каде се наоѓаат вашите заедници, контакти
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: АРХИВА
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: право на избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=14500
Датум на принтање: 03.Мај.2025 во 13:18 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: каде се наоѓаат вашите заедници, контакти
Постирано од: Pentakostalec
Наслов: каде се наоѓаат вашите заедници, контакти
Датум на внесување: 11.Јули.2008 во 04:22
Jas ne znam da li smeam ovakva tema da se napravi no sepak se osudiv koj saka neka kaze kade se naogja negoavata zaednica kade sto posetuva,koja veroispoved,i kolku casot i koj den
Mojta
Grad:Veles
sekoja nedela od 10 4asot nautro se sobirame vo bugarskata ambasada sekoj zainteresiran moze da dojde da poseti veropispoved Pentakosna crkva e inaku i sekoj petok od 6 popladne na istoto mesto vo istiot objket
Blagodaram
Ako temava ne e dozvolena moderatorite neka ja izbrisat blagodaram.
|
Коментари:
Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 11.Јули.2008 во 04:29
Дозволена е, зошто да не... Сепак - би ги предупредил членовите дека е ова јавен форум и да внимаваат со давање на лични информации. А информации за самите цркви - се разбира - во секое време.
------------- Do what is right, come what may...
|
Постирано од: AlDra
Датум на внесување: 11.Јули.2008 во 04:44
Секој е поканет да присуствува на молитвениот час секој четврток од 19 часот и секоја недела од 19 часот на проповед во Христијански центар- Радосна вест на улица Благоја Давков близу Универзална сала.
|
Постирано од: Templarius
Датум на внесување: 11.Јули.2008 во 16:17
Pentakostalec напиша:
Jas ne znam da li smeam ovakva tema da se napravi no sepak se osudiv koj saka neka kaze kade se naogja negoavata zaednica kade sto posetuva,koja veroispoved,i kolku casot i koj den
Mojta
Grad:Veles
sekoja nedela od 10 4asot nautro se sobirame vo bugarskata ambasada sekoj zainteresiran moze da dojde da poseti veropispoved Pentakosna crkva e inaku i sekoj petok od 6 popladne na istoto mesto vo istiot objket
Blagodaram
Ako temava ne e dozvolena moderatorite neka ja izbrisat blagodaram. |
Bugarska ambasada ?????? Da ne vi se propovedite na bugarski ????
------------- Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 11.Јули.2008 во 16:58
Ne taka se vika objektot kade sto se naogja sobranieto
Prodolzuvame so temata
|
Постирано од: the king
Датум на внесување: 11.Јули.2008 во 17:54
mestoto za mojata molitva e sekoe cisto mesto na ovoj svet!!!!
mozam toa da go obavam na sekoe mesto i vo sekoe vreme!!!
svrtuvajki se kon mesto kon koe se svrtuvaat i site pripadnici na verata bez razlika kade se naogaat vo svetot i baz razlika na polozbata na licnosta od site aspekti, kako znak na ednakvost!!!
toa e sovrsenstvo!!!!!
------------- !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
Датум на внесување: 11.Јули.2008 во 19:17
King - убаво е тоа што го велиш, ама ако погледнеш во прашањето - ќе видиш дека гласи: Каде се наоѓа вашата верска заедница? А не каде се молите.
|
Постирано од: Majkl
Датум на внесување: 11.Јули.2008 во 22:35
Прахристијанска Заедница
УНИВЕРЗАЛЕН ЖИВОТ
п.фах 892
1000 СКОПЈЕ
тел.02/3111-043
internet: http://www.universelles-leben.org/ - http://www.universelles-leben.org/
e-mail: info@univerzalen-zivot.org.mk
на горенаведената адреса можат да се нарачаат книги(на пр. Ова е Мојата Реч А и Ω, 10-те Божји Заповеди итн.) ЦД-а(музички, говорни), бесплатни материјали, каталог и тн... Додека:
Среќавањата во Скопје се одржуваат во зградата на сметководители(до Даут Пашин Амам, влезот е од страна на МНТ) на адреса:
ул.Црвена Општина Б.Б., 3 кат, во СКОПЈЕ.
Средбите на сите Боготрагачи - Космичка животна школа се одржува секоја недела со почеток во 10ч. наутро(трае 60-75 минути), на истите средби повремено се слушаат(снимка или дир.пренос) и Христови објави преку пророчицата за денешно време. На правилни временски растојанија се одржува и школувањето „ВНАТРЕШЕН ПАТ: Поблизу мој Боже до Тебе„ - Висока школа на Духот.
