Прашања за однесувањето на свештенството
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: АРХИВА
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: право на избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=14554
Датум на принтање: 22.Мај.2025 во 06:35 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Прашања за однесувањето на свештенството
Постирано од: AlDra
Наслов: Прашања за однесувањето на свештенството
Датум на внесување: 15.Јули.2008 во 07:43
Најпрвин да истакнам дека не сакам ова да биде уште една зајадлива тема која ќе придонесе до тоа да се развие една жестока дебата меѓу едниот и другиот табор. Штом јас ја отварам темава значи дека имам и право да одлучам за тоа во која насока ќе се одвива дискусијава. Искрен сум кога велам дека барам искрени одговори за темите кои мене ме збунуваат.
Се надевам дека нема да дозволиме да преовлада страста да се навредуваме едни со други. Ние треба да бидеме раководени од Бога и љубезно да се однесуваме еден кон друг... така ќе покажеме дека сме Негови чеда.
И ајде доста е од дипломатскиов вовед, да преминам на темава:
1. Свештеникот за да стане тоа, покрај образованието кое треба да го има, треба и да се ожени па да биде ракополаган на тоа место. Но што ќе се случи доколку неговата функција порасне и тој стане, еве да речеме- владика. Како што јас знам тој треба да се откаже од сопствената жена и од сопствените деца. Така имам слушнато дека г-дин г-дин Гаврил се откажал од неговите најблиски за да може да стапи на функцијата. Дали е тоа Христијански? Зар не е тоа грешно? Доколку човек навистина не чувствува потреба од жена тогаш нека не се оженува. Но доколку има потреба (во што нема ништо грешно) зошто да се откаже кога подоцна со него може да завладеат страстите и да блудствува? Не сакам да навлегувам во рекла-казала за некојси владика кој си ја носел жената во канцеларија и слични приказни на овие туку само сакам да добијам објаснување на ова. Па и самиот апостол Павле вели:,,Прво: Да, добро е човек да не се жени. Но, поради опасност од блудства, секој маж треба да има своја жена и секоја жена свој маж. Мажот нека ги исполнува брачните должности спрема својата сопруга, а исто така и жената спрема својот сопруг. Телото на жената не е само нејзино, туку му припаѓа и на нејзиниот сопруг. Исто така и телото на мажот не е само негово, туку и на неговата сопруга.Затоа, не лишувајте се еден од друг, освен, по исклучок, ако така заедно се договорите, и тоа нека биде само за извесно време и со цел да се посветите на молитва. Потоа вратете се на нормалниот интимен живот, за да не ве наведе на искушение Сатаната, користејќи ја вашата невоздржливост. (1. Кор 7:1-5).
Понатаму во истото послание, истата глава се вели:,,Но, ако не можат да издржат, нека стапат во брак, зашто подобро е да се во брак, отколку страста постојано да гори во нив. На оние што се во брак им заповедам да не се разведуваат. Тоа не е заповед од мене, туку од Господ. Жената нека не се разведува од својот сопруг.’’(1 Кор. 7:9,10)
2. Зошто високите по ранг свештеници (и не само тие туку и некои од пониските) носат долга коса? Зар Апостол Павле не вели:,,Секој маж што се моли или пророкува со покривало на главата го срамоти својот поглавар, односно Христос...Мажот не треба да носи покривало на главата бидејќи тој ја одразува Божјата слава и беше создаден според Божјиот лик. Жената пак, ја одразува славата на мажот...Зар самата природа не ве учи дека на мажот не му прилега да носи долга коса? Од друга страна, за жената долгата коса е украс. Таа и е дадена како еден вид покривало на главата.’’(1. Кор 3-15). Од овие стихови произлегува дека долгата коса е еден вид покривало за главата на жената, но не и за мажот. Тогаш зошто тие луѓе одат контра на Библијата?
3. Зошто Православната црква почитува т.н. свети отци? Зар не вели Исус:,,И на никого на Земјава не обрнувајте му се со „Оче“, зашто имате само еден Отец, а тоа е Бог на небото.’’(Мт 23:9)
4. Зошто единствено толкувањето на Библијата направено од Православната црква признаено а се друго негирате?
5. Зошто меѓу Православните цркви кои опстојуваат во повеќе земји, постојат перманентни судири кои се честопати иницирани од политички причини? Дури сведоци сме и на несогласувања во самиот Синод. И не само несогласувања и судири туку и жестоки расправии и непризнавања на некоја црква (така мислам дека сеуште МПЦ не е признаена). Исус вели:,,Нова заповед ви давам: „Сакајте се еден со друг! Како што Јас ве засакав, така и вие да се сакате еден со друг. Ако се сакате еден со друг, луѓето ќе знаат дека сте Мои ученици.’’(Јвн 13:34,35). Значи, оние кои се расправаат (не за теолошки како ние овде на форумов, туку за световни работи) не се Христови ученици. Така барем вели Тој.
6. Со еден студент по теологија еднаш имав жестока дебата. Тој постојано го бранеше Александар Македонски и повикуваше на национализам, притоа се разбира навредувајќи ги Грците. Она што овде мене ми е нелогично е следново: Зар Александар не бил паган? Зар не се прогласил за бог во Египет? Зар омразата кон некој народ е во склад со Христовото учење? Зошто тогаш МПЦ го велича и се повикува на него? Зошто МПЦ подбуцнува на национализам?
Свесен сум дека во оваа тема опфатив еден широк спектар на прашања. Но стрплив сум и ќе чекам на одговори кои се надевам дека ги има, дека се поткрепени и дека ќе бидете доволно љубезни да ми одговорите.
|
Коментари:
Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 15.Јули.2008 во 07:52
Дури и по мое време е доцна веќе... ама на кратко - не сум сигурен околу информацијата дека свештеникот треба да се жени пред да стане свештеник. Познавам свештеници кои не се женети.
Владиците се монаси. Така што - не се откажуваат од жените за да станат владици, а за да се замонашат (што според мене не треба да се дозволува!).
Инаку - искрено - тоа е случај од минатото, новите владици, сите доаѓаат директно од монашките ордени и соодветно немаат семејства... Утре за останатите работи...
------------- Do what is right, come what may...
|
Постирано од: чаир
Датум на внесување: 15.Јули.2008 во 11:22
Не се сразбира дека тоа не е грешно сто јас ке се откажам од моето семејство за да се замонашам засто и самиот Бог вели кој ги љуби мајка си и таткаси повеке одмене не е достоен за мене но има и правила поради кои мозе и кога може да го напушти семејството ако има малолетни деца неможе да замине во манастир се додека не станат полнолетни или додека кумот не ја преземе обрвската да ги гледа како свои деца и да добие согласност од женаси за тоа па и таа да замине во манастир
секоја православна помесна црква ина право на смостојно автокефално раководење секој има право да го прима словото на неговиот мајчин јазик а она за александар македонски објасни за што црквата говелича а да гио мразиме грците не не ги мразиме само им даваме сразмерна љубов колку тие нас колку они нас не сакаат толку ние нив јасно ко бел ден христос е љубов тој е совршен ние несме па нема да ги сакам грците
------------- Нова заповед ви давам да се љубите еден со друг како што Јас ве возљубив така и вие да се љубите еден со друг.По тоа ке ве познаат сите дека сте мои ученици, ако имате љубов меѓу себе (Јов. 13-34,35)
|
Датум на внесување: 15.Јули.2008 во 17:10
Пак да се вратам на првата точка.
Тоа што го реков дека сум против владиците да се откажуваат од семејството за да дојдат на таа позиција. Стојам зад тоа.
Ако некој се откаже од семејството за да се замонаши, го разбирам и до некаде оправдувам (затоа што љубовта кон Бога е секогаш поголема од љубовта кон човекот). Не оправдувам кога некој ќе го направи тоа само за да биде на функција. Но, како што реков, во последно време, се елиминира овој проблем, затоа што сите нови владици се од монашкиот ред.
Дали е оправдано тоа да немаат жени...? Самиот Павле вели - дека е добро човек да не се жени. Како единствена причина против тоа наведува опасноста од блудства! Ако некој е способен да се спротивстави на искушенијата и на блудот, тогаш е способен да биде монах и соодветно, не го нарушува Павловото Послание, а напротив, го исполнува.
|
Датум на внесување: 15.Јули.2008 во 17:25
За 2 и 3, ќе проверам малку повеќе, па ќе ти дадам одговор.
За 4 - зарем не е тоа случај со сите останати цркви? Секоја црква смета дека само нејзиното толкување е исправно. Баптистите не го прифаќаат толкувањето од Православните на пример... сигурно имаат причини за тоа, и не навлегувам во тоа - но истото е и од другата страна.
