IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Кифлички,кроасани ,мекици,крофни и панцероти
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Кифлички,кроасани ,мекици,крофни и панцероти

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 6>
Автор
Порака
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Август.2015 во 22:46

КРОФНИ КОИ НАЈЛЕСНО СЕ СПРЕМААТ

Потребни состојки:

  • 1литар јогурт
  • 12 лажици брашно
  • 2 јајца
  • Малку сол
  • Прашок за пециво

Припрема:

Изматете го јогуртот со брашното, прашокот за пециво и солта. Со лажица од смесата ставајте во врело масло и испржете ги крофните рамномерно од сите страни.

Крофните може да се јадат солени или пак благи. Добар апетит!



Изменето од Valerija - 29.Јануари.2018 во 22:14
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Август.2015 во 22:51

ПРИНЦЕС КРОФНИ


Дали до сега сте ги пробале инстант крофните со куповни крофни и пудинг? Одвојте нешто од вашето време  и направете ги самите, тогаш ќе ја осетите вистинската разлика…

Потребни состојки:

За тесто:

  • 250мл – вода
  • прстофат сол
  • 100гр  – путер(или маст)
  • 200гр – брашно
  • 4 – јајца

 

За фил:

  • 400мл. – млеко
  • 3 – јајца
  • 150гр – шеќер
  • 5 лаж. – брашно
  • 1 ванилин шеќер
  • Шеќер во прав(за декор)

 

Начин на подготовка:

 

Тесто:

Во лонец, со средна големина, сварете вода а потоа додадете путер и сол.

Варете 7мин. А потоа додадете брашно и мешајте се додека не добиете мека смеса.

Тргнете од оган и оставете го на страна да се олади.

Во сад во разладената смеса вмешувајте  едно по едно јајце…

Загрејте ја рерната на 230ц.

Во плех ставете пекарска хартија.

Смесата ставете ја во слаткарски шприц и правете топки, во големина на кокошкино јајце. Топките да имаат растојание од 2 см. помеѓу себе…

( Доколку немате слаткарски шприц, можете да користите лажица како алтернативно решение.

Печете без отварање на рерната 25 – 30 мин.

Топлите крофни исечете ги водорамно на половина.

Фил:

Во меѓувреме, одвојте 2 жолчки од белките.

Во засебна чинија, помешајте ги 3те жолчки со шеќер и со ванилин шеќер.

Додадете брашно и 100мл.млеко и добро миксирајте.

Од 3те белки измиксирајте цврст шлаг и помешајте го со смесата.

Во лонец со средна величина проварете 300мл.млеко на среден оган а потоа во во него додадете ја смесата.

Варете се додека не добете густина на пудинг, со константно брзо мешање.

Тргнете од оганот и оставете од страна да се олади.

Наполнете ги крофните и посипете ги со шеќер во прав.

 

 



Изменето од Valerija - 29.Јануари.2018 во 22:13
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Август.2015 во 08:37

СОЛЕНИ КРОФНИ СО СИРЕЊЕ

Состојки:

  • 100 гр Фета сирење
  • 50гр Пармезан
  • Неколку стебленца магдонос, копар и босилек
  • Малку оригано и црн пипер
  • 20гр квасец
  • 500 гр брашно
  • 1 чаша вода
  • едно јајце
  • и малку шеќер и сол

Начин на подготовка:

Растопете го квасецот во топла вода со неколку лажици брашно. Кога квасецот ќе надојде, додадете го остатокот од брашното, јајцето, ситно изрендано сирење, и билките и зачините. Месете го тестото. По потреба додадете брашно и вода за да го направите тестото нелепливо. Направете го во облик на топка, ставете го во сад и покријте го. Оставете го така покриено околу 2 часа. Потоа извадете го тестото и исечете од него прстени и оставете ги десетина минути. Потоа пржете ги во многу масло додека не добијат златеникава боја



Изменето од Valerija - 30.Јануари.2018 во 19:26
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Август.2015 во 09:10

ПРИНЦЕС КРОФНИ СО БАДЕМИ

Потребни состојки:

Тесто:

  • 125гр путер
  • 250мл вода
  • 125гр брашно
  • 4 јајца
  • малку сол

Крем:

  • кесичка пудинг од ванила
  • 500мл млеко
  • 4 лажици шеќер
  • 200гр маргарин

Начин на подготовка:

Путерот заедно со водата и солта, растопете ги во тава на умерена температура, додадете брашно, добро измешајте и тргнете од оган. На оладеното тесто, со постојано мешање, додадете ги изматените јајца. Тестото ставете го во шприц и со него директно на плех обложен со хартија за печење направете крофнички. Водете сметка помеѓу крофните да има доволно простор. Печете ги крофните во рерна загреана на 200 степени околу 10 минути, намалете ја температурата, па печете уште 5 минути. Оставете да се олади.

