IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Технологија > Хардвер и софтвер
  Активни теми Активни теми RSS - C++ / C Програмирање
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

C++ / C Програмирање

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 9101112>
Автор
Порака
 Оцена: Оцена на тема: 1 Гласови, Просечно 5,00  Тема Пребарувај Тема Пребарувај  Опции за темата Опции за темата
unknown17 Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Ноември.2009
Статус: Офлајн
Поени: 4
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај unknown17 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Март.2011 во 00:15
zdravoooooo
Кон врв
gatovska Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член


Регистриран: 17.Декември.2011
Статус: Офлајн
Поени: 1
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај gatovska Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Декември.2011 во 18:31
Дали ќе можи помош во врска со правење на кодот на задача за семинарска? Ми треба во С++ ама пошто досега немам работено неможам да се снајдам :)
Кон врв
DragancoLeskoec Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 984
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DragancoLeskoec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Декември.2011 во 04:12
Е кажи де за шо се работи можи и ќе помогни некој.
Кон врв
angjelovski1 Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член


Регистриран: 20.Декември.2011
Статус: Офлајн
Поени: 3
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај angjelovski1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Декември.2011 во 16:59
Ако може помош за семинарска во С++.
Задачата гласи :
ДССП која повикува функција која на влез прима низа од целоброен тип и број на елементи на низата. Функцијата да го печати производот на сите елементи поголеми од 30 со елементот со максимална вредност (максимумот).
Се обидов да го напишам кодот ама неработи ако може некој да помогне.
Благодарам однапред.


#include <cstdlib>
#include <iostream>

using namespace std;

void pecatiRezultat(int niza[], int n)
{
   int max=niza[0];

   for(int i=1; i<n; i++)
   {
     if (max < niza)
     {
       max = niza;
       cout << max;
     }
   }

   int proizvod;

   for (int i=1; i<n; i++)
   {
     if ((niza>=30) && (niza=max))
      {
        proizvod = niza * max;
        cout << proizvod << endl;
      }
   }
}

int main()
{
   int n;
   cin >> n;
   int niza ;

   for (int i=0; i<n; i++)
   {
    cin >> niza;
   }

pecatiRezultat;

system("PAUSE");
return EXIT_SUCCESS;
}
Кон врв
DragancoLeskoec Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 984
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DragancoLeskoec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Декември.2011 во 20:09
Чоече хаос ти е кодот.Земи од ново почни со функции, научи се од а до ш за нив, како работат како не работат(основата, оти во најпроста работа имаш грешка), оти тука пробваш со кинез да се разбериш на руски.

Значи проблемот ти е разбирањето на функците во ц/ц++ инаку логиката за најдвање на производот ти е скоро точна.


Изменето од DragancoLeskoec - 21.Декември.2011 во 20:24
Кон врв
zoranjanev1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор


Регистриран: 07.Септември.2011
Статус: Офлајн
Поени: 379
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zoranjanev1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јануари.2012 во 15:01

Јас сум програмер-почетник во C++, но, се надевам дека следниве две мои програми на некои членови на Форумов ќе им бидат интересни:

(објаснување:
1. математички операции од прв ред:
примарна: собирање;
инверзна: одземање;
(а+b)+c е исто што и а+(b+c);
2. математички операции од втор ред:
примарна: множење;
инверзна: делење;
а*b е а+а+а... b пати (или b+b+b... а пати);
(а*b)*c е исто што и а*(b*c);
3. математички операции од трет ред:
примарна: степенување;
инверзни: коренување, и логаритмирање;
а на b е а*а*а... b пати;
(а на b) на c не е исто што и а на (b на c);
4. математички операции од четврти ред:
примарни:
I) експоненција 1 (Е1):
аЕ1b: а на а на а... b пати;
II) експоненција 2 (Е2):
аЕ2b: ...(((а на а) на а) на а)... b пати;

(напомена: барањето алгоритми за наоѓање на инверзни операции од четврти ред води до изрази од типот log log log..., кои изрази во математиката не се дефинираат);

(напомена: ако b не е цел број, или b е помал од 0, или а е помало од 0, наоѓањето на Е1, односно Е2, би требало да се спроведе со инверзни операции од четврти ред; затоа, b треба да е цел број поголем од -1, а а треба да е природен број поголем од 0; (0 на 0 во математиката не се дефинира); по угледот на а на 0  = 1, договорно, ставаме дека а Е1 0 = 1, односно а Е2 0 = 1);