5 - пак ќе речам - зарем не е тоа случај со сите останати цркви? Тоа е феномен кој го има насекаде. Во една таква дебата или кавга, секој си отстојува на тоа што мисли дека е праведно. Ако отстапи без да е убеден во спротивното, тоа ќе значи дека отстапил на нешто што е погрешно, а со самото тоа на гревот, само затоа што немал доволно истрајност, сила и верба да оди до крај. Оној кој верува во својата праведност, не треба никогаш да отстапи од неа.
Да, има и многу дискусии и полемики кои воопшто не треба да се случуваат во црковните средини... но - зарем не е тоа случај со сите цркви? Ако ти во твојата конкретна црква немаш такви проблеми и не си наишол на такви ситуации, не значи дека во целата деноминација на која припаѓаш е така. Погледни само што се случуваше со Јужните Баптисти сега за време на изборите за претседателски кандидат во САД.
(Проштевај што давам такви примери - не е за да навредам или да ја префрлам топката. Секогаш сметам дека е подобро да се дадат примери кои се познати на оној кој прашува, затоа што така може полесно да ги разбере и да направи потребна аналогија!)
6. Повикувањето на национализам е погрешно. Повикувањето на заштита на националните вредности не е. Ако влезеш во една битка, во една дебата со верба во тоа кое што го застапуваш, отстапувањето од тоа би било погрешно. Особено во конкретниот случај, затоа што познавајќи ги работите со Грција и особено прашањето на бегалците, без многу размисла можеме да кажеме дека во таа битка се бориме на страната на доброто .
Но, сериозно ако зборуваме за овој проблем. МПЦ не повикала никогаш на омраза кон Грците. Ако некој студент или некој свештеник тоа го направил, тогаш тој нека се замисли за гревот кој го сторил. Од друга страна, јас неколку пати сум го слушнал самиот Владика како порачува да се помолиме за нивните души (на грците), да побараме од Бога да ги дари со разум и да им ги прости гревовите кои ги сториле кон македонскиот народ... Тоа е она што еден Христијанин може и треба да направи, зарем не?
|
Постирано од: Al_Masih_Qam
Датум на внесување: 15.Јули.2008 во 22:19
AlDra напиша:
2. Зошто високите по ранг свештеници (и не само тие туку и некои од пониските) носат долга коса? ... |
Некои носат некои не носат. Прашањето за носењето долги коси кај мажите е од чисто формална природа. Мислам дека можеш слободно да поразговараш за ова и со твојот пастор, сигурно нема да ти одговори ништо различно од она што и јас би ти го кажал. Тој дел од „1. Коринтјаните“ пред се упатува дека надворешниот изгледа на христијаните треба да биде пристоен, несоблазнителен, непровокативен, што би се рекло „прибран“. Е баш во тоа бреме во Коринт ич не било „прибрано“ мажите да носат долги коси, ниту жените да не носат шамија...
AlDra напиша:
3. Зошто Православната црква почитува т.н. свети отци? Зар не вели Исус:,,И на никого на Земјава не обрнувајте му се со „Оче“, зашто имате само еден Отец, а тоа е Бог на небото.’’(Мт 23:9)
|
И ова и пак „завртено“ прашање - тогаш ни татко ми ќе треба да не го ословувам со „татко“. Тука се мисли пред се дека изворот на секое здраво татковство е во Бога - оној кој бара да биде ословуван со „татко“, а истовремено за таквата служба не го има Бога-Таткото за архетип (урнек, пример) - ја промашил работата (исто на крајот на краиштата важи и за телесното татковство).
------------- AL MASIH QAM! HAQQAN QAM!
ВОИСТИНУ ВОСКРЕСЕ ХРИСТОС БОГ!
|
Датум на внесување: 15.Јули.2008 во 22:26
Не, Исус е многу јасен. Тој не вели:,,Никого на Земјава не нарекувајте ,Оче’ ’’. Овде е наведено со голема буква што значи дека во самото ословување има голема почит- која ја заслужува единствено Оној Кому Му припаѓа славата во вечни векови. Истата забелешка би им ја упатил на католиците заради нивниот Папа.
|
Датум на внесување: 15.Јули.2008 во 22:44
Е штом ти е јасен, што прашуваш воопшто? Православните се забегани топтан со римокатолиците и пола од протестантите, а вие сте новиот Израел и единстввените преживеани библиски христијани...
|
Постирано од: EvAngelos
Датум на внесување: 15.Јули.2008 во 23:22
AlDra напиша:
Но што ќе се случи доколку неговата функција порасне и тој стане, еве да речеме- владика. Како што јас знам тој треба да се откаже од сопствената жена и од сопствените деца. Така имам слушнато дека г-дин г-дин Гаврил се откажал од неговите најблиски за да може да стапи на функцијата. Дали е тоа Христијански? Зар не е тоа грешно? |
Според православието тоа не е грешно, туку напротив, доблесно.
Според Христос тоа е ГРЕВ (прељуба).
"Зашто Јас го мразам напуштањето на жената - зборува Господ, Израелевиот Бог" (Малахија 2:16)
"Така што не се веќе двајца, туку едно тело. И така што Бог соединил, човекот да не разделува" (Исус Христос во Матеј 19:6)
"А Јас ви велам дека секој, кој ја остава својата жена, освен за прељуба, ја прави да врши прељуба" (Исус Христос во Матеј 5:32)
"Туку ви велам: „Кој ќе ја остави својата жена - освен за прељубодејство - и се ожени за друга, прави прељуба" (Исус Христос во Матеј 19:9)
"Сврзан ли си со жена? Не барај развод!"
(1 Коринтјани 7:27)
Верувам дека ќе се согласите дека Бог јасно и на повеќе места го забранува напуштањето на жената, но до вас останува да изверете на кого ќе му бидете послушни, на некој православен г-дин. г-дин. авторитет или пак на Господ.
------------- Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
Датум на внесување: 15.Јули.2008 во 23:42
AlDra & EvAngelos напиша:
Така имам слушнато дека г-дин г-дин Гаврил се откажал од неговите најблиски за да може да стапи на функцијата...
...Според православието тоа не е грешно, туку напротив, доблесно... |
И сега моде, молим те збори ми пак за нивото на форумот... ...
|
Постирано од: Majkl
Датум на внесување: 15.Јули.2008 во 23:53
За жал во сите религии од кога постојат свештениците, повеќето од нив имаат дискутабилно однесување - едноставно затоа што свештеничката каста секогаш тендира да се постави себеси над Бога и над верниците.
Но ако некој, на пр. свештеник се вози во лимузина тоа според мене не значи дека тој веднаш е среброљубец. Зависи за што ја користи таа кола и на чија сметка ја вози и одржува.
|
Постирано од: Templarius
Датум на внесување: 16.Јули.2008 во 01:04
Prvo ne bidete licemeri nego napisheto za koe svestenstvo se odnesuva temava ocigledno e deka aludirate na pravoslavnoto i katolickoto svestenstvo.
No ajde odgvorite mi vaka....
Pravoslavnata i Katolickata crkva opstojuva so vekovi niz nejzinite crkvi pominale milioni svestenici normalno e da ima i losi medju niv toa e tolku prirodno na tolku vekovi tolkav broj na ludje normalno e deka ce ima i losi popovi - kako i da e,no sepak osptojuva ...
E sega vie sto ste od drugite crkvi sakate da napravite neokja slika koja na vas nekoj vi ja vrezal vo red no prvin odgvorite mi na ovie prasanja...
Kolku e stra vasata religija ili crkva ili zdruzenie kako sakate narecete go???
Ima li voopsot svestenici kolku godini se svestenici ili koja generacija na svestenici????
Ako gi imate koj vi garantira na vas deka se odnesuvaat kako sto treba a potoa kazete mi na mene koj ne sum od vasata crkva kako jas da znam deka se odnesuvaat pravilno ???
Ce ve molam ako imate doblest odgvorete mi na ovie ednostavni prasanja....
Blagodaram
------------- Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 16.Јули.2008 во 07:33
EvAngelos - знаеш дека имам доста висок праг на толеранција кон стари членови... ама овој пат имаш опомена! Такво генерализирање е навреда за оние кои се чувствуваат православни! Не очекував од тебе таква груба навреда...
Имаше јасно објаснување во врска со напуштањето на семејството - кога се прави и под кои услови се прави. Факт - има свештеници кои ги имаат нарушено тие правила и постапиле погрешно! Дали се тие свештеници можеме да ги земеме како репер за православните христијани? Се разбира дека не - исто како и кај сите останати деноминации кај што има грешни свештеници и погрешни постапки.
