IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Кифлички,кроасани ,мекици,крофни и панцероти
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Кифлички,кроасани ,мекици,крофни и панцероти

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3456>
Автор
Порака
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Мај.2016 во 08:02
ОВИЕ КИФЛИЧКИ СЕ ХРАНА НА БОГОВИТЕ: НИВНИОТ МИРИС ХИПНОТИЗИРА, А ВКУСОТ ВЕ ЛАНСИРА ВО РАЈОТ

Овие кифлички се прават многу лесно, така што тешко дека нема да се снајдете, дури и ако не сте премногу вешти со тестото.

Сите коишто ги пробале велат дека не постои пекара којашто нуди подобри кифлички! Токму затоа, едноставно, мора да ги пробате!

Потребни состојки:

 1 квасец
 1 мала лажичка шеќер
 1 мала лажичка сол
 1 прашок за пециво
 500 мл млеко
 250 гр масло или путер
 1 кг брашно

Подготовка:

Потопете го квасецот со млако млеко и шеќерот. Нека стои додека да не нарасне. Тогаш измешајте ги сите состојки и замесете тесто. Нека тестото отстои на топло додека да нарасне, а потоа премесете го и поделете го во неколку топчиња. Топчињата потоа развлечете ги и обликувајте кифлички по желба. Може да ги печете празни, но и да ги филувате со смеса од сирење и јајца како за пита, или пак да ги направите благи, со фил од џем и ореви или пак чоколаден крем. 


Подредете ги во тавче претходно обложено со хартија за печење и почекајте додека да нараснат, односно двојно да го зголемат волуменот. Печете на температура од околу 180 степени Целзиусови, околу 25 минути.


Изменето од Valerija - 25.Март.2017 во 22:09
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јуни.2016 во 08:15

ДОМАШНИ КИФЛИЧКИ СО СИРЕЊЕ И КУЛЕН

11

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ ЗА ТЕСТОТО:

* 1/2кг брашно

* 25гр свеж квасец или едно пакетче сув

* малку сол

* 1 јајце

* 1 лажица шеќер

*2,5дл млеко

* 6 лажици масло

ЗА ФИЛОТ:

* моцарела сирење

* 100гр кулен

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

Замесете го тестото и оставете го да отстои. Расукајте го и направете две или три топчиња. Расукајте ги и исечете ги на 6 или 8 дела. Ставете едно парче кулен и едно парче моцарела, па повторно оставете ги да отстојат. Можете да ги премачкате со растопен путер, да ги зачините со сушен лук или малку бибер, по желба. Кифличките печете ги на 180 степени на хартија за печење 15-20 минути.



Изменето од Valerija - 29.Јануари.2018 во 22:18
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Август.2016 во 17:43

Dave’s Kitchen: Кифлички во форма на цвет


Овие кифлички се супер декоративни и вкусни, па сигурно нема да погрешите доколку им ги подготвите на своите најмили.

Потребни состојки:

  • 3 чаши брашно
  • 1 чаша млеко
  • 3 лажици шеќер
  • 3 лажици масло за јадење
  • прстофат сол
  • 1 ванилин шеќер
  • 1/2 свеж квасец (20 гр. свеж квасец, или 1 1/2 лажиче сув квасец)

*чашата е од 200мл

Начин на подготовка:

Од сите состојки се замесува тесто. Се остава малку да одмори околу 20-30 минути додека нарасне. Се дели на 12 еднакви топчиња и од нив се расукуваат округли мали кори. Секоја кора се премачкува со малку мармалад (или доколку користите слатко од вишни или пак некое друго овошје, премачкајте го со течноста од слаткото).

Од кората се формира топче така што мармаладот (течноста од слаткото) ќе биде во внатрешноста на топчето. Се притиска нежно на работната површина и се сече на 8 еднакви делови (оставајќи го центарот не пресечен така што сите краци ќе се држат на тој дел) и секој крак се врти така што филот ќе се гледа од секоја осмина.