(напомена: пред неколку години, правејќи ја оваа програма во Visual Basic, по грешка, не ставив како услов а<=0, туку само а<0; тестирајќи ја програмата за а=0, ми се блокира Visual Studio-то ! Microsoft предвиделе грешка 0 на 0, но не предвиделе грешка 0 на 0 на 0... ! Процесорот го пресметал првото 0 на 0, и увидел грешка, но продолжил да пресметува и понатаму, 0 на 0 на 0... ! Морав комплетно да ја избришам програмата, и одново да ја направам);

(напомена: не ми е познато некој пред мене да работел на математички операции од четврти ред; јас на овие две примарни математички операции од четврти ред им дадов работни имиња: експоненција 1 (Е1), и експоненција 2 (Е2)).).

(напомена: кодовите се во наредната порака).

Кон врв
zoranjanev1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор


Регистриран: 07.Септември.2011
Статус: Офлајн
Поени: 379
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zoranjanev1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јануари.2012 во 15:10

1.

 

// FUNKCII OD IV RED po a za moi potrebi

#include <iostream>

#include <math.h>

using namespace std;

 

int main()

{

      int n1,n2,sn,i;

      double a1,a2,sa,E1,E2,x;

 

      cout.precision(12);

 

      cout<<"\n od a=";

      cin>>a1;

      if(a1<=0){cout<<"\n   /od a/>0\n";return main();};

     

      x=a1;

 

      cout<<" do a=";

      cin>>a2;

      if(a2<a1){cout<<"\n   /do a/>=/od a/\n";return main();};

 

      cout<<" step a=";

      cin>>sa;

      if(sa<0){cout<<"\n   /step a/>=0\n";return main();};

 

      cout<<" od n=";

      cin>>n1;

      if(n1<0){cout<<"\n   /od n/ cel broj >=0\n";return main();};

 

      cout<<" do n=";

      cin>>n2;

      if(n2<n1){cout<<"\n   /do n/ cel broj >=/od n/\n";return main();};

 

      cout<<" step n=";

      cin>>sn;

      if(sn<0){cout<<"\n   /step n/ cel broj >=0\n";return main();};

 

      while(n1<=n2)

      {

            while(a1<=a2)

            {

                  E1=a1;E2=a1;

 

                  for(i=1;i<n1;i++)

                  {

                        E1=pow(a1,E1);E2=pow(E2,a1);

                  };

                  if(n1==0){E1=1;E2=1;};if(n1==1){E1=a1;E2=a1;};

 

                  cout<<"\n n="<<n1<<" a="<<a1<<" E1="<<E1<<" E2="<<E2;

 

                  if(sa==0)break;

 

                  a1+=sa;

            };

 

            cout<<"\n";

           

            if(sn==0)break;

 

            n1+=sn;

 

            a1=x;

      };

 

      return main();

}

 

 

 

 

2.

 

// FUNKCII OD IV RED po n za moi potrebi

#include <iostream>

#include <math.h>

using namespace std;

 

int main()

{

      int n1,n2,sn,i,X;

      double a1,a2,sa,E1,E2;

 

      cout.precision(12);

 

      cout<<"\n od a=";

      cin>>a1;

      if(a1<=0){cout<<"\n   /od a/>0\n";return main();};

     

      cout<<" do a=";

      cin>>a2;

      if(a2<a1){cout<<"\n   /do a/>=/od a/\n";return main();};

 

      cout<<" step a=";

      cin>>sa;

      if(sa<0){cout<<"\n   /step a/>=0\n";return main();};

 

      cout<<" od n=";

      cin>>n1;

      if(n1<0){cout<<"\n   /od n/ cel broj >=0\n";return main();};

 

      X=n1;

 

      cout<<" do n=";

      cin>>n2;

      if(n2<n1){cout<<"\n   /do n/ cel broj >=/od n/\n";return main();};

 

      cout<<" step n=";

      cin>>sn;

      if(sn<0){cout<<"\n   /step n/ cel broj >=0\n";return main();};

 

      while(a1<=a2)

      {

            while(n1<=n2)

            {

                  E1=a1;E2=a1;

 

                  for(i=1;i<n1;i++)

                  {

                        E1=pow(a1,E1);E2=pow(E2,a1);

                  };

                  if(n1==0){E1=1;E2=1;};if(n1==1){E1=a1;E2=a1;};

