IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Кифлички,кроасани ,мекици,крофни и панцероти
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Кифлички,кроасани ,мекици,крофни и панцероти

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 456
Автор
Порака
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јули.2018 во 22:16

Dave’s Kitchen: Африкански крофни



Се мислите што вкусно да подготвите и да ги израдувате блиските со нешто благо? 

Подгответе ги овие невообичаени крофни кои денеска се хит во Африка. Всушност станува збор за тесто со путер кое е пржено во врел зејтин, исплетено во интересна форма. Крцкава кора од надвор, мека текстура од внатре и сето ова надополнето со прекрасна арома на путер.


Потребни состојки:

  • 250 гр. брашно
  • 2 1/2 лажички сув квасец
  • 170 мл. млако млеко
  • 3 лажички шеќер
  • Прстофат сол
  • 3 лажици растопен путер
  • 1 јајце
  • Масло за пржење
  • Шеќер за превалкување

Начин на подготовка: 

Во длабок сад ставете го брашното, а во друг сад на страна ставете го млекото и квасецот. Промешајте и оставете 2 минути да одмори. Додадете ги шеќерот, јајцето и растопениот путер. Добро промешајте и додадете ја смесата во брашното. Додадете го и прстофатот сол и замесете меко тесто од сите овие состојки.

Оставете да одмори околу 1 час на собна температура. Поделете го тестото на 12 еднакви делови и секој дел расукајте го во долга лента свиткајте го на половина и исплетете го парчето кон краевите. Оставете да одморат уште 20 минути пред да ги испржите. Пржете ги во загреано масло на средна температура. Пржете ги околу 3-4 минути од секоја страна. Исцедете ги од вишокот маснотија на кујнска крпа и извалкајте ги во шеќер. По желба во обичниот шеќер додадете и 1 пакетче ванилин шеќер. Сервирајте додека се топли и по желба додадете чоколаден прелив. 

Добар апетит и забавно готвење! 

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Јули.2019 во 21:29

Готвиме со Маја: Здрави крофни



Кога ќе ја погледнам ќерка ми како да го гледам Могли. Ми личи на него затоа што поостојано сака да биде надвор да истражува да трча да си игра. Таа буквално не знае да седне. Освен понекогаш кога има „Пепа пиг“, но и тоа не е долго. По неколку повторувања на една епизода кај што Пепа јадеше крофни почна да ми бара да и ги направам. Не сакам да јаде крофни потонати во масло, прженици … затоа се обидував да најдам решение. Не ми успеа од прва затоа што не беа мнпгу воздушести и по многу обиди сватив дека нема да добијам здрава воздушеста крофна. Но сепак добив некоја алтернатива на здрави крофни .

Потребни состојки:

50мл. топла вода (не врела)

150мл. млеко

1 сув квасец (по можност био)

2 м.лажички кафен шеќер

2 мерилки (cup) брашно од спелта

70гр. путер (маргарин,кокоосово масло) 

кора од 1 портокал

2 јајца 

сол

*ќе ви треба плус уште некоја лажица брашно 


Јас тестото го спремам навечер за да кисне во фрижидер. Најпрво во водата ставете ги шеќерот и квасецот за да го активирате. Млекото стоплете го заедно со изренданата кора од портокал за да добиете убава арома и оставете го да се олади да не е врело. Потоа помешајте ги заедно јајцата и млекото. Во садот со квасецот ставете го брашното и промешајте. Додадете го млекото со јајцата и растопениот путер и мешајте со дрвена лажица да добиете хомогена смеса а потоа додадете уште малку брашно доколку тестото е лепливо. Треба да добиете меко тесто. Оставете го во фрижидер и следниот ден пред печење извадете го тестото. Измесете го и со сукало направете круг со дебелина од 1 цм. и вадете форми кружни или како амерички крофни со дупка во средина. Ставете ги на тава со хартија за печење и покријте ги со чиста крпа да нараснат дупло. 

Вклучете ја рерната на 200 степени и откако убаво ќе се загрее и крофните ќе ннараснат печете ги 15тина мин. Зависно од вашата рерна.

Украсете ги по желба. Јас ги потопував во растопено црно чоколадо 85% и додадов кикирики.



За Женски Магазин, готви Маја Зивчевиќ



Изменето од Valerija - 16.Јули.2019 во 21:30
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Април.2020 во 18:27

Dave’s Kitchen: Принцес крофни со освежителен крем




Традиционалните принцес крофни се подготвуваат со ванила слаткарски крем или пудинг. Dave’s Kitchen ни предлага една полесна и поосвежителна комбинација на вкусови – изматена шлаг пена со прекрасна арома на мед.