Се оставаат да стасаат околу 20-тина минути. Потоа ги премачкувате со јајце и ги печете на 170 степени околу 20-25 минути додека не добијат убава златна боја. 

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Септември.2016 во 08:35

Направете крофни кои ќе предизвикаат експлозија од вкусови


Ако сте љубители на крофни, тогаш ќе го обожавате овој десерт. Се работи за крофни од орео колачи и чоколади, кои на сите ќе им се допаднат, бидејќи ќе предизвикаат експлозија од вкусови во устата. Едноставно ќе бидат вашето ново омилено благо.



Потребни состојки:

  • 10 орео колачи или нивна замена
  • 90гр крем сир
  • 250гр брашно
  • 50гр шеќер
  • 1 ½ лажичка прашок за печивo
  • ½ лажичка сол
  • 120мл млеко
  • 50гр путер
  • 2 лажички масло
  • Темно чоколадо
  • 50гр бело чоколадо

Начин на подготовка:

Орео колачите ставете ги во пластична кеса и иситнете ги, така да добиете искршени бисквити. Половина ставете ги во подлабок сад, додадете крем сир и добро измешајте. 

Во друга чинија ставете брашно, шеќер, прашок за печиво, сол, млеко, растопен путер, масло и добро измешајте. 

Од тестото обликувајте топчиња, развлечете со прстите и во средината ставете малку од филот од крем сирот и колачите и во средина ставете коцка чоколадо. Повторно направете топчиња и ставете ги во врело масло.

Кога ќе ги испржите крофните, прелијте ги со малку растопено бело чоколадо и посипете од останатите орео колачи.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2016 во 13:47

Dave’s Kitchen: Вкусни домашни мекици


Домашно приготвените мекици секогаш се добра идеја за појадок, но и за вечера.

Не мора да имате принова во семејството за да ги засукате ракавите и да ги приготвите бидејќи се мошне едноставни за правење.

Потребни состојки:

  • 1 кг брашно
  • 600 мл вода
  • 1 лажичка сол
  • 1 квасец
  • Масло за пржење

Начин на подготовка: 

Се меси многу меко тесто. Се остава да стаса околу еден час. Потоа рацете се премачкуваат со масло и од тестото се обликуваат мекици. Истите се пржат во врело масло.

Можете да ги комбинирате со сирење, џем или пак некој друг додаток. 



Изменето од Valerija - 29.Јануари.2018 во 22:18
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Декември.2016 во 09:20

Dave’s Kitchen: Вкусни Божиќни кифлички

Уште еден супер вкусен рецепт што може да го подготвите за претстојните празници.

Потребни состојки:
• 300 гр. брашно
• 230 гр. ладен путер исечкан на коцки
• 50 гр. јогурт
• 50 гр. шеќер
• 1 жолчка
• 1 кесичка ванилин шеќер

Фил:
• Мармалад од кајсии
• 150гр исечкани лешници

Шеќер во прав за декорација

Начин на подготовка:

Сите состојки со помош на миксер измешајте ги и оформете убаво меко тесто. Доколку тестото е премногу лепливо додадете уште 50грама брашно.

Поделете го тестото на 4 дела и секое завиткајте го во хартија за свежа храна. Оставете во ладилник да се стегнат околу 2 часа.

Секое од деловите тесто расукајте го убаво на набрашнета површина во округла кора. Потоа пресечете 12 делови, премачкајте со мармаладот и наросете од исечканите лешници.

Свиткајте ги деловите во форма на кифлички и наредете ги во тавче обложено со хартија за печење. Постапката повторете ја со сите делови од тестото. Оставете околу 10-15 минути во замрзнувач убаво да се стегнат и печете ги во загреана рерна на 170 степени околу 18-20 минути. Декорирајте ги со шеќер во прав.

Добар апетит и забавно готвење!
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Декември.2016 во 13:27

Мини крофни за сите оние кои го обожаваат вкусот на Орео колачите и едноставно не можат да го замислат денот без нешто благо.

