Критики позитивни/негативни на личните тв
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Уметност , култура и традиција
Опис на форумот: Литература, театар, сликарство, дијалекти...
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=13857
Датум на принтање: 15.Јули.2025 во 14:24 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Критики позитивни/негативни на личните тв
Постирано од: moira
Наслов: Критики позитивни/негативни на личните тв
Датум на внесување: 25.Мај.2008 во 01:18
Темава ја отварам со цел сите коментари и критики, било да се позитивни или негативни, а се однесуваат на личните творби во Вашата Поезија и Ваша песна,состав или што било напишано, да ги пишуваме тука!
------------- ...have you already tried, the brand new fragrance..."The Desirable"...by "sweet poison" Moira...
|
Коментари:
Постирано од: moira
Датум на внесување: 25.Мај.2008 во 01:46
darkangel
Испратена: 2008.Мај.23 во 23:48
Остани
Како да ти кажам...
Неможам...
Зарем молкот не ме издава! Толку сум скршена..оставам парчиња зад себе..и кога доаѓам ги ставам во торбата. Пред твојата порта ги составувам и со насмевка се појавувам.
Ти го гледам ликот..тие прекрасни мали зелени очи...тие заводливи линии кои насмевката ги остава на твоето лице...таа тага, тој очај..таа изнемоштеност да се живее.
Неможам...
И те лажам! И невистини кажувам...дека среќна ќе сум ако заминеш...и го вртам погледот или ги затворам очите...се стискам во себеси за да не писнам.
Неможам...
И несакам...затоа што те боли...затоа што...затоа што сакам да си среќен..но најмногу...
Неможам...неможам да молчам...ОСТАНИ..тоа најмногу го сакам
...остани со менe
Постирано од: Quentin
Датум на внесување: 25.Мај.2008 во 02:02
Тргни напред!
Од денеска само пред себе гледај,
а назад не врти се
само понекогаш за она што било спомнувај си.
Биди сигурен!
Пушти го чекорот пред твојата сенка,
а сонцето нека те води
никогаш, пред ништо не клекнувај.
Прегрни го денот!
Утрото со раширени раце пречекај го,
а ноќта со спокојство повикај ја
со сонот сплоти ги.
Живеј го животот!
Душата со светлина исполни ја,
а срцето за љубов отвори го
само да те живее животот не давај!
На неуморниот творец, со почит и љубов!
Другарче, благодарам за песната! Си ја погодил целта со оглед на животната раскрсница на која се наоѓам сега.
И јавна благодарност до filmadzijka за песната За незнајниот поет. Мила, отсекогаш си знаела да ги склопиш вистинските зборови! Ќе ти се заблагодарев досега јавно, ама не знаев дека е за мене песната. Нема поголемо задоволство од тоа да ти напишат песна!
------------- http://www.thirdchapter.blog.mk - http://www.thirdchapter.blog.mk
http://www.poetryandbeyond.blog.com.mk - http://www.poetryandbeyond.blog.com.mk
|
Датум на внесување: 25.Мај.2008 во 02:04
Mamma, moira, ја поздравувам темава. Ова ми беше идеја и замисла уште одамна.
- Ова може да се брише.
|
Постирано од: fleur de lis
Датум на внесување: 25.Мај.2008 во 05:36
Quentin
Во боите на виножитото
Ќе се најдеме пресликани во
боите на виножито
и без запирки
ќе си ги прераскажуваме
миговите откорнати
од едно збогум,
што долу на земјата
боли повеќе
од отворена рана.
Ќе ми споделиш
дека грижливо си
ги собирала сите мои стихови
и сега е моментот да
ја замениш тагата во нив
со божествени ноти
на една небесна харфа.
Пушти ја харфата, душо,
ќе ти речам.
Размрдај ги прстите
и засвири по мене.
Ќе излезат најубавите звуци
од едно тело што цела вечност
те посакува.
Ќе блеснат најмилните погледи
од едни очи што четири години те гледаа,
а уште четириесет ќе те сонуваат.
Дождовите и сонцето оттогаш
везден ќе се љубат,
но виножито веќе ќе нема...
...прекрасно... :)
------------- ...''beauty rejoices, not those who possess it, but those who are capable of loving it and worshipping it''...
|
Постирано од: literanova
Датум на внесување: 25.Мај.2008 во 22:10
Бидејќи сатиричната поезија на Мајсторче62, предизвика плачливи реакции кај водачите во црвениот автобус, а со цел да не и наштетиме на Мамма,оти истите тие водачи бараа нејзино линчување од страна на администраторите, откако не успејаа да ја убедадат модераторката мамма дека џвалата на сатиричните песни се насочени кон нејзината личност ( а добро знаеја дека ним им се наменети) па таа да го банира Мајсторче62, јас овој ник го испратив во автосервисот да си ги поправа автомобилите, а моето учество на форумот ќе го продолжам со никот литеранова,ник кој не е специјализиран за пишување песни, раскази и романи, туку строго за литературна критика, што е и моја примарна, животна определба. Значи ќе бидам присутен само на темата „Критика“
Среќно читање!
|
Датум на внесување: 25.Мај.2008 во 22:13
moira напиша:
darkangel
Остани
Како да ти кажам...
Неможам...
Зарем молкот не ме издава! Толку сум скршена..оставам парчиња зад себе..и кога доаѓам ги ставам во торбата. Пред твојата порта ги составувам и со насмевка се појавувам.
Ти го гледам ликот..тие прекрасни мали зелени очи...тие заводливи линии кои насмевката ги остава на твоето лице...таа тага, тој очај..таа изнемоштеност да се живее.
Неможам...
И те лажам! И невистини кажувам...дека среќна ќе сум ако заминеш...и го вртам погледот или ги затворам очите...се стискам во себеси за да не писнам.
Неможам...
И несакам...затоа што те боли...затоа што...затоа што сакам да си среќен..но најмногу...
...остани со менe
Едниот од црвениот автобус вели - прекрасна и полна со емоции, другиот водач, пак, малку порафинирано, прекрасна и лирична... Како и да е, и обајцата дадоа опсежен, исгрпен, сеопфатен, структуралистички коментар... Дури и другар ми Венко би им позаблазнил...
|
Датум на внесување: 25.Мај.2008 во 22:14
moira напиша:
darkangel
Остани
Како да ти кажам...
Неможам...
Неможам...
Неможам...
...остани со менe
Катастрофален текст. И од аспект на самата материја, и од аспект на нејзиниот развој... Лингвистичкиот аспект нема да го коментирам, бидејќи нема што да се коментира во него... Тривијални, банални изрази, отсуство на сочност и инвентивност на изразот, кои треба да му дадат колорит, како на емоционалното, така и на мисловното поле во самиот тексто. На овој план текстот е безбоен, студен, и воопшто не генерира емоционалното доживување кај перципиентот. Авторот се служи со сиромашен лексички фонд и излитени фрази со кои го дефектира и извештачува емоционалното поле, како носечки елемент во овој текст кој преферира да биде лирски...
Единствено нешто со коешто овој текст го привлекува вниманието, тоа се нелогичностите во природната следственост на нештата, односно неговите извештачени и нелогични конструкции, од типот: „ Толку сум скршена..оставам парчиња зад себе..и кога доаѓам ги ставам во торбата.“ Синтаксичката исправност на оваа реченица, составена од последична и составна во која е инверзирана временска реченица, нема да ја чепкам, самата по себе доволно зборува, такашто не се потребни зборови од страна... Генијалноста на авторот лежи во нејзината смисла, односно бесмисла, Очигледно е дека авторот сакал да каже нешто но не знаел како да го каже, туку ги приграбил првите материјали што му се нашле при рака и направил нон-сенсна конструкција. Замислете ситуација, скршен човек остава парчиња зад себе, а потоа се враќа и ги собира в торба! Но, да не должам, оти ќе напишам десетпати поголг текст од текстот што ми го привлече вниманието. Овој текст е чиста тирада која авторот сакал да ја обои со емоции од кои е ицеден сокот, значи бескрвни и без сила да дејствуваат кај читателот и да го поренесат истиот во емоционалното поле на експедитентот. Текстот ја губи својата сила за проктирање на сликата од изворот до утоката уште при излегувањето од мисловното поле на неговиот автор.
|
Датум на внесување: 25.Мај.2008 во 22:16
literanova напиша:
Бидејќи сатиричната поезија на Мајсторче62, предизвика плачливи реакции кај водачите во црвениот автобус, а со цел да не и наштетиме на Мамма,оти истите тие водачи бараа нејзино линчување од страна на администраторите, откако не успејаа да ја убедадат модераторката мамма дека џвалата на сатиричните песни се насочени кон нејзината личност ( а добро знаеја дека ним им се наменети) па таа да го банира Мајсторче62, јас овој ник го испратив во автосервисот да си ги поправа автомобилите, а моето учество на форумот ќе го продолжам со никот литеранова,ник кој не е специјализиран за пишување песни, раскази и романи, туку строго за литературна критика, што е и моја примарна, животна определба. Значи ќе бидам присутен само на темата „Критика“
Среќно читање!  |
Заборавив да кажам - на истиот начин како што ја отстранија Мона Лиза... Но бумерангот се враќа кај тој што го фрла...
|
Датум на внесување: 25.Мај.2008 во 22:29
majstore, sega si spoj na literatura i moda LI(TERANOVA).
|
Датум на внесување: 25.Мај.2008 во 22:35
Не, нова е употребена со значење на современа. Иако понекогаш современото се изедначува со модерното, не мора секогаш така да биде... Значи, се ограничувам на современата проблематика на локално ниво...
|
Постирано од: anakin
Датум на внесување: 25.Мај.2008 во 22:45
literanova напиша:
Не, нова е употребена со значење на современа. Иако понекогаш современото се изедначува со модерното, не мора секогаш така да биде... Значи, се ограничувам на современата проблематика на локално ниво... |
ne se treskaj mnogu nego daj neka se pojavi poznatiot ni KALAMAR
------------- SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
Датум на внесување: 25.Мај.2008 во 22:47
Датум на внесување: 25.Мај.2008 во 22:53
------------- SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
Датум на внесување: 25.Мај.2008 во 22:54
|
Датум на внесување: 25.Мај.2008 во 22:55
anakin напиша:
|
Убава слика, ама некако како да му припаѓа на минатото, јас сум во современоста...
|
Датум на внесување: 25.Мај.2008 во 23:03
Фала, друже мој, ќе ги употребам за позитивни критики, не гушки, бакнежи и што ти не од арсеналот на големите критичари од црвениот автобус, туку вистински критики...