Сместа од кесичката пудинг помешајте ја со 100мл млеко, добро измешајте, додадете во тава со шеќер и останатото млеко и варете пет минути. Оладете го пудингот, но од време на време помешајте да не се направи кора на површината. Путерот растопете го и потоа помешајте го заедно со пудингот. Основниот крем помешајте го со две лажици исецкани ореви и бадеми, па со овој крем полнете ги крофните.



Изменето од Valerija - 29.Јануари.2018 во 22:15
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Август.2015 во 13:13

MЛЕЧНИ КИФЛИ СО ПУТЕР

Состојки:

40 g свеж квасец

300 ml млеко

600 g пченкарно брашно

100 g путер

100 g шеќер

1 лажица сол

1 јајце

2 лажици ладно млеко и 1 жолчка за премачкување

Подготовка

Свежиот квасец да се прелие со малку млако млеко, да се посее една лажица шеќер и да се остави околу 10 минути. Путерот ќе се растопи во топлото млеко. Во сад додадете пченкарно брашно, преостанатиот шеќер, сол, подготвениот квасец и путерот со млеко. Месете меко, речиси свиленкасто тесто. Готовото тесто со лесни движења преместете го на работна површина, сечете го на триаголници и поделете го на топчиња, а потоа прекријте го и оставете го на топло да порасне. Потоа тегнете го тестото, исечете го и правете кифли.

Кифлите наредете ги во тепсија обложена со хартија за печење, премачкајте ја со ладно млеко со жолчката и печете во рерна загреана на 200 целзиусови степени, околу 15 минути.



Изменето од Valerija - 29.Јануари.2018 во 22:14
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Август.2015 во 18:51

НАЈУБАВИТЕ КИФЛИ СО ЦИМЕТ

Состојки:

  • 500 мл млеко
  • 150 гр маргарин
  • 12 гр сув квасец
  • 120 гр шеќер
  • 1 лажичка сол
  • 1 лажичка кардамон во прав
  • 850 гр брашно
  • 1 јајце

За полнење:

  • 150 гр излупени бадеми
  • 150 гр шеќер
  • 100 гр маргарин
  • 8 лажички цимет
  • 4 лажици вода
  • шеќер за посипување

Начин на подготовка:

1.Топлете го млекото со маргаринот, шеќерот, квасецот, солта и кардамонот. Добро промешајте.

2. Направете празнина во брашното и истурете ја загреаната смеса. Замесете го меко тесто. Оставете го да порасне пола саат.

3. Во блендер смелете ги сите состојки за полнење.

4. Со оклагија расукајте го тестото во форма на правоаголник. Половина од правоаголникот намачкајте го со смесата од цимет. Преклопете и притиснете го тестото. Исечете го на ленти.Секоја трака смотајте ја околу рацете и врзете ја во јазол. Оставете ги кифлите уште 20 минути да стасуваат.

5. Кифлите премачкајте ги со јајца и посолете ги со шеќер. Печете ги 15 минути на температура од 220 степени.

6. Кифлите скужете ги топли со кафе.

Добар апетит!



Изменето од Valerija - 30.Јануари.2018 во 19:26
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Август.2015 во 18:55

ЕКСТРА-БРЗИ СОЛЕНИ КИФЛИЧКИ

Состојки:

1 белка од јајце

1 лажичка сол

125 гр сирење

50 мл млеко

50 мл масло

3 лажички прашок за пециво

250 гр брашно

За премачкување:

1 жолчка

Лажичка млеко

Сусам

Во длабок сад ги додаваме белките, солта, маслото и млекото, брашното измешано со прашок за пециво и од тоа замесуваме глатко тесто. Тестото се дели на два дела и се развлекува. Секој дел го сечеме на 8 тријаголници и ги виткаме во ролна. Ги премачкуваме со жолчка матена со млеко и ги поросуваме со сусам, а кифличките може да се полнат со сирење или салама.



Изменето од Valerija - 29.Јануари.2018 во 22:15
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Август.2015 во 19:00

СЛАТКИ МЕКИЦИ СО КИСЕЛО МЛЕКО

Потребни намирници:

125 гр кисело млеко

80 гр путер

50 гр шеќер

30 гр суво грозје

3 јајца

400 гр брашно

Прашок за пециво

Цимет

Масло за јадење

50 гр шумско овошје

Го мешаме путерот со шеќерот, киселото млеко и јајцата. Мешаме добро додека не добиеме хомогена смеса. Мешаме со миксер и бавно го додаваме брашното, циметот и сувото грозје. На крај се додава и прашокот за пециво. Во заграно масло ги пржиме. За декорација, на слаб оган загреваме мед со шумско овошје.