Секој петок во 19:30(трае 45-60минути) има молитвен час за исцелување под мотото:
„Исус беше човек од народот не од црквата! Да се доживее Бог слободно - без црква, луѓето молат!„
- влезот е слободен за сите приредби на Универзален Живот.
Секој може слободно да дојде и слободно, без обрвска, да си замине ако така сака.
Зградата во која се наоѓа УНИВЕРЗАЛЕН ЖИВОТ(3 кат) (Зграда на сметководители) - до Уметничката Галерија „Даут Пашин Амам„ на самиот влез во Скопска стара чаршија.
http://www.freeimagehosting.net/">
a влезот се наоѓа од страната на МНТ, кај Музичко-Балетското Училиште.
http://www.freeimagehosting.net/">
|
Датум на внесување: 14.Јули.2008 во 00:42
Mojata verska zaednica se naodja nasekade ja ima sekade vo dusite na site Hristijani vo srcata nivni sekade kade vidis pravoslavna crkva tamu e mojata verska zaednica sekade kade vidis za nekoj svetoven praznik ludje se sobiraat tamu e mojata zaednica sekade kaj cues molitva do boga pravoslvana tamu e mojata zaednica TAMU E BRE BRACA MAKEDONIJA A TAA PREKRASNA CELA E MOJATA VERA I MOJATA ZAEDNICA.......
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 14.Јули.2008 во 00:45
Темплариус - како што му реков на Кинг претходно - прашањето не е од филозофски аспект, а е многу практично...
Во конкретниов случај - дали имаш конкретна црква во која одиш поредовно отколку во другите и дали има конкретен час и ден во кој има некакви поспецијални настани - предавања, свечени литургии итн...
|
Постирано од: deshad
Датум на внесување: 14.Јули.2008 во 00:47
Templarius напиша:
Mojata verska zaednica se naodja nasekade ja ima sekade vo dusite na site Hristijani vo srcata nivni sekade kade vidis pravoslavna crkva tamu e mojata verska zaednica sekade kade vidis za nekoj svetoven praznik ludje se sobiraat tamu e mojata zaednica sekade kaj cues molitva do boga pravoslvana tamu e mojata zaednica TAMU E BRE BRACA MAKEDONIJA A TAA PREKRASNA CELA E MOJATA VERA I MOJATA ZAEDNICA....... |
Мојата верска заедница се наоѓа насекаде, ја има насекаде во душите на сите муслимани,во срцата нивни.Секаде каде што ќе видиш Џамија таму е мојата верска заедница, секаде каде ќе видиш за некој верски празник луѓе се собираат, таму е мојата заедница.Секаде кај чуеш молитва- Намаз и гласот на Езанот од преубавите минариња, таму е мојата заедница. ТАМУ Е БРЕ БРАЌА МАКЕДОНИЈА, А ТАА ПРЕКРАСНА НЕ ЦЕЛА, ТУКУ ПОЛОВИНА Е ОД МОЈАТА ВЕРА И МОЈАТА ВЕРСКА ЗАЕДНИЦА.
|
Датум на внесување: 14.Јули.2008 во 00:47
Датум на внесување: 14.Јули.2008 во 00:50
Конкретно би било - во која џамија најчесто одиш на молитва... И дали има други активности во истата таа џамија освен редовните молитви...?
|
Датум на внесување: 14.Јули.2008 во 00:52
Vo mojata religija crkvite nemaat rabotno vreme vo edna ako otides kako vo site da si bil, vo mojata crkva nema nikoj da ti kaze koga da dojdes i koga da si odis vo mojata crkva Svetcite se sekogas tuka za sekogo koj ce dojde rabotno vreme nema a gi ima nasekade...... ... povelete ne sramete se dojdete vo mojata crkva kade i da ste sigurno ja ima i vo vasiot grad rabotno vreme nema, a i ako ne mozete denes ne trevozete se so vekovi opstojuvala se vekovi ce opstojuva i ce e sekogas non stop otvorena....
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 14.Јули.2008 во 00:54
zidarski напиша:
Конкретно би било - во која џамија најчесто одиш на молитва... И дали има други активности во истата таа џамија освен редовните молитви...? |
Е сега Зидарски,како да ти објаснам. Мислам дека знаеш дека ние муслиманите имаме една џамија,т.е. нашите џамии не се поделени како во христијанството,можеби со исклучок на дервишите кои одат во текињата.Така да единствено што можам да ти кажам ( ако е нужно ) е местото каде што живеам и името на Џамијата во моето место.