Ти само читај...
|
Постирано од: ...Well...
Датум на внесување: 26.Мај.2008 во 00:42
...kritikata na literanova, spored mene, e krajno tendenciozna ...taka da shoznam...sho saka nek si pishue, negovo pravo si e toa, posho za delata koi se tuka opishani i postirani postojat i materijalni dokazi deka se prodadeni za dobra cena i posakuvani i chitani od ogromna publika po drugi javni forumi, taka da moz samo da se izblamira so takvite odmaznichki komentari-povtorno, a crveniot bus, moz da si go parkira, ama od pozadi kaj nego...
------------- ...I feel like there is no need for conversation...
|
Постирано од: darkangel
Датум на внесување: 26.Мај.2008 во 00:47
Благодарам моира на позитивните коментари
Благодарам и на литеранова на тоа што се потрудил да прочита нешто мое, жал ми е што не ти се допаднало...сепак далеку сум јас од еден писател или поет...само едно нешто...се надевам дека критиката е искрена и се темели чисто на твојата стручност да го оцениш моето дело..а не на тоа дека за моето дело дале позитивен коментар особи со кои не се “мирисаш“ многу
поздрав и повторно благодарам што ме читате и што сте одвоиле време да го оцените моето дело
|
Датум на внесување: 26.Мај.2008 во 00:47
$BlackDevil$
.........Сонувам дека станувам од мојот кревет,излегувам од собата,слегувам по скалите,ја отворам влезната врата,излегувам на улица.Надвор е ноќ осветлена од месечината.ПОд проѕирните сенки на дрвјата минуваат чудно убави жени,ме повикуваат да појдам некаде со нив.Патувам со нив во празните градски автобуси,се качуваме потоа во некој воз,поминуваме неверојатно зелени реки,слушаме музика во еден парк.Жените ме бакнуваат , ме водат во една необична куќа полна со статуи,трчам со нив по некакви големи скали...........Премногу доживувања за една ноќ.Се враќам назад дома ја отворам вратата,се искачувам по скалите,влегувам во мојата соба.Но таму креветот,веќе лежи некој.Гледам-тоа сум јас,односно некој мошне сличен на мене. Како можело тоа да се случи?Дали во мојот сон се замешал некој друг,дали сонот се удавил,да сум влегол во некоја споредна димензија на сонот,дали некаде при враќањето сум погрешил?Но каде се случила таа грешка?...........Се обидувам пак-вратата , скалите,собата.....Непознатиот е пак тука.Тој лежи како во свој кревет,сонувајќи веројатно некој друг сон и не мисли да исчезне.Се обидувам уште еднаш ,па уште еднаш.Залудно.Стојам долу пред влезот и очајувам и се надевам..............А наскоро ќе осамне и оној горе ќе се разбуди во мојот кревет и во мојот лик и тогаш се е готово.
Мотивот физичко соочување со себе, односно присутност на ликот на две места и негова средба со самиот себе го многу успешно го третира Славко Јаневски во својот расказ „Поштарот“, кој е едне од реткитке раскази со фантастична тематика во неговиот огромен опус... Додуша, фантастиката ќе заземе значајно место во неговиот циклус романи за Кукулино, но се работи за еден посебен вид фантастика, за фантастични слики доживеани во примитивната свест на ликовите кои авторот во натамошниот тек на романот ги демистицира ( постапка екфразис)..
Но овој мотив е сосема независен од мотивот во споменатиот расказ од Јаневски, бидејќи овде авторот не води низ пределите на својата потсветс, односно од еден сон, за кој станува свесен во сонот дека е сон, не воведува во друг сон, во кој се сочува со својот двојник, или со оној дел од себе од кого што стравува, со што се елиминира условот за фантастична приказна.
На технички план, убаво раскажана приказна, вешто развивање на дејствието, со кроки потези, при што авторот води сметка да оствари проток на време, иако истиот е поблизок до реалистичкиот метод на раскажување. Единствена замерка, што можам да му ја најдам, е преобременоста со реторички прашања во завршниот дел, кои негативно се одразуваат на севкупниот впечаток кај реципиентот....
|
Датум на внесување: 26.Мај.2008 во 00:48
oki toki
najdobro e da se napravi TIME OUT
od najmalku tri dena posle toa - neka se vrati poezijata vo nasite srca
tri dena time out od sekakvi, kritiki, rakopleskanja i wooowi
|
Датум на внесување: 26.Мај.2008 во 00:52
Quentin
Во боите на виножитото
Ќе се најдеме пресликани во
боите на виножито
и без запирки
ќе си ги прераскажуваме
миговите откорнати
од едно збогум,
што долу на земјата
боли повеќе
од отворена рана.
Ќе ми споделиш
дека грижливо си
ги собирала сите мои стихови
и сега е моментот да
ја замениш тагата во нив
со божествени ноти
на една небесна харфа.
Пушти ја харфата, душо,
ќе ти речам.
Размрдај ги прстите
и засвири по мене.
Ќе излезат најубавите звуци
од едно тело што цела вечност
те посакува.
Ќе блеснат најмилните погледи
од едни очи што четири години те гледаа,
а уште четириесет ќе те сонуваат.
Дождовите и сонцето оттогаш
везден ќе се љубат,
но виножито веќе ќе нема...
ми се допадна многу...можеби неможам да оставам некоја критика или добар коментар..ама навистина многу ми се допадна
|
Датум на внесување: 26.Мај.2008 во 00:54
anakin напиша:
oki tokinajdobro e da se napravi TIME OUTod najmalku tri denaposle toa - neka se vrati poezijata vo nasite srcatri dena time out od sekakvi, kritiki, rakopleskanja i wooowi
|
Ме бркаш?
|
Датум на внесување: 26.Мај.2008 во 00:57
...pa i jas koa gi chitam delava na site, probuvam da pronajdam gram poveke emocii od lugeto sho gi pishuvaat...probuvam eventualno da ja svatam smislata na napishanto, ili temata, ako e dvosmislena mi se dopaga poveke, nemam zasho da kritikuem negativno nikogo, ako e nesho posebno i za izdvojuvanje sekako ne bi ja kriel svojata voodushevenost od toa-bi komentiral, inaku koj bi bil efektot na druga kritina osven deka sum ljubomoren na nekoe delo...there's no point in such a thing to do-mi izglea toa kao pljukanje po nechiva dusha-bezveze rabota...poezijata ne e gramatichka disciplina, taa ne e olimpijada i ne e konk*rs nekoj za himna...poezijata e del od nas, nisho poishe...
|
Постирано од: Santijago
Датум на внесување: 26.Мај.2008 во 00:59
аиииииииииии....... а некој ќе траска тука глава......ќе губи залудно време........и за ништо ќе троши мозок.........ц ц ц........
------------- I'm out bcz of pathetic around here
|
Датум на внесување: 26.Мај.2008 во 01:06
...Well... напиша:
...pa i jas koa gi chitam delava na site, probuvam da pronajdam gram poveke emocii od lugeto sho gi pishuvaat...probuvam eventualno da ja svatam smislata na napishanto, ili temata, ako e dvosmislena mi se dopaga poveke, nemam zasho da kritikuem negativno nikogo, ako e nesho posebno i za izdvojuvanje sekako ne bi ja kriel svojata voodushevenost od toa-bi komentiral, inaku koj bi bil efektot na druga kritina osven deka sum ljubomoren na nekoe delo...there's no point in such a thing to do-mi izglea toa kao pljukanje po nechiva dusha-bezveze rabota...poezijata ne e gramatichka disciplina, taa ne e olimpijada i ne e konk*rs nekoj za himna...poezijata e del od nas, nisho poishe...
|
time out
|
Датум на внесување: 26.Мај.2008 во 01:07
ne brkam nego sakam site da ve zadrzam tuka
|
Постирано од: Tamawa
Датум на внесување: 26.Мај.2008 во 01:11
Аман бе луѓе....ту што ме изненадивте БРЕ....Пак почнавте да се пукате а ?