Внимателно со такви генерализирања, затоа што отвараат пандорина кутија... а после таа тешко се затвора.
|
Постирано од: Nikki
Датум на внесување: 16.Јули.2008 во 08:09
Вистина ви велам дека нема ни еден што оставил куќа или родители или браќа или сестри или жена или деца заради Царството Божјо а да не добил многу повеќе од тоа уште сега во ова време, а во идниот век и живот вечен
Кој милува татко или мајка повеќе од мене не е достоен за мене и кој милува син или ќерка повеќе од мене не е достоен за мене, и кој не го земе крстот свој и не оди по мене не е достоен за мене. Кој ќе ја запази душата своја ќе ја загуби а кој ќе ја загуби душата своја заради мене ќе ја зачува.
Ако некој сака да врви по мене нека го земе крстот свој и нека оди по мене, оти кој сака да ја спаси душата своја ќе ја загуби, а кој ја загуби душата своја заради мене тој ќе ја спаси зашто каква му е ползата на човекот ако го придобие целиот свет а самиот се погуби или си направи зло
Овие редови Прав. Црква ги толкува како откажување од се што те спречува постојано да се посветиш на Богослужбата
|
Датум на внесување: 16.Јули.2008 во 08:43
Ники - сепак, вториот пост нема потреба да стои во оваа тема... Ти благодарам за цитатите!
|
Датум на внесување: 16.Јули.2008 во 08:54
Незнам дали има Пребарувње на форумот, за да не се отвораат премногу теми
Толкувањето за косата е дека Маж не смее да носи долга коса до половина, како што често носеле жените во она време
Па да си ја плете, и со тоа да заличи на жена
Според Стариот Завет, свештениците требале да носат умерено долга коса
Некои православни монаси и презвитери носат умрено долга коса, обавезно фатена во реп
Се верува дека тоа е наследено од Еврејската Традиција до Исус
Исто и за женење наследена е еврејската свештеничка пракса
За да бидеш Презвитер треба да имаш 30 години и да бидеш женет, или пак Монах
Со цел да бидеш поискусен смирен, одлучен, со смирен ум, и целосно посветен
Затоа Исус почнал да проповеда на 30 години
Иако во пракса често се нарушуваат правилата поради човечка слабост
Затоа треба да збориме како треба да биде, а не како е, кога збориме за некоја црква
|
Датум на внесување: 16.Јули.2008 во 09:35
Христос вели: Мат 23 ** Никого на земјата не го нарекувајте свој Отец ... а вие сте сите браќа
Црквата Презвитерите и Епископите ги нарекува ** ОЧЕ, Отци
Праксата на презвитерите да им се обраќаме со Оче, Отец .. потекнува уште од првите векови
Оваа Христова заповед е запишана единствено во евангелие по Матеј
Некои богослови мислат дека ова Евангелие, бидејќи на еврејски изворно било запишано
Во првите години не било присутно во црквите, кои со голема брзина растеле во Рим и Мала Азија
А покасно кога ова евангелие е преведено на грчки, праксата веќе зафатила длабоки корени
А во Византија кога славата на црквата порасна во огромни размери
Епископите со време добиа уште повозвишени титули, како на пример Владика
** Вашата Пресветост, Владико Свети
Дали овие титули му припаѓаат само на Господ, а ние сите сме браќа и сестри ?
Или постои голема тајна во овие мистични титули, за која треба повеќе да се пишува ?
Според предавањата на некои Отци, најправилно е да се обраќаме на презвитерите вака:
Брате Презвитере, Брате Епископе, Брате Ѓаконе
Според искуството на Црквата, овие титули будат стравопочит во срцето на народот
Презвитерите и Епископите се носители на страшни тајни, и со нив мораме да бидеме крајно сериозни
Секоја несериозност може да го навлече Божјиот гнев на нас
Затоа кога се обраќаме на ближните свештеници, најдобро е да ги почитуваме преданијата за Титулите
Сличен е одговорот и за бакнување раце на презвитерите и епископите
Некои монаси не дозволуваат да им ги бацуваш рацете, но тоа е израз на нивното крајно смирение
Кога би ја сватиле буквално заповедта за Отец, не би требало и својот роден татко да го нарекуваме Татко
Ап Павле Авраам го нарекува Татко, и себе си се нарекува Татко, што кажува дека заповедта на Исус не е буквална
Римјаните 4 ** За сите потомци авраамови кој ни е Татко на сите нам, според напишаното
** Те поставив татко на многу народи
1 Коринтјани ** Зашто, ако имавте и десет илјади воспитувачи во Христа;
Сепак немате многу татковци, зашто јас ве родив во Христа Исуса преку Евангелието.
Тогаш зошто Господ Исус ги предупредува апостолите, презвитерите и епископите ?
Оаа заповед се однесува на свештенството во црквата
Господ знаел дека народот од ставопочит, ќе почне да се обраќа на старешините во црквата со посебни титули
Господ го предупредува целото свештенство да не се возгордее поради големата слава
Учењето кое тие го пренесуваат на народот во светот е страшно и славно
Некои од учителите во црквата би можеле да си помислат колку се мудри, надарени, интелегентни
Тоа се случувало низ историјата, поради големата слава на евангелието некои да дојдат до големи пари, слава и моќ
Сепак, мора да си помислат дека тоа учење и тие дарови се од Царството Небесно, а не од човек
Значи: кога некој ќе им се обрати на православните презвитери со високите титули, да не се возгордеат
А кога некој ќе им се обрати со Брате Презвитере, Брате Епископе, да не бараат повеќе бидеќи сите сме исти
|
Датум на внесување: 16.Јули.2008 во 12:21
Nikki напиша:
...Црквата Презвитерите и Епископите ги нарекува ** ОЧЕ, Отци.
Праксата на презвитерите да им се обраќаме со Оче, Отец...
|
Точно така, само се пишува со мала буква. На тој начин во еден текст лесно ќе препознаеш кога се зборува за Бога, а кога за некој духовник.
|
Постирано од: 16.9
Датум на внесување: 16.Јули.2008 во 12:54
Nikki напиша:
Некои од учителите во црквата би можеле да си помислат колку се мудри, надарени, интелегентни
Тоа се случувало низ историјата, поради големата слава на евангелието некои да дојдат до големи пари, слава и моќ
Сепак, мора да си помислат дека тоа учење и тие дарови се од Царството Небесно, а не од човек
Значи: кога некој ќе им се обрати на православните презвитери со високите титули, да не се возгордеат
А кога некој ќе им се обрати со Брате Презвитере, Брате Епископе, да не бараат повеќе бидеќи сите сме исти
|
Ники, Господ да те благослови, ми спаси 20 мин пишување, а секако и немаше вака точно и со цитати да го напишам моето мислење.
АМИН ! ! !
|
Датум на внесување: 16.Јули.2008 во 14:18
Мене и нешто друго ми е нелогично. Во молитвата која ни ја дава Исус, ни вели да се обраќаме на Бог со ,,Абба’’ што во превод би значело: Оче, Татко па дури и Татенце. А кон високите свештеници треба да се обраќаме со господин господин. Па зар не сме сите луѓе исти? Бог има право да бара да му се обраќаме со секакви титули но не и луѓето. Но и покрај Неговото право да бара од нас секакви ословувања Тој ни вели:,,Викајте ме само Татко’’ а луѓето-еднакви на нас бараат титули. Исус вели: ,,Најголемиот меѓу вас нека ви биде слуга’’(Мт 23:11) како и:,,Кога Јас, вашиот Господ и Учител, ви ги измив стапалата, тогаш и вие треба да си ги миете стапалата еден на друг. Јас ви дадов пример за да постапувате и вие како што Јас постапив со вас.’’(Јвн. 13:14,15)
|
Датум на внесување: 16.Јули.2008 во 15:09
Прашај го твојот пастор како му се обраќаат студентите од ПМФ... Сигурно не со „Ване“. Си постојат титули и Христос не ги укинува - но го укинува лицемерието, кое за жал ти на големо го презентираш на темава. Поздр.
|
Датум на внесување: 16.Јули.2008 во 15:22
Не знам за кое лицемерие зборуваш? Зар лицемерно е да поставуваш легитимни прашања кои имаат поткрепа?
Инаку на мојот пастор му се обраќам на име. Никогаш не ми кажал дека тоа му пречи. Сите му се обраќаат така. А како му се обраќаат судентите на професорот- тоа е нормална работа. А оној за кој ти мислиш дека е пастор (професорот) веќе не е.
|
Датум на внесување: 16.Јули.2008 во 16:47
Има едно големо недоразбирање во целата ситуација, кое за жал пред се постои во православните средини и недоволно е објаснето...
Титулите како "Господин Господин" и слични на неа, не се во контекст во кој во световниот, современ јазик се користи зборот Господин. Додека во современиот јазик овој збор се користи како титула при обраќање кон лице од машки пол и тоа обично се користи како форма на обраќање кон некој кој е материјално над нас, црковната варијанта значи сосема друго, а имено (најблиску што би можело преведено) - Богу Предан или "Човек на Бога"... (не е најточно објаснувањето, ако ми текне поблизок термин на македонски, ќе го пишам).
