Силата на Светците
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: АРХИВА
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: право на избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=14387
Датум на принтање: 04.Мај.2025 во 18:21 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Силата на Светците
Постирано од: Templarius
Наслов: Силата на Светците
Датум на внесување: 04.Јули.2008 во 00:34
Bi sakal da prodiskutirame malku za ovaa .... gledam deka mnogu ne se pisuva tuka.
Eve na primer dali veruvate vo nivnite moci i seta onaa sto odi so toa - znaci isceluvanja, zastita i tn.
Se veruva na primer deka Sv.Petka zastituva i isceluva deka bila mnogu golema hristijanka za vreme na svojot zivot, zivotot mu go posvetila na boga, najpocituvana e na ovie nasi prostori, i zatoa posle smrtta taa se uste im pomaga na ludjeto. Ovaa e samo eden primer a gi ima i mnogu drugi koe e vase mislienje ??? (Nemojte ve molam da pocnuvate so toa deka toa se bajki, zaso veruvanjeto vo ovie svetci, e postaro od nekoi religii)....
------------- Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Коментари:
Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 04.Јули.2008 во 00:44
Mislam deka ovaa tema po idejata se podudara so onaa za lekovitosta i chudotvornosta na umrenite, leshovite, amuletite, placebo apchinjata i t.n.
Moeto mislenje e identichno so onoa sto go rekov togash.
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 04.Јули.2008 во 02:45
Темплариус - посочи конкретни примери.
------------- Do what is right, come what may...
|
Постирано од: Deyan Fanky
Датум на внесување: 04.Јули.2008 во 02:52
Svetcitie nemaat sila
ako zboris za ikoni toa se dobri umetnicki na crtani sliki
a ako zboris deka postojat svetci,postojat toa SUM JAS
sekoj sto veruva iskreno vo BOG e svetec i ima sila vo zborot i avtoritet
MRTVI KJE STANUVAAT
BOLNI KJE SE ISCELUVAAT VO IMETO NA ISUS
{Ne ti procitav sto komentiras vo citatot samot i kazuam moe misleje pozz}
|
Датум на внесување: 04.Јули.2008 во 14:39
Gabriel, vnimavaj na rechnikot i kako se izrazuvash na ovoj podforum. Za poveketo chenovi tuka verata i svetcite se neshto najvrednoto i najsvetoto. Zatoa kriterijumot za toa sto e prifatlivo vo komunikaciite legju nas e verijatno postrog od onie na drugite podforumi.
Dobredojden si sekogash megju nas, no te molam imaj obzir kon drugite chlenovi. Patem, prochitaj go ova: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=12389 - http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=12389
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Постирано од: GABRIEL_DESTROYER
Датум на внесување: 04.Јули.2008 во 14:47
Нив нека им знчи ја ништо не викам само им ги отварам очите од заслепеност а тоа лошото што го кажав во загради што би значело дека треба да сфатат така.
|
Датум на внесување: 04.Јули.2008 во 14:50
И ја не навредиф само кажав не му реков на некој абе ти не веруј смотан си и сл.Само реков дека ја не верувам и им кажав се како што е никого не навредив и не потценив.
|
Датум на внесување: 04.Јули.2008 во 21:30
Gabriel i ti i jas (zaedno so moderatorot zidarski) zneme tochno sto si napishal. Te molam natamu da bidesh povnimatelen bidejki poveke nema da te opomenuvame. Dobro?
|
Датум на внесување: 05.Јули.2008 во 00:47
Ок ако вие така мислите.Кога има веке закани
|
Датум на внесување: 05.Јули.2008 во 00:50
Не се тоа закани, туку опомени.
Работата на модераторите е токму во тоа - да опоменуваат кога некој ќе ги прекрши правилата на форумот или ќе предизвика немир тука. По 3 опомени, следува една недела банирање.
|
Датум на внесување: 05.Јули.2008 во 01:44
Ajde dosta raspravii....pa ne sme hmmmm znaete na sto mislam....
Sveta Petka, (Sveta Paraskeva ili takozvana Petka Trnovska), jer su joj mošti bile u Trnovu, rodila se u gradu Epivatu (Pivat - po turski Bojadis), koji se nalaziše između Silimvrije i Carigrada u Trakiji polovinom desetog stoleća.
Crkva je slavi 14. oktobra po starom, odnosno 27. oktobra po novom kalendaru. Ovu Paraskevu naš narod obično zove sv. Petka a u srpskim primorskim krajevima „Petka Biogradska“, jer su joj mošti počivale takođe i u Beogradu. Ona beše srpskog porekla, iz imućne i veoma pobožne porodice. Imala je brata, koji se zvao Jevtimije, i koji se zamonašio veoma mlad, a kasnije bi izabran za episkopa Maditskog (989—996)
Još kao devojčica, dok je sa majkom odlazila u crkvu i čula reči Božanskog Jevanđelja: "Ko hoće za mnom da ide, neka se odreče sebe i uzme krst svoj, i za mnom da ide" (Mk. 8,34), ona svim srcem pripade Gospodu i kada odraste pridruži se plejadi blagočestivih ugodnika Božijih.
Nakon smrti svojih roditelja, ova sveta devica željna podvižničkog života napusti roditeljski dom i ode u Carigrad, a zatim se zaputi u pustinju Jordansku, živeći strogim anahoretskim životom, gde se Hrista radi podvizavala sve do starosti svoje. U doba pozne starosti posluša glas Anđela Božijeg, ostavi pustinju i vrati se u svoj rodni grad, Epivat. Tu ona požive još dve godine u neprestanom postu i molitvi, pa se predstavi Bogu u 11 stoleću. Njeno telo bi od strane vernih sahranjeno po hrišćanskim običajima, ali ne na gradskom groblju već izdvojeno od drugih. Po promislu Božjem, koji htede da proslavi ugodnicu svoju.
Bogougodni hrišćani iz tog mesta posle javljanja svetiteljke u snu nekom Georgiju Jefimiji pronašli su mesto gde su bile zakopane njene mošti, izvadili su ih iz zemlje i položili u hram svetog Petra i Pavla u Epivatu. Njene čudotvorne mošti prenošene su u toku vremena mnogo puta. Najpre u Carigrad, pa odatle u Trnovo, da bi opet bile vraćene u Carigrad, a iz Carigrada u Beograd. Sada se svete i čudesne mošti, Svete Petke nalaze u rumunskom gradu Jašiju.
Širom naše zemlje nalazi se i veliki broj lekovitih izvora, koji su posvećeni sv. Petki. Jedan od njih je izvor sv. Petke u kalemegdanskoj tvrđavi u Beogradu gde su njene mošti dugo vremena počivale. Ta čudotvorna i lekovita voda (agaizma) ove svetiteljke, leči sve bolesnike, koji sa verom u Boga i ljubavlju prema ovoj svetiteljki prilaze k njoj.(se izvinuvam sto e na srpski)
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 05.Јули.2008 во 03:14
zidarski напиша:
Не се тоа закани, туку опомени.
Работата на модераторите е токму во тоа - да опоменуваат кога некој ќе ги прекрши правилата на форумот или ќе предизвика немир тука. По 3 опомени, следува една недела банирање. |
Значи пак сте финички и по банот
|
Постирано од: aladin
Датум на внесување: 05.Јули.2008 во 15:15
goznaete li onoj primer od st.zavet koga frlile mrtov vojnik vo grobot na prorokot elisej---pa oziveal?
elisej svetec li e ?
sto gi deli podocneznite hristovite sledbenici od starozavetnite proroci za da ne pravat cuda??????
|
Датум на внесување: 05.Јули.2008 во 17:55
aladin, dali ima i drugi vakvi primeri so ostanatite starozavetni proroci?
|
Датум на внесување: 05.Јули.2008 во 18:45
И старо-заветните пророци се сметаат за Светци во Православието.
|
Датум на внесување: 06.Јули.2008 во 00:16
Vo hristijanstvoto sto se odnesuva do cudata koi gi pravele svetcite i starozavetni i novozavetni ima eden golem broj na primeri .....
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Постирано од: AlDra
Датум на внесување: 06.Јули.2008 во 07:16
Мислам дека е нелогично да веруваме и да се молиме на светци. Оној кој ја прочитал Библијата и се држи до Неа ова му е јасно како бел ден.
Самиот Исус рекол: ,,И што и да побарате во Мое Име ќе направам, за да се прослави Синот во Таткото. Ако посакате нешто во Мое име, Јас ќе го направем.’’ а не рекол: ,,Молете се на овој или на оној светец’’. Пример-молитвата која ни е дадена Лично од Него почнува вака: ,,Оче наш...’’ што јасно укажува дека нашите молитви треба да бидат упатени кон Бога, нашиот Небесен Татко.
Тоа се зборови директно од Светото Писмо. А еве зошто сметам дека е нелогично. Дали доколку Ви треба нешто од вашиот татко би оделе кај комшијата и би го замолиле да го замоли Вашиот татко да Ви го даде она за што сте молеле?
Што се однесува до наводното исцелување кое го вршат светците мојот одговор би бил следниов: Во Дела на апостолите (3то поглавје од оваа книга) кога Петар и Јован го исцелиле некој човек кој бил инвалид, му рекле: ,,Во име на Исуса Христа Назареецот стани и оди!’’ Не му рекле дека тие го исцелиле. Дури и апостолот Павле кога отишол во Листра (опишано во Дела 14:8-21) и кога започнале тамошните жители да му ги бакнуваат нозете (зашто и тој исцелил некој инвалид од раѓање пред нивните очи) и да го слават како бог тој се спротиставил на тоа и им рекол дека и тој е обичен човек како и тие.
Апостолот Јаков пак на едно место во неговото послание (1глава 17 стих) вели: ,,Секој добар дар што го примаме доаѓа одозгора’’. Не од нечии мошти или икони туку директно од Божјата рака! И во посланието до Филипјаните Павле ни вели: ,,Бог ќе ја исполни секоја ваша потреба според своето богатство во Христа Исуса’’. Апостолот Јован пак во неговото прво послание ни вели вака: ,,и што и да Го замолиме, примаме од Него, зашто ги пазиме Неговите заповеди и правиме што е благоугодно пред Него.’’(1.Јо 3:22). Треба да сфатиме дека единствено Исус умре заради нас. Тој Својот живот го даде за ние да се спасиме па затоа единствено Тој е заслужен за обожавање. Зошто онаа Параскева или како и да се викала не е важно заминала во пустина и живеела аскетски живот? И не само таа туку и многумина други го правеле и сеуште го прават тоа? Зар Бог сака така човекот да се мачи? Зар преку тоа самоизмачување ќе добијат милост и спасение? Еден е Патот до Бога и не постојат други патови. Се друго е ќорсокак. Со која цел одат тие луѓе живеат аскетски и се лишуваат од многубројните благослови кои Бог неизмерно ни ги дава? Зар не вели Светото Писмо дека ние треба да си помагаме еден на друг? Кому му помагаат тие? И каде ги упатил Исус Неговите ученици? Во манастир? Во пустина? Не туку меѓу луѓето за да го шират Евангелието и да помагаат на оние кои имаат потреба од тоа.
Да сублимирам: Верувам дека молитвите треба да бидат упатувани директно до Бога, дека за секое добро (па и за казните кои следуваат заради нашите грешни и несовршени природи) треба да му бидеме Нему благодарни. Но поважно од сето ова е да веруваме дека Исус умре на крстот за нас и со Неговата крв ние сме очистени. Треба да правиме добро и љубовта да ни биде водилката низ животот. Тоа се заповедите кои доаѓаат од Бога.
|
Датум на внесување: 06.Јули.2008 во 08:13
AlDra - и во православието - чудесата не се извршуваат од Светците, а од Бога, преку нив (како во примерите што ги наведе со Петар и Јован).
Во врска со аскетскиот живот и замонашувањето... во претходен пост, даваш самиот пример со промената која настапила кај Павле, заради видението кое го имал. Тој почувствувал повик од Бога да го направи тоа кое што го направил.
Соодветно - многумина чувствуваат повик од Бога да се замонашат, да живеат аскетски живот, да се откажат од земните добра, да живеат повлечен живот посветен само на молитва. Дали е тоа нешто кое што апостолите го правеле? Веројатно не. Но дали е тоа лично прашање на секој еден човек и личен негов "разговор" со Бога? Да, апсолутно. Тоа што јас и ти не сме добиле таков повик, тоа е наша работа. Не сме добиле ни видение одејќи по патот за Дамаск, па ете, тоа се случило на некој друг, зарем не?!
Во крајна сметка, не човекот, а Бог ќе суди дали биле во право или не...
|
Датум на внесување: 06.Јули.2008 во 08:50
Не смееме да ги глорифицираме таквите личности кои се оддале на аскетизам. Само за пример ќе Ви ги предочам резултатите од една анкета спроведена во Италија: голем дел од испитаниците (простете ми не го знам точниот процент) се молеле на некојси Падре Пио, па следувала Богородица, и на крајот Бог. Кажете ми: во право ли се за ова? Па ако продолжат вака ќе дојде ден кога поважно ќе биде она што го рекле оние кои го толкувале отколку она што го вели самото Свето Писмо.
Навистина има многу начини да му се служи на Бога. Но во псалмот 37:27 вели вака: ,,Отстранувај се од злото и ПРАВИ ДОБРО и ќе останеш довека’’. Кому му служат таквите луѓе-аскетите? Кому ќе му сторат добро со тоа што ќе се повлечат во самотија и изолираност? Сигурен сум дека таквите луѓе имаат голема вера во Бога, но повторно ќе се повикам на апостолот Јаков кој вели: ,,Верата без дела е мртва’’ (Јк 2:17) Дури и демоните веруваат во Бога.
Што се однесува пак до оние кои живеат во манастири и кои се лишуваат од личностите од спротивниот пол би ги запрашал: зар не се сеќавате што им рече апостолот Павле: ,, Не лишувајте се еден од друг... за да не ве искушува сатаната заради вашата невоздржаност’’(1. Кор 7:5)
Најтешко е верата да се проповеда и да се живее според Божјите правила меѓу грешниците а многу полесно е тоа да се стори во самотија. Сите сме подобри кога сме сами а во друштво на други луѓе честопати бидуваме заведни од нивните ставови. Сметам дека никој не е имум на тоа.
Со самоказнувањето не постигнуваме ништо. Само се уназадуваме. Зар со тоа што нема да живееме подобро отколку што моментално го правиме тоа ќе придонесеме за бришење на гревовите? Зар Бог сака ние самите да се казнуваме заради страстите и потребите кои Тој ни ги вгради при нашето создавање? Па зар Бог од некого ќе побара да се изолира? Бог е љубов и нам ни заповеда и ние да се љубиме еден со друг. А љубовта подразбира активен однос помеѓу најмалку две страни. Не може некој да рече дека ги љуби луѓето ако за нив нема ама баш ништо добро сторено. Љубовта подразбира меѓусебна блискост и активна грижа. ,,Кој знае да прави добро, а не го прави, грев му е’’(Јк 4:17)
|
Датум на внесување: 06.Јули.2008 во 09:20
AlDra, во право си дека тоа може да доведе до несакани последици, но не ја исклучувај можноста овие луѓе да биле повикани од Бога да го направат тоа. Ти дадов конкретен пример - ниту мене, ниту тебе ни се јавил Исус додека сме оделе по пат... но тоа се случило со Павле. Бог Е сепак Семоќен и Неговата Воља е над се. Ако некој смета дека извршува Божја мисија и дека со тоа што ќе се моли, прави добро за луѓето и за светот воопшто, тогаш не можеме ние да ја судиме таа негова постапка... Секој го врви својот пат и секој го носи својот крст. Тие луѓе (аскетите) се барем искрени во својата намера... како што кажа ти самиот во другата тема - зарем некој би се откажал од земните добра, од позицијата која ја има во општеството и од удобствата на секојдневието, ако не се чувствува навистина повикан од Бога?