Абе остајте се тоа глупостите на страна...јас овој го сакам,а оној не и сега ми му се**м за поезијата!!! Што викате да почнете само да читате? На крај краишта, па и не мора да се коментира,без разлика дали се има позитивен или негативен коментар!!!
Ве поздравувам сите и само продолжете да пишувате (по можност) поезија
------------- Life's a bitch,but SO AM I !!!
|
Датум на внесување: 26.Мај.2008 во 01:14
Нонсенс1: поезијата е куп емоции. Во тој случај најдобтра ппоезија би се случувала на гробишта и на фудбалски натпревар.
Нон сенс 2: Емоција повеќе отколку што чувствува авторот.Не може на адресата на перципиентот да стигне писмо повеќе од тоа што го испратил експедидетнтот.
Нон сенс 3: temata, ako e dvosmislena mi se dopaga poveke Нема едносмислена и двосмислена тема туку има еднослојна и повеќеслојна, имплицитна форма и експлицитна, конкретно значење и преносно...
Нон сенс 4. Сите критичари во светот се љубоморни на поетите и писателите. Критиката укажува на добрите и лошите страни на едно дело потпирајќи се врз законитостите што важат за одредена уметност.
Нон сенс5. поезијата не е граматичка дисиплина. Граматиката е темелот на еден литературен јазик, а литературниот јазик средство со кое се создава литературата.
Пред да се напише нешто и пушти во јавност треба да му се провери тежината!
|
Датум на внесување: 26.Мај.2008 во 01:17
Tamawa напиша:
Аман бе луѓе....ту што ме изненадивте БРЕ....Пак почнавте да се пукате а ?
Абе остајте се тоа глупостите на страна...јас овој го сакам,а оној не и сега ми му се**м за поезијата!!! Што викате да почнете само да читате? На крај краишта, па и не мора да се коментира,без разлика дали се има позитивен или негативен коментар!!!
Ве поздравувам сите и само продолжете да пишувате (по можност) поезија  |
Темата е критика, не поезија, поезија е сосема друга тема...
|
Датум на внесување: 26.Мај.2008 во 01:18
Датум на внесување: 26.Мај.2008 во 01:18

|
Датум на внесување: 26.Мај.2008 во 01:19
pobarav TIME OUT
dajte go no site
batalite ja ova tema najmalku tri dena
|
Датум на внесување: 26.Мај.2008 во 01:23
Работа на поетот е да пишува, на критичарот да вреднува...
Ако некому не му се допаѓа вреднуваното тоа е само одраз на суета... Суетните творци, како и лицемерните критичари се смрт за уметноста...
|
Постирано од: mamma
Датум на внесување: 26.Мај.2008 во 01:28
Poradi toa shto, kako gledam strastite ne se smiruvaat,ke bidam prinudena da dadam javna opomena do site uchesnici vo "razgovorive" tuka. Daden e dobronameren predlog da se napravi pauza na temava,shto lichno smetam deka e dobra ideja.No ako ne se prestane ,ke moram da ja zatvoram i ovaa tema so koja isto taka se imashe dobronamerna ideja,da ne se "rasipuva "poezijata vo temata Vasha Poezija. Dajte,bidete razumni i golemi ludje.
------------- http://imageshack.us">
Shot at 2007-06-30[/IMG]
|
Датум на внесување: 26.Мај.2008 во 01:36
mamma напиша:
Poradi toa shto, kako gledam strastite ne se smiruvaat,ke bidam prinudena da dadam javna opomena do site uchesnici vo "razgovorive" tuka.Daden e dobronameren predlog da se napravi pauza na temava,shto lichno smetam deka e dobra ideja.No ako ne se prestane ,ke moram da ja zatvoram i ovaa tema so koja isto taka se imashe dobronamerna ideja,da ne se "rasipuva "poezijata vo temata Vasha Poezija.Dajte,bidete razumni i golemi ludje.
|
Мама, мислиш дека после со други очи ќе гледам на поезијата што се пастира на форумов? Дека ќе си ставам розови очила, идека ќе пишувам славопојќи? Не е проблем, најлесно е да напишеш славопојка во стилот одлично е... Но и во одличното има нијанси како што има во лошото? Тие нијанси треба да се извлечат на виделина, да се центрипетираат од творбата и да се презентираат од сите аспекти на теоретското искуство...
|
Датум на внесување: 26.Мај.2008 во 01:45
Ne,...tuku mislam deka ke se oladite malku,a dotogash ke razmislam shto da napravam so temata poezija voopshto,zoshto ako nemoze da se najde razbiranje,ke bidam primorana za zal da ja zatvoram i taa tema privremeno.
Shot at 2007-06-30[/IMG]
|
Датум на внесување: 26.Мај.2008 во 01:48
Toa bi bila ogromna steta, no kako sto predvidov strastite ne se smirija i posle se' sto bese prezemeno. Verojatno ke bidat neophodni takvi radikalni merki i istite potpolno ke gi poddrzam.
|
Постирано од: lpartik
Датум на внесување: 26.Мај.2008 во 01:49
Браво ЛИТЕРАНОВА,ВАКА СЕ ПИШУВААТ КРИТИКИ.Се гледа дека си бил ученик на Вангелов. Ама литератите обично повеќе ги сакаат афирмативните критики...што значи дека лицемерието е сеуште во мода.
|
Постирано од: Santijago
Датум на внесување: 26.Мај.2008 во 01:53
приморан сум тука да го пишам мојот последен пост на форумот........Мамма мислам дека треба помалце покажување дрскост и таа надмоќ што ја имаш со тоа што си модератор.........отворена е тема која повеќето ја сакаат и чекаат некој да пиши за нив за нивниот расказ песна и поради твојот заострен однос со литеранова го скратуваш и тоа право.........ма како ли воопшто функционира форумот........по кои принципи и правила се поставуваат модератори тука.........само едно знам дека личните проблеми со членовите се оставаат на страна........и не се прави реваншизам со тоа што му се забранува да пишува........а зошто......????.......наместо да направите форумот да биде место како што треба да биде......заедно со своите колеги и колешки ширите антипатија према членовите......
------------- I'm out bcz of pathetic around here
|
Датум на внесување: 26.Мај.2008 во 01:55
ne.... krikiti kje se pisuvat pokasno veruvam ispravno- kako koj misli kje kazuvat site i ako ne se kriticari i literati so im se dopadna i so ne im se dopadna
taka kje e pravilno ispravno posteno sekoj kje si kazit zasto da se luti nekoj well edno e vo pravo nitu se davat pari nitu nagradi vi posakuvam ubavi tri dena so time out
|
Датум на внесување: 26.Мај.2008 во 01:57
OK,...Vi blagodaram na razbiranjeto,temata ja zatvaram...
a zamerki i poplaki za moeto rabotenje tuka na druga tema..
Shot at 2007-06-30[/IMG]
|
Датум на внесување: 29.Мај.2008 во 01:39
aha e otvorena no nikoj ne znae hahahahahha izgleda zatoa ne me falat tuka 
|
Постирано од: fragola
Датум на внесување: 29.Мај.2008 во 01:43
Prvata za tebe i dobroto delo sto go napravi sto ne izvesti i sekako
------------- I get enough exercise...just pushing my luck.
|
Датум на внесување: 29.Мај.2008 во 01:45
Izvestuvanje imashe,tamu kade se izvestuvanjata..
Shot at 2007-06-30[/IMG]
|
Датум на внесување: 29.Мај.2008 во 01:49
sega ne sakam da kritikuvam samo sakam da prasam jas neuk nepoet, imam edno prasanje do site koi pisuvat poezija tuka i sakat da mu odgvorat na neukiot
so mislite za rima vo pesnite????????????????? tolku li e strasna ,so voopsto ja nema????????????
|
Датум на внесување: 29.Мај.2008 во 01:58
drugo....................hmmmmmmmm bi sakal jas ednas tuka da rakopleskam i da pofalam nekoja pesna no taa treba prema mene da udri da ima tek da ima harmonija i rima
za da go ima seto toa treba vraski covek da se izmaci i ne kje moze da gi napise 10 za eden den
bi sakal i jas ednas tuka da rakopleskam
|
Датум на внесување: 29.Мај.2008 во 13:36
koj kje mi kaze za prokletata rima so vi zgresila na siteeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
|
Постирано од: eurydice
Датум на внесување: 29.Мај.2008 во 13:42
anakin напиша:
koj kje mi kaze za prokletata rimaso vi zgresilana siteeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
|
nisto ne zgresila rimata. ednostavno, kako sto ne mora na svadba da odis vo kostum i kravata, ne moras da pisuvas poezija so rima. a ti pisi si so rima, nema problem ako ti e taka poubavo. mene vo moite 'tvorbi' rimata me ogranicuva i mi zvuci premnogu detski, no kaj drugi gledam deka moze i te kako seriozno i intelektualno da se stokmi.
|
Постирано од: kejt-d-grejt
Датум на внесување: 29.Мај.2008 во 13:42
jas za da rakopleskam na pesna,
treba da ima cuvstva!
veseli ili tazni, strasni ili gadni,
kolku se pojaki tie, tolku kje bide mojot aplauz posilen
nekjam rimi, ni shemi, ni kalapi
sakam sloboden tek na misli
i cuvstva....nikad dosta!!! 
|
Датум на внесување: 29.Мај.2008 во 14:07
за римата
римата е состојка
на секоја добра песна
автобуска постојка
на маршута не баш лесна.