Причината е тоа што во Православието веруваме во одредени Таинства и реално погледнато се смета дека религијата од тој аспект е доста езотеричка.
Не правете грешка - тоа не е световна титула, не е материјална титула и пред се, не е повод за земна слава и возгордување.
|
Датум на внесување: 16.Јули.2008 во 20:49
zidarski напиша:
Причината е тоа што во Православието веруваме во одредени Таинства и реално погледнато се смета дека религијата од тој аспект е доста езотеричка. |
Изини, ама го одлепи малце... Реално погледнато, светите таинства во православието немаат никаква врска со езотеријата. Учеството во таинствата означува реално учество на верникот во делата на Христовото спасително дело. Немаш тука некакви мистични состојби, припаѓања и сл. (секако има луѓе кои имаат и таков опит, но тоа во никој случај не е норма).
Инаку, господин е превод на грчкото „кириос“, кое потекнува уште од пред христијанството. Во грчкиот (како ни во англискиот, хрватскиот и др. јазици) не постои разликата „Господ - господин“, туку се користи едно и единствено зборче: кириос, лорд, господин (разликата е во големите и малите букви). Значи, она „господин-господин“ не доаѓа од „господ“, па демек човеков е од Господа, туку сепак е форма на почесно именување (како и терминот „владика“ на пример). Целава работа не ми стои дека има некоја посебна сакраментална (светоаинска) позадина.
Целиот проблем тука е во тоа што со онаа заповед која ја коментираме (само Бога да го нарекуваме Отец) воопшто не се укинува титулирањето и почесното именување! И за тоа пишував погоре...
|
Датум на внесување: 16.Јули.2008 во 20:53
zidarski напиша:
...и пред се, не е повод за земна слава и возгордување. |
Е така... Секое првенство (титуларно, административно, почесно...) во Црквата подразбира пред се првенство во служењето. Оној кој се нарекува најголем треба најмногу да им служи на останатите. Во служењето е големината и од служењето произлегува почеста. Оној кој обратно ќе ја сфати работата - е тој ја прекршува заповедта за која збориме.
|
Датум на внесување: 16.Јули.2008 во 20:53
Езотерично - значи - знаење во кое се посветуваш преку посебен за целта чин (во случајов - крштевањето). Во тој контекст го употребувам, а не во контекст на мистично, припаѓање или нешто слично...
|
Датум на внесување: 17.Јули.2008 во 02:39
Епископите и Презвитерите се Божји Пратеинци (Ангели)
Тие никогаш не побарале такво нешто, ние да им се обраќаме со викоки титули
Но народот од огромна и неискажлива радост, им се обраќа со највисоки титули
Ние живееме во време кога насекаде околу нас има Цркви Библии Молитви
Последица на ова време е крајно непочитување, и нечуствување на огромната милост Божја
Во ова време некој да ти подари Библија, ти ќе му кажеш фала
Но во она време, кога Библијата била повредна од Животот
Некој да ти подари дел од Божјото Слово
Најмалку што ќе направиш за тој човек е да го целиваш
Да му се поклониш, многу да се радуваш
И да му ги дадеш сите највисоки титули
Постари луѓе кога ќе им ја донесат пензијата, нели му се радуваат на поштарот, нели го даруваат со разни нешта
Колку повеќе тие што ја знаат силата на Верата им се радуваат на Епископите, кои се назначени од Бога да го кршат Лебот и Виното
Да го служат на Телото и Крвта на Господ Исус Христос
Духот на Православната Црква е Дух на Крајно Смирение и Понизност
Секој за себе си мисли дека е најгрешен, како што советува Апостол Павле
Тоа е најдобриот Лек против најстрашното искушение, ГОРДОСТА
Според преданието на православната Црква, не само што им се поклонуваме на Презвитерите и Епископите
Но и секој на секого треба да му се поклонува, со крајно смирение
Бидејќи само така нашето срце ќе го научиме дека ние сме ништо, а Господ е се
Ние сме темнина, Господ е Светлина
Да не си помисли некој дека е нешто подобар или повреден од својот брат
А најлесно таквите помисли доаѓаат кога ќе видиме Епископ или Презвитер на Црквата
Бидејќи овие луѓе се постојано изложени на погледи на јавноста
Постојано ги оговараат, постојано ги испитуваат
И секако ние грешните, не знаме какви искушенија имаат Овие Божји Англи (Ангел значи Пратеник)
Ете, ние стоиме пред голема опасност да се возгордееме и да ја изгубиме Божјата Слава
Зарем не беше исцелен секој што ќе се допреше до крајот од облеката на ИСУС
Истиот Господ Исус Христос, ни се дава преку рацете на Презвитерите и Епископите, редовно на секоја Литургија
Славата во рацете на Епископите не е Човечка Слава, тоа е Божја Слава
Ние кога ги почитуваме Епископите, кога им даваме Титули
Ние се поклонуваме на Божјата Милост, и неискажлива Слава
Бидејќи Отецот го испрати Синот, и секој што го почитува Синот го почитува и Отецот
А Синот ги испрати Апостолите, Презвитерите и Епископите
Секој што ги почитува овие старешини, го почитува и Синот и Отецот
Како што се моли исус ИСУС:
Освети ги со својата вистина. Твоето слово е вистина. Како ти мене што ме прати во светот и јас ги пратив во светот. И за нив јас се посветувам така и тие да бидат осветени преку вистината. Но не се молам само за нив туку и за оние што по нивните зборови ќе поверуваат во мене, за да бидат сите едно како што си ти Татко во мене и јас во тебе. Па така и тие да бидат во нас едно и да поверува светот дека Ти си ме пратил. И славата што си ми ја дал, ним им ја дадов за да бидат едно како што сме ние. Јас сум во нив и тие се во мене, за да бидат во се едно и да узнае светот дека ти си ме пратил и нив си ги возљубил како мене што ме возљуби. Татко сакам и оние што си ми ги дал да бидат со мене каде што сум јас за да ја гледаат мојата слава што си ми ја дал оти ме возљуби уште пред да се создаде светот. Татко праведен, светот не те позна, јас те познав, и овие познаа дека ти си ме пратил и им го објавив името твое и ќе го известувам и љубовта со која ме возљуби ти, да биде во нив и јас во нив
|
Постирано од: Pentakostalec
Датум на внесување: 17.Јули.2008 во 02:50
Nikki coek mi se svigjas kako pisuas hh
osobeno ova Христос вели: Мат 23 ** Никого на земјата не го нарекувајте свој Отец ... а вие сте сите браќа
Црквата Презвитерите и Епископите ги нарекува ** ОЧЕ, Отци
мн јако БОГ д ТЕ БЛАГОСЛОВИ те сака пентакосталец како и сите останат
|
Датум на внесување: 17.Јули.2008 во 02:57
Пентакосталец - ако сакаш, среди си ги малку постовите, премногу се хаотични и неразбирливи...
|
Постирано од: Pentakostalec
Датум на внесување: 17.Јули.2008 во 03:01
Samo ti ne me razbiras izglea:D:D
|
Датум на внесување: 17.Јули.2008 во 03:12
Погледни си го претходниот пост само... нема потреба да допринесуваме кон дополнително уништување на јазикот и граматиката...
|
Постирано од: maria_magdalena
Датум на внесување: 17.Јули.2008 во 16:57
.
------------- МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
Датум на внесување: 17.Јули.2008 во 17:42
maria_magdalena напиша:
...како би високопочитуваното свештенство дрпнало од купчето донации за “црква“?... |
Колку е испитана и точна информацијава? Ако не е - подобро е да не ја пишуваш... Знаеш, звучи како „поповите крадат од народот за да возат Ауди А8“ или „оџата пере пари и препродава оружје“...
И дај манете го тоа болдот, замара...
|
Датум на внесување: 17.Јули.2008 во 17:46
.
|
Датум на внесување: 17.Јули.2008 во 17:49
maria_magdalena напиша:
Па каков пентакосталец си ти ако не ти е позната
случкава? Се разбира дека е испитана и веродостојна. Да не сакаш да ти
ги кажам и имињата на одговорните? Мало морген... Следиш ли ти вести,
збиднувања од црковниот живот?
И кој си пак ти да ми сугерираш како да пишувам? Ако знаеш да одговориш
на прашањето-одговори, а ако мојот болд те замара-скокај ги постовите.
|
Маре... ај една кофа вода на глава, па врати се пред монитор... Ја пентакосталец, ц-ц-ц-ц-ц... Ш’о ти е плавуша!
|
Датум на внесување: 17.Јули.2008 во 17:53
Полека сите!
|
Датум на внесување: 17.Јули.2008 во 17:59
.
|
Постирано од: fiks
Датум на внесување: 17.Јули.2008 во 18:03
toa vtoroto marija ke da e....