п.с. Заборавив прееска да кажам - добредојде на Форумот! Се надевам дека ќе имаме интересни и корисни дискусии.
|
Датум на внесување: 06.Јули.2008 во 13:02
Kako sto rece zidarski Svetcite cudata gi pravat vo imeto na Isus i vo imeto na Boga, znaci onie svetci koi jas gi znam ne pravele nisto loso tie - na nekoj nacin vo ime na Boga i na Isus ete za vreme na nivniot zivot napravile nekoi cuda (definicija za cudo e mnogu shiroka) no kako i da e, tie toa go pravele, vo isto vreme go shirele Isusoviot zbor.... jas mislam deka ne treba po sekoja cena da begame od niv i da gi omalovazuvame zasto toa ne bi bilo fer isto i niv crkvata (mislam na modernata politicka ustanova) gi ima na nekoj nacin iskoristeno vo svoi celi...
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Постирано од: EvAngelos
Датум на внесување: 06.Јули.2008 во 15:48
Еве уште еден вистински и доследен Христов следбеник - AlDra
------------- Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
Датум на внесување: 06.Јули.2008 во 16:35
Messenger напиша:
aladin, dali ima i drugi vakvi primeri so ostanatite starozavetni proroci? |
zosto me prasuvas dali ima drugi takvi primeri????
|
Датум на внесување: 06.Јули.2008 во 21:59
Најпрвин да се заблагодарам за топлото добредојде и за пофалбата од EvAngelos. И јас слично како и повеќето овде се обидувам да живеам богоугодно и се молам љубовта да преовладува во сите мои мисли, чувства, дела и зборови. Се трудам да бидам што е можно пообјективен и со моите ставови никого да не повредам. Искрено се надевам дека ќе имаме интересни дискусии од кои сите по нешто ќе научиме и ќе ја зацврстиме нашата вера. Во таа насока треба да се движат нашите дискусии- во слога и меѓусебна љубов. Да не дозволиме расправиите во нашите теолошки сфаќања да внесат отклонување од Христа. Баш напротив треба да претендираме да се зајакнуваме меѓусебно. ,,По тоа ќе познаат дека сте Мои ученици- ако имате љубов помеѓу себе!’’(Јв. 13:35)
Што се однесува конкретно на темава:никој не може да го ограничи Бога! Ако Тој сака може да прави чуда и преку некои луѓе. Во Библијата имаме примери на исцелувања кои дошле преку Исус, преку апостолите и тоа обично со полагање раце- нешто што е денес подзаборавено и кога се практикува се прави само за инаугурација на некое свештено лице. Повторно ќе се повикам на апостолот Јаков кој во неговото кратко послание ни дава во изобилство многу практични совети. Тој вели:,,Ако некој меѓу вас е во неволја, нека се моли. Ако е весел, нека пее песни на благодарност. Ако некој е болен, нека ги викне старешините на црквата да дојдат и да се молат за него. Нека ги замоли да го помазат со маслиново масло во името на Господ. Ако се молите со вера ќе му помогнете на болниот. Господ ќе го оздрави и ако направил грев ќе му прости... молете се еден за друг за да бидете исцелени. Енергичната молитва од праведен човек има голема сила.’’(Јк. 5:13-16). Но внимавајте тој вели ,,молете се еден за друг’’ а не вели:,,Молете се на мртвите да се молат за вас.’’. Како што јас знам смртта е состојба на целосно бездејствие. Не може мртов човек нешто да стори. ,,А мртвите не знаат ништо, ниту веќе имаат награда, зашто се заборава и споменот за нив. Одамна ги снема: нивната љубов и нивната омраза и зависта, и веќе немаат учество во нешто што станува под сонцето.’’(Проповедник 9:5,6)
Во посланието до Евреите апостолот Павле пак вели:,,А без вера не е можно да Му бидеме угодни на Бог. Секој што сака да дојде кај Бог, мора да верува дека Тој постои и дека ги наградува оние кои искрено Го бараат.’’(Евр. 11:6). Ова јасно укажува дека не ни треба вера во нечии мошти, свети води и икони! Единствено ни е потребно вера во Бога и во смртта и воскресението Христово.
Пред неколку години баш пред Велигден на телевизија гледав една анкета на тема: дали веруват во воскресението? Од 40 испитаници: 36 се изјасниле како Христијани. Од нив само 20 верувале дека Исус навистина дошол на земјата. И од сите тие 36мина само неколкумина изјавиле дека веруваат дека Исус воскреснал. Очигледно дека кај нас повеќе внимание се обрнува на симболиката: на боењето на јајцата, палењето свеќи, носењето зејтин и слични подароци на црквата. Сме го испуштиле од вид важното за сметка на неважното. Зар е возможно прошката и спасението да дојдат преку човек и преку такви мртви форми? Еден е Патот, Вистината и Животот! Да не бараме други патишта! Имитирањето на Неговиот начин на живот и исполнувајќи ги Неговите заповеди, честите молитви и обиди за лично усовршување и богоугодност се вистинското нешто кое ни е потребно.
|
Датум на внесување: 06.Јули.2008 во 23:12
[QUOTE=AlDra] Ова јасно укажува дека не ни треба вера во нечии мошти, свети води и икони! Единствено ни е потребно вера во Бога и во смртта и воскресението Христово.
Пред неколку години баш пред Велигден на телевизија гледав една анкета на тема: дали веруват во воскресението? Од 40 испитаници: 36 се изјасниле како Христијани. Од нив само 20 верувале дека Исус навистина дошол на земјата. И од сите тие 36мина само неколкумина изјавиле дека веруваат дека Исус воскреснал. Очигледно дека кај нас повеќе внимание се обрнува на симболиката: на боењето на јајцата, палењето свеќи, носењето зејтин и слични подароци на црквата. Сме го испуштиле од вид важното за сметка на неважното. Зар е возможно прошката и спасението да дојдат преку човек и преку такви мртви форми? Еден е Патот, Вистината и Животот! Да не бараме други патишта! Имитирањето на Неговиот начин на живот и исполнувајќи ги Неговите заповеди, честите молитви и обиди за лично усовршување и богоугодност се вистинското нешто кое ни е потребно.[QUOTE]
Vidi sega se soglasuvam so pogolem del od toa sto go velis no nikoj ne smee da ja zaboravi i podceni vaznosa na Svetcite koi imaat dlaboki koreni vo hristijanstvoto, tvoeto interpretiranje na biblijata e vo red no toa ne znaci deka nema i druga interpretacija..Velis deka ne ni treba vera vo nekoi moshti no eve da te prasam sigurno si cul za Sv.Vasilije Ostroski na planinata Ostrog vo Crna Gora ima negov manastir kade se cuvaat negovite mosti i tamu se ima sluceno bezbroj cudni izlekuvanja za koi i naukata nema objasnuvanje kako se slucilo i tamu ludjeto palat sveci i nosat zejtin, sto e najbitno site tamu odat i se molat Na Sv.Vasilije toj da se moli kaj Isusa za niv no isto taka ludjeto direktno mu se molat na Isusa kako i da e najbitno e deka site VERUVAAT i se HRISTIJANI i sega dali tuka se raboti za nekoja visa sila ili pak za nekoj psiholoski fenomen fakt e deka tamu (samo kako primer go zemav mestoto) slepi progledale, i bolni ozdravele, nesrecni sreca nasle a site od tamu zaminale so edna rabota a toa e pogolema i pocvrsta verba vo Isusa ... e sega kazi mi ti sto ima vo toa loso, sluckite na ozdravuvanje isceluvanje ne se izmisline tie se vistinite kolku i nerealno da izgledaat i da nemaat naucna osnova, tie sepak se slucile, znaes li po kolku ludje se sobiraat za vreme na nekoj svetec vo razni manastiri mnooooogu site se zbiraat da go slavat svetecot voedno slavejci go imeto Isusovo se splotuvaat kako hristijani zaedno, mnogu crkvi i dobrotvorni akcii se napraveni vo toa ime VO TOA E SILATA NA SVETCITE koja ne moze da se potceni i da se namali zasto tie sem sto lecat ne splotuvaat kako hristijani i ne drzat zaedno ne bitno dali si katolik ili evangelist ili pak pravoslavec bitno e deka na toj den site se tamu kraj manastir kraj crkva i go slavat imeto Bozje ....da nosat zejtini i palat sveci no vo toa nema nisto loso.....sto misis ti deka ima loso vo toa ????
A za dedo mraz rekov ednas i pak ce recam leno ni e nas ovdeka da se pravime mangupi i dokazuvame deka dedo mraz ne postoi (sto i mozebi e tocno) no dali toa vooposto e bitno, ajde neka mi rece nekoj dali e bitno, ne e e voopsto bitno, otidete vo dom za deca bez roditeli probajte na tie decinja da im objasnite deka dedo mraz ne postoi ce ve gledaat i nema da vi se nalutat, no nivnata verba nema da ja pokolebate zasto cela godina tie decinja bukvaln ziveaat za toa koga ce dojde dedo mraz kaj niv, koga ovaa nase opstestvo ce se seti na niv, a se secava samo za nova godina preku dedo mraz....vo toa e silata na dedo mraz.....i sto ima loso vo toa ??????
Izvini po nikot mi licese kako na zensko...
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 07.Јули.2008 во 02:48
Templarius си ми го смешал полот. Но се разбира не се лутам за тоа. Ако можеш измени го тоа те молам ако не- не нора.
Еве што сметам дека е лошо овдека: луѓето мислат дека Бог само таму(на тие определени места) и само преку таквите молитви до тие светци доаѓа решението на нивните проблеми. Не сакам да се повторувам но ќе морам: Бог е дециден околу прашањето кому да се молиме. Исус тоа многу јасно ни го кажа кога ја држеше прочуената Беседа на гората. Молитвите треба да бидат упатени стриктно до Него.
Кој ги прогласил таквите луѓе за светци? Некојси црковен собор? Се собрале луѓе од крв и месо, грешници исто како и ние и се осудиле да некого прогласат за светец. Овде доаѓа до израз човековата гордост. Но честопати низ историјата се случувало со смена на високото црковно свештенство да се сменат и светците кои биле обожавани и нивните дела да бидат спалувани. Со сето ова на народот му се мачкаат очите и човек кој никогаш не ја читал Библијата ќе помисли дека така требало да биде штом некој свештеник така вели. Сите оние собири кои се прават за да се прослави некој светец се традиционални. ,,Така требало’’. Се губи суштината на христијанството. Каде е сега ,,Љуби го ближниот свој како себеси’’? Многу ретко се слуша тоа. Далеку поважно е денес да се слават определени денови и да се изговараат зборови кои за оној кој ги изрекол немаат никаква смисла зашто едвај да го разбира значењето на тие зборови во кои патем и не верува.
Да се вратам не темата. Искрено не верувам дека молитвите упатени до светците имаат моќ. Молитвата подразбира комуникација а комуникацијата меѓу жив човек и мртов е невозможна. Имаше еден пример во Библијата кога Саул го повикува мртвиот Самоил. Кога доаѓа духот на Самоил му вели на Саула:,,Зошто ме вознемируваш?’’. Не му рекол дека добро направил што го повикал туку го опоменал, велејќи му: ,,Зошто ме прашуваш мене, кога Господ се одвратил од тебе и ти станал непријател?’’ со што е јасно дека тој немал никаква моќ.
Ќе те молам уште еднаш добро прочитај го мојот последен пост на оваа тема зашто искрено не би сакал да се повторувам.
|
Датум на внесување: 07.Јули.2008 во 13:41
Чекај сега вие мислите дека светците имале моќи немале никакви ај ке кажуваме така за да има верба ке си праат некои фантастични филмови режисерите за религија ај сега ке стаиме дека исус оживува мртви како да не тогаш во тоа време луѓето можело да се излажат,тогаш си можел да им речеш дека ногата ти стои кај главата и си мжел да ги увериш во тоа да поверуваат и тогаш почнувала таа нивна смотковност да се пренесува и почнале да се појавуваат уште неколку докази и така и ние сме почнале да веруваме.СВЕТЦИЦЕ БИЛЕ САМО ПАМЕТНИ ЛУЃЕ КОИ СИ ГО ВРТЕЛЕ МАЈТАПОТ СО НИВ.А со тоа сакале да останат вечно почитувани.
|
Датум на внесување: 07.Јули.2008 во 13:59
jas uste ne mozam da raberam .......sto e sporno tuka????? dali treba da se pocituva covek na kogo bog mu daruval sila da pravi natprirodni raboti??????
ili mozebi ----smee li da se povikuva vo molitva posle negovatafizicka smrt smrt?
mislam deka premnogu voopsteno se komentira!
sto konkretno podrazbira inicijatorot na temata pod poimot ,,svetec,, mozebi treba da prokomentirame........
|
Постирано од: Majkl
Датум на внесување: 07.Јули.2008 во 14:13
Во големата Христова објава од 1989 год. „Ова е Мојата Реч: Алфа и Омега„ кажано дека Свет може да биде само БОГ а чуда постојат само за луѓето што живеат со свеста вон Бога. Тоа што тие го нарекуваат ЧУДА се вистинити важечки духовни законитости.
Бидејќи е се` треперење односно вибрација, така одредени предмети, слики и тн. можат да бидат озрачени од мислите на верниците за по некое време тие мисловни енергији почнат да прават „чуда„ или исцелувања по принципот сличностите се привлекуваат. Па така верникот од некоја вера допирајќи ја статуата или сликата ги повикува овие вибрации и тие на него делуваат на одреден начин. Сепак овие енергии се создадени од луѓето или енергетски полиња на души(особено кога се материјализира крв, солзи на икони и сл.) кои некогаш како луѓе биле врзани за некоја религија а не од Бога па така долгорочно не придонесуваат кон вистински духовен напредок кој меѓу другото се изразува и со хармонија и здравје на физичкото тело, а веќе според тоа колку човек е лабилен можат да бидат и опасни.
Бог може да го проструи човека и да исцелува само кога човек ќе ги отстрани духовните причини - т.е. неговото погрешно мислење и постапување контра божјите закони содржани и во 10те заповеди или Беседата на Гората.
|
Датум на внесување: 07.Јули.2008 во 18:18
Многу е интересен ставот на протестантите дека не постојат светци и дека немаат чудотворни моќи, дека не треба преку нив да се упатува молитва и слично...
Значи... има две спротивставени идеи.
1. Бог не може (или нема потреба) да делува преку луѓе, преку нивните мртви тела, дури и преку нивните покојни души (кои како знаеме се вечни, за разлика од телата, и токму на тие души се молат верниците кога се молат кон некој светец)...
2. Бог е Семоќен. Соодветно Се-способен.
Ако се каже дека првата изјава е точна, тогаш се ограничува Бог во неговата Семоќност и во неговото суверено право да прави така како што сака.
Дури и да се дадат аргументи преку Библијата и животот на апостолите во поддршка на тезата дека Бог никогаш не се обраќа на тој начин и дека не делува преку посредник, сепак - Бог Е Семоќен... соодветно - може да го направи тоа ако реши. Зарем не? Или ако го направи, ќе му кажеме - чекај друже, ти пред 2000 години друго рече, не може ти сега да мрдаш од тоа... (се извинувам за пародирањето, ама навистина така звучи).
|
Постирано од: the king
Датум на внесување: 07.Јули.2008 во 18:50
koi se tie be svetcite?????