римата е алатка
за правење хармонија
горчлива и слатка
говорна симфонија.
пријатна за уво
разиграно звучи
сè што има рима
полесно се учи.
но поетот често
да подели сака
и тегобност или
за својата мака
да собира сили,
па кога е така
нема многу време
за рима да никне
тој да фрла семе,
туку сал ќе викне.
ооооф!!! или аааах!!!
и ај сега ти,
рима најди ми.
|
Датум на внесување: 29.Мај.2008 во 15:25
da milo ako treba da upotrebis rima kje ispadne jeden dva tri sturceto se skri
zatoa so tuka menoze da nafrlas zborovi i da glumis custva
vraski tesko e toa da se napravi ne treba da se udara nekoj vo gradi i da pravi smeski od vistinaska poezija kade sto treba navistina trug
a tvojot cinizam ili se granici so nemokj ili ne si svesna so napravi
|
Датум на внесување: 29.Мај.2008 во 15:29
inaku i jas si odam ko majtorce zatoa so ova lici na kabere a ne na opera
cao od mene
|
Датум на внесување: 29.Мај.2008 во 16:01
1. tocno e deka temata poezija se napravi kasa-popara. nekoj si dade premnogu za pravo, nekoj gi zede rabotite premnogu pri srce. se rasturi nesto sto bese dobro, no toa e tipicen domasen sindrom. posle haosot, ke nastapi prividen mir i ke dojdat 'neki novi klinci' i svetot ke prodolzi da se vrti.
2. ne sum znaela deka tolku sum pridonela za 'uspehot na neuspehot' ili ako sakas 'pobedata na kabareto nad operata'. samo ke iskomentiram deka ovde se e mozno, pokraj tolku razlicni branovi dolzini, predrasudi, negativna energija, narcizoidnost i nedostatok na volja da se razberat 'drugite'.
3. nemav namera da te navredam so karikaturata za rimata, ako taka si ja svatil, ne se izvinuvam, samo mi se cini deka odvaj cekase da me stavis vo kategorija neprijateli.
4. zal mi e za zaminuvanjeto na Quentin, majstorce, anakin, marija_magdalena ... od forumot, i so nostalgija ke se sekjavam na starite dobri vreminja koi i ne bea tolku odamna, no, panta rei i sekoj e tragac po sopstvenata srekja i ispolnenie. se nadevam ke ja najdete vetenata zemja.
5. se e ova off topic, no pred da se izbrise, se nadevam deka nekoj sto e povikan ke se zagrizi sto 'dobrite gosti' si zaminuvaat za 'da se isceslaat vo nekoj podobar hotel'.
6. nikoj ne e nezamenliv, no koga ke vidis deka nekoj sto izgradil image na forumov, taka glatko e ispraten so 'prav ti pat' i 'sikter'.... te tera da se zamislis ... kolku sme nebitni .. i kolku e seedno kade si, kakov si, koj si ... isto kako da ne postois.
7. dali sme site nie ovde samo izgubeni dusi?
(eurydice od svetot na senkite)
|
Датум на внесување: 29.Мај.2008 во 16:07
me razbra losho anakin ne si odi od forumov sepak tamu ispod avatarot pisuva 2005
samo od poezija si odam oti ne sum jas za tamu ja sakam operi
inaku jas sum te razbral dobro anakin ne e idiot cinicna bese i so pravdanjeto ostana takva ne dolikuva pos;le moe baranje i prasanje da pisuvas za sturcite bruka e ova neka ti e na cest
|
Датум на внесување: 29.Мај.2008 во 16:10
eurydice напиша:
1. tocno e deka temata poezija se napravi kasa-popara. nekoj si dade premnogu za pravo, nekoj gi zede rabotite premnogu pri srce. se rasturi nesto sto bese dobro, no toa e tipicen domasen sindrom. posle haosot, ke nastapi prividen mir i ke dojdat 'neki novi klinci' i svetot ke prodolzi da se vrti.
2. ne sum znaela deka tolku sum pridonela za 'uspehot na neuspehot' ili ako sakas 'pobedata na kabareto nad operata'. samo ke iskomentiram deka ovde se e mozno, pokraj tolku razlicni branovi dolzini, predrasudi, negativna energija, narcizoidnost i nedostatok na volja da se razberat 'drugite'.
3. nemav namera da te navredam so karikaturata za rimata, ako taka si ja svatil, ne se izvinuvam, samo mi se cini deka odvaj cekase da me stavis vo kategorija neprijateli.
4. zal mi e za zaminuvanjeto na Quentin, majstorce, anakin, marija_magdalena ... od forumot, i so nostalgija ke se sekjavam na starite dobri vreminja koi i ne bea tolku odamna, no, panta rei i sekoj e tragac po sopstvenata srekja i ispolnenie. se nadevam ke ja najdete vetenata zemja.
5. se e ova off topic, no pred da se izbrise, se nadevam deka nekoj sto e povikan ke se zagrizi sto 'dobrite gosti' si zaminuvaat za 'da se isceslaat vo nekoj podobar hotel'.
6. nikoj ne e nezamenliv, no koga ke vidis deka nekoj sto izgradil image na forumov, taka glatko e ispraten so 'prav ti pat' i 'sikter'.... te tera da se zamislis ... kolku sme nebitni .. i kolku e seedno kade si, kakov si, koj si ... isto kako da ne postois.
7. dali sme site nie ovde samo izgubeni dusi?
(eurydice od svetot na senkite) |
...i, samo ushte neshto da dodadam, da ne se zaboravi vo se ova sivilo i bruka...za koe sho bevme site tuka umeshani do eden, da se podsetime deka so moeto doaganje na forumov i postiranje na mojata poezija, pochnava da se sluchuvaat mnogu nevoobichaeni raboti, barem za mene...poezijata beshe podelena, stana strashno satirichna na momenti morbidna i odmaznichka, pochnava grupiranja peticii i vrshenje pritisok vrz prviot moderator Kalina, se desi baniranje na mojot nik na forumov, koga si go branev mojot stav i se desi toa sho im se deshava na site Makedonci nasekade niz svetov, kade i da se...podelbi i preselbi...jas znaev deka ke bide taka, megutoa sakam da znaete edno nesho na kraj...a toa e deka sekogash ama bash sekogash...ke dojde i ke se pojavi nekoj podobar i poharizmatichen...toa e nepishano pravilo na rabotite i jas toa go znam mnogu dobro...eve ja vistinata za toa sho i se desi na temata...poezija...
|
Датум на внесување: 29.Мај.2008 во 16:19
aj ne lupaj be harizmaticen sto se odnesuva do mene jas si kazav ne e nisto za natrprevar voopsto ne e toa i brisi si go glupaviot post stom go napisa tuka posle mojov
samo sakav poezijata da se pojavi vo svoja edna verzija pogotovo me zaintrigira tvojata posledna bre tamu nema niedna rima inaku pesnata e prekrasna ne vikam ne no dajte i malku rima da ne se pretvori vo pisuvanje na proza mene taka mi lici proza vo kratki recenici
|
Датум на внесување: 29.Мај.2008 во 16:26
jas nevodam niso nitu rasipuvam procitaj be toa so prasav a so dobiv za ogdovor????
a so imas da pisuvas sega za majtorce koga ova sega ne e tema slusaj be harizmaticen eden aj ne se napinjaj tuka
a za podelbite -jas li ja podeliv temata???
inaku da - voopsto neskam da citam tvoi pesni na engleski ako me prasas iskrenio
|
Датум на внесување: 29.Мај.2008 во 16:30
ZABRANETA LJUBOV So bolka disham... so strav gledam... se molam za dvajca ...za ljubovta nivna ...za podobro utre. Za dve dushi iskreni i za tagata sto srcata nivni gi polni koi ziveat na greshno mesto i vo greshen moment ...vo surov svet,kade sto vistinskata ljubov e retkost, i kade sto nevazi praviloto za "bezgranichna" ljubov. Ja vidov...ooooh,prokleto ja vidov tagata, vo ochite nivni... i bolka na lica dve nevini,i chekav na odgovorot od gore, ko sto poged dignav kon nebata vishni, i se mi se vide izgubeno... ...ako me prashuvate mene. Si pomisliv samo na moment deka, svetot moze da go smenat, o,gospode mora da sum bil i gluv i slep... ...za zakanata koja chekashe zad agolot na strasta nivna, na krajot od patot na nadezhta. ...i zborovite nivni,od srce kazani... ...kade si sega ljubov moja?,prasha taa... Pamtam i podobri denovi... so tebe kraj mene... i tvojata toplina,vo nokite ladni... nepostoi neshto sto za tebe ne bi storil... i edinstvena rabota sto sega ja sakam si ti kraj mene nesudena moja. ...srce moe ...te sonuvam...tivko zaplaka taa... ...gladna sum za ochite tvoi, ...zedna sum po usnite tvoi, ...ti si mi dlaboko vo krvta koja niz mene teche... ...oooh,tvojot dopir. ...oooh,zvukot na tvojot glas me progonuva,vo nokite tivki. ...do slednoto viduvanje...zasekogash moja... ...vo nekoe drugo vreme i drug zivot. ...do gledanje ljubov moja ...ooooh,kolku blisku no sepak daleku.
aj vaka
moze li sega nekoj stucen da mi kaze poezija li e ova ili proza koja e razlikata oti jas nesum bas strucen vo literatura
|
Датум на внесување: 29.Мај.2008 во 16:33
Forumov e otvoren za site,...ama bash za site koi sakaat da se tuka.Toj shto ne saka veke zaminal.Nemojte da delite sega pokraj podelbata na poezijata na Poezija i PoezijaII(?????) i dobri i loshi poeti,i dobri i loshi pesni.Tuka veruvam nikoj ne mu e celta da se natprevaruva,a osven toa nema ni nagradi. Pishuvajte sekoj kolku saka i umee i znae. Nema nikakvi vistini vo poezija,temava ke zamre samo ako Vie se "potrudite" da ja snema.