------------- Само шлаг пена ќе бидеме. Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена, само шлаг пена ќе бидеме и можеби неколку жолти ракии.
|
Датум на внесување: 17.Јули.2008 во 18:06
Од која црква се свештениците...?
|
Датум на внесување: 17.Јули.2008 во 18:09
Ќе да беа еванџелисти...
|
Датум на внесување: 17.Јули.2008 во 18:12
.
|
Датум на внесување: 17.Јули.2008 во 18:12
fiks напиша:
toa vtoroto marija ke da e.... |
Не верувам некако... Нешто се интензивираа последниов период приведувања и осудувања на законопрекршители во МК. Може и да го изедат стапот.
|
Датум на внесување: 17.Јули.2008 во 18:19
.
|
Датум на внесување: 17.Јули.2008 во 18:24
Тоа што повеќе би ме интересирало во случајов е како нивната црква реагира по повод настаните...? Државата реагира според законските регулативи и ако не ги почитува, тоа е проблем на државата, не на самите свештеници... Но... како реагира нивната црковна заедница во врска со тоа...?
Во масонската ложа на пример - доколку некој изврши било каква кривична дејност, веднаш е исфрлен од ложата. Додека трае судскиот процес, неговото членство е ставено во мирување и се препорачува да не одржуваат контакти со соодветниот член, за да не се пречи на било кој начин на истрагата и да не се помага нарушителот на било кој начин. Доколку судот утврди вина - веднаш се исфрла и екскомуницира.
|
Датум на внесување: 17.Јули.2008 во 18:31
.
|
Датум на внесување: 17.Јули.2008 во 18:32
Се надевам дека имало молитва и за загинатите работници истотака...
|
Датум на внесување: 17.Јули.2008 во 18:38
.
|
Датум на внесување: 17.Јули.2008 во 20:36
.
|
Датум на внесување: 17.Јули.2008 во 20:50
Полека... долг е денот... да се надеваме дека некој ќе каже нешто...
Во врска со моето прашање, за тоа како реагира црквата, го најдов следново на нет... Ќе го тргнам името со ѕвездички, затоа што не е коректно да се спомнуваат луѓе по име:
We have been praying for ******, who had to make a return to court yesterday. We should know the final verdict by Thursday 10th. *****'s lawyer seems to think that ***** will probably be free from any conviction, but please keep praying about this situation. ***** wants the will of God to be done.
Please also pray for Macedonia. ***** was at a youth meeting on Saturday in the south and had a great time, sensing God's presence as never before.
Никаде не можам да најдам коментар од страна на црквата за настанот...
|
Датум на внесување: 17.Јули.2008 во 20:54
.
|
Датум на внесување: 17.Јули.2008 во 20:58
.
|
Датум на внесување: 17.Јули.2008 во 20:59
Да се поправам - на сајтот на црквата најдов информација и за настанот и за случувањата по него... тоа што ме фрапира е дека се позагрижени за тоа дека ќе треба да платат многу за довршувањето на градежните работи, отколку за помагање на семејството на загинатите...
Како и да е... да не судиме, има кој да го прави тоа...
|
Датум на внесување: 17.Јули.2008 во 21:02
Секако. Та довршувањето на градежните работи околу
црквата е поважно од животите на тие бедници а за семејствата-Бог ќе се
погрижи.
|
Датум на внесување: 17.Јули.2008 во 21:09
Еве од Вест:
Двајцата работници биле ангажирани на изградбата на Евангелистичка црква во населбата, а од вчера почнале да работат на поставување на одводниот цевковод. Длабокиот ров не бил обезбеден со заштитна ограда, поради што се одронил поголем дел од земјата и ги поклопила. Работите не ги изведувала фирма туку работниците биле ангажирани од приватно лице, исто како и багерот кој го копал каналот. Црквата се градела од донации, но немало дозвола за изградба на верски објект туку за индивидуална станбена зграда со деловен простор. И копањето на каналот било без дозвола.
Фрапира податокот што воопшто си дозволиле да градат без дозвола и да прават нешто што е нелегално... Оправдување од типот - сите тоа го прават - овде не држи, затоа што не смее црква која претендира да биде пример за Христијанство да го прави тоа...
Најтрагично од се е што во ниеден момент никој од нив не превзема одговорност за настанот, туку има некои млаки изјави од типот - Тоа што Бог сакал, тоа ќе биде...
Каде е покајанието, признавањето на грешките, барањето прошка, прифаќањето на одговорноста...?! Сепак - двајца се загинати и еден е тешко повреден...
|
Датум на внесување: 17.Јули.2008 во 21:14
zidarski напиша:
Каде е покајанието, признавањето на грешките, барањето прошка, прифаќањето на одговорноста...?! Сепак - двајца се загинати и еден е тешко повреден... |
Греши храбро, но верувај уште похрабро!!! Велел Мартин Лутер од 15 век, основачот на евангелистичката црква(во тоа време Реформација)
|
Датум на внесување: 17.Јули.2008 во 21:21
Баш затоа - ако грешат храбро - треба да излезат и да кажат дека згрешиле, а не во сите медиуми нивните изјави да се правдање дека не направиле ништо лошо...
|
Датум на внесување: 17.Јули.2008 во 21:53
maria_magdalena напиша:
Вистината не е секогаш пријатна за ушите. Особено ако
се работи за свештенство кое ете, да зачува некој денар од скромните донации,
најмува на диво работници кои за мали пари и вреќа хуманитарен грав
рмбаат. И на крај, поради нестручност, незаштитеност, нелегалност на целата работа-биваат потрупани.
Чекај, абе нели во христијанството тоа е забрането? Мислам, се што е илегално?
|
Има простор правно да се извадат (претпоставувам) - ако докажат дека работниците биле волонтери, членови на заедницата, кои сакале да и помогнат на заедницата во градбата без надоместок... Има такви финти, ама...
|
Датум на внесување: 17.Јули.2008 во 22:03
Според документацијата што ја прочитав, не баш... затоа што немало дозвола за градење.
Дури и да биле волонтери - оној кој гради мора да достави работни услови за тоа, според нормите пропишани од државата. Волонтерството значи лишување од надомест, а не лишување од законските права.
|
Датум на внесување: 17.Јули.2008 во 22:13
zidarski напиша:
Баш затоа - ако грешат храбро - треба да излезат и да кажат дека згрешиле, а не во сите медиуми нивните изјави да се правдање дека не направиле ништо лошо... |
Нема потреба од такво нешто.Битно е да се верува уште похрабро! А овоземните судови не се секогаш исто што и божјиот па нема потреба од паника. Барем според Лутер...
|
Датум на внесување: 17.Јули.2008 во 22:20
За истото зборувам - заради Божјиот суд треба да ги признаат грешките. Земниот суд, сам ќе си процени.
|
Датум на внесување: 17.Јули.2008 во 22:30
Сето ова е излишно да се дебатира. Судот ќе одлучи дали и кој е виновен. Се надевам дека правдата ќе излезе на виделина. А зар нема и други луѓе кои загинале при изградба на други цркви во Македонија и во страмство?
|
Датум на внесување: 17.Јули.2008 во 22:34
АлДра - воопшто не станува збор за тоа што загинаа луѓе при изградба на објект. Тоа се случува секојдневно.
Проблемот е во тоа што црквата си дозволила да го прекрши законот и да гради без дозвола, да гради без пружање на законски пропишани безбедносни мерки. Со самото тоа - свесно влегла во нарушување на законот - а како последица на тоа е смртта на двајцата работници и повредата на третиот.
Прашањето е зошто никој од соодветната црква не превзема одговорност и покајание за првиот чин?
п.с. Се надевам ја погледна статијата што ти ја пратив...
|
Датум на внесување: 18.Јули.2008 во 01:22
AlDra напиша:
Сето ова е излишно да се дебатира. Судот ќе одлучи дали и кој е виновен. Се надевам дека правдата ќе излезе на виделина. А зар нема и други луѓе кои загинале при изградба на други цркви во Македонија и во страмство? |
Ma nemoj .... sudot ce odluci .... e pa toa ne e dobro sto site bre ste se fatile da pravite sto sakate be da odite po zakonot a posle sudot ce odluci, kako smao ja zloupotrebuvate demokratijata moreeeeeeeeeee.............