------------- !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
Датум на внесување: 07.Јули.2008 во 19:10
King - тоа што исламот не признава светци, не значи дека треба да се подбиваш со таа идеја. Имај почит кон дискусијата на другите.
|
Датум на внесување: 07.Јули.2008 во 20:42
Јас не велам дека Бог не може да дејствува преку луѓе! Па Тој е Семоќен. Тврдам дека не треба да се молиме на светци! Во претходните постови сметам дека добро го образложив тоа и немам намера да се повторувам. Ако некој најде забелешка на она што сум го напишал нека повели и нека каже. Но се разбира со Библиска поддршка а не со суви коментари.
|
Постирано од: gospel
Датум на внесување: 07.Јули.2008 во 20:43
zidarski напиша:
Многу е интересен ставот на протестантите дека не постојат светци и дека немаат чудотворни моќи, дека не треба преку нив да се упатува молитва и слично...
Значи... има две спротивставени идеи.
1. Бог не може (или нема потреба) да делува преку луѓе, преку нивните мртви тела, дури и преку нивните покојни души (кои како знаеме се вечни, за разлика од телата, и токму на тие души се молат верниците кога се молат кон некој светец)...
2. Бог е Семоќен. Соодветно Се-способен.
Ако се каже дека првата изјава е точна, тогаш се ограничува Бог во неговата Семоќност и во неговото суверено право да прави така како што сака.
Дури и да се дадат аргументи преку Библијата и животот на апостолите во поддршка на тезата дека Бог никогаш не се обраќа на тој начин и дека не делува преку посредник, сепак - Бог Е Семоќен... соодветно - може да го направи тоа ако реши. Зарем не? Или ако го направи, ќе му кажеме - чекај друже, ти пред 2000 години друго рече, не може ти сега да мрдаш од тоа... (се извинувам за пародирањето, ама навистина така звучи). |
За да не мешаме баби - жаби, еве што зборува Библијата:
„Зошто еден е Бог, и еден е посредникот помеѓу Бога и луѓето - човекот Исус Христос, кој се даде себеси како откуп за сите - а тоа се посведочи во свое време“.
(1Тимотеј 2:5)
„Зошто под небото нема друго име дадено на луѓето, со кое би можеле да се спасиме, освен името Исус Христос“.
(Дела Апостолски 4:12)
А сега, најдете некој стих со кој ќе поткрепите дека богородица, светците или незнам кој е посредник помеѓу Бога и луѓето и дека наведените личности можат да ти помогнат и да те спасат.
|
Датум на внесување: 07.Јули.2008 во 20:43
Јас не велам дека Бог не може да дејствува преку луѓе! Па Тој е Семоќен. Тврдам дека не треба да се молиме на светци! Во претходните постови сметам дека добро го образложив тоа и немам намера да се повторувам. Ако некој најде забелешка на она што сум го напишал нека повели и нека каже. Но се разбира со Библиска поддршка а не со суви коментари.
|
Датум на внесување: 07.Јули.2008 во 20:47
Датум на внесување: 07.Јули.2008 во 21:35
zidarski напиша:
.... 2. Бог е Семоќен. Соодветно Се-способен.
....се ограничува Бог во неговата Семоќност и во неговото суверено право да прави така како што сака.
Бог Е Семоќен... соодветно - може да го направи тоа ако реши. Зарем не? Или ако го направи, ќе му кажеме - чекај друже, ти пред 2000 години друго рече, не може ти сега да мрдаш од тоа... (се извинувам за пародирањето, ама навистина така звучи). |
Бог е семоќен но тој самиот е Светиот Закон. Оттаму тој никогаш сопствените закони нема да ги прекрши токму во тоа се огледа неговото совршенство.
Бог е истиот вчера денес и утре - непроменлив, апсолутен. Така да прашањето што рекол пред две илјади години што денес држи вода во смисла дали нешто навистина кажал или луѓето, фарисеите, писмопознавачите, свештеничката каста му ставила нешто во уста?
|
Датум на внесување: 08.Јули.2008 во 13:20
Ne e tocno toa sto go velite - ja interpretirate biblijata na nacin koj e za mene OK no izgleda deka AIDra ne si go procital mojot post i ne si razbral vo sto e mocta na svetcite - no da kazeme od edna strana ja imamae tvojata interpretacija na biblijata a od drugata strana ja imame realnosta - Relanosta e polna so potvrdeni primeri na isceluvanja i pomos od strana na svetcite i pak ce naglasam - socioloskiot efekt koj tie go imaat vo splotuvanje na hristijanite .... toa e neosporno .... gospod im dava moc na svetcite i toa e fakt koj e dokazan mnogu pati .....
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 08.Јули.2008 во 13:34
Isto na edno mesto veli nekoj Koj gi proglasil za svetci???, ludje da tocno e proglaseni se za svetci od ludje gresnici bas kako i nie sto sme sto e sporno vo toa.
Ako odime po toa deka Bog e nas vodac togas doadjame do slednoto kako togas nekoj od nas ne e e svetec - sto e razlikata pomedju nas i svetcite - Pa razlikata e vo toa sto tie vodeni od Boga go izbrale toj pat da pomagaat na onie na koi im e pomos potrebna vo imeto na Isusa dodeka bile zivi toa go pravele so takva predanost i samozrtvuvanje sto svoj zivot nemale ( za razlika od nas koi imame svoi zivoti i svoi grevovi) tie ziveele za Isusa i za delata koi gi pravele dodeka bile zivi a i koga umrele - e sega koga seto toa ce se sobere normalno e deka nie pravejci retrospektiva na nivnite zivoti a i na onaa sto se slucuva posle nivnata smrt da kazeme - Pa da tie se mnogu po posveteni na boga od nas tie pomognale na bezbroj na koi im e potreben pomos, nie ne sme na nikogo, tie se posvetile na Isusa i samo na Isusa celiot svoj zivot , nie sme posveteni na nasite zivoti i na materijalnoto vo niv, razlikata e mnogu golema .... neli ???
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 08.Јули.2008 во 14:39
А ДАЛИ ПОСТОЈАТ ЖИВИ СВЕТЦИ, ИЛИ ПРВИН ЧОВЕКОТ ТРЕБА ДА УМРЕ ПА ПОТОА ДА СЕ ПРОГЛАСИ ЗА СВЕТЕЦ?
|
Датум на внесување: 08.Јули.2008 во 15:11
Templarius напиша:
Isto na edno mesto veli nekoj Koj gi proglasil za svetci???, ludje da tocno e proglaseni se za svetci od ludje gresnici bas kako i nie sto sme sto e sporno vo toa.
Ako odime po toa deka Bog e nas vodac togas doadjame do slednoto kako togas nekoj od nas ne e e svetec - sto e razlikata pomedju nas i svetcite - Pa razlikata e vo toa sto tie vodeni od Boga go izbrale toj pat da pomagaat na onie na koi im e pomos potrebna vo imeto na Isusa dodeka bile zivi toa go pravele so takva predanost i samozrtvuvanje sto svoj zivot nemale ( za razlika od nas koi imame svoi zivoti i svoi grevovi) tie ziveele za Isusa i za delata koi gi pravele dodeka bile zivi a i koga umrele - e sega koga seto toa ce se sobere normalno e deka nie pravejci retrospektiva na nivnite zivoti a i na onaa sto se slucuva posle nivnata smrt da kazeme - Pa da tie se mnogu po posveteni na boga od nas tie pomognale na bezbroj na koi im e potreben pomos, nie ne sme na nikogo, tie se posvetile na Isusa i samo na Isusa celiot svoj zivot , nie sme posveteni na nasite zivoti i na materijalnoto vo niv, razlikata e mnogu golema .... neli ??? |
Ако погледнеш во историјата и на православните и на католичките светци ќе видиш дека меѓу нив има и такви кои се прогласени за светци само затоа што и направиле крупна услуга на црквата, но не и на своите ближни уште помалце на Бога. Напротив своите ближни ги масакрирале, прогонувале, омаловажувале, им задавале уште поголеми потешкотии... На пр. цар Константин, српскиот Сава, мајка Тереза, и тн.
|
Датум на внесување: 08.Јули.2008 во 18:53
Во една друга тема ми го поставивте прашањето кој дел од Библијата е инспириран од Господ а кој дел од ѓаволот. И овде може да се постави истото прашање: Кои светци добиваат сила од Бога а кои од ѓаволот за на тој начин да ги одвратат луѓето од Бога?
|
Датум на внесување: 08.Јули.2008 во 22:11
Тоа Бог и оние верни Нему само го знаат. Колку и да се прикажува некој како светец, ако си ти вистински верник, ќе имаш способност да разликуваш добро од зло и ќе знаеш дали те подведува или не... Замките по патот се многу, но верата е таа што не води преку нив...
|
Датум на внесување: 09.Јули.2008 во 00:55
gospel напиша:
А ДАЛИ ПОСТОЈАТ ЖИВИ СВЕТЦИ, ИЛИ ПРВИН ЧОВЕКОТ ТРЕБА ДА УМРЕ ПА ПОТОА ДА СЕ ПРОГЛАСИ ЗА СВЕТЕЦ? |
НИКОЈ НЕ МИ ОДГОВОРИ НА ПРАШАЊЕВО? ЗОШТО ГО ОДБЕГНУВАТЕ?
АЈДЕ ВЕРНИЦИ БРАНЕТЕ ГО СЕКОЈ ВАШЕТО ВЕРУВАЊЕ.
НО ЕДИНСТВЕНО СО СТИХОВИ ПОТКРЕПЕНИ ОД БИБЛИЈАТА.ЧАРШИНСКИ МУАБЕТИ НЕ СЕ ПРИЗНАВААТ.
|
Датум на внесување: 09.Јули.2008 во 01:10
Postojat zivi svetci i gi ima, a ti sakas da ti go potkrepam toa so biblija hmmmm toa mu dojde kako da sakas so voda da zapalam ogan taka nekako...kako i da e da gi ima, kolku i da mu smeta toa na nekogo fakt e deka gi ima .....
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 09.Јули.2008 во 01:15
Majkl напиша:
Templarius напиша:
Ako odime po toa deka Bog e nas vodac togas doadjame do slednoto kako togas nekoj od nas ne e e svetec - sto e razlikata pomedju nas i svetcite - Pa razlikata e vo toa sto tie vodeni od Boga go izbrale toj pat da pomagaat na onie na koi im e pomos potrebna vo imeto na Isusa dodeka bile zivi toa go pravele so takva predanost i samozrtvuvanje sto svoj zivot nemale ( za razlika od nas koi imame svoi zivoti i svoi grevovi) tie ziveele za Isusa i za delata koi gi pravele dodeka bile zivi a i koga umrele - e sega koga seto toa ce se sobere normalno e deka nie pravejci retrospektiva na nivnite zivoti a i na onaa sto se slucuva posle nivnata smrt da kazeme - Pa da tie se mnogu po posveteni na boga od nas tie pomognale na bezbroj na koi im e potreben pomos, nie ne sme na nikogo, tie se posvetile na Isusa i samo na Isusa celiot svoj zivot , nie sme posveteni na nasite zivoti i na materijalnoto vo niv, razlikata e mnogu golema .... neli ??? |
Ако погледнеш во историјата и на православните и на католичките светци ќе видиш дека меѓу нив има и такви кои се прогласени за светци само затоа што и направиле крупна услуга на црквата, но не и на своите ближни уште помалце на Бога. Напротив своите ближни ги масакрирале, прогонувале, омаловажувале, им задавале уште поголеми потешкотии... На пр. цар Константин, српскиот Сава, мајка Тереза, и тн. |
Primerot ne e mnogu dobar...no kako i da e go pocituvam kako tvoje mislenje...inaku ako poglednes bilo kade ce vidis deka ima dobri i losi duri i vo biblijata od apostolite sepak eden bese Juda taka da tvojata sporedba do nekade e ok, no vo sustina ne moze da ja pobie slikata za svetcite vo nieden slucaj.. Janaveduvas Majka Tereza kako los primer ti se molam navedi mi nekoj fakt bas bi me interesiralo....i uste edno temata e Silata na Svetcite a ne plukanje vrz istite - zatoa ve molam veruvajte ili ne veruvajte vo sto sakate samo ne plukajte .....
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 09.Јули.2008 во 01:24
AlDra напиша:
Во една друга тема ми го поставивте прашањето кој дел од Библијата е инспириран од Господ а кој дел од ѓаволот. И овде може да се постави истото прашање: Кои светци добиваат сила од Бога а кои од ѓаволот за на тој начин да ги одвратат луѓето од Бога? |
Prvo ne doensuvaj zaklucoci na baza na spekulacii, a potoa ne spekuliraj i ne iznesuvaj nevistini Svetcite ne gi odvratuvaat ludjeto od boga. Svetcite za da bidat sveti treba da se bogougodni da go slavat imeto na boga da bidat znaci mnogu mnogu mnoguuuuuuu pogolemi vernici od tebe i od mene, kako takvi od kade ti ebe smelost da kazes deka svetcite gi odvracaat ludjeto od boga - pa samiot bog i istite tie ludje niv gi pravat svetci - ne e ubavo da zboruvas taka nemas pravo da zboruvas taka samo zatoa sto ti ne veruvas vo niv....Ce ti posocam eden primer Tose Proevski e nas makedonski svetec znaes li deka tokmu poradi nego mladite pocnaa povece da se svrtuvaat kon boga, bas poradi nego mladite pocnaa da pravat humanitarni akcii poradi nego ene gi sega pat pravat do manastir neli e toa sila i moc na svetec ???
Go pocituvam tvojot stva i tvojata verosipovest koja i da e no ti se molam zemi vo predvid deka tvojata religija tie dobra na tebe no ne znaci deka im e dobra na site i sega tuka nikoj ne ja napdja tvojata religija a ti go napadjas pravoslavieto koe mora da se priznae ovoj narod i ovaa zemja na nekoj nacin ja odrzalo so vekovi go socuvala naseto Makedonsko samobitie i nasata kultura, go socuvala onaa sto i tebe denes te pravi da bides vernik a toa e verata - taka da vo red veruvaj ti vo svojata religija no nemoj da plukas vrz nesto samo zatoa sto tebe ne ti odgovara.....
Pozdrav
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 09.Јули.2008 во 01:44
Templarius напиша:
Postojat zivi svetci i gi ima, a ti sakas da ti go potkrepam toa so biblija hmmmm toa mu dojde kako da sakas so voda da zapalam ogan taka nekako...kako i da e da gi ima, kolku i da mu smeta toa na nekogo fakt e deka gi ima ..... |
Кога ти неможеш со вода да запалиш оган, ќе запалам јас, затоа што ја читам Библијата, а ти неможиш да запалиш затоа што не ја читаш, пријателе.
Инаку, точно е тоа дека Библијата зборува единствено за живи светци, т.е. за свети луѓе.