Shot at 2007-06-30[/IMG]
|
Датум на внесување: 29.Мај.2008 во 16:36
so sega ti treses zeleni koj saka da deli poezija i poezija prosto si prasav dali kje se pojavi nekoja pesna so rima
|
Датум на внесување: 29.Мај.2008 во 16:38
Prashanjeto tvoe e na mesto,...ednostavno odgovorite otidoa vo druga nasoka,a fakt e deka poezijata beshe podelena.
Shot at 2007-06-30[/IMG]
|
Датум на внесување: 29.Мај.2008 во 16:41
so sega sega mene me najdovte krivec so prasav abe neso smrdi u zemlji danskoj
|
Датум на внесување: 29.Мај.2008 во 16:50
Kako shto rekov,..prashanjeto e na mesto, treba samo nekoj da odgovori. I bez raspravii povtorno.
Shot at 2007-06-30[/IMG]
|
Постирано од: zagor
Датум на внесување: 29.Мај.2008 во 20:43
anakin напиша:
ZABRANETA LJUBOV So bolka disham... so strav gledam... se molam za dvajca ...za ljubovta nivna ...za podobro utre. Za dve dushi iskreni i za tagata sto srcata nivni gi polni koi ziveat na greshno mesto i vo greshen moment ...vo surov svet,kade sto vistinskata ljubov e retkost, i kade sto nevazi praviloto za "bezgranichna" ljubov. Ja vidov...ooooh,prokleto ja vidov tagata, vo ochite nivni... i bolka na lica dve nevini,i chekav na odgovorot od gore, ko sto poged dignav kon nebata vishni, i se mi se vide izgubeno... ...ako me prashuvate mene. Si pomisliv samo na moment deka, svetot moze da go smenat, o,gospode mora da sum bil i gluv i slep... ...za zakanata koja chekashe zad agolot na strasta nivna, na krajot od patot na nadezhta. ...i zborovite nivni,od srce kazani... ...kade si sega ljubov moja?,prasha taa... Pamtam i podobri denovi... so tebe kraj mene... i tvojata toplina,vo nokite ladni... nepostoi neshto sto za tebe ne bi storil... i edinstvena rabota sto sega ja sakam si ti kraj mene nesudena moja. ...srce moe ...te sonuvam...tivko zaplaka taa... ...gladna sum za ochite tvoi, ...zedna sum po usnite tvoi, ...ti si mi dlaboko vo krvta koja niz mene teche... ...oooh,tvojot dopir. ...oooh,zvukot na tvojot glas me progonuva,vo nokite tivki. ...do slednoto viduvanje...zasekogash moja... ...vo nekoe drugo vreme i drug zivot. ...do gledanje ljubov moja ...ooooh,kolku blisku no sepak daleku.aj vakamoze li sega nekoj stucen da mi kazepoezija li e ova ili prozakoja e razlikataoti jas nesum bas strucen vo literatura
|
....НЕМАМ ЗБОРОВИ,ПРЕКРАСНА ПЕСНА!БРАВО ...!!!...АКО НЕКОЈ СЕ ОБИДЕ ОВА МОЕ ТВРДЕЊЕ ДА ГО ПОБИЕ...ЌЕ МОРАМ ДА ВИ ПОСТИРАМ ПЕСНА,НА НОБЕЛОВЕЦ ИЛИ НЕКОИ ОД ЛАУРЕАТИТЕ НА ПРЕСТИЖНИТЕ СВЕТСКИ ПОЕТСКИ НАГРАДИ,КАКО ЗА СПОРЕДБА!!!..НО,КАКО ШТО НЕКОЈ ОВДЕ СПОМНА,СПОРЕДБА НЕ Е ПОТРЕБНА,НИТУ ПАК ПЕСНИТЕ ОВДЕ НЕ ГИ ПИШУВАМЕ НЕЛИ, ЗА ДА ГИ МЕРИМЕ ПО КВАЛИТЕТ ИЛИ НЕЗНАМ ШТО..! УШТЕ ЕДНАШ,ПЕСНАВА ЗРАЧИ СО ДЛАБОКИ ЉУБОВНИ И ЕМОТИВНИ ЧУВСТВА,СТАВЕНИ НА ГРАНИЦАТА ПОМЕЃУ РЕАЛНОТО И ИМАГИНАРНОТО..ВОЗВИШЕНИ ДЛАБОКО ВО ДУШАТА НА ЧОВЕКОТ...,ЗА ПРАВЕДНАТА И ЧИСТА ДУША НА ОНОЈ "ДРУГИОТ",KOJ ГОРДО СЕ ИСПРАВА ПРЕД ВИСТИНАТА..ПРЕД ЗАБРАНЕТАТА ЉУБОВ!..ОВА МОРАВ ДА ГО НАПИШАМ!
..ШТО СЕ ОДНЕСУВА ДО КОМЕНТАРИТЕ НА ПРЕТХОДНИТЕ ПОЕТИ ОД ФОРУМОТ,А ГЛЕДАМ ОДНОСНО ЧИТАМ ,НЕКОИ ОД НИВ И ПОШИРОКО ПРИЗНАЕНИ,САКАМ ДА КАЖАМ ДЕКА,НИКОЈ ВО ПОЧЕТОКОТ НЕМАШЕ НАМЕРА ДА РАСТУРА НЕШТО ШТО МОЖЕБИ И СИГУРНО Е ЈАС ZAGOR,НЕ СУМ ГО СОЗДАЛ..
СЕ ЧУВСТВУВАМ НЕ СЛУЧАЈНО ПРОЗВАН ДА КОМЕНТИРАМ НА ОВА ,САМО ПОРАДИ ФАКТОТ ДЕКА ВО ЕДНА ОД ТЕМИТЕ НА УМЕТНОСТА ПОБАРАВ ДА СЕ ПОСТИРААТ ПЕСНИ НА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК,ИЛИ СО АДЕКВАТЕН ПРЕВОД НА ИСТИТЕ!..НЕКОИ ТИПОВИ И ТИПКИ(ШТО ЗА МЕНЕ НЕ СЕ НИ ВО НАЈМАЛА РАКА ТОА..)УСПЕЕА ТОА БАРАЊЕ ДА ГО СТАВАТ НА ДНЕВЕН РЕД И ДА УКАЖУВААТ НА ТОА КАКО НЕКОЈ ОВДЕ САКА ПОДЕЛБИ!..ДА СЕ РАЗБЕРЕМЕ!...МЕНЕ НЕ МЕ ИНТЕРЕСИРА КОЈ КАДЕ ЖИВЕЕ..КОЈ КАКО ЗБОРУВА..ВО КОЈ ВЕРСКИ ОБЈЕКТ ОДИ ИЛИ НЕ ОДИ..ДАЛИ Е БЕЛ И ЦРН...ДАЛИ ИМА ЕДНА ИЛИ ТРИ ИЛИ НИЕДНА ЖЕНА..ИСТО И ЗА МАЖ ВАЖИ,НО КОГА СЕ РАБОТИ ЗА НЕКОЈА WEB STRANICA,КОЈА Е РЕГИСТРИРАНА И Е СО ДОМИЦИЛНА АДРЕСА ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА,МИСЛАМ ДЕКА СЕ ВО ИНТЕРЕС НА ЧИТАТЕЛСКАТА ПУБЛИКА ТРЕБА ДА СЕ ПОЧИТУВА НЕКОЕ ПРАВИЛО!...КОЕ БЕШЕ ТОА,ПОГОРЕ ГО ОБРАЗЛОЖИВ!АКО ПАМЕТТА Т.Е. УМОТ ГО МЕРИМЕ ПО ТОА КОЈ КОЛКУ ЈАЗИЦИ ЗНАЕ,ИЛИ НАПИШАЛ, ОДНОСНО ПОСТИРАЛ ПЕСНА НА АНГЛИСКИ ИЛИ ФРАНЦУСКИ, А МУ БИЛО ТЕШКО ИСТАТА ДА ЈА ПОСТИРА И ПРЕВЕДЕНА НА МАКЕДОНСКИ,МАКАР И ЛИЧНО ДА ЈА ПРЕВЕЛ..ТОГАШ ЖАЛОСНО Е,КАКО ЗА АВТОРОТ НА ТАА ПЕСНА , ТАКА И ЗА НАС ПОКРАЈ НЕГО!..НЕКА НЕ МИ СЕ ИЗБЕГНУВА ОД ОДГОВОРНОСТА ЗА ДОСЕГАШНИТЕ КОМЕНТАРИ И ПОПЛАКИ ЗА СИТЕ ОКОЛУ НАС ВО ВРСКА СО ОВА!