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 18.Јули.2008 во 05:35
Па Темлариус така функционира системот. Првин човек треба да изврши протвизаконско дејствие па да биде обвинет и ако се докаже вината да биде и осуден. За жал тоа е единствениот можен начин. Другиот начин е да вработиме пророци во МВР и тие да ни кажуваат кој и кога ќе згреши нешто па однапред да биде таквиот човек казнет. Само што вториов начин е невозможен. За жал!
|
Датум на внесување: 18.Јули.2008 во 10:13
.
|
Датум на внесување: 18.Јули.2008 во 15:37
maria_magdalena напиша:
Во конкретната случка секако дека се работи за противзаконско дејство. Диво копање водовод. Незаштитеност на работниците. Тоа се докажа. Кога би било легално, постојат градежни одредби за тоа на колку метри треба да се исфрли земјиштето од ровот, па се прави некаква заштита и слично, градежниците знаат за тоа. Овде тоа не беше исполнето (како би се заштедиле пари )и затоа дојде до немилиот настан.
Во ред, несреќен случај...Се случува да паднат работници од скеле, да починат при несреќа на работно место, струен удар и слично.
Ама црковно свештенство да ангажира работници на диво?И да се правда после како не било виновно? И да доставува апели во вид на т.н. Prayer Requests каков што видовме на интернет за ослободување од обвиненија?
|
Ubavo kazano, ce dade nekoj komenar na ovaa ili ce cekame sudska presuda???
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 18.Јули.2008 во 15:46
Судот донесува одлуки врз основа на докази. Новинарските текстови судот не ги смета за докази. Стрпете се да се произнесе одбраната пред судот, па високообразованите и квалифицирани судии, професионалци во својата дејност, верувам ќе донесат праведна одлука. Дури и да се извлече виновникот (ако го има) нема да му успее да му избега Нему. Затоа, да не судиме.
|
Датум на внесување: 18.Јули.2008 во 16:27
.
|
Датум на внесување: 18.Јули.2008 во 17:14
Интересно е што кога станува збор за Православната Црква и свештенство веднаш се наоѓа и сила, оправдување и стручно знаење да се даде осуда... за останатите чекаме на судовите...
|
Датум на внесување: 18.Јули.2008 во 18:07
[.
|
Датум на внесување: 18.Јули.2008 во 18:22
Образование?!
|
Датум на внесување: 18.Јули.2008 во 23:33
.
|
Датум на внесување: 19.Јули.2008 во 00:13
Да, за тоа си во право - не те разбрав на што мислеше...
Без разлика на која црква припаѓаат - свештениците треба да се образовани добро и тоа не само за црковните работи, туку да имаат и солидни познавања од јазици, светска литература, филозофија, наука... Што за жал не е секаде случај.
|
Датум на внесување: 19.Јули.2008 во 13:13
.
|
Постирано од: evangelec
Датум на внесување: 19.Јули.2008 во 14:49
maria_magdalena напиша:
Секако. Та довршувањето на градежните работи околу
црквата е поважно од животите на тие бедници а за семејствата-Бог ќе се
погрижи.
|
maria_magdalena напиша:
Вистината не е секогаш пријатна за ушите. Особено ако
се работи за свештенство кое ете, да зачува некој денар од скромните донации,
најмува на диво работници кои за мали пари и вреќа хуманитарен грав
рмбаат. И на крај, поради нестручност, незаштитеност, нелегалност на целата работа-биваат потрупани.
Чекај, абе нели во христијанството тоа е забрането? Мислам, се што е илегално?
|
maria_magdalena напиша:
Абе знае ли некој дали свештениците одговараа или не? Знам дека пасторот С. од Куманово беше приведен и пуштен, ама оној главниот, најкабаетлијата М.А. е на слобода. Вчера како да имаше рочиште, ама за исходот незнам, па тоа прашувам, ќе одговара ли некој за работниците бедни-к*рбан што отидоа или парите ќе си го сторат своето?
|
jas sum zapoznat so situcijata, i sakav da napisam nesto, osobeno do ovaa licnost, koja od nekoja pricina e polna so gorcina i omraza. taka li lesno se pisuva koga dva zivoti zgasnaa? treba li so vakov ton da se pisuva za raboti koi ne se poznavaat?
iskreno receno, jasno e deka imalo nelegalno kopanje na kanal. odnosno, iako objektot vo izgradba imal uredna dokumentacija, gradeznicite ne postapile spored zakonskata regulativa.
samo sto ovde zacuduva e so koe pravo se obvinuvaat 'svestenici'? tie li se tie sto treba da kazat kako se kopa kanal, ili za toa si ima inzinjeri, arhitekti, nadzorni organi? se razbira, najlesno e da se udri po onie koi se i onaka marginiralizirani vo ova opstestvo, a onie sto se desni race na kumanovskite urbanisticki i gradski vlasti so potkupi i vrski da se izvlekuvaat od krvta sto ja proleaa?
eden od zaginatite bese nas brat vo hrista. samite lica od crkvata koi se 'obvineti', no ne i osudeni, ocigledno zaradi nedostatok na dokazi, samo minuti pred kolapsot i samite se naogjale vo kanalot. toa li e 'iskoristuvanje' na 'bednite' rabotnici za koe pisuvas? koga ke vidam pop kako kopa kanal?
ete zatoa dragi moi ne e isto.
i da. obvinenioeto protiv 'najkabaetlijata sto vozi 12 godini stara kola, so inicijali M.A. e celosno povleceno od obvinititelstvoto.
i uste edno da. na semejstvata im se pomaga kolku sto se moze. na pomladiot zaginat, mu ja vrabotija zenata, a na postariot ke i davaat socijalna pomos uste 3 godini do moznosta da izvlece penzija.
se razbira, toa go pravat crkvite, so nivnite donacii, namesto da se dobie otsteta od onie koi se odgovorni.
|
Датум на внесување: 19.Јули.2008 во 14:51
maria_magdalena напиша:
Не е лошо во контекст на разговоров (нема смисла да отвараме нова тема и за ова) да продискутираме нешто и за образованието на свештенството. Како што наведов во погорниот пост, свештенството од евангелистичките цркви нешто...слабо стои по однос на ова прашање. Мислам, сум слушнала за некакви к*рсеви кои ги водат лица исто така образовани на к*рсеви по амерички терк, нешто и за “факултет“ сум слушнала во Хрватска...па да видиме, знае ли некој да каже околу ова, пред да се вратиме на однесувањето на свештенството. |
uste eden turli-tava post.
jas upatuvam do tebe predizvik, seriozen. da najdes pop i da napravime kviz ne so pastor ili obrazuvano (fakultetski pa i nad toa) lice, tuku OBICEN evangelski VERNIK. se kladam poveke ke znae za biblijata. ova ne e gordost, ova e vistina, bidejki i samiot sum razgovaral so mnogu 'bogoslovi', i tie samite priznavaat deka na bogoslovija se uci se (peenje, rituali, istorija) samo ne Biblija.
|
Датум на внесување: 19.Јули.2008 во 15:12
.
|
Датум на внесување: 19.Јули.2008 во 16:03
maria_magdalena напиша:
Темата е јасна “Прашање за однесување на свештенството“.
Се пишува отворено за се во врска со свештенството. Зошто покрај се напишано на претходните страници, толку те заболе ТОКМУ постот во кој го “отворив“ случајот со нелегалното копање канал (директно поврзано со темата)? За тоа ли се регистрира, да ми кажеш каква личност сум?
Не дека јас сум личност полна со горчина и ораза, напротив, но јас сум личност која ја љуби и вистината меѓу другото. Случајот беше објавен по медиумите, цитиран е исечок на претходните страници...значи ние овде ништо не измисливме, но се потсетивме.
П.С. Жал ми е за старата кола на вашиот свештеник |
pretpostavuvam sekoj treba da bide isprovociran od nesto, za da se registrira, bidejki poveketo od diskusiite ovde se totalno bezveze.
ne mozam da komentiram za drugite slucai, bidejki ne sum zapoznaen i ne sakam ni vo najmala raka da nalikuvam na nekoi sto ispadnaa ovde i obviniteli, i sudii i dzelati.
vo red, prifakjam deka si bila loso informirana, vprocem se znae mediumite cija prodolzena raka se, no nekorektnosta i dozata na sarkazam i gorcina ne moze taka lesno da se skrie.
p.s. bi bilo ubavo, bidejki ova e tema odnesuvanje na svestenicite, da se napravi edna izlozba na vozniot park na verskite zaednici. ke ispadne deka nasite 'svestenici' iako se obvinuvani za sprotivnoto ke izlezat mnogu po lokal-patrioti so edna plejada na sto-kecovi i skodi. samo go potencirav toa, bidejki si dozvoli i za toa da sudis, koj bil kabaetlija, a se somnevam deka (sustinski) go poznavas covekot. sto li ke bide od drugata strana?
|
Датум на внесување: 19.Јули.2008 во 17:59
Евангелец - има еден проблем во твојата дискусија...