А за активностите, џамијата е храм во кој се вршат исклучиво верски активности, од типот на редовните молитви,а во недостаток на Мектеби ( објекти за веронаука на младите ),таа служи и за таа намена,онаму каде што има потреба.
|
Датум на внесување: 14.Јули.2008 во 00:55
Templarius - навистина сериозно мислев кога реков - не е ова филозофско прашање, одговорете конкретно... и ти поставив и конкретно прашање - дали има конкретна црква (објект, здание) во која почесто одиш и во која има некакви вонредни активности - предавања, хорски активности и слично...?
|
Датум на внесување: 14.Јули.2008 во 00:58
Дешад - прашањето беше конкретно и кон тебе - дали во конкретната џамија во местото во кое живееш (не, не го кажувај ако не сакаш, треба да внимаваме на зачувување на личниот идентитет!), има некакви конкретни активности освен редовната молитва - како на пример верско образование, предавања и слично...?
Не мора секоја тема да биде израз на тоа колку сме големи верници и колку нашата вера е универзална... има теми за тоа... ова прашање е на многу поземно ниво...
|
Датум на внесување: 14.Јули.2008 во 01:00
Ok Konkretno jas za mene e Sv.Jovan Bigorski se organiziraat izlozbi na fotografii, i niz drugi aktivnosti koi se organiziraat od monasite vo koi sekoj moze da zeme ucestvo...
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 14.Јули.2008 во 01:01
Има редовни Петочни предавања, има Рамазански предавања,има Бајрамски предавања, има веронаука во оние места каде што нема соодветни услови за тоа ( мектеби), има и верски програми (по повод одреден верски празник) од типот на учење к*р,ан салавати,мевлуд,илахии итн.
|
Постирано од: Al_Masih_Qam
Датум на внесување: 14.Јули.2008 во 01:17
zidarski напиша:
Дешад - прашањето беше конкретно и кон тебе - дали во конкретната џамија во местото во кое живееш (не, не го кажувај ако не сакаш, треба да внимаваме на зачувување на личниот идентитет!), има некакви конкретни активности освен редовната молитва - како на пример верско образование, предавања и слично...?
Не мора секоја тема да биде израз на тоа колку сме големи верници и колку нашата вера е универзална... има теми за тоа... ова прашање е на многу поземно ниво...  |
Баш си мрчало бе моде... Него, ти во која заедница си? Кои се ваште активности? Адреса...
------------- AL MASIH QAM! HAQQAN QAM!
ВОИСТИНУ ВОСКРЕСЕ ХРИСТОС БОГ!
|
Датум на внесување: 14.Јули.2008 во 01:25
Македонска Православна Црква - Св.Климент Охридски, Торонто, Онтарио, Канада. 76 Overlea Blvd. - Toronto, Ontario - M4H 1C5 www.stclementofohrid.com
Не одам најдредовно, ама колку што можам (далеку е од каде што живеам)... Кога не можам, посетувам руски цркви во центарот на Торонто.
|
Постирано од: Al_Masih_Qam
Датум на внесување: 14.Јули.2008 во 01:37
Како заглави во Онтарио бе моде! Уште повеќе - како ли заглави од Торонто да уредуваш религиозен форум на Идивиди! Него батали тоа... Ептен ви е фаца владиката - ако не го познаваш искористи шанса кога ќе ви дојде во „Saint Clement“.
------------- AL MASIH QAM! HAQQAN QAM!
ВОИСТИНУ ВОСКРЕСЕ ХРИСТОС БОГ!
|
Датум на внесување: 14.Јули.2008 во 01:42
Го познавам доста добро...
Како заглавив... што ќе праиш - се случува...
|
Датум на внесување: 14.Јули.2008 во 01:45
Brakja temaa neka te4e kako sto treba daj te si msn zborvajte do utreee:D:D:D
|
Датум на внесување: 14.Јули.2008 во 01:52
Искрено - не би советувал оставање на лични контакти, маил, мсн и слично на јавен форум. Секој има достап до форумов и може да настанат злоупотреби.
Ако сакате лични контакти - разменувајте по лична порака...
|
Датум на внесување: 14.Јули.2008 во 01:56
i jas taka mislev
aj kazujte so kako se naoja]
ne begajte
VE SAKA PENTAKOSTALEC
|
Постирано од: maria_magdalena
Датум на внесување: 20.Јули.2008 во 19:33
Вчера, веднаш до слаткарницата “Палма“ во Карпош 4, забележав една нова, би рекла црква, варосана, бела како снег, со нацртан крст од напред.