Изменето од Valerija - 05.Декември.2017 во 21:54
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Август.2015 во 17:31
Крофни


Потребно:
● 2 јајца
● 1 коцка квасец
● 1 чаша јогурт
● 1 кг брашно
● 300-350 мл вода
● ½ лажичка сол
● 5 лажици шеќер
● 200 г шеќер во прав
● 100 мл масло за јадење
Подготовка:
● Во топлата вода растопете го квасецот и сипете го јогуртот. Потоа додајте ги солта, брашното, маслото за јадење и јајцата. Замесете тесто и оставете да отстои десетина минути.
● Развлечете кора од тестото во дебелина од околу 1 см и со модла (или со чаша) обликувајте крофни. Оставете ги уште десетина минути да отстојат, па потоа пржете ги во врело масло.
● Готовите крофни послужете ги со шеќер во прав, а внатре со помош на шприц наполнете ги со мармалад по вкус или со чоколадо.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Август.2015 во 17:33

Рецепт за највкусните крофни

Состојки: 

- 2 јајца
- 1 коцка квасец
- 1 чаша млеко
- 1 кг брашно
- 300-350 мл вода
- ½ лажичка сол
- 5 лажици шеќер
- 200 г шеќер во прав
- 100 мл масло за јадење

Подготовка:


За да постигнете најдобри резултати, почнете да ги правите крофните во топла просторија каде нема струење на воздухот. Имајте на ум дека колку што ви се потопли сите состојки толку тестото за крофни ќе биде подобро. 

Во топлата вода растопете го квасецот и сипете го млекото. Потоа додајте ги солта, брашното, маслото за јадење и јајцата. Замесете тесто и оставете да отстои десетина минути.

Развлечете кора од тестото во дебелина од околу 1 см и со модла (или со чаша) обликувајте крофни. Оставете ги уште десетина минути да отстојат, па потоа пржете ги во врело масло.


Готовите крофни послужете ги со шеќер во прав, а внатре со помош на шприц наполнете ги со мармалад по вкус или со чоколада.
 



Изменето од Valerija - 10.Мај.2018 во 19:25
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Август.2015 во 17:40

Шупливи крофни



    1. 1.Се стасува квасецот со малку шеќер и брашно во топло млеко.
    2. 2.Во длабок сад се ставаат сите состојки освен брашното и убаво се мати со миксер.
    3. 3.Постепено се додава малку по малку од брашното и с`е додека е тоа можно се мати со миксер. Потоа се меси со рака с`е додека не се потроши брашното или додека не се добие меко топчесто тесто. Од тој момент се меси 15-тина минути.
    4. 4.Се остава да стаса додека не се дуплира волуменот, а потоа на побршнета подлога се размесува кора дебела околу 1 см. Со чаша се сечат кругови,па се оставаат да стасаат.
    5. 5.НАПОМЕНА: не бидете нестрпливи, оставете ги да стасаат,секоја минута исчекување се исплати бидејќи така стануваат уште пошупливи.
    6. 6.Во садот во кој ќе се пржат крофните ставете масло и оставете го да се загрее на умерена температура. Секоја крофна,лесно поминете ја со сукало,па страната која била горе додека стасувале превртете ја надолу за пржењето. Поклопете го садот со капак, кратко пржете ги, па превртете ги крофните.
    7. Шупливи крофни7.Оставете ги на хартиени кујнски салфети да се оладат, па по ваша желба полнете ги со шприц со мармалад, некој чоколаден или ванила крем или едноставно само посипете ги со кристал или шеќер во прав.
    8. Шупливи крофни8.НАПОМЕНА: препорачувам да ги пржите во сад со стаклен капак за да не дозволите да изгорат. Овие се навистина многу шупливи крофнии бргу се пржат, но лесно може да се сучи да изгорат.
    Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
    Кон врв
    Valerija Кликни и види ги опциите
    Модератор
    Модератор
    Лик (аватар)

    Регистриран: 07.Ноември.2005
    Статус: Офлајн
    Поени: 105588
    Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Август.2015 во 17:51

    ГЛАЗИРАНИ КРОФНИ


    крофни со глазура

    Одложете ја диетата до понеделник зошто нема да можете да им одолеете на овие фантастични крофни. Без разлика дали ќе ги направите со бела или црна глазура, сигурни сме дека страшно брзо ќе исчезнат од чинијата!




    1. 1.Ставете го квасецот да нарасне во топлата вода заедно со една лажичка шеќер и една лажжичка брашно и оставете го да нарасне. Млекото ставете го да зоврие, а потоа оставете го малку да се олади.
    2. 2.Во посебен сад измешајте го нараснатиот квасец, млекото, шеќерот, солта, јајцата, маста и една третина од брашното. Добро измешајте ги состојките со миксер.
    3. 3.Постепено додавајте го и преостанатото брашно со посотјано мешање додека не добиете убаво тесто, а откако добро ќе се измеша, оставете го да нарасне најмалку дупло (30-60 минути).
    4. 4.Откако тестото ќе нарасне, ставете го на набрашнета површина и расукајте го со сукало добро намачкано со брашно. Внимавајте, дебелината на расуканата кора треба да биде околу 12-13 милиметри (да биде подебела за да може тестото да расте).
    5. 5.Исечете кругчиња со поголема чаша чија ивица е набрашнета, а потоа исечете ја средината со мала чашка за ракија. Откако ќе ги исечете сите крофни, покријте ги со крпа и оставете да нараснат уште еднаш (30-40 минути).
    6. 6.Додека крофните растат можете да ја направите глазурата. Растопете го путерот и измешајте го со ванилата и шеќерот во прав. Мешајте со миксер додека смесата не се изедначи, а потоа додавајте млеко или вода додека не ја добиете саканата густина. (Ако сакате чоколадна глазура, во путерот разматете и 150-180 г растопено чоколадо).
    7. 7.Во подлабоко тавче или тенџере добро загрејте малку повеќе масло, а потоа испржете ги прво малите кругчиња од срединките, а после и самите крофни. Оставете ги добро да се исцедат на кујнска хартија, а потоа натопете ги во глазурата од едната или од двете страни, по желба. Пријатно!



    Изменето од Valerija - 29.Јануари.2018 во 22:16
    Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
    Кон врв
    Valerija Кликни и види ги опциите
    Модератор
    Модератор
    Лик (аватар)

    Регистриран: 07.Ноември.2005
    Статус: Офлајн
    Поени: 105588
    Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Август.2015 во 21:14

    Меки како душа: Најдобриот рецепт за кифлички


    Кога прв пат ќе ги пробате, нема да престанете да го месите ова тесто.

    Потребни состојки:

    • 5 дл. топла вода
    • 70 гр. млеко во прав
    • 12 гр. сув квасец
    • 800-900 гр. брашно
    • 50 гр. шеќер
    • 1.5 лажичка сол
    • 80 гр. стопен путер
    • 1 јајце
    • 50 гр. стопен путер за премачкување

    Подготовка:

    1. Додадете 1,5 дл. млеко во прав во 5 дл. топла вода, стопете го путерот и дадете го во него. Брашното просејте го во сад, додадете квасец, шеќер, сол, јајце и топла вода со млеко и путер.

    2. Замесете го мекото тесто, на крај додадете малку масло и обликувајте го во топчеста форма. Прекријте го садот и ставете го на топло за да нарасне, оставете го околу 50-60 минути, зависно од топлината на местото. Треба тестото да нарасне двојно од својата првична големина.

    3. Кога тестото веќе добро нараснало, лесно премесете го на брашнеста површина. Развлечете го на 40x45 сантиметри, премачкајте го со стопениот путер и исечете го на правоаголна големина од 7x15 сантиметри.

    4. Секој правоаголник малку растегнете го и замотајте го во ролна и ставете го во голема тепсија обложена со хартија за печење. Малку оттргнете ги едни од други бидејќи тие ќе нараснат.

    5. Оставете ги некои 30-на минути на топло место. Додека кифлите се „одморааат“ загрејте ја рерната на 200 степени и печете дваесетина минути или додека не добијат румена боја.

    6. Печените кифли извадете ги и премачкајте ги со топол стопен путер и оставете ги малку да се изладат.

    Напомена: По желба, кифлите можете да ги правите и со фил, на пример сирење, месо, џем или еурокрем, како и врз нив да ставите сусам.

    Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
    Кон врв
    Valerija Кликни и види ги опциите
    Модератор
    Модератор
    Лик (аватар)

    Регистриран: 07.Ноември.2005
    Статус: Офлајн
    Поени: 105588
    Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Август.2015 во 09:16

    КРОФНИ СО ЈАБОЛКА

    Потребни состојки:

    45 гр шеќер во прав за декорација

    180 гр масло за јадење

    0,5 кафена лажичка цимет

    4 јаболка

    1 чаша млеко

    4 јајца

    2 чаши брашно

    Ги мешаме најпрво брашното и јајцата. Постепено го додаваме млекото, додека не добиеме смеса со густина на пире.

    Ги чистиме и ги рендаме јаболката. Ги додаваме во смесата и мешаме. Го додаваме и циметот.

    Од смесата правиме мали топчиња кои ги пржиме во заграно масло додека не добијат златно кафена боја.

    Ги вадиме, при што најпрво ги поставуваме врз хартија за да се исцеди излишната маснотија, после што ги префрламе во чинија за сервирање и декорираме со шеќер во прав.




    Изменето од Valerija - 05.Декември.2017 во 21:56
    Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
    Кон врв
     Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 6>
      Сподели тема   

    Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

    Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
    Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

    Страницата е генерирана за 0,203 секунди.