Звучи отприлика вака: Нашите може нешто згрешија, ама вашите се покриви...
Една црква која претендира да биде почиста од православието, повистинита од него, похристијанска дури ако сакаш - треба да биде таква каква што претендира.
Уапсени се раководителот на објектот (во случајов свештеник) и инжењерот на објектот (во случајов член на црквата). Закон е закон и прописи се прописи. Ако оние кои себе си се претставуваат за урнек по кој треба Христијаните да живеат го нарушуваат, што останува за другите...?!
Колку до прашањето - така ли се зборува за една ваква мачна ситуација... Си го прочитал сајтот на самата црква? Ако не - прочитај го, ќе видиш таму како се зборува и колку внимание се посветува на несреќата, а колку на градежниот проблем кој го имаат...
Идејата за "дуели" е смешна и доста бизарна... Тоа што некој ја знае Библијата на памет не значи дека ја разбира... Се разбира има исклучоци - и на форумов сме имале задоволство да дискутираме со нив. Но во повеќето случаи - има само празно слово.
Не ме разбирај погрешно - воопшто не се обидувам да направам споредба со православните свештеници, ниту пак да ги оправдам за било кои нивни постапки - но не верувам во идејата "ама вашите се полоши".
Затоа - како што многу пати повикувам тука - нека прво својот двор да го погледнеме, нека да имаме доблест (која очигледно ни фали како народ во целост) и јавно и отворено да ги критикуваме сопствените водачи (духовни во случајов), да бараме од нив да го следат Словото онака како што треба, а не онака како што ќе им текне, да бараме од нив да почитуваат закони и прописи и да не наоѓаат оправдувања за нивно нарушување! Ако прочиташ малку низ форумов, ќе видиш дека претежно секој се занимава со проблемите на другиот, а секогаш своите ги брани како да се од Рајот слезени...
|
Датум на внесување: 19.Јули.2008 во 18:09
apsolutno ne si me razbral.
so ogled na toa deka informaciite gi prifakjas zdravo za gotovo od mediumite koi sistematski vo ovaa zemja 60 godini rabotat za unistuvanje na protestantskite crkvi, bi trebalo da imas doza na rezerva pri primanjeto na se sto se servira.
prasanjeto moe, navistina stoi, bidejki gledam deka ti si glaven na ovoj forum. ke bese cesno, doblesno, da se opomene clenot koj nedostoinstveno i navredlivo zboruvase za pocinatite, koi na nekoi nas ni bea prijateli. ne znam kako bi ti bilo tebe da ti se narekuva nekoj blizok bednik?
a sekako deka ako sakas podobro informiranje, ke ti objasnam. inzinerot na objektot ne e uapsen. toj e desna raka na kumanovskiot gradonacelnik. treba li da zboram ponatamu? slucajno, isto taka i onoj koj rabotel na kukjata na istraznata sudijka. uste li treba?
jas i site nie sme pravdata da izleze na videlina, no KADE se proglasivte vie za dzelati so dva isecoka od vecer? zarem ako do sega imase fakti i dokazi, nemase da se odi na rociste?
|
Датум на внесување: 19.Јули.2008 во 18:16
Изразот Бедник, во македонскиот јазик не е погрден, а е израз на милост и жалост... (сериозно! друга варијанта на зборот е "јадник" - и двете многу користени од Петре М.Андреевски)
Информацијата не ја црпам само од медиумите, дури и сајтот на црквата имаше објавено дека инжењерот е уапсен. Во ниеден случај не судам за тоа дали се виновни или не. Критикувам за начинот на кој се реагираше и за она што е направено. Ако провериш по документациите (кои се јавно достапни, патем), ќе видиш дека се нарушени правилата за безбедност. Пред се - критикувам што некој кој треба да е пример за послушание во таа земја си дава за право да наруши правила од истата таа земја.
Патем - ќе се оди на рочиште... има спор околу тоа дали се сите виновни во случајот засегнати или треба да се прошири обвинението... ама тоа е друга тема...
|
Датум на внесување: 19.Јули.2008 во 18:19
dobro, znaci ne e navredlivo ako jas kazam 'tvojata bedna majka'?
a uste poveke za nasi pocinati koi ni bile dragi?
ne ste korektni. jas razbiram deka jas sum nikoj i nisto na ovoj forum. denes se registrirav, a drugite vi se mozebi i dolgogodishni prijateli, no taka za mrtvite nasi ne se zboruva.
ke go preispitam svoeto ucestvo, iako bas nekako mi trgna muabetot.
p.s. normalno deka ke ima rociste. togas ke komentirame sto i kako. ne moze crkvata da se obvinuva, duri i vo slucaj nekoi nejzini clenovi/staresini da postapile nesoodvetno. iako vo ovoj slucaj se raboti za klasicen verski progon.
|
Датум на внесување: 19.Јули.2008 во 18:23
inaku se slozuvam deka narusuvanje na pravilata imalo. inaku nemase da pocinat nasite koi rabotea tamu.
no, dali treba pravilata da gi odredi (ajde da kazeme za da bide razbirlivo) arhiepiskopot? Ili Vladikata? Ili toj sto e najmen kako strucno inzinjersko lice da odredi kako se kopa kanal? po koj osnov, da se sluci ova na pravoslaven objekt, a se sluci pred nekolku godini grom da utepa nekolku lica, treba li Gdin gdin stefan da se apsi?
koj apsurd.
tuka e sporot.
|
Датум на внесување: 19.Јули.2008 во 18:27
Напротив - не си никој и ништо и до сега даде доста интересни мислења! Не гледам причини да се преиспитува учеството - овде само дискутираме...
Сериозен сум - изразот, иако е архаичен, не е во негативен контекст. Во поп-културата денешна доста често се користи во негативен контекст, но тоа е далеку од неговото вистинско значење... Колку до мојата мајка - ако немаш многу добра причина да ја спомнеш, би било навредливо што и да кажеш.
Околу п.с.-от... Во случајов ти се поставуваш како судија, зарем не? Пред судот да се изнесол дали има виновни или не, решаваш дека е тоа верски прогон...
|
Датум на внесување: 19.Јули.2008 во 18:30
Евангелец - запознај се посериозно со случајот и не го сфаќај лично, за да имаш пообјективен поглед. Свештеникот е обвинет затоа што е работодавец, односно тој го издал налогот за работа. Инжењерот е тој кој одговара за целиот проект и неговата изведба.
За разлика од овој случај - во Православната Црква - налогодавец е црковниот одбор, во кој граѓаните се управници. Односно - доколку имало неправилна процедура - претседателот на црковниот одбор е тој кој ја има одговорноста. Свештениците само служат во црквите, не се нивни управници.
|
Датум на внесување: 19.Јули.2008 во 21:06
zidarski напиша:
Евангелец - запознај се посериозно со случајот и не го сфаќај лично, за да имаш пообјективен поглед. Свештеникот е обвинет затоа што е работодавец, односно тој го издал налогот за работа. Инжењерот е тој кој одговара за целиот проект и неговата изведба.
За разлика од овој случај - во Православната Црква - налогодавец е црковниот одбор, во кој граѓаните се управници. Односно - доколку имало неправилна процедура - претседателот на црковниот одбор е тој кој ја има одговорноста. Свештениците само служат во црквите, не се нивни управници. |
od kade si ti zapoznaen koj dal nalog? malku mi izgleda, prosti, kako da si vozgordean i da ne sakas da priemis nisto drugo?
kako e vo pravoslavnata crkva, e druga diskusija. paralelata stoi.
paralelata koja ti ja davas e ista i vo evangelska crkva. pastorot ne e gazda, tuku veroucitel. od kade veroucitelot treba da se razbira vo profili i dlabocini i zidovi itn., koga za toa si najmil strucno lice, koe "slucajno" e izostaveno od celata postapka zaradi debeli vrski so sudijkata i opsto so gradskite vlasti.
da ne pravime sega i nie deka ne znaeme kade ziveeme, i kako vo makedonija funkcionira sudskata pa i sekoja druga vlast. neodamna i vo SAD pocnaa da se osloboduvaat nevinite sto nekoi od niv lezele po 30 godini zatvor, vo eden sistem so mnogu podobra pravna osnova. a ne pa vo makedonija, kade najlesno e da udris po samarot.
inaku, ne znam zosto sebesi se smetas za poobjektiven, koga si ednostrano informiran za situacijata. mene zaginatite mi se pobliski od obvinetite, ako nesto toa znaci, sto spored logikata na nestata i mene bi me stavilo vo slicen sklop kako i tvojot, osobeno bidejki kaj nas nema 'papi' i smrtna lojalnost kon svestenite lica, tuku tie mnogu lesno se menuvaat.
no vo ovoj slucaj, ednostavno ne postoi osnova, bidejki gi znam lugjeto i slucajot, taka sum uveren. a ako ima pravda vo ovaa drzava, toa i ke bide dokazano.
|
Датум на внесување: 19.Јули.2008 во 21:28
Да се надеваме дека правдината ќе излезе на виделина. Нема што друго да се каже во овој момент, колку и да дискутираме, ќе останеме на истото.