Еве ти само неколку стихови:
„Од Јуда, слуга на Исуса Христа, а брат на Јакова, до призваните, осветени во Бога Отецот, и запазени од Исуса Христа.“
(Јуда 1:10)
„Од Павла повиканиот апостол на Исуса Христа, по волја Божја, и од братот Состен, до црквата Божја во Коринт, до осветените во Исуса Христа, до повиканите светии....“
(1Коринтјаните 1:1,2)
„Павле, апостол на Исуса Христа, по волја Божја, и братот Тимотеј, до црквата Божја во Коринт, заедно со сите светии по целата Ахаја...“
(2Коринтјаните 1:1)
„Од Павле, по волјата Божја апостол на Исуса Христа, до светиите што се во Ефес и до верните во Исуса Христа...“
(Ефесјаните 1:1)
„Од Павла и Тимотеја, слуги на Исуса Христа, до сите светии на Христа Исуса, што се во Филипи, со епископите и ѓаконите...“
(Филипјаните 1:1)
Во сите овие примери, а ги има уште многу, Светиите на кои што им се испраќани поздрави се живи, а не мртви. Апостолот Павле уште ги нарекува и „Верни“, односно, сите кои што веруваат во Исуса Христа и се нарекуваат верници , а се исчистени со крвта Исусова се Светии или Светци во очите на Бога.
Во очите на Бога постојат две врсти на луѓе: Верни и Неверни. Свети и Несвети. Друг термин не постои.
Значи, сите оние кои што поверувале во Исус Христос како нивни спасител, кои што се очистени преку крвта Исусова пролиена на Голгота, кои што се наново-родиле преку Вода и Дух и решиле да живеат свет и христијански живот по нормите на Бога и Библијата; во очите на Бога се Свети луѓе, светии или светци. Сето тоа е исто.
|
Постирано од: Asya
Датум на внесување: 09.Јули.2008 во 05:13
AlDra напиша:
Мислам дека е нелогично да веруваме и да се молиме на светци. Оној кој ја прочитал Библијата и се држи до Неа ова му е јасно како бел ден.
Самиот Исус рекол: ,,И што и да побарате во Мое Име ќе направам, за да се прослави Синот во Таткото. Ако посакате нешто во Мое име, Јас ќе го направем.’’ а не рекол: ,,Молете се на овој или на оној светец’’. Пример-молитвата која ни е дадена Лично од Него почнува вака: ,,Оче наш...’’ што јасно укажува дека нашите молитви треба да бидат упатени кон Бога, нашиот Небесен Татко.
Тоа се зборови директно од Светото Писмо. А еве зошто сметам дека е нелогично. Дали доколку Ви треба нешто од вашиот татко би оделе кај комшијата и би го замолиле да го замоли Вашиот татко да Ви го даде она за што сте молеле?
Што се однесува до наводното исцелување кое го вршат светците мојот одговор би бил следниов: Во Дела на апостолите (3то поглавје од оваа книга) кога Петар и Јован го исцелиле некој човек кој бил инвалид, му рекле: ,,Во име на Исуса Христа Назареецот стани и оди!’’ Не му рекле дека тие го исцелиле. Дури и апостолот Павле кога отишол во Листра (опишано во Дела 14:8-21) и кога започнале тамошните жители да му ги бакнуваат нозете (зашто и тој исцелил некој инвалид од раѓање пред нивните очи) и да го слават како бог тој се спротиставил на тоа и им рекол дека и тој е обичен човек како и тие.
Апостолот Јаков пак на едно место во неговото послание (1глава 17 стих) вели: ,,Секој добар дар што го примаме доаѓа одозгора’’. Не од нечии мошти или икони туку директно од Божјата рака! И во посланието до Филипјаните Павле ни вели: ,,Бог ќе ја исполни секоја ваша потреба според своето богатство во Христа Исуса’’. Апостолот Јован пак во неговото прво послание ни вели вака: ,,и што и да Го замолиме, примаме од Него, зашто ги пазиме Неговите заповеди и правиме што е благоугодно пред Него.’’(1.Јо 3:22). Треба да сфатиме дека единствено Исус умре заради нас. Тој Својот живот го даде за ние да се спасиме па затоа единствено Тој е заслужен за обожавање. Зошто онаа Параскева или како и да се викала не е важно заминала во пустина и живеела аскетски живот? И не само таа туку и многумина други го правеле и сеуште го прават тоа? Зар Бог сака така човекот да се мачи? Зар преку тоа самоизмачување ќе добијат милост и спасение? Еден е Патот до Бога и не постојат други патови. Се друго е ќорсокак. Со која цел одат тие луѓе живеат аскетски и се лишуваат од многубројните благослови кои Бог неизмерно ни ги дава? Зар не вели Светото Писмо дека ние треба да си помагаме еден на друг? Кому му помагаат тие? И каде ги упатил Исус Неговите ученици? Во манастир? Во пустина? Не туку меѓу луѓето за да го шират Евангелието и да помагаат на оние кои имаат потреба од тоа.
Да сублимирам: Верувам дека молитвите треба да бидат упатувани директно до Бога, дека за секое добро (па и за казните кои следуваат заради нашите грешни и несовршени природи) треба да му бидеме Нему благодарни. Но поважно од сето ова е да веруваме дека Исус умре на крстот за нас и со Неговата крв ние сме очистени. Треба да правиме добро и љубовта да ни биде водилката низ животот. Тоа се заповедите кои доаѓаат од Бога. |
Ti ne si vo pravo! Svetcite se Bozhji ugodnici, koi prebivaat so Boga vo Carstvoto Nebesno i vo Crkvata Hristova na zemjata. Gospod ne gi ispolnuva site chovechki molitvi, bidejki grevot e pregrada pomegju Boga i chovekot. A kako bi gi chul molitvite na inovercite i sektantite, koga tie se molat na zamisleni -lazhni bogovi? Sosem e ispravno i potrebno da se molime na svetcite za da se zastapat za nas pri Boga, i Bog da ne pomiluva po nivnite molitvi. Isto taka, treba da se molime edni za drugi. Sekoj krsten pravoslaven hristijanin e povikan da bide svetec.
Verata bez dela e mrtva! Ne govoram za humanitarni dela, tuku za vistinski hristijanski dela, koishto se odnesuvaat na Bozhjata sluzhba (treba aktivno da mu sluzhime na Boga vo Crkvata Hristova), Pokajanie, Prichest i drugi Sv. Tainstva, kako i ljubovta (zhrtvata) kon blizhniot i borbata protiv nechistata sila. Chovekot mozhe sekojdnevno da izvrshuva dobri dela, no ako ne se vo ime na Hrista, i ako sam ne zhivee vo Crkvata, tie se beznachajni.
|
Датум на внесување: 09.Јули.2008 во 12:12
Asya напиша:
AlDra напиша:
Да сублимирам: Верувам дека молитвите треба да бидат упатувани директно до Бога, дека за секое добро (па и за казните кои следуваат заради нашите грешни и несовршени природи) треба да му бидеме Нему благодарни. Но поважно од сето ова е да веруваме дека Исус умре на крстот за нас и со Неговата крв ние сме очистени. Треба да правиме добро и љубовта да ни биде водилката низ животот. Тоа се заповедите кои доаѓаат од Бога. |
Ti ne si vo pravo! Svetcite se Bozhji ugodnici, koi prebivaat so Boga vo Carstvoto Nebesno i vo Crkvata Hristova na zemjata. Gospod ne gi ispolnuva site chovechki molitvi, bidejki grevot e pregrada pomegju Boga i chovekot. A kako bi gi chul molitvite na inovercite i sektantite, koga tie se molat na zamisleni -lazhni bogovi? Sosem e ispravno i potrebno da se molime na svetcite za da se zastapat za nas pri Boga, i Bog da ne pomiluva po nivnite molitvi. Isto taka, treba da se molime edni za drugi. Sekoj krsten pravoslaven hristijanin e povikan da bide svetec.
Verata bez dela e mrtva! Ne govoram za humanitarni dela, tuku za vistinski hristijanski dela, koishto se odnesuvaat na Bozhjata sluzhba (treba aktivno da mu sluzhime na Boga vo Crkvata Hristova), Pokajanie, Prichest i drugi Sv. Tainstva, kako i ljubovta (zhrtvata) kon blizhniot i borbata protiv nechistata sila. Chovekot mozhe sekojdnevno da izvrshuva dobri dela, no ako ne se vo ime na Hrista, i ako sam ne zhivee vo Crkvata, tie se beznachajni. |
Асиа,
Зошто твоето излагање не го поткрепиш со некој стих од Боблијата, па да може да држи вода, инаку мене ми изгледа како чаршински муабет.
Алдра убаво ти образложи и сето тоа ти го поткрепи со стихови од Библијата за да може да биде уверливо и да држи вода неговото верување.
Од моја гледна точка, колку што јас ја познавам Библијата, Алдра има нај исправен став и нај Библиски одговор во однос на светците.
Тој верувам, дека ги почитува светите луѓе повеќе од мене и од тебе, затоа што тие се наши браќа и сестри и наши сотрудници, но разликата е во тоа што тој не се надева на нив туку единствено во Исуса Христа, не се моли на нив но единствено на Бога. Па тоа е и вистинскиот Библиски концепт.
И за крај еве што зборува Библијата:
„Зошто еден е Бог, и еден е посредникот помеѓу Бога и Луѓето - човекот Исус Христос.
Кој се даде Себеси како откуп за сите - а тоа се посведочи во свое време.“
(1 Тимотеј 2:5)
Овај стих ги побива сите твои верувања за светците дека можат да бидат твои посредници, твои застапници и молители пред Бога.
Алдра ти благодарам што ни изнесе твое Библиско гледиште поткрепено со стихови, а не „рекла-казала“.
|
Датум на внесување: 09.Јули.2008 во 15:26
Ne mi e jasno Gospel na koj nacin razmisluvas no se vidi deka sakas se da ti bide potkrepeno so biblijata, a toa ne e mozno, no toa ne znaci deka ako nesto ne moze da se potkrepi so bibilijata deka ne e boguugodno i ispravno, jas sum hristijanin pred se i ne mozes ti nitu nikoj kako tebe da mi drzi tuka pradavanja i da pobiva nesto vo sto jas veruvam so toa deka ne e napisano vo biblijata, bilijata e bozja rec a ne pravilnik bog ni dal sloboda vo toa kako da go slavime negovoto ime nikade ne rekol deka mora da se vladeeme po bilijata.. ajde daj mi eden stih od biblijata kade sto se veli deka onie sto se vistinski vernici morat da se vodat po bibliata i po biblijata samo .... znaci daj mi stih kade Isus kazuva - slaveto go moeto ime onaka kako sto e napisano vo biblijata ?????
Inaku so voda ogan ne se pali a i so citas biblija sigurno imas super sila pa mozes toa da go napravis. Prijatele mnogu ludje ja citaat biblijata ne si ti edinstven, zatoa spusti ja malu topkata i diskutiraj so respekt prema drugite...
Inaku Silata na Svecite kako sto rekov e bitna za ovoj narod i za verata navedov nekolku postovi vo koi ja opisav nivnata sila nisto nemas da kazes za toa ????
Kako i da e odgvori mi na prvoto prasanje ako sakas ....
Pozdrav
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 09.Јули.2008 во 15:35
gospel напиша:
Templarius напиша:
Postojat zivi svetci i gi ima, a ti sakas da ti go potkrepam toa so biblija hmmmm toa mu dojde kako da sakas so voda da zapalam ogan taka nekako...kako i da e da gi ima, kolku i da mu smeta toa na nekogo fakt e deka gi ima ..... |
Кога ти неможеш со вода да запалиш оган, ќе запалам јас, затоа што ја читам Библијата, а ти неможиш да запалиш затоа што не ја читаш, пријателе.
Инаку, точно е тоа дека Библијата зборува единствено за живи светци, т.е. за свети луѓе.
Еве ти само неколку стихови:
„Од Јуда, слуга на Исуса Христа, а брат на Јакова, до призваните, осветени во Бога Отецот, и запазени од Исуса Христа.“
(Јуда 1:10)
„Од Павла повиканиот апостол на Исуса Христа, по волја Божја, и од братот Состен, до црквата Божја во Коринт, до осветените во Исуса Христа, до повиканите светии....“
(1Коринтјаните 1:1,2)
„Павле, апостол на Исуса Христа, по волја Божја, и братот Тимотеј, до црквата Божја во Коринт, заедно со сите светии по целата Ахаја...“
(2Коринтјаните 1:1)
„Од Павле, по волјата Божја апостол на Исуса Христа, до светиите што се во Ефес и до верните во Исуса Христа...“
(Ефесјаните 1:1)
„Од Павла и Тимотеја, слуги на Исуса Христа, до сите светии на Христа Исуса, што се во Филипи, со епископите и ѓаконите...“
(Филипјаните 1:1)
Во сите овие примери, а ги има уште многу, Светиите на кои што им се испраќани поздрави се живи, а не мртви. Апостолот Павле уште ги нарекува и „Верни“, односно, сите кои што веруваат во Исуса Христа и се нарекуваат верници , а се исчистени со крвта Исусова се Светии или Светци во очите на Бога.
Во очите на Бога постојат две врсти на луѓе: Верни и Неверни. Свети и Несвети. Друг термин не постои.
Значи, сите оние кои што поверувале во Исус Христос како нивни спасител, кои што се очистени преку крвта Исусова пролиена на Голгота, кои што се наново-родиле преку Вода и Дух и решиле да живеат свет и христијански живот по нормите на Бога и Библијата; во очите на Бога се Свети луѓе, светии или светци. Сето тоа е исто. |
Nemoj da ja koristis biblijata za tvoi licni interpretacii so toa go pobivas svojot stav...
Ako nekoj bil dobar koga ce umre sto stanuva? ostanuva da bide dobar ili e los ili pak samo go nema ?????
Velis deka vo ocite na boga ima sveti i nesveti i drugi nema a sto e so pokajnicite, iskusenicite ili tie se vo sivata zona ????
Jas veruvam vo Isus, krsten sum, ziveam po normite sto gi nalaga Biblijata - Svetec sum ??? ti mi kazi dali sum jas togas svetec????
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 09.Јули.2008 во 15:54
gospel напиша:
Asya напиша:
AlDra напиша:
Verata bez dela e mrtva! Ne govoram za humanitarni dela, tuku za vistinski hristijanski dela, koishto se odnesuvaat na Bozhjata sluzhba (treba aktivno da mu sluzhime na Boga vo Crkvata Hristova), Pokajanie, Prichest i drugi Sv. Tainstva, kako i ljubovta (zhrtvata) kon blizhniot i borbata protiv nechistata sila. Chovekot mozhe sekojdnevno da izvrshuva dobri dela, no ako ne se vo ime na Hrista, i ako sam ne zhivee vo Crkvata, tie se beznachajni. |
Асиа,
Зошто твоето излагање не го поткрепиш со некој стих од Боблијата, па да може да држи вода, инаку мене ми изгледа како чаршински муабет.
Алдра убаво ти образложи и сето тоа ти го поткрепи со стихови од Библијата за да може да биде уверливо и да држи вода неговото верување.
Од моја гледна точка, колку што јас ја познавам Библијата, Алдра има нај исправен став и нај Библиски одговор во однос на светците.
Тој верувам, дека ги почитува светите луѓе повеќе од мене и од тебе, затоа што тие се наши браќа и сестри и наши сотрудници, но разликата е во тоа што тој не се надева на нив туку единствено во Исуса Христа, не се моли на нив но единствено на Бога. Па тоа е и вистинскиот Библиски концепт.
И за крај еве што зборува Библијата:
„Зошто еден е Бог, и еден е посредникот помеѓу Бога и Луѓето - човекот Исус Христос.
Кој се даде Себеси како откуп за сите - а тоа се посведочи во свое време.“
(1 Тимотеј 2:5)
Овај стих ги побива сите твои верувања за светците дека можат да бидат твои посредници, твои застапници и молители пред Бога.