Немаше никаков натпис, ме интересира знае ли некој чија/која е таа црква?
------------- МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
Датум на внесување: 23.Јули.2008 во 21:46
e-mail: info@univerzalen-zivot.org.mk
(за нарачка на книги, ЦД, ДВД, како и бесплатни материјали)
Оваа информација сега ја дознав, затоа сега ја постирам а воедно корегирав и на стр.1 каде може да се види комплетната адреса и телефон.
|
Датум на внесување: 30.Август.2008 во 07:39
da li nekoj kje se ja promovira svojta zaednica
------------- Одете мегу сите народи и создавајте од нив мој ученици крштевајки ги во името на Таткото, Синот и Светиот Дух
|
Постирано од: spiros
Датум на внесување: 30.Август.2008 во 07:54
Pentakostalec напиша:
Jas ne znam da li smeam ovakva tema da se napravi no sepak se osudiv koj saka neka kaze kade se naogja negoavata zaednica kade sto posetuva,koja veroispoved,i kolku casot i koj den ?
|
Во срцето се наоѓа мојата заедница
Кога не ја “посетувам“ сум потполно изгубен.
Времето кога е отворена за посети е:
24 часа на ден, 365 дена во годината.
Во тие простории живее ТОЈ во кого има место за секој!
Повелете
------------- https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace, we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!
|
Датум на внесување: 30.Август.2008 во 07:59
spiros напиша:
Pentakostalec напиша:
Jas ne znam da li smeam ovakva tema da se napravi no sepak se osudiv koj saka neka kaze kade se naogja negoavata zaednica kade sto posetuva,koja veroispoved,i kolku casot i koj den ?
|
Во срцето се наоѓа мојата заедница
Кога не ја “посетувам“ сум потполно изгубен.
Времето кога е отворена за посети е:
24 часа на ден, 365 дена во годината.
Во тие простории живее ТОЈ во кого има место за секој!
Повелете
|
убаво е тоа што го велиш, ама ако погледнеш во прашањето - ќе видиш дека гласи: Каде се наоѓа вашата верска заедница? А не каде се молите.
------------- Одете мегу сите народи и создавајте од нив мој ученици крштевајки ги во името на Таткото, Синот и Светиот Дух
|
Постирано од: misterX
Датум на внесување: 30.Август.2008 во 09:32
Templarius напиша:
Ok Konkretno jas za mene e Sv.Jovan Bigorski se organiziraat izlozbi na fotografii, i niz drugi aktivnosti koi se organiziraat od monasite vo koi sekoj moze da zeme ucestvo... |
Темплариус ти си бил на најубавото место во македонија, таму во манастирот имам многу пријатели и морам да кажам дека вашите најдобри верници се моментално таму(тие според мене негуваат могу почисто христијанство од многумина кои ги познавам). Малку ова со фотографиите ме чепка затоа што знам дек таму тие работи се споредни и дека вистинските верници не одат за да гледаат фотографии туку да се молат. Како и да е баш ме интересира дали си од тоа место или доаѓаш од друго некое.
|
Датум на внесување: 30.Август.2008 во 10:39
Templarius напиша:
Ok Konkretno jas za mene e Sv.Jovan Bigorski se organiziraat izlozbi na fotografii, i niz drugi aktivnosti koi se organiziraat od monasite vo koi sekoj moze da zeme ucestvo... |
Поздрави го монахот сергеј и кажиму поздравот е од оној со кој летото 2006 ... за сликата на влезот во црквата на Св. Јован Бигорски.
Ако не се сеќева речиму тој во зелено што бил облечен и велел дека ОТЕЦОТ на ЖИВОТОТ не смее да се црта како што го прават тоа некои на запад.
БОЖЈИ БЛАГОСЛОВ и се гледаме ако е ВОЛЈА БОЖЈА!
------------- https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace, we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!
|
Постирано од: Orthophill
Датум на внесување: 30.Август.2008 во 13:13
maria_magdalena напиша:
Вчера, веднаш до слаткарницата “Палма“ во Карпош 4, забележав една нова, би рекла црква, варосана, бела како снег, со нацртан крст од напред.
Немаше никаков натпис, ме интересира знае ли некој чија/која е таа црква? |
станува збор за т.н. Новоапостолска ‘‘црква‘‘
|
Датум на внесување: 22.Септември.2008 во 23:46
Pentakostalec напиша:
убаво е тоа што го велиш, ама ако погледнеш во прашањето - ќе видиш дека гласи: Каде се наоѓа вашата верска заедница? |
Секаде каде двајца или повеќе се сретнуваат во Името на вечно Светлиот *ДУХ БОЖЈИ, *ОТЕЦОТ - и МАЈКАТА - на Животот, Кој од љубов кон сите луѓе во *ИСУС се отелотвори!