ВО ЕДНА ПРИЛИКА НАПИШАВ ДЕКА....ДОКОЛКУ СЕ ПРОДОЛЖИ СО ТАА ПРАКТИКА ,ЈАС ЌЕ ПОСТИРАМ НА АРАПСКИ..ШТО И ГО НАПРАВИВ,НО ПО НЕКОЕ ВРЕМЕ ПЕСНАТА ЈАС ЈА ИЗБРИШАВ!НЕ ДЕКА НЕ БЕШЕ УБАВА,НО ЗОШТО БИ СТОЕЛА АКО САМО МАЛ ПРОЦЕНТ БИ ЈА РАЗБРАЛЕ..ПОВЕЌЕ ЌЕ ЛИЧЕШЕ НА ВОДЕЊЕ ИНАЕТ,ОТКОЛКУ НА НЕКАКОВ ДОПРИНОС ЗА ПОПУЛАРИЗИРАЊЕ НА ПОЕЗИЈАТА КАЈ ПОШИРОКИОТ КРУГ НА ЧИТАТЕЛИ...!
...ЗАСЕГА ТОЛКУ И НЕ БИ САКАЛ ПОВТОРНО ДА СЕ ВРАЌАМ НА ОВА ДА ПОЛЕМИЗИРАМ ИЛИ КОМЕНТИРАМ,НО АПЕЛИРАМ ,ДА ПИШУВАМЕ НА ЈАЗИК КОЈ Е ЗАШТИТЕН
СО УСТАВ И ЗАКОН,И Е ВО УПОТРЕБА ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА!
------------- ...zagor e ziv,se drugo e laga.
|
Датум на внесување: 31.Мај.2008 во 14:59
Postirano od Zbunet na tema vasha poezija...Extra...ja proglasuem pesnava za himna na strelcite na forumov...bravos druze...
Znam samo da te sakam, znam samo od vidik da ne te gubam, znam samo da vozdivnuvam dodeka ocite mi gi polnis i znam deka ona sto premnogu se saka mora da se zagubi, zaradi balans, zaradi ramnoteza na nestata sto postojat gresni i pogresni, na koi im se poklonuvame i zavisime kako zvonci na veter No denes, ne e toj den i ke te pijam do posledna kapka kako pehar poln so vino opien od sebe zosto te imam tebe, dodeka lovecot vo mene ja lovi tvojata pregratka, tolku vozbuden i silen
|
Постирано од: ПодВодно
Датум на внесување: 31.Мај.2008 во 15:27
К А М Е Н od zagor
Камен на камен...камен!
Камен до камен...камен!
Камен во камен...камен!
Камен со камен...пак камен!
...куп КАМЕЊА!
.....истово важи и за дрво!!!.
Vistinska simfonija od kamenja
Uste malku , zagor, ke napravis vtor Kameni most
|
Постирано од: Анастеа
Датум на внесување: 05.Јуни.2008 во 17:12
Чудесен свет
Колку сме убави Колку сме згодни и духовити, Досетливи и паметни Цврсти на нашите ставови, Креативни, екстравагантни, свои ... Фала му на форумот што нè спои Во оваа оранжерија На егзотична билки, Менажерија На загрозени видови; Што има каде да навраќаме, Без влезница да плаќаме, Што има каде од часови да бегаме, Од наметнати шеми, Па да нурнеме во некои други теми, Да го заебеме ова време, бреме, менгеме, Празнина да пополниме, Вишокот од себе да го подариме ... На форумот му благодариме.
------------- http://www.youtube.com/watch?v=QCQTr8ZYdhg&feature=related" rel="nofollow - Прав сме и ќе бидеме. Ни воздух, ни оган, ни вода, туку земја, само земја ќе бидеме и можеби неколку жолти цветови.
|
Постирано од: fragola
Датум на внесување: 06.Јуни.2008 во 11:48
Mecti, sonovi i kopnezi
me razjadoa i rastrgnaa,
prasinata na zaboravot
pocna da me prekriva,
dodeka brkam senki
sto od drugata strana na rekata doagaat,
a mene studeno mi e,
dodeka slusam eho
sto na moeto ime lici.
Ne dobiv krila,
da lazam kako gmizavec
sudba mi bila,
no sepak volcite mi se smiluvaa
na trka da me viknat
kon osamenata nadez
za koja odnapred mi kazaa deka e samo mit.
Sakam da se smeam
makar i nasila,
deteto me vika
za igra e vreme,
svetot na vozrasnite samo ne izmori
Kako ne mnogu kompetenten kriticar i obicen citatel,jas da si kazam samo deka pesnava premnogu mi se dopadna
Pozdrav za Zbunet
------------- I get enough exercise...just pushing my luck.
|
Постирано од: zbunet
Датум на внесување: 06.Јуни.2008 во 12:14
anastea напиша:
Чудесен свет
Колку сме убави Колку сме згодни и духовити, Досетливи и паметни Цврсти на нашите ставови, Креативни, екстравагантни, свои ... Фала му на форумот што нè спои Во оваа оранжерија На егзотична билки, Менажерија На загрозени видови; Што има каде да навраќаме, Без влезница да плаќаме, Што има каде од часови да бегаме, Од наметнати шеми, Па да нурнеме во некои други теми, Да го заебеме ова време, бреме, менгеме, Празнина да пополниме, Вишокот од себе да го подариме ... На форумот му благодариме.

|
Датум на внесување: 06.Јуни.2008 во 15:57
Нов член
CRESA Регистриран: 18.Мај.2008
Онлајн статус: Онлајн Пораки: 25
|
new_reply_form.asp?M=Q&PID=1144089&PN=29&TR=405"> new_reply_form.asp?PID=1144089&PN=29&TR=405"> forum_posts.asp?TID=10144&PID=1144089#1144089"> Испратена: 04.Јуни.2008 во 23:39 |
JOS TE VOLIM!!!!!!!
OVA VRATA IZ MOG SRCA
JOS TRAZI NJENOG KLJUCA.
IMA IH VISE MILIONI,
ALI NIKO NE TREBA,
VEC SAMO ONI.
JOS TE VOLIM SAMO TEBE DRAGI,
JOS TE MOLIM I NEMOJ ME LAZI,
PUSTIME DA SANJAM,
ZA TVOJA LJUBAV,
PUSTIME DA VJERUJEM,
DA NE VOLIS DRUGE.
JOS TE VOLIM
I TRAZIM TI SAMO MALO,
SAMO TVOG DODIR,
A DRUGO ZNAM VEC DAVNO.
JOS TE VOLIM I PISEM TI PJESME,
JOS TE MOLIM
I DA SPAVAM NA CESTE,
SAMO MOLIM I MOLIM,
I DUSA BOLI,
I SRCE NEMA,
VEC SAMO ONA LJUBAV,
U MOJA VENA.
|
Mislam deka treba da "porabotish" na jazikot na koj pishuvash, ako veke pishuvash na toj jazik,treba barem da go pishuvash tochno (mislam na padezite i toa...)
Shot at 2007-06-30[/IMG]
|
Датум на внесување: 06.Јуни.2008 во 20:11
....напишана од CRESA
VERUVAM
OD DENOT KOGA SVATIV DEKA TE SAKAM,
SI VETIV DEKA CEL ZIVOT KE TE PRATAM,
NO PO TOA [TO GO PRAVI[,
KE JA SLEDAM TVOJATA DUSA,
SAKAM DA BIDAM KAKO TEBE,
I GLASOT TVOJ DA GO SLUSAM,
TI SI VO MOETO SRCE,
DLABOKO ZALAVEN VO NEGO,
STANAV DRUGA LICNOST,
I POCNAV DA VERUVAM,
VO ZIVOTOT,
VO MENE,
I TIE
TESKI RABOTI,
DEKA MO`AM DA GI SMENAM,
NO SAMO TVOITE OCI DA GI GLEDAM,
DA ZEMAM SILA,
DA MOZAM DA TE SLEDAM,
VERUVAM,
DEKA TI SI DO MENE,
VERUVAM,
DEKA ME GLEDAS,
KAKO SE OBIDUVAM,
DA SE SMENAM,
DA STANAM DOBAR COVEK,
IAKO VO SRCETO
VENAM,
TVOJATA DUSA ME CUVA,
NELI ZNAES,
JAS TI VETUVAM,
A TI MI VERUVAS,
VERUVAM,
VO BOG,
A VERUVAM I VO TEBE,
TOA MI POMOGNA DA SE PRONAJDAM SEBE,
CELTA NA MOJOT ZIVOT,
I TOA NEBO STO ME STITI,
STO TE CUVA TEBE,
TVOJOT VECEN DOM,
OD KADE STO ME GLEDAS MENE......................
OVAA PESNA SE PRODOLCUVA VO TEKOT NA CELIOT MOJ ZIVOT,
I CELOSNO E POSVETENA NA ANGELOT!