Алдра ти благодарам што ни изнесе твое Библиско гледиште поткрепено со стихови, а не „рекла-казала“. |
Zoshto vi se stihovi od Biblijata, ako ne gi razbirate (da gi razbiravte, kje znaevte koi se svetcite!), zatoa imate svoi mislenja i sekti. Nema hristijanstvo von Crkvata Hristova, nitu mozhe da ima spasenie. Ako ste pravoslavni hristijani, kje go prifatite uchenjeto na Pravoslavnata Crkva i nema da shirite razni eresi od svojot um! Se fakjate se eden citat i samovolno go tolkuvate von kontekst.
"Zarem ne znaete deka svetcite kje mu sudat na svetot? I ako od vas bide suden svetot, zarem ne ste dostojni da sudite za molovazhni dela? Zarem ne znaete deka NIE KJE IM SUDIME NA ANGELITE, tolku povekje za delata zhitejski?" (Korint.6:2-3).
"Isus im odgovoril: se lazhete, neznaejki go Pismoto, ni silata Bozhja; Zashto vo voskresenieto ne se zhenat ni se mazhat, no prebivaat kako Angeli Bozhji na Nebesata" (Matej, 22:29,30).
"Na pobednikot kje mu dadam da sedne so Mene na prestolot Moj, kako shto Jas pobediv i sednav so Otecot Moj na prestolot Negov" (Otkr. 3:21).
|
Датум на внесување: 09.Јули.2008 во 16:58
Asya - благодарам за цитатите и за мислењето (кое го поддржувам) но - морам да те предупредам за начинот на кој се обраќаш кон другите членови и особено кон припадници на други верски групи. Тоа НЕ Е дозволено на овој подфорум и мораме да имаме толеранција и почит кон верувањето на сите.
Госпел - ти благодарам и на тебе за мислењата... но смири го малку тонот!
|
Датум на внесување: 09.Јули.2008 во 17:05
[/QUOTE]
Nemoj da ja koristis biblijata za tvoi licni interpretacii so toa go pobivas svojot stav...
Ako nekoj bil dobar koga ce umre sto stanuva? ostanuva da bide dobar ili e los ili pak samo go nema ?????
Velis deka vo ocite na boga ima sveti i nesveti i drugi nema a sto e so pokajnicite, iskusenicite ili tie se vo sivata zona ????
Jas veruvam vo Isus, krsten sum, ziveam po normite sto gi nalaga Biblijata - Svetec sum ??? ti mi kazi dali sum jas togas svetec???? [/QUOTE]
Единствени луѓе кои што се живи грабнати на небото се Енох и Илија.Тие не виделе смрт.
Останатитите верни и свети луѓе кои што вкусиле смрт, и тие чекаат воскресение.
Воскресението ќе се случи тогаш кога Исус ќе се врати по 2 пат на земјата.
Телото на тие светии лежи во земјата и чека воскресение, а душата и духот се кај Бога.
Како тогаш тврдите дека светецот може да ти помогне кога телото и душата му се разделени.Телото е мртво, жива е само душата и духот.
Библијата зборува дека секој што се кае и верува во крвта исусова дека може да го очисти од сите гревови,тој е чист и свет, и дека му се простени сите гревови. Тој човек е свет во очите на бога.
А за искушеници кои што ги измачуваат своите тела, Библијат никаде не зборува и не го оправдува тоа. Единствено кој што ги оправдува е православието, но не Бог и Библијата.
А за тоа дали ти си светец?
Библијата зборува: Осветувајте се !
Секој кој што се труди да живее свет и богоугоден живот е свет во очите на бога.
Е па врз основа на твојата светост, самиот треба да кажеш дали си свет или не.
|
Датум на внесување: 09.Јули.2008 во 17:29
zidarski напиша:
Asya - благодарам за цитатите и за мислењето (кое го поддржувам) но - морам да те предупредам за начинот на кој се обраќаш кон другите членови и особено кон припадници на други верски групи. Тоа НЕ Е дозволено на овој подфорум и мораме да имаме толеранција и почит кон верувањето на сите.
Госпел - ти благодарам и на тебе за мислењата... но смири го малку тонот! |
Jas ne koristam vulgaren rechnik, a nachinot na koj se obrakjam, e iskluchivo moe pravo! Mozham da toleliram lichnosti od sekakva veroispoved, no ne e pravilno da se toleriraat lazhni uchenja i eresta. Zoshto nekoj se odnesuva nepochitatelno kon Slovoto Bozhje i si dozvoluva samovolno da go tolkuva i iskrivuva, a jas da ne smeam da ja kazham vistinata?! Sekoj neka veruva vo shto saka, no NIKOJ NEMA PRAVO DA GO ISKRIVUVA HRISTOVOTO UCHENJE!
|
Постирано од: EvAngelos
Датум на внесување: 09.Јули.2008 во 17:30
Во Христијанството зборот "свет" не значи нужно и "безгрешен". Зборот "свет" буквално значи "одвоен" т.е. да издвоиш нешто за посебна намена. Така сите христијани, кои го оставиле образецот на овој свет и се одвоиле од него, посветувајќи се на Христос и Божјото Царство, се наречени СВЕТИ во Библијата.
Павле во своите посланија ги нарекува светии и христијаните во Коринт кои потоа многупати ги укорува за многу лоши работи што ги правеле во црквата.
Во Библијата и библиското изворно христијанство, светците немаат ореоли на главата, туку еден куп ОПРОСТЕНИ гревои кои под милоста и благодадта на Христос им се оправдани и очистени.
Во Библијата и библиското изворно христијанство, лешевите на светците не се нераспадливи, но затоа пак го чекаат своето воскресение.
------------- Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
Датум на внесување: 09.Јули.2008 во 17:41
Asya напиша:
zidarski напиша:
Jas ne koristam vulgaren rechnik, a nachinot na koj se obrakjam, e iskluchivo moe pravo! Mozham da toleliram lichnosti od sekakva veroispoved, no ne e pravilno da se toleriraat lazhni uchenja i eresta. Zoshto nekoj se odnesuva nepochitatelno kon Slovoto Bozhje i si dozvoluva samovolno da go tolkuva i iskrivuva, a jas da ne smeam da ja kazham vistinata?! Sekoj neka veruva vo shto saka, no NIKOJ NEMA PRAVO DA GO ISKRIVUVA HRISTOVOTO UCHENJE! |
Asya - никаде не реков дека користиш вулгарен речник. Начинот на кој ти се обраќаш е твое право - но, ако ги прочиташ правилата на форумот и особено на овој под-форум - ќе видиш дека е истотака моја обврска да внимавам на начинот на кој учесниците се обраќаат еден кон друг и да внимавам секогаш да се задржи должното ниво на почит во дискусиите. Што мислиш за туѓата вера, како се чувствуваш во врска со тоа, тоа е твоја работа. Но - се додека се пишува тука, тоа ќе се прави со почит кон верските чувства на другите. Оваа тема е особено чувствителна и јас како модератор нема да толерирам непочитување од ничија страна!
Околу искривувањето на учењето - ако имаш со што да поучиш некого, да отвориш дискусија и слично, ќе ти бидам многу благодарен, но ако напаѓаш некого заради начиниот на кој верува - ќе бидеш и официјално опомената.
|
Датум на внесување: 09.Јули.2008 во 21:24
Темплариус,
Еве да ти наведам само неколку стихови на твоето прво прашање, затоа што ти сакаше да ти наведам:
„Еве доаѓам скоро, блажен е оној, кој ги пази пророчките зборови на оваа книга.“
(откр. 22:7)
„Блажен е оној кој чита, и оние што ги слушаат зборовите на пророштвото, и пазат на напишаното во него, зошто времето е блиску:“
(Откр. 1:3)
„Блажени се оние што ги исполнуваат заповедите негови, за да бидат достојни за дрвото на животот...“
(откр.22:14)
„И јас му сведочам на секого, кој ги слуша пророчките зборови на оваа книга. Ако некој нешто додаде кон нив, нему Бог ќе му наметне порази напишани во оваа книга.
ако некој одземе од пророчките зборови на оваа книга, Бог ќе му одземе дел од книгата на животот, и од светиот град, и од она што е напишано во оваа книга.“
(откр. 22:18,19)
|
Датум на внесување: 09.Јули.2008 во 22:57
zidarski напиша:
Asya напиша:
zidarski напиша:
Jas ne koristam vulgaren rechnik, a nachinot na koj se obrakjam, e iskluchivo moe pravo! Mozham da toleliram lichnosti od sekakva veroispoved, no ne e pravilno da se toleriraat lazhni uchenja i eresta. Zoshto nekoj se odnesuva nepochitatelno kon Slovoto Bozhje i si dozvoluva samovolno da go tolkuva i iskrivuva, a jas da ne smeam da ja kazham vistinata?! Sekoj neka veruva vo shto saka, no NIKOJ NEMA PRAVO DA GO ISKRIVUVA HRISTOVOTO UCHENJE! |
Asya - никаде не реков дека користиш вулгарен речник. Начинот на кој ти се обраќаш е твое право - но, ако ги прочиташ правилата на форумот и особено на овој под-форум - ќе видиш дека е истотака моја обврска да внимавам на начинот на кој учесниците се обраќаат еден кон друг и да внимавам секогаш да се задржи должното ниво на почит во дискусиите. Што мислиш за туѓата вера, како се чувствуваш во врска со тоа, тоа е твоја работа. Но - се додека се пишува тука, тоа ќе се прави со почит кон верските чувства на другите. Оваа тема е особено чувствителна и јас како модератор нема да толерирам непочитување од ничија страна!
Околу искривувањето на учењето - ако имаш со што да поучиш некого, да отвориш дискусија и слично, ќе ти бидам многу благодарен, но ако напаѓаш некого заради начиниот на кој верува - ќе бидеш и официјално опомената. |
Nema moja i tugja vera, bidejki siot chovechki rod e tvorenie na eden ist - zhiv Bog, no ima vistinska i lazhna vera, i ako barash od mene da imam "chuvstva" za lazhnite uchenja, kje moram da te razocharam. Verata ne smee da bide zasnovana na chuvstva, koi vsushnost se emocii i mozhat da go prelazhat choveka. Vistinskata ljubov ne e chuvstvo, tuku realna - vistinska sila. Jas gi pochituvam site lugje, nezavisno od nivata rasa, nacija i vera, no kakva vrska imaat nivnite chuvstva? Ovoj e forum na religija (veroispoved) a ne na dushevna intima, a diskusiite treba da bidat duhovni, ne dushevni (chuvstveni, emocionalni, intimni). Ne mi e jasno kakvi se tie "verski chuvstva"? Jas sum pravoslaven vernik mnogu godini, no ne znam za takvi chuvstva, tuku Bozhjata Vistina ja stavam nad mojata dushevnost (chuvstva) i ne se ni obiduvam da sporam so Boga, samo zatoa shto nekoi moi chuvstva ne se sovpagjaat so Negovata Volja.
Jas smetam deka tie shto ne se kompetentni za duhovni diskusii, treba da chitaat i uchat, no ne i sami da pishuvaat. Za chovekot neshto javno da pishuva na duhovni temi, treba tochno da znae shto zboruva, a ne da gi projavuva svoite misli i emocii. Za toa e potreben nekoj drug - intimen forum. Ako nekoj svesno ili nesvesno govori laga ili go iskrivuva Hristovoto uchenje, nema nishto pogreshno da se ukazhe na lagata. Naprotiv, taa e dolzhnost na sekoj hristijanin.
|
Датум на внесување: 10.Јули.2008 во 00:37
gospel напиша:
Темплариус,
Еве да ти наведам само неколку стихови на твоето прво прашање, затоа што ти сакаше да ти наведам:
„Еве доаѓам скоро, блажен е оној, кој ги пази пророчките зборови на оваа книга.“
(откр. 22:7)
„Блажен е оној кој чита, и оние што ги слушаат зборовите на пророштвото, и пазат на напишаното во него, зошто времето е блиску:“
(Откр. 1:3)
„Блажени се оние што ги исполнуваат заповедите негови, за да бидат достојни за дрвото на животот...“
(откр.22:14)
„И јас му сведочам на секого, кој ги слуша пророчките зборови на оваа книга. Ако некој нешто додаде кон нив, нему Бог ќе му наметне порази напишани во оваа книга.
ако некој одземе од пророчките зборови на оваа книга, Бог ќе му одземе дел од книгата на животот, и од светиот град, и од она што е напишано во оваа книга.“
(откр. 22:18,19) |
Ne e tocno zborovite se odnesuvaat na prorostvoto Jovanovo ilil Jovanovo otkrovenie no ne na Biblijata...
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 10.Јули.2008 во 00:48
gospel напиша:
|
Jas veruvam vo Isus, krsten sum, ziveam po normite sto gi nalaga Biblijata - Svetec sum ??? ti mi kazi dali sum jas togas svetec???? [/QUOTE]
Единствени луѓе кои што се живи грабнати на небото се Енох и Илија.Тие не виделе смрт.
Останатитите верни и свети луѓе кои што вкусиле смрт, и тие чекаат воскресение.
Воскресението ќе се случи тогаш кога Исус ќе се врати по 2 пат на земјата.
Телото на тие светии лежи во земјата и чека воскресение, а душата и духот се кај Бога.
Како тогаш тврдите дека светецот може да ти помогне кога телото и душата му се разделени.Телото е мртво, жива е само душата и духот.
Библијата зборува дека секој што се кае и верува во крвта исусова дека може да го очисти од сите гревови,тој е чист и свет, и дека му се простени сите гревови. Тој човек е свет во очите на бога.
А за искушеници кои што ги измачуваат своите тела, Библијат никаде не зборува и не го оправдува тоа. Единствено кој што ги оправдува е православието, но не Бог и Библијата.
А за тоа дали ти си светец?
Библијата зборува: Осветувајте се !
Секој кој што се труди да живее свет и богоугоден живот е свет во очите на бога.
Е па врз основа на твојата светост, самиот треба да кажеш дали си свет или не. [/QUOTE]
Konfuzno pisuvas no vo red e te razbiram...
Teloto na svetccite e relkivija i zatoa ludjeto odat kade sto e grobot za da mu se molat na svetecot...no isto taka se molat i pred ikona na Svetecot sto znaci deka tie mu se molat na Svetecot vo prvo lice ne na teloto na Svetecot taka da mu dojde isto kako koga ce upatis molitva kon Isusa, samo sto ovoj pat go koristis Svetecot kako posrednik.....
Vidis velis deka biblijata veli deka sekoj sto ce se pokae ce mu bide prosteno, vo red ako e taka zasto postoi pekolot za onie sto nema da se pokajat???? Ako jas ubijam mozam da se kajam kolku sakam no nema da mi bide prosteno i kako vernik treba da prifatam deka ce odam vo pekolot....
Za iskusenicite koi sto zivoto go posvetile na Boga velis deka Biblijata a i samiot Bog ne gi opravduva ...Vo red se gleda deka si mnogu blisku do Boga pa znaes sto opravduva a sto ne opravduva ...
Svet i bogugoden zivot - definiraj mi go toa, sto e svet i bogougoden zivot .....
I za kraj jas ne sum Svetec i nikogas nema da bidam no barem gi znam onie koi se Svetci i na koi im se molam i go pocituvam nivnoto delo i nivnata pozrtvuvanost koja tie ja napravile vo imeto na Hrista....Nitu pak sum zaboravil kade mi se korenite, nikogas nema da zaboravam sto pravoslavieto ima napraveno za mene i za ovaa zemja toa nikogas, ako se vratime so genracii nanazad ce vidime deka pravoslavieto opstojuvalo i ce opstojuva, seto drugo e minlivo....