Забелешката која ја имам кон тебе, а и кон многумина е брзо-потезното префрлање на темата кон православното свештенство... Секогаш кога има било каква критика, веднаш се почнува со "а вашите".
Во овој случај се почна од обратен правец. Се поставија неколку прашања (и обвинувања) кон православните свештеници, кои беа одговорени (задоволително или не), за потоа да биде поставено прашање за евангелистичките свештеници, на кое што гледаш како реагиравте самите. Постави се во кожата на другата страна кога постојано е цел на напад, најчесто без доволно познавање на фактите и доволно информација и безброј претпоставки.
Секаде и сите имаат проблеми. Некои проблеми се поголеми, некои се помали - но сите се проблеми. Затоа - нека да се справиме со сопствените прво.
|
Датум на внесување: 19.Јули.2008 во 21:51
zboruvas za nepostoecki konflikt. (jas kako karamanlis)
voopsto ne bi go opravdal cinot vo taa crkva, ako bile polosi onie drugite. sepak, site nie sme na ocevid na celata javnost, i sekoj moze da ne razgleduva dali vredime ili ne i kako obicni vernici, a uste poveke vodacite.
prljavi cesticki ke se najdat i vo zlatoto. no toa ne go namaluva faktot deka zlatoto e zlato.
no koga celiot nakit e bizuterija, i odvaj kamce ili dve se skapoceni, togas veke imame razlicna slika.
paralelata mi e deka sekako i megju evangelskite hristijani ima kakol. toa vsushnot e i prorokuvano vo sv. pismo. no edno e megju zitoto da ima kakol, a drugo megju kakolot da ima zito.
|
Датум на внесување: 19.Јули.2008 во 22:10
evangelec напиша:
no edno e megju zitoto da ima kakol, a drugo megju kakolot da ima zito. |
Се додека пишуваш вакви работи - само го потврдуваш она за кое зборувам...
|
Датум на внесување: 19.Јули.2008 во 22:20
jas ne gi znam tvoite stavovi, no po toa sto do sega go gledam, imame dijametralno sprotivni gledista, iako naizgled moze da se cini deka ni se slicni.
jas nikako ne mozam da se soglasam so taa uloga na 'advokat na gjavolot' so koja kontriras na site religii i pisuvaci. ne mislam deka ti si sotonski sluga, tuku go koristam kako zargonski termin, za onoj koj duri i koga ne e ubeden vo odbranata na edna teza, ja brani cisto zaradi muabet i drugi slicni pobudi. mozebi loso te proceniv, no zasega takov vpecatok mi ostavas.
i nikako ne mozam da se soglasam deka kakolot i zitoto se edno te isto. bidejki spored tvoite stavovi taka ispagja.
|
Датум на внесување: 19.Јули.2008 во 22:38
Евангелец... тоа што го велам е дека на форумов треба да се има почит кон сите религии без разлика на начинот на кој ги практикуваат. Со тие правила си се согласил кога си се зачленил на форумот. Ако не ги почитуваш, не си го почитуваш пред се сопствениот збор!
А колку до твојата теорија за каколот и житото... некој пат не сме во состојба да прецениме што е какол, а што жито... а некој пат мислиме дека и лебот од расипаното жито е добар. Затоа - секој нека си го следи својот пат - и нека ги почитува останатите!
А ако зборуваме во директен текст, без непотребни алегории - се додека ги обвинуваш православните дека имаат расипана црква и го расипуваат христијанството, не си ништо подобар од тие кои ги обвинуваш. Исчисти си го прво сопствениот двор и сопствениот дом, затоа што верувај - секаде има проблеми. И нема мали и големи проблеми.
Уште кога се отвори оваа тема, предупредив - не отворајте пандорина кутија непотребно. Или - како што ние христијаните милуваме да кажеме - оној кој нема грев, нека го фрли првиот камен...
|
Датум на внесување: 19.Јули.2008 во 22:49
evangelec напиша:
jas ne gi znam tvoite stavovi, no po toa sto do sega go gledam, imame dijametralno sprotivni gledista, iako naizgled moze da se cini deka ni se slicni. |
Апсолутно различни ставови имаме. Не ја разбра претходната порака веројатно...
|
Датум на внесување: 19.Јули.2008 во 22:51
ne smetam deka pocit znaci i prifakjanje na site (pa duri i negativni) religii i stavovi. mojata pocit ja izrazuva preku nenasilstvo i preku kulturno odnesuvanje so site neistomislenici, kako vo zivotot taka i na forumov. nemam namera voopsto da go promenam toa vo virtuelniot svet. no dali toa zabelezav edno suptilno 'brkanje' vo tvojot post?
jas sum ovde nepolni 24 casa, i nikade ne sum obvinuval nikogo za rasipanost. najmalku pravoslavnata crkva. se razbira, bidejki ne sum nejzin clen, imam dobri pricini zosto ne sum nejzin clen. ako nekoj saka, ke gi kazam, no ne smetam deka sum povikan da plukam po 'bizuterijata' za da go promoviram 'zlatoto' (barem spored moeto ubeduvanje zlato i bizuterija).
jas sum ubeden deka zlatoto ke go pronajde sekoj koj iskreno traga, bez optovaruvanjeto na masata, nacionalizmot, sramot itn. no ke go pronajdat samo onie koi se podgotveni da go 'nosat svojot krst' kako sto predupredi i hristos. ostnaatite ke se kitat so bizuterija, bidejki samo taa e dostapna za mediokritetite i nerevnosnite.
|
Датум на внесување: 19.Јули.2008 во 23:06
Никаде во ниеден момент не сум рекол да се прифатат туѓите ставови. Ниту пак јас ги прифаќам. Но да се почитуваат, тоа е сосема друга работа и конкретно на еден ваков форум сме должни тоа да го правиме.
Велиш:
jas sum ovde nepolni 24 casa, i nikade ne sum obvinuval nikogo za rasipanost. najmalku pravoslavnata crkva. se razbira, bidejki ne sum nejzin clen, imam dobri pricini zosto ne sum nejzin clen.
И веднаш потоа го правиш тоа што велиш дека не си го направил:
ako nekoj saka, ke gi kazam, no ne smetam deka sum povikan da plukam po 'bizuterijata' za da go promoviram 'zlatoto' (barem spored moeto ubeduvanje zlato i bizuterija).
|
Датум на внесување: 19.Јули.2008 во 23:10
ne sfakjam. a kako trebase da kazam?
zlatoto i zlatoto?
rekov, ubavo, spored mojot stav! nikomu ne mu branam da se kiti so toa sto toj go smeta za skapoceno, iako za mene moze da e demode, kic, fals, ili bizuterija.
ne mozam jas kako tebe, se da mi e ramno. ne e se isto, inaku zosto da veruvame voopsto?
|
Датум на внесување: 20.Јули.2008 во 00:09
Не ми е ни мене се исто... далеку од тоа...
Не се разбираме... не е битно, има време...
|
Датум на внесување: 20.Јули.2008 во 16:53
.
|
Датум на внесување: 20.Јули.2008 во 19:32
Вероучителот не треба ни да се занимава со градењето на црквата воопшто, а не да биде главен работодавец во случајов (да, проверив, токму тоа е причината заради која е уапсен).
Пред да се нафрлите да ја обвинувате МПЦ, средете си го сопствениот дом. Средете си ги сите фондации и НВО организации кои ги имате, кои имаат стотици неправилности во нивното работење, средете го приливот на средства од САД, од кои многу доаѓаат по доста сомнителни причини и се собираат со користење на лажни информации... Една црква која претендира да биде едвај ли не директен ученик и следбеник на Христа, не може да си дозволи да има нелегалности во работењето и да прикрива информации од државата во врска со своето работење. Законот на човекот мора да се почитува исто како што се почитува Законот на Бога. Затоа што златото може е подобро од бижутеријата, ама речиси секогаш раѓа алчност и многу често неговиот сјај заслепува, па не сме во состојба да ги видиме работите правилно...
И без објаснувања од типот "ама вашите се полоши" - затоа што токму тоа е причината за вашето постоење - идејата дека сте подобри. Покажете го тоа, следете го законот и не барајте оправдувања за да го нарушите.
|
Датум на внесување: 20.Јули.2008 во 19:36
.
|
Датум на внесување: 20.Јули.2008 во 19:40
Јазикот!!!
|
|