Mini-cokoladni-krofni-od-Oreo-kolaci-001.jpg

Одличен начин за засладување во ладните зимски вечери, додека уживате и се релаксирате на топло.

Еве што сè ви е потребно за нив:

Потребни состојки:

За крофните:

  • 2 јајца
  • 100 g Орео со чоколаден крем, плус 10g за посипување
  • 200 g брашно
  • 120 g ситен шеќер
  • 1 лажиче прашок за печиво
  • 240 ml јогурт
  • 60 ml растително масло
  • 120 ml обезмастено млеко
  • 1 лажичка екстракт од ванила
  • 50 g какао во прав

За глазурате:

  • 1 лажица обезмастено млеко
  • 5 лажици шеќер во прав
  • 1/4 лажичка екстракт од ванила

Подготовка:

Загрејте ја рерната на 170°C.

Издробете ги Орео колачите во блендер.

Во поголем сад, додадете ги сите состојки за крофните и добро измешајте. Треба да добиете хомогена смеса без грутчиња.

Во премачкан калап за печење нанесете ја смесата и печете 15 минути.

Измешајте ги состојките за глазурата и секоја крофна потопете ја во глазурата, па наросете одозгора мелени Орео колачи.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јануари.2017 во 08:32

Churro крофни се познат шпански рецепт кој е навистина едноставен и лесен за подготовка.

desert-na-denot-krofni-od-koi-tece-cokolado-001.jpg

Овојпат тајната состојка е чоколадото кое се наоѓа во средината и кое ќе истече штом го гризнете првото залче.

Ако сте љубители на благото, ова е рецепт кој дефинитивно треба да го испробате...

Состојки

  • ¼ чаша путер, на коцки
  • 2 супени лажици кафеав шеќер
  • ½ лажичка сол
  • 1 чаша вода
  • 1 чаша брашно
  • 1 лажичка ванила
  • 3-4 јајца
  • 170 g чоколадо
  • Масло за пржење
  • Шеќер со цимет

Начин на подготовка:

Во тенџере на средна температура ставете го путерот, кафеавиот шеќер, солта и водата и оставете смесата да зоврие.

Штом почне да врие, намалете ја малку температурата и додадете го брашното.

Мешајте додека не добиете хомогена смеса без грутчиња. Потоа тргнете го од оган и оставете да се излади најмалку 5 минути.

Додадете го екстрактот од ванила и јајцата, но едно по едно, со постојано мешање.

Ставете ја смесата во готварски шприц и обликувајте ги крофните.

Врз секоја крофна наредете парчиња чоколадо и ставете уште еден слој од смесата.

Вака подготвените крофни ставете ги во фрижидер, најмалку 3 часа или преку ноќ.

Следниот ден испржете ги во врело масло додека не добијат златно кафеава боја.

На крај, извалкајте ги во шеќер и цимет.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2017 во 09:56
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Септември.2017 во 17:04

Davе’s Kitchen: Плетени кифлички



Вкусни плетени кифлички кои се топат во устата.

Потребни состојки:

  • 400 гр. брашно 
  • 170 мл млако млеко 
  • 2-1/2 лажички инстант квасец 
  • 60 гр. шеќер 
  • 2 јајца 
  • 60 гр. масло за јадење 
  • 1 лажиче сол

За премачкување:

  • 1 жолчка 
  • 2 лажици млеко 
  • сусам 
  • путер по желба

Начин на подготовка:

Најпрво замесете тесто од сите сотојки и оставете да стаса околу 90 минути. 
Поделете го тестото на 12 еднакви делови и секој од тие делови поделете го на половина. Направете две долгнавести ленти и ставете ги една врз друга во форма на крст. Повлечете ги краевите хоризонтално во обратен правец сè додека не се формира убава плетенка. 
Оставете ги да стасаат околу 45 минути и премачкајте ги со изматена жолчка и 2 лажици млеко. 