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 10.Јули.2008 во 01:27
Темплариус,
КРАЈОТ ГО КРАСИ ДЕЛОТО.
„САМО ДА НЕ БИ И ОБЛЕЧЕНИ, ДА СЕ НАЈДЕМЕ ГОЛИ.“
(2 КОРИНТЈАНИТЕ 5:3)
ИМАМ РЕСПЕКТ КОН ТВОЕТО ВЕРУВАЊЕ, МАКАР ШТО НЕ СЕ СОГЛАСУВАМ СО МНОГУ РАБОТИ.
Со почит, Госпел.
|
Датум на внесување: 10.Јули.2008 во 01:47
Асја, кога Апостолите ја ширеа верата во Христа, и кога се обраќаа кон неверниците и многубошците... не им велеа дека ништо не разбираат, дека лажат или дека треба да седат и да учат... а со добрина, со вистина и со смирение им посочуваа зошто во Христовото слово е вистината. Убаво е да ги земеме за пример...
|
Датум на внесување: 10.Јули.2008 во 02:27
zidarski напиша:
Асја, кога Апостолите ја ширеа верата во Христа, и кога се обраќаа кон неверниците и многубошците... не им велеа дека ништо не разбираат, дека лажат или дека треба да седат и да учат... а со добрина, со вистина и со смирение им посочуваа зошто во Христовото слово е вистината. Убаво е да ги земеме за пример... |
Tie pagani koishto go primija hristijanstvoto ne im se protivea na apostolite. Za zhal, nekoi hristijani imaat pogreshno svakjanje za hristijanstvoto, bidejki mislat ako sme Bozhje stado, treba i bukvalno da bideme ovci. Ako ja isledime istorijata na Crkvata, kje vidime deka od samiot pochetok se borela protiv eresi, a ponekogash bilo neophodno da prezeme rigorozni merki i da presudi smrtna kazna na poedinci, so cel da gi zashtiti od eres dush*te na mnozinstvoto narod. Eresta (iskriveno Hristovo uchenje) e pogubna za chovechkata dusha. Hristos veli da gi ljubime svoite neprijateli, no toa ne znachi deka treba da im dozvolime anarhija ili da im ugoduvame na Hristovite neprijateli. Site shto hulat na Boga i shirat eres, se Hristovi neprijateli, a jas mozham da gi pochituvam nivnite lichnosti, no ne i nivnite dela. Treba da pravime razlika pomegju "lichnost" i "delo" (postapka).
|
Датум на внесување: 10.Јули.2008 во 02:42
Верувам дека нешто немаш разбрано...
Овој под-форум не е место за верска пропаганда (иако некои така го доживуваат), ниту пак е место за проповедање.
Ова е единствено и само место каде што се дискутира религијата од најразлични аспекти, учиме едни од други за сопствената, како и за туѓата вера, и се обидуваме да воспоставиме дијалог меѓу припадниците на различни религии и религиски групи.
Ништо повеќе! Доколку се излезе од тие рамки - јас, како и другиот модератор, ќе реагираме и тоа нема да го дозволиме. Имало до сега многу обиди да се наруши тој баланс, но не сме го допуштале.
Немам ништо против православниот поглед на работите, напротив - јас самиот сум православен - но нема да дозволам понижувачки однос кон друга вера, навредување туѓи верски чувства и негирање на туѓиот избор.
|
Датум на внесување: 10.Јули.2008 во 02:49
Е сега, да искоментирам во врска со твојот претходен пост...
Мешаш два поими - црквата како духовна институција и црквата како државна институција. Во минатото, немало разлика меѓу овие две. Црквата не треба и не смее да се бори против ереста со сила. Црквата не смее да казни никого на смрт! Со тоа директно нарушува неколку од основните принципи на Христијанството - почнувајќи од Заповедите, до "оној кон нема гревови нека го фрли првиот камен", па до тоа дека само Бог е судија, а не човекот и се разбира - најголемиот престап во случајов е непростувањето...
Црквата треба да се бори со Вистина. Црквата треба да се бори со Љубов. Црквата треба да се бори со Проштевање. Тоа е најсилното оружје кое Бог ни го дарил и со кое не обврзал - затоа што Тој се жртвуваше за нашите гревови.
Најупотребуваната молитва вели - Прости ни ги нашите гревови, онака како што НИЕ ИМ ГИ ПРОСТУВАМЕ на нашите должници... а не вели спали не на клада, онака како што ние ги спалуваме нашите должници...
Исус смирено појде кон Голгота, и не се побуни, а напротив - ги повика и своите ученици да бидат смирени и да ги остават работите во Божји раце. Затоа секое проповедање на забрани, ограничувања и негирања е смешно, затоа што тоа не води кон ништо добро. Само Љубовта е таа која победува, и затоа - само таа треба да ни биде оружјето со кое војуваме...
|
Датум на внесување: 10.Јули.2008 во 03:22
zidarski напиша:
Е сега, да искоментирам во врска со твојот претходен пост...
Мешаш два поими - црквата како духовна институција и црквата како државна институција. Во минатото, немало разлика меѓу овие две. Црквата не треба и не смее да се бори против ереста со сила. Црквата не смее да казни никого на смрт! Со тоа директно нарушува неколку од основните принципи на Христијанството - почнувајќи од Заповедите, до "оној кон нема гревови нека го фрли првиот камен", па до тоа дека само Бог е судија, а не човекот и се разбира - најголемиот престап во случајов е непростувањето...
Црквата треба да се бори со Вистина. Црквата треба да се бори со Љубов. Црквата треба да се бори со Проштевање. Тоа е најсилното оружје кое Бог ни го дарил и со кое не обврзал - затоа што Тој се жртвуваше за нашите гревови.
Најупотребуваната молитва вели - Прости ни ги нашите гревови, онака како што НИЕ ИМ ГИ ПРОСТУВАМЕ на нашите должници... а не вели спали не на клада, онака како што ние ги спалуваме нашите должници...
Исус смирено појде кон Голгота, и не се побуни, а напротив - ги повика и своите ученици да бидат смирени и да ги остават работите во Божји раце. Затоа секое проповедање на забрани, ограничувања и негирања е смешно, затоа што тоа не води кон ништо добро. Само Љубовта е таа која победува, и затоа - само таа треба да ни биде оружјето со кое војуваме... |
Se razbira, jas govoram za prvata hristijanska imperija, koga drzhavata i crkvata bile edna institucija. Crkvata e DOLZHNA da se bori protiv eresta, a ti imash sosem pogreshno svakjane za nejzinata uloga i funkcija. Hristos veli deka hulata na Svetiot Duh nema da mu se prosti na chovekot na ovoj ni na onoj svet. A "hula na Svetiot Duh" e sekoe svesno i zhestoko protivenje na vistinata, bidejki Svetiot Duh e Duh na vistinata. Tie shto go iskrivuvaat Hristovoto uchenje i shirat eres ili lazhni uchenja, ne gi pogubuvaat samo svoite dushi, tuku zaveduvaat po sebe drugi. Povekjeto sekti se sluzhat so izmama i se pretstavuvaat kako "hristijani", dodeka nemaat nikakva vrska so hristijanstvoto (Jehovisti, Adventisti, Pentakostalci i mnogu drugi). Toa e narushuvanje na osnovnite chovechki prava, bidejki mu go odzema na chovekot pravoto na izbor. Odnosno, lazhno pretstavuvajki se kako "hristijanska crkva", zhrtvite mislat deka mu sluzhat na hristijanskiot Bog, no vistinata e mnogu poinakva. Ne postoi takva ljubov, koja mozhe ramnodushno da ja gleda pogibelta na chovechkite dushi. Hristovoto smirenie pred samata smrt, govori deka hristijanite ne treba da mu se protivat na zakonot i smireno da ja primat svojata smrt, no toa ne se odnesuva na anarhijata i lazhnite uchenja. Jas i ne govoram za donesuvanje na zabrani, tuku za borba preku informacija.
"Da se prosti" ni najmalku ne znachi da se dozvoli laga ili da se shiri eres.
|
Датум на внесување: 10.Јули.2008 во 03:34
Никаде не велам дека треба да се дозволи лага... но не можеш да се бориш со лагата со тоа што ќе кажеш - тоа е лага, ти ништо не знаеш, ти шириш ерес.
Оружјето против лагата е Вистината. И ако ја знаеш вистината, наместо да објаснуваш што е лага - презентирај што е Вистина. Бог не дарил со слободна воља - и секој сам ќе го избере правилниот пат, затоа што душата самата знае да ја распознава вистината.
|
Датум на внесување: 10.Јули.2008 во 03:45
zidarski напиша:
Никаде не велам дека треба да се дозволи лага... но не можеш да се бориш со лагата со тоа што ќе кажеш - тоа е лага, ти ништо не знаеш, ти шириш ерес.
Оружјето против лагата е Вистината. И ако ја знаеш вистината, наместо да објаснуваш што е лага - презентирај што е Вистина. Бог не дарил со слободна воља - и секој сам ќе го избере правилниот пат, затоа што душата самата знае да ја распознава вистината. |
Pak ne si vo pravo! Sekoj pravoslaven hristijanin i po krajna mera, sekoj shto se smeta za takov, e DOLZHEN da posochi na lagata, koga kje naide na nea, a taa nema drugo ime osven "laga" ili pomeko - "nevistina". Sekoe molchenje pred lagata e nejzino odobruvanje i pretstavuva souchestvo. Eresta e "eres", lagata e "laga" i sekoj zbor ima svoe konkretno znachenje. Jas ne mozham nekomu da naredam koj pat da go izbere, no moja hristijanska dolzhnost (vazhi za site pravoslavni hristijani) e da gi narekuvam neshtata toa shto se, vo potpolna smisla na zborot, t.e. da ja govoram vistinata. I koga ne bi rekla deka lagata e "laga", sama bi se potchinila na nejzinata lazhnost, shto e sprotivno na hristijanskite principi.
|
Датум на внесување: 10.Јули.2008 во 03:59
Slushaj kako Hristos mu se obrakja na narodot: "Zmii, porodi Ehidini! Kako kje izbegate od osuda vo pekolot" (Matej, 23:33). Hristos ne go veli toa, bidejki ne go ljubi narodot, ami zatoa shto e vistina i realnost. Realnosta mozhe da bide mnogu surova i vistinata chesto boli, no toa ne znachi deka treba da i se potchinime na lagata.
|
Датум на внесување: 10.Јули.2008 во 04:20
Да, токму така - зборува за осуда во пеколот! А не овде, на овој свет. Најди некаде каде Исус некого го осудува на смрт затоа што не верува во него?! Најди некој кого Исус го казнува, затоа што мисли различно од него?!
Во секој случај - тоа е твое право да мислиш и да делуваш како што сакаш. Моја должност е да ти кажам дека на овој форум нема да можеш да се обраќаш така.
|
Датум на внесување: 10.Јули.2008 во 04:58
Во цитатите погоре наведени од Аsya Исус се обраќа на вероучителите и фарисеите а не на народот. Целиот текст гласи вака:
,,29 „Тешко вам, вероучители и фарисеи, лицемери ниедни! Вие им ѕидате гробници на пророците и ги украсувате спомениците на праведниците,
30 и велите: ,Да живеевме во времето на нашите предци, ние немаше да соучествуваме во убивањето на пророците!‘
31 Така самите признавате дека сте им потомци на оние што ги убиваа пророците!
32 Затоа, ајде, довршете го делото на вашите предци!
33 Змии ниедни и змиски рожби! Како ќе ја избегнете пресудата за во пеколот!?’’
|
Датум на внесување: 10.Јули.2008 во 05:20
И... ајде сите назад на тема, за да не ја фаќам метлата... (овде ни правосмукалка веќе не помага, ама ајде )
|
Датум на внесување: 10.Јули.2008 во 12:07
gospel напиша:
Темплариус,
КРАЈОТ ГО КРАСИ ДЕЛОТО.
„САМО ДА НЕ БИ И ОБЛЕЧЕНИ, ДА СЕ НАЈДЕМЕ ГОЛИ.“
(2 КОРИНТЈАНИТЕ 5:3)
ИМАМ РЕСПЕКТ КОН ТВОЕТО ВЕРУВАЊЕ, МАКАР ШТО НЕ СЕ СОГЛАСУВАМ СО МНОГУ РАБОТИ.
Со почит, Госпел. |
Tokmu taka I jas imam pocit kon tvojeto veruvanje iako ne se soglasuvam so mnogu raboti no pak ce recam Hristijani sme a toa e toa sto se broji.
Vo moeto veruvanje se pocituvaat Svetcite i nivnata moc da mu pomagaat na narodot na razni nacini...nivnata Sila pred se jas ja gledam vo toa sto go splotuvaat narodot da go slavat imeto Hristovo i da pravat dobri dela.
Respekt
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 10.Јули.2008 во 16:45
AlDra напиша:
Во цитатите погоре наведени од Аsya Исус се обраќа на вероучителите и фарисеите а не на народот. Целиот текст гласи вака:
,,29 „Тешко вам, вероучители и фарисеи, лицемери ниедни! Вие им ѕидате гробници на пророците и ги украсувате спомениците на праведниците,
30 и велите: ,Да живеевме во времето на нашите предци, ние немаше да соучествуваме во убивањето на пророците!‘
31 Така самите признавате дека сте им потомци на оние што ги убиваа пророците!
32 Затоа, ајде, довршете го делото на вашите предци!
33 Змии ниедни и змиски рожби! Како ќе ја избегнете пресудата за во пеколот!?’’
|
A verouchitelite i fariseite zarem ne se "narod"? Poentata e deka gi narekuva "zmii" i "porodi ehidini", bidejki navistina se takvi. Odnosno, iako se lugje, nivnite dushi se bezdushni (zmiski - studeni, beschuvstvitelni). Potoa, Hristos im veli: "Da prijde na vas krvta pravedna, proleana na zemjata, od krvta na Avela pravedniot do krvta na Zaharija, sinot Varahiin, koj vie go ubivte pomegju hramot i zhrtvenikot. Vistina vi velam deka seto toa kje prijde na ovoj ROD. Erusalime, Erusalime, koj gi izbivash prorocite i kamenuvash poslanite kaj tebe! Kolku pati Jas sakav da gi soberam decata tvoi, kako shto pticata gi sobira pilinjata svoi pod kriljata, i vie ne posakavte! Ete, vi se ostava vam domot vash pust" (Matej 23: 35-38).
Znachi ne se raboti za nekolku lichnosti, tuku za pogolema grupa na lugje, t.e. rod (narod).
|
Датум на внесување: 10.Јули.2008 во 18:06
Да... но тоа го кажува Тој - Вечниот Судија. Тој, Кој има право да Суди. Ниеден човек не е достоен да ги искаже истите тие зборови...
|
Датум на внесување: 10.Јули.2008 во 18:09
А сега назад на тема - ќе бришам се што не е во врска со темава. Ако некој сака да коментира нешто друго - нека отвори нова тема.
Прашање до ЕвАнгелос (ако е уште тука), но се разбира - и до сите други...