 

                  cout<<"\n a="<<a1<<" n="<<n1<<" E1="<<E1<<" E2="<<E2;

 

                  if(sn==0)break;

 

                  n1+=sn;

            };

 

            cout<<"\n";

           

            if(sa==0)break;

 

            a1+=sa;

 

            n1=X;

      };

 

      return main();

}

Кон врв
angjelovski1 Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член


Регистриран: 20.Декември.2011
Статус: Офлајн
Поени: 3
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај angjelovski1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2012 во 22:28
Ако може помош за семинарска во С++
Задачата гласи:
Да се направи програма која ке обозможува преглед на содржини на ЦД-а.За секое ЦД да постојат следните податоци:Наслов(име), Година на настанок, Режисер,Главен глумец(како стринг), Жанр. Во категорија Жанр, да бидат предвидени следните можности:Драма,Комедија,Акција,Трилер,Хорор.Во програмата да биде предвидена можност за внес на нови фимови,испис,пребарување по клучен збор, според име на филм,режисер или глумец,или листање на филмови од една категорија.

Благодарам однапред.
Кон врв
Fleksi23 Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член


Регистриран: 27.Декември.2012
Статус: Офлајн
Поени: 2
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Fleksi23 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Декември.2012 во 23:12
Dali ima nekoj kniga za programiranje na makedonski jazik ako nekoj ima ve molam da mi pratete na mojot e-mail volkot555@live.com
Кон врв
BellaGrandma Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Game over

Регистриран: 10.Јуни.2010
Статус: Офлајн
Поени: 20029
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BellaGrandma Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Декември.2012 во 23:18
Ваква некоја?

http://dc376.4shared.com/doc/qcyThffm/preview.html

Имало една многу подобра, затоа што во оваа скоро ништо не било објаснето..хмм не знам..



Изменето од BellaGrandma - 27.Декември.2012 во 23:21
Можат се да ти земат - богатството, најубавите години, радоста и сите заслуги, но секогаш ќе ти останат соништата за одново да го создадеш светот кој ти го украле.
Кон врв
Fleksi23 Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член


Регистриран: 27.Декември.2012
Статус: Офлајн
Поени: 2
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Fleksi23 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Декември.2012 во 19:18
Dali moze nekoj da mi dade direkten link da simnam knigata C++ ili C
Кон врв
gonzo Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Мачкозил

Регистриран: 04.Декември.2008
Локација: У дневну
Статус: Офлајн
Поени: 3137
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај gonzo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Декември.2012 во 22:39
Originally posted by Fleksi23 Fleksi23 напиша:

Dali moze nekoj da mi dade direkten link da simnam knigata C++ ili C



Види еден пост погоре господине иден програмер, девојчето ти остави линк и те праша таква ли некоја бараш. Е сега или не ти се гледа или не ти се чита, па упорно бараш книгата С++/ С. Батка, има илјадници книги со таков наслов. Кажи која конкретно ја бараш или гуглај. Просто и едноставно. За 10 секунди најдов дваесетина книги, прирачници и такви работи. Ајде гукни.


http://tutoriali.org/C.html
You have the right to remain silent. Anything you say will be misquoted, then used against you.
Кон врв
ekszi88 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
In Love

Регистриран: 10.Јануари.2008
Статус: Офлајн
Поени: 6999
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ekszi88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Декември.2013 во 11:57
Од факултет ништо не разбрав за C и затоа си ја симнав C for dummies каде што секој детал е убаво објаснет. Сега ќе учам да решавам задачи и се надевам дека со тек на време ќе разберам подобро. Каде да најдам задачи за C? Збирка задачи или било што? Каде можам да набавам?
Never apologize for being sensitive or emotional. Let this be a sign that you've got a big heart aren't afraid to let others see it. Showing your emotions is a sign of strength!!
Кон врв
srckaa Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член


Регистриран: 06.Декември.2013
Статус: Офлајн
Поени: 1
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај srckaa Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Декември.2013 во 16:13
Дечки ми треба помош
како да е решам оваа задача во c++
... почетник сум и не се разбирам мн програмирање...
Да се направи програма во која за внесени позиции(координати ) на ловецот се испишуваат сите полиња кои може да ги бие ловецот.
шаховската табла треба да се обележи идентично со A ,B ,C,D,E,F,G,H и 1 2 3 4 5 6 7 8 исписите на полињата кои се бијат да бидат со ознаки C2,G5....
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 9101112>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.