Одозгора нарусете сусам и печете на загреана рерна околу 25 минути или додека не добијат убава златно-кафена боја.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Ane.D Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член


Регистриран: 29.Јануари.2018
Статус: Офлајн
Поени: 1
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ane.D Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Јануари.2018 во 22:04
...

Изменето од Ane.D - 29.Јануари.2018 во 22:09
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Мај.2018 во 19:39
&amp;#208;&amp;#145;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#179; &amp;#208;±&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#131;&amp;#208;» &amp;#208;&amp;#186;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#132;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#184;

Биг боул крофни



Состојки
175мл млеко
40гр путер
400гр брашно
1 пакетче сув квасец (7гр)
50гр шеќер
прстофат сол
1 јајце
1 жолчка
1 лажица какао во прав
Шеќерен прелив
50гр шеќер во прав
1-2 лажички сок од лимон (или вода)
За полнење
1 пудинг од ванила подготвен според упатсвото, или готов пудинг од ванила

Млекото и путерот ставете да се загреат додека путерот се стопи. Оставете да се излади до млако.
Во длабок сад ставете го брашното, шеќерот, квасецот, солта, јацето и жолчката, додадете млекото со путерот и изматете ја смесата со миксер со маталките за тесто. Матете некои 4-5 минути па потоа префрлете го тестото на лесно набрашнета површина и со набрашнети раце продолжете со месење уште 5-6 минути. Тестото е лепливо ама такво треба да биде, не доставајте повеќе брашно. Доколку ви лепи на површината на која месите, помогнете си со шпатула за подобро да можете да го измесите.
Поделете го тестото на два еднакви дела. Едниот дел, растегнете го малку со раце и во средина ставете го какаото. Преклопете од сите страни и замесете повторно. Ако ви е полесно, вратете го тестото во садот каде матевте и со миксерот изматете го. Двете теста ставете ги во посебни садови, затворете ги со стрч фолија и оставете ги на топло да стасаат (отприлика 1 1/2 час).
Премесете ги, вратете повторно во садовите, покријте со стреч фолија и ставете ги во фрижидер да отстојат најмалку 3 часа. Јас тестото го подготвувам од вечер и го оставам преку ноќ во фрижидер.
Двете теста извлечете ги на набрашнета површина во кори со дебелина од 1 см. Темната кора ставете ја врз светлата и замотајте ролат. Ролатот развлечете го во кора со дебелина од 1см. Така ќе добите тесто во црно-бели слоеви. Со чаша вадете форми со големина од 8 см.
Тестото што ќе ви остане од краевите, замесете го кратко и повторно сечете форми....сега веќе ќе добиете марморна мустра. Сечете повторно форми со чаша.
Крофните редете ги на крпа, покријте ги и оставете да стасуваат.

Пржете ги на умерена температура (кај мене на 4 од 9) од двете страни. Вадете ги на кујнска хартија да се исцедат од вишокот маснотија и оставете малку да подоладат. Внимателно со нож, отстранете им ја средината одозгора.
Пудингот подгответе го според упатството, оставете да се излади. Кога ќе биде млак, изматете со миксер за да добиете мазна смеса и ставете во кеса за замрзнување на која ќе и го исечете врвот.
Шеќерот во прав измешајте го со сокот од лимон (или водата) за да добиете хомогена смеса. Ставете во кесичка за замрзнување на која ќе и го отсечете врвот.

Крофните напрскајте ги со шеќерниот прелив и полнете ги со пудинг.
Одозгора можете по желба и да ги наросите со шеќер во прав.

Од оваа количина на состојки мене ми излегоа 10 крофни.

Со овој рецепт ги заокружувам двете стотки на споделени рецепти на странава. Па и време беше после четири години, нели? :))))
Некогаш ме имаше почесто, некогаш поретко...но редовно си ја следам странава, редовно ги следам сите споделени рецепти од членките. Со текот на времето, странава си стана и моја онлајн датотека на мои омилени рецепти, за кое сум и многу благодарна за нејзиното постоење.
Ве поздравувам сите со надеж за долгогодишна дружба. :)


Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Мај.2018 во 19:41
&amp;#208;&amp;#161;&amp;#208;»&amp;#208;°&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#208;&amp;#186;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#132;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;&amp;#135;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#208;&amp;#191;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;µ&amp;#208;»&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#178; o&amp;#208;&amp;#180; &amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#190; (&amp;#208;°&amp;#208;&amp;#191;&amp;#208;°&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;°&amp;#209;&amp;#130; &amp;#208;·&amp;#208;° &amp;#208;&amp;#186;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#132;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#184;)

Слатки крофнички со прелив oд вино (апарат за крофни)


Состојки
1 јајце
150 гр свинска маст
200 гр шеќер
250 мл млеко
1 пециво
1 прашок за пудинг од ванила
350 гр брашно
За прелив
200 гр шеќер во прав
5 лажици црвено вино

бакнежОва ми е еден од поубавите преливи со многу штосен вкус кој го научив од нашата Лилјана Илиева. Го користам и за колачи, а еве го искористив и во овие крофнички.
Лиле знам дека многу сака тесто, па затоа рецептов и го посветувам нејзе, иако преедноставен за делициите (што би рекла Лиле) кои таа ги подготвува!
Поздрав пријателке!

Подготовка
1. Го вклучуваме апаратот за крофни да се загрее.
2. Во еден сад ставаме млеко, јајце, свинската маст и шеќерот. Матиме со миксер, кратко, колку да се соединат.
3. Го ставаме прашокот за пудинг, пецивото, брашното и повторно матиме до соединување.
4. Смесата ја ставаме во кеса, правиме отвор на ќошот и ги полниме калапите за крофни. Затвораме додека да се испечат.
5. За преливот го загреваме виното и го ставаме шеќерот во прав, промешуваме и додека е топло секоја крофничка од едната страна само, набрзина ја потопуваме во слаткиот прелив. Оставаме да се исуши преливот.


Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Мај.2018 во 19:43
&amp;#208;&amp;#161;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;»&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#208;&amp;#186;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#132;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;&amp;#135;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#184; (&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#208;°&amp;#208;&amp;#191;&amp;#208;°&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;°&amp;#209;&amp;#130; &amp;#208;·&amp;#208;° &amp;#208;&amp;#186;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#132;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#184;)

Солени крофнички (во апарат за крофни)


Состојки
2 јајца
1/2 лажичка сол
100 мл. масло
220 мл. јогурт
10 лажици брашно
1 пециво
1/2 лажичка оригано
1 лажичка шарена сол
30 гр. пилешка салама (многу ситно рендана)
околу 1 лажица бело сирење (ситно рендано)
Дополнителни состојки на сликата
1 јаболко
ореви и лешници (количина по желба)

 Со миксер пенесто се матат јајцата и солта, се додава маслото и јогуртот.
- Се додава брашното кое е просеано и измешано со пецивото, се мати со мала брзина на миксерот.
- Потоа се ставаат сите останати состојки и убаво се мешаат да се добие смеса погуста од таа за палачинки.
- Апаратот за крофни се пушта да се загрее, а за тоа време од смесата се става во шприц или пак во кеса за замрзнување на која и е отсечен врвот. Дупчињата на апаратот се намрсуваат со малку масло и внимателно се полнат со смесата.
- Крофничките се печат 5-6 минути, а потоа се превруваат од другата страна 1 минута. Додека се печат се полни нова смеса.

Забелешка
Зависно од впивливоста на брашното се додава или одзема малку од него, важно е да се добие смеса погуста од смеса за палачинки.
Саламата и сирењето се рендаат на најситна страна на рендето за да може убаво да оди низ шприцот или кесата.
Одлични за именден, ужинка, мезе ...


Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3456>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,312 секунди.