Велите дека не треба да упатуваме молби кон Светци... А што е на пример со Архангел Михаил?! Тој е посебен ентитет. Тој не е жив човек, никогаш и не бил. Тој е "воинот" Божји и тој самиот се бори со злото... Што е со молба упатена кон него на пример? Во случајов - не се молиме на човек, не се молиме на мртов човек, не се молиме на идол, туку на некој кој е дел од Светата Хиерархија и кој е борецот против вечното зло... Како тоа се објаснува?
|
Датум на внесување: 10.Јули.2008 во 21:21
zidarski напиша:
А сега назад на тема - ќе бришам се што не е во врска со темава. Ако некој сака да коментира нешто друго - нека отвори нова тема.
Прашање до ЕвАнгелос (ако е уште тука), но се разбира - и до сите други...
Велите дека не треба да упатуваме молби кон Светци... А што е на пример со Архангел Михаил?! Тој е посебен ентитет. Тој не е жив човек, никогаш и не бил. Тој е "воинот" Божји и тој самиот се бори со злото... Што е со молба упатена кон него на пример? Во случајов - не се молиме на човек, не се молиме на мртов човек, не се молиме на идол, туку на некој кој е дел од Светата Хиерархија и кој е борецот против вечното зло... Како тоа се објаснува? |
Михаил на ст.хебрејски значи: Кој е како Бог?
Еве како е тоа објаснето преку пророчицата за денешно време, Габриеле од Вирцбург - воедно тоа е моето лично убедување:
Херувимот на Божјата Волја е еден од чуварите на Законот, во народот познат како Архангел Михаил.(православието меѓутоа поинаку ги дефинира херувимите и архангелите - но тука не зборувам за тоа гледиште).
Тој, откога побунетите духовни битија (кои сакале најпрвин да станат Бог, а потоа да станат и поголеми од Бога)ги одбиле поуките и не се преобратиле, ги отпратил од духовниот Универзум наречен и чисто Небо - за овој настан Библијата симболично зборува како протерување од Рајската градина на Адам и Ева.
Тој бил инкарниран веќе на Земјата како пророк Илија од стариот Завет и го исполнил својот пророчки налог.
Сега, Архангел Михаил со безбројни легии на светлината го подготвува доаѓањето на Господ Исус Христос на земјата но тој настан ќе се збидне во Духот а не со негово повторно физичко раѓање.
Бидејќи сета слава чест и пофалба му припаѓаат на Бога оттаму не треба директно да му се молиме на Архангел Михаил, бидејќи гледано во Духот тој ни е само брат. Сепак можеме да му се заблагодариме на Бога за сета помош што ни пристига преку делувањето на Архангел Михаил и што тој несебично помага во Избавителското дело на Исус Христовата мисија за враќање на сите луѓе и души во вечната Татковина, наречена и чисто Небо.
|
Датум на внесување: 10.Јули.2008 во 21:26
jas ne se sl*gam........................so tebe
|
Постирано од: maria_magdalena
Датум на внесување: 10.Јули.2008 во 21:51
Asya напиша:
Slushaj kako Hristos mu se obrakja na narodot: "Zmii, porodi Ehidini! Kako kje izbegate od osuda vo pekolot" (Matej, 23:33). Hristos ne go veli toa, bidejki ne go ljubi narodot, ami zatoa shto e vistina i realnost. Realnosta mozhe da bide mnogu surova i vistinata chesto boli, no toa ne znachi deka treba da i se potchinime na lagata. |
Почитуван-а!
Фарисеите и Садукеите биле свештеници и верски учители кои Исус ги презирал поради нивната наводна набожност. Тие го почитувале Законот даден преку Мојсеја, ги изведувале сите можни ритуали, но сепак Исус ги нарекува “варосани гробови“. Зашто? Затоа што нивната вера била мртва. Тие биле далеку од Бога. А Исус од нас бара да имаме жива вера(Он себеси се нарекува ЖИВА ВОДА и секој што пие од тој извор-ќе има вечен живот).
Ним, лажните учители и верници “кои завземаат највидни места по храмовите“ им биле упатени тие зборови.
Такви “верници“ кои постојано се удираат во гради и се фалат со својата набожност и пости каде ќе стигнат Исус ги презирал. За нив е и параболата со грешникот и фарисејот кои се молат во храмот.
Немојте да ги вадите Исусовите зборови од контекст, тука нема никаква лага ниту болна вистина.
Се надевам дека ти е појасно, доколку целта ти била да ти се разјасни,
Поздрав, Мариа_Магдалена
------------- МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
Датум на внесување: 10.Јули.2008 во 21:54
Благодарам за твојот осврт Мајкл - иако истотака не се согласувам со него...
|
Датум на внесување: 10.Јули.2008 во 21:55
Марија - welcome back!
|
Постирано од: maria_magdalena
Датум на внесување: 10.Јули.2008 во 21:56

------------- МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
Датум на внесување: 10.Јули.2008 во 23:07
maria_magdalena напиша:
Asya напиша:
Slushaj kako Hristos mu se obrakja na narodot: "Zmii, porodi Ehidini! Kako kje izbegate od osuda vo pekolot" (Matej, 23:33). Hristos ne go veli toa, bidejki ne go ljubi narodot, ami zatoa shto e vistina i realnost. Realnosta mozhe da bide mnogu surova i vistinata chesto boli, no toa ne znachi deka treba da i se potchinime na lagata. |
Почитуван-а!
Фарисеите и Садукеите биле свештеници и верски учители кои Исус ги презирал поради нивната наводна набожност. Тие го почитувале Законот даден преку Мојсеја, ги изведувале сите можни ритуали, но сепак Исус ги нарекува “варосани гробови“. Зашто? Затоа што нивната вера била мртва. Тие биле далеку од Бога. А Исус од нас бара да имаме жива вера(Он себеси се нарекува ЖИВА ВОДА и секој што пие од тој извор-ќе има вечен живот).
Ним, лажните учители и верници “кои завземаат највидни места по храмовите“ им биле упатени тие зборови.
Такви “верници“ кои постојано се удираат во гради и се фалат со својата набожност и пости каде ќе стигнат Исус ги презирал. За нив е и параболата со грешникот и фарисејот кои се молат во храмот.
Немојте да ги вадите Исусовите зборови од контекст, тука нема никаква лага ниту болна вистина.
Се надевам дека ти е појасно, доколку целта ти била да ти се разјасни,
Поздрав, Мариа_Магдалена |
Poentata beshe izrazot na Hristos, a ne da se objasnuvame koi bile fariseite i sadukeite, no gledam deka i toa ne ti e jasno. Fariseite ne bile sveshtenici, tuku laici - chlenovi na anti -helenistichka socijalna i politichka partija, chie versko dvizhenje striktno se zaokruzhuvalo na pishaniot zakon, veruvale vo voskresenie na mrtvite, i samite se smetale za pravednici. Sadukeite bile aristokratska sveshtenichka kasta (visoka klasa na bogati zemjoposednici), koja shto go kontrolirala Judejskiot hram i vnatreshnite politichki aferi na Judeite (vodachi na Judeite). Tie ne veruvale vo voskresenieto na mrtvite, praktikuvale tradicionalen judaizam i bile pod silno vlijanie na grchkata filosofija. Faktichki, Fariseite bile opozicija na Sadukeite. A "greshnikot" od gorenavedenata parabola bil sobirach na danok (mitar). Mitarite bile omrazeni srede narodot, bidejki ja zloupotrebuvale svojata pozicija, a osobeni bile namrazeni od Fariseite. Ochebijno, ti ne ja razbirash parabolata. I za kakva "nabozhnost" govorish? Jas ne rekov deka sum "nabozhna", bezgreshna ili pravedna, tuku se izjasniv deka imam hristijanski prava i dolzhnosti. Kako ti bi mozhela da znaesh dali nekoj drug se kae za svoite grevovi? Ne si ni svesna deka sama ne se odnesuvash podobro od fariseite!
Rechi ushte ednash: Koj gi vadi Hristovite i tugjite zborovi od kontekst?
|
Постирано од: deshad
Датум на внесување: 10.Јули.2008 во 23:47
Asya, so seta pocit kon tebe.
Me interesira da mi definiras koj moze da bide svetec spored hristijanstvoto?
|
Датум на внесување: 10.Јули.2008 во 23:49
zidarski напиша:
Да... но тоа го кажува Тој - Вечниот Судија. Тој, Кој има право да Суди. Ниеден човек не е достоен да ги искаже истите тие зборови... |
Za zhal, ti ne sakash da ja razberesh poentata: neshtata treba da gi narekuvame kakvi shto vo sushtina se, vo vistinska i potpolna smisla na zborot, a toa ne znachi deka sudime. Vsushnost, Hristos go narekuva narodot (se odnesuva na knizhnicite i fariseite) "zmii i porodi ehidini", kakov shto vo sushtina e, i ne mu sudi, tuku go prashuva kako kje izbega od osuda vo pekolot (vidi deka ima znak prashalnik!), t.e. go predupreduva. "Lazhlivecot" ne mozhe bide ispraven, nitu lagata mozhe da bide vistina, a ti velish deka sekoe chovechko veruvanje e ispravno. Ako lagata ja narekuvame vistina i crnoto go gledame kako belo, a krivoto kako pravo, zarem ne e toa izopachenost? Sekoj zbor ima svoe konkretno znachenje i se shto postoi ima svoja definicija, i ako nekoj tvrdi deka lagata e vistina, shto bi mozhel da dokazhe?
|
Датум на внесување: 10.Јули.2008 во 23:53
deshad напиша:
Me interesira da mi definiras koj moze da bide svetec spored hristijanstvoto? |
|
Датум на внесување: 11.Јули.2008 во 00:05
deshad напиша:
Me interesira da mi definiras koj moze da bide svetec spored hristijanstvoto? |
Pred se, chovekot treba da bide krsten hristijanin vo Svetata Pravoslavna Crkva i aktivno da zhivee vo nea. Tie se pochetnite uslovi. Odnosno, site krsteni hristijani se povikani da bidat svetci, no ne se site izbrani. Chovekot ne mozhe da bide svetec sam po sebe, nitu so svojot trud mozhe da ja postigne svetosta, koja Gospod im ja dava na Bozhjite ugodnici po milosta Svoja, a chinot vo Carskoto Nebesno go dobivaat po svoja zasluga, vo zavisnost od toa kolku se trudele na zemjata.
Svetcite se lugje, koishto mu ugodile na Boga so svojot praveden zhivot. Tie mozhat da bidat: proroci, apostoli, machenici (prvomachenici, velikomachenici, ispovednici), svetiteli (sveshtenomachenici), prepodobni (prepodobni machenici), besrebrenici, blazheni i pravedni. Inaku, samo Gospod znae koj mozhe da bide svetec! A dolzhnost na sekoj hristijanin e da se trudi da mu ugodi na Boga, t.e. da ja ispolnuva Voljata Bozhja.
|
Датум на внесување: 11.Јули.2008 во 00:09
Ти благодарам. Значи ,светец може да прогласи и единствено право има на тоа Црквата?
|
Датум на внесување: 11.Јули.2008 во 00:58
deshad напиша:
Ти благодарам. Значи ,светец може да прогласи и единствено право има на тоа Црквата? |
Ne razbiram shto sakash da kazhesh?
|
Датум на внесување: 11.Јули.2008 во 01:14
Asya напиша:
deshad напиша:
Ти благодарам. Значи ,светец може да прогласи и единствено право има на тоа Црквата? |
Ne razbiram shto sakash da kazhesh? |
Па ти самата рече дека "Pred se, chovekot treba da bide krsten hristijanin vo Svetata Pravoslavna Crkva i aktivno da zhivee vo nea. Tie se pochetnite uslovi."
Поентата ми беше дали и во денешно време некој може да се прогласи за светец ( ако може,кој орган е надлежен за тоа ),или тоа било и поминало?
|
Датум на внесување: 11.Јули.2008 во 01:27
deshad напиша:
Asya напиша:
deshad напиша:
Ne razbiram shto sakash da kazhesh? |
Па ти самата рече дека "Pred se, chovekot treba da bide krsten hristijanin vo Svetata Pravoslavna Crkva i aktivno da zhivee vo nea. Tie se pochetnite uslovi."
Поентата ми беше дали и во денешно време некој може да се прогласи за светец ( ако може,кој орган е надлежен за тоа ),или тоа било и поминало? |
Ne postoi neshto kako "samoproglasen svetec", bidejki Gospod gi izbira i proglasuva svoite svetci (Bozhji ugodnici). Jas rekov deka krshtenieto i zhivotot vo Crkvata se pojdovni (pochetni) uslovi, shto ne znachi deka site krsteni hristijani kje stanat svetci. Vo sekoe vreme (minato i deneshno), svetcite se lugje, koishto imaat Strav Bozhji, zhiveat praveden zhivot (ja ispolnuvaat Voljata Bozhja) i sekogash se svesni za svojata duhovna beda i greshnost, t.e. Bozhjiot ugodnik nikogash ne misli za sebe deka e svetec, bidejki znae deka mozhe samo na Boga da se nadeva i samo Gospod mozhe da go osveti vo Negovata Svetost. Ima sluchai na lugje, koishto dostignale svetost (bile osveteni) vo tekot na zhivotot, no se vozgordele i otpadnale od Boga poradi svojata gordost. Hristijanstvoto e zhivot vo Hrista i postojana - dozhivotna borba protiv gjavolot, i nema nikakva garancija, a na chovekot mu preostanuva da veruva i da se nadeva na Boga.
|
Датум на внесување: 11.Јули.2008 во 01:29
Ок,сега те разбрав подобро. Ти благодарам.
|
Датум на внесување: 11.Јули.2008 во 01:33
А мене ме интересира како бог и јавува на православната црквата дека тој и тој човек треба да биде светец, за да се направи негова икона, и да се напише негово житие. Како стасува информацијата од Бог до православната црква?
|
Датум на внесување: 11.Јули.2008 во 01:54
gospel напиша:
А мене ме интересира како бог и јавува на православната црквата дека тој и тој човек треба да биде светец, за да се направи негова икона, и да се напише негово житие. Како стасува информацијата од Бог до православната црква? |
Na Boga ne mu e potreben informativen centar za da ja izvestuva Crkvata, koja e del od Carstvoto Nebesno na zemjata i gi poznava svoite svetci. Bog e semokjen, i ako Toj saka da proslavi svetec, nesomneno kje go stori toa, a kako, taa e Negova (Bozhja) rabota. Ako gi prouchime zhitijata na svetcite, kje vidime deka svetcite se proslaveni od Boga, kako shto Toj sakal i koga mu bilo ugodno. Ako, pak, nekoi svetci ne se proslaveni na zemjata, ne znachi deka ne se sveti.
Za se treba na Gospoda da se nadevame.
http://www.serfes.org/royal/holycanonization.htm
|
Датум на внесување: 11.Јули.2008 во 02:06
Асиа,
Го заобиколи прашањето. Еве го моето прашање:
А мене ме интересира како бог и јавува на православната црквата дека тој и тој човек треба да биде светец, за да се направи негова икона, и да се напише негово житие. Како стасува информацијата од Бог до православната црква?
На кој начин дознава Православната црква дека тој и тој човек е прогласен за светец од Бога, и потоа треба да се напише житие и да се изработи икона со неговиот лик?
Кој е начинот, дали преку сон Бог им јавува, дали преку видение, преку писмо, телеграма ...КАКО?
|
Датум на внесување: 11.Јули.2008 во 04:35
gospel напиша:
Асиа,
Го заобиколи прашањето. Еве го моето прашање:
На кој начин дознава Православната црква дека тој и тој човек е прогласен за светец од Бога, и потоа треба да се напише житие и да се изработи икона со неговиот лик?