.....НА КОГО МА ТИ ВАКВИ ПЕСНИ МУ ПИШУВАШ..А?
|
Постирано од: Eli
Датум на внесување: 06.Јуни.2008 во 23:54
zagor напиша:
VERUVAM
SI VETIV DEKA CEL ZIVOT KE TE PRATAM,
NO PO TOA [TO GO PRAVI[,
KE JA SLEDAM TVOJATA DUSA,
SAKAM DA BIDAM KAKO TEBE,
I GLASOT TVOJ DA GO SLUSAM,
TI SI VO MOETO SRCE,
DLABOKO ZALAVEN VO NEGO,
STANAV DRUGA LICNOST,
I POCNAV DA VERUVAM,
VO ZIVOTOT,
VO MENE,
I TIE
TESKI RABOTI,
DEKA MO`AM DA GI SMENAM,
NO SAMO TVOITE OCI DA GI GLEDAM,
DA ZEMAM SILA,
DA MOZAM DA TE SLEDAM,
VERUVAM,
DEKA TI SI DO MENE,
VERUVAM,
DEKA ME GLEDAS,
KAKO SE OBIDUVAM,
DA SE SMENAM,
DA STANAM DOBAR COVEK,
IAKO VO SRCETO
VENAM,
TVOJATA DUSA ME CUVA,
NELI ZNAES,
JAS TI VETUVAM,
A TI MI VERUVAS,
VERUVAM,
VO BOG,
A VERUVAM I VO TEBE,
TOA MI POMOGNA DA SE PRONAJDAM SEBE,
CELTA NA MOJOT ZIVOT,
I TOA NEBO STO ME STITI,
STO TE CUVA TEBE,
TVOJOT VECEN DOM,
OD KADE STO ME GLEDAS MENE......................
OVAA PESNA SE PRODOLCUVA VO TEKOT NA CELIOT MOJ ZIVOT,
I CELOSNO E POSVETENA NA ANGELOT!
.....НА КОГО МА ТИ ВАКВИ ПЕСНИ МУ ПИШУВАШ..А?  |
Ova e nesto fenomenalno!!Sekoja cest
|
Датум на внесување: 08.Јуни.2008 во 06:09
darkangel напиша:
Магична ноќ
Го допревме сјајот!
Се изгубија неколку светилки по патот
Душите поцрвенеја, а толку се безбојни
Само јас и ти, во сите бои и зраци,
Во сите насмевки.
Поглед кон бескрајноста,
Дали знаеш дека ја допирам
Дали знаеш дека сега сум таму?
Не тагувај, мое збунето лице
Во молкот ја најдов среќата.
Дојди!
Разменивме насмевки, разменивме солзи, разменивме љубов и страст...
Се прегрнавме под дрвјата, се прегрнавме на светлината...
Се бакнавме на дождот и се збогувавме на изгрејсонцата...
И потонавме повторно во безличноста на цивилизацијата.
Остана Тишина и детска смеа, остана љубов запишана на листовите,
Останавме јас и ти..и сеќавањата
Останаа пеперутките да лебдат и танцуваат на месечината,
Пеперутките што летаат во нас. |
... ... ... ...
|
Датум на внесување: 08.Јуни.2008 во 21:49
Originally posted by Quentin
Испратена: Денес во 21:43
Ете ме на брегот
каде надежите
се сончаат со розови очила
и јадат од грозјето
на едно неминовно опстојување.
Колку сум само невидлив за нив...
Толку ли набабрил ркулецот на злобата
кај луѓето, та надежите си зеле одмор?
Ќе изгорат под сонцето
и гламјосани ќе се вратат кај луѓето.
Само така можеби некој од нив
ќе се залаже да ги помеша со злоба
и пак ќе ги прими кај себе.
------------------------
Quentin,
Gordost na ovoj forum, ne davaj da te povredat nedostojnite.
|
Датум на внесување: 08.Јуни.2008 во 22:02
|
Датум на внесување: 08.Јуни.2008 во 22:35
Утеха (од Quentin)
Се будам
на перницата оглушена
од звуците на нашиот
вчерашен грев.
Без допири се соголуваме
во кревкиот миг
што чемрее украден
зад стравот дека
некој причинител на шум
ќе не’ затекне прегрнати.
Наместо по име,
ме нарекуваш утеха
и не ме препознаваш.
По улица ме газиш
како паднат есенски лист,
а јас кршливо шушкам под
твојот чекор и делови
од мене се лепат
на твоите чевли.
Така распарчен
подготвен сум
да те следам
до крајот на светот.
|
Датум на внесување: 11.Јуни.2008 во 23:47
Стихоклепецот се прави важен
“Колку се здодевни вљубените жени -
Се бесат на тебе како мокри чаршафи
Ти цивкаат на уво со непријатен скокот
А мислат дека гугаат како бели гулабици.
Колку се здодевни вљубените мажи –
Каскаат по тебе како глупави кутриња
Лаат на секој случаен минувач
Од страв да не им ја земе скапоцената коска.
Колку е здодевна возвратената љубов –
Како стоечка вода што полека засмрдува
Полна со полноглавци и јајца –
Бара во која врие од живот.“
...И МИЛИОН ЗБОРОВИ, ЗАЛУДНИ СЕ ВЕЌЕ ...!!БАРАВО...
|
Постирано од: mitre.tolumbata
Датум на внесување: 12.Јуни.2008 во 13:22
anakin напиша:
a ti nemas sens
|
Модератори - шовинисти... Сметам дека нема потреба да ја елаборирам тезава...
|
Датум на внесување: 12.Јуни.2008 во 19:21
Slushaj,...mitre tolumbo....postov ti go prefrliv tuka zatoa shto vo taa tema se pishuva iskluchivo poezija. Kritikite se pishuvaat TUKA. Od moderatorot-shovinist
Shot at 2007-06-30[/IMG]
|
Датум на внесување: 12.Јуни.2008 во 21:04
mamma напиша:
Slushaj,...mitre tolumbo....postov ti go prefrliv tuka zatoa shto vo taa tema se pishuva iskluchivo poezija. Kritikite se pishuvaat TUKA. Od moderatorot-shovinist
|
...  ...valjda feminist be... 
|
Постирано од: majstorce62
Датум на внесување: 12.Јуни.2008 во 21:11
Се вклучив само да ти елаборирам зошто си шовинист...
1. Анакин реплицираше на онаа месечарката, која ја пародираше неговата песна (меѓутоа, крајно неупешно, смешно и нестручно, тоа всушност и не личеше воопшто на песна) а јас му забележабва на Анакин да не се труди да и објаснува. Ти ја префрлаш мојата забелешка со репликата на Анакин во критика, каде воопшто и не и е место, и што е најтрагично без текстот - пародија на месечарката со што се губи смислата на репликата на Анакин и на мојата забелешка за него.
2. Како модератор на поезија не правиш разлика помеѓу критика и забелешка, а тоа е непојмливо.
------------- БИДИ СИ ГОСПОДАР НА СОПСТВЕНИОТ УМ
|
Датум на внесување: 12.Јуни.2008 во 21:19
Eeej majstorce dosol ! ...aj da se bacite so mamma Pa i ja ne razlikuvam zabeleska od kritika 
|
Датум на внесување: 13.Јуни.2008 во 13:29
ЕЛЕМЕНТИ НА НЕМИРОТ
На мојата муза од форумот
Сенка…
Заборавен чадор...
Слечена стара наметка...
Палецот и показалецот брзаа
Да го запрат преминувањето на смрадот
Од една душа во друга.
Мост што не ги допира облаците.
Сино бранување на изборот
Во вреќата на непостоечките можности.
Никој не се вратил по заборавениот чадор.
Сенката е секогаш исто издолжена,
Независно од положбата на сонцето,
Како на слика од кошмарен сон.
Слушаш ли -
Секое нејзино шумолење
Личи на притаеното кикотење
На ѕверот што ти талка низ мислите
И лока од изворот на твојата неадменост...
А после...
Скапаното лисје во длапката на изворот
Ќе и даде друга форма на твојата беда...
Сенка...
Обичен белег на тротоарот
По кој повеќе никој не се движи,
А некој усмраден контејнер
Вообразил дека е кристална вазна...
мајсторче is back. Neke ptice nikad ne odlete . Добредојде назад!
|
Датум на внесување: 16.Јуни.2008 во 22:16
majstorce62 напиша:
СЕНКА
Сенка сум,
се влечкам пред себе
и не се погледнувам...
Сакам да се згазнам,
да се поминам,
да се престигнам
но секогаш сум побрз од чекорот
што сака да ги столчи
контурите на новата намисла
за отривање на закопаните монети
на последните воини на светлината.
Сенка сум...