СЕКАДЕ!
|
Датум на внесување: 22.Септември.2008 во 23:53
Orthophill напиша:
maria_magdalena напиша:
Немаше никаков натпис, ме интересира знае ли некој чија/која е таа црква? |
станува збор за т.н. Новоапостолска ‘‘црква‘‘ |
Благодарам, ова дури сега го видов, со активирање на темава. Дали е и тоа “библиска црква“?
|
Датум на внесување: 22.Септември.2008 во 23:55
maria_magdalena напиша:
Благодарам, ова дури сега го видов, со активирање на темава. Дали е и тоа “библиска црква“? |
Швајцарци!
|
Датум на внесување: 22.Септември.2008 во 23:58
Аха Врие од американци, германци, швајцарци...мора да сме навистина космополитски народ кој со раширени раце ги пречекува сите дојдени со “добра“ намера.
|
Датум на внесување: 23.Септември.2008 во 00:21
maria_magdalena напиша:
Аха Врие од американци, германци, швајцарци...мора да сме навистина космополитски народ кој со раширени раце ги пречекува сите дојдени со “добра“ намера.
| Помеѓу ними има многу прекрасни луѓе, некои дури со такви срца какви што имаат некои светли македонци!
|
Датум на внесување: 23.Септември.2008 во 08:34
Пазете се од волците кои доагаат облечени во јагнешка кожа...
|
Постирано од: ggstefan
Датум на внесување: 23.Септември.2008 во 12:56
spiros напиша:
maria_magdalena напиша:
Благодарам, ова дури сега го видов, со активирање на темава. Дали е и тоа “библиска црква“? |
Швајцарци!
|
ovaa crkva e vsushnot ostatok od sega veke raspadnatata Katolicka Apostolska Crkva, koja ima nekoi cudni veruvanja, na primer, kaj niv ima novi Apostoli (kako sto kazuva i imeto) i tie demek se Hristovite poslanici na zemjata. bez niv nemoze covek da primi Sv. Duh, pa pretpostavuvam nitu da se spasi. momentlaniot apostol im se naogja vo germanija, a glaven za makedonija im e gradonacalnikot, na (mislam!) Caska.
|
Датум на внесување: 23.Септември.2008 во 14:25
maria_magdalena напиша:
|
За ниеден човек - без разлика во која заедница тој во моментов се наоѓа - не ми паѓа нити на крај памет да го наречам волк ако во неговото срце живее *ДУХОТ за кого сведочи Евангелието и од кого во животот се излева: љубовта, радоста, мирот, трпението, љубезноста, добрината, верноста, кротоста, самоконтролата!
Шалом!
|
Датум на внесување: 30.Јануари.2009 во 02:22
На стр. 1 од темава http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=14500&PN=1 - „Каде се наоѓаат вашите заедници, контакти?„ постирав 2 фотографии со помош на кои полесно може да се најде просторијата на прахристијанската заедница Универзален живот во Скопје.
|
Постирано од: DDarko
Датум на внесување: 21.Мај.2009 во 12:25
Случајно наидов на оваа тема и баш е супер, заедницата наша се наоѓа во град Штип, населба Сењак 3...
Христијанска Црква Оаза.
Секој е добродојден- молитва од Петок од 18 часот, младински часови од Сабота во 14 и 30 минути и служба од Недела во 18 часот.
-------------
|
Постирано од: DDarko
Датум на внесување: 21.Мај.2009 во 12:29
spiros напиша:
maria_magdalena напиша:
|
За ниеден човек - без разлика во која заедница тој во моментов се наоѓа - не ми паѓа нити на крај памет да го наречам волк ако во неговото срце живее *ДУХОТ за кого сведочи Евангелието и од кого во животот се излева: љубовта, радоста, мирот, трпението, љубезноста, добрината, верноста, кротоста, самоконтролата!
Шалом!
|
Амин, некој мислат дека токму ние кој го шириме Евагелието и одиме во заедници, сме тие лажни пророци или волци кој доагат во јагнешка кожа, но напротив...Како што кажа Спирос ако во неговото срце живее духот за кого сведочи Евангелието, во која и заедница да припага не би го нарекол волк во јагнешка кожа.
-------------
|
|