Кој е начинот, дали преку сон Бог им јавува, дали преку видение, преку писмо, телеграма ...КАКО? |
Se nadevam deka razbirash angliski:
Eastern Orthodox Glorification
Main article: Glorification#In Orthodox Christianity
Glorification of saints in the Eastern Orthodox Church differs from Roman Catholic tradition in both theology and practice. The Glorification of saints is considered to be an act of God, not a declaration of the hierarchy. The official recognition of saints grows from the consensus of the church.
When an individual who has been sanctified by the grace of the Holy Spirit falls asleep in the Lord, God may or may not choose to glorify the individual through the manifestation of miracles. If so, the devotion to the saint will normally grow from the "grass roots" level. Eventually, miracles will have grown to such a degree that a formal Service of Glorification will be scheduled. A Glorification may be performed by any Bishop within his Diocese. Often there will be a formal investigation to be sure that the individual is Orthodox in their faith, has led a life worthy of emulation, and that the reports of miracles attributed to their intercessions are verifiable. The Glorification service does not "make" the individual a saint; rather, the Church is simply making a formal acknowledgement of what God has already manifested.
Martyrs need no formal Glorification; the witness of their self-sacrifice is sufficient.
|
Датум на внесување: 11.Јули.2008 во 04:35
http://www.goarch.org/en/ourfaith/articles/article8044.asp
The Saints of the Orthodox Church
George Bebis, Ph.D.
--------------------------------------------------------------------------------
ST. NEKTARIOS
GOD AND HOLINESS
It must be stated at the beginning that the only true "saint" or holy one (Hagios) is God Himself. The Bible states "For I am the Lord your God; you shall name yourselves holy and keep yourselves holy, because I am holy ... " (Levit. 11:44; 19:2 and 20:7). Man becomes holy and "sainted" by participation in the holiness of God.
Holiness or sainthood is a gift (charisma) given by God to man, through the Holy Spirit. Man's effort to become a participant in the life of divine holiness is indispensable, but sanctification itself is the work of the Holy Trinity, especially through the sanctifying power of Jesus Christ, who was incarnate, suffered crucifixion, and rose from the dead, in order to lead us to the life of holiness, through the communion with the Holy Spirit. In the Second Letter to the Thessalonians St. Paul suggests: "But we are bound to thank God always for you, brothers beloved by the Lord, because from the beginning of time God chose you to find salvation in the Spirit that consecrates you, (en agiasmo Pneumatos) and in the truth that you believe. It was for this that He called you through the Gospel we brought, so that you might possess for your own the splendor of our Lord Jesus Christ" (2: 13–14).
CATEGORIES OF SAINTS
Through the work of the Holy Trinity all Christians could be called saints; especially in the early Church as long as they were baptized in the name of the Holy Trinity, they received the Seal of the Spirit in chrismation and frequently participated in the Eucharist. In the same spirit St. Paul, when writing to the Churches he had visited, calls all the faithful "saints." Writing to the Ephesians, he addresses "the saints who live in Ephesus" (1:1); writing to the Corinthians he uses the same expressions (2 Cor. 1:11). St. Basil, commenting on this point, writes that Paul refers to all those who are united with God, who is the Being, the Life and the Truth (Against Eunomius, II, 19). Furthermore, St. Paul writes to the Colossians that God has reconciled men by Christ's death, "so that He may present you before Himself holy, without blemish and innocent in His sight" (1:22).
In our society, however, who can be addressed as a saint? Who are those men and women and children who may be called saints by the Church today? Many Orthodox theologians classify the saints in six categories:
The Apostles, who were the first ones to spread the message of the Incarnation of the Word of God and of salvation through Christ.
The Prophets, because they predicted and prophesied the coming of the Messiah.
The Martyrs, for sacrificing their lives and fearlessly confessing Jesus Christ as the Son of God and the Savior of mankind.
The Fathers and Hierarchs of the Church, who excelled in explaining and in defending, by word and deed, the Christian faith.
The Monastics, who lived in the desert and dedicated themselves to spiritual exercise (askesis), reaching, as far as possible, perfection in Christ.
The Just, those who lived in the world, leading exemplary lives as clergy or laity with their families, becoming examples for imitation in society.
Each and every one among all these saints has his or her own calling and characteristics: they all fought the "good fight for the faith" (1 Tim. 6:12 and 2 Tim. 4:7). All of them applied in their lives the scriptural virtues of "justice, piety, fidelity, love, fortitude, and gentleness" (1 Tim. 6:11).
THE CONCEPT OF THEOSIS
The ultimate goal of the saint is to imitate God and live the life of deification (theosis). St. Maximos the Confessor (seventh century) writes that the saints are men who have reached theosis; they have avoided unnatural development of the soul, that is, sin, and tried to live the natural way of life (i.e., living according to created nature), turning and looking always towards God, thus achieving total unity with God through the Holy Spirit (On Theology, 7.73).
It may be stated here that the Saints are first of all "friends" of God. Secondly, through their genuine piety and absolute obedience to God, they pleased Him and have therefore been "sanctified" both in soul and body, and subsequently glorified in this world. Third, they have been accepted in God's bosom after their passing from the world into eternal life. Fourth, many of them have been given special "grace" or "favor" to perform miracles either before their departure from this world or after. Fifth, they have been granted the special gift to pray and intercede for those still living in this world and fighting the "good fight" for the glory of God and their own perfection in Christ. This intercession springs from the fact that they also are part of the "Communion of Saints". They share prayers and good works with Christians on earth and there is a constant interaction and unity between the glorified saints in Heaven and Christians who still live in the world.
THE INTERCESSION OF THE SAINTS
Mosaic Icon of St. George
The fact that Christians ask the prayers of saints and their intercession is prefigured in the New Testament. St. Paul asks the Christian Ephesians, Thessalonians, Colossians and Romans to pray for him (Ephes. 6:19, 1 Thesal. 5:25; Colos. 4:3, and Rom. 15:30-31). In every Liturgy, we ask God the Father to accept, on our behalf, "the prayers and the intercession" of all the Saints who now live in heaven. The Fathers of the Church also accept as a matter of course the prayers and the intercession of all the saints.
In one of his letters, St. Basil explicitly writes that he accepts the intercession of the apostles, prophets and martyrs, and he seeks their prayers to God (Letter 360). Then, speaking about the Forty Martyrs, who suffered martyrdom for Christ, he emphasizes that "they are common friends of the human race, strong ambassadors and collaborators in fervent prayers" (Chapter 8). St. Gregory of Nyssa asks St. Theodore the Martyr "to fervently pray to our Common King, our God, for the country and the people" (Encomium to Martyr Theodore). The same language is used by St. Gregory the Theologian in his encomium to St. Cyprian. St. John Chrysostom says that we should seek the intercession and the fervent prayers of the saints, because they have special "boldness" (parresia), before God. (Gen. 44:2 and Encomium to Julian, Iuventinus and Maximinus, 3).
THE VENERATION OF THE SAINTS
In the Orthodox Church the worship (latreia) given to God is completely different from the honor (tim) of love (agape) and respect, or even veneration (proskynesis), "paid to all those endowed with some dignity" (St. John Chrysostom, Hom. III, 40). The Orthodox honor the saints to express their love and gratitude to God, who has "perfected" the saints. As St. Symeon the New Theologian writes, "God is the teacher of the Prophets, the co-traveller with the Apostles, the power of the Martyrs, the inspiration of the Fathers and Teachers, the perfection of all Saints ... " (Catechesis, I).
Fresco from the catacomb on the Vie Latina, Rome
Throughout early Christianity, Christians customarily met in the places where the martyrs had died, to build churches in their honor, venerate their relics and memory, and present their example for imitation by others. Interesting information on this subject derives from the Martyrdom of St. Polycarp (ch. 17-18), according to which the early Christians reverently collected the remains of the saints and honored them "more than precious stones." They also met on the day of their death to commemorate "their new birthday, the day they entered into their new life, in Heaven." To this day the Orthodox have maintained the liturgical custom of meeting on the day of the saint's death, of building churches honoring their names, and of paying special respect to their relics and icons. The Seventh Ecumenical Council (787 A.D.), in summarizing this practice of the Church, declares that "we adore and respect God our Lord; and those who have been genuine servants of our common Lord we honor and venerate because they have the power to make us friends with God the King of all."
The feast days and the celebrations honoring the saints had become a common practice by the fourth century. The twentieth canon of the Council of Gangra in Asia Minor (between the years 325 and 381) anathematizes those who reject the feast days of the saints. So great was the esteem in which the Apostles, prophets, and martyrs were held in the Church, that many writings appeared describing their spiritual achievements, love and devotion to God.
Together with the Martyrdom of St. Polycarp , information on the veneration of the Saints derives from the Martyrdom of the Martyrs of Scilli, a small town in North Africa (end of the second century). The list of sources indudes St. Athanasius' Life of St. Anthony; St. Basil's Homily honoring the "Forty Martyrs"; Gregory of Nyssa's Homily honoring St. Theodore; St. John Chrysostom also delivered a considerable number of sermons dedicated to the Martyrs of the Church.
RELICS OF VARIOUS SAINTS AND MARTYRS
The Fathers, and all early Christians in general, paid especially great respect to the relics of the martyrs. In addition to the sources already mentioned, Eusebius of Caesarea, the Church historian, says that "those who suffered for the glory of Christ always have fellowship with the living God" (Church History, 5:1). In the Apostolic Constitutions (5:1) the martyrs are called "brothers of the Lord" and "vessels of the Holy Spirit." This helps to explains the special honor and respect which the Church paid to the relics of the martyrs. St. Basil the Great, St. Gregory of Nyssa, St. Cyril of Jerusalem, and St. John Chrysostom remind us that the relics of the martyrs "are filled with spiritual grace," that even their tombs are filled with a special "blessing." This Patristic practice still continues today, and people from all over the world visit churches that possess the relics of martyrs and saints. Also, according to the ancient tradition, the consecration of new churches takes place with the deposition of holy relics in the Holy Table of the sanctuary.
Great controversies have occured in the past over the special honor due to the icons of Christ as well as those of the saints of the Church. The Iconclastic controversies which began in Byzantium in the seventh century shook the entire church. The Fathers of the Church, however, declared quite clearly that the honor belongs to the "prototype" and not to the material image of Christ or the Saints. The Acts of the Fourth session of the Seventh Ecumenical Council at Nicaea (787 A.D.) illuminate this particular point:
"We accept (aspazometha) the word of the Lord and his Apostles through which we have been taught to honor (timan) and magnify (megalynein) in the first place Her who is properly and truly the Mother of God (Theotokos) and exalted above all the heavenly Powers; also the holy and angelic Powers; the blessed and all-lauded Apostles; and the glorious Prophets and the triumphant Martyrs who fought for Christ; holy and God fearing Doctors, and all holy men; to seek their intercession (presveies), to make us at home with the all-royal God of all, so long as we keep his commandments and strive to live virtuously. Moreover we accept (aspazometha) the image of the honorable and life-giving Cross, and the holy relics of the saints; and we receive the holy and venerable images; we accept them and we embrace them, according to the ancient traditions of the Holy Catholic Church of God, that is to say our holy Fathers, who also received these things and established them in all the most holy Churches of God and in every place of His dominion. These honorable and venerable images, as has been said, we honor, accept and reverently venerate (timitikosproskynoumen): the image of the incarnation of our great God and Savior Jesus Christ, and that of our immaculate Lady, the all-holy Mother of God, from whom he pleased to take flesh and to save and deliver us from all impious idolatry; also the images of the holy and incorporeal Angels, who appeared to the just as men. Likewise we also venerate the figures and the effigies (morphas, eikonismata) of the divine and all-lauded Apostles, the God-speaking Prophets, and the suffering martyrs and holy men, so that through their representations (anazografiseos) we may be able to be led back in memory and recollections to the prototype, and participate in their holiness"
(Nicene and Post–Nicene Fathers , Vol 14, p. 541).
THE FEAST DAYS OF THE SAINTS
ICON OF THE THEOTOKOS
The early Christians used to meet on the name-day of a saint, which in practice usually was the day of his death. These gatherings took place either around the tomb of the saint or in the church, which kept and preserved his holy relics, or in churches with great historical and theological significance. Such a gathering, called a feast-day or festival (Panegyris), commemorates the memory of the saint. The faithful participate in these feasts to listen to an encomiastic speech praising the deeds or the martyrdom of the venerated saint, and in general to derive spiritual profit. An interesting description is that of the panegris of St. Thekla of Seleucia in Asia Minor (mid-fifth century), and of St. Demetrios in Thessalonica, Greece (twelfth century). The Church Fathers and the canons of the Church accepted this type of gathering, which still takes place, but they strongly warn against the "commercialization of such festivals" (Speros Vryonis, Jr., "The Panegyris of the Byzantine Saint," The Byzantine Saint, 1981).
The Orthodox Church gives a special place to the honor and veneration of the Virgin Mary the Mother of God, the Angels, and St. John the Baptist. Concerning the Virgin Mary, as Mother of God, suffice it to say that the Third Ecumenical Council in Ephesus (431 A.D.) officially adopted the term Theotokos in her honor. There is a period of fasting (the first 14 days of August) and numerous feasts and hymns dedicated to her. Her image is traditionally painted above the Sanctuary and called "more spacious than the heavens" (Platytera). The Virgin Mary, being the mother of God, earnestly intercedes for us, for she gave her flesh to Christ in all humility and obedience, so that the Word of God could become man.
ARCHANGEL MICHAEL
The Orthodox believe the angels to be incorporeal beings, created by God before the actual creation. They are immortal, not by nature but by the grace of God, and are called "second lights," the first light being God Himself. Their nature was originally changeable, but after the Incarnation of Christ, the angels were considered as saved (sesosmenoi) and, therefore, unaltered. The Fathers believed that every believer has his own "guardian angel"; the angels pray for us, sing, and unceasingly glorify the Holy Trinity. They also serve as examples that people should follow.
St. John the Baptist, whose icon is found on the Iconostasis of all Orthodox churches, was the prophet who baptized Christ and prepared His coming on earth; yet he suffered martyrdom for his holiness and obedience to the will of God. The Church has five feasts in honor of St. John the Baptist.
CANONIZATION OF SAINTS
The Orthodox Church does not follow any official procedure for the "recognition" of saints. Initially the Church accepted as saints those who had suffered martyrdom for Christ. The saints are saints thanks to the grace of God, and they do not need official ecclesiastical recognition. The Christian people, reading their lives and witnessing their performance of miracles, accept and honor them as saints. St. John Chrysostom, persecuted and exiled by the civil and ecclesiastical authorities, was accepted as a saint of the Church by popular acclaim. St. Basil the Great was accepted immediately after his death as a saint of the Church by the people. Recently, in order to avoid abuses, the Ecumenical Patriarchate has issued special encyclical letters (tomoi) in which the Holy Synod "recognizes" or accepts the popular feelings about a saint. Such an example in our days is St. Nicodemos of the Holy Mountain (1955).
Since the early Christian period there have been preserved many moving descriptions of the lives and martyrdoms and the miracles of the saints. They were (and still are) called synaxaria (from the Greek word Synaxis, meaning a meeting in the church for liturgical purposes, where the lives of the Saints were read). St. Nicodemos of the Holy Mountain composed synaxaria of the saints during the eighteenth century; and, most recently, Fr. George Poulos and Dr. Constantine Cavarnos have written lives of the saints in English.
|
Датум на внесување: 11.Јули.2008 во 05:21
Одлична информација!
|
|