Безлична издолженост
по плочникот на тврдоглавоста
за три должини повеќе
и подолго
од вредноста
што никогаш не ќе ја спознаам...
|
...БРАВО МАЈСТОРЕ(АВТОМЕХАНИЧАРЕ..)..НИ ENGLEZOT НЕ МОЖЕ ВАКВА ПЕСНА ЗА ТЕНДЕР ДА НАПИШЕ..!ДО ДУШЕ СЕГА НЕ ЈА ЧИТАВ,АМА ЗНАМ ДЕКА Е СУПЕР
|
Постирано од: super babicka
Датум на внесување: 20.Јуни.2008 во 00:02
Srekna sum sto MAJSTORCE62 povtorno go citam bidejki so marija-magdalena se moite favoriti koi so zadovolstvo gi citam/a mozebi i gresam bidejki podolgo vreme ne sum prisatna na forumov .pozdrav do nego i negoviot pisan zbor!
|
Датум на внесување: 20.Јуни.2008 во 00:30
super babicka напиша:
Srekna sum sto MAJSTORCE62 povtorno go citam bidejki so marija-magdalena se moite favoriti koi so zadovolstvo gi citam/a mozebi i gresam bidejki podolgo vreme ne sum prisatna na forumov .pozdrav do nego i negoviot pisan zbor!  |
...same here, i ja si gi chitam, obavezno i redovno...kako i site drugi, ovaa ovdeka u najmala ruka za mene e bogatstvo se sho se postira, bez razlika na stilovite i na sodrzinite...se nadevam deka i ponataka ke ima kvalitetni tvorbi da se chitaat ovdeka, samo toa e bitno, dugo ne...
|
Датум на внесување: 20.Јуни.2008 во 01:38
Супербабичке, супер душиќке, па кај си ти... Еве ти и од мене
Вел, истото важи и за тебе...
|
Датум на внесување: 20.Јуни.2008 во 20:51
Поделено јас
Прозорците се ширум отворени
а јас длабоко вдишувам.
Го вдишувам мирисот на
расцветаните копнежи
во мојата градина.
Ги затворам очите
и ги подавам рацете
за да ја земам в прегратка
силуетата која ме повикува
подавајќи ги своите дланки.
Низ шепот
кој одѕвонува надалеку,
со писмо кое спие
во нејзиното сандаче
ја замолив да дојде
да лежиме на тревникот
под ѕвезденото небо.
Дојде и
ми прости
што бев глува додека таа ме довикуваше
ми прости
што бев слепа додека таа стоеше пред мене
ми прости
што бев нема додека таа бараше прошка
а јас заминав дома вртејќи и го грбот
не знаејќи дека е зад мене.
А јас ја прегрнав зашто ја сакам.
Со нашата сила ги поместивме границите
и сега сме едно
вгнездени во нашите прегратки.
Најпосле оптимизам и во твоите стихови... Доста им беше на сенките и на сеништата. Метафори со сонце во душата. Подавање рака на отфрлената половина, без која сепак не се може... Држи ја силно во прегратката и не пуштај ја... Таа имала доблест да ти прости...Отфрлените секогаш имаат доблест да простуваат. Кога нешто е цело не постојат граници и пречки што ќе му го сопрат чекорпт кон среќата.
|
Датум на внесување: 21.Јуни.2008 во 10:55
Idiotskot del od denot
me obzema milo moe,
onoj povrzan so opstanokot i titulite,
onoj ligaviot i bezmilosniot,
a potem veke ne mozam ist da bidam
zosto izguben vo kalkulacii i kradenja tugi sonovi,
zosto mi doaga da se ramnam so niv,
kako da ne platam danok,
kako da lazam i vo oci da gledam.
I potem koga kaj tebe ke dojdam
seuste so vojcja volna nepovlecena
ti dogam ligav i bezmilosen
bez trag od toj sto bi tebalo da bidam,
zaguben vo kradenje na tvoi sonovi
gledajki te kako nekoj so kogo bi trebalo da se ramnam,
kako da ne ti kupam nisto bez da mi se isplati
kako da te lazam i vo oci da te gledam,
idiotskot del veke ne e samo del
od mojot den.
Во твоите песни поимот реалност станува синонимна вредност на поимот суровост... Факт е дека тоа е точно...
Животот е борба, а борбата по дефиниција е сурова... Но има една поговорка која вели, „Ако не можеш да го победиш, придружи му се!“ А тебе тоа како да те нервира многу, па тежнееш кон изолирање во оној дел од денот кој е личен и лишен од идиотштината што не опкружува... Е, што сега, ќе се предадеш ли или ќе се бориш...
|
Датум на внесување: 21.Јуни.2008 во 11:04
ПОТКОЖНО БУБАЛЧЕ (majstorce)
Моето поткожно бубалче има име
што се римува со имињата
на сите непрегорени пенушки на копнежот,
на сите непресушени извори на надежта,
на сите неизглодани коски на недосонот,
на сите непремостени брегови на болот,
на сите мои настојувања
да ги разоткријам тајните
на формулата по која прецизно се мешаат
мирисите на окопнатите времиња
со стравот што ме демнее
од пештерите на темните планини...
Моето поткожно бубалче ги прескокнува
времињата со безгрижност на вљубена принцеза,
во чија дијадема светат дијамантите на шегите
со кои и ја скокоткам насмевката
понежна од тулот на летните квечерини
- необмислено со никаков концепт од книгите
на војувањето на варварските племиња.
Моето поткожно бубалче ги знае наизуст
и на прсти, како молитва пред спиење,
сите утоки во кои ги усовршував дарбите
за ловење плашици во матно
и ги сортира во класорите
на недоиграните прескакулици
од најскритите сокачиња на сонот за растење
како монети од одамна исчезната цивилизација
со истата важност како и тогаш,
кога ги ковеле задоцнетите ковачите на среќата
место клуч за митниците на големите победи.
Моето поткожно бубалче...
------------------
si kaza deka te nerviraat 'plitki' rakopleskanja bez konstruktivna kritika, ama koga mi se dopagja - mi se dopagja, pa ti nerviraj se kolku sakas
|
Датум на внесување: 21.Јуни.2008 во 14:36
|
Датум на внесување: 21.Јуни.2008 во 23:17
majstorce62 напиша:
Во твоите песни поимот реалност станува синонимна вредност на поимот суровост... Факт е дека тоа е точно...
Животот е борба, а борбата по дефиниција е сурова... Но има една поговорка која вели, „Ако не можеш да го победиш, придружи му се!“ А тебе тоа како да те нервира многу, па тежнееш кон изолирање во оној дел од денот кој е личен и лишен од идиотштината што не опкружува... Е, што сега, ќе се предадеш ли или ќе се бориш... |
Zalno e sto nekoj glas ne mi dozvoluva da se pridruzam ili da im rakopleskam na idiotite koi manipuliraat so nasite zivoti. Kalta pod noktite pocna da mi izleguva nadvor i da mi gi valka dlankite, onie koi bi trebalo gordo da gi prikazeme pred onie sto gi sakame, a nie naprotiv gi zarazuvame onaka kako e predvideno od decata na "Mengele" koi postojat so cel da ja zatrujat coveckata dusa. Kako i da e, svesen sum deka sum eden od kucinjata sto laat dodeka karvanot si vrvi, no zar ne e vo kuceskata priroda da lae po se sto se vrti ?
|
Датум на внесување: 21.Јуни.2008 во 23:36
Лаењето има ефект само кога кучето е одврзано... Кога ќе се случи во „Идиотскиот дел од денот“... Кога после секој аплауз што го добиваат идиотите, трипати ќе им плукнеж во лице... Тришповеќе плунка на секој аплауз...
|
Датум на внесување: 21.Јуни.2008 во 23:53
majstore zabrisi so metlata sandakot ti e poln prasina
|
Датум на внесување: 21.Јуни.2008 во 23:55
Borbata e teska ama ke istraeme...secivoto sega samo go ostrime i nasata odmazda ke bide strasna
|
Датум на внесување: 22.Јуни.2008 во 00:02
Не сум бил одамна овде,па заборавив дека има бришење на сандачето...
|
Постирано од: super babicka
Датум на внесување: 22.Јуни.2008 во 04:56
majstorce62 напиша:
Вел, истото важи и за тебе... |
eve sum ,zaginav bez zrno barut ,zatrupana so obvrski od sekakov vid "spektar od rabotni zadaci": gradbi,/bolesti da se daleku od site vas/,i t n no poleka se vrakam vo zivot i vo vakvi sitni saati eve me tuka citam samo stihovi ,si ja hranam dusickata fala vi na site i pozdrav
|
Датум на внесување: 22.Јуни.2008 во 07:56
super babicka напиша:
majstorce62 напиша:
Вел, истото важи и за тебе... |
eve sum ,zaginav bez zrno barut ,zatrupana so obvrski od sekakov vid "spektar od rabotni zadaci": gradbi,/bolesti da se daleku od site vas/,i t n no poleka se vrakam vo zivot i vo vakvi sitni saati eve me tuka citam samo stihovi ,si ja hranam dusickata fala vi na site i pozdrav  |
Море ждрапни и ја главата на змијата болест, столчи ја, напрај ја плескавица и фрли ја на кучињата...Го можеш ти тоа, сила си...Ај...
|
Датум на внесување: 22.Јуни.2008 во 13:27
Моќ
Зборови брусени, зборови филигрански,
зборови од абонос, седеф и килибар,
Зборови како ретки скапоцености.
Здробени под тупаницата на молчењето.
Мислиш ли дека тупаницата на молчењето ќе ги столчи, ќе ги направи песок... Јас не верувам - цврсти се тие, кога тогаш ќе го скршат обрачот на молот и ќе ја угледаат светлината ...
|
|