Доколку не консумирате мед, може да додадете какао или пак едно растопено, но изладено чоколадо во изматената шлаг пена.

Потребни состојки:

За тестото:

  • 120 мл вода
  • 120 мл млеко
  • 120 гр путер
  • 2 пакетчиња ванилин шеќер
  • 2 лажици шеќер
  • 130 г брашно
  • 4 јајца

За филот:

  • 3 кесички за шлаг
  • 375 мл млеко
  • 2-3 лажици мед
  • Свежи јагоди за декорација

Начин на подготовка:

Најпрво во помало тенџере на оган загрејте ги млекото, водата, путерот, ванилата и шеќерот. Кога смесата ќе започне да врие тргнете го тенџерето од оган и додајте го брашното. Мешајте со дрвена лажица додека не оформите топка од тесото. Со помош на миксер (или истата дрвена лажица) промешајте ја смесата за да се излади 1 минута.

Потоа матејќи со миксерот или мешајќи со дрвената лажица додавајте ги јајцата, едно по едно матејќи добро помеѓу секое додавање. Потребно е да добиете мазна смеса. Префрлете ја смесата во готварски шприц или со помош на лажица оформете ги принцес крофните во тавче обложено со хартија за печење.

Печете во веќе загреана рерна на 190 степени околу 10 минути, а потоа намалете ја рерната на 160 и печете уште 20-22 минути. Многу е важно да не ја отварате рерната додека се печат принцес крофните. Откако ќе ги извадите од рерна со помош на нож направете мал засечок така што пареата ќе излезе полесно од внатрешниот дел и додека се ладат нема да останат живи.

Изматете ги кесичките шлаг со млекото и медот. Преполовете ги принцес крофните кога комплетно ќе се изладат и филувајте ги со готварски шприц. Декорирајте со шеќер во прав и свежи јагоди.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Декември.2020 во 12:12

Домашни крем кифли – „Меки како памук со неодолив вкус, децата ги обожаваат“


Чудесните меки кифли полнети со неодолив крем се дефинитивно најдобриот начин како да ги воодушевите и вашите најблиски и гостите. Се приготвуваат многу лесно, а еве како може да ги приготвите уште денес!


Домашни крем кифли

Чудесните меки кифли полнети со неодолив крем се дефинитивно најдобриот начин како да ги воодушевите и вашите најблиски и гостите. Се приготвуваат многу лесно, а еве како може да ги приготвите уште денес!
Вкупно време2 ч
Оброк: Десерт
Кујна: Француска
Клучни зборови: крем бруле, кифлички, кифли, крем кифли, благи кифли
 
Порции: 4

Состојки

  • 300 гр брашно (+ уште малку за месењето)
  • 1 јајце
  • 80 мл пресно млеко
  • 65 гр кисело млеко
  • 30 гр омекната свинска маст
  • 1 супена лажица масло за готвење
  • 70 гр шеќер (+ уште малку за одозгора на крај)
  • 12 гр свеж квасец

За кремот

  • 500 мл пресно млеко
  • 50 гр ванилино нишесте
  • 70 гр шеќер

Начин на подготовка

  • Прво пригответе го ванилиниот крем, за да може да се излади и затегне, пред употреба. Загрејте 400 мл од млекото со шеќер, додека е готово за зоврие. Тогаш кренете го од оганот и додадете го нишестето, изматено во преостанатото млеко. Мешајте 5 минути и кремот ќе биде готов.
  • Задолжително покријте го садот со кремот со проѕирна фолија, со цел да ја спречите појавата на тврда кора на површината.

За тестото

  • Растворете го квасецот во малку шеќер во лесно затоплено пресно млеко. Оставете го 10 минути да реагира. Изматете го јајцето со шеќер, притоа одделувајќи малку од жолчката за премачкувањето на крај.
  • Пресејте го брашното во садот и во средина направете вдлабнатина, во која ќе го додадете квасецот, јајцето со шеќерот и киселото млеко. Додадете ја и маста и замесете го тестото. Ако е потребно, додадете уште брашно.
  • Обликувајте го тестото во кора со дијаметар од 34.5 цм. Исечете ја на триаголници и од истите свиткајте ги кифлите, истовремено пополнувајќи ги со крем. Подредете ги во премачкан сад за печење или покриен со хартија за печење и оставете ги да отстојат 1 час, со цел да го зголемат нивниот обем.
  • Премачкајте ги кифлите со смеса од изматена жолчка со вода и масло, нанесете на крај одозгора шеќер и поставете ги да се печат 20 минути во загреана рерна на 190°C до добивање златна боја.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 456
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.