Слобода
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Филозофија и психологиjа
Опис на форумот: „Разно“ ама на повисоко ниво
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=13220
Датум на принтање: 29.Јули.2025 во 05:39 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Слобода
Постирано од: moira
Наслов: Слобода
Датум на внесување: 14.Април.2008 во 04:20
Слобода е она кон кое тежнееме низ животот.
Слобода е она на што се восхитуваме.
Слободата ни импонира.
Што е слобода?
Како да дојдеме до неа?
Џони Штулик своевремено повика: ''Слободата те чека
земи ја...''
Како?
Постојат повеке начини, но само еден е правиот......
------------- ...have you already tried, the brand new fragrance..."The Desirable"...by "sweet poison" Moira...
|
Коментари:
Постирано од: seka
Датум на внесување: 14.Април.2008 во 08:24
Moira, mnogu interesna tema!
No mislam deka slobodata ne moze da se opise so zborovi! Toa e mnogu tesko! Ne e zborot za fizicka sloboda, nego za psihicka!
"slobodata te ceka, zemi ja..."
Sekoj ima drug pogled na toa, sto znaci sloboda, i sekoj sa sebe mora da si go pronajde nacinot za da e "zeme" slobodata...
|
Постирано од: којсумјас
Датум на внесување: 14.Април.2008 во 10:21
I toa da mozes javno da razmisluvas za slobodata e sloboda!!!!!
P.S.
Dzoni Stulic!!! Hm!!!
Ne ocekuvav deka i drugi ke go spomenat!!!
Nema denes takvi kako nego vo negovoto vreme, za zal!!!!
|
Постирано од: zbunet
Датум на внесување: 14.Април.2008 во 10:36
Датум на внесување: 14.Април.2008 во 12:16
seka напиша:
No mislam deka slobodata ne moze da se opise so zborovi! Toa e mnogu tesko! Ne e zborot za fizicka sloboda, nego za psihicka!
Sekoj ima drug pogled na toa, sto znaci sloboda, i sekoj sa sebe mora da si go pronajde nacinot za da e "zeme" slobodata... |
Токму тоа и сакав да го слушнам, што подразбирате под слобода и според вас кој е начинот да се дојде до неа, кој е патот и секако дали се чувствувате слободни.
------------- ...have you already tried, the brand new fragrance..."The Desirable"...by "sweet poison" Moira...
|
Постирано од: la fille
Датум на внесување: 14.Април.2008 во 12:19
Da go kazam ona sto go mislam bez da bidam osudena za moite idei Da mozam da zaminam na pat bez da ocekuvaat da se vratam Da mozam da sonuvam i nikoj da ne ocekuva da mu go raskazam sonot Da mozam da mectaam, da posakuvam, da ljubam, da bidam ljubena bez da gi osekam okovite okolu sebe
------------- Sarcasm is just part of my irresistible charm ;)
|
Датум на внесување: 14.Април.2008 во 12:47
moira напиша:
seka напиша:
Sekoj ima drug pogled na toa, sto znaci sloboda, i sekoj sa sebe mora da si go pronajde nacinot za da e "zeme" slobodata... |
Токму тоа и сакав да го слушнам, што подразбирате под слобода и според вас кој е начинот да се дојде до неа, кој е патот и секако дали се чувствувате слободни. |
ke nabrojam 2-3 primeri sto e za mene sloboda, ako sakam se da napisam, previse bi bilo
sloboda za mene e na primer:
mislite da gi kazes, bez da se palasis dali nekoj ke te razbere ili ne.
pogledot na zivotot sto go imam da go ziveeam, bez da moram nekomu da objasnuvam zosto e takov mojot pogled.
custvata koi gi custvuvam, za bilo sto, dali losi dali dobri, da mozam da gi ziveeam i dozivuvam kako sto posakuvam, bez da mislam dali nekomu toa mu se dopaga ili ne, bez da razmislam dali ke povredam nekogo ili ne...
ima premnogu stravi, koi jas gi gledam kako sloboda!!
No ako bi ja zivela mojata sloboda, bas taka kako sto mi e vo umot, togas bi bila EGOISTICNA!!!
|
Постирано од: apce
Датум на внесување: 14.Април.2008 во 13:04
da nemas i ne gledas na casovnik
da nemas mobilen i fiksen telefon
da nemas obvrska da ides na rabota
da nevnimavas kako se odnesuvas (da ne bides pogresno razbran)
pa mnogu ima za pisuvanje, vo nekoja sledna prilika ke se doproiznesam 
------------- apce
|
Постирано од: fragola
Датум на внесување: 14.Април.2008 во 13:06

------------- I get enough exercise...just pushing my luck.
|
Постирано од: RUSHKA
Датум на внесување: 14.Април.2008 во 16:29
UF.....kolku ima da se pisuva na ovaa tema.Za pocetok i najvazno slobodno da bidam toa sto sum , takva kakva sum. Davam sloboda i sakam da mi dadat.
------------- 4ISTA SOVEST=MIREN SON
|
Постирано од: Анастеа
Датум на внесување: 14.Април.2008 во 16:39
Што е слобода?
Како да дојдеме до неа?
Џони Штулик своевремено повика: ''Слободата те чека
земи ја...''
----------------------------------------------------
Neiscrpna tema!
Eden nacin da se dojde do sloboda e preku SAMOSPOZNAVANJE,da si gi otkrijam moite vnatresni resursi so koi raspolagam za da mozam SLOBODNO da plovam niz zivotot,bez nepotrebni ogranicuvanja..
No toa e samo eden mal del..
P.S.:Pozdrav za Djoni Stulic
|
Постирано од: IQ
Датум на внесување: 15.Април.2008 во 01:58
slobodata e samo statua postavena vo new york...druga sloboda nema
------------- http://imageshack.us">
[URL=http://g.imageshack.us/g.php?h=521&i=00001awbzx1.jpg][IMG]http://img521.imageshack.us/img521/
|
Датум на внесување: 15.Април.2008 во 03:58
Постојат повеке идеи за концептот на слободата.
Еве два примера кои се дијаметрално спротивни но сметам дека можат многу сликовито да го објаснат концептот за слободата.
Сартровскиот концепт за слободата е оној според кој човекот, како единка, индивидуа, си претставува личен проект, кој е слободен да го реализира по сопствена воља и по секоја цена.
Според овој концепт слободата е апсолутна, и како таква нема никаква врска со санкциите и реакциите кои евентуално би произлегле од начинот на демонстрирање на слободата.
Значи, апсолутно си слободен и спремен да го направиш она за што сметаш дека претставува слобода, но истотака мораш да бидеш спремен и на санкциите кои би следеле поради твојата слобода.
Прост пример: Одиш на фудбалска утакмица која е од многу важен карактер, облечен во дрес на твојот клуб, седнуваш на трибина со навивачи од спротивниот клуб и навиваш за твојот клуб кој патем води 2:0.
Фуковиот концепт кој всушност претставува поим на диск*рсот.
За што се работи...?
Иако човекот се смета дека од социолошки аспект е тотално слободен, и навидум не постојат никакви препреки околку него кои би укажувале на спротивното, внатре во себе тој всушност е заробен со диск*рзивни творби и културни клишеа кои всушност управуваат со неговото однесување, и нема можност да се отргне од истите, да ги раскине прангите, сем да има некои бледи потсвесни обиди за самостилизирање, но без никаков успех во погед на слободата.
Прост пример: денес наместо да јадам геврек, ке јадам перек, односно само навидум правиш некоја промена или пак носиш одлука која е толку минорна и без никакво значење во смисол на ослободувањето на духот, на мислите, и остануваш заробен во својата привидна слобода.
Каде припаѓате и дали постои средина помеѓу овие два концепта?
Дали сте спремни за слободата да трпите и санкции или би продолжиле да живеете во својата привидна слобода....
|
Датум на внесување: 15.Април.2008 во 11:44
Dali e sloboda ako nekoj na forumov me oteram u p**ku mater, a moderatorot go banira????
NE!!
Dali e sloboda ako jas oteram nekogo na forumov u p**ku mater, a moderatorot me banira????
NE!!
Dali e sloboda ako nekoj na forumov me otera u p**ku mater, a jas mu vratam so ista mera, a moderatorot ne banira i dvajcata ????
NE!!!
Dali e sloboda ako nekoj na forumov me otera u p**ku mater, a jas mu vratam so ista mera, a moderatorot oko ne mu trepnuva, pa site pocnat megusebe da se teraat u p**ku mater ????
DA??????
Kako i se drugo, slobodata ima granici, samo slobodnata misla e bezgranicna!!!!
Ili toa bese vselenata, ili coveckata glupost???
Jebi ga mislejki slobodno se zbrkav!!!!
|
Датум на внесување: 15.Април.2008 во 14:02
Грешка си.
Дејствијата кои ги споменуваш го претставуваат сартровскиот концепт, според кој слободата е апсолутна.
Бидејки ти си одбрал да бидеш слободен познавајки ги последиците кои би произлегле од твојата слобода, односно да навредиш друг форумџија, треба да бидеш спремен и за санкциите и реакциите кои произлегуваат од твојот начин на демонстрирање на слобода.
Така да очекуваањата од дејствијата кои би ги направил ти се погрешни а со тоа и одговорите кои си ги навел.
Последното претставува анархија а не слобода.
|
Датум на внесување: 15.Април.2008 во 16:51
Imam hipnotiziracki pogled i si zeam sloboda da ja delnam koja sakam
I zapalam cigara koga sakam i kade sakam
|
Постирано од: apce
Датум на внесување: 15.Април.2008 во 18:40
Датум на внесување: 15.Април.2008 во 19:10
Постирано од: Monuska
Датум на внесување: 16.Април.2008 во 11:36
Заробеници сме на нашиот разум, на моралот, на љубовта, на совеста... Нема вистинска слобода, слободен е само натчовекот на Ниче, а тој не постои.
------------- Сите го сакаме она што не можеме да го имаме. Вистинските луѓе знаат да се помират со тоа...
|
Датум на внесување: 16.Април.2008 во 13:00
moira напиша:
Грешка си.
Дејствијата кои ги споменуваш го претставуваат сартровскиот концепт, според кој слободата е апсолутна.
Бидејки ти си одбрал да бидеш слободен познавајки ги последиците кои би произлегле од твојата слобода, односно да навредиш друг форумџија, треба да бидеш спремен и за санкциите и реакциите кои произлегуваат од твојот начин на демонстрирање на слобода.
Така да очекуваањата од дејствијата кои би ги направил ти се погрешни а со тоа и одговорите кои си ги навел.
|
Za ocekuvanjata od dejstvijata koi bi gi napravil,vikas deka se pogresni ???
A koi drugi ocekuvanja moze da ima ???
Samo ova poslednovo za anarhija go razbrav!!!
|
Постирано од: mamma
Датум на внесување: 16.Април.2008 во 17:11
Ke bidam slobodna koga ke raschistam nekoi dilemi so sama sebe. Toa e sloboda,koga ti e chist umot.
Shot at 2007-06-30[/IMG]
|
Постирано од: becenevem
Датум на внесување: 16.Април.2008 во 21:20
Edinstvena rabota sto roditelot moze da mu go dade na deteto, ako navistina go saka, e Slobodata.
-------------
|
Датум на внесување: 16.Април.2008 во 22:09
Sloboden sum kako pticka, zatoa sto sum buntoovnik bez p*icina!!!!!!!!!!!
|
Датум на внесување: 22.Април.2008 во 01:07
којсумјас напиша:
moira напиша:
Грешка си.
|
Za ocekuvanjata od dejstvijata koi bi gi napravil,vikas deka se pogresni ???
A koi drugi ocekuvanja moze da ima ???
Samo ova poslednovo za anarhija go razbrav!!!
 |
Да којсумјас. Твоите очекувања во однос на санкциите кои би следеле по твојата демонстрација на слобода се погрешни.
Зошто?
Затоа што при демонстрирањето на твојата слобода некого загрозуваш. Тебе иако тоа ти е познато, сепак се чувствуваш слободен да го сториш тоа.
Бидејки спознанието за слободата кај тебе е силно, без разлика на последиците кои би настанале при чинот со којшто ти ја изразуваш својата слобода, треба да бидеш спремен и на последиците кои ке произлезат. Но сепак ти тоа свесно го правиш, се чувствуваш слободен, а санкциите не ја огранишуваат твојата слобода, туку само привремено трпиш последици кои се неизбежни. А ти секако си слободен.
Да очекуваш дека можеш да правиш што сакаш, да повредуваш и загрозуваш други личности демонстрирајки ја својата слобода и да нема никакви санкции за последиците кои патем се штетни за другите, тоа не е слобода. Тоа е или анархија или тиранија од твоја страна.
А искрено мислам дека ова твоево претставува и искривување на поимот слобода затоашто не е слобода да загрозуваш некого.
|
Датум на внесување: 22.Април.2008 во 01:20
Mila,
a jas mislev deka sum filozof!!!
Ama spored tebe izgleda covek za da bide sloboden,
ne treba so nikogo na bilo kakov nacin da komunicira?
Primer-
Dvajca sedat u kafana-prviot-
-Lele kakvi noze ima zenava!! Uf, so bi i napravil!!!
( normalna prirodna slobodna misla na sekoe masko,
ako reces deka ne e, nemalo da postoime ni jas , ni ti ni 6 milijardi drugi)
-vtoriot-
- A be idi u ......
Toa e zena mi!!!!
(normalna reakcija nasproti edna slobodna misla!!!)
I to oni sea pocnuvaat da se teraat u ....
I sea koj na kogo mu ja odzema slobodata?
Mislam tuka samo zenata e slobodna!!!!
Ona nema poim so se desava, pa nitu e od nekogo zagrozena,
nitu nekogo zagrozuva!!!!
A?
|
Датум на внесување: 22.Април.2008 во 02:20
Повторно ги искривуваш работите или еве ке се поправам даваш погрешен пример.
Со овој исказ, односно со тоа што си слободен да се изразуваш никого не загрозуваш. Слободен си во мислата и во изразот. А твојата слобода не загрозува апсолутно никого.
|
Датум на внесување: 22.Април.2008 во 02:51
Кога веке сме кај слободата и санкциите кои би произлегле, а ти како што можам да забележам не се согласуваш дека слободата подразбира и свесно превземање на некаква си одговорност и евентуални санкции, и секако според твоето поимање на слободата, баш ме интересира што мислиш доколку еве... јас и ти седиме во некој кафич, пиеме кафе, муабетиме, онака необавезно и опуштено и јас одненадеж станувам и ти врзувам шамар!...го правам тоа баш онака, не предизвикана од ништо, туку така ми доаѓа во моментот, си земам за слобода и .....
Дали воопшто имам право тоа да го направам?
Дали овој чин претставува слобода?
Дали поради моето демонстрирање на слобода не треба да очекувам санкции?
И дали со санкциите ке ми се ускрати мојата слобода?
|
Датум на внесување: 22.Април.2008 во 10:50
Pa koj smee od cista mira da mu pobara na moderator...
|
Постирано од: la fille
Датум на внесување: 22.Април.2008 во 10:57
Ednas eden umen covek rekol: SLOBODATA E ODGOVORNOST
------------- Sarcasm is just part of my irresistible charm ;)
|
Постирано од: Delicia
Датум на внесување: 22.Април.2008 во 11:09
La liberté est la faculté d'agir selon sa volonté sans être entravé par le http://fr.wikipedia.org/wiki/Pouvoir_%28sociologie%29 - pouvoir d'autrui.
p.s tesko mi e da go prevedam pravilno 
------------- ...It just takes a second to realize how wrong you are, about... everything...
|
Датум на внесување: 22.Април.2008 во 11:22
sloboda e sposobnost po sebe da odlucis, bez mokta/vlast od drug na tebe deluva ... taka nekoako e vo prevod... marija... ODLICNA "pogovorka"
|
Датум на внесување: 22.Април.2008 во 11:35
Датум на внесување: 22.Април.2008 во 12:00
Dodeka definiciite za sloboda ni gi odreduva nekoj tiranin sekogas ke fantazirame za nea
Imam poprifatilva verbalna rezerva
|
Датум на внесување: 22.Април.2008 во 19:51
moira напиша:
Кога веке сме кај слободата и санкциите кои би произлегле, а ти како што можам да забележам не се согласуваш дека слободата подразбира и свесно превземање на некаква си одговорност и евентуални санкции, и секако според твоето поимање на слободата, баш ме интересира што мислиш доколку еве... јас и ти седиме во некој кафич, пиеме кафе, муабетиме, онака необавезно и опуштено и јас одненадеж станувам и ти врзувам шамар!...го правам тоа баш онака, не предизвикана од ништо, туку така ми доаѓа во моментот, си земам за слобода и .....
Дали воопшто имам право тоа да го направам?
Дали овој чин претставува слобода?
Дали поради моето демонстрирање на слобода не треба да очекувам санкции?
И дали со санкциите ке ми се ускрати мојата слобода?
|
Mila, jas sum dzentlmen,
ne bi ti vratil,
nikogas ne bi udril zensko,
bez razlika sto ona nema poim
zosto mi zalepila samarcina!!!!!!
No za sporedba,
jas gledam vo ubava zena i komentiram,
toa e normalno i prirodno,
ti iz cista mira mi lepis samarcina
dali e toa normalno i prirodno????
A da ne ne e i tvojot primer bas soodveten??
Jas bi rekol deka ti slobodata ja sfakas vo poetska smisla,
jas sum malku poveke realen,
No neli sekoj ima sloboda na svoj nacin
da ja praktukuva svojata sloboda,
a normalno,
toa da se reflektira na drugite!!!!
|
Датум на внесување: 23.Април.2008 во 02:23
Јас верувам дека си џентлмен.
Не мора на мојот израз на слобода да очекувам да ми вратиш со шамар.....за санкција може да се смета и тоа што никогаш повеке не би ме поканил на кафе, нели...?...или пак не би ме поздравил....не мора санкцијата секогаш да биде брутална....
Во врска со твоето прашање: ''ti iz cista mira mi lepis samarcina
dali e toa normalno i prirodno???? ''
Токму тоа сакав и да ми одговориш....мислам дека и те прашав....и навистина ме интересира твојот одговор.
Но сепак на крај ке се сложам со тебе, тоа цело време ми е поентата...дека секој има слобода да на свој начин да ја практикува слободата, и да, секако таа се рефлектира на другите.....но...има тука едно НО....за очекување и нормално е дека ке се рефлектира и на тебе, не само на другите...
|
Датум на внесување: 23.Април.2008 во 10:20
Ako mi opne samar, ja natrtuvam na masa i ic ne ja pazam
|
Датум на внесување: 24.Април.2008 во 00:37
Sloboda , hm?
Ne moze da se zboruva za celosna sloboda,
ako taka gledame!!! Ne e sloboda ako pravam sto ke mi dojde napamet!!!!
Bilo sto sto ke napravam na nekogo sigurno ke mu smeta!!!
Ako duri i nisto ne pravam , pak i toa na nekogo, nekogas moze da mu smeta)!!!!
Znaci nema sloboda vo bukvalno znacenje na zborot!!!
U stvari,
slobodata e ogranicena so razni moralni i eticki normi,
koi pak se razlicni za sekogo!!!!
Moze li togas da se zboruva za sloboda?
Mislam deka popravilno e da se zboruva za razni vidovi na sloboda i za nejzino ogranicuvanje!!!!
Kako i da e,
potpolna sloboda nema,
osven mozebi ako zboruvame za duhovniot aspekt na slobodata!!!
Taka gledano
jas sum sloboden da mislam sto sakam,(ili ti )
no koga toa ke go demonstriram,(ke mi plesnes samarcina)
togas veke se uskratuva slobodata,
moja
ili
na nekoj drug!!!! (tvoja ako ti vratam, hipoteticki)
Pa duri i koga mislam slobodno so sakam,
jas pak razmisluvam taka kako sto mi nalagaat moralmite normi!!!! Pak sum ogranicen od toa sto drugite mi go postavile kako nekakvi pravila!!!!
Ima ,li tuka togas mesto da se zboruva za slobodata???
Dali e nesto prirodno ili normalno????
Se zavisi od koja strana na prozorecot si!!!!!
Izleguva deka
sloboden e nekoj samo na pust ostrov,
no jas licno ne bi sakal takva sloboda,
a zarem nekoj bi????
|
Датум на внесување: 24.Април.2008 во 01:13
Јас повторно ке те потсетам на двата концепти кои ги поставив како дијаметрално спротивни, на Сартровиот и на Фуковиот концепт, а кои се рефлектираат и во твојот пост.
Зошто да не можеш да бидеш целосно, апсолутно слободен доколку си свесен и за санкциите кои би произлегле од твојата слобода...?
Да, потребна е храброст за да можеш да ја почувствуваш слободата, но зарем секое возвишено нешто кон кое тежнееме е лесно остварливо?
Зарем не е потребна и жртва за да се достигне нешто што ни импонира и кон кое секоја единка тежнее?
Не е лесен патот да се изоди, но мислам дека вреди задоволството кое би го почувствувале кога ке ја постигнеме целта-апсолутната слобода. Кога говорам за ова, секако не мислам на слобода од физички аспект.
И не се согласувам дека не постои апсолутна слобода. Тешко е да се достигне тоа ниво, но сепак е возможно и постои.
И повторно не се согласувам со тебе кога велиш дека со тоа што јас ке ти плеснам шамар ти ја ускратувам слободата...грешиш....
Зошто мислиш дека ти ја ускратувам слободата?
Зарем и јас на тој начин не демонстрирам слобода...иако е малку банален и болен начинот на којшто тоа го правам, но не е брутален, затоа што ако постои бруталност, тоа веке не е слобода....
Во врска со етичките и моралните норми кои се поставени како параметри според кои треба да се движиме и однесуваме, не мислам дека не ограничуваат за да се чувствуваме целосно слободни.
Но, кога сме веке кај природното, зарем постои нешто поприродно од слободата...?
А за нормалното...тоа е веке нешто сосема друго и друга тема, и зависи од кој агол ги гледаш нештата.
Што е тоа нормално?
И кој ја одредува границата помеѓу нормалното и ненормалното?
|
Датум на внесување: 24.Април.2008 во 01:20
........nekoj rekol"za mene samotijata e najgolemata sloboda"!
......mislam deka imal pravo!
------------- ...It just takes a second to realize how wrong you are, about... everything...
|
Постирано од: Luna83
Датум на внесување: 24.Април.2008 во 01:23
Sloboda e da mozes da pravis sto ke ti tekne i pritoa da nemas ni troska griza na sovestt za storenoto,nitu pak da bides obvinuvan od nekogo.No retko koj od nas uziva vo slobodata,zosto nesto te sprecuva vo toa bilo da se raboti za covecki ili za psihicki faktor.
|
Датум на внесување: 24.Април.2008 во 01:33
Mislam deka premnogu filozofski gledas na
slobodata,
nacnuvas mnogu temi,
slobodata e sostojba na umot,
ne na teloto!!!!
No postoi i
materijalen svet, tamu nema sloboda na umot,
za nea zboruvam deka ima moralni i eticki ogranicuvanja!!!
kako moze covek celosno da e sloboden ako e svesen za sankciite sto bi proizlegle od taa sloboda?????!!!!!!!
Ako nekoj ubie covek,(aj pak granicen slucaj)a e svesen deka ke go sankcioniraat,
i toj e togas sloboden????
Kako?
Umstveno?
Fizicki????(ku gnie vo zatvor???
Taka ja demonstrira slobodata na negovoto razmisluvanje???
So toa sto na nekoj ke mu go odzeme zivotot?????
A ovie so ke go stavat u zatvor sea se slobodni zatoa sto,
mu ja uskratuvaat slobodata na ubiecot????
Ili negovata sloboda e sega zadrozena zaradi eticki i moralni normi koi opstestvoto gipostavilo???
Koj e tuka sloboden???
Toj vo zatvor?
Tiesto ke go stavat u zatvor??
A zrtvata sto so nea??
Taa trebalo da ja razbere potrebata za sloboda na ubiecot????????
Navistina, ne sum filozov po vokacija,
mozebi sum ponekogas premnogu realen, no
mislam deka imam dobro cuvstvo za logika,
pa zatoa,
slobodata mozam (se povtoruvam)
da ja sfatam samo kako sostojba na umot,
ne na realnoto ziveenje!!!!!!
P.S. Malku grub primer,(malku poveke)
ama e na nekoj "perverzen" nacin vo kontekst na temata,
barem mislam!!!
|
Датум на внесување: 24.Април.2008 во 01:33
moira напиша:
Јас повторно ке те потсетам на двата концепти кои ги поставив како дијаметрално спротивни, на Сартровиот и на Фуковиот концепт, а кои се рефлектираат и во твојот пост.
Зошто да не можеш да бидеш целосно, апсолутно слободен доколку си свесен и за санкциите кои би произлегле од твојата слобода...?
Да, потребна е храброст за да можеш да ја почувствуваш слободата, но зарем секое возвишено нешто кон кое тежнееме е лесно остварливо?
Зарем не е потребна и жртва за да се достигне нешто што ни импонира и кон кое секоја единка тежнее?
Не е лесен патот да се изоди, но мислам дека вреди задоволството кое би го почувствувале кога ке ја постигнеме целта-апсолутната слобода. Кога говорам за ова, секако не мислам на слобода од физички аспект.
И не се согласувам дека не постои апсолутна слобода. Тешко е да се достигне тоа ниво, но сепак е возможно и постои.
И повторно не се согласувам со тебе кога велиш дека со тоа што јас ке ти плеснам шамар ти ја ускратувам слободата...грешиш....
Зошто мислиш дека ти ја ускратувам слободата? Зарем и јас на тој начин не демонстрирам слобода...иако е малку банален и болен начинот на којшто тоа го правам, но не е брутален, затоа што ако постои бруталност, тоа веке не е слобода....
Во врска со етичките и моралните норми кои се поставени како параметри според кои треба да се движиме и однесуваме, не мислам дека не ограничуваат за да се чувствуваме целосно слободни.
Но, кога сме веке кај природното, зарем постои нешто поприродно од слободата...?
А за нормалното...тоа е веке нешто сосема друго и друга тема, и зависи од кој агол ги гледаш нештата.
Што е тоа нормално?
И кој ја одредува границата помеѓу нормалното и ненормалното?
|
Eve jas ke si dozvolam sloboda (i toa spored Sartroviot koncept) da pobaram od vas da prestanete da si lepite samari po forumov za da ne se pretvori DIJALOGOT (zatoa sto temata stana dijalog) vo DVOBOJ (ili nesto sosema treto )...
Svesno prifakam da si gi snosam posledicite za dozvolenata sloboda od moja strana...
|
Постирано од: Luna83
Датум на внесување: 24.Април.2008 во 01:41
којсумјас напиша:
Mislam deka premnogu filozofski gledas na
slobodata,
nacnuvas mnogu temi,
slobodata e sostojba na umot,
ne na teloto!!!!
No postoi i
materijalen svet, tamu nema sloboda na umot,
za nea zboruvam deka ima moralni i eticki ogranicuvanja!!!
kako moze covek celosno da e sloboden ako e svesen za sankciite sto bi proizlegle od taa sloboda?????!!!!!!!
Ako nekoj ubie covek,(aj pak granicen slucaj)a e svesen deka ke go sankcioniraat,
i toj e togas sloboden????
Kako?
Umstveno?
Fizicki????(ku gnie vo zatvor???
Taka ja demonstrira slobodata na negovoto razmisluvanje???
So toa sto na nekoj ke mu go odzeme zivotot?????
A ovie so ke go stavat u zatvor sea se slobodni zatoa sto,
mu ja uskratuvaat slobodata na ubiecot????
Ili negovata sloboda e sega zadrozena zaradi eticki i moralni normi koi opstestvoto gipostavilo???
Koj e tuka sloboden???
Toj vo zatvor?
Tiesto ke go stavat u zatvor??
A zrtvata sto so nea??
Taa trebalo da ja razbere potrebata za sloboda na ubiecot????????
Navistina, ne sum filozov po vokacija,
mozebi sum ponekogas premnogu realen, no
mislam deka imam dobro cuvstvo za logika,
pa zatoa,
slobodata mozam (se povtoruvam)
da ja sfatam samo kako sostojba na umot,
ne na realnoto ziveenje!!!!!!
P.S. Malku grub primer,(malku poveke)
ama e na nekoj "perverzen" nacin vo kontekst,
barem mislam!!!
|
Pa tokmu toa sakav da go kazam,se soglasuvam deka i ubivstvoto na covek e eden vid sloboda na umot,ni teknalo sme ubile covek i normalno ajd u zatvor.A toa e ogranicuvanje na slobodata.Pa zatoa rekov deka nikoj ne uziva vo celosna sloboda.Ama nemaj gajle i jas ne sum nekoj filozovski tip,samo takvo razmisluvanje imam za slobodata koja i neznam dali moze da se narece sloboda.sloboda e i da mi tekne utre da odam vo meksiko ama ne mozam....nemam pari
|
Датум на внесување: 24.Април.2008 во 01:41
Не мила воопшто не си ''лепиме шамари'' по форумов, туку дискутираме на темата, патем задоволство ми причинува да имам таков соговорник како којсумјас, единствено тој и влага во полемика.
И не треба воопшто да имаме исти гледишта на нештата и идентични ставови.
За квалитетна дискусија е потребно токму спротивното. Еднинствено така ке учиме еден од друг и ке размениме мислења.
И не се согласувам дека темава се претвори во двобој. Јас не ја доживувам така, не знам како ја доживува којсум јас, но секако сите сте добредојдени и повелете придружете се на ''двобојот''.
Поздрав
|
Датум на внесување: 24.Април.2008 во 01:47
којсумјас напиша:
Mislam deka premnogu filozofski gledas na slobodata, nacnuvas mnogu temi, slobodata e sostojba na umot, ne na teloto!!!!
No postoi i materijalen svet, tamu nema sloboda na umot, za nea zboruvam deka ima moralni i eticki ogranicuvanja!!!
Ako nekoj ubie covek,(aj pak granicen slucaj)a e svesen deka ke go sankcioniraat, i toj e togas sloboden???? Kako? Umstveno? Fizicki????(ku gnie vo zatvor??? Taka ja demonstrira slobodata na negovoto razmisluvanje??? So toa sto na nekoj ke mu go odzeme zivotot?????
A ovie so ke go stavat u zatvor sea se slobodni zatoa sto, mu ja uskratuvaat slobodata na ubiecot???? Ili negovata sloboda e sega zadrozena zaradi eticki i moralni normi koi opstestvoto gipostavilo??? Koj e tuka sloboden??? Toj vo zatvor? Tiesto ke go stavat u zatvor?? A zrtvata sto so nea?? Taa trebalo da ja razbere potrebata za sloboda na ubiecot????????
Navistina, ne sum filozov po vokacija, mozebi sum ponekogas premnogu realen, no mislam deka imam dobro cuvstvo za logika,
pa zatoa, slobodata mozam (se povtoruvam) da ja sfatam samo kako sostojba na umot, ne na realnoto ziveenje!!!!!!
P.S. Malku grub primer,(malku poveke) ama e na nekoj "perverzen" nacin vo kontekst na temata, barem mislam!!!
|
|
Датум на внесување: 24.Април.2008 во 01:56
Сега ги испомешавме работите. Бруталности и убиства се сосема друга состојба на свеста и на умот. Тука не станува за никаква свест за слобода, и мислам дека два пати го напоменав тоа, кога споменав бруталност, тоа го подразбирав. Се измешаа работиве.
Да извршиш убиството или било кој друг акт на бруталност не е состојба на слобода или пак акт на слобода.
Тоа претставува болна состојба на свеста и умот.
А слободата со болест нема никаква допирна точка.
|
Датум на внесување: 24.Април.2008 во 02:04
moira напиша:
Зошто мислиш дека ти ја ускратувам слободата?
Зарем и јас на тој начин не демонстрирам слобода...иако е малку банален и болен начинот на којшто тоа го правам, но не е брутален, затоа што ако постои бруталност, тоа веке не е слобода....
Togas se raboti samo za razlicen nacin na demonstriranje na slobodata (udiranje samar i ubistvo!!!)
Ako zasamarot i receme deka moze da projde, ova drugovo tesko deka e izrazuvanje na slobodata , neli!!!
A toa e povtorno povrzano so etickite i moralnite normi!!!!
Sepak ne ogranicuvaat, neli!!!
И кој ја одредува границата помеѓу нормалното и ненормалното? Opstestvoto, mnogu retko nie samite!!!!
No, deka malku gi izmesavme rabotite, se soglasuvam.
Iako i toa e dokaz deka site razlicno ja "razbirame" slobodata!!!!
|
|
Датум на внесување: 24.Април.2008 во 02:15
Зарем Исус, Далај Лама или Ганди, кои еве ги земам за пример кои успеале да ја реализираат слободата во прав смисол на зборот не се движеле во некои востановени етички и морални норми?
Зарем слободата и патот кон неа мора секогаш да претставува кршење на истите?
Не се согласувам дека не ограничуваат. Зависи повторно од кој агол ги гледаш и како ги доживуваш и што подразбираш под истите.
Границата помеѓу нормалното и ненормалното ја одредува општеството, но не секогаш е во право. Општеството може да те ограничи и да ти ја одземе слободата. Овде повторно не мислам на физичката слобода.
|
Датум на внесување: 24.Април.2008 во 02:59
moira напиша:
Не мила воопшто не си ''лепиме шамари'' по форумов, туку дискутираме на темата, патем задоволство ми причинува да имам таков соговорник како којсумјас, единствено тој и влага во полемика.
И не треба воопшто да имаме исти гледишта на нештата и идентични ставови. За квалитетна дискусија е потребно токму спротивното. Еднинствено така ке учиме еден од друг и ке размениме мислења. И не се согласувам дека темава се претвори во двобој. Јас не ја доживувам така, не знам како ја доживува којсум јас, но секако сите сте добредојдени и повелете придружете се на ''двобојот''.
Поздрав |
Ne,ne..da ne se razbereme pogresno!..
Rekov.."da ne se pretvori vo dvoboj".. figurativno, sekako ne mislejki na tepacka...i so simpatii...vnimatelno gi citav postovite...imame nekoi bliski stavovi....nekoi razlicni...borbata na sprotivnosti go raga kvalitetot, zarem ne?..
Vo odnos na Sartroviot koncept na sloboda, kako eden vid na apsolutna sloboda koja e mnogu,mnogu,mnogu tesko ostvarliva (i prozvucuva po malku kako idealisticki koncept), ja podrazbiram slobodata na umot, vo site nejzini pojavni formi (nacin na razmisluvanje, na izrazuvanje, na poimanje na svetot...),...koja sepak ne e i nedostizna!!.. Stremejki se kon vakvata sloboda (za nekoi ideali vredi da se pomaci covek), za cie ostvaruvanje neophodna e hrabrost, jas prvo treba da si gi proucam moite vnatresni limiti i umstveni resursi, za da znam dali sum sposobna da gi prifatam posledicite od taka projavenata sloboda!..
Jas se soglasuvam deka mozes da bides apsolutno sloboden so svesno prifakanje na posledicite, so cie prifakanje pak voopsto ne ti se uskratuva slobodata da si bides sloboden pak (aj da ne se zapletkam tuka)...Ili: svesna sum deka ako jas (so mojot sloboden um) nekogo sum procenila kako lazgo, deka ako toa mu go kazam moze da me plesne i samar,da me narece kucka,da... jas toa go prifakam i sepak taka i ke go narecam (go prifakam rizikot!)...covekot navistina ke me plesne samar (ili ke me narece kucka)... no ne mi ja uskratil slobodata i jas pak mozam da mu kazam deka e lazgo, i pak da si gi snosam istite posledici...
Ne znam dali se izjasniv dobro...no vo toa e i ubavinata na forumov...da si go kazam slobodno svoeto mislenje...kakvo i da e toa...i pritoa da gi prifatam posledicite sto ke sleduvaat (hipoteticki)...
|
Датум на внесување: 24.Април.2008 во 16:42
ОК....се разбравме
Инаку кога веке зборувам за сартровскиот концепт за слобода, а гледам според постот na анастеа, дека и таа го мисли истото, си земам за слобода да го цитирам Сартр, кој вели вака:
'' Ние сме осудени на слобода'' !
....не постојат оправдувања, (се мисли на општествени, генетски, ограничувања во поглед на воспитанието)...слободни сме во целост....
Слободни сме да мислиме што сакаме, слободни сме да веруваме во што милуваме, слободни сме во чувствата, слободни сме да посакаме што и да посакаме и слободни сме во изборот.....
...материјата...е таа која подложи на законите на причинско-последичната врска, не умот...не постои детерминираност, ниту од внатре, ниту од надвор....
|
Датум на внесување: 24.Април.2008 во 17:19
Ogranicuvanjata (opstestveni, genetski, moralni, vospitno-obrazovni,...) de facto postojat, izbor na edinkata e dali ke gi prifati i ke se rakovodi spored niv ili ke si ja dozvoli slobodata da bide so sloboden um (da misli sto saka, da veruva vo toa vo sto saka da veruva, da se cuvstvuva onaka kako sto saka, da go posaka ona sto go posakuva, da go izbere ona sto saka, da go kaze ona sto go misli...)!!... Ponekogas sluzat (ogranicuvanjata) kako alibi za nedostatok na hrabrost i doblest za ostvaruvanje na licnata (umstvena) sloboda, no ne smeat da bidat
opravduvanje ako apsolutnata sloboda ni e cel kon koja se stremime!..
A za vostanovenite moralno-eticki normi i nivnata izdrzanost, za granicata megu normalnoto i nenormalnoto...moze i vo posebna tema!..
|
Датум на внесување: 24.Април.2008 во 17:37
Кога говориме за ограничувањата и слободата, може да се каже дека се што не ограничува не претставува слобода. Не говорам за физичката слобода, да се разбереме....
Затоа моите размислувања одат во насока дека апстрактната слобода е онаа апсолутната.....таа е онаа слобода која секој од нас ја поседува и според која секој од нас може да размислува како милува...за што сака и како сака...
Онаа слобода која еве ке ја именувам како ''реална'' слобода, не знам дали ми е баш адекватен изразов, но сепак мислам дека ке ме разберете, е онаа слобода која зависи од нас, колку ние ке успееме да го пресликаме и реализираме во реалниот живот, она што е дел од апсолутната слобода која ја поседуваме.
Значи дека сепак, колку ке бидеме слободни, повторно зависи од нас....
|
Датум на внесување: 25.Април.2008 во 02:19
Taka nekako...
|
Датум на внесување: 25.Април.2008 во 02:36
......najgolemiot apsurd ,spored mene ,sto ne si gi zimame ili koristime slobodite sto gi imame ,tuku gi barame ili çezneme za slobodite koi gi nemame!!
|
Постирано од: mamma
Датум на внесување: 25.Април.2008 во 20:22
Free your mind....toa e sloboda
Shot at 2007-06-30[/IMG]
|
Постирано од: invader
Датум на внесување: 25.Април.2008 во 20:27
Датум на внесување: 26.Април.2008 во 01:05
"Sloboda je svest o skladu nesklada nesavrsenih ljudi."
Johny Stulic
(Ne go prevedov,nekako mi ja gubi smislata..)
|
Датум на внесување: 26.Април.2008 во 01:31
Sloboda e da sednes so svalerkata kade sakas :
- Ova od skarata ti e ? - Ne, od tavata.
|
Датум на внесување: 28.Април.2008 во 01:13
Слободата претставува основно право на секој човек, да работи што сака и кога сака...се до границите кога не ја загрозува сопствената слобода.
Џон С. Милс вака ја формулирал границата: '' Границата на мојата слобода е твојата слобода''
|
Постирано од: invader
Датум на внесување: 28.Април.2008 во 01:25
toa e i demokratijata
koncizno kazano!
samo sto tuka nekoj obratno go sfakja toa
za nego sloboda(demokratija) e -slobodno da im se "kacuvas na glava" na ,
ostanatite!
|
Датум на внесување: 28.Април.2008 во 10:37
Датум на внесување: 28.Април.2008 во 17:32
Slobodnite imaat problem,
so ako nekoj im ja zeme slobodata!!!!!!!
|
Датум на внесување: 28.Април.2008 во 18:00
На која слобода мислиш? На физичката најверојатно....
Тогаш повторно ке бидат слободни во НЕслободата...затоа што слободата на свеста не може никој да ти ја одземе...
|
Датум на внесување: 28.Април.2008 во 18:05
Ne sum siguren deka sakam takva sloboda!!!!!
Ako sum vo zandana!!!!!
|
Датум на внесување: 28.Април.2008 во 18:15
Не верувам дека воопшто некој посакува таква слобода, но тоа е одговорот на твоето прашање....
|
Постирано од: kejt-d-grejt
Датум на внесување: 28.Април.2008 во 19:12
којсумјас напиша:
Slobodnite imaat problem, so ako nekoj im ja zeme slobodata!!!!!!! |
lele, daaa.....bravo
stvarno imaaaaaatttt......hihihihi......
------------- се' што е убаво во животот е поезија. сето друго е проза
|
Датум на внесување: 29.Април.2008 во 11:27
Датум на внесување: 29.Април.2008 во 15:13
"Sloboda, potpolna sloboda, toa e son na koj najcesto ne mu e sudeno da se ostvari, no bednik e sekoj onoj koj nikogas ne go sonuval."
Ivo Andric
|
Постирано од: Zaspana
Датум на внесување: 29.Април.2008 во 17:30
Датум на внесување: 01.Мај.2008 во 03:38
''Човекот живее со духот а не со телото.
Доколку го разбере тоа, тогаш можеш и во зандана да го ставиш, тој ке остане слободен''.
Лав Николаевич Толстој
|
Постирано од: ...Well...
Датум на внесување: 01.Мај.2008 во 04:11
...celosnata sloboda e Anarhijata, se drugo e ogranichuvanje ili svet napraven i sostaven od pravila normi i etiki...i religijata e nekoja vrsta na kochnica za totalnata sloboda, sho chovechkiot um moze da ja proizvede...
------------- ...I feel like there is no need for conversation...
|
Датум на внесување: 01.Мај.2008 во 04:21
Анархијата не претставува слобода бидејки правиш што сакаш и притоа загрозуваш други личности демонстрирајки ја својата слобода.
Анархијата претставува хаос, затоа што твојата слобода ке ја загрози мојата слобода...мојата слобода ке ја загрози слободата на некој трет....и добиваме домино ефект....фактички никој нема да биде слободен...
Слободата не претставува слобода кога загрозуваш некого.
|
Постирано од: eurydice
Датум на внесување: 01.Мај.2008 во 09:01
slobodata e najubavoto sto moze da mu go dades na toj sto go sakas.
slobodno da te saka.
ili slobodno da te ostavi.
|
Датум на внесување: 01.Мај.2008 во 17:30
Постирано од: maria_magdalena
Датум на внесување: 01.Мај.2008 во 17:51
Човекот живее со духот-а не со телото. Ако го сфати тоа, можеш да го оковаш и во синџири и да го фрлиш во зандана, но тој секогаш ќе остане слободен...
Толстој
------------- МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
Датум на внесување: 01.Мај.2008 во 23:17
maria_magdalena напиша:
Човекот живее со духот-а не со телото. Ако го сфати тоа, можеш да го оковаш и во синџири и да го фрлиш во зандана, но тој секогаш ќе остане слободен...
Толстој
|
Tolstoj bil vo zandana ???
|
Датум на внесување: 02.Мај.2008 во 00:07
Svetot e postaven sekoja rabota da zavisi od druga taka da vo recnikot na prirodata slobodata ne postoi
|
Датум на внесување: 02.Мај.2008 во 00:35
Ili, slobodata kako fizicki koncept ne postoi. Celiot svet pociva na materija i sila sto ja vrzuva taa materija, taka da stom postoi nekoja sila, ne postoi sloboda!..
|
Датум на внесување: 02.Мај.2008 во 00:42
..........no zatoa postoi slobodata na mislite
|
Постирано од: *moon*
Датум на внесување: 02.Мај.2008 во 00:43
a najvazno od se e sloboda na govorot
|
Постирано од: ...Well...
Датум на внесување: 02.Мај.2008 во 03:45
...moralnite i opshtestvenite pravila vo opshtestvata vo koi ziveeme momentalno se misli na ureduvanjata vo drzavite kako sho se danocite rabotnite odnosi i zakonok, se doneseni od lugeto, i toa od tie na koi sho im odgovara taka(Evreite), za da ima na edna strana alchnost i bogatstvo i analogno na toa-siromashtija ili skromnost na druga strana, znachi sloboda vo prava smisla na zborot i ne postoi, postoi tivko robstvo, kako i sho postoelo na vremeto predizvikano od lihvari i masoni, koi ja igraat igrata narechena Kapitalizam i Monopol, taka da, pak ke kazam, slobodata e prividna vo ovie denovi gledano od ovoj aspekt, sekako deka postojat psihichki oblici na sloboda megutoa i mnogu raboti koi sho bi gi narekle sloboda na chovekot e realnost i fakt deka vo svetot globalno ne postojat, edinstvenata sloboda momentalno koja chovek moze da ja pochustvuva i da si ja dozvoli e bezrezervnata verba vo bog, inaku eve i brakot e vrska na ogranichuvanje vo slobodata, ama toa e veke stvar na filozofiranje zatoa sho temava e postavena kako nekako univerzalno, i ne kazue za kakva sloboda se zbori konkretno...
------------- ...I feel like there is no need for conversation...
|
Постирано од: RUSHKA
Датум на внесување: 03.Мај.2008 во 00:01
Ako nekogo navistina sakas daj mu sloboda
------------- 4ISTA SOVEST=MIREN SON
|
Постирано од: majstorce62
Датум на внесување: 03.Мај.2008 во 00:03
слобода е кинење на синџирите на предрасудите...
------------- БИДИ СИ ГОСПОДАР НА СОПСТВЕНИОТ УМ
|
Датум на внесување: 03.Мај.2008 во 00:50
Слобода е способност да го избереш најдоброто од се што ти е дозволено...
Јас
|
Постирано од: anakin
Датум на внесување: 03.Мај.2008 во 01:03
sum cul ovaj izvik
FREEDOooooooM oh ... da .. Mel Gibson ,,,,ne sekogas vo covekovata istorija ovoj zbor ima isto znacenje
------------- SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
Датум на внесување: 03.Мај.2008 во 01:04
Па што е за тебе слободата?
|
Постирано од: Палестинец
Датум на внесување: 03.Мај.2008 во 01:05
maria_magdalena напиша:
Па што е за тебе слободата? |
Да си пишувам на форумов.
------------- Подобро ужасен крај, отколку ужаси без крај.
|
Датум на внесување: 03.Мај.2008 во 01:11
SLOBODA e ako mozes sekoe utro da se budis nasmean
i da znaes deka na nikomu nisto golemo nedolzish, na lugjeto pa nitu na zakonot
------------- SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
Постирано од: topsexy
Датум на внесување: 03.Мај.2008 во 01:14
maria_magdalena напиша:
Па што е за тебе слободата? |
za mene ne znam sto e,zasto sekogas sum ja cuvstvuvala....nikogas ne sum se cuvstvuvala "neslobodno" ili podobro kazano zarobeno
|
Постирано од: ПодВодно
Датум на внесување: 03.Мај.2008 во 01:16
maria_magdalena напиша:
Слобода е способност да го избереш најдоброто од се што ти е дозволено...Јас
|
|
Датум на внесување: 03.Мај.2008 во 01:18
MA TAKA E BOLJE NEMOIT DA SE SMISLIT
|
Датум на внесување: 03.Мај.2008 во 01:22
sloboda e koga mozes da pravis sto sakas......valjda
|
Датум на внесување: 03.Мај.2008 во 01:24
topsexy напиша:
sloboda e koga mozes da pravis sto sakas......valjda |
E NE E
TAKA MISLAT TERORISTITE SI PUKAT NA KOGO SAKAT
|
Датум на внесување: 03.Мај.2008 во 01:25
ama jas ne mislev na tie raboti
mislev na obicni mali nesta,sitnici vo sporedba so toa..........
da ne nabrojuvam sea.........
|
Датум на внесување: 03.Мај.2008 во 01:28
MILO DEFINICIJA MORA DA VAZI I ZA SITNI I ZA XXL
|
Датум на внесување: 03.Мај.2008 во 01:30
aham..................
togas za mene slobodata e ...................aj da mi tekne pa ke pisam
|
Датум на внесување: 03.Мај.2008 во 01:32
topsexy напиша:
aham..................
togas za mene slobodata e ...................aj da mi tekne pa ke pisam |

|
Датум на внесување: 03.Мај.2008 во 01:51
............koga imame pravo da uzivame vo detalite..........
|
Датум на внесување: 03.Мај.2008 во 01:59
................koga nemame zadaca svetot da go napraime podobro mesto za ziveenje.........................
|
Датум на внесување: 03.Мај.2008 во 11:25
...............koga zivees bez predrasudi.................
|
|