da će oni, u želji da se pohvale glupim milosrđem, narušiti zakon pravosuđa koji je stvoren radi primjernog poučavanja ljudi kaznama za istupe, a ne radi izložbe duhovnih osobina sudija. Te osobine je umjesno pokazivati u privatnom životu, a ne na javnom terenu koji predstavlja sobom vaspitnu osnovu ljudskog života.

Naš sudski personal služiće najviše do 55 godina života, prije svega zato što se starci upornije drže predrasuda, što su manje sposobni da se pokoravaju novim naredbama, a drugo, zato što će nam to stvoriti mogućnost da takvom mjerom postignemo gipkost premještanja personala koji će se time lakše saviti pod našim pritiskom: ko zaželi da ostane na svom mjestu moraće se slijepo pokoravati da bi to zaslužio. Uopšte, naše sudije ćemo birati iz sredine onih koji će tvrdo znati da njihova uloga u kažnjavanju i primjeni zakona, a ne u maštanju o ispoljavanju liberalizma na račun državnog vaspitnog plana, kao što to sada uobražavaju Goje... Mjera premještanja služiće još i za slabljanje kolektivne solidarnost među službenicima i privezaće ih sve za interese vlade, od koje će zavisiti i njihova sudbina. Mladi naraštaj sudija biće vaspitan u idejama nedopuštanja takvih zloupotreba koje bi mogle narušiti uspostavljeni red u odnosima naših podanika među sobom.

Sada Gojske sudije čine popuštanja i gledaju kroz prste svakojakim zločincima nemajući pravilnu predstavu o svome pozivu jer se sadašnji upravljači pri određivanju sudija ne staraju da im uliju osjećaj dužnosti i svijest o poslu koji se od njih iziskuje. Kao što životinja pušta svoju djecu da traže plijen, tako i Goje daju svojim podanicima lukrativna mjesta i ne misleći da im razjasne zašto je to mjesto stvoreno. Zato i propadaju njihove uprave same od sebe kroz dejstvo vlastite administracije.

Neka rezultati ovih dejstava posluže kao još jedna lekcija za našu upravu.

Mi ćemo iskorijeniti liberalizam na svim važnim strategijskim položajima naše uprave, od kojih zavisi vaspitanje svih potčinjenih našem društvenom sistemu.

Na te položaje doći će samo oni koje mi budemo vaspitali za administrativnu upravu. Na eventualnu primjedbu da će penzionisanje starih službenika skupo stajati državnu blagaju reći ću prije svega, da će se njima prethodno naći privatna služba u zamijenu za izgubljenu, a drugo, napomenuću da će u našim rukama biti skocentrisan sav svjetski novac, te se sljedstveno naša vlada nema zašto bojati skupoće...

Naš apsolutizam u svemu će biti dosljedan i stoga će naša velika volja u svakoj svojoj odredbi biti poštovana i bez pogovora izvršavana: ona će ignorisati svako negodovanje, svako nezadovoljstvo, iskorijenjujući svako njihovo ispoljavanje u dejstvu primjernim kaznama.

Mi ćemo ukinuti kasaciono pravo, koje će preći u našu iskljućivu nadležnost - u nadležnost upravljača, jer mi ne smijemo dopustiti da se u narodu rodi misao o tome da sudije koje smo mi postavili mogu donositi nepravilne odluke.

Ako se pak ma šta slično dogodi, mi ćemo sami kasirati odluku ali sa tako primjernom kaznom odmjerenom sudiji za nerazumijevanje svoga posla i poziva, da se slučaji više neće ponoviti... Ponavljam, da ćemo mi znati svaki korak naše administracije na koju samo i treba motriti da bi narod bio “svjestan nas” i zadovoljan nama, jer je on u pravu da traži od dobre uprave i dobrog činovnika.

Naša će uprava imati izgled patrijahalnog očinskog staranja našeg upravljača. Naš narod i podanici vidjeće u njemu oca koji se brine o svakoj nevolji, o svakom dejstvu, o svakom uzajamnom odnosu kako podanika jednog prema drugome, tako i njih svih prema upravljaču. Tada će oni biti toliko prožeti mišlju da im je nemoguće biti bez tog staranja i rukovođenja, ako žele da žive u miru i spokojstvu, da će sa strahopoštovanjem, bliskim obožavanju, priznati samodržavlje našeg vladara, naročito kad se uvjere da ga naši namještenici ne zamjenjuju svojom vlašću, nego samo slijepo izvršavaju njegova naređenja. Oni će se radovati što smo mi sve regulisali u njihovom životu, kao što rade pametni roditelji koji hoće da vaspitaju svoju djecu i osjećaju dužnosti i poslušnosti. Ti narodi su u odnosu prema tajnama naše politike vječito nepunoljetna djeca, isto tako kao i njihove vlade.

Kao što vidite, ja zasnivam naš despotizam na pravu i dužnosti: pravo primoravanja na izvršenje dužnosti direktna je obaveza vlade koja je otac svojih podanika.

Ona ima pravo snažnoga zato, da se koristi njime za dobro upućivanja čovječanstva ka prirodno određenom stroju - poslušnosti. Sve u prirodi nalazi se u poslušnosti, ako ne ljudima, a ono okolnostima, ili svojoj prirodi, u svakom pak slučaju jačemu. Budimo dakle mi taj jači radi dobra.

Mi smo dužni bez predomišljanja žrtvovati posebne ličnosti, rušioce ustanovljenog reda, jer u primjernoj kazni zla leži velika vaspitna uloga.

Kada car izrailjski stavi na svoju sveštenu glavu krunu koju mu Evropa podnese, on će postati patrijarh svijeta.

Neophodne žrtve koje on bude prinjeo usljed njihove cjelishodnosti nikada neće dostići onu cifru žrtava koje su prinjeli u toku vijekova grandomanija i nadmetanje gojskih vlada i vladara.

Naš car će se nalaziti u stalnom kontaktu sa narodom i govoriće mu sa tribine besjede koje će talasi glasova raznositi odmah po cijelom svijetu.

http://www.galaksija.com/protokoli.htm

Tuka ti e se' zacrtano.

Датум на внесување: 18.Август.2008 во 01:17
Свемирски... ти упорно не читаш што пишувам... во мојот пост погоре, ти кажав самиот - проверувај ги сите информации, и ништо не земај здраво за готово.
Конкретно - Сионските протоколи - докажано е дека се измислица и дека се направени за да може да се обвинуваат евреите. И тоа многу одамна.
Ако тргнуваш со логиката дека масоните се контролираат - дали мислиш дека би ги објавиле протоколите (кои може да се најдат во речиси секоја подобро снабдена книжарница и библиотека) кои така ги оцрнуваат?!
Најт и Ломас се масони - но тоа не значи дека се добри историчари. Ако сакаш да знаеш - ни еден од двајцата не е историчар! Едниот е стручњак за маркетинг(!), а другиот електро инжењер. Сите книги што ги имаат напишано се само претпоставки и ништо друго - и никој, ама баш никој не ги сфаќа сериозно, ниту во масонските кругови, ниту во научните кругови.
Но - тоа што се масони, не значи дека немаат право на свој став, свои идеи и право да објавуваат какви сакаат книги. Ако ги прочиташ нивните книги, и прочиташ нешто од например посериозни проучувачи како Макеи - ќе видиш дека се сосема спротивни како ставови. И едните и другите масони... Или со Пајк дури.
Сам на себе си контрадикторен во погорниот пост - ако масоните се такви како што ти ги претставуваш - дали мислиш дека ќе доживееше да го прочиташ овој пост сега?! Или да пишуваш такви работи какви што пишуваш?!
Илјадници книги има за масоните објавени, каде што стои дека масоните убиваат секој кој ќе ги издаде нивните тајни, а во самите книги тврдат дека ги кажуваат најскриените масонски тајни... те молам - каков е тој апсурд?!
Затоа - повторно ќе те замолам - да не раскажуваме прикаски за папи, медиуми и не знам што - ајде за промена - малку со факти... може? И ќе повторам - ти имај си пак негативен однос, тоа е во ред - но покажи ми сериозни факти, не претпоставки и измислици.

-------------

Датум на внесување: 18.Август.2008 во 14:13
Drzhete se do temata so svoite komentari i ne meshajte politika vo forumot Veroispoved.

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Датум на внесување: 18.Август.2008 во 14:14

Свемирски... ти упорно не читаш што пишувам... во мојот пост погоре, ти кажав самиот - проверувај ги сите информации, и ништо не земај здраво за готово.
Конкретно - Сионските протоколи - докажано е дека се измислица и дека се направени за да може да се обвинуваат евреите. И тоа многу одамна.

Sto ednas ti ne se potrudi toj dokaz da go izneses za sekoj "demant" do sega sto si go napisal protiv mojata izjava ? I na onoj Forum,sekogas smetase deka e laga sto sum napisal,branejki se so toa sto nemalo Dokaz a pisuvam od dosta poznati pisateli,istrazuvaci,novinari.... Daj me interesira koj e dokazot deka Protokolite se Izmislica ???

Цитирај
Ако тргнуваш со логиката дека масоните се контролираат - дали мислиш дека би ги објавиле протоколите (кои може да се најдат во речиси секоја подобро снабдена книжарница и библиотека) кои така ги оцрнуваат?!

Vo samiot uvod na knigata mnogu jasno pisuva so sto morale da se soocat site onie koi ja poseduvale taa kniga ili,potocno receno,dokumenti.
Denes kasno e da se sprotistavis na toa,oti na golemo se prosiri.Samo eden mal primer. Od Musricite vo pocetokot k*r'anot bil zabranet (kako sto i den denes vo Holandija im go zabranuvaat),no,posto bil Bozja objava,toa i nemoze nekoj da go spreci,lugeto go ucele i na pamet,pa koga se prosiril Islamot poveke,togas i ne vredelo da go zabranuvaat oti poveke brojni bile onie koi za nego usata ja davaat.
"Protokolite na Cionskite "mudreci""
Toa e naj poznat naslov za grupa dokumenti koi prv vo svetot gi objavil Sergej Nilos. I pokraj toa sto od samiot naslov se gleda deka se Cionski plan za vladeenje so celiot svet,evreite poreknuvaat i tvrdat deka nemaat vrska so niv.

Anglicanecot Viktor Marson e prviot koj gi prevel na Engleski Nilsonovite dokumenti (kniga) "Evrejska opasnost" no im dal naslov Protokoli na Cionskite "mudreci""
Preveduvacot tvrdi deka dokumentite se zapravo veke pripremen plan koj evrejskite avtoriteti zaedno so nivniot vodic Emshil Majer Rotcajld im gi nudat na evrejskite lihvari,zlatari i industrijalci.

Rotcajld posle toa od mal lihvar postanal vlasnik na golema menuvacnica.

Marson umrel pod nerazjasneti okolnosti posle redica zakani so smrt koi pokusale da go sprecat okolu objavuvanjeto na knigata.
Treba da se ima vo obzird deka Majer Rotcajld e "javna raka" koja se dvizi pod diktatura na "sokrienata raka" na nekoj vo senkite.
Dokaz za toa e i negovata izjava na eden sobir:

"Koga ke dojde vremeto,nasiot VODIC vladarot na svetot,vlasta javno ke ja prevzeme.Nasive race treba da otklonat se sto mu stoi na pat". (prevzedeno od knigata: "Ahdzarun ala rak'atis-satrendz",84 str.)

Evreite ostvarija se' sto od niv se bara vo protokolite.
(od knigata na nadbiskupot Dzoan koj e poznat strucnjak za masonskite dvizenja)i tie,seuste toa go realiziraat. Sega i Mesdzid Al-Aksa sakaat da ja srusat,kako bi izgradile prestol za nivniot LAZEN mesija, Dedzal (Antihrist).
Bitno e da se naglasi deka pogresno e da se optuzuva grupa cionisticki velikani za sostavuvanje na protokolite.
Tie samo go primile ucenjeto i sovetot.
Samiot LAZEN mesih Dedzal gi smislil originalnite elementi na protokolite i gi definiral nicnite celi.
Toa e taa "sokriena raka" toa e Mesih Dedzal
Toa moze da se zakluci so edinstvena forma na protokolite,od redosledot na idejata kako i od faktot deka od pocetok do kraj pisuvani se so eden stil.
Se ova pokazuva deka gi ima pisuvano edna osoba a ne grupa.
Nacinot na iznesuvanje na ovaa ideja,sluckata pa duri i upotrebata na odredeni zborovi,kako i pretpostavkata deka "protokolite" se konecna slika na prethodnite razmisluvanja.Se ova potvrduva deka gi pisuvala edna raka. (od knigata "Pazite se Mesiha Dedzala).

Цитирај
Најт и Ломас се масони - но тоа не значи дека се добри историчари. Ако сакаш да знаеш - ни еден од двајцата не е историчар! Едниот е стручњак за маркетинг(!), а другиот електро инжењер. Сите книги што ги имаат напишано се само претпоставки и ништо друго - и никој, ама баш никој не ги сфаќа сериозно, ниту во масонските кругови, ниту во научните кругови.
Но - тоа што се масони, не значи дека немаат право на свој став, свои идеи и право да објавуваат какви сакаат книги. Ако ги прочиташ нивните книги, и прочиташ нешто од например посериозни проучувачи како Макеи - ќе видиш дека се сосема спротивни како ставови. И едните и другите масони... Или со Пајк дури.

Zidarski,
rekov,site si imaat posebna uloga a vodat kon ista cel.Da go zalazat narodot i da napravat razdor. I ova isto taka go zloupotrebile od Muslimanite. Lugeto da se zanimavaat so poveke nacini no da vodat kon ista cel.Za prasanjata okolu "Vehabiite,Selefiite,Sufiite....." dadov eden primer,koj go zloupotrebile eve i nego Masonite. Ako vidis dvajca peraci na platno,ke pomislis deka tie dvajca se raspravaat. Eden go zema suvo platnoto pa go kvasi.Drugiot go zema nakvaseno pa go susi. Ako ne ja poznavas nivnata rabota,ke pomislis deka se raspravaat.Rabotaat dve sprotivni raboti,no celta mu e ista.DA GO OCISTAT PLATNOTO (ova bese primer za Muslimanite,deleni vo grupi). Masonite go zloupotrebile,celta i niv im e ista,no da go izvalkaat narodot.

Цитирај
Сам на себе си контрадикторен во погорниот пост - ако масоните се такви како што ти ги претставуваш - дали мислиш дека ќе доживееше да го прочиташ овој пост сега?! Или да пишуваш такви работи какви што пишуваш?!
Илјадници книги има за масоните објавени, каде што стои дека масоните убиваат секој кој ќе ги издаде нивните тајни, а во самите книги тврдат дека ги кажуваат најскриените масонски тајни... те молам - каков е тој апсурд?!

Pa sega vi e prekasno. Sega sekoj ve znae... Jas ne pisuvam tajno i mene me znaat mnogu mina za ova.
Ednas,kolku samo da kazam,dobiv i zakani... do duse,decurija e toa,ete nema da gi obvinam ni masonite ni nikogo,tuku naivni glupaci.
A i so toa sto sakaat da "otkrijat" nekoi tajni,sakaat samo da im ja dignat cenata i da ukazat na nivnata "sposobnost" i neznam sto. Vo zivci mi dojde filmot "Nacionalno Bogatstvo",koga na kraj vidov deka i karpite mehanicki gi napravile da se dvizat. Vo red,toa e film,no saka samo da ni dade do znaenje kolku e "nekoj" spremen.Nekoj na toa znae i da im zavidi...

Toa moze da pali kaj nekoj naiven.

Постирано од: dejanpp
Датум на внесување: 18.Август.2008 во 17:27
vaseto pravo da bide procitano vaseto mislejne imajte vo predvid deka ke se ostvari samo ako se izjasnite so nekolku recenici a ne so referati koi ne kazuvaat nisto

a eve kako se koristi religijata za da se ubiva
LICATA SE ZACLENUVAAT VO RELIGIOZNI ODREDI KADE IZUCUVAAT RELIGIJA DO OPIVAJNE PA TAKA TIA POLUPIJANI NA KRAJ DOZNAVAAT DEKA SE E LAGA I DEKA NE NIKAKOV PRESTAV DA SE IZVRSI UBISTVO PA TAKA OD DECA GOSPODOVI TIE SO POMOS NA R.ODREDI   STANUVAAM BEZMILOSNI UBIJCI
   . , .

Датум на внесување: 18.Август.2008 во 19:14
Дејан - за што се однесува ова, нејасно звучи...?

Свемирски - ако направиш малку труд и прочиташ околу Протоколите, ќе видеше дека се копирани од постари трудови на различни теми, во најголем дел и се додадени одредени елементи. Докажано е според лингвистиката дека не се пишувани од евреи (како за почеток).
Освен тоа - ќе ти ја кажам основната причина заради која не може да се автентични.
Во масонството, се до 50-тите години, документите од ритуално значење не се запишуваат, туку се пренесуваат усно и се учат на памет! И ден денес, некои јурисдикции држат на тоа правило и не ги печатат своите ритуали, туку треба на памет да се учат и така се пренесуваат од постарите кон новите членови.
Ритуалната книга е доста поголема од протоколите. Дали мислиш дека би запишал некој ваква контрадикторна информација, наместо да ја пренесува усно?! Во крајна сметка - погледни ја самата содржина - што од тоа има потреба да се запише за да се пренесе во оригинален текст до некого?!
Освен тоа - она што е пишувано во масонските кругови се до 50-тите (значи - не ритуална работа, туку меѓусебна комуникација), се прави исклучиво и строго само со таканаречениот Код. Има посебен начин на шифрирање на буквите и се, ама буквално се, се запишувало на тој начин. Еве ти и линк кон системот за http://scard.buffnet.net/cipher/pigpencipher.html - шифрирање . Исфрлен е од употреба по војната, затоа што бил непотребен веќе.
Но - во периодот на пишување на протоколите - овој код бил единствен начин на запишување. Зошто не е употребен тој код, а е пишуван директен текст, и е оставено да се печати?!
Освен тоа - логиката која ја имаш е типична логика на оние кои веруваат во теорија на конспирација - ако е нешто за, тогаш е масонско, ако е против, тогаш пак е масонско, ама намерно е затскриено...
Проблемот е што какви и аргументи да поставиш во таква дискусија - нема да е корисно, затоа што едниот од учесниците верува дека се што е кажано е лага...

-------------

Постирано од: Majkl
Датум на внесување: 19.Август.2008 во 00:21
Во една книга на тема Православие и сектите прочитав дека масоните не можат да бидат примени во вселенската православна црква.

Не погледнав низ форумов, а може ли масон да биде член на Исламска верска заедница?

Датум на внесување: 19.Август.2008 во 00:26
Originally posted by Majkl Majkl напиша:

Во една книга на тема Православие и сектите прочитав дека масоните не можат да бидат примени во вселенската православна црква.

Pa neli masonskoto drushtvo ne e religiozna formacija? Kako togash bi bilo primeno vo bilo kakov religiozen sojuz na crkvi?

Kako sto objasni zidarski, obratnoto vazhi: chlen na masonsko drushtvo mozhe da bide bilo koj chovek od bilo koja religija. Ne se raboti za toa dali mozhe masonska lozha da vleze vo bilo kakov sobor so crkvi...

-------------

Постирано од: Majkl
Датум на внесување: 19.Август.2008 во 00:40
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Originally posted by Majkl Majkl напиша:

Pa neli masonskoto drushtvo ne e religiozna formacija? Kako togash bi bilo primeno vo bilo kakov religiozen sojuz na crkvi?

Kako sto objasni zidarski, obratnoto vazhi: chlen na masonsko drushtvo mozhe da bide bilo koj chovek od bilo koja religija. Ne se raboti za toa dali mozhe masonska lozha da vleze vo bilo kakov sobor so crkvi...

Напротив, токму за тоа се работи Messanger - може ли христијанин да се зачлени во масонска ложа? - тоа